ORDIN nr. 103 din 6 noiembrie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 499 din 23 decembrie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 261 09/04/2003
ART. 16MODIFICAT DEORDIN 3 12/01/2000
ART. 17MODIFICAT DEORDIN 3 12/01/2000
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 150 16/12/1999
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 390 24/07/1997 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 30
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 261 09/04/2003
ART. 16MODIFICAT DEORDIN 3 12/01/2000
ART. 17MODIFICAT DEORDIN 3 12/01/2000
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 150 16/12/1999

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitară veterinara de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar şi privind aprobarea efectuării de activităţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar



Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,în temeiul art. 30 şi al art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 2 pct. 28 din Hotărârea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin:1. – Se aprobă Norma sanitară veterinara privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitară veterinara de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar şi privind aprobarea efectuării de activităţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.2. – Agenţia naţionala sanitară veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va lua măsuri de instruire a personalului direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în vederea aplicării prevederilor prezentului ordin.3. – Agenţia naţionala sanitară veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.4. – Agenţia naţionala sanitară veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.5. La data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga orice dispoziţii contrare cu privire la emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar şi la aprobarea efectuării de activităţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar.6. Prezentul ordin se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării lui.Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Dinu Gavrilescu + 
AnexăNORMA SANITARĂ VETERINARAprivind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitară veterinara de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar şi privind aprobarea efectuării de activităţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinarI. Definiţii + 
Articolul 1În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:1. Administraţia veterinara centrala – serviciul veterinar central – Agenţia naţionala sanitară veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, care are competenţa asupra teritoriului tarii în domeniul sanitar veterinar, notifica bolile animalelor, asigura, monitorizează şi controlează punerea în aplicare a normelor şi măsurilor sanitare veterinare;2. autoritate sanitară veterinara de stat – serviciul veterinar de stat direct responsabil de aplicarea măsurilor zoo-sanitare;3. autorizaţie sanitară veterinara de funcţionare – documentul oficial emis de autoritatea veterinara de stat, în baza căruia pot funcţiona unităţile supuse controlului sanitar veterinar;4. unităţi supuse controlului sanitar veterinar – unităţile care produc, prelucreaza, depozitează, transporta şi valorifica produse de origine animala, precum şi unităţile care asigura fluxul tehnologic pentru creşterea, producţia şi reproductia animalelor, pestilor, albinelor şi viermilor de mătase, unităţi care produc, depozitează şi comercializează produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar, unităţi care produc, depozitează, comercializează nutreturi combinate, unităţi care asigura asistenţa veterinara, laboratoare veterinare.
II. Autorizarea sanitară veterinara de funcţionare + 
Articolul 2Unităţile supuse controlului sanitar veterinar pot funcţiona numai dacă sunt autorizate de autoritatea sanitară veterinara de stat.
 + 
Articolul 3Conducerile unităţilor supuse controlului sanitar veterinar au obligaţia de a solicita autorităţii sanitare veterinare de stat emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru obiectivele proprii la înfiinţarea acestora, precizând fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.Pentru orice modificări ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizări, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune solicitarea emiterii unei noi autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare.
 + 
Articolul 4În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, unităţile supuse controlului sanitar veterinar depun la direcţiile sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, dosarul pentru autorizare care cuprinde:– cerere-tip, model prevăzut în anexa nr. I la prezenta norma sanitară veterinara;– copii de pe următoarele documente: certificatul de înmatriculare, codul fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, schita tehnica a unităţii cu indicarea fluxului tehnologic, contractul de muncă sau de colaborare cu un medic veterinar autorizat în condiţiile legii;– memoriul tehnic justificativ.La depunerea dosarului în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, solicitantul va prezenta şi originalul documentelor agentului economic pentru conformitatea copiilor cu originalul.
 + 
Articolul 5Direcţia sanitară veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, prin serviciul de specialitate, verifica legalitatea documentaţiei depuse şi o trimite în termen de 5 zile medicului veterinar de stat competent în a cărui raza de activitate se afla unitatea.
 + 
Articolul 6Medicul veterinar de stat competent teritorial verifica unitatea în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la:– amplasarea obiectivului, vecinătăţi, noxe;– caracteristicile constructive: materiale de construcţii, sisteme de aprovizionare cu apa, canalizare, staţii de epurare;– condiţiile de microclimat: ventilaţie, temperatura, umiditate, luminozitate şi altele asemenea;– fluxul tehnologic: dotarea tehnica cu utilaje, circulaţia materiilor prime şi a produselor finite, spaţii pentru produse comestibile şi necomestibile, spaţii pentru Venena şi Separanda, în conformitate cu Farmacopeea Română;– capacitatile de producţie, depozitare, conservare şi de desfacere a produselor finite şi asigurarea lantului frigorific;– dotarea cu aparatura de măsura, control şi cu sisteme de înregistrare a temperaturii, umiditatii etc.;– funcţionarea filtrelor şi a grupurilor sanitare;– spaţiile pentru depozitarea ambalajelor şi containerelor pentru depozitarea produselor sechestrate sau confiscate, spaţiile pentru substantele toxice în cazul produselor farmaceutice cu acest regim;– sistemele de evacuare a produselor confiscate, deşeurilor, ambalajelor şi a altor materiale nefolosibile;– dotarea cu echipamente şi cu materiale pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi a rozatoarelor în spaţiile din incinta şi din afară unităţii;– starea tehnica şi igienica a mijloacelor de transport destinate circulaţiei produselor de origine animala, a animalelor, produselor de uz veterinar, asigurarea lantului frigorific, amenajarea spaţiilor pentru spălat şi dezinfecţie;– organizarea şi funcţionarea laboratorului uzinal, dotarea şi încadrarea cu personal, atestarea acestuia;– elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu Procedurile operationale standard de sanitatie (SSOP) şi Analiza riscului şi punctele critice de control (HACCP) în unităţi şi a regulilor de buna practica de fabricaţie (GMP) la producătorii de produse farmaceutice veterinare şi de alte produse de uz veterinar;– asigurarea permanenta a asistenţei sanitare veterinare în unitate;– încadrarea cu personal cu pregătire adecvată activităţii care urmează a fi desfăşurată şi corespunzător din punct de vedere al stării de sănătate etc.
 + 
Articolul 7Medicul de stat competent teritorial, pe baza rezultatului verificării unităţii, întocmeşte referatul tehnic conform modelului prezentat în anexa nr. II, în care propune, după caz, autorizarea sau neautorizarea acesteia.Referatul tehnic se înaintează la secretariatul Direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în termen de 15 zile de la primirea documentaţiei.Referatul tehnic prin care se propune neautorizarea va fi motivat, indicând acele condiţii pe care unitatea supusă autorizării nu le îndeplineşte.
 + 
Articolul 8Direcţia sanitară veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, prin Serviciul de igiena şi sănătate publică şi/sau Serviciul antiepizootic şi de asistenţa sanitară veterinara, în raport cu natura unităţii, analizează referatul tehnic transmis de medicul veterinar de stat competent teritorial şi, în funcţie de complexitatea activităţii pentru care s-a solicitat autorizarea, verifica în teritoriu condiţiile sanitare veterinare.Inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena şi sănătate publică, respectiv al Serviciului antiepizootic şi de asistenţa sanitară veterinara care a verificat referatul tehnic şi, după caz, obiectivul pentru care se solicita autorizarea completează autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare în trei exemplare, conform modelului prezentat în anexa nr. III. Tipurile de unităţi şi de activităţi pentru care se emit autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare sunt prevăzute în anexa nr. IV.Al treilea exemplar al autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare se contrasemnează de inspectorul de specialitate care l-a întocmit şi, în funcţie de natura unităţii, şi de şeful Serviciului de igiena şi sănătate publică şi de şeful Serviciului antiepizootic şi asistenţa sanitară veterinara, după caz.Directorul Direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti semnează autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare care se înmânează solicitantului sub semnatura, numai după ce acesta face dovada ca a achitat contravaloarea tarifului de avizare, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 9În situaţia în care se constată că unitatea care a solicitat autorizarea nu îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, Direcţia sanitară veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, pe baza referatului tehnic întocmit de medicul veterinar de stat competent teritorial, comunică în scris solicitantului, în termen de 30 de zile, motivele pentru care unitatea respectiva nu poate fi autorizata.
 + 
Articolul 10Autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare se avizează anual sau o dată la 2 ani, potrivit obiectului de activitate, conform specificatiilor cuprinse în anexa nr. V, percepandu-se o taxa de jumătate din tariful stabilit pentru autorizare prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 11În situaţia în care unitatea nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru care a fost autorizata, Direcţia sanitară veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti retrage autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare prin emiterea Ordonanţei privind interzicerea funcţionarii unităţilor supuse controlului sanitar veterinar, conform modelului prezentat în anexa nr. VI.Ordonanţa privind interzicerea funcţionarii unei unităţi se emite pe baza referatului tehnic întocmit de către medicul veterinar de stat competent teritorial.Ordonanţa privind interzicerea funcţionarii unei unităţi se întocmeşte în trei exemplare de inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena şi sănătate publică şi/sau al Serviciului antiepizootic şi de asistenţa sanitară veterinara şi, după caz, de inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de poliţie sanitară veterinara, care contrasemnează ultimul exemplar.
 + 
Articolul 12Administraţia veterinara centrala emite autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru: – institute de cercetare, creştere şi reproducţie zootehnica, unităţi de selecţie şi hibridare a animalelor;– fabrici de medicamente, produse biologice şi alte produse de uz veterinar;– fabrici de premixuri şi aditivi furajeri;– laboratoare sanitare veterinare centrale.
 + 
Articolul 13Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic din subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei emite autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru unităţile care executa operaţiuni de dezinfecţie la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
 + 
Articolul 14Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic, Laboratorul Central pentru Controlul Alimentelor de Origine Animala şi Laboratorul Central de Control Științific al Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar emit autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare pentru Laboratorul sanitar veterinar de stat din cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 15Eliberarea autorizaţiilor sanitare veterinare de funcţionare se face cu respectarea prevederilor normelor sanitare veterinare în vigoare şi a celor stabilite prin convenţii, acorduri şi alte reglementări internaţionale.
 + 
Articolul 16În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei norme sanitare veterinare, autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare emise anterior intrării în vigoare a prezentului ordin îşi pierd valabilitatea.Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti au obligaţia ca în termenul de un an prevăzut la alin. 1 sa verifice condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor respective şi sa emita autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
 + 
Articolul 17Tarifele privind emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unităţile supuse controlului sanitar veterinar se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
III. Aprobare pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala + 
Articolul 18Unităţile care au activitate de export cu produse de origine animala vor solicita în scris Administraţiei veterinare centrale aprobare pentru efectuarea acestor activităţi.În vederea obţinerii aprobării pentru efectuarea activităţilor de export cu produse de origine animala, unitatea depune la Administraţia veterinara centrala dosarul care va cuprinde următoarele:– cererea în care se precizează activitatea pentru care se solicita aprobarea şi relaţia de export, vizata de Direcţia sanitară veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti;– copii de pe următoarele documente: certificatul de înmatriculare, codul fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, proiectul de amplasare, construcţie şi dotare al unităţii pentru care se solicita autorizarea;– memoriul tehnic justificativ.La depunerea documentaţiei în vederea obţinerii aprobării pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala, solicitantul va prezenta şi originalul documentelor de mai sus pentru conformitatea copiilor cu originalul.
 + 
Articolul 19Aprobarea pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala se face în baza evaluării condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor, în conformitate cu normele sanitare veterinare în vigoare, cu prevederile convenţiilor şi acordurilor privind colaborarea în domeniul sanitar veterinar şi cu alte reglementări internaţionale.Administraţia veterinara centrala din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei analizează legalitatea documentaţiei şi verifica modul în care unitatea de producţie are asigurate condiţiile sanitare veterinare.În baza rezultatului verificării, inspectorul de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale întocmeşte referatul tehnic cu propunerea de aprobare a efectuării de activităţi de export cu produse de origine animala a unităţii respective, pe care îl prezintă conducerii acesteia.Unităţile care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare nu sunt aprobate pentru efectuarea de activităţi de export. Inspectorul de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale menţionează în referatul tehnic motivele justificative.Pentru unităţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru export Administraţia veterinara centrala stabileşte numărul sub care unitatea poate efectua aceasta activitate şi o înscrie în lista cuprinzând unităţile aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala.Administraţia veterinara centrala comunică Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi solicitantului numărul sub care unitatea poate efectua activităţi de export cu produse de origine animala, activitatea şi relaţia pentru care a fost aprobată.Administraţia veterinara centrala întocmeşte, ori de câte ori situaţia o impune, lista cuprinzând unităţile aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala, pe care o transmite direcţiilor sanitare veterinare, inspectoratelor de poliţie sanitară veterinara de frontieră, Comisiei Europene, administraţiilor veterinare centrale ale ţărilor importatoare şi altor factori interesaţi.
 + 
Articolul 20Exportul produselor de origine animala se poate efectua numai din unităţi care au fost aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala, înscrise în lista oficială întocmită de către Administraţia veterinara centrala.
 + 
Articolul 21Asistenţa sanitară veterinara în unităţile aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala se asigura prin formaţii sanitare veterinare abilitate, încadrate de unitate cu personal de specialitate în conformitate cu prevederile legale.Controlul sanitar veterinar al unităţilor aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala se asigura de medicul veterinar de stat.
 + 
Articolul 22Îndrumarea tehnica şi verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor aprobate pentru efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala se fac lunar de către direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de Administraţia veterinara centrala, atunci când situaţia o impune.Direcţia sanitară veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia sa notifice Administraţiei veterinare centrale orice situaţie necorespunzătoare aparuta în unităţile aprobate să efectueze activităţi de export cu produse de origine animala.
 + 
Articolul 23În cazul în care inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constata ca unitatea care a fost aprobată pentru efectuarea unor activităţi de export cu produse de origine animala nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, întocmesc referatul tehnic în acest sens. În baza acestuia, directorul Direcţiei sanitare veterinare propune Administraţiei veterinare centrale retragerea aprobării privind efectuarea activităţii de export, eliminarea unităţii din lista cuprinzând unităţile aprobate pentru efectuarea activităţilor de export cu produse de origine animala şi comunicarea acestei situaţii factorilor interesaţi.Decizia de retragere a aprobării pentru efectuarea unor activităţi de export cu produse de origine animala se ia în baza referatului întocmit de directorul direcţiei de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale, contrasemnat de şeful de serviciu.Decizia de retragere a aprobării pentru efectuarea unor activităţi de export cu produse de origine animala, luată de Administraţia veterinara centrala, se comunică Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, unităţii căreia i s-a interzis efectuarea unor astfel de activităţi, Inspectoratului de poliţie sanitară veterinara de frontieră, Administraţiei veterinare centrale din ţările importatoare şi altor factori interesaţi.
 + 
Articolul 24Unităţile cărora li s-a retras aprobarea privind efectuarea de activităţi de export cu produse de origine animala pot solicita, în scris, Administraţiei veterinare centrale reluarea activităţii pentru export, numai după remedierea deficienţelor şi după asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare conform prevederilor legale, confirmate printr-o nota întocmită de inspectorul de specialitate din Administraţia veterinara centrala şi de Direcţia sanitară veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti.
 + 
Anexa I

  Agentul economic . . . . . . . . . . . . .  
  Sediul. . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  Nr. telefon . . . . . . . fax . . . . . .  
  Nr. . . . . . . . . . . . data . . . . . .  
   
  Către Direcţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Subsemnatul . . . . . . . . . . . . ., în calitate de . . . . . . . . . . . . la . . . . . . . . . . . . . . . (denumirea agentului economic), din localitatea . . . . . ., str. . . . . . . nr. . . , judeţul . . . . . . . . . . ., în baza documentaţiei tehnice pe care o anexez, vă rog să binevoiţi a-mi elibera autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare pentru unitatea . . . . ., cu următoarele activităţi: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
    Reprezentantul legal
    al agentului economic
    . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura şi ştampila)

 + 
Anexa II

  DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ . . . . . . . . . . . . . . . .  Circumscripţia sanitară veterinară . . . . . . . . . . . . . .  Nr. . . . . . . din . . . . . . .  
   
  REFERAT TEHNIC pentru acordarea/neacordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor supuse controlului sanitar veterinar
   
  Subsemnatul . . . . . . . . . . . , medic veterinar de stat la Circumscripţia sanitară veterinară . . . . . . . , având în vedere documentaţia înregistrată la Direcţia sanitară veterinară . . . . . sub nr. . . . . . . . . . . . . din data de . . . . . şi transmisă Circumscripţiei sanitare veterinare . . . . . . . . . la data de . . . . . . , cu nr. . . . . . . . . . , privind solicitarea emiterii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unitatea . . . . . . . . (localitatea, strada şi numărul) din . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , în conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare id_link=698781;nr. 60/1974, republicată, cu modificările ulterioare, am verificat unitatea, constatând următoarele:
  1. Clădiri şi local în funcţiune:
  – nr. clădiri . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – nr. încăperi/suprafaţa . . . . . . . . . . .
  2. Caracteristici constructive:
  – materiale de construcţie: pavimente, pereţi, plafoane . . . . . .
  – sisteme de aprovizionare cu apă rece şi caldă . . . . . . . . . .
  – canalizare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – staţii de epurare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  3. Condiţii de microclimat:
  – ventilaţie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – temperatură . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – umiditate . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – luminozitate . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – dotarea cu aparatură de măsură şi control, sisteme de înregistrare a temperaturii, umidităţii etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – condiţii de depozitare şi de transport, care să asigure conservarea produselor biologice de uz veterinar
  4. Fluxul tehnologic:
  – dotarea cu utilaje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – dotarea cu ustensile . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – circulaţia materiilor prime şi a produselor finite . . . . . . . . . . . .
  – ambalaje, circuitul acestora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – sisteme de evacuare din incintă a produselor confiscate, a deşeurilor etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  5. Capacităţi în funcţiune:
  – de producţie (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
  – de depozitare (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.), din care:
  • pentru materii prime (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
  • pentru semifabricate (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
  • pentru produse finite (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
  • pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
  • pentru deşeuri tehnologice (unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
  6. Dotarea cu materiale şi mijloace pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi rozătoarelor:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  7. Asigurarea ustensilelor şi materialelor pentru igiena personalului:
  – spălătoare pentru mâini . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – sterilizatoare pentru cuţite . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – săpun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hârtie etc. . . . . . . .
  8. Grupuri sanitare:
  – nr. cabine . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – dotare . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  9. Vestiare:
  – nr. vestiare . . . . . . . . . . . . . . . .
  – nr. încăperi vestiar . . . . . . . . . . . .
  – dotare . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  10. Personal muncitor încadrat:
  – nr. total muncitori . . . . . . . . . . . . .
  – nr. total muncitori/schimb . . . . . . . . .
  – echipa de igienizare/nr. muncitori . . . . .
  11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator uzinal:
  – nr. spaţii . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – nr. secţii (profil) . . . . . . . . . . . . .
  – dotare/secţie . . . . . . . . . . . . . . . .
  – nr. personal . . . . . . specialitatea . . .
  12. Elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu Procedurile operaţionale standard de sanitaţie (SSOP) şi Analiza riscului şi punctele critice de control în unităţi (HACCP) şi cu Regulile de bună practică de fabricaţie (GMP), în cazul producătorilor de medicamente şi de alte produse de uz veterinar:
  – program . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – responsabil cu aplicarea . . . . . . . . . . .
  13. Asistenţă sanitară veterinară:
  – abilitată . . . . . . . . . nr. . . . . . . pregătire . . . . . .
  – de stat . . . . . . . . . . nr. . . . . . . pregătire . . . . . .
  14. Amplasare, noxe, vecinătăţi:
  – distanţe faţă de perimetrele locuibile . . . . . . . . . . . . . .
  – surse poluante în vecinătate . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe abilitate:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  16. Alte aspecte:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  17. Concluzii:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  18. Faţă de cele constatate se propune:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Medic veterinar de stat, . . . . . . . . . . . . . . . . (semnătura, parafa şi ştampila) Reprezentantul legal al agentului economic, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (semnătura şi ştampila)

 + 
Anexa III       MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI        AGENŢIA NAŢIONALA SANITARĂ VETERINARA             Direcţia sanitară veterinara          ……………………………..            AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE                  Nr. ………. din ………….  Directorul Direcţiei sanitare veterinare ……………….., având în vedere cererea şi documentaţia înregistrate la nr. ……… din …….. ale ………din ………………………………………………………………….                (localitatea, strada, numărul şi sectorul/judeţul)  în baza referatului tehnic întocmit de dr. …………….. cu nr. ……….de la Circumscripţia sanitară veterinara ………………………,  în temeiul prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicată, cumodificările ulterioare, şi al normelor şi măsurilor sanitare veterinare în vigoare,                       DISPUNE:           AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE  a unităţii ……………………………………………………………………………………………………………………………….din localitatea ………………………., str. …………… nr. ……., sectorul ……., codul …….., judeţul …………., pentru următoareleactivităţi:  * codul, denumirea…………………………………………………………………….…………………………………………………………………….…………………………………………………………………….    Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizaţii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activităţi atrage, după caz, ridicarea temporară sau definitivă a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală conform Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicată, cu modificările ulterioare.                           Director,                    ……………………                     (semnatura şi ştampila)  ––––––––––––––––––––––––––| | | | | | || VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT || anul 1999 | anul 2000 | anul 2001 | anul 2002 | anul 2003 | anul 2004 || | | | | | | ––––––––––––––––––––––––––
 + 
Anexa IVA . UNITĂŢI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR PENTRU CARE SE EMIT AUTORIZAŢII SANITARE VETERINARE DE FUNCŢIONAREI. Unităţi de creştere, producţie, reproducţie şi comer-cializare a animalelor1. Ferma de animale – unitate organizată pentru creştere, producţie, reproducţie, livrare şi valorificare a animalelor:1.1. Ferma zootehnica de elita – unitate organizată pentru creşterea animalelor în rasa curata sau prin hibridare, în care o parte din efectivul matca este supus controlului oficial al producţiei.1.2. Genoteca de animale – unitate zootehnica specializată în care sunt afluite şi sunt prezente rase, populaţii, linii de animale cu efective reduse numeric şi/sau în risc de dispariţie, aparţinând diferitelor specii.1.3. Herghelie – unitate zootehnica de creştere pentru armasari şi iepe de reproducţie din una sau mai multe rase.1.4. Stupina – unitate care deţine un număr minim de 5 familii de albine, produsele apicole obţinute fiind destinate consumului familial şi/sau valorificării pe piaţa.2. Ferma de carantina – clădire sau ansamblu de clădiri, spaţii unde animalele pentru export sunt izolate în scopul observarii lor pe o perioadă în care se efectuează unele acţiuni sanitare veterinare pentru asigurarea siguranţei stării de sănătate a acestora şi preîntâmpinarea introducerii de boli transmisibile în efectivele de animale.3. Statie de incubaţie – unitate unde sunt asigurate condiţiile de desfăşurare a procesului de incubaţie artificiala a oualor obţinute de la diferite specii de păsări, hibride sau crescute în rasa pura, şi de unde se livreaza pui şi boboci de o zi.4. Expoziţie de animale şi gradina zoologica – spaţiu liber şi amenajat, cu caracter permanent sau sezonier, în care sunt afluite şi ingrijite în scop ştiinţific, instructiv diverse animale pentru a fi expuse publicului.5. Menajerie – locul special amenajat în care sunt expuse publicului animale domestice şi sălbatice.6. Unităţi – obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor – instituţii de cercetare, laboratoare de producţie de material seminal, ovule, embrioni, oua embrionate, larve de albine şi altele, puncte de însămânţări artificiale, centre de monta şi alte unităţi care desfăşoară activităţi specializate în domeniul reproductiei şi selecţiei animalelor:6.1. Staţiune de testare a reproducatorilor masculi -unitate specializată în care sunt afluiti produsii masculi obţinuţi din imperecheri nominalizate de la fermele de elita, aflate în controlul oficial al producţiei.6.2. Staţiune pentru efectuarea testului descendentei -unitate zootehnica specializată în care sunt afluiti descendenţi masculi pentru efectuarea descendentei privind producţia de carne şi/sau femele, în scopul testului descendentei privind producţia de lapte.6.3. Hipodrom – unitate organizată cu rol în testarea cabalinelor privind performanţele specifice: galop, trap, sport şi altele.6.4. Staţiune de însămânţări artificiale şi/sau pentru transferul de embrioni – unitate specializată pentru una sau mai multe specii, care creşte, exploatează reproducatori masculi în scopul recoltarii, prelucrării, conservării şi al livrării de material seminal.6.5. Depozit de armasari – unitate zootehnica de afluire, hranire şi îngrijire a armasarilor de reproducţie.6.6. Punct de însămânţări artificiale pentru animale -unitate zootehnica organizată pentru una sau mai multe specii de animale, care procura material seminal testat şi efectuează insamantarea artificiala a femelelor.6.7. Staţiune de monta naturala la animale – unitate zootehnica de creştere a reproducatorilor masculi din una sau mai multe rase, utilizaţi la monta naturala a femelelor.7. Tabara de vara – complex de amenajări cu amplasament fix sau mobil, cu caracter permanent sau sezonier, pentru animale.8. Stana – spaţiu special amenajat ca tabara de vara pentru ovine.II. Alte unităţi supuse controlului sanitar veterinar1. Unitate de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor, produselor de origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala, confiscate în condiţiile legii – unitate specializată care asigura ecarisarea teritoriului de cadavre de animale pentru ca acestea să fie supuse procesului de prelucrare industriala.2. Crematorii, cimitire de animale, puţuri seci – obiective prin care se asigura colectarea confiscatelor, a deşeurilor de abator şi a cadavrelor de animale, în scopul distrugerii acestora şi al aplicării măsurilor generale de profilaxie, în conformitate cu normele sanitare veterinare şi de protecţie a mediului înconjurător.3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare – unitate specializată în executarea operaţiunilor specifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, şi care, prin acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, participa la aplicarea măsurilor generale de profilaxie în teritoriu.4. Târg de animale – unitate organizată cu caracter permanent sau ocazional pentru vânzarea de animale.5. Baza de achiziţie a animalelor – clădire sau loc amenajat în conformitate cu normele sanitare veterinare şi de protecţie a mediului, unde sunt afluite animale.6. Adapost pentru cainii fără stăpân – unitate organizată pentru prinderea, colectarea şi îngrijirea cainilor fără stăpân, a celor supranumerar.7. Canisa – unitate organizată pentru creşterea, îngrijirea, reproductia şi selecţia cainilor de rase diferite pentru activităţi de serviciu, agrement, vânătoare.8. Pensiune pentru animale de companie – spaţiu special amenajat, dotat corespunzător în conformitate cu normele sanitare veterinare, pentru cazarea şi îngrijirea temporară a animalelor de companie.9. Şcoala de dresaj pentru caini – unitate special amenajată pentru efectuarea dresajului cainilor din diferite rase, utilizaţi pentru activităţi de serviciu, agrement, vânătoare.10. Frizerie pentru animale de companie – unitate special amenajată pentru efectuarea unor servicii igienico-sanitare la animalele de companie.III. Unităţi care produc, depozitează, comercializează produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar1. Fabrica producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar – unitate care asigura operaţiunile necesare pentru prepararea acestora de la recepţia materiei prime şi a articolelor de condiţionare, trecând prin faza de prelucrare şi condiţionare, până la obţinerea produsului finit.2. Fabrica de nutreturi combinate – unitate care asigura condiţii pentru achiziţionarea materiei prime, depozitarea şi producerea de furaje pentru animale.3. Punct farmaceutic veterinar – unitate în care se comercializează unele produse de uz veterinar, medicamente, biopreparate, antiseptice, raticide, insecticide, instrumentar veterinar, iar în sector separat, aparatura de tehnica medicală veterinara.4. Farmacie veterinara – unitate care prepara pe baza prescripţiilor medicale diferite formule medicamentoase, specialităţi farmaceutice autorizate şi comercializează produse farmaceutice veterinare, alte produse de uz veterinar, instrumentar veterinar, iar în sector separat, aparatura de tehnica medicală veterinara.5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar – unitate organizată în spaţii corespunzătoare care, prin amplasare, dotare şi alte unităţi, asigura condiţiile de producere şi de calitate a acestora, cu respectarea prevederilor legale.6. Unităţi specializate pentru producţia unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate – unitate care asigura, în condiţiile legii şi ale reglementărilor în vigoare, producerea şi comercializarea substanţelor biologic active folosite ca aditivi furajeri, premixuri vitamino-minerale şi nutreturi concentrate medicamentate.7. Depozit de produse de uz veterinar – unitate prin care se asigura condiţiile de depozitare şi de păstrare a medicamentelor, biopreparatelor, dezinfectantelor, raticidelor, insecticidelor, aditivilor furajeri şi a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii tehnico-medicale veterinare.8. Unitate de tehnica medicală veterinara – unitate care asigura achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicală veterinara.IV. Unităţi care asigura asistenţa veterinara1. Laborator sanitar veterinar – unitate organizată care efectuează examene, analize şi investigaţii de laborator, în scop de diagnostic veterinar şi de expertiza a produselor de origine animala şi a furajelor.2. Dispensar sanitar veterinar – unitate de asistenţa sanitară veterinara în care se efectuează unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.3. Cabinet medical veterinar – unitate de asistenţa sanitară veterinara în care se efectuează unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.4. Clinica veterinara sau spital veterinar – unitate complexa de asistenţa medicală veterinara care asigura condiţiile de internare şi de supraveghere permanenta, în care se efectuează consultaţii, examene şi investigaţii clinice, remedieri, intervenţii obstetricale, operaţii chirurgicale, tratamente, examene radiologice şi de laborator pentru diagnostic şi alte acţiuni recuperatorii.5. Laborator de control furaje – unitate care efectuează, prin analize şi examene de laborator, determinarea parametrilor de integritate a furajelor.V. Industria carnii1. Combinat pentru carne – unitate utilata complex, în care se prelucreaza, în secţii sau fabrici anexe, produsele şi subprodusele rezultate în urma tăierii animalelor.2. Abator – unitate dotată cu instalaţii pentru taierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, păsări, vanat cu blana şi pene) destinate alimentaţiei umane.3. Centru de tăiere – construcţie amenajată şi dotată tehnic, destinată tăierii ocazionale a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, păsări, vanat cu blana şi pene).4. Antrepozit frigorific – unitate care utilizează frigul pentru conservarea carnurilor şi a produselor de origine animala, destinate alimentaţiei umane, corespunzătoare în ceea ce priveşte amenajarea, echipamentul şi utilajele.5. Unităţi pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor din carne – unităţi dotate pentru obţinerea produselor din carne care, în timpul procesului tehnologic, au fost supuse unui tratament prin fierbere, deshidratare, sarare, saramurare sau afumare:– fabrica pentru preparate din carne;– atelier pentru preparate din carne;– carmangerie.6. Fabrica pentru conserve din carne – unitate construită şi dotată pentru prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente etanse şi supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.7. Fabrica pentru semiconserve din carne – unitate dotată pentru prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente etanse sau în membrane artificiale, supuse unui tratament termic de minimum 70 grade C şi cu un grad de conservare limitat.8. Fabrica pentru salamuri crude – uscate – unitate dotată special pentru fabricarea preparatelor uscate din carne cruda, tocata, afumate sau nu, cu conservare de durata. 9. Fabrica pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte – unitate dotată special pentru fabricarea preparatelor şi semipreparatelor culinare din carne şi mixte, cu conservare limitată.10. Depozit pentru subproduse necomestibile brute de ori- gine animala (piei, lana, par, coarne, ongloane, pene, puf) -unitate specializată pentru conservarea şi păstrarea subproduselor de origine animala necomestibile.11. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine) – unităţi dotate cu spaţii amenajate special pentru prelucrarea membranelor naturale.VI. Industria peştelui1. Punct (sau centru) de colectare – unitate dotată cu instalaţii pentru colectarea şi păstrarea peştelui în condiţii adecvate de temperatura.2. Cherhana – unitate situata în apropierea punctelor sau zonelor pentru pescuit, construită şi dotată pentru a receptiona de la pescari sau de la vasele de pescuit produsele pescaresti vii sau proaspete (peste, crustacee, moluste etc.) pentru a le prelucra şi depozita în condiţii corespunzătoare.3. Antrepozit frigorific – unitate de capacitate mare, situata de obicei în porturile în care se receptioneaza produse pescaresti rezultate din pescuitul industrial, construită şi dotată special pentru a asigura prelucrarea şi conservarea prin frig a acestora.4. Fabrica pentru conserve din peste – unitate cu capacitate mare de producţie, situata în vecinătatea zonelor de pescuit sau a râurilor navigabile, construită şi dotată pentru realizarea conservelor cu diferite adaosuri de legume, sosuri, condimente, ulei etc., ambalate în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.5. Fabrica pentru semiconserve din peste – unitate dotată pentru a produce sortimente diversificate din peste cu un grad de conservare limitat.6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc. – unitate cu spaţiu limitat şi dotat pentru colectarea, trierea şi depozitarea acestor produse în condiţii specifice până la trimiterea lor spre unităţile de prelucrare.7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, fructelor de mare etc. – unitate amenajată, dotată tehnic pentru prelucrarea periodică a acestora şi depozitarea produselor rezultate.8. Chiosc pentru desfacerea peştelui şi a produselor din peste – unitate fixa sau mobila, special amenajată şi dotată pentru desfacerea peştelui şi a produselor din peste pentru o perioadă limitată de timp.VII. Industria laptelui1. Centru de colectare, răcire şi depozitare a laptelui – unitate în care se colectează, se filtreaza şi se refrigereaza laptele crud.2. Fabrica de produse lactate – unitate de recepţie, prelucrare, depozitare şi distribuire a laptelui şi a produselor lactate.VIII. Unitate de colectare şi prelucrare a oualor – construcţie amenajată şi dotată special pentru colectarea şi prelucrarea oualor în produse pasteurizate şi/sau sterilizate.IX. Unitate de colectare şi prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole – unitate amenajată şi dotată special pentru colectarea şi prelucrarea mierii de albine în diverse produse apicole.X. Depozit alimentar – unitate construită şi dotată pentru a asigura conservarea în condiţii adecvate a produselor alimentare de origine animala preambalate.XI. Unitate de preambalare a produselor alimentare de origine animala – unitate dotată pentru desfacerea produselor alimentare de origine animala portionate şi preambalate.XII. Sector de alimentaţie publică – unităţi care receptioneaza şi depozitează produse de origine animala în scopul vânzării ca atare, al prelucrării şi transformarii acestora în preparate culinare sau semipreparate, produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau pentru desfacere cu consum la domiciliu.După specificul activităţii, sectorul de alimentaţie publică se împarte în următoarele tipuri şi categorii:1. Restaurant – unitate gastronomica în care se servesc preparate culinare, produse de cofetarie, patiserie etc.:1.1. Restaurant clasic1.2. Restaurant cu specific:1.2.1. Restaurant cu specific local (han, sura, dobrogean, coliba, moldovenesc, banatean)1.2.2. Restaurant cu specific naţional1.2.3. Crama1.3. Restaurant cu program artistic1.4. Restaurant specializat:1.4.1. Restaurant pescaresc1.4.2. Restaurant vânătoresc1.4.3. Restaurant zahana1.4.4. Restaurant lacto-vegetarian1.4.5. Restaurant dietetic1.4.6. Restaurant pensiune1.4.7. Restaurant familial1.4.8. Restaurant cu autoservire1.4.9. Restaurant tip expres1.4.10. Restaurant tip expres – în vagoane C.F.R.1.4.11. Restaurant pe nave2. Berarie – unitate gastronomica în care se servesc produse şi preparate de origine animala, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie.3. Braserie – unitate gastronomica în care se servesc preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic, specialităţi de cofetarie-patiserie etc.4. Bar – unitate de alimentaţie publică în care se servesc preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, specialităţi de patiserie-cofetarie etc.:4.1. Bar de zi4.2. Bar de noapte4.3. Cafe-bar4.4. Pati-bar4.5. Snack-bar4.6. Disco (video)-bar.5. Cantina – restaurant – unitate dotată cu echipamentele necesare pentru servirea mesei de pranz sau de seara. Poate organiza în incinta bufet pentru desfacerea preparatelor şi semipreparatelor culinare cu consum la domiciliu sau microcantine unde se transporta preparate culinare pentru servirea mesei la locurile de muncă.6. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta – unitate cu servire rapida în care se desfac semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie-cofetarie.7. Birt – unitate cu dotare limitată în care se servesc unele sortimente de preparate culinare, produse de patiserie-cofetarie etc.8. Pizzerie – unitate specializată pentru desfacerea sortimentelor de pizza, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic, produse de patiserie etc.9. Ceainarie – unitate în care se desfac produse de cofetarie-patiserie etc.10. Bodega – unitate cu spaţiu limitat de servire în care se desfac preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de patiserie etc.11. Rotiserie – unitate gastronomica în care se servesc preparate şi specialităţi din carne la frigare (rotisor) şi semipreparate culinare netratate termic.12. Bufet – unitate cu spaţiu limitat de servire prin care se desfac preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetarie etc.13. Cofetarie – unitate specializată în desfacerea sortimentelor de prajituri, torturi, dulciuri, inghetata etc.14. Unităţi de producere şi desfacere a specialitatilor de panificatie – unităţi specializate pentru producerea şi desfacerea specialitatilor de panificatie cu produse de origine animala:14.1. Patiserie14.2. Placintarie14.3. Simigerie14.4. Covrigarie14.5. Gogoserie15. Magazin alimentar şi mixt, punct alimentar – unitate specializată în desfacerea produselor de origine animala, care asigura păstrarea în condiţii adecvate a acestora pe o perioadă limitată.16. Macelarie – unitate specializată pentru desfacerea carnii şi a subproduselor comestibile.17. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala – unitate amenajată şi dotată special pentru desfacerea produselor de origine animala şi păstrarea acestora pentru o perioadă limitată.18. Stand – unitate specializată în prezentarea şi desfacerea pentru o perioadă limitată a unor sortimente de produse de origine animala preambalate.19. Catering – unitate specializată în desfacerea preparatelor culinare tratate termic, a specialitatilor de patiserie-cofetarie pentru aeronave.20. Cambuza pe nava – spaţiu limitat, special amenajat şi dotat pentru păstrarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor de origine animala.B. DEFINIREAACTIVITĂŢII OBIECTIVELOR PREVĂZUTE LA LIT. AI. Unităţi de creştere, producţie, reproducţie şi comer-cializare a animalelor1. Ferma de animaleActivitate: creşterea, întreţinerea, reproductia, selecţia, producţia şi livrarea de animale de diferite specii: bovine, porcine, cabaline, ovine, caprine, păsări, animale cu blana, animale de companie, animale de laborator, peşti, albine, viermi de mătase etc.2. Ferma de carantinaActivitate: izolarea, hranirea, exploatarea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare în conformitate cu normele şi măsurile sanitare veterinare3. Statie de incubaţieActivitate: receptionarea, incubatia, ecloziunea oualor şi livrarea puilor şi bobocilor de o zi4. Expoziţie de animale şi gradina zoologicaActivitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru animalele expuse publicului 5. MenajerieActivitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru animale 6. Unităţi şi obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelorActivitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru domeniul în care este specializată unitatea:6.1. Staţiune de testare a reproducatorilor masculiActivitate: afluirea, îngrijirea şi testarea după performanţe a produsilor masculi obţinuţi prin imperecheri nominalizate de la femele de elita, aflaţi în controlul oficial al producţiei6.2. Staţiune pentru efectuarea testului descendenteiActivitate: afluirea, îngrijirea şi testarea după descendenta a masculilor pentru producţia de carne şi/sau a femelelor pentru producţia de lapte6.3. HipodromActivitate: testarea cabalinelor pentru performanţe specifice: galop, trap etc.6.4. Staţiune de însămânţări artificiale şi/sau pentru transferul de embrioniActivitate: creşterea, exploatarea reproducatorilor masculi pentru recoltarea, prelucrarea, conservarea şi livrarea de material seminal6.5. Depozit de armasariActivitate: afluirea, hranirea şi îngrijirea armasarilor de reproducţie6.6. Punct de însămânţări artificiale pentru animaleActivitate: procurarea de material seminal şi efectuarea operaţiunii de însămânţare artificiala a femelelor 6.7. Staţiune de monta naturala la animaleActivitate: creşterea, îngrijirea şi hranirea reproducatorilor masculi utilizaţi la monta naturala a femelelor 7. Tabara de varaActivitate: îngrijirea, hranirea sezoniera sau permanenta a animalelor8. StanaActivitate: îngrijirea, hranirea sezoniera a ovinelor şi a caprinelorII. Alte unităţi supuse controlului sanitar veterinar1. Unităţi de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animala, confiscate în condiţiile legii precum şi a unor subproduse necomestibile de origine animalaActivitate: colectarea, depozitarea, prelucrarea materiei prime şi livrarea produsului finit 2. Crematorii, cimitire de animale şi puţuri seciActivitate: depozitarea, distrugerea prin incinerare, degradare chimica sau prin alte procedee de biosterilizare a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animala, confiscate în condiţiile legii, precum şi a unor subproduse necomestibile de origine animala3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizareActivitate: achiziţionarea produselor de uz veterinar pentru aceasta activitate şi efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare 4. Târg de animaleActivitate: asigurarea condiţiilor de adăpostire, hranire şi de control sanitar veterinar pentru animalele destinate vânzării5. Baza de achiziţie a animalelorActivitate: asigurarea condiţiilor de adăpostire, hranire şi a celor sanitare veterinare pentru animalele afluite 6. Adapost pentru caini fără stăpânActivitate: prinderea, colectarea, cazarea şi îngrijirea cainilor fără stăpân, efectuarea unor acţiuni obligatorii, potrivit normelor şi măsurilor sanitare veterinare, şi returnarea acestor animale în condiţiile legii 7. CanisaActivitate: creşterea, îngrijirea, reproductia şi selecţia efectivelor de caini pentru serviciu, agrement, vânătoare 8. Pensiune pentru animale de companieActivitate: cazarea, îngrijirea temporară a animalelor de companie9. Şcoala de dresaj pentru cainiActivitate: efectuarea dresajului cainilor pentru serviciu, vânătoare, agrement10. Frizerie pentru animale de companieActivitate: tunderea, samponarea şi efectuarea altor servicii igienico-sanitare la animale de companieIII. Unităţi care produc, depozitează, comercializează produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar1. Fabrica producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinarActivitate: receptionarea materiilor prime, depozitarea, condiţionarea, fabricarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare şi a altor produse de uz veterinar 2. Fabrica de nutreturi combinateActivitate: achiziţionarea şi receptionarea de materii prime, depozitarea, prelucrarea, ambalarea şi comercializarea furajelor3. Punct farmaceutic veterinarActivitate: achiziţionarea, depozitarea, comercializarea produselor de uz veterinar, a instrumentarului şi aparaturii de uz veterinar4. Farmacie veterinaraActivitate: prepararea de formule medicamentoase, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare, a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii de tehnica medicală5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinarActivitate: asigurarea condiţiilor de producere şi de calitate a biopreparatelor şi medicamentelor de uz veterinar6. Unităţi specializate pentru producţia unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentateActivitate: achiziţionarea şi receptionarea materiilor prime, depozitarea, producerea şi comercializarea de biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate7. Depozit de produse de uz veterinarActivitate: achiziţionarea, depozitarea, conservarea şi comercializarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar8. Unitate de tehnica medicală veterinaraActivitate: achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicală veterinaraIV. Unităţi care asigura asistenţa veterinara1. Laborator sanitar veterinarActivitate: efectuarea de analize, examene, investigaţii de laborator în scop de: diagnostic, igiena şi expertiza a produselor de origine animala şi a furajelor2. Dispensar sanitar veterinarActivitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente în domeniul asistenţei sanitare veterinare3. Cabinet medical veterinarActivitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente şi alte acţiuni de asistenţa sanitară veterinara4. Clinica veterinara sau spital veterinarActivitate: acordarea de consultaţii, examene, investigaţii, intervenţii, tratamente etc. în domeniul asistenţei sanitare veterinare5. Laborator de control furajeActivitate: executarea de examene şi analize de laborator ale furajelor6. Laborator de control al calităţii produselor farmaceutice veterinare şi al altor produse de uz veterinarActivitate: controlează în condiţiile legii calitatea medicamentelor, dezinfectantelor, insecticidelor, deratizantelor, produselor biologice de uz veterinar şi a altor produse de uz veterinarV. Industria carnii1. Combinat pentru carneActivitate: receptionarea şi prelucrarea în secţii şi în fabrici anexe a produselor şi subproduselor rezultate în urma tăierii animalelor, depozitarea şi livrarea acestora 2. AbatorActivitate: receptionarea şi taierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, păsări, vanat cu blana sau pene) destinate consumului uman, depozitarea şi livrarea acestora3. Centru de tăiereActivitate: receptionarea şi taierea ocazionala a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, păsări, vanat cu blana sau pene), depozitarea de scurta durata şi livrarea acestora4. Antrepozit frigorificActivitate: receptionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a carnii, subproduselor comestibile şi a altor produse alimentare de origine animala, livrarea acestora;prelucrarea în secţia de transare a carnii în piese transate, ambalarea, depozitarea şi conservarea prin frig, livrarea acestora5. Fabrica pentru preparate din carne, atelier pentru preparate din carne (carmangerie)Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii, a subproduselor din carne prin tratament termic, deshidratare, sarare, saramurare sau afumare, depozitarea şi livrarea acestora6. Fabrica pentru conserve din carneActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C, depozitarea şi livrarea acestora7. Fabrica pentru semiconserve din carneActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor rezultate în recipiente etanse sau în membrane artificiale, supuse unui tratament termic la temperaturi de minimum 70 grade C şi care au un termen de conservare limitat, livrarea produselor rezultate8. Fabrica pentru salamuri crude-uscateActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii crude, tocate în preparate uscate, afumate sau nu, cu conservare de durata, depozitarea şi livrarea acestora 9. Fabrica pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixteActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile în preparate şi semipreparate culinare, preambalarea sau ambalarea acestora, după caz, depozitarea la temperaturi adecvate pe perioada limitată şi livrarea produselor rezultate 10. Depozit pentru subproduse necomestibile de origine animala (piei, lana, par, coarne, ongloane, pene, puf)Activitate: receptionarea, depozitarea, conservarea în condiţii adecvate şi livrarea subproduselor necomestibile de origine animala11. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine)Activitate: receptionarea din unităţi autorizate, sortarea, calibrarea, sararea, ambalarea, depozitarea şi livrarea membranelor naturaleVI. Industria peştelui1. Punct (sau centru) de colectareActivitate: receptionarea, colectarea, conservarea peştelui în condiţii adecvate de temperatura, depozitarea şi livrarea acestuia2. CherhanaActivitate: receptionarea, prelucrarea şi depozitarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor pescaresti proaspete; recoltarea icrelor şi a laptilor, conservarea sau nu a acestor produse prin sarare; expedierea produselor proaspete, refrigerate cu gheaţa, unităţilor specializate pentru comercializare sau prelucrare industriala3. Antrepozit frigorificActivitate: receptionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a produselor pescaresti rezultate din pescuitul industrial; prelucrarea în secţii separate a produselor pescaresti, în vederea congelarii, şi livrarea acestora4. Fabrica pentru conserve din pesteActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea produselor pescaresti în conserve cu diferite adaosuri de legume, sosuri, condimente, ulei etc., ambalarea în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade c, depozitarea şi livrarea acestora5. Fabrica pentru semiconserve din pesteActivitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea produselor pescaresti în sortimente diferite cu un grad de conservare limitat, depozitarea şi livrarea acestora 6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.Activitate: colectarea, receptionarea, trierea şi depozitarea în condiţii adecvate a produselor pescaresti şi expedierea acestora spre unităţile de prelucrare7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.Activitate: receptionarea, prelucrarea, depozitarea şi livrarea batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.8. Chiosc pentru desfacerea peştelui şi a produselor din pesteActivitate: receptionarea, păstrarea în condiţii adecvate de temperatura pentru o perioadă limitată a peştelui şi produselor din peste şi livrarea acestoraVII. Industria laptelui1. Centru de colectare, răcire şi depozitare a lapteluiActivitate: colectarea, receptionarea, refrigerarea, filtrarea, depozitarea şi livrarea laptelui crud 2. Fabrica de produse lactateActivitate: receptionarea, prelucrarea (pasteurizarea sau sterilizarea), ambalarea, depozitarea, livrarea laptelui şi a produselor lactateVIII. Unitate de colectare şi prelucrare a oualorActivitate: colectarea, receptionarea şi prelucrarea oualor în produse pasteurizate şi/sau sterilizate, depozitarea şi livrarea acestoraIX. Unitate de colectare şi prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicoleActivitate: colectarea, receptionarea şi prelucrarea mierii de albine în diferite produse apicole, depozitarea şi livrarea acestoraX. Depozit alimentarActivitate: depozitarea şi pastrarea în condiţii adecvate de temperatura şi umiditate a produselor alimentare de origine animala preambalate şi livrarea acestora XI. Sectorul de alimentaţie publicăActivitate: receptionarea şi depozitarea produselor de origine animala în scopul prelucrării şi transformarii acestora în semipreparate sau preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau vânzare pentru consum la domiciliuDupă specificul activităţii, sectorul de alimentaţie publică se împarte în următoarele tipuri:1. RestaurantActivitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala, producerea şi desfacerea de preparate şi semipreparate culinare, tratate şi netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.2. Berarie, braserieActivitate: receptionarea şi desfacerea de preparate şi semipreparate, tratate sau netratate termic, a specialitatilor de cofetarie, patiserie etc.3. Bar, cafe-bar, pati-bar, snack-bar, disco (video)-bar Activitate: receptionarea, desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, a specialitatilor de cofetarie-patiserie4. Cantina-restaurantActivitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala, producerea şi desfacerea de preparate şi semipreparate culinare, tratate şi netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.5. Bistro, birt, bodega, bufet, fast food, hot dog, chiosc, tonetaActivitate: receptionarea şi desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetarie etc.6. PizzerieActivitate: receptionarea produselor de origine animala, prepararea şi desfacerea sortimentelor de pizza etc. 7. RotiserieActivitate: receptionarea unor produse de origine animala şi desfacerea produselor din carne la frigare-rotisor, a preparatelor şi semipreparatelor culinare8. Cafenea, ceainarieActivitate: desfacerea produselor de cofetarie şi patiserie 9. Cofetarie-patiserie, placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserieActivitate: receptionarea unor produse de origine animala, prepararea şi desfacerea produselor de cofetarie -patiserie pentru consum pe loc sau la domiciliu 10. Magazin alimentar şi mixt, punct alimentarActivitate: receptionarea, depozitarea şi livrarea unor produse de origine animala11. MacelarieActivitate: receptionarea, depozitarea şi păstrarea în condiţii adecvate de temperatura a carnii şi a unor subproduse comestibile de origine animala, transarea, preambalarea şi livrarea acestora12. Hala pentru desfacerea produselor de origine animalaActivitate: receptionarea, depozitarea şi păstrarea în condiţii adecvate de temperatura pentru o perioadă limitată a produselor de origine animala şi livrarea acestora 13. StandActivitate: expunerea în scop promotional a unor produse alimentare de origine animala preambalate sau ambalate şi/sau livrarea acestora14. CateringActivitate: receptionarea, depozitarea, păstrarea în condiţii adecvate de temperatura, producerea, procesarea şi preambalarea produselor de origine animala în scopul deservirii pasagerilor pe timpul transportului aerian.15. Cambuza pe navaActivitate: depozitarea şi păstrarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor de origine animala pe durata transportului naval
 + 
Anexa VA . UNITĂŢI A CĂROR AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE SE AVIZEAZĂ ANUAL1. Ferme de animale 2. Ferme de carantina3. Staţii de incubaţie4. Expoziţii de animale5. Grădini zoologice6. Menajerii7. Unităţi-obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor8. Tabere de vara9. Stani10. Unităţi de prelucrare industriala a cadavrelor de animale, a produselor de origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala şi a confiscatelor 11. Crematorii, cimitire de animale, puţuri seci12. Unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare13. Târguri de animale14. Baze de achiziţie a animalelor15. Adaposturi pentru caini fără stăpân16. Canise17. Pensiuni pentru animale de companie18. Şcoli de dresaj pentru caini;19. Frizerii pentru animale de companie20. Fabrici producătoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar21. Fabrici de nutreturi combinate22. Puncte farmaceutice veterinare23. Farmacii veterinare24. Laboratoare pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar25. Unităţi specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate26. Depozite de produse de uz veterinar27. Unităţi de tehnica medicală veterinara28. Laboratoare sanitare veterinare29. Dispensare sanitare veterinare30. Cabinete medicale veterinare31. Clinici veterinare, spitale veterinare32. Laboratoare de control al furajelor33. Combinate pentru carne34. Abatoare35. Centre de tăiere36. Antrepozite frigorifice37. Unităţi pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor din carne38. Fabrici pentru conserve din carne39. Fabrici pentru semiconserve din carne40. Fabrici pentru salamuri crude-uscate41. Fabrici pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte42. Depozite pentru subproduse necomestibile, brute, de origine animala43. Antrepozite frigorifice pentru peste44. Fabrici pentru conserve din peste45. Fabrici pentru semiconserve din peste46. Fabrici de produse lactate47. Unităţi de colectare╨prelucrare a oualor48. Depozite alimentare49. Unităţi de preambalare a produselor alimentare de origine animala50. Restaurante51. Cantine-restaurant.B . UNITĂŢILE A CĂROR AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE SE AVIZEAZĂ O DATA LA 2 ANI1. Puncte (centre) de colectare a peştelui2. Cherhana3. Puncte de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.4. Unităţi de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.5. Chioscuri pentru desfacerea peştelui şi a produselor din peste6. Centre de colectare, răcire şi depozitare a laptelui 7. Unităţi de colectare-prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole8. Braserii9. Berarii10. Baruri11. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta12. Birturi13. Pizzerii14. Cafenea, ceainarie, cofetarie, patiserie, placintarie, simigerie, gogoserie, covrigarie15. Bodegi16. Rotiserii17. Bufete18. Magazine alimentare şi mixte19. Unităţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine)20. Catering21. Cambuze pe nave.
 + 
Anexa VI         MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI          AGENŢIA NAŢIONALA SANITARĂ VETERINARA               Direcţia sanitară veterinara              …………………………                    ORDONANTAprivind interzicerea funcţionarii unităţii     Nr. …………. din ………………

  Directorul Direcţiei sanitare veterinare . . . . . . . . . ., având în vedere prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicată, cu modificările ulterioare, şi referatul tehnic înregistrat la Direcţia sanitară veterinară sub nr. . . . . . din data de . . . . , întocmit de . . . . . . . ., medic veterinar de stat la Circumscripţia sanitară veterinară . . . . . . ., în baza verificării la unitatea . . . . . . (denumirea) din . . . . . . . . . . . (localitatea, sediul), proprietar . . . . . . . . . (numele şi prenumele)
   
  DISPUNE:
   
  Interzicerea desfăşurării activităţii pentru care a fost autorizată unitatea . . . . . . . . conform autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare nr. . . . . . . din . . . . . . . ., începând cu data de . . . . . . . . . . .
  Acordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi reluarea activităţii se fac la solicitarea proprietarului numai după remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor sanitare veterinare conform prevederilor legale.
  Nerespectarea prezentelor măsuri atrage, după caz, sancţionarea contravenţională sau penală, conform normelor legale în vigoare.
   
  Director,  
  . . . . . . . . . . . .  
  (semnătura şi ştampila)  
     
    Reprezentantul legal al unităţii,
    . . . . . . . . . . . . . .

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x