ORDIN nr. 14 din 20 ianuarie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 15 februarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 323 16/11/2021
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 3ABROGA PEORDIN 143 24/02/2003
ART. 3ABROGA PENORMA 24/02/2003
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEMETODA 20/01/2006
ActulREFERIRE LAORDIN 790 10/08/2005
ActulREFERIRE LAHG 155 03/03/2005
ActulREFERIRE LALEGE 72 16/01/2002 ART. 26
ART. 1APROBA PEMETODA 20/01/2006
ART. 3ABROGA PEORDIN 143 24/02/2003
ART. 3ABROGA PENORMA 24/02/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 323 16/11/2021
ActulIN LEGATURA CUMETODA 20/01/2006

pentru aprobarea metodelor de monitorizare a performantelor şi metodelor pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura şi hibrizi din specia porcine



În temeiul art. 26 din Legea zootehniei nr. 72/2002, cu modificările ulterioare,în concordanta cu Decizia Uniunii Europene 89/507,având în vedere prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 790/2005 privind delimitarea competentelor instituţiilor şi organizaţiilor implicate în transpunerea şi implementarea legislaţiei comunitare din domeniul zootehnic cuprinse în acquis-ul veterinar,vazand Referatul de aprobare nr. 94.781 din 22 decembrie 2005 al Direcţiei implementare politici de creşterea animalelor şi procesarea produselor de origine animala,în baza Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura şi hibrizi din specia porcine, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.__________Notă *) Anexa se publică ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 146 bis în afară abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.
 + 
Articolul 2Agenţia Naţionala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", în calitate de autoritate competentă, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 143/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte metodele de monitorizare a performantei şi metodele pentru evaluarea valorii genetice a porcinelor de reproducţie de rasa pura şi hibride, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturBucureşti, 20 ianuarie 2006.Nr. 14.
 + 
Anexa METODEde monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura şi hibrizi din specia porcine + 
Articolul 1(1) Valoarea de ameliorare a unui animal poate fi calculată utilizând una sau o combinaţie a metodelor prevăzute în prezentul ordin.(2) Toate datele rezultate din testare trebuie să fie accesibile autorităţii competente, iar rezultatele finale trebuie să fie accesibile.
 + 
Articolul 2Testarea performantei se realizează astfel:1. Testarea performantei în ferma, cu condiţia ca la sfârşitul testului, valoarea de ameliorare să poată fi calculată pe baza principiilor zootehnice stabilite.2. Testarea performantei în staţiune, cu parcurgerea următoarelor etape:a) se stabileşte numele organismului sau autorităţii responsabile pentru staţiune şi numele autorităţii competente pentru calcularea şi publicarea rezultatelor.b) se stabileşte modelul testului.c) se definesc în mod clar:– condiţiile pentru acceptare în staţiune şi, în particular, vârsta maxima a animalelor ţinere la începutul testarii;– durata perioadei de testare în staţiune;– tipul de dieta (ratia) şi sistemul de furajare.d) se stabilesc însuşirile care se înregistrează, cum ar fi greutatea vie, conversia furajelor, sau orice alte date relevante.e) metoda utilizata pentru estimarea valorii genetice trebuie să fie acceptabilă ştiinţific, în acord cu principiile zootehnice stabilite. Valoarea genetica a animalelor testate trebuie să fie definită ca valoare de ameliorare sau prin comparatie cu contemporanii pentru fiecare caracter.
 + 
Articolul 3Testarea pe descendenţi şi/sau colaterali se realizează astfel:a) Se stabileşte numele organismului sau al autorităţii responsabile pentru staţiune şi numele autorităţii competente pentru calcularea şi publicarea rezultatelor;b) Se determina valoarea genetica a animalului de reproducţie prin evaluarea performantelor unui număr convenabil de descendenţi şi/sau colaterali referitoare la însuşirile de producţie:1. se prezintă o descriere detaliată a metodei de testare pe descendenţi sau se face referire la aceasta;2. descendenţii şi/sau colateralii trebuie să fie obţinuţi şi trataţi fără discriminare;3. sunt recunoscute 3 tipuri de testare pe descendenţi şi/sau colaterali:– testarea centrala în staţiuni de testare pe descendenţi şi/sau colaterali,– testarea planificata pe descendenţi şi/sau colaterali în ferma.Descendenţii şi/sau colateralii se distribuie între mai multe ferme astfel încât să fie posibila comparatia între animalele de reproducţie.– analiza datelor de carcasa provenite de la descendenţii şi/sau colateralii identificati.c) Alegerea descendenţilor şi/sau colateralilor se face în mod aleatoriu (la întâmplare, randomizat). Toate datele relevante sunt utilizate pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie. Influentele diferite de valoarea genetica trebuie să fie eliminate prin procedee adecvate în determinarea valorii de ameliorare;d) Se stabilesc însuşirile înregistrate (de exemplu sporul de creştere, conversia furajelor, calitatea carcasei, caracteristicile de reproducţie, fertilitatea, prolificitatea, viabilitatea descendenţilor şi/sau colateralilor) şi alte date relevante;e) Metoda utilizata pentru estimarea valorilor de ameliorare trebuie să fie acceptabilă ştiinţific, în acord cu principiile zootehnice stabilite.
 + 
Articolul 4Testarea după contemporani a animalelor de reproducţie din liniile de hibrizi se realizează în condiţiile definite la lit. a), b), c), d), şi e) de la art. 3.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x