ORDIN nr. 101 din 4 februarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 13 februarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 911 03/12/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 739 03/07/2003
ActulREFERIRE LAOUG (R) 71 24/05/1999 ART. 7
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 911 03/12/2004

privind acţiunile fitosanitare de interes naţional şi modul de finanţare a acestora



În temeiul prevederilor art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/1999 privind reorganizarea activităţi de protecţie a plantelor şi carantină fitosanitară, republicată,în baza Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului,ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Acţiunile fitosanitare de interes naţional, finanţate de la bugetul de stat, se efectuează sub îndrumarea şi controlul direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv ale unităţilor fitosanitare, pentru toţi producătorii agricoli, indiferent de forma de proprietate.(2) În categoria acţiunilor fitosanitare de interes naţional finanţate de la bugetul de stat sunt cuprinse:a) combaterea agenţilor de dăunare la grâu şi orz, cu prioritate pentru culturi semincere [complexul de boli foliare şi ale spicului, ploşniţa cerealelor (Eurygaster spp.), gândacul bălos (Lema melanopa), viermele roşu al paiului (Haplodiplosis marginata), după caz];b) combaterea lăcustelor (Locusta spp.);c) combaterea omidei de stepă (Loxostege sticticalis);d) combaterea dăunătorilor Cerapteryx graminis şi Apamea testacea la pajişti;e) combaterea omidei păroase (Hyphantria cunea), exclusiv în plantaţiile pomicole;f) combaterea fluturelui cu abdomen auriu (Euproctis chrysorrhoea), exclusiv în plantaţiile pomicole;g) combaterea nematozilor cu chisturi (Globodera pallida, Globodera rostochiensis) la culturile semincere de cartof;h) combaterea gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) la culturile semincere de cartof;i) combaterea afidelor (Aphis spp.) la culturile semincere de cartof, legume, sfeclă şi pepiniere pomicole;j) combaterea păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) în pepiniere, inclusiv plantaţii-mamă;k) combaterea agenţilor de dăunare în pomicultură în perioada de repaus vegetativ [păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora)];l) combaterea agenţilor de dăunare în pomicultură în perioada de vegetaţie [păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora), rapănul la măr şi păr (Venturia spp.)];m) combaterea acarienilor (Tetranychus spp., Panonychus spp.) în plantaţiile de viţă de vie din soiuri nobile;n) combaterea rozătoarelor mici la culturile agricole, inclusiv plantaţii pomicole;o) combaterea biologică şi biotehnologică.
 + 
Articolul 2(1) Acţiunile fitosanitare de interes naţional finanţate de la bugetul de stat se execută în limita fondurilor alocate anual pentru achiziţionarea de produse de uz fitosanitar şi, după caz, a serviciilor.(2) Acţiunile fitosanitare de interes naţional prevăzute a se finanţa de la bugetul de stat, pentru care nu se pot asigura fonduri, precum şi tratamentele fitosanitare, altele decât cele finanţate de la bugetul de stat, se execută cu fonduri proprii ale producătorilor agricoli, la avertizare şi sub îndrumarea tehnică a unităţilor fitosanitare.
 + 
Articolul 3Unităţile fitosanitare întocmesc anual şi supun spre aprobare direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală Programul unitar pentru acţiunile fitosanitare de interes naţional prevăzute a se finanţa de la bugetul de stat, conform modelului din anexa nr. 1. Acesta este transmis în original, în luna noiembrie pentru anul următor, la Direcţia fitosanitară, calitatea seminţelor şi a materialului genetic.
 + 
Articolul 4(1) Achiziţionarea produselor de uz fitosanitar şi serviciilor se face conform reglementărilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.(2) Achiziţionarea de servicii avio de către direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv unitatea fitosanitară, se va face în limita fondurilor alocate, cu prioritate pentru acţiunile fitosanitare prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), c), d), e) şi f).
 + 
Articolul 5Acţiunile de combatere a agenţilor de dăunare se execută numai pe baza buletinelor de avertizare emise de către staţiile de prognoză şi avertizare teritoriale.
 + 
Articolul 6Pentru combaterea agenţilor de dăunare se vor utiliza numai produse de uz fitosanitar omologate în România de către Comisia interministerială de omologare a produselor de uz fitosanitar, aflate în termenul de valabilitate.
 + 
Articolul 7(1) În situaţia în care produsele de uz fitosanitar repartizate pentru combaterea unui agent de dăunare nu au fost consumate integral din motive bine justificate, acestea vor putea fi utilizate pentru combaterea altor agenţi de dăunare nominalizaţi în prezentul ordin sau vor putea fi redistribuite altor unităţi fitosanitare, la solicitarea acestora, ori vor putea fi utilizate în anul următor, respectându-se termenul de valabilitate al produsului.(2) Unitatea fitosanitară va informa operativ Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului cu privire la acţiunile desfăşurate conform prevederilor alin. (1).
 + 
Articolul 8(1) Recepţia lucrărilor de combatere a agenţilor de dăunare efectuate din fonduri bugetare se face de către Comisia de recepţie şi se confirmă de către beneficiarul lucrării prin semnarea actului de constatare sau, după caz, a documentului centralizator ce se poate întocmi în situaţia în care numărul beneficiarilor este mare.(2) Componenţa comisiei de recepţie este aprobată de conducătorul direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Comisia este formată din reprezentantul unităţii care a beneficiat de lucrare, reprezentantul unităţii fitosanitare, un specialist de la camera agricolă, precum şi reprezentantul unităţii prestatoare de servicii cu mijloace avio care execută lucrarea, după caz.(3) Actele de constatare, întocmite conform modelului din anexa nr. 2, se depun lunar până la data de 15 a lunii următoare la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Acestea se înregistrează în contabilitate în vederea scăderii din gestiune a produselor de uz fitosanitar consumate. Actele de constatare se vizează de către conducătorul direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
 + 
Articolul 9Răspunderea pentru utilizarea fondurilor de la buget revine conducătorului direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală, precum şi contabilului-şef.
 + 
Articolul 10Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi unităţile fitosanitare judeţene răspund de respectarea întocmai a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 11Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, prin Biroul de audit public intern şi prin Direcţia fitosanitară, calitatea seminţelor şi a materialului genetic, va exercita un control permanent la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv la unităţile fitosanitare judeţene, cu privire la legalitatea şi oportunitatea utilizării produselor de uz fitosanitar pentru acţiunile fitosanitare.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 13Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,Petre Daea,secretar de statBucureşti, 4 februarie 2004.Nr. 101.
 + 
Anexa 1PROGRAM UNITARpentru acţiunile fitosanitare de interes naţionalprevăzute a se finanţa de la bugetul de stat

  Nr. crt. Cultura/ Agentul de dăunare Suprafaţa în cultură Suprafaţa estimată a se trata Numărul de tratamente Valoarea pesticidelor Valoarea totală Manopera Valoarea totală a manoperei Total general
      – ha – – ha –   – mii lei/ha – – mii lei – – mii lei/ha – – mii lei – – mii lei –
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 + 
Anexa 2MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUIDirecţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală ………….Unitatea fitosanitară …………………….Nr. ……… din …………ACT DE CONSTATAREprivind executarea acţiunilor fitosanitare efectuateîn perioada de la ……….. la ………., conformBuletinului de avertizare nr. ……. din ………..În baza Ordinului ……../……….., subsemnaţii ………………….., întruniţi în comisie, am constatat că la beneficiarul …………………… din localitatea/judeţul ………………………. s-au executat lucrările de combatere a agenţilor de dăunare, după cum urmează:

  Cultura Agentul de dăunare Suprafaţa (ha)/nr. de tratamente Produsul de uz fitosanitar Cantitatea utilizată – kg/l – Preţul unitar – mii lei/ha – Valoarea totală – mii lei – Preţul manoperei – mii lei/ha – Valoarea manoperei – mii lei – Total cheltuieli – mii lei –
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Doza la hectar pentru produsul de uz fitosanitar …………. la cultura …………. este de …………./ha.Concentraţiile de utilizare a produselor de uz fitosanitar sunt calculate pentru cantităţile medii de soluţie (l/ha) indicate în nota la Codexul produselor de uz fitosanitar omologate pentru utilizare în România.Prezentul act de constatare s-a întocmit în 3 exemplare, respectiv 4 exemplare, dintre care unul rămâne la beneficiar, unul la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, unul la unitatea fitosanitară şi, după caz, un exemplar la unitatea prestatoare.Membrii comisiei:1. reprezentantul unităţii fitosanitare;2. reprezentantul beneficiarului;3. reprezentantul unităţii prestatoare autorizate;4. reprezentantul camerei agricole.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x