Văzând Referatul de aprobare nr. 1.227 din 14.08.2019, întocmit de Direcția siguranța alimentelor de origine animală din cadrul Direcției generale siguranța alimentelor,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 625/2017 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, și al art. 3 alin. (3) și al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emite următorul ordin: +
Articolul INorma sanitară veterinară privind organizarea și desfășurarea activității de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unitățile care produc alimente de origine animală, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 64/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1.La articolul 8, alineatul (3) se abrogă. … 2.La anexa nr. 1 punctul I litera B, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu următorul cuprins: 6.centru de ambalare a ouălor de consum … … 3.La anexa nr. 1, literele E și F se modifică și vor avea următorul cuprins:E.Carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic: 1.unitate de carne tocată; … 2.unitate de carne preparată; … 3.unitate de carne separată mecanic. … … F.Produse din carne: 1.unitate de procesare; … 2.carmangerie; … 3.măcelărie. … … … 4.La anexa nr. 1, după litera I se introduce o nouă literă, litera J, cu următorul cuprins:J.Unități cu activități generale: 1.depozit frigorific independent/depozit produse de origine animală; … 2.piață angro; … 3.unitate de reambalare. … … … +
Articolul IIAnexa nr. 3 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 și 611 bis din 18 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1.La litera A, după punctul 7 se introduc trei noi puncte, punctele 8-10, cu următorul cuprins:8.Procesare carne/producere carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic– produse din carne, carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic – 1 euro/tonă produse finite. … … 9.Ambalare ouă de consum – 0,5 euro/tonă ouă recepționate. … 10.Activități generale– produse de origine animală – 0,5 euro/tonă produse de origine animală recepționate … … … 2.Nota se modifică și va avea următorul cuprins:NOTĂ:a)În cazul în care în aceeași unitate se desfășoară activități de abatorizare și tranșare se va percepe numai tariful pentru abatorizare, pentru loturile tăiate în aceeași unitate, respectiv tariful cuprins la pct. 1. … b)Tariful pentru tranșare prevăzut la pct. 2 se percepe pentru carcasele, semicarcasele, sferturile de carcase și piesele care sunt recepționate în vederea tranșării în unitățile de tranșare, unitățile de carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic, unitățile de procesare, carmangerii și măcelării. … c)Tariful prevăzut la pct. 8 se percepe pentru unitățile de procesare carne, unitățile de carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic independente care nu desfășoară activitate de tranșare. … d)În cazul în care în aceeași unitate se desfășoară activități de abatorizare, tranșare și procesare carne/producere carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic, se va percepe doar tariful pentru abatorizare, respectiv tariful cuprins la pct. 1. … e)Produsele de origine animală depozitate în depozite integrate în unitățile producătoare, precum și în alte depozite autorizate sanitar-veterinar aparținând aceleiași unități, aflate în aceeași localitate și în alte localități, precum și produsele de origine animală livrate de unitatea producătoare altei unități în baza unui contract de franciză nu se tarifează. … f)În cazul în care fermele piscicole aparțin aceleiași unități de procesare se va percepe doar tariful prevăzut la pct. 6 lit. d). … … +
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2019.
p. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Octavian IlișoiBucurești, 23 septembrie 2019.Nr. 114.