ORDIN nr. 120 din 24 ianuarie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 74 din 28 ianuarie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 34 22/01/2009 ART. 10
ActulREFERIRE LALEGE 571 22/12/2003 ART. 157
ActulREFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 111
ActulREFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003 ART. 157
ActulREFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 111
ANEXA 3REFERIRE LALEGE 571 22/12/2003 ART. 157
ANEXA 3REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
ANEXA 3REFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003 ART. 157
ANEXA 3REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor "Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional" şi "Decizie privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional"



În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 157 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 111 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă modelul şi conţinutul formularelor:a) "Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional", prevăzut în anexa nr. 1;b) "Decizie privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional", prevăzut în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 2Instrucţiunile de completare, caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, utilizare şi păstrare ale formularului prevăzut la art. 1 lit. a) sunt prevăzute în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 3(1) În vederea efectuării plăţii taxei pe valoarea adăugată, persoanele impozabile nestabilite în România şi scutite, în condiţiile legii, de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România vor depune "Cererea pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional".(2) Cererea prevăzută la art. 1 lit. a) se depune de către persoanele impozabile la registratura organului fiscal teritorial în raza căruia a avut loc operaţiunea taxabilă, denumit în continuare organ fiscal competent, sau prin poştă, până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-au efectuat livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional.(3) Decizia prevăzută la art. 1 lit. b) se completează de către organul fiscal competent, potrivit datelor înscrise în cererea pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional şi depusă de persoanele prevăzute la alin. (1), fiind aprobată de către conducătorul organului fiscal competent.(4) Decizia privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional se emite de către organul fiscal competent în două exemplare, din care un exemplar se comunică contribuabilului, iar celălalt exemplar se păstrează de către organul fiscal competent şi se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.(5) Decizia se înregistrează într-un registru special al persoanelor impozabile nestabilite în România, scutite de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA, atunci când efectuează ocazional în România operaţiuni taxabile pentru care este obligată la plata TVA.
 + 
Articolul 4Până cel târziu în data de 10 a lunii următoare celei în care s-a depus cererea prevăzută la art. 1 lit. a), organul fiscal competent va comunică persoanei prevăzute la art. 3 alin. (1) Decizia privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional.
 + 
Articolul 5Persoana impozabilă nestabilită în România şi care este scutită de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România va achita suma reprezentând taxa pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional, potrivit reglementărilor legale în vigoare, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, până cel târziu în data de 25 a lunii următoare celei în care s-au efectuat operaţiunile impozabile.
 + 
Articolul 6Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 7Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 8Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul finanţelor publice,Gheorghe IalomiţianuBucureşti, 24 ianuarie 2011.Nr. 120.
 + 
Anexa 1*)CEREREpentru eliberarea Deciziei privind modalitatea deplată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrărilede bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional

ANUL: [][][][] LUNA: [][]
DATE DE IDENTIFICARE A SOLICITANTULUI
DENUMIRE/NUME, PRENUME
NUMĂR DE IDENTIFICARE FISCALĂ [][][][][][][][][][]
ŢARA DE REZIDENŢĂ
ADRESA COMPLETĂ ÎN ŢARA DE REZDENTĂ
COD POŞTAL TELEFON
FAX E-MAIL
OBIECTIVUL PRINCIPAL DE ACTIVITATE
REPREZENTARE PRIN ÎMPUTERNICIT/REPREZENTANT FISCAL
NR. ACT ÎMPUTERNICIRE DATA
  DATE DE IDENTIFICARE A ÎMPUTERNICITULUI
  DENUMIRE/NUME, PRENUME  
  COD DE IDENTIFICARE FISCALĂ                            
  JUDEŢ   SECTOR   LOCALITATE  
  STRADA   NR.   BLOC   SC.  
  ET.   AP.   COD POŞTAL   TELEFON  
  FAX   E-MAIL  

Solicit a mi se elibera Decizia privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional, în vederea efectuării plăţii sumei de ……….. lei.Anexez la prezenta cerere, în copie, actele doveditoare ale tranzacţiei efectuate*1).––*1) Se anexează, în copie, contractul de vânzare-cumpărare, facturi, alte documente doveditoare.

Se completează de personalul organului fiscal
Organ fiscal
Număr înregistrare Data înregistrare [][]/[][]/[][][][]
Numele persoanei care a verificat

 + 
Anexa 2INSTRUCŢIUNIde completare a Cererii pentru eliberareaDeciziei privind modalitatea de plată ataxei pe valoarea adăugată pentru livrărilede bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional1. Cererea pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional (denumită în continuare cerere) se completează şi se depune de către persoanele impozabile neînregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România sau de către împuternicitul acestora, după caz, pentru efectuarea plăţii taxei.2. Cererea se depune după efectuarea livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii realizate ocazional, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii în care s-a efectuat livrarea/prestarea taxabilă:– la registratura organului fiscal pe a cărui rază teritorială s-a efectuat livrarea de bunuri şi/sau prestarea de servicii realizate ocazional;– la poştă, prin scrisoare recomandată.3. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare ale tranzacţiei efectuate.Cererea se completează în două exemplare:– un exemplar se depune la unitatea fiscală;– un exemplar rămâne la solicitant.4. Cererea se completează astfel:a) Secţiunea 1– anul la care se referă; se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2010);– luna aferentă operaţiunilor taxabile (de exemplu: pentru luna iunie se va înscrie 06).b) Cartuşul Date de identificare a solicitantului conţine:I. Denumire/nume, prenume – se înscrie, după caz, denumirea sau numele şi prenumele persoanei impozabile.II. Număr de identificare fiscală – se înscrie numărul de identificare fiscală atribuit de către organul fiscal cu ocazia înregistrării fiscale.Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.III. Se completează datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, după caz) al persoanei impozabile.Reprezentare prin împuternicit – în cazul în care depunerea cererii se realizează printr-un împuternicit, se bifează căsuţa corespunzătoare şi se completează datele referitoare la numărul şi data actului de împuternicire.c) Cartuşul Date de identificare a împuternicitului se completează doar în cazul în care depunerea cererii se realizează printr-un împuternicit şi conţine:I. Denumire/nume, prenume – se înscrie, după caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului.II. Cod de identificare fiscală – se înscrie codul primit la înregistrare, înscris în certificatul de înregistrare fiscală, sau codul numeric personal, în cazul în care împuternicitul este persoană fizică.Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.III. Se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, după caz) al împuternicitului.Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare,utilizare şi păstrare a Cererii pentru eliberareaDeciziei privind modalitatea de plată a taxeipe valoarea adăugată pentru livrările de bunurişi/sau prestările de servicii realizate ocazionalDenumirea formularului: Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazionalFormat: A4/t1Caracteristici de tipărire:– pe o singură faţă;– se poate utiliza echipament informatic pentru editare.Se difuzează: gratuit.Se utilizează la: solicitarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional.Se întocmeşte de: persoanele impozabile nestabilite în România care sunt scutite de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA, atunci când efectuează în România una sau mai multe operaţiuni pentru care sunt obligate la plata TVA.Circulă: în format hârtie, în două exemplare semnate şi ştampilate, potrivit legii, din care:– un exemplar la solicitant;– un exemplar la organul fiscal.Se păstrează: la dosarul fiscal al solicitantului.
 + 
Anexa 3MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICEAGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂUnitatea fiscală*1) ……………….Str. ……………………. nr. …., localitatea …………………….Nr. ……../Data …………….––*1) Se va menţiona denumirea organului fiscal emitent al prezentului act administrativ.DECIZIEprivind modalitatea de plată a taxei pe valoareaadăugată pentru livrările de bunuri şi/sauprestările de servicii realizate ocazionalCătre:Denumirea/Numele şi prenumele ………………………………………………Domiciliul fiscal: localitatea …………….. oraşul …………….., str. …………….. nr. …….., ţara …………………………Număr de identificare fiscală …………………………………………………………………Reprezentat fiscal/Împuternicit prin …………………………………………………………..Ca urmare a cererii dumneavoastră nr. …………… din data de …………………………….. şi în temeiul prevederilor art. 157 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii efectuată de dumneavoastră, aveţi obligaţia să achitaţi taxa pe valoarea adăugată aferentă în contul 2010010104 „TVA plătită de persoane impozabile nestabilite în România şi care pot fi scutite de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA, când efectuează în România una sau mai multe operaţiuni pentru care sunt obligate la plata taxei”, deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscală al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz.Achitarea sumei ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoana impozabilă nestabilită în România şi care este scutită de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA se efectuează potrivit reglementărilor legale în vigoare, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, până cel târziu în data de 25 a lunii următoare celei în care s-au efectuat operaţiunile impozabile.În condiţiile nerespectării acestui termen se datorează, după acest termen, obligaţii fiscale accesorii conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.Conducătorul unităţii fiscale,Numele şi prenumele ……………………..Semnătura şi ştampila unităţii ……………           Verificat Întocmit        Numele şi prenumele Numele şi prenumele        ………………. ……………….        Funcţia …………….. Funcţia ……………..        Data ……………….. Data ………………..        Semnătura …………… Semnătura ……………––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x