ORDIN nr. 117 din 20 noiembrie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 15 ianuarie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 10 18/02/2008
ART. 6MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ART. 7MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ART. 12MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
CAP. 3COMPLETAT DEORDIN 868 06/11/2003
CAP. 3MODIFICAT DEORDIN 868 06/11/2003
ANEXA 1INLOCUIT DEORDIN 868 06/11/2003
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 390 24/07/1997 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 10 18/02/2008
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ART. 6MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ART. 7MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ART. 12MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
CAP. 3COMPLETAT DEORDIN 868 06/11/2003
CAP. 3MODIFICAT DEORDIN 868 06/11/2003
ANEXA 1INLOCUIT DEORDIN 868 06/11/2003
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 97 14/06/2000

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman



Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,în temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 2 pct. 28 din Hotărârea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va lua măsuri de instruire a personalului din cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea aplicării prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 5La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispoziţii contrare cu privire la marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman.
 + 
Articolul 6Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 1999.Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Dinu Gavrilescu
 + 
AnexăNORMA SANITARĂ VETERINARAprivind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman + 
Capitolul 1Definiţii + 
Articolul 1În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:– administraţie veterinara – serviciul veterinar central din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei reprezentat de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, care are competenţa asupra teritoriului tarii în domeniul sanitar veterinar;– autoritate veterinara – serviciul veterinar de stat direct responsabil cu aplicarea măsurilor zoosanitare şi de sănătate publică;– medic veterinar oficial – medicul veterinar desemnat de administraţia veterinara centrala sau locală sa îndeplinească unele atribuţii publice;– personal veterinar auxiliar – personalul veterinar cu studii medii, agreat de autoritatea veterinara;– sănătate publică veterinara – totalitatea activităţilor în relaţia directa sau indirecta cu animalele sau cu produsele şi subprodusele lor, destinate să contribuie la apărarea şi ameliorarea sănătăţii omului sub toate aspectele sale;– marca de sănătate – ştampila care se aplică pe carnea şi organele provenite de la animale tăiate în abator, destinate consumului uman;– certificat de sănătate publică veterinara – documentul emis de către medicul veterinar oficial pentru carnea şi organele destinate consumului uman;– numărul de autorizare sanitară veterinara – codul cifric acordat de direcţia sanitară veterinara unităţilor care deţin autorizaţie sanitară veterinara de funcţionare;– carne – toate părţile comestibile obţinute de la animale domestice din speciile bovine, porcine, ovine şi caprine, cabaline domestice, precum şi de la alte specii de animale;– carne proaspăta – carnea care nu a fost supusă nici unui tratament de natura să-i asigure conservarea, cu excepţia tratamentului prin frig;– carcasa – întregul corp al animalului de macelarie, rezultat după sangerare, eviscerare, îndepărtarea extremitatii membrelor la nivelul capului şi tarsului, a capului, cozii, cecumului şi mamelei, în cazul bovinelor, ovinelor, caprinelor şi solipedelor, după îndepărtarea pielii, iar în cazul porcinelor, după oparire, curăţire şi flambare;– organe – viscerele comestibile care se găsesc în cavitatile toracica, abdominala şi pelvina, inclusiv traheea şi esofagul, precum şi părţile comestibile din cavitatea craniana şi bucala;– condiţionare (preambalare) – operaţiunea prin care se realizează protecţia carnii proaspete prin folosirea unui prim invelis în contact direct cu produsul;– ambalare – operaţiunea prin care se realizează protecţia carnii condiţionate într-un al doilea invelis (ambalaj);– unitate – abatorul, sala de transare, depozitul frigorific sau un combinat incluzând pe cele menţionate;– mijloc de transport – vehicule auto, vagoane de cale ferată, aeronave, vapoare, precum şi containere pentru transportul rutier, naval sau aerian al carnii şi al organelor destinate consumului uman.
 + 
Capitolul 2Dispoziţii generale + 
Articolul 2Carnea şi organele provenite din taierea în abator a animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale comestibile sunt admise pentru consum uman numai dacă poarta marca de sănătate şi dacă sunt însoţite de certificat de sănătate publică veterinara.
 + 
Articolul 3Carnea şi organele provenite din taierea animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale, în gospodăria proprie, pot fi admise fără marca de sănătate, dar numai pentru consum propriu.
 + 
Articolul 4Marca de sănătate se aplică în unitatea de producere a carnii, iar certificatul de sănătate publică veterinara se emite de către medicul veterinar oficial din aceeaşi unitate.
 + 
Capitolul 3Marcarea carnii proaspete + 
Articolul 5Marcarea carnii proaspete în scopul admiterii acesteia pentru consum uman se efectuează sub responsabilitatea medicului veterinar oficial.Medicul veterinar oficial păstrează, în condiţii de siguranţă, sub responsabilitatea proprie:a) instrumentele destinate marcarii, pe care le preda personalului veterinar auxiliar la începerea operaţiunii de marcare şi numai pe perioada necesară desfăşurării acesteia. Instrumentele se păstrează în cutii metalice, închise cu sistem de siguranţă. Pe faţa interioară a capacului cutiei sau în cutie se va păstra o fişa cuprinzând inventarul stampilelor. Cutia metalică se păstrează într-un dulap metalic cu cheie. Predarea şi primirea stampilelor se înscriu în registrul de evidenta;b) etichetele şi materialele de condiţionare, stampilate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, a căror evidenta o tine şi pe care le preda, pe bază de inventar, personalului auxiliar în momentul folosirii acestora, în numărul necesar. Fişa de inventar se păstrează în dulapul metalic prevăzut la lit. a).Unitatea este obligată sa pună la dispoziţie medicului veterinar oficial etichetele şi materialele de condiţionare prevăzute la lit. b) şi să asigure condiţiile pentru păstrarea în siguranţa a instrumentelor şi materialelor prevăzute mai sus.
 + 
Articolul 6Marcarea carnii şi a organelor provenite de la animalele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline şi păsări se efectuează cu o ştampila de forma ovala, cu diametrul mare (lungime) de 6,5 cm şi cu diametrul mic (latime) de 4,5 cm.Ştampila care se aplică pe carnea şi organele destinate consumului uman pentru piaţa interna cuprinde următoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:– în partea superioară: numele tarii – ROMÂNIA -, cu majuscule;– în centru: codul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare sanitară veterinara a unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia carnii;– în partea inferioară: menţiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.Ştampila care se aplică pe carnea şi organele destinate exportului în statele membre ale Uniunii Europene cuprinde:– în partea superioară: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza;– în centru: numărul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activităţi de export;– în partea inferioară: initialele Comunităţii Europene, în limba engleza sau franceza.Ştampila care se aplică pe carnea destinată exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene cuprinde:– în partea superioară: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza;– în centru: numărul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activităţi de export;– în partea inferioară: menţiunea GOVERNMENT INSPECŢION, cu majuscule.Caracterele au înălţimea de 0,8 cm pentru litere, 1 cm pentru cifre şi 0,8 cm pentru numărul de identificare a medicului veterinar oficial.
 + 
Articolul 7Marcarea carnii de vanat salbatic se efectuează cu o ştampila de forma pentagonala.Ştampila care se aplică pe carnea de vanat salbatic, destinată consumului uman pentru piaţa interna, cuprinde următoarele informaţii, cu caractere perfect lizibile:– în partea superioară: numele tarii – ROMÂNIA -, cu majuscule;– în centru: codul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare sanitară veterinara a unităţii; imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia vânatului salbatic;– în partea inferioară: menţiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.Ştampila care se aplică pe carnea de vanat salbatic, destinată exportului în statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde:– în partea superioară: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza, cu majuscule;– în centru: numărul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activităţi de export;– în partea inferioară: initialele Comunităţii Europene, în limba engleza sau franceza.Ştampila care se aplică pe carnea de vanat salbatic, destinată exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene, cuprinde:– în partea superioară: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza, cu majuscule;– în centru: numărul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activităţi de export;– în partea inferioară: GOVERNMENT INSPECŢION, cu majuscule.Înălţimea literelor şi a cifrelor este precizată la art. 6. În funcţie de opţiunea tarii importatoare şi cu acordul Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, înscrisurile cuprinse în marca de sănătate pot fi confectionate şi în alta limba de circulaţie internationala.
 + 
Articolul 8Carcasele se marcheaza prin aplicarea ştampilei cu tus comestibil sau prin foc:– cele cu greutatea de peste 65 kg se marcheaza pe fiecare semicarcasa, cel puţin în următoarele zone: faţa externa a pulpei, pe spate, pe piept, pe spata şi pe maseteri;– cele cu greutatea mai mica de 65 kg se marcheaza cel puţin pe fiecare pulpa, pe faţa externa a fiecărei spete şi pe una dintre fetele laterale ale capului.Carnea de pasare se marcheaza prin aplicarea ştampilei prevăzute la art. 6 pe o eticheta aderenta la ambalaj sau imprimata pe ambalaj.
 + 
Articolul 9Piesele obţinute în sălile de transare din carcasele marcate conform prevederilor art. 8 se marcheaza cu tus sau prin foc, prin aplicarea ştampilei prevăzute la art. 6. Piesele destinate condiţionarii sau ambalarii, inclusiv cele care conţin coaste, poarta marca de sănătate aplicată în abatorul de origine.Marca de sănătate se aplică pe eticheta aderenta la ambalaj, dacă aceasta nu este imprimata pe ambalaj, astfel încât sa nu poată fi distrusa decât la deschiderea ambalajului. Aceasta eticheta trebuie să poarte un număr de serie.Atunci când piesele şi organele sunt ambalate într-un abator se aplică ştampila cu numărul de autorizare sanitară veterinara a abatorului.
 + 
Articolul 10Carnea proaspăta şi organele condiţionate în porţiuni, destinate vânzării directe către consumatori, vor purta pe materialul de condiţionare ştampila unităţii care a efectuat condiţionarea, prevăzută la art. 6. Aceasta ştampila poate avea dimensiuni mai mici decât cele prevăzute la art. 6.
 + 
Articolul 11Carnea de cabaline va fi marcată şi cu o ştampila de forma dreptunghiulara, cu lungimea de 5 cm şi cu lăţimea de 2 cm, care în interiorul ei va cuprinde menţiunea CARNE DE CAL, cu majuscule. Înălţimea caracterelor va fi de 0,8 cm. Aceasta ştampila se aplică sub ştampila ovala, pe aceleaşi porţiuni anatomice şi în acelaşi număr ca şi în cazul ştampilei ovale prevăzute la art. 8.
 + 
Articolul 12Atestarea executării examenului trichineloscopic, cu rezultat negativ, la carnea provenită de la animale din speciile receptive se efectuează prin aplicarea pe faţa interna a pulpei şi pe faţa laterala a capului a unei ştampile de forma rotunda, cu diametrul de 2,5 cm, în care sunt cuprinse următoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:– în centru: litera T, majuscula, cu înălţimea de 1 cm şi cu lăţimea de 0,2 cm;– sub litera T: initialele Comunităţii Europene, cu majuscule, cu înălţimea de 0,4 cm, în limba engleza sau franceza, pentru carnea destinată exportului.Ştampila se aplică cu tus sau prin foc. În cazul carnii condiţionate sau ambalate, aceasta însoţeşte marca de sănătate.
 + 
Articolul 13Stampilele utilizate pentru marcarea carnii şi a organelor vor fi confectionate conform modelului prevăzut în anexa nr. I la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 14Pentru stampilarea cu tus pot fi utilizaţi numai coloranti autorizaţi de către Ministerul Sănătăţii.
 + 
Articolul 15Direcţiile sanitare veterinare vor monitoriza unităţile autorizate sanitar veterinar, vor acorda codul cifric al fiecărei unităţi, precum şi numărul de identificare a medicului veterinar oficial care efectuează inspecţia carnii.
 + 
Capitolul 4Certificarea de sănătate publică veterinara + 
Articolul 16Certificatul de sănătate publică veterinara se emite de medicul veterinar oficial din unitatea de tăiere, transare sau depozitare a carnii pentru cantitatea de carne şi/sau de organe cuprinsă în fiecare mijloc de transport, după terminarea încărcării.Emiterea certificatului este condiţionată de inspecţia carnii şi/sau a organelor care fac obiectul expedierii şi a mijlocului de transport.Certificatul se completează la toate rubricile, citeţ, fără ştersături şi fără ambiguităţi, în trei exemplare (pentru mijlocul de transport, unitate şi medicul veterinar oficial care l-a eliberat). Pe primul exemplar se inscriptioneaza cuvântul ORIGINAL, iar pe exemplarele doi şi trei, cuvântul COPIE.
 + 
Articolul 17Originalul certificatului de sănătate publică veterinara însoţeşte mijlocul de transport până la destinaţia finala.Atunci când produsele certificate se distribuie mai multor destinatari, fiecărui destinatar cuprins în certificat i se eliberează o fotocopie de pe certificatul de sănătate publică veterinara original, iar originalul rămâne la ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar, în coltul din dreapta sus, menţiunea: Conform cu originalul, numele complet, semnatura, ştampila şi parafa medicului veterinar oficial emitent.
 + 
Articolul 18Certificatul de sănătate publică veterinara trebuie să fie tipărit pe o singura fila, faţa-verso, format A4. Numărul certificatului se tipareste o dată cu acesta şi este format din codul judeţului, urmat fără întrerupere de seria formată din şase cifre.
 + 
Articolul 19Modelul certificatului de sănătate publică veterinara pentru carnea proaspăta şi/sau organe este prevăzută în anexa nr. II la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 20Codul judeţelor este prevăzut în anexa nr. III la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 21Certificatul de sănătate publică veterinara care însoţeşte carnea şi/sau organele destinate exportului se emite de către medicul veterinar oficial. Copiile vor fi inscriptionate cu menţiunea Copy.Modelul certificatului de sănătate publică veterinara se stabileşte de către administraţiile sanitare veterinare centrale, în conformitate cu convenţiile şi acordurile încheiate.
 + 
Anexa I––-la norma sanitară veterinara–––––––––-MODELE DE ŞTAMPILE PENTRU MARCAREA CĂRNII    Modelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii destinate utilizării în ţaraModelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii destinate exportului î statele membre ale Uniunii Europene    Modelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii destinate exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene    Modelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinată utilizării în ţara    Modelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinată exportului în statele membre ale Uniunii Europene    Modelul ştampilei de sănătate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinată exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene    Modelul ştampilei pentru marcarea suplimentară a carnii de cabaline    Modelul ştampilei pentru marcarea suplimentară a carnii de cabaline destinate exportului    Modelul ştampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate utilizării în ţara     Modelul ştampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate exportului
 + 
Anexa II––-la norma sanitară veterinara–––––––––-

  ROMÂNIA  
  MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI  
  AGENŢIA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ  
  Direcţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . .  
   
  CERTIFICAT*) DE SĂNĂTATE PUBLICĂ VETERINARĂ
  pentru carne proaspătă/organe
   
  Nr. . . . .
   
  Autoritatea locală competentă:
  Direcţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Emitent: – medic veterinar oficial: Dr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Circumscripţia sanitară veterinară/Circumscripţia sanitară veterinară pentru controlul alimentelor de origine animală: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  I. Identitatea cărnii
  Carne de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (specia de animal)
  Natura produselor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajelor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pieselor sau al unităţilor de ambalaj . . . . . . . . . . . . . . . .
  Data tăierii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Anul şi luna congelării . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (în cazul cărnii congelate)
  Greutatea netă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  II. Provenienţa cărnii
  Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare veterinară ale abatorului producător: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Adresa şi numărul de autorizare veterinară ale sălii de tranşare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Adresa şi numărul de autorizare veterinară ale frigoriferului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  III. Destinaţia cărnii
  Carnea este expediată din . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (localitatea de expediţie) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (localitatea de destinaţie) prin următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  IV. Atestat de sănătate publică veterinară
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific următoarele:
  – carnea/organele provine/provin de la animale sănătoase, originare din efective şi localităţi nesupuse unei restricţii veterinare de sănătate;
  – ca urmare a inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, carnea/organele a fost/au fost găsită/găsite aptă/apte necondiţionat pentru consum uman;
  – mijloacele de transport îndeplinesc condiţiile de igienă.
    Emis în . . . . . . . . . . . . . . . .
    (localitatea)
    Marca de sănătate publică veterinară    
      la . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (data)
   
  Numele, prenumele, numărul de autentificare şi parafa medicului veterinar oficial . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    NOTĂ:    * Certificatul se foloseşte numai pe teritoriul României.    * Se bareaza ceea ce nu corespunde.

  ROMÂNIA  
  MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI  
  AGENŢIA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ  
  Direcţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . .  
   
  CERTIFICAT*) DE SĂNĂTATE PUBLICĂ VETERINARĂ
  pentru carne proaspătă/organe
  Nr. . . . .
  Autoritatea locală competentă:
  Direcţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Emitent: – medic veterinar oficial: Dr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Circumscripţia sanitară veterinară/Circumscripţia sanitară veterinară pentru controlul alimentelor de origine animală: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  I. Identitatea cărnii
  Carne de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  (specia de animal)
   
  Natura produselor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajelor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pieselor sau al unităţilor de ambalaj . . . . . . . . . . . . . . . .
  Data tăierii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Anul şi luna congelării . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (în cazul cărnii congelate)
  Greutatea netă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  II. Provenienţa cărnii
  Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare veterinară ale abatorului producător: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Adresa şi numărul de autorizare veterinară ale sălii de tranşare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Adresa şi numărul de autorizare veterinară ale frigoriferului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  III. Destinaţia cărnii
  Carnea este expediată din . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (localitatea de expediţie) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (localitatea de destinaţie) prin următoarele mijloace de transport:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  IV. Atestat de sănătate publică veterinară
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific următoarele:
  – carnea/organele provine/provin de la animale sănătoase, originare din efective şi localităţi nesupuse unei restricţii veterinare de sănătate;
  – ca urmare a inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, carnea/organele a fost/au fost găsită/găsite aptă/apte necondiţionat pentru consum uman;
  – mijloacele de transport îndeplinesc condiţiile de igienă.
   
    Emis în . . . . . . . . . . . . . . . .
    (localitatea)
    Marca de sănătate publică veterinară    
      la . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (data)
   
  Numele, prenumele, numărul de autentificare şi parafa medicului veterinar oficial . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    NOTĂ:    * Certificatul se foloseşte numai pe teritoriul României.    * Se bareaza ceea ce nu corespunde. + 
Anexa III––-la norma sanitară veterinara–––––––––-           CODUL JUDEŢELOR

  Judeţul Codul
  ALBA AB
  ARAD AR
  ARGEŞ AG
  BACĂU BC
  BIHOR BH
  BISTRIŢA BS
  BOTOŞANI BT
  BRAŞOV BV
  BRĂILA BR
  BUZĂU BZ
  CARAŞ-SEVERIN CS
  CĂLĂRAŞI CL
  CLUJ CJ
  CONSTANŢA CT
  COVASNA CV
  DÂMBOVIŢA DB
  DOLJ DJ
  GALAŢI GL
  GIURGIU GR
  GORJ GJ
  HARGHITA HR
  HUNEDOARA HD
  IALOMIŢA IL
  IAŞI IS
  ILFOV IF
  MARAMUREŞ MM
  MEHEDINŢI MH
  MUREŞ MR
  NEAMŢ NT
  OLT OT
  PRAHOVA PH
  SATU MARE SM
  SĂLAJ SL
  SIBIU SB
  SUCEAVA SC
  TELEORMAN TR
  TIMIŞ TM
  TULCEA TL
  VASLUI VS
  VÂLCEA VL
  VRANCEA VR
  MUNICIPIUL BUCUREŞTI B

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x