ORDIN Nr. 11 din 11 aprilie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 100 din 18 aprilie 1994
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 12 26/07/1974
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru prohibitia pescuitului în anul 1994



Ministrul agriculturii şi alimentaţiei, având în vedere prevederile art. 15, art. 17 lit. A alin. a) şi lit. B alin. c) şi d), ale art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 12/1974 privind piscicultura şi pescuitul, vazind Nota Departamentului industriei alimentare nr. 495 din 7 aprilie 1994, în temeiul art. 2 pct. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 785/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, emite următorul ordin:  + 
Articolul 1Se interzice pescuitul industrial şi sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluste şi al altor vietuitoare acvatice, după cum urmează: a) în apele colinare, de şes şi în Dunăre cu delta să se declara prohibitie generală pe durata a 60 de zile, în perioada 14 aprilie – 12 iunie inclusiv; b) în Complexul Razelm-Sinoe, ghiolurile Belciuc, Erenciuc şi lacurile litorale se declara prohibitie generală pe durata a 122 de zile, în perioada 15 martie – 30 iunie; c) în faţa gurii Dunării, meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, se declara prohibitie generală pe durata a 121 de zile, în perioada 1 aprilie – 31 iulie.
 + 
Articolul 2Se limitează pescuitul anumitor specii de peşti pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării", după cum urmează: a) se interzice, pe toată durata anului, pescuitul următoarelor specii: vaduvita, caracuda, morunas, lin, mreana, cega; b) se interzice pescuitul sturionilor şi scrumbiei în tot cursul anului, în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o lungime de 5 km în lungul marii şi pe un coridor lat de 2 km, socotit cîte 1 km de o parte şi de alta a axului bratelor Sfântu Gheorghe şi Sulina. În faţa bratului Chilia lăţimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul bratului, iar spre nord până la limitele apelor naţionale române; c) se interzice, în tot cursul anului, pescuitul sturionilor, cu carmace şi carmacute în senalul Dunării şi pe bratele sale, iar în zona Litoralului în perioada 15 februarie – 15 mai, cu carmace şi ohane.
 + 
Articolul 3Se interzice folosirea următoarelor metode şi scule de pescuit pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării"; a) utilizarea setcilor fixe în zona litoralului Marii Negre; b) folosirea setcilor şi avelor de orice tip în Complexul Razelm – Sinoe, ghiolurile Belciuc, Erenciuc şi lacurile litorale; c) pescuitul cu unelte tip traul, tip navoade ingemanate sau cu prostovoale; d) pescuitul electric, cu materii explozive, precum şi cu substanţe narcotice de orice fel; e) pescuitul speciilor sub dimensiunile prevăzute de Legea nr. 12/1974, precum şi al următoarelor specii sub dimensiunile de mai jos:

  – ştiucă sub 40 cm;
  – biban sub 12 cm;
  – avat sub 30 cm;
  – somn sub 50 cm;

f) pescuitul cu unelte de pescuit admise, având dimensiunile laturii ochiului de plasa inferioare următoarelor incadrari:

  – unelte de pescuit tip ave şi setei, mai puţin cele folosite la pescuitul scrumbiei a = 40 mm, respectiv 2 a = 80 mm
  – unelte de pescuit activ utilizate la pescuitul scrumbiei a = 30 mm, respectiv 2 a = 60 mm
  – unelte tip năvoade, vintire, taliene destinate pescuitului în Complexul Razelm-Sinoe a = 50 mm, respectiv 2 a = 100 mm
  – unelte tip năvoade, vintire, taliene destinate pescuitului în restul zonelor a = 32 mm, respectiv 2 a = 64 mm
  – unelte de pescuit pasiv destinate pescuitului în zona litorală a Mării Negre inclusă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". a = 7 mm, respectiv 2 a = 14 mm

 + 
Articolul 4Prohibitia pescuitului în apele curgătoare, frontiera de stat, se stabileşte după cum urmează: a) în apele fluviului Dunarea: – pentru zona de frontieră cu Ucraina (Marea Neagra – Reni), pe o durată de 30 de zile, în perioada 26 aprilie – 25 mai inclusiv; – pentru zona de frontieră cu Republica Moldova (Reni – Gura Prutului), pe o durată de 60 de zile, în perioada 16 aprilie – 14 iunie inclusiv; – pentru zona de frontieră cu Bulgaria (Silistra – Gura Timocului), pe o durată de 30 de zile, în perioada 25 aprilie – 24 mai inclusiv; – pentru zona Bazinului (Gura Timocului – Bazias), ce constituie frontiera de stat cu Serbia, se stabileşte prohibitia conform acordului bilateral (România -Iugoslavia) la următoarele specii:

  – şalău 15 martie – 15 iunie;
  – crap 15 aprilie – 15 iunie;
  – somn 15 aprilie – 30 iunie;
  – plătică 15 aprilie – 15 iunie;
  – cegă 15 mai – 15 iunie;
  – păstrugă 15 mai – 15 iunie;
  – morun 15 mai – 15 iunie;
  – nisetru 15 mai – 15 iunie;

b) în apele riului Prut: – pentru zona de frontieră cu Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile, în perioada 16 aprilie – 14 iunie inclusiv; – pentru zona de frontieră cu Ucraina, pe o durată de 30 de zile, în perioada 25 aprilie – 24 mai inclusiv; c) în apele riului Tisa: – pentru zona de frontieră cu Ucraina, pe o durată de 30 de zile, în perioada 25 aprilie – 24 mai inclusiv.  + 
Articolul 5Prohibitia pescuitului scrumbiei de Dunăre se stabileşte pe sectoare, după cum urmează: – în sectorul I (în zonele gurilor Dunării de la intrare – Ceatalul Ismail), pe o durată de 5 zile, în perioada 28 aprilie – 2 mai inclusiv; – în sectorul II (Ceatalul Ismail – Vadu Oii), pe o durată de 10 zile, în perioada 29 aprilie – 8 mai inclusiv; – în sectorul III (Cotul Pisicii – Vadu Oii), pe o durată de 20 de zile, în perioada 28 aprilie – 17 mai inclusiv; – în sectorul IV (Vadu Oii – Gura Timocului), pe o durată de 30 de zile, în perioada 2 mai – 31 mai inclusiv.
 + 
Articolul 6Prohibitia pescuitului sturionilor se stabileşte pe sectoare, după cum urmează: – în sectorul de la Marea Neagra până la Gura Prutului, pe o durată de 30 de zile, în perioada 15 martie – 15 aprilie 1994; – în sectorul Cotul Pisicii – Gura Timocului, pe o durată de 30 de zile, în perioada 15 aprilie – 15 mai inclusiv; – în sectorul Gura Timocului – Bazias, pe o durată de 30 de zile, în perioada 31 mai – 30 iunie (conform acordului bilateral).
 + 
Articolul 7Pescuitul oricăror specii sau al altor animale acvatice în scopuri ştiinţifice, pentru cultura artificiala sau repopulari, cît şi pentru protecţia fondului piscicol, se poate efectua numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – Departamentul industriei alimentare.
 + 
Articolul 8Departamentul industriei alimentare, Departamentul regiilor autonome şi societăţilor comerciale pe acţiuni, direcţiile agricole judeţene, Prefectura şi Consiliul Judeţean Tulcea, Rezervatia Biosferei "Delta Dunării", Asociaţia Gene rala a Vinatorilor şi Pescarilor din România, precum şi toate societăţile comerciale, unităţile de cercetare şi toţi agenţii economici care deţin sau exploatează bazine piscicole vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Alexandru Lapusan,secretar de stat–––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x