privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine
Vazand Referatul de aprobare nr. 35.305 din 19 octombrie 2005, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinara din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 3La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare. +
Articolul 4Prezentul ordin constituie transpunerea Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului 1760/2000/CE în ceea ce priveşte etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 216 din 26 august 2000, p. 8. +
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.p. Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentruSiguranţa Alimentelor,Constantin LupescuBucureşti, 9 noiembrie 2005.Nr. 115. +
Anexa NORMA SANITARĂ VETERINARAce stabileşte reguli detaliate pentru aplicareaNormei sanitare veterinare privindsistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cuetichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine +
Articolul 1TrasabilitateaToţi operatorii şi organizaţiile trebuie să aibă un sistem de identificare şi un sistem complet de înregistrare, în fiecare dintre diferitele stadii de producţie şi vânzare ale acestora, în sensul art. 12 al Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 345/2002, cu modificările ulterioare, ce transpune în legislaţia naţionala Regulamentul Comisiei 1760/2000/CE .Un asemenea sistem este aplicat astfel încât să asigure legătură dintre identificarea carnii şi animalul sau animalele în cauza, asa cum este prevăzut la art. 13 alin. (1) şi la art. 16 alin. (6) şi (7) din norma sanitară veterinara menţionată anterior.Sistemul de înregistrare trebuie să înscrie, în special, sosirea şi plecarea de animale vii, carcase şi/sau bucăţi de carne, pentru a se asigura ca este garantată o corelatie între sosiri şi plecari. +
Articolul 2Etichetarea atunci când nu sunt disponibile informaţii(1) Numărul de aprobare prevăzut de art. 13 alin. (2) lit. b) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1 din prezenta norma este: … a) numărul de aprobare prevăzut de art. 11 alin. (1) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 64/433/CEE ; sau … b) atunci când nu exista un număr de aprobare, numărul naţional de înregistrare; atunci când nu este disponibil nici unul dintre cele doua numere, numărul poate fi înlocuit cu numele şi adresa abatorului. … (2) În aplicarea art. 13 alin. (5) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1: … a) pentru carnea provenită de la animalele fatate în România sau în statele membre ale Uniunii Europene înainte de 1 ianuarie 1998, atunci când informaţiile cu privire la locul fatarii şi/sau locul creşterii, altul decât ultimul loc de creştere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii şi/sau a locului de creştere se înlocuieşte cu indicaţia "Fatat înainte de 1 ianuarie 1998"; … b) pentru carnea provenită de la animale vii importate în România, atunci când informaţiile cu privire la locul fatarii şi/sau locul creşterii, altul decât ultimul loc de creştere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii şi/sau a locului de creştere se înlocuieşte cu indicaţia "Import de animale vii în România" sau "Import de animale vii din [numele tarii terţe]". … +
Articolul 3Simplificarea indicatiei de origineÎn aplicarea art. 13 alin. (5) lit. a) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1 din prezenta norma sanitară veterinara, pentru carnea de bovine provenită de la animale care au fost crescute pentru 30 de zile sau mai puţin:a) într-un stat membru al Uniunii Europene, în România sau în ţara terta în care a avut loc fatarea; … b) într-un stat membru al Uniunii Europene, în România sau în ţara terta în care a avut loc taierea, … nu se solicita indicarea statelor membre ale Uniunii Europene, României sau a ţărilor terţe drept tari în care a avut loc creşterea, cu condiţia ca acele animale sa fi fost crescute în alt stat membru al Uniunii Europene, în România sau într-o ţara terta, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. +
Articolul 4Mărimea unui grup(1) În cursul transarii carcaselor sau a sferturilor, mărimea grupului prevăzut la art. 13 alin. (1) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1 este definită de numărul carcaselor sau al sferturilor transate împreună şi care constituie un lot pentru unitatea de transare respectiva. Mărimea lotului nu poate depăşi, în nici un caz, producţia unei zile. … (2) În cursul transarii sau tocarii ulterioare, un grup poate fi reconstituit din toate grupurile prevăzute la alin. (1), transate sau tocate în aceeaşi zi. … +
Articolul 5Carnea tocata de bovine(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, carnea tocata este definită ca acea carne care a fost tocata în fragmente sau trecută printr-o masina de tocat cu spirala. … (2) Informaţiile suplimentare care pot fi incluse pe etichete, asa cum este prevăzut la art. 14 alin. (3) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, sunt: … a) indicaţiile prevăzute la art. 13 alin. (2) lit. b) şi c) din norma sanitară veterinara menţionată anterior, precum şi data tocarii; … b) indicaţiile prevăzute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 şi 2 şi lit. b) din norma sanitară veterinara menţionată anterior, dacă ţara în cauza a luat o decizie de a aplica un sistem naţional obligatoriu de etichetare incluzând aceste informaţii sau dacă operatorul în cauza indica informaţiile în mod voluntar, în conformitate cu prevederile din partea a II-a cap. II din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1; … c) indicaţiile prevăzute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 şi 2 din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1. … +
Articolul 6Proceduri de aprobare(1) Perioada prevăzută la art. 16 alin. (8) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, în cursul căreia nu a fost refuzată sau nu a fost emisă o autorizaţie ori nu au fost cerute informaţii suplimentare de către autoritatea competentă a tarii căreia i-a fost trimisa carnea, trebuie să fie de doua luni din ziua următoare datei de trimitere a cererii. … (2) În conformitate cu art. 16 alin. (10) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, perioada prevăzută de art. 16 alin. (8) din norma sanitară veterinara menţionată anterior, pentru bucăţile de carne de bovine de calitatea I ambalate în pachete individuale, etichetate într-un stat membru al Uniunii Europene sau în România conform unei specificaţii aprobate şi introduse pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al României, trebuie să fie de 14 zile, atunci când nu sunt adăugate informaţii etichetei iniţiale. … (3) În scopurile prevăzute la art. 16 alin. (10) din norma sanitară veterinara menţionată la alin. (2), carnea de bovine în pachete mici pentru vânzare cu amănuntul, care a fost etichetata într-un stat membru al Uniunii Europene sau în România conform unei specificaţii aprobate, poate fi introdusă pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene sau al României şi comercializata, fără aprobarea prealabilă a specificatiei de etichetare de către acest stat membru sau de România, cu condiţia ca: … a) pachetele în cauza sa rămână neschimbate; … b) specificaţia de ambalare aprobată de România sau de statul membru al Uniunii Europene sa cuprindă, de asemenea, comercializarea carnii de bovine ambalate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în România; … c) România sau statul membru al Uniunii Europene care aproba aceasta specificaţie sa furnizeze toate informaţiile necesare în avans tuturor celorlalte state membre ale Uniunii Europene sau României, în conformitate cu specificaţia aprobată atunci când carnea de bovine ambalata trebuie să fie comercializata. … +
Articolul 7Controale(1) Operatorii şi organizaţiile trebuie să permită în orice moment accesul experţilor Comisiei, al autorităţii competente şi al organismului de control independent, în înţelesul art. 16 alin. (3) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, în unităţile acestora şi la toate evidentele care demonstreaza ca informaţiile de pe etichetele respective sunt corecte. … (2) Autoritatea competenţa şi, în cazul menţionat la art. 16 alin. (3) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, organismul de control independent trebuie să efectueze controale ad-hoc regulate pe baza analizei de risc care trebuie să ţină cont, în special, de complexitatea specificatiei respective. Pentru fiecare control se întocmeşte un raport de inspecţie pentru a include orice deficienta, precum şi măsurile propuse pentru a remedia situaţia şi termenul limita ori sancţiunea impusa. … (3) Atunci când opţiunea prevăzută la art. 16 alin. (3) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1 nu este luată în considerare, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor efectuează controale, astfel încât sa dea garanţii suficiente ale acuratetei etichetelor utilizate. Frecventa acestora este determinata, în special, de referinţa la complexitatea specificatiei respective. … (4) Operatorii, organizaţiile şi organismele de control independente comunică toate informaţiile relevante autorităţii competente. … +
Articolul 8Sancţiuni(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte sistemul de sancţiuni care va fi aplicabil în cazul incalcarilor normei sanitare veterinare menţionate la art. 1 şi ia toate măsurile necesare pentru a asigura implementarea sa. Sancţiunile prevăzute trebuie să fie eficiente, proporţionale şi disuasive. … (2) Fără a aduce atingere sancţiunilor prevăzute la art. 18 din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1, atunci când carnea de bovine a fost etichetata: … a) fără respectarea sistemului obligatoriu de etichetare; sau … b) în cazul aplicării sistemului voluntar, fără respectarea specificatiei sau, atunci când nu exista o specificaţie aprobată, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să solicite retragerea carnii de bovine de pe piaţa, până când aceasta este reetichetata în conformitate cu prezenta norma sanitară veterinara. … Totuşi, dacă aceasta carne respecta toate regulile veterinare şi de igiena existente, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate, în plus faţă de sancţiunile prevăzute la alin. (1), sa autorizeze ca aceasta carne de bovine să fie trimisa direct pentru prelucrare în produse, altele decât cele indicate la art. 12 alin. (1) din norma sanitară veterinara menţionată la art. 1. +
Articolul 9EvidenteAutoritatea competenţa trebuie să ţină o evidenta a specificatiilor aprobate şi, în special, a fiecărui operator şi a fiecărei organizaţii responsabile cu etichetarea carnii de bovine şi a organismului independent responsabil de controale. +
Articolul 10ComunicăriRomânia trebuie să comunice Comisiei:a) numele autorităţilor competente pentru implementarea sistemului de etichetare conform normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, precum şi regulile detaliate de implementare ulterioare şi, în special, cele cu privire la controalele relevante ce trebuie să fie efectuate şi la sancţiunile ce trebuie să fie aplicate; … b) o lista a tuturor indicaţiilor voluntare aprobate pe teritoriul sau; … c) la fiecare 3 luni, o actualizare a listei prevăzute la lit. b). … +
Articolul 11(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementări şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitară veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrării Europene şi al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, împreună cu tabelele de concordanta, în vederea evaluării conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili măsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (2) Atunci când Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor acţionează potrivit prevederilor alin. (1), trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rămâne în responsabilitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. … (3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va lua toate măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar în caz de infracţiuni, sesizează organele de cercetare penală. … (4) Prezenta norma sanitară veterinara constituie transpunerea oficială a Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE . … ––––