ORDIN Nr. 1249 din 15 iulie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CULTURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 181 din 7 august 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2129 08/11/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2129 08/11/2001





În temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/1996 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultura finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituţii, precum şi îmbunătăţirea salarizarii personalului din instituţiile şi activităţile cu profil cultural, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr. 86/1996, ale Hotărârii Guvernului nr. 642/1994, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 30 august 1995,în vederea îmbunătăţirii managementului în instituţiile publice cultural-artistice subordonate Ministerului Culturii, pentru asigurarea unui cadru juridic de exigenta profesională în relaţiile Ministerului Culturii cu directorii generali şi, după caz, cu directorii acestora,ministrul culturii emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Angajarea directorilor generali şi, după caz, a directorilor instituţiilor publice cultural-artistice subordonate Ministerului Culturii se face cu respectarea reglementărilor legale în vigoare. Contractul individual de muncă, încheiat potrivit prevederilor Codului muncii şi ale legislaţiei civile pe profil, se completează, în mod obligatoriu, pentru această categorie de personal, cu contractul întocmit după modelul anexat.(2) Contractul cuprinde obiective, indicatori culturali şi economici, care se stabilesc de către direcţiile specializate ale Ministerului Culturii şi se definitiveaza prin negociere la semnarea acestuia.
 + 
Articolul 2Directorii generali sau, după caz, directorii instituţiilor publice cultural-artistice vor încheia contracte de muncă, adaptate, cu salariaţii nou-angajaţi, precum şi cu cei în exerciţiu. În conţinutul acestora se vor menţiona, explicit, obligaţiile profesionale individuale de muncă ce decurg din profilul funcţiilor, din obiectivele, din indicatorii culturali şi economici ai instituţiilor respective.
 + 
Articolul 3Se recomanda aplicarea prevederilor art. 1 şi 2 din prezentul ordin şi în sistemul celorlalte instituţii publice cultural-artistice din subordinea administraţiei publice locale, unor structuri ale Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 4Direcţia strategie culturală, prognoza, management va lua măsurile necesare pentru publicarea prezentului ordin, împreună cu anexele, în Monitorul Oficial al României.Ministrul culturii,Viorel Marginean
 + 
CONTRACT-CADRU + 
Articolul 1Părţile contractante1. Ministerul Culturii, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, sectorul 1, reprezentat prin ………………. având funcţia de ………….în calitate de ordonator principal de credite.2. Instituţia publică cu sediul în ……………….. reprezentată prin…………………… în calitate de ………………………………
 + 
Articolul 2Obiectul contractuluiMinisterul Culturii încredinţează directorului general/directorului, pe baza obiectivelor şi a criteriilor de performanţă care fac obiectul anexei nr. 1, organizarea, conducerea şi dezvoltarea activităţii instituţiei publice ……………………. (denumita în continuare instituţia), precum şi administrarea mijloacelor materiale şi băneşti de care aceasta dispune, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 3Durata contractuluiPrezentul contract se încheie pe o perioadă de ………, independent de contractul individual de muncă încheiat pentru funcţia de baza.În condiţiile îndeplinirii de către directorul general/director a obligaţiilor asumate prin contract, la expirarea termenului prevăzut, părţile pot conveni prelungirea acestuia, cu modificarea corespunzătoare a anexei nr. 1.
 + 
Articolul 4Drepturile şi obligaţiile directorului general/directoruluiA. Directorul general/directorul are următoarele drepturi:1. să fie salarizat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de …………. lei, compusa din …………………; componentele sumei supuse indexarilor se vor majoră periodic cu procentele stabilite prin procedurile legale;2. sa beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale emise pentru instituţiile bugetare;3. sa beneficieze de premii, conform normelor legale*);4. sa deconteze, cu documente justificative, cheltuielile de cazare, diurna, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasarilor în interes de serviciu, în ţara şi în străinătate, în conformitate cu plafoanele stabilite prin reglementările în vigoare.––––––––-Notă *) Prevederile de la lit. A pct. 3 sunt valabile numai pentru instituţiile de cultura finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale.B. Directorul general/directorul are următoarele obligaţii:1. sa îndeplinească obligaţiile asumate, cuprinse în anexa nr. 1, precum şi obiectivele şi criteriile de performanţă stabilite pentru instituţia respectiva;2. sa elaboreze şi să aplice strategia necesară pentru buna desfăşurare a activităţii curente şi de perspectiva a instituţiei; 3. sa selecteze, sa angajeze, sa promoveze, sa sanctioneze şi sa concedieze personalul salariat, cu respectarea procedurilor legale;4. sa stabilească atribuţiile de serviciu pe compartimente ale personalului angajat, conform regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat de către Ministerul Culturii, precum şi obligaţiile profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate;5. sa acţioneze pentru îndeplinirea prevederilor bugetului anual de venituri şi cheltuieli al instituţiei;6. sa reprezinte instituţia în raporturile cu persoane fizice sau juridice din ţara şi din străinătate;7. sa încheie acte juridice în numele şi pe seama instituţiei; actele juridice pentru care, potrivit legii, este necesară aprobarea prealabilă a ministerului, le încheie potrivit aprobării acestuia;8. să prezinte, trimestrial, direcţiilor competente ale Ministerului Culturii, situaţia economico-financiară a instituţiei, modul de realizare a obiectivelor şi criteriilor de performanţă, a proiectelor şi programelor asumate, inclusiv măsurile pentru optimizarea activităţii acesteia, când este cazul;9. răspunde de asigurarea integrităţii patrimoniului instituţiei.
 + 
Articolul 5Drepturile şi obligaţiile Ministerului CulturiiA. Ministerul Culturii are următoarele drepturi:1. sa pretindă directorului general/directorului îndeplinirea obiectivelor şi a criteriilor de performanţă convenite prin semnarea prezentului contract de management;2. să solicite directorului general/directorului prezentarea stadiului realizării proiectelor şi programelor instituţiei, a situaţiei economico – financiare şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia; sa menţină sau sa diminueze subvenţia iniţial acordată în funcţie de respectarea programelor minimale contractate;3. sa analizeze periodic modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin contract directorul general/directorul.B. Ministerul Culturii are următoarele obligaţii:1. să asigure instituţiei, în limitele aprobate prin legea anuală a bugetului de stat, fondurile care vor fi utilizate;2. să asigure condiţiile pentru ca directorul general/directorul sa primească toate drepturile stabilite de reglementările legale pentru instituţiile bugetare;3. să asigure directorului general/directorului deplina libertate în conducerea şi organizarea activităţii instituţiei, singurele limitări fiind cele prevăzute de lege şi de prezentul contract;4. să asigure instituţiei asistenţa de specialitate.
 + 
Articolul 6Obiectivele şi indicatorii culturaliObiectivele şi indicatorii culturali, la a căror realizare se obliga directorul general/directorul, se precizează în anexa la contract. Pe parcursul executării contractului, părţile pot sa modifice, de comun acord, obiectivele şi indicatorii culturali, în scopul de a le adapta la evoluţia conjuncturala a instituţiei.Obiectivele şi indicatorii culturali se stabilesc de către direcţiile de specialitate ale Ministerului Culturii şi se definitiveaza la semnarea contractului.
 + 
Articolul 7Loialitate, confidenţialitateDirectorul general/directorul este obligat să îşi folosească întreaga capacitate de muncă în interesul instituţiei pe care o conduce.Directorului general/directorului îi sunt interzise orice activităţi şi manifestări de natura sa prejudicieze interesul şi prestigiul instituţiei. Pe durata contractului, directorul general/directorul este obligat sa păstreze, cu rigurozitate, confidenţialitatea asupra datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea instituţiei, care au un astfel de caracter sau care sunt stabilite cu acest caracter de către minister.
 + 
Articolul 8Răspunderea părţilorPentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor din prezentul contract, părţile răspund potrivit reglementărilor legale.Răspunderea directorului general/directorului este angajata pentru nerespectarea prevederilor legale ale prezentului contract şi a dispoziţiilor sau ordinelor ministrului culturii.Directorul general/directorul răspunde pentru daunele produse instituţiei prin orice act al său contrar intereselor acesteia, prin acte de gestiune imprudenta, prin utilizarea abuzivă sau neglijenţa a fondurilor instituţiei.În cazul în care sunt indicii privind săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu executarea contractului de management, ministerul are obligaţia sesizării de îndată a organelor competente, cu suspendarea contractului.
 + 
Articolul 9Modificarea contractuluiPrevederile prezentului contract pot fi modificate prin acordul scris al ambelor părţi.Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii acestuia şi care îi sunt aplicabile.
 + 
Articolul 10Încetarea contractuluiPrezentul contract încetează prin: a) expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, iar părţile nu l-au renegociat în vederea prelungirii; b) revocarea directorului general/directorului de către minister, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor precizate în contract; c) renunţarea de către directorul general/director la mandatul încredinţat, în situaţia neasigurarii condiţiilor prevăzute în contract ori în alte situaţii întemeiate; d) acordul părţilor; e) decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului general/directorului; f) desfiinţarea, comasarea sau schimbarea regimului de funcţionare a instituţiei. În cazurile prevăzute la lit. b), c) şi f), partea în cauza va acorda un preaviz de 30 de zile.
 + 
Articolul 11LitigiiLitigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract, nerezolvate pe cale amiabila, sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti.
 + 
Articolul 12Alte clauzeDirectorul general/directorul are dreptul să solicite mediere, consultanţa şi măsuri de protecţie din partea ministerului în soluţionarea situaţiilor conflictuale cu sindicatele şi cu alte organizaţii.
 + 
Articolul 13Dispoziţii finaleAngajarea directorului general/directorului, precum şi a întregului personal al instituţiei ………………….. se face exclusiv prin concurs, potrivit prevederilor art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare.Anexele la prezentul contract se întocmesc potrivit datelor specifice fiecărei instituţii şi devin părţi integrante ale contractelor pentru care au fost elaborate.Prezentul contract, înregistrat sub nr. ………… la ordonatorul principal de credite şi sub nr. …………. la instituţia publică ……….., a fost întocmit în 3 (trei) exemplare, cu următoarea destinaţie:– 1 exemplar la ordonatorul principal de credite;– 1 exemplar la oficiul juridic al ordonatorului principal de credite;– 1 exemplar la directorul general/directorul instituţiei.

     
  Ordonatorul principal de credite bugetare, Directorul general/directorul instituţiei,
  …………………………………… ……………………………………

 + 
Anexa 1 a)– Instituţii de spectacole –NOMENCLATORprivind principalii indicatori culturali şi economici care urmează a se realiza conform normelor pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 9/1996 de către …………………………………….1. Personala) Număr de personal conform statului de funcţii aprobat ……….. din care:– personal artistic ……………………………………………– personal tehnic ……………………………………………..– personal administrativ ……………….. …………………….b) Număr de personal prevăzut a se realiza ………………………. din care:– personal artistic …………………………………………..– personal tehnic …………………………………………….– personal administrativ ………………………………………2. Număr de premiere ………………………………………….3. Număr de refaceri ………………………………………….4. Număr de spectacole ………………………………………..din care:– la sediu …………………………………………………..– în turnee ………………………………………………….5. Număr de spectatori ………………………………………..din care:– la sediu …………………………………………………..– în turnee ………………………………………………….6. Indice de ocupare a sălii – la sediu ………………………………………………… %7. Venituri totale ……………………………………………din care:– venituri proprii …………………………………………..– subvenţii …………………………………………………8. Cheltuieli totale …………………………………………din care:– cheltuieli de personal, inclusiv colaboratori …………………– cheltuieli de întreţinere …………………………………..– cheltuieli pentru montari şi refaceri ………………………..– cheltuieli pentru reparaţii capitale …………………………– cheltuieli de capital ………………………………………9. Cheltuieli pe spectator ……………………………………din care:– din subvenţie ……………………………………………..– din venituri proprii ……………………………………….10. Gradul de acoperiredin venituri proprii a cheltuielilor instituţiei ……………. %11. Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor …. %12. Gradul de acoperire a salariilor din subvenţie ……………… %
 + 
Anexa 1 b)NOMENCLATOR*)privind principalii indicatori culturali şi economici care urmează a se realiza conform normelor pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 9/1996 de către …………………………………………………………1. Personala) Număr de personal conform statului de funcţii aprobat …………….b) Număr de personal prevăzut a se realiza …………………………2. Număr de expoziţii ……………………………………………din care:– expoziţii permanente …………………………………………..– expoziţii temporare ……………………………………………3. Număr de vizitatori …………………………………………..4. Venituri totale ………………………………………………din care:– venituri proprii ……………………………………………..– subvenţie ……………………………………………………5. Cheltuieli totale ……………………………………………din care:– cheltuieli de personal, inclusiv colaboratori ……………………– cheltuieli de întreţinere ……………………………………..– cheltuieli pentru expoziţii ……………………………………– cheltuieli pentru reparaţii capitale ……………………………– cheltuieli de capital ………………………………………… 6. Cheltuieli pe vizitator ………………………………………din care:– din subvenţie ………………………………………………..– din venituri proprii …………………………………………. 7. Gradul de acoperire din venituri proprii a cheltuielilor instituţiei …………………………………………………. %8. Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor …….. %9. Gradul de acoperire a salariilor din subvenţie …………………. %
 + 
Anexa 2BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELIaprobat pentru anul ……….

         
  VENITURI  
  1. Venituri proprii …………………..
  2. Alocaţii bugetare …………………..
  3. Total surse de finanţare …………………..
  4. Ponderea subvenţiei în total surse (%) …………………..
  CHELTUIELI  
  1. Cheltuieli pentru salarii …………………..
  2. Cheltuieli pentru colaboratori externi …………………..
  3. Alte cheltuieli salariale (C.A.S., Fondul pentru plata ajutorului de şomaj) …………………..
  4. Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodărire …………………..
  5. Cheltuieli pentru RK …………………..
  6. Cheltuieli pentru activităţi culturale, …………………..
  din care:  
  programe culturale proprii …………………..
  programul cultural minimal suportat din subvenţia bugetară …………………..
  7. Alte cheltuieli …………………..
  8. Cheltuieli pentru investiţii …………………..
  TOTAL CHELTUIELI: …………………..

–––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x