ORDIN nr. 103 din 4 februarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIINr. 62 din 27 ianuarie 2004MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUINr. 103 din 4 februarie 2004
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 6 aprilie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 16
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 16
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 743 03/07/2003
ActulREFERIRE LAHG 739 03/07/2003
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 13
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 16
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 4
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 9
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 13
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 16
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman



În temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului,văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat nr. OB/653/2004,ministrul sănătăţii şi ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului emit următorul ordin: + 
Articolul INormele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002, se modifică şi se completează potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul IIDirecţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia de producţie animală şi industrie alimentară şi direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.Ministrul sănătăţii,Ovidiu Brînzanp. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,Petre Daea,secretar de stat
 + 
Anexa Articol unic. Anexele la ordinul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438/295/2002 se modifică şi se completează după cum urmează :1. La anexa nr. IV la Norme "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga numai anumiţi coloranţi autorizaţi", rândul nr. 20 coloana produse alimentare se va completa şi va a vea următorul conţinut: "salam , cremwursti, cârnaţi, mezeluri, pateuri şi supe", în loc de "cârnaţi, pateuri şi supe".2.(a) În Anexa IX la Norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare" se adaugă aditivul E 949 Hidrogen(b) la punctul 3 din Nota se adaugă E 949 în textul corespunzător simbolului *3. La Anexa XII la Norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi" se adaugă următoarele:(a) în coloana 3 şi 4 la aditivul E 445 esteri glicerici din răşini lemnoase se vor adaugă următoarele:

  Băuturi tulburi alcoolice 100 mg/l
  Băuturi tulburi alcoolice conţinând mai puţin de 15% vol. alcool 100 mg/l

(b)se vor adaugă următorii aditivi alimentari:

E 650 Acetat de zinc Guma de mestecat 1000 mg/kg
E 943 a
E 943 b
E 944

Butan
Izo-butan
Propan

Ulei vegetal pentru pulverizat
tigăile (numai pentru uz
profesional)
Spray pe bază de emulsie apoasa
quantum
satis

4. La Anexa XIII la Norme "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi" se inlocuieste primul rând astfel:

E 1520

Propan 1,2 – diol
(propilen glicol)

Coloranţi, emulgatori, antioxidant şi
enzime (doza maxima de 1 g/kg în
produsul alimentar)
    * Substanţele pot fi de asemenea utilizate în produsele alimentare prevăzute
în art. 17 aliniatul 3

5. La Anexa XV la Norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranţi" din Ordinul M.S.F. şi M.A.A.P. nr. 438/295/2002 se va inlocui textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru coloranţii:E 160 a (i) amestec de caroteniE 160 a (îi) beta carotenAstfel:E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI1. Caroteni din plante

Sinonime
Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Einecs
Formula chimica

Masa moleculara
Compoziţie

Identificare

A. Spectrometrie
Puritate
Reziduuri de solvenţi

Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Colorant portocaliu Cl 5
Amestecul de caroteni se obţine prin extracţia cu
solvent din speciile de plante comestibile, morcovi,
uleiuri vegetale, iarba, lucerna şi urzica.

Principiul de colorare de baza consta în carotenoide
din care beta-caritenul reprezintă o parte majoră.
Pot fi prezenţi α, ă-caroten şi alţi pigmenţi. Pe
lângă pigmentii de culoare aceasta substanţa poate
conţine uleiuri, grăsimi şi ceara prezente în mod
natural în materia prima

Numai următorii solvenţi pot fi utilizaţi la extrac-
ţie: acetona, metil-etil-cetona, metanol, etanol,
propanol-2, hexan, (*), diclor-metan şi dioxid de
carbon.

Carotenoide
75130
230-636-6
â-caroten;C(40)H(56)

â-caroten: 536,88
Conţine minim 5 % caroteni (calculaţi sub forma de
â-caroten). Pentru produsele obţinute prin extracţia
uleiurilor vegetale: conţinutul este de minim 0,2 %
în grăsimi comestibile.
E^1% 2 500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Absorbţie maxima în ciclohexan la 440-457 nm şi
470-486 nm

Acetona
Metiletilcetona
Metanol maxim 50 mg/kg separat sau în combinaţie
Propanol-2
Hexan
Etanol

Diclormetan maxim 10 mg/kg
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

    2. Caroteni algali 

Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Formula chimica

Masa moleculara
Compoziţie

Identificare
A. Spectrometrie

Puritate
Tocoferoli naturali
în ulei comestibil
Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Carotenii se pot obţine de asemenea din algele
Dunaliella salina, care cresc în marile lacuri sărate
situate în Whyalla, sudul Australiei. Beta-carotenul
este extras prin utilizarea unui ulei esenţial.
Preparatul este 20-30 % suspensie în ulei comestibil.
Raportul izomerilor trans-cis variază între 50/50
şi 71/29.

Principiul major de colorare consta în carotenoide
din care beta-carotenul reprezintă o parte majoră.
Pot fi prezenţi alfa-carotenul, luteina, zeaxantinul
şi beta-criptocxantinul Pe lângă pigmentii de
colorare, aceasta substanţa poate contine uleiuri,
grăsimi şi ceruri care sunt prezente în mod natural
în materia prima.

Carotenoide
75130
â-caroten; C(40)H(56)

â-caroten: 536,88
Conţinut de caroteni (calculaţi sub forma de
â-caroten) este de minim 20 %.

1%
E 2 500 la cca. 440-457 rnn în ciciohexan.
1cm

Absorbţie maxima în ciciohexan la 448457 şi
474-486 nm.

Maxim 0,3 %
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

    E 160 a (îi) BETA – CAROTEN    1. Beta-caroten 

Sinonime
Definiţie

Carotenoide
Clasa
Index culoare nr.
Einecs

Denumire chimica
Formula chimica
Masa moleculara
Compoziţie

Descriere

Identificare
A. Spectrometrie
Puritate
Cenuşa sulfatată
Coloranţi auxiliari

Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu

Colorant alimentar portocaliu Cl 5
Prezentele specificăţii se aplică în mod predominant
la toţi izomerii trans-ai â-carotenului împreună cu
mici cantităţi de alte carotenoide. Preparatele
diluate şi stabilizate pot prezenta diferite
proporţii de izomeri cis/trans.

40800
230-636-6

â-caroten, â, â-caroten
C(40)H(56)
536,88
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de â-caroten).

1%
E 2 500 la cca. 440-457 nm în ciciohexan.
1cm
Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre
rosu-maroniu.

Absorbţie maxima în ciciohexan la 453-456 nm

Maxim 0,2 %
Alte carotenoide decât â-carotenul maxim 3 % din
coloranţii totali
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg

    2. Beta-caroten din Blakeslea trispora 

Sinonime
Definiţie

Clasa
Index culoare nr.
Einecs
Denumire chimica
Formula chimica
Masa moleculara
Compoziţie

Descriere
Identificare
A. Spectrometrie
Puritate
Reziduuri de solvenţi

Cenuşa sulfatată
Coloranţi auxiliari
Arsen
Plumb
Mercur
Cadmiu
Afla toxina B(1)
Micotoxine :
T 2
Ochratoxina
Zearalenona
Microbiologie:
Mucegaiuri
Drojdii
Salmonella
Escherichia coli

Colorant alimentar portocaliu Cl 5
Obţinut printr-un proces de fermentaţie prin
utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
şi (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea
trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu
acetat de etil şi apoi cristalizat. Produsul
cristalizat consta în principal din trans â-caroten.
Datorita procesului natural de fermentaţie cca. 3 %
din produs consta în amestec de caroteni specifici
produsului.
Carotenoide
40800
230-636-6
â-caroten, â, â-caroten
C(40)H(56)
536,88
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de â-caroten).

1%
E 2 500 la cca. 440-457 nrn în ciclohexan.
1cm

Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre
rosu-maroniu.

Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm
Acetat de etil
Etanol maxim 0,8 % separat sau în combinaţie
Maxim 0,2 %
Alte carotenoide decât P-carotenul maxim 3 % din
coloranţii totali
Maxim 3 mg/kg
Maxim 5 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Maxim 1 mg/kg
Absent

Absent
Absent
Absent

Maxim 100/g
Maxim 100/g
Absent în 25 g
Absent în 5 g

    (*) Benzen maxim 0,05 % v/v6. La Anexa XVI la Norme "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori" din Ordinul M.S.F. şi M.A.A.P. nr. 438/295/2002 se înlocuieşte textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru îndulcitorii:E 421 manitol (1. manitol, 2. manitol fabricat prin fermentaţie)E 950 acesulfam KAstfel:

  E 421 MANITOL
  1. Manitol
  Sinonime D-manitol  
  Definiţie Fabricat prin hidrogenarea catalitică a soluţiilor de carbohidraţi conţinând glucoză şi/sau fructoză.  
  Denumire chimică D-manitol  
  EINECS 200-711-8  
  Formula chimică C6H14O6  
  Masa moleculară 182,2  
  Compoziţie Conţinutul de D-manitol este de minim 96% şi maxim de 102%, raportat la substanţa uscată  
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră.  
  Identificare    
  A. Solubilitate Solubil în apă, foarte puţin solubil în etanol, practic insolubil în eter.  
  B. Interval de topire Între 164°C-169°C  
  C. Cromatografie în strat subţire Test pozitiv  
  D. Rotaţie specifică [alfa]20(D) + 23° până la + 25° (soluţie borată).  
  E. pH Între 5 şi 8  
    La 10 ml soluţie 10% g/vol de probă se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu, apoi se măsoară pH-ul.  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)  
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză  
  Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%  
  Cloruri Maxim 70 mg/kg  
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg  
  Nichel Maxim 2 mg/kg  
  Plumb Maxim 1 mg/kg  
  2. Manitol fabricat prin fermentaţie
  Sinonime D-manitol  
  Definiţie Fabricat prin fermentaţie discontinuă în condiţii aerobice a unei tulpini convenţionale a drojdiei Zygosaccharomyces rouxii  
  Denumire chimică D-manitol  
  Einecs 200-711-8  
  Formula chimică C6H14O6  
  Masa moleculară 182,2  
  Compoziţie Minim 99%, raportat la substanţa uscată  
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră.  
  Identificare    
  A. Solubilitate Solubil în apă, foarte puţin solubil în etanol, practic insolubil în eter.  
  B. Interval de topire Între 164°C – 169°C  
  C. Cromatografie în strat subţire Test pozitiv  
  D. Rotaţie specifică [alfa]20(D) + 23° până la + 25° (soluţie borată).  
  E. pH Între 5 şi 8  
    La 10 ml soluţie 10% g/vol de probă se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu, apoi se măsoară pH-ul.  
  Puritate    
  Arabitol Maxim 0,3%  
  Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)  
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză  
  Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%  
  Cloruri Maxim 70 mg/kg  
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg  
  Plumb Maxim 1 mg/kg  
  Bacterii aerobe mezofile Maxim 103/g  
  Coliformi Absent în 10 g.  
  Salmonella Absent în 10 g  
  E. coli Absent în 10 g  
  Staphylococcus aureus Absent în 10 g  
  Pseudomonas aeruginosa Absent în 10 g  
  Mucegaiuri Maxim 100/g  
  Drojdii Maxim 100/g  
  E 950 ACESULFAM K
  Sinonime Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-ona-2,2 dioxid  
  Definiţie    
  Denumire chimică Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4 (3H)-ona-2,2-dioxid  
  Einecs 259-715-3  
  Formula chimică C4H4NO4SK  
  Masa moleculară 201,24  
  Compoziţie Minim 99% C4H4NO4SK raportat la substanţa uscată  
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât sucroza.  
  Identificare    
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanol  
  B. Absorbţie în ultraviolet Maxim 227 ± 2 nm pentru o soluţie de 10 mg în 1.000 ml de apă.  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 1% (105°C, două ore)  
  Impurităţi organice Test pozitiv pentru 20 mg/kg componenţi activi în UV.  
  Fluor Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 1 mg/kg

7. La Anexa XVII la Norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se adaugă criterii specifice de puritate pentru următorii aditivi alimentari:

  E 170 (i) CARBONAT DE CALCIU
  Sinonime Pigment alb Cl 18, cretă  
  Definiţie Carbonatul de calciu este produsul obţinut din calcar brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat.  
  Clasa Anorganic  
  Index culoare nr. 77220  
  Einecs Carbonat de calciu: 207-439-9  
    Calcar: 215-279-6  
  Denumire chimică Carbonat de calciu  
  Formula chimică CaCO3  
  Masa moleculară 100,1  
  Compoziţie Conţine minim 98% raportat la substanţa anhidră  
  Descriere Pudră cristalină albă sau amorfă, inodoră şi insipidă  
  Identificare Practic insolubil în apă şi alcool. Se dizolvă cu efervescenţă în acid acetic diluat, în acid clorhidric diluat şi acid azoic diluat, iar soluţiile rezultante, după fierbere, dau rezultate pozitive pentru testele de verificare pentru calciu.  
  Solubilitate  
  Puritate    
  Pierdere la uscare Maxim 2% (200°C, 4 ore)  
  Substanţe insolubile în acid Maxim 0,2%  
  Săruri de magneziu şi bazice Maxim 1,5%  
  Fluorură Maxim 50 mg/kg  
  Stibiu (Sb)    
  Cupru (Cu)    
  Crom (Cr) Maxim 100 mg/kg, separat sau în combinaţie  
  Zinc (Zn)    
  Bariu (Ba)    
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 10 mg/kg  
  Cadmiu Maxim 1 mg/kg  
  E 353 ACID METATARTARIC
  Sinonime Acid ditartaric  
  Definiţie    
  Denumire chimică Acid metatartaric  
  Formula chimică C4H6O6  
  Compoziţie Minim 99,5%  
  Descriere Pudră sau cristale de culoare albă sau gălbuie. Foarte delicvescent cu un uşor miros de caramel.  
  Identificare    
  A. Foarte solubil în apă şi etanol.  
  B. Puneţi o probă de 1 până la 10 mg din această substanţă într-un tub test cu 2 ml de acid sulfuric concentrat şi 2 picături de reactiv sulfo-resorcinol. Prin încălzire la 150°C apare o coloraţie violetă intensă.  
  Puritate    
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 354 TARTRAT DE CALCIU
  Sinonime L-Tartrat de calciu  
  Definiţie    
  Denumire chimică L(+)-2,3 dihidroxibutandionat de calciu dihidrat  
  Formula chimică C4H4CaO6▪2H20  
  asa moleculară 224,18  
  Compoziţie Minim 98,0%  
  Descriere Pudră cristalină fină de culoare albă sau crem  
  Identificare    
  A. Uşor solubil în apă.    
  Solubilitatea aproximativ 0,01 g/100 ml apă (20°C).    
  Greu solubil în etanol.    
  Uşor solubil în dietil eter. Solubil în acizi. De la +7,0° la +7,4° (0,1% în soluţie de HCl 1 N)  
  B. Rotaţia specifică [a]20D Între 6,0 şi 9,0  
  C. pH-ul unei soluţii apoase de 5%    
  Puritate Maxim 1 g/kg  
  Sulfaţi (ca H2SO4) Maxim 3 mg/kg  
  Arsen Maxim 5 mg/kg  
  Plumb Maxim 1 mg/kg  
  Mercur    
  E 356 ADIPAT DE SODIU
  Definiţie    
  Denumire chimică Adipat de sodiu  
  EINECS 231-293-5  
  Formula chimică C6H8Na2O4  
  Masa moleculară 190,11  
  Compoziţie Minim 99,0% (în baza anhidră)  
  Descriere Cristale albe inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Intervalul de topire 151°C – 152°C (pentru acidul adipic)  
  B. Solubilitate Aproximativ 50 g/100 ml apă (20°C)  
  C. Testul pozitiv pentru sodiu    
  Puritate    
  Apă Maxim 3% (Karl Fischer)  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 357 ADIPAT DE POTASIU
  Definiţie    
  Denumire chimică Adipat de potasiu  
  EINECS 242-838-1  
  Formula chimică C6H8K2O4  
  Masa moleculară 222,32  
  Compoziţie Minim 99,0% (în baza anhidră)  
  Descriere Cristale albe inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Intervalul de topire 151°C – 152°C (pentru acidul adipic)  
  B. Solubilitate Aproximativ 60 g/100 ml apă (20°C)  
  C. Testul pozitiv pentru potasiu    
  Puritate    
  Apă Maxim 3% (Karl Fischer)  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 420 (i) SORBITOL
  Sinonime D-glucitol, D-sorbitol  
  Definiţie    
  Denumire chimică D-glucitol  
  EINECS 200-061-5  
  Număr E E 420 (i)  
  Formula chimică C6H14O6  
  Masa moleculară relativă 182,17  
  Compoziţie Minim 97% conţinut de polioli totali şi D-sorbitol minim 91%, raportat la substanţa uscată.  
    Poliolii sunt compuşi care au formula structurală CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un număr întreg.  
  Descriere Pudră higroscopică albă, pudră cristalină, fulgi sau granule cu gust dulce.  
  Identificare    
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, uşor solubilă în etanol.  
  B. Intervalul de topire 88 la 102°C  
  C. Derivat de monobenziliden al sorbitolului La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml benzaldehidă şi 1 ml acid clorhidric. Se amestecă şi se agită soluţia într-un agitator mecanic până când se formează cristale. Se filtrează prin aspiraţie, se dizolvă cristalele în 20 ml apă fiartă care conţine 1 g bicarbonat de sodiu, se filtrează cât este încă fierbinte, se răceşte soluţia filtrată, se filtrează prin aspiraţie, se spală cu 5 ml amestec metanol şi apă (1 vol metanol la 2 vol apă) şi se usucă în aer. Cristalele astfel obţinute se topesc la temperaturi cuprinse între 173 şi 179°C.  
  Puritate    
  Conţinut de apă Maxim 1% (metoda Karl Fischer)  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1% raportat la substanţa uscată  
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată  
  Zaharuri totale Maxim 1% exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată  
  Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată  
  E 420 (ii) SORBITOL SIROP
  Sinonime Sirop D-glucitol  
  Definiţie    
  Denumire chimică Siropul D-sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoză are în componenţă D-sorbitol, D-manitol şi zaharuri (zaharide) hidrogenate.  
    Procentul din acest produs care nu este D-sorbitol este compus în primul rând din oligozaharide hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de glucoză utilizat ca materie primă (în acest caz siropul nu se cristalizează) sau manitol. Pot fi prezente şi mici cantităţi de polioli, unde n <= 4. Poliolii sunt compuşi care au formula structurală CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un număr întreg.  
  EINECS 270-337-8  
  Număr E E 420 (ii)  
  Compoziţie Conţinutul de substanţă uscată totală este de minim 69% şi cel de D-sorbitol este de minim 50% raportat la substanţa uscată.  
  Descriere Soluţie apoasă, limpede, incoloră şi cu gust dulce.  
  Identificare    
  A. Solubilitate Miscibil în apă, glicerină şi propan-1,2-diol.  
  B. Derivat de monobenziliden al sorbitolului La 5 g de probă se adaugă 7 ml metanol, 1 ml benzaldehidă şi 1 ml acid clorhidric. Se amestecă şi se agită soluţia într-un agitator mecanic până când se formează cristale. Se filtrează prin aspiraţie, se dizolvă cristalele în 20 ml apă fiartă care conţine 1 g bicarbonat de sodiu, se filtrează cât este încă fierbinte, se răceşte soluţia filtrată, se filtrează prin aspiraţie, se spală cu 5 ml amestec metanol şi apă (1 vol metanol la 2 vol apă) şi se usucă în aer. Cristalele astfel obţinute se topesc la temperaturi cuprinse între 173 şi 179°C.  
  Puritate    
  Conţinut de apă Maxim 31% (metoda Karl Fischer)  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1% raportat la substanţa uscată  
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată  
  Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată  
  E 421 MANITOL
  Sinonime D-manitol  
  Definiţie    
  Denumire chimică D-manitol  
  EINECS 200-711-8  
  Număr E E 421  
  Formula chimică C6H14O6  
  Masa moleculară relativă 182,2  
  Compoziţie Conţinutul de D-manitol este de minim 96%, raportat la substanţa uscată  
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, dulce  
  Identificare    
  A. Solubilitate Solubil  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,3% (105°C, 4 ore)  
  pH Între 5 şi 8  
    La 10 ml soluţie 10% gr/vol de mostră se adaugă 0,5 ml soluţie saturată de clorură de potasiu apoi se măsoară pH-ul.  
  Rotaţie specifică (alfa)20(D)  
    Rotaţia specifică într-o soluţie borată, calculată raportat la substanţa uscată are valori între 23 şi 25°  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată  
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată  
  Zaharuri totale Maxim 1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată  
  Cloruri Maxim 70 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată  
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată  
  E 425 (i) GUMA KONJAC
  Definiţie Guma konjac este un hidrocoloid solubil în apă obţinut din făină Konjac prin extracţie apoasă. Făina Konjac este materia primă nepurificată din rădăcina plantei perene Amorphophallus konjac.  
    Principalul component al gumei Konjac este o moleculă cu greutate mare, solubilă în apă, polizaharid glucomanan, care constă în unităţi D-manoză şi D-glucoză la un raport molar de 1,6:1,0, conectate prin legături beta(1-4)-glicozidice.  
    Lanţurile laterale mai scurte sunt ataşate prin legături beta(1-3)-glicozidice şi grupări acetil la întâmplare la un raport de 1 grupă per 9 la 19 unităţi de zahăr.  
  Masa moleculară Principalul component, glucomananul, are greutatea moleculară relativă de la 200.000 la 2.000.000.  
  Compoziţie Minim 75% carbohidraţi  
  Descriere Pulbere de culoare alb-gălbui până la cafeniu deschis  
  Identificare    
  A. Solubilitate Dispersabilă în apă fierbinte sau rece cu formarea unei soluţii vâscoase cu pH cuprins între 4,0 şi 7,0  
  B. Formare de gel Adăugaţi 5 ml dintr-o soluţie de borat de sodiu 4% într-o soluţie 1% din probă într-un tub test şi agitaţi puternic. Se formează un gel.  
  C. Formarea de gel termostabil Preparaţi o soluţie 2% din probă prin încălzire în baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continuă şi apoi răciţi soluţia la temperatura camerei. Pentru fiecare gram de probă utilizat la prepararea a 30 grame de soluţie 2%, adăugaţi 1 ml de soluţie 10% de carbonat de potasiu până la proba hidratată complet la temperatura ambiantă. Încălziţi mixtura în baie de aburi la 85°C şi menţineţi pentru 2 ore fără să agitaţi. În aceste condiţii, se formează un gel termostabil.  
  D. Vâscozitate (soluţie 1%) Minim 3 kg-1s-1 la 25°C  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 12% (105°C, 5 h)  
  Amidon Maxim 3%  
  Proteină Maxim 3% (N x 5,7)  
    Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul de azot în proba multiplicată de 5,7 ori, dă procentul de proteină din probă  
  Material solubil în eter Maxim 0,1%  
  Cenuşa totală Maxim 5,0% (800°C, 3-4 ore)  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  Salmonella spp. Absentă în 12,5 g  
  E. coli Absentă în 5 g  
  E 425 (ii) GLUCOMANAN KONJAC
  Definiţie Konjac glucomannan este un hidrocoloid solubil în apă obţinut din făina Konjac prin spălare cu etanol conţinând apă. Făina Konjac este materia primă nepurificată din rădăcina plantei perene Amorphophallus konjac. Principalul component este o moleculă cu greutate mare, solubilă în apă, polizaharid glucomanan, care constă în unităţi D-manoză şi D-glucoză la un raport molar de 1,6:1,0, conectate prin legături beta(1-4)-glicozidice cu o ramificaţie la fiecare 50-60 a unităţi.  
  Masa moleculară Fiecare al 19-lea reziduu de zahăr este acetilat 500.000 la 2.000.000.  
  Compoziţie Fibre totale: minim 95% din greutatea uscată  
  Descriere Alb cu particule fine uşor maronii, care se mişcă liber şi pudră incoloră  
  Identificare    
  A. Solubilitate Dispersabilă în apă fierbinte sau rece cu formarea unei soluţii foarte vâscoase cu pH cuprins între 5,0 şi 7,0. Solubilitatea este crescută de temperatură şi agitare mecanică  
  B. Formarea de gel termostabil Preparaţi o soluţie 2% din probă prin încălzire în baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continuă şi apoi răciţi soluţia la temperatura camerei. Pentru fiecare gram de probă utilizat la prepararea a 30 grame de soluţie 2%, adăugaţi 1 ml de soluţie 10% de carbonat de potasiu până la proba hidratată complet la temperatura ambiantă. Încălziţi mixtura în baie de aburi la 85°C şi menţineţi pentru 2 ore fără să agitaţi. În aceste condiţii, se formează un gel termostabil.  
  C. Vâscozitate (soluţie 1%) Minim 20 kg-1s-1 la 25°C  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 8% (105°C, 5 ore)  
  Amidon Maxim 1%  
  Proteină Maxim 1,5% (N x 5,7)  
    Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul de azot în proba multiplicată de 5,7 ori, dă procentul de proteină din probă  
  Material solubil în eter Maxim 0,5%  
  Sulfiţi (ca SO2) Maxim 4 mg/kg  
  Cloruri Maxim 0,02%  
  50% Solubil în alcool Maxim 2,0% material  
  Cenuşa totală Maxim 2,0% (800°C, 3-4 ore)  
  Plumb Maxim 1 mg/kg  
  Salmonella spp. Absentă în 12,5 g  
  E. coli Absentă în 5 g  
  E 504 (ii) CARBONAT ACID DE MAGNEZIU
  Sinonime Magneziu hidrogen carbonat, subcarbonat de magneziu (uşor sau greu), carbonat de magneziu alcalin hidratat, hidroxid de carbonat de magneziu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Carbonat acid de magneziu hidratat  
  EINECS 235-192-7  
  Formula chimică 4MgCO3Mg(OH)25H2O  
  Masa moleculară 485  
  Compoziţie Mg minim 40,0% şi maxim 45,0% calculat ca MgO  
  Descriere Masă albă friabilă sau pudră albă  
  Identificare    
  A. Teste pozitive pentru magneziu şi carbonat    
  B. Solubilitate Practic insolubil în apă. Insolubil în etanol.  
  Puritate    
  Materie insolubilă acidă Maxim 0,05%  
  Materie hidrosolubilă Maxim 1,0%  
  Calciu Maxim 1,0%  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 10 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 553b TALC
  Sinonime Talcum  
  Definiţie Forma naturală a silicatului de magneziu hidratat conţinând proporţii variate de minerale asociate ca alfa-cuarţ, calcită, clorită, dolomită, magnezită şi flogopită  
  Denumire chimică Metasilicat acid de magneziu  
  EINECS 238-877-9  
  Formula chimică Mg3(Si4O10)(OH)2  
  Masa moleculară 379,22  
  Descriere Pudră albă sau aproape albă omogenă, grasă la atingere  
  Identificare    
  A. Absorbţie IR Vârfuri caracteristice la 3677,1018 şi 669 cm-1  
  B. Difracţie de raze X Vârfuri la 9,34/4,66/3,12 A  
  C. Solubilitate Insolubil în apă şi etanol  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,5% (105°C, 1 oră)  
  Materie solubilă acidă Maxim 6%  
  Materie hidrosolubilă Maxim 0,2%  
  Fier solubil în acid Nedetectabil  
  Arsen Maxim 10 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  E 554 SILICAT ALUMINO-SODIC
  Sinonime Silicoaluminat de sodiu, aluminosilicat de sodiu, silicat de aluminiu şi sodiu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Silicat alumino-sodic  
  Compoziţie Conţinut în bază anhidră:  
    – SiO2 minim 66,0% şi maxim 88,0%  
    – Al2O3 minim 5,0% şi maxim 15,0%  
  Descriere Pudră fină, albă, amorfă sau granule  
  Identificare    
  A. Teste pozitive pentru sodiu, aluminiu şi silicat    
  B. pH-ul unei soluţii apoase de 5% Între 6,5 şi 11,5  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 8,0% (105°C, 2 ore)  
  Pierderi la aprindere Minim 5,0% şi maxim 11,0% în baza anhidră (1.000°C, greutate constantă)  
  Sodiu Minim 5% şi maxim 8,5% (ca Na2O) în baza anhidră  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 555 SILICAT ALUMINO-POTASIC
  Sinonime Mica  
  Definiţie Mica naturală constă în principal din silicat de alumino-potasic (muscovit)  
  EINECS 310-127-6  
  Denumire chimică Silicat alumino-potasic  
  Formulă chimică KAl2[AlSi3O10](OH)  
  Greutate moleculară 398  
  Compoziţie Conţinut minim 98%  
  Descriere Pudră sau granule gri sau albe  
  Identificare    
  A. Solubilitate Insolubil în apă, acizi diluaţi şi solvenţi alcalini sau organici  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,5% (105°C, 2 ore)  
  Antimoniu Maxim 20 mg/kg  
  Zinc Maxim 25 mg/kg  
  Bariu Maxim 25 mg/kg  
  Crom Maxim 100 mg/kg  
  Cupru Maxim 25 mg/kg  
  Nichel Maxim 50 mg/kg  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  Cadmiu Maxim 2 mg/kg  
  Plumb Maxim 10 mg/kg  
  E 556 SILICAT ALUMINO-CALCIC
  Sinonime Aluminosilicat de calciu, silicoaluminat de calciu, silicat de aluminiu şi calciu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Silicat alumino-calcic  
  Compoziţie Conţinut în baza anhidră:  
    – SiO2 minim 44,0% şi maxim 50,0%  
    – Al2O3 minim 3,0% şi maxim 5,0%  
    – CaO minim 32,0% şi maxim 38,0%  
  Descriere Pudră fină, albă  
  Identificare    
  A. Teste pozitive pentru calciu, aluminiu şi silicat    
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 10,0% (105°C, 2 ore)  
  Pierderi la aprindere Minim 14% şi maxim 18,0% în baza anhidră (1.000°C, greutate constantă)  
  Fluoruri Maxim 50 mg/kg  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 10 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 558 BENTONITA
  Definiţie Bentonita este o argilă naturală conţinând într-o proporţie ridicată montmorilonit, un silicat acid de aluminiu în care unii atomi de aluminiu şi silicat au fost înlocuiţi în mod natural de alţi atomi cum ar fi magneziu şi fier. Ionii de calciu şi sodiu sunt între starturile minerale. Există 4 tipuri comune de bentonită: bentonita naturală de sodiu, bentonita naturală de calciu, bentonita activată de sodiu şi bentonita acid activată  
  EINECS 215-108-5  
  Formulă chimică (Al, Mg)8(Si4O10)4(OH)8 ▪ 12H2O  
  Greutate moleculară 819  
  Compoziţie Conţinut minim de montmorillonite de 80%  
  Descriere Granule sau pudră foarte fine, albă gălbuie sau gri.  
    Structura bentonitei îi permite să absoarbă apă în structura sa sau în stratul său exterior (proprietăţi de umflare)  
  Identificare    
  A. Testul cu albastru de metilen    
  B. Difracţie cu raze X Vârfuri caracteristice la 12,5/15 A  
  C. Absorbţie IR Vârfuri la 428/470/530/1110-1020/3750-3400 cm-1  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 15% (105°C, 2 ore)  
  Arsen Maxim 2 mg/kg  
  Plumb Maxim 20 mg/kg  
  E 559 SILICAT DE ALUMINIU (KAOLIN)
  Sinonime caolin, uşor sau greu  
  Definiţie Silicatul de aluminiu hidrat (caolin) este o argilă elastică, albă purificată, compusă din caolinit, silicat alumino-potasic, feldspar şi cuarţ. Procesarea nu trebuie să includă calcinarea.  
  EINECS 215-286-4 (caolinită)  
  Formulă chimică Al2Si2O5(OH)4 (caolinit)  
  Greutate moleculară 264  
  Compoziţie Minim 90% (suma dintre dioxid de siliciu şi alumina, după aprindere)  
    Dioxid de siliciu (SiO2) între 45% şi 55%  
    Alumina (Al2O3) între 30% şi 39%  
  Descriere Pudră, fină, albă sau alb-cenuşie, onctuoasă.  
    Caolinul este format prin agregarea haotică a flocoanelor de caolină sau a flocoanelor hexagonale  
  Identificare    
  A. Teste pozitive pentru alumina şi dioxid de siliciu    
  B. Difracţie cu raze X Vârfuri caracteristice la 7,18/3,58/2,38/1,78 A  
  C. Absorbţie IR Vârfuri la 3700 şi 3620 cm-1  
  Puritate    
  Pierderi la aprindere Între 10 şi 14% (1.000°C, greutate constantă)  
  Materie solubilă în apă Maxim 0,3%  
  Materie solubilă acidă Maxim 2,0%  
  Fier Maxim 5%  
  Oxid de potasiu (K2O) Maxim 5%  
  Carbon Maxim 0,5%  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 5 mg/kg  
  Mercur Maxim 1 mg/kg  
  E 620 ACID GLUTAMIC
  Sinonime Acid L-glutamic, Acid L-alfa-aminoglutaric  
  Definiţie    
  Denumire chimică Acid L-glutamic, acid L-2-amino-pentandioic  
  EINECS 200-293-7  
  Formulă chimică C5H9NO4  
  Greutate moleculară 147,13  
  Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în baza anhidră  
  Descriere Cristale albe sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  B. Rotaţia specifică Între +31,5° şi +32,2°  
  [a]20D (10% soluţie (baza anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  C. pH-ul unei soluţii Între 3,0 şi 3,5  
  saturate    
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,2% (80°C, 3 ore)  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,2%  
  Clorură Maxim 0,2%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 621 GLUTAMAT MONOSODIC
  Sinonime Glutamat de sodiu, MSG  
  Definiţie    
  Denumire chimică L-glutamat monosodic monohidrat  
  EINECS 205-538-1  
  Formula chimică C5H8NaNO4▪H2O  
  Greutate moleculară 187,13  
  Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru sodiu    
  B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  C. Rotaţia specifică [a]20D Între +24,8° şi +25,3° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  D. pH-ul unei soluţii 5% Între 6,7 şi 7,2  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,5% (98°C, 5 ore)  
  Clorura Maxim 0,2%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 622 GLUTAMAT MONOPOTASIC
  Sinonime Glutamat de potasiu, MPG  
  Definiţie    
  Denumire chimică L-glutamat monopotasic monohidrat  
  EINECS 243-094-0  
  Formula chimică C5H8KNO4▪H2O  
  Greutate moleculară 203,24  
  Compoziţie Minim 99,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru potasiu    
  B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  C. Rotaţia specifică [a]20D Între +22,5° şi +24,0° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  D. pH-ul unei soluţii 2% Între 6,7 şi 7,3  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,2% (80°C, 5 ore)  
  Clorura Maxim 0,2%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 623 DIGLUTAMAT DE CALCIU
  Sinonime Glutamat de calciu  
  Definiţie    
  Denumire chimică di-L-glutamat monocalcic  
  EINECS 242-905-5  
  Formula chimică C10H16CaN2O8 ▪ xH2O (x = 0, 1, 2 sau 4)  
  Greutate moleculară 332,32 (anhidră)  
  Compoziţie Minim 98,0% şi maxim 102,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru calciu    
  B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  C. Rotaţia specifică [a]20D Între +27,4° şi +29,2° (pentru diglutamat de calciu cu x = 4) (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  Puritate Între 6,7 şi 7,3  
  Apă    
    Maxim 19,0% (pentru diglutamat de calciu cu x = 4) (Karl Fischer)  
  Clorura Maxim 0,2%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 624 GLUTAMAT MONOAMONIC
  Sinonime Glutamat de amoniu  
  Definiţie    
  Denumire chimică L-glutamat monoamonic monohidrat  
  EINECS 231-447-1  
  Formula chimică C5H12N2O4▪H2O  
  Greutate moleculară 182,18  
  Compoziţie Minim 98,0% şi maxim 101,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe, inodore sau pudră cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru amoniu    
  B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  C. Rotaţia specifică [a]20D Între +25,4° şi +26,4° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  D. pH-ul unei soluţii 5% Între 6,0 şi 7,0  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 0,5% (50°C, 4 ore)  
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 625 DIGLUTAMAT DE MAGNEZIU
  Sinonime Glutamat de magneziu  
  Definiţie    
  Denumire chimică di-L-glutamat monomagneziu tetrahidrat  
  EINECS 242-413-0  
  Formula chimică C10H16MgN2O8▪4H2O  
  Greutate moleculară 388,62  
  Compoziţie Minim 95,0% şi maxim 105,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe sau gri, inodore sau pudră  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru magneziu    
  B. Test pozitiv pentru acid glutamic prin cromatografie în strat subţire    
  C. Rotaţia specifică [a]20D Între +23,8° şi +24,4° (10% soluţie (bază anhidră) în 2N HCl, tub de 200 mm)  
  D. pH-ul unei soluţii 10% Între 6,4 şi 7,5  
  Puritate    
  Apă Maxim 24% (Karl Fischer)  
  Clorura Maxim 0,2%  
  Acid carboxil pirolidonic Maxim 0,2%  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 626 ACID GUANILIC
  Sinonime Acid guanilic  
  Definiţie    
  Denumire chimică Acid guanozin-5'-monofosforic  
  EINECS 201-598-8  
  Formula chimică C10H14N5O8P  
  Greutate moleculară 363,22  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză şi fosfat organic    
  B. pH-ul unei soluţii 0,25% Între 1,5 şi 2,5  
  C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 1,5% (120°C, 4 ore)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 627 GUANILAT DISODIC
  Sinonime Guanilat de sodiu, 5'-guanilat de sodiu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat disodic  
  EINECS 221-849-5  
  Formula chimică C10H12N5Na2O8P ▪ xH2O (x = cca. 7)  
  Greutate moleculară 407,19 (anhidră)  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină  
  Identificare  
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu    
  B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5  
  C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 25% (120°C, 4 ore)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 628 GUANILAT DIPOTASIC
  Sinonime Guanilat de potasiu, 5'-guanilat de potasiu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat dipotasic  
  EINECS 226-914-1  
  Formula chimică C10H12K2N5O8P  
  Greutate moleculară 439,40  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale albe sau incolore, inodore sau pudră albă cristalină  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru    
  riboză, fosfat organic şi potasiu    
  B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5  
  C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 256 nm  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 25% (120°C, 4 ore)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 629 GUANILAT DE CALCIU
  Sinonime 5'-guanilat de calciu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Guanozin-5'-monofosfat de calciu  
  Formula chimică C10H12Ca2N5O8P ▪ nH2O  
  Greutate moleculară 401,20 (anhidră)  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră incolore, albe sau gri  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu Între 7,0 şi 8,0  
  B. pH-ul unei soluţii 0,05% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de  
  C. Spectrometrie HCl la 256 nm  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 23,0% (120°C, 4 ore)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 630 ACID INOZINIC
  Sinonime Acid 5'-inozinic  
  Definiţie    
  Denumire chimică Acid inozin-5'-monofosforic  
  EINECS 205-045-1  
  Formula chimică C10H13N4O8P  
  Greutate moleculară 348,21  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză şi fosfat organic    
  B. pH-ul unei soluţii 5% Între 1,0 şi 2,0  
  C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 250 nm  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 3,0% (120°C, 4 ore)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 631 INOZINAT DISODIC
  Sinonime Inozinat de sodiu, 5'-inozinat de sodiu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat disodic  
  EINECS 225-146-4  
  Formula chimică C10H11N5Na2O8P ▪ H2O  
  Greutate moleculară 392,17 (anhidră)  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu Între 7,0 şi 8,0  
  B. pH-ul unei soluţii 5% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de  
  C. Spectrometrie HCl la 250 nm  
  Puritate    
  Apă Maxim 28,5% (Karl Fischer)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 632 INOZINAT DIPOTASIC
  Sinonime Inozinat de potasiu, 5'-inozinat de potasiu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat disodic  
  EINECS 243-652-3  
  Formula chimică C10H11K2N4O8P  
  Greutate moleculară 424,39  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi potasiu Între 7,0 şi 8,5  
  B. pH-ul unei soluţii 5% Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de  
  C. Spectrometrie HCl la 250 nm  
  Puritate    
  Apă Maxim 10,0% (Karl Fischer)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 633 INOZINAT DE CALCIU
  Sinonime 5'-inozinat de calciu  
  Definiţie    
  Denumire chimică Inozinat-5'-monofosfat de calciu  
  Formula chimică C10H11CaN4O8P ▪ nH2O  
  Greutate moleculară 386,19 (anhidră)  
  Compoziţie Minim 97,0% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, incolore sau albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu    
  B. pH-ul unei soluţii 0,05% Între 7,0 şi 8,0  
  C. Spectrometrie Absorbţie maximă pentru 20 mg/l soluţie 0,01N de HCl la 250 nm  
  Puritate    
  Apă Maxim 23,0% (Karl Fischer)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 634 5'-RIBONUCLEOTID DE CALCIU
  Definiţie 5'-ribonucleotid de calciu este o mixtură de inozin-  
  Denumire chimică 5'-monofosfat de calciu şi guanozin-5'-monofosfat de calciu  
  Formula chimică C10H11N4CaO8P ▪ nH2Oy  
    C10H12N5CaO8P ▪ nH2O  
  Compoziţie Conţinutul în ambele componente majore de minim 97,0% şi a fiecărui component de minim 47,0% şi maxim 53%, în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, albe sau aproape albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi calciu    
  B. pH-ul unei soluţii 0,05% Între 7,0 şi 8,0  
  Puritate    
  Apă Maxim 23,0% (Karl Fischer)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 635 5'-RIBONUCLEOTID DISODIC
  Sinonime 5'-ribonucleotid sodic  
  Definiţie 5'-ribonucleotid sodic este o mixtură de inozin-5'- monofofat disodic şi guanozin-5'-monofosfat disodic  
  Denumire chimică  
  Formula chimică C10H11N4O8P ▪ nH2O şi  
    C10H12N5Na2O8P ▪ nH2O  
  Compoziţie Conţinutul în ambele componente majore de minim 97,0% şi a fiecărui component de minim 47,0% şi maxim 53% în bază anhidră  
  Descriere Cristale sau pudră inodore, albe sau aproape albe  
  Identificare    
  A. Test pozitiv pentru riboză, fosfat organic şi sodiu    
  B. pH-ul unei soluţii 5% Între 7,0 şi 8,5  
  Puritate    
  Apă Maxim 26,0% (Karl Fischer)  
  Alte nucleotide Nedetectabile prin cromatografie în strat subţire  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 905 CEARĂ MICROCRISTALINĂ
  Sinonime Ceară petrolieră  
  Definiţie Denumire chimică Ceară microcristalină este o mixtură rafinată de hidrocarburi solide, saturate, în principal de parafine ramificate, obţinute din petrol  
  Descriere Ceară inodoră, de culoare albă până la culoarea de chihlimbar  
  Identificare    
  A. Solubilitate Insolubil în apă, foarte uşor solubil în alcool  
  B. Index de refracţie nD100 1,434-1,448  
  Puritate    
  Greutate moleculară În medie minim 500  
  Vâscozitate la 100°C Minim 1,1▪10-5m2s-1  
  Reziduu la aprindere Maxim 0,1%  
  Număr carbonic la 5% punct de distilare Maxim 5% molecule cu număr carbonic mai mic de 25  
  Culoare Test pozitiv  
  Sulfura Maxim 0,4%  
  Arsen Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 3 mg/kg  
  Compuşi aromatici policiclici Hidrocarburi policiclice aromatice, obţinute prin extracţia cu dimetil sulfoxid, vor avea următoarele limite de absorbţie:  
    nm Absorbţie maximă/cm lungime de undă  
    280-289 0,15  
    290-299 0,12  
    300-359 0,08  
    360-400 0,02  
  E 912 ESTERII ACIDULUI MONTANIC
  Definiţie Acizi montanici şi/sau esteri cu etilen glicol şi/sau 1,3-butandiol şi/sau glicerol  
  Denumire chimică Esteri ai acidului montanic  
  Descriere Fulgi, pudră, granule aproape albe până la gălbui  
  Identificare    
  A. Densitate (20°C) Între 0,98 şi 1,05  
  B. Punct de înmuiere Mai mare de 77°C  
  Puritate    
  Indice de aciditate Maxim 40  
  Glicerol Maxim 1% (prin gaz cromatografic)  
  Alţi polioli Maxim 1% (prin gaz cromatografic)  
  Alte tipuri de ceară Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare diferenţială şi/sau spectroscopie în infraroşu)  
  Arsen Maxim 2 mg/kg  
  Crom Maxim 3 mg/kg  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
  E 914 CEARA DE POLIETILENĂ OXIDATĂ
  Definiţie Produşi de reacţie polară prin oxidarea blândă a polietilenei  
  Denumire chimică Polietilena oxidată  
  Descriere Fulgi, pudră, granule aproape albe  
  Identificare    
  A. Densitate (20°C) Între 0,98 şi 1,05  
  B. Punct de înmuiere Mai mare de 95°C  
  Puritate    
  Indice de aciditate Maxim 70  
  Vâscozitate la 120°C Minim 8,1 ▪ 10-5 m2s-1  
  Alte tipuri de ceară Maxim 1% (prin gaz cromatografic)  
    Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare diferenţială şi/sau spectroscopie în infraroşu)  
  Oxigen Maxim 9,5%  
  Crom Maxim 5 mg/kg  
  Plumb Maxim 2 mg/kg  
    E 950 ACESULFAM K
  Sinonime Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-on-2,2-dioxid  
  Definiţie    
  Denumire chimică Einecs Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)on-2,2-dioxid 259-715-3  
  Număr E E 950  
  Formula chimică C4H4NO4SK  
  Masa moleculară relativă 201,240  
  Compoziţie Minim 99% C4H4NO4SK raportat la substanţa uscată  
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu un gust foarte dulce. Este de aproximativ 200 ori mai dulce decât sucroza.  
  Identificare    
  C. Solubilitate Foarte solubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanol  
  D. Absorbţie ultraviolete Maxim 22% ± 2 nm pentru o soluţie de 10 mg în 1.000 ml de apă  
  Puritate    
  Pierderi la uscare Maxim 1% (105°C, două ore)  
  Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată  
  Seleniu Maxim 30 mg/kg raportat la substanţa uscată  
  Fluor Maxim 3 mg/1 kg, raportat la substanţa uscată  
  Plumb Maxim 1 mg/kg raportat la substanţa uscată  
  Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb raportat la substanţa uscată  

E 951-ASPARTAM

  Sinonime Esterul metilic al aspartil fenilalaninei
  Definiţie  
  Denumire chimică Ester N-metilic al N-L-alfa-aspartil-L-fenilalanina
    Ester N-metilic al acidului 3-amino-N-(alfa-carbometoxi-fenetil) succinamic
  Einecs 245-261-3
  Număr E E 951
  Formula chimică C14H18N2O5
  Masa moleculară relativă 294,31
  Compoziţie Minim 98% şi maxim 102% C14H18N2O5 raportat la substanţa uscată.
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră, cu un gust foarte dulce. Putere de îndulcire de 200 ori mai mare decât sucroza.
  Identificare  
  Solubilitate Puţin solubilă în apă şi în etanol.
  Puritate  
  Pierderi la uscare Maxim 4,5% (105°C, patru ore)
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,2% raportat la substanţa uscată
  pH Între 4,5 şi 6,0 (soluţie de 1 la 125)
  Transmitanţa Transmitanţa unei soluţii de 1% în acid clorhidric 2N, determinată într-o cuvă de 1 cm la 430 nm, cu un spectometru adecvat, utilizând acidul clorhidric 2N ca soluţie de referinţă este de minim 0,95, echivalentul unui coeficient de absorbanţă care să nu depăşească aproximativ 0,022.
  Rotaţie specifică (a) d20 de la + 16,50
    Se determină într-o soluţie de 4 în 100/15 N de acid formic, în 30 minute de la prepararea soluţiei din probă.
  Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 1 mg/kg raportat la substanţa uscată
  Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb raportat la substanţa uscată
  Acid 5-benzil-3, 6-dioxo-2-piperazin-acetic Maxim 1,5% raportat la substanţa uscată

E 953 IZOMALT

  Sinonime Izomaltutoza hidrogenată, palatinoza hidrogenată
  Definiţie  
  Denumire chimică Izomatul este un amestec de monozaharide şi dizaharide hidrogenate ai căror principali componenţi sunt dizaharidele: 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) şi
    Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol (1,1-GPM)
  Formula chimică 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: C12H24O11
    Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol C12H24O11*2H2O
  Masa moleculară relativă 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: 344,32
    Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol 380,32
  Analiză Peste 98% monozaharide şi dizaharide hidrogenate şi peste 86% amestec de 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol şi dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol, determinate raportat la substanţa anhidră.
  Descriere Substanţă cristalină foarte hidroscopică, inodoră, de culoare albă.
  Identificare  
  A. Solubilitate Solubil în apă, solubilitate foarte redusă în etanol
  B. Cromatografie în strat subţire Se examinează prin cromatografie în strat subţire, prin utilizarea unei plăcuţe acoperite cu un strat de silicagel cromatografic, de aproximativ 0,2 mm.
    Principalele pete de pe cromatogramă sunt cele care corespund 1,1-GPM şi 1,6-GPS
  Puritate  
  Conţinut de apă Maxim 7% (metoda Karl Fischer)
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,05%, raportat la substanţa uscată
  D-manitol Maxim 3%
  D-sorbitol Maxim 6%
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată1)

E 957 TAUMATINA

     
  Sinonime  
  Definiţie  
  Denumirea chimică Taumatina se obţine prin extracţia apoasă (pH 2,5-4) a fructului din familia Thaumatococcus daniellii (Benth) şi se formează în principal din proteinele de taumatina I şi taumatina II şi din cantităţi neînsemnate de constituenţi ai plantelor provenind din materii prime.
  Einecs 258-822-2-
  Numărul E E 957
  Formula chimică Polipeptida de 207 aminoacizi
  Masa moleculară relativă Taumatina I 22209
    Taumatina II 22293
  Compoziţie Minim 16% azot raportat la substanţa uscată, echivalent cu minim 94% proteine (N x 5,8) pudră de culoarea smântânii, inodoră şi cu gust dulce intens.
  Descriere
    Putere de îndulcire de aproximativ 2000-3000 de ori mai mare decât zaharoza.
  Identificare  
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, insolubilă în acetonă
  Puritate  
  Pierderi la uscare Maxim 9% (105°C la greutatea constantă).
  Carbohidraţi Maxim 3% raportat la substanţa uscată
  Cenuşa sulfatată Maxim 2% raportat la substanţa uscată
  Aluminiu Maxim 100 mg/kg raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb 3 mg/kg raportat la substanţa uscată
  Criterii microbiologice număr total de aerobi: 1000/g. Escherichia coli: absent la 1 g.

E 959 DIHYDROCHALCON DE NEOHESPERIDINA

  Sinonime Neohesperidină dihydrochalcon, NHDC, hesperidină dihidrochalcon-4'-beta-neohesperidosită, neohesperidină DC
  Definiţie  
  Denumirea chimică 2-O-alfa-L-ramnopiranozil-4'-beta-D-glucopiranosil hesperidină dihidrocalcon; se obţine prin hidrogenare catalitică a neohesperidinei
  Einecs 243-978-6
  Numărul E E 959
  Formula chimică C28H36O12
  Masa moleculară relativă 612,6
  Compoziţie Minim 96% raportat la substanţa uscată
  Descriere Pudră cristalină de culoare albă, inodoră şi cu gust dulce intens. Putere de îndulcire de aproximativ 1000-1800 de ori mai mare decât zaharoza.
  Identificare  
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă caldă, puţin solubil în apă rece, insolubilă în eter şi benzen.
  B. Absorbţia maximă în ultraviolet 282 – 283 nm pentru o soluţie de 2 mg în 100 ml metanol
  C. Testul Neu Se dizolvă aproximativ 10 mg neohesperidină DC în 1 ml de metanol, se adaugă 1 ml de soluţie metanolică, 1% de 2-aminoetil definil borat.
    Se obţine culoarea galben deschis.
  Puritate  
  Pierderi la uscare Maxim 11% (105°C, trei ore).
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,2% raportat la substanţa uscată.
  Arsen Maxim 3 mg/kg raportat la substanţa uscată.
  Plumb Maxim 2 mg/kg raportat la substanţa uscată.
  Metale grele Maxim 10 mg/kg ca Pb, raportat la substanţa uscată.

E 965 (i) MALTITOL

  Sinonime D-maltitol, maltoza hidrogenată.
  Definiţie  
  Denumirea chimică (alfa)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
  Einecs 209-567-0
  Numărul E E 965 (i)
  Formula chimică C12H24O11
  Masa moleculară relativă 344,31
  Compoziţie Conţinut de D-manitol C12H24O11 raportat la substanţa anhidră, de minim 98%.
  Descriere Pudră cristalină albă, cu gust dulce.
  Identificare  
  A. Solvabilitate Foarte solubilă în apă, cu solubilitate redusă în etanol.
  B. Interval de topire 148 la 151°C
  C. Rotaţia specifică (alfa)20D = + 105,5° (soluţie 5% gr/v)
  Puritate  
  Conţinut de apă Maxim 1% (metoda Karl Fischer)
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Cloruri Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Sulfaţi Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată

E 965 (ii) SIROP DE MALTITOL

  Sinonime Sirop de glucoză hidrogenat cu concentraţie mare de maltoză, sirop de glucoză hidrogenat.
  Definiţie  
  Denumirea chimică Un amestec care constă în principal din maltitol cu sorbitol, oligozaharide şi polizaharide hidrogenate.
    Se obţine prin hidrogenarea catalitică a siropului de glucoză cu conţinut mare de maltoză. Se comercializează sub formă de sirop şi produs solid.
  Einecs 270-337-8
  Numărul E E 965 (ii)
  Compoziţie Se aplică următoarele proporţii raportat la substanţa uscată:
    Maltitol minim 50%
    Sorbitol maxim 8%
    Maltotritol maxim 25%
    Polizaharide hidrogenate care conţin peste trei unităţi de glucoză sau glucitol maxim 30%
    Lichide vâscoase limpezi, dulci, incolore, inodore sau mase cristaline albe, cu gust dulce.
  Descriere Pudră cristalină albă, cu gust dulce
  Identificare  
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, uşor solubil în etanol
  B. Cromatografie în strat subţire Se examinează prin cromatografia în strat subţire, prin utilizarea unei plăcuţe acoperite cu un strat de 0,25 mm, de silicagel cromatografic.
  Puritate Maxim 31% (metoda Karl Fischer)
  Conţinut de apă Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,3%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Zaharuri reducătoare Maxim 50 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Sulfaţi Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Nichel Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
  Metale grele  

E 966 LACTITOL

     
  Sinonime Lactit, lactozitol, lactobiozit
  Definiţie  
  Denumirea chimică 4-O-alfa-D-galactopiranozil-D-glucitol
  Einecs 209-565-5
  Numărul E E 966
  Formula chimică C12H24O11
  Masa moleculară relativă 344,32
  Compoziţie Minim 95%, raportat la substanţa anhidră
  Descriere Pudră cristalină dulce sau soluţie incoloră. Produsele cristaline apar ca anhidre, monohidraţi şi dihidraţi.
  Identificare  
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă.
  B. Rotaţia specifică (alfa)20D = + 13 la + 16° (soluţie apoasă 10% gr/v), raportat la substanţa uscată.
  Puritate  
  Conţinut de apă Produse cristaline; Maxim 10,5% (metoda Karl Fischer)
  Alţi polioli Maxim 2,5%, raportat la substanţa uscată
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,2 5, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Sulfaţi Maxim 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată

E 967 XILITOL

  Sinonime Xilitol
  Definiţie  
  Denumirea chimică D-xilitol
  Einecs 201-788-0
  Numărul E E 967
  Formula chimică C5H12O5
  Masa moleculară relativă 152,15
  Compoziţie Minim 98.5% ca xilitol raportat la substanţa uscată
  Descriere Pudră cristalină albă, inodoră şi foarte dulce
  Identificare  
  A. Solubilitate Foarte solubilă în apă, mai puţin solubilă în etanol
  B. Interval de topire 92 la 96°C
  C. pH De la 5 la 7 (soluţie apoasă 10% gr/v)
  Puritate  
  Pierdere la uscare Maxim 0,5%. Se usucă 0,5 g proba în vid, pe fosfor la 60°, timp de 4 ore
  Cenuşa sulfatată Maxim 0,1%, raportat la substanţa uscată
  Zaharuri reducătoare Maxim 0,2%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Alţi alcooli polihidrici Maxim 1%, exprimate în glucoză, raportat la substanţa uscată
  Nichel Maxim 2 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Arsen Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Plumb Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Metale grele Maxim 10 mg/kg, exprimate în Pb, raportat la substanţa uscată
  Cloruri Maxim 100 mg/kg, raportat la substanţa uscată
  Sulfaţi Maxim 200 mg/kg, raportat la substanţa uscată

                         –––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x