ORDIN nr. 136 din 26 aprilie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 45 din 28 februarie 2006MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALENr. 234 din 6 aprilie 2006MINISTERUL SANATATIINr. 460 din 26 aprilie 2006AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 136 din 26 aprilie 2006
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 12 17/01/2008
ActulABROGAT DEORDIN 110 05/02/2008
ActulABROGAT DEORDIN 34 12/02/2008
ActulABROGAT DEORDIN 215 28/12/2007
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 1071 26/08/2004 ART. 15
ART. 13ABROGA PEORDIN 1071 26/08/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 591 17/08/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 217 06/09/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 40 30/07/2004
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 168 09/03/2005 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 155 03/03/2005 ART. 9
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 1071 26/08/2004 ART. 15
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LALEGE 150 14/05/2004 ART. 4
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ActulREFERIRE LAHG 755 03/07/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 57 16/01/2002
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001
ART. 13ABROGA PEORDIN 1071 26/08/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 591 17/08/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 217 06/09/2004
ART. 13ABROGA PEORDIN 40 30/07/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 12 17/01/2008
ActulABROGAT DEORDIN 110 05/02/2008
ActulABROGAT DEORDIN 34 12/02/2008
ActulABROGAT DEORDIN 215 28/12/2007

privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran



Având în vedere prevederile art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, ale art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,văzând Referatul de aprobare nr. 41.118 din 16 noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin. + 
Articolul 1(1) Importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, este permis numai dacă transportul este însoţit de rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor, precum şi de un certificat de sănătate elaborat în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1, completat, semnat şi verificat de către un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Iran. Certificatul de sănătate este valabil, pentru realizarea importului, 4 luni de la data emiterii sale.(2) Categoriile de produse prevăzute la alin. (1) sunt:a) fistic ce se încadrează la codul CN 0802 50 00;b) fistic prăjit care se încadrează la codurile CN 2008 19 13 şi CN 2008 19 93.
 + 
Articolul 2(1) Produsele menţionate la art. 1 alin. (2) sunt importate numai prin unul dintre punctele de trecere a frontierei de stat în care este organizat controlul vamal al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană, produsele la care se face referire la art. 1 alin. (2) se importă în Uniunea Europeană prin unul dintre punctele de intrare în Comunitate aprobate de Comisie în acest sens.
 + 
Articolul 3Fiecare import al produselor menţionate la art. 1 alin. (2) se identifică printr-un cod care corespunde codului de pe certificatul de sănătate şi de pe raportul care îl însoţeşte şi care conţine rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor menţionate în art. 1 alin. (1).
 + 
Articolul 4Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură, prin controlul documentelor, că importul produselor menţionate la art. 1 alin. (2) respectă cerinţele prevăzute în certificatul de sănătate, precum şi rezultatele prelevărilor de probe menţionate în art. 1 alin. (1).
 + 
Articolul 5(1) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură împreună cu autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială prelevarea de probe prin metoda randomizării din fiecare import de produse menţionate la art. 1 alin. (2), pentru analiza de aflatoxină B1 şi aflatoxină totală, înainte de punerea pe piaţă a acestora.(2) Analizele se realizează în secţiile zonale de control al reziduurilor şi în Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, subordonate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi în alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO.
 + 
Articolul 6(1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO înaintează Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la fiecare 3 luni, un raport cuprinzând rezultatele analitice ale controalelor oficiale ale importurilor de fistic sau produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran.(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor înaintează Comisiei, la fiecare 3 luni, un raport al rezultatelor analitice ale controalelor oficiale privind importurile produselor menţionate la art. 1 alin. (2). Acest raport se înaintează în prima lună a trimestrului următor (aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie).
 + 
Articolul 7(1) Orice import care este subiectul prelevării de probe şi analize este reţinut la depozitele de destinaţie, înainte de punerea produselor pe piaţă, pentru maximum 15 zile lucrătoare.(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană reţinerea importurilor la care se face referire la art. 1 alin. (1) va fi efectuată la punctele de intrare în Comunitate sau la depozitele de destinaţie.(3) După efectuarea analizelor, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti eliberează un document oficial însoţitor ce stabileşte faptul că importul a făcut obiectul prelevării oficiale de probe şi analize, anexând rezultatele analizei, respectiv buletinul de analiză.
 + 
Articolul 8În cazul în care un import este divizat, copii ale certificatului de sănătate şi ale documentelor însoţitoare la care se face referire la art. 1 alin. (1) şi la art. 7 alin. (1), certificate de autoritatea competentă din statul membru pe teritoriul căruia a avut loc divizarea, respectiv România, dacă divizarea a avut loc pe teritoriul României, trebuie să însoţească fiecare diviziune a transportului până la şi inclusiv la etapa vânzării angro.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin este revizuit permanent în lumina informaţiilor şi garanţiilor oferite de autorităţile competente din Iran şi pe baza rezultatelor testelor efectuate de statele membre, respectiv de laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi de alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO, dacă testele au fost realizate de România, pentru a se stabili dacă condiţiile speciale impuse de art. 1 alin. (1) oferă un nivel suficient de garantare a siguranţei alimentare pe teritoriul României.
 + 
Articolul 10(1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.(2) Cheltuielile pentru prelevarea probelor, efectuarea analizelor, depozitarea şi eliberarea documentelor însoţitoare vor fi suportate de către importatori.(3) Toate cheltuielile pentru măsurile luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale acesteia, privind transporturile neconforme de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori provenind din Iran, vor fi suportate de către importatori.
 + 
Articolul 11Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale acesteia, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 13La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 40/591/1.071/217/2004 privind stabilirea măsurilor speciale pentru importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, care provin din Iran sau care sunt expediate din Iran, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 859 din 20 septembrie 2004.
 + 
Articolul 14Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 85/2005 ce impune condiţii speciale la importul fisticului şi anumitor produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 30 din 3 februarie 2005.
 + 
Articolul 15(1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):a) prevederile art. 2 alin. (1), precum şi cele din anexa nr. 1 se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;b) prevederile art. 6 alin. (2), precum şi cele din anexa nr. 2 intră în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor,Ion AgafiţeiMinistrul sănătăţii,Gheorghe Eugen NicolăescuMinistrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Cătălin Florin Teodorescu
 + 
Anexa 1CERTIFICAT DE SĂNĂTATEHealth Certificatepentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fisticfor the importation of pistachios and certain products derived from pistachiosoriginare ori provenind din Iranoriginating în, or consigned from IranCodul importului ………………… Numărul certificatului …………..Consignment Code ………………… Certificate No. …………………În conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. …./2006 privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prăjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran.According to the provisions of European Commission Decision 2004/…/EC imposing special condiţions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating în or consigned from the republic of Iran.………………………………………………………..………………………………………………………..(Autoritatea pentru Sănătate sub controluldirect al Ministerul Sănătăţii din RepublicaIslamică din Iran)the (Health authority under direct control ofMinistry of Health, Islamic Republic of Iran)CERTIFICĂCERTIFIESfaptul că fisticul din prezentul import, cu numărul decod………….(se completează numărul codului importului)that the pistachios of this consignment, CodeNo. ……………(Insert Consignment Code No.)compus din: ……………………………………………………..composed of: ……………………………………………………(descrierea expedierii de marfă: produsul, numărul şi tipul deambalaj, greutatea brută sau netă)(description of consignment. product,number and type of packages, gross or net weight)îmbarcat la…………(locul de îmbarcare)………..embarked at…………(embarkation place)…………de către ………(identificarea transportatorului)………by …………(identification of transporter)…………..cu destinaţia ……….(locul şi ţara de destinaţie)…………..going to ………….(place and country of destination)………..care provine de la …….(numele şi adresa unităţii)…………which comes from the establishment ….(name and address of establishment)….a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şitransportat în conformitate cu bunele practici de igienă,have been produced, sorted, handled, processed,packged and transported în line with good hygiene practicesDin acest import. ……………….. (numărul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de ………….. au fost supuse analizei de laborator la data de…………………. la …….(numele laboratorului)….., laboratorul Ministerului Sănătăţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.From this consignment, ………. (number of samples) samples of pistachios were taken on ……(date)…., subjected to laboratory analysis on ……………. (date) în the ……..(name of laboratory)……, laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.Realizat la………. (localitatea), la data de………….Done at ………… on………………………………Ştampila şi semnăturaStamp and signature ofReprezentantului Ministerului Sănătăţii din Republica Islamică IranRepresentative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran
 + 
Anexa 2CERTIFICAT DE SĂNĂTATEHealth Certificatepentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fisticfor the importation of pistachios and certain products derived from pistachiosoriginare ori provenind din Iranoriginating în, or consigned from IranCodul importului ………………… Numărul certificatului …………..Consignment Code ………………… Certificate No. …………………În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 2004/…./EC privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prăjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran.According to the provisions of European Commission Decision 2004/…/EC imposing special condiţions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating în or consigned from the republic of Iran.……………………………………………………….………………………………………………………..(Autoritatea pentru Sănătate sub controluldirect al Ministerul Sănătăţii din RepublicaIslamică din Iran)the (Health authority under direct control ofMinistry of Health, Islamic Republic of Iran)CERTIFICĂCERTIFIESfaptul că fisticul din prezentul import, cu numărul decod………….(se completează numărul codului importului)that the pistachios of this consignment, CodeNo. ……………(Insert Consignment Code No.)compus din: ……………………………………………………..………………………………………………………………..composed of: ……………………………………………………………………………………………………………………..(descrierea expedierii de marfă: produsul, numărul şi tipul deambalaj, greutatea brută sau netă)(description of consignment. product,number and type of packages, gross or net weight)îmbarcat la………..(locul de îmbarcare)……….embarked at………..(embarkation place)………..de către ………(identificarea transportatorului)………by …………(Identification of transporter)…………..cu destinaţia ……….(locul şi ţara de destinaţie)…………..going to ………….(place and country of destination)………..care provine de la …….(numele şi adresa unităţii)…………which comes from the establishment ….(name and address of establishment)….a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şitransportat în conformitate cu bunele practici de igienă,have been produced, sorted, handled, processed,packged and transported în line with good hygiene practicesDin acest import. ……………….. (numărul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de ………….. au fost supuse analizei de laborator la data de…………………. la …….(numele laboratorului)….., laboratorul Ministerului Sănătăţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.From this consignment, ………. (number of samples) samples of pistachios were taken on ……(date)…., subjected to laboratory analysis on ……………. (date) în the ……..(name of laboratory)……, laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.Realizat la………. (localitatea), la data de………….Done at ………… on………………………………Ştampila şi semnăturaStamp and signature ofReprezentantului Ministerului Sănătăţii din Republica Islamică IranRepresentative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x