pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi ministrul sănătăţii şi familiei,vazand Referatul de aprobare nr. 118.531/2001, întocmit de Direcţia generală strategii şi politici în agricultura şi industria alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, şi Referatul de aprobare nr. DB.4.195/2001, întocmit de Direcţia generală de promovare a sănătăţii şi sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei,având în vedere prevederile art. 39 din Ordonanţa Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările ulterioare,emit următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Normele cu privire la natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia generală strategii şi politici în agricultura şi industria alimentara şi prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin Direcţia generală de promovare a sănătăţii şi sănătate publică şi prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 3Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuMinistrul sănătăţii şi familiei,Daniela Bartos +
Anexa 1NORMEcu privire la natura, conţinutul şi etichetarea extractelorde cafea şi cicoare +
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezentele norme se referă la condiţiile privind natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare. +
Articolul 2Produsele menţionate la art. 1 se comercializează numai dacă respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme. +
Capitolul 2Definiţii, conţinut şi caracteristici +
Articolul 3În sensul prezentelor norme, extractele de cafea şi cicoare trebuie să corespundă denumirilor, definitiilor şi caracteristicilor prezentate la art. 5 şi 6. +
Articolul 4Denumirile produselor enumerate la art. 5 şi 6 se aplică numai produselor menţionate şi definite în acestea. +
Articolul 5(1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extracţie din boabe de cafea prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa. … (2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza. … (3) Extractul de cafea conţine numai constituentii aromatici şi solubili ai cafelei, cu excepţia substanţelor insolubile şi a uleiurilor insolubile derivând din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate. … (4) Conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite şi caracteristici: … a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate; b) extract de cafea pasta 70%-85% din greutate; c) extract lichid de cafea 15%-55% din greutate;d) extractul de cafea sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate în procent de maximum 12% din greutate; … e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie să conţină alte substanţe în afară celor derivate din extractul de cafea. … +
Articolul 6(1) Extractul de cicoare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extractia de cicoare prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa. … (2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza. … (3) Prin cicoare se înţelege rădăcinile de Cichorium Intybus L., curatate corespunzător pentru a fi uscate şi prajite; nu este permisă utilizarea acestor rădăcini la producerea de cicoare "Witloof" destinată preparării băuturilor. … (4) Conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite: … a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate; b) extract de cicoare sub forma de pasta 70%-85% din greutate; c) extract de cicoare sub forma lichidă 25%-55% din greutate;d) extractul de cicoare sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate, în procent de maximum 35% din greutate; … e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate conţine maximum 1% din greutate substanţe ce nu deriva din cicoare. … +
Articolul 7Denumirile la care se face referire la art. 5 şi 6 sunt suplimentate, după caz, cu următorii termeni:1. "pasta" sau "sub forma de pasta";2. "lichid" sau "sub forma lichidă";3. "concentrat" în următoarele situaţii:a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 25% din greutate; … b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 45% din greutate. … +
Capitolul 3Etichetare +
Articolul 8Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), dacă conţinutul de cofeina anhidra nu depăşeşte 0,3% din greutatea conţinutului de cafea pe bază de substanţa uscata, pe eticheta se va înscrie termenul "decofeinizata" în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială. +
Articolul 9Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) şi la art. 6 alin. (4) lit. c), pe eticheta se va înscrie termenul "cu…", "conservat cu…" sau "cu adaos de…" ori "prajita cu…", urmat de denumirea tipului de zahăr utilizat; aceasta informaţie trebuie să fie în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială. +
Articolul 10Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cafea pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit. +
Articolul 11Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cicoare pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit. +
Capitolul 4Dispoziţii finale +
Articolul 12Prezentele norme nu se aplică produsului "cafea prajita solubila". +
Articolul 13Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.–––––