ORDIN nr. 102 din 26 iulie 2018

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 09/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 711 din 16 august 2018
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEORDIN 64 08/03/2007
ART. 1ABROGA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 0
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007 ART. 8
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007 ART. 14
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 14
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 3
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEORDIN 64 08/03/2007
ActulREFERIRE LAORDIN 64 08/03/2007
ActulREFERIRE LANORMA 08/03/2007
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ART. 1REFERIRE LAORDIN 64 08/03/2007
ART. 1ABROGA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 0
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007 ART. 8
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 08/03/2007 ART. 14
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ART. 14
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 08/03/2007 ANEXA 3
ART. 1REFERIRE LANORMA 08/03/2007
ART. 3REFERIRE LAORDIN 96 22/07/2014
ART. 3REFERIRE LAANEXA 22/07/2014 ANEXA 3
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul de aprobare nr. 1.073 din 20 martie 2018, întocmit de Direcția siguranța alimentelor de origine animală din cadrul Direcției generale sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor,în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 852/2004/CE al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a unor norme generale de igienă care se aplică alimentelor, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 853/2004/CE al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 854/2004/CE al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare, și al Regulamentului (CE) nr. 882/2004/CE al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, cu amendamentele ulterioare,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul INorma sanitară veterinară privind organizarea și desfășurarea activității de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unitățile care produc alimente de origine animală, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 64/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1.La articolul 2 alineatul (2), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:d)circumscripție sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor oficială – autoritatea locală sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, structură fără personalitate juridică organizată în cadrul direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, care are responsabilitatea realizării, gestionării și notificării activităților sanitar-veterinare publice și care este reprezentată de medicul veterinar oficial.2.După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul (6^1), cu următorul cuprins: + 
Articolul 6^1Coordonarea circumscripției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se realizează de către un medic veterinar funcționar public, desemnat prin decizie a directorului executiv al direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.
3.La articolul 7, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins: + 
Articolul 7(1)Directorul executiv al direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, în baza propunerilor scrise formulate de coordonatorul circumscripției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, stabilește numărul personalului de specialitate necesar fiecărei unități menționate la pct. I din anexa nr. 1, în funcție de specificul activității acestora, de capacitatea de producție, fluxul tehnologic și de sistemul de organizare, cu încadrarea în bugetul aprobat și în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.…………………………………………………………………………………..(3)Coordonatorul circumscripției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale vizează prezența personalului de specialitate în unitate, documentul justificativ prevăzut în anexa nr. 3 și verifică îndeplinirea sarcinilor de serviciu conform fișelor de post.
4.La articolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:(3)În cazul unităților de abatorizare, pentru angajarea personalului de specialitate în conformitate cu alin. (2), este necesară existența unui document oficial din care să reiasă că personalul de specialitate ce urmează a fi încadrat ca medic veterinar oficial în abator deține pregătirea specifică în ceea ce privește efectuarea examenului ante-mortem al animalelor destinate sacrificării și efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor și a obținut un calificativ corespunzător, în conformitate cu prevederile cuprinse la secțiunea III a capitolului IV din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare.5.Partea introductivă a articolului 14 se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 14Personalul de specialitate care realizează controlul oficial sanitar-veterinar în unitățile prevăzute la pct. I din anexa nr. 1 își desfășoară activitatea sub îndrumarea tehnică a coordonatorului circumscripției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale și are în principal următoarele obligații:
6.La articolul 14, după litera f) se introduc două noi litere, literele g) și h), cu următorul cuprins:g)gestionează, completează, întocmesc și eliberează certificatele sanitar-veterinare care trebuie să însoțească transporturile de produse de origine animală destinate exportului în țări terțe și completează certificatele din sistemul TRACES în cazul schimburilor intracomunitare, conform instrucțiunilor transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;h)asigură supravegherea sanitar-veterinară permanentă în abatoarele pentru sacrificarea ungulatelor domestice, precum și în abatoarele pentru sacrificarea păsărilor în funcție de programul de activitate al unității, inclusiv în timpul nopții, în zilele de sâmbătă sau duminică, precum și în zilele declarate libere conform prevederilor legislației în vigoare.7.La articolul 14^1 alineatul (2), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:f)aplicarea de sancțiuni contravenționale în condițiile legii, ca urmare a constatării nerespectării normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.8.În anexa nr. 1, punctul I se modifică după cum urmează:a)La litera A, punctul 1 va avea următorul cuprins:1.abator, inclusiv abator de capacitate mică, centru de sacrificare, punct de tăiere la nivelul fermeib)La litera B, punctul 3 va avea următorul cuprins:3.centru de sacrificare a păsărilor și/sau lagomorfelor la nivelul fermei sau exploatației.c)La litera B, punctele 4 și 5 se abrogă.d)Literele E și F vor avea următorul cuprins:E.Carne tocată, preparată, și carne separată mecanic numai pentru activitatea de tranșare din unitățile:1.unitate carne tocată;2.unitate carne preparată;3.unitate carne separată mecanic.F.Produse din carne, numai pentru activitatea de tranșare din unitățile:1.unitate de procesare;2.carmangerie;3.măcelărie.e)Litera I se abrogă.9.La anexa nr. 2, alineatul (1) al articolului 3 se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 3(1)Tariful este cel prevăzut la lit. A din anexa nr. 3 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare; plata acestui tarif se va face în lei, la cursul oficial al Băncii Naționale a României la data facturării.
10.La anexa nr. 3 titlul VI, titlul coloanei a doua se modifică și va avea următorul cuprins:Cantitate/tone pește intrat la procesare sau la prima punere pe piață sau prima vânzare11.În tot cuprinsul normei sanitare veterinare, sintagma „circumscripție sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor“ se înlocuiește cu sintagma „circumscripție sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor oficială“.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Geronimo Răducu Brănescu
București, 26 iulie 2018.Nr. 102.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x