ORDIN nr. 145 din 11 mai 2017

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 06/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 384 din 23 mai 2017
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 7ABROGA PEORDIN 277 20/04/2006
ART. 7ABROGA PENORMA 20/04/2006
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 30 18/01/2017 ART. 9
ActulCONTINE PENORMA 11/05/2017
ActulREFERIRE LANORMA 11/05/2017
ActulREFERIRE LAHG 860 16/11/2016 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 512 20/07/2016
ActulREFERIRE LANORMĂ 20/07/2016 ART. 37
ActulREFERIRE LANORMĂ 20/07/2016 ART. 40
ActulREFERIRE LALEGE 164 24/06/2015
ActulREFERIRE LALEGE 164 24/06/2015 ART. 49
ActulREFERIRE LAHG 1186 29/12/2014 ART. 6
ART. 1APROBA PENORMA 11/05/2017
ART. 6REFERIRE LAHG 512 20/07/2016
ART. 6REFERIRE LANORMĂ 20/07/2016 ART. 40
ART. 6REFERIRE LALEGE 164 24/06/2015
ART. 7ABROGA PEORDIN 277 20/04/2006
ART. 7ABROGA PENORMA 20/04/2006
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 1263 09/10/2024
ActulREFERIT DENORMA 20/12/2018
ActulREFERIT DENORMA 11/05/2017





Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale control antifraudă şi inspecţii – Direcţia monitorizare inspecţii, verificare şi control nr. 244.281 din 26.04.2017,având în vedere prevederile art. 25 alin. (2), art. 49 lit. v) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, cu modificările ulterioare, art. 37 şi art. 40 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2016, precum şi art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 860/2016 privind organizarea, funcţionarea şi stabilirea atribuţiilor direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti,în temeiul art. 9 alin (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările ulterioare,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Normele metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea efectuării de analize pentru vin şi celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate în scopul comercializării pe piaţa internă, prevăzute în anexa nr. 1. + 
Articolul 2Autorizarea laboratoarelor se face de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu informarea Direcţiei monitorizare inspecţii, verificare şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. + 
Articolul 3Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti eliberează laboratoarelor care îndeplinesc condiţiile de autorizare prevăzute în anexa nr. 1, autorizaţia pentru efectuarea de analize şi eliberarea de buletine de analiză/rapoarte de încercare pentru categoriile de vin ce urmează a fi expediate de producători pentru comercializarea pe piaţa internă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2. + 
Articolul 4Vinul şi celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate de producători în scopul comercializării pe piaţa internă vor fi însoţite de buletine de analiză/rapoarte de încercare eliberate de laboratoare autorizate, al căror model este prevăzut în anexa nr. 3. + 
Articolul 5Rezultatele determinărilor privind compoziţia fizico-chimică şi caracteristicile organoleptice ale produselor vinicole ce urmează a fi expediate pentru comercializare se înscriu în buletinul de analiză/raportul de încercare care însoţeşte vinul şi celelalte produse pe bază de must şi vin. + 
Articolul 6(1)În situaţia în care operatorii din sectorul vinicol care îmbuteliază şi comercializează produse vinicole pe piaţa internă nu deţin laborator propriu pentru realizarea analizelor necesare, se pot adresa şi laboratoarelor desemnate conform art. 40 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2016.(2)Laboratoarele desemnate la alin. (1) emit în acest caz rapoarte de încercare conform modelului acceptat de RENAR şi nu cel prevăzut în anexa 3.
 + 
Articolul 7La data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 277/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea executării de analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate în scopul comercializării pe piaţa internă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 381 din 3 mai 2006. + 
Articolul 8Anexele 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin. + 
Articolul 9Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Petre Daea
Bucureşti, 11 mai 2017.Nr. 145. + 
Anexa nr. 1NORME METODOLOGICE din 11 mai 2017 + 
Anexa nr. 2MINISTERUL AGRICULTURII Şl DEZVOLTĂRII RURALEDIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ JUDEŢEANĂ (SAU A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI) …………………….
AUTORIZAŢIE
Nr. ……. din …………
Laboratorul ……., aparţinând ……, cu sediul în localitatea ………, str. …. nr. …, judeţul/sectorul ………, reprezentat prin …….., în calitate de …….., se autorizează, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 145 din 11 mai 2017, să efectueze determinări fizico-chimice şi organoleptice şi să elibereze rapoarte de încercare pentru vinurile destinate comercializării pe piaţa internă.                           Director executiv                        ………………….                           (nume şi prenume)                              (semnătura)                               (ştampila)  Vizată anul ………… 20 …   Vizată anul ………… 20 …  Vizată anul ……….. 20 …    Vizată anul ………… 20 …
 + 
Anexa nr. 3*Font 8*┌───────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐│    CERERE NR. ……… data …………..   │Denumirea laboratorului …………………….. ││    pentru efectuare de analize şi eliberare   │Adresa ……………………………………. ││    buletin de analiză/raport de încercare*)   │Autorizaţie nr. ……………………………. ││                                               │BULETIN DE ANALIZĂ/RAPORT DE ÎNCERCARE             ││                                               │   NR. …………. data ………                ││                                               │       Pentru livrare vinuri*)                     │├───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤│Operator economic/(numele şi prenumele) …… │ PROBA DE ANALIZAT-CONTRAPROBA                     ││(CNP sau CUI) ………………………….. │ Nr. de înregistrare ……………………….. ││Adresa ………………………………… │ DATE DE IDENTIFICARE A VINULUI                    ││Vin DOC []                                     │ CANTITATE ………………………             ││Vin cu indicaţie geografică []                 │ CULOARE ………………………..             ││Vin varietal                                   │ AN RECOLTĂ ……………………..             ││Vin []                                         │ PODGORIA ……………………….             ││                                               │ SOI/SORTIMENT …………………..             ││                                               │ DENUMIRE COMERCIALĂ ……………………….. │├───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤│CULOARE                                        │A) CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE:                   │├───────────────┬────────────┬──────────────────┼──────────┬────────────────────────────────────────┤│      []       │    []      │    []            │Aspect    │                                        ││      ALB      │   ROZE     │   ROŞU           │          │                                        │├───────────────┴────────────┴──────────────────┼──────────┼────────────────────────────────────────┤│Data îmbutelierii |_|_|_|_|_|_|_|_|            │Culoare   │                                        │├───────────────┬────────────┬──────────────────┼──────────┼────────────────────────────────────────┤│CANTITATE      │            │                  │Miros     │                                        ││(litri sau     │            │                  │          │                                        ││butelii/       │            │                  │          │                                        ││capacitate)    │            │                  │          │                                        ││……………│            │                  │          │                                        │├───────────────┴────────────┴──────────────────┼──────────┼────────────────────────────────────────┤│AN RECOLTĂ ………………………         │Gust      │                                        │├───────────────────────────────────────────────┼──────────┴────────────────────────────────────────┤│PODGORIE ………………………..         │B) ANALIZE FIZICO-CHIMICE: Valorile analitice      │├───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┬───────────────────┤│SOI/SORTIMENT ……………………         │Concentraţia alcoolică (% vol.)│                   │├───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────────────────┤│DENUMIRE COMERCIALĂ (dacă este cazul)          │Aciditate totală (g/l în acid  │                   ││………………………………..         │tartric)                       │                   │├───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────────────────┤│DECLARAŢIE DE CONFORMITATE                     │Aciditate volatila (g/l în acid│                   ││Declar pe propria răspundere că produsul este  │acetic)                        │                   ││produs în conformitate cu legislaţia           ├───────────────────────────────┼───────────────────┤│vitivinicolă. Datele sunt în conformitate cu   │Dioxid de sulf liber (mg/l)    │                   ││normele de evidenţă a produselor vitivinicole. │                               │                   ││Proba prezentată este o probă medie şi         │                               │                   ││corespunde în totalitate caracteristicilor     │                               │                   ││lotului pentru care se solicita raport de      │                               │                   ││încercare. Sunt de acord cu accesul            │                               │                   ││instituţiilor abilitate pentru verificarea     │                               │                   ││datelor în evidenţele unităţii.                │                               │                   │├────────────┬──────────────┬───────────────────┼───────────────────────────────┼───────────────────┤│  Locul de  │ Nume/prenume │      Data         │Dioxid de sulf total (mg/l)    │                   ││depozitare a│  Semnătură   │                   │                               │                   ││ produsului │              │                   │                               │                   │├────────────┼──────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────┼───────────────────┤│……….. │  ……….. │      ………..  │Extract sec nereducător (g/l)  │                   │├────────────┴──────────────┴───────────────────┼───────────────────────────────┼───────────────────┤│*) Se completează în două exemplare, din care  │Zaharuri reducătoare (g/l)     │                   ││unul se restituie solicitantului împreună cu   ├───────────────────────────────┼───────────────────┤│buletinul de analiză/raportul de încercare,    │Densitate relativă la +20°C    │                   ││exemplarul al doilea rămânând nedetaşat din    ├───────────────────────────────┴────┬──────────────┤│carnet.                                        │Numele şi prenumele persoanei care a│Semnătura     ││                                               │executat determinarea               │              ││                                               ├────────────────────────────────────┴──────────────┤│                                               │C) CONCLUZII                                       ││                                               │Produsul corespunde/nu corespunde din punctul de   ││                                               │vedere al compoziţiei fizico-chimice şi            ││                                               │caracteristicilor organoleptice pentru a fi        ││                                               │comercializat, la categoria de calitate ………. ││                                               │şi tip de vin în funcţie de conţinutul în          ││                                               │zaharuri ………………………………      ││                                               ├───────────────┬───────────┬──────────┬────────────┤│                                               │Şef laborator  │ Semnătură │ Ştampila │ Data       ││                                               │(nume, prenume)│           │          │            ││                                               ├───────────────┼───────────┼──────────┼────────────┤│                                               │ ………..   │           │          │ ………. ││                                               ├───────────────┴───────────┴──────────┴────────────┤│                                               │*) Buletinul de analiză/Raportul de încercare se   ││                                               │completează la toate rubricile în două exemplare   ││                                               │autocopiative, primul exemplar se înmânează        ││                                               │solicitantului, al doilea exemplar se păstrează    ││                                               │nedetaşat la laboratorul autorizat care l-a emis.  │└───────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x