ORDIN nr. 1 din 3 ianuarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 293 din 2 august 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 640 din 19 septembrie 2001AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 1 din 3 ianuarie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 13 martie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 17/02/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 349 04/04/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 287 08/03/2001
ActulREFERIRE LAHG 166 11/01/2001
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 24
ActulREFERIRE LAHG 22 04/01/2001
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001
ART. 9REFERIRE LAHG 168 05/05/1997
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 17/02/2003

privind condiţiile de securitate şi calitate pentru legume şi fructe proaspete destinate consumului uman



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale strategii şi politici în agricultura şi produse derivate, Direcţiei standarde, mărci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare şi al Direcţiei fitosanitare nr. 119.139/2001 privind condiţiile de securitate şi calitate pentru legume şi fructe destinate comercializării şi consumului uman pe piaţa interna,având în vedere prevederileart. 24 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 97/2001privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor,în temeiulHotărârii Guvernului nr. 12/2001privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, alHotărârii Guvernului nr. 22/2001privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi alHotărârii Guvernului nr. 166/2001privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Prezentul ordin reglementează condiţiile de securitate alimentara şi cele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească legumele şi fructele proaspete destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare, provenite atât din producţia interna, cat şi din import.
 + 
Articolul 2(1) Legumele şi fructele în stare proaspăta destinate comercializării pentru consumul uman trebuie să se încadreze în prevederile standardelor de produs menţionate în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin, care astfel devin obligatorii.(2) În lipsa standardelor se întocmesc specificaţii tehnice de produs de către furnizor, cu acordul beneficiarului, vizate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor – Direcţia standarde, mărci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare.(3) Legumele şi fructele proaspete destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare trebuie să fie sanatoase, să fie ajunse la maturitate comercială şi să aibă proprietăţi organoleptice specifice fiecărui sortiment.
 + 
Articolul 3Ambalarea legumelor şi fructelor în stare proaspăta, destinate comercializării pentru consumul uman, se face în conformitate cu STAS 6952/1983, în scopul protecţiei acestora, usurarii operaţiunilor de manipulare, transport, depozitare şi desfacere.
 + 
Articolul 4(1) Etichetarea legumelor şi fructelor în stare proaspăta, destinate comercializării pentru consum uman, se face cu respectarea reglementărilor legale în vigoare şi trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele:– denumirea produsului, cu menţionarea speciei, soiului, şi a tarii producătoare;– numele/denumirea şi adresa/sediul producătorului;– locul de provenienţă a produsului;– clasa de calitate, calibrare;– data recoltarii;– condiţii de păstrare şi depozitare.(2) Elementele de identificare şi caracterizare a legumelor şi fructelor în stare proaspăta destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare se scriu obligatoriu în limba română, neexcluzand prezentarea acestora şi în alte limbi.
 + 
Articolul 5Legumele şi fructele în stare proaspăta sunt interzise utilizării pentru consumul uman, dacă se prezintă în una dintre situaţiile de mai jos:a) prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului culorii, consistentei, gustului, mirosului;b) prezintă semne de infestare cu paraziti (oua, larve, forme adulte vii sau moarte), precum şi resturi sau semne ale activităţii acestora;c) prezintă urme de contact cu rozatoare;d) prezintă miros şi gust străine de natura produsului;e) prezintă miros, gust sau pete de mucegai;f) conţin contaminanti peste limitele admise de normele igienico-sanitare în vigoare;g) prezintă corpuri străine peste limitele admise în normele igienico-sanitare în vigoare;h) nu sunt conforme standardelor de produs şi specificatiilor tehnice;i) nu sunt ambalate şi etichetate conform prevederilor legale în vigoare;j) prezintă însuşiri negative ca:– pulpa moale, fainoasa;– tesuturi lemnificate, fibroase;– pulpa cu pete neuniform colorate, sticloasa;– miros de iarba, străin, neplacut, nespecific soiului;– gust slab aromat, astringent, fad;– pulpa fermentată, supracoapta;– fructe imature.
 + 
Articolul 6Se interzic de la comercializare sau procesare legumele şi fructele al căror conţinut în reziduuri de pesticide sau alte substanţe depăşeşte nivelurile maxime admise prin actele normative în vigoare, astfel:a) reziduuri ale substanţelor utilizate pentru protecţia plantelor (pesticide), fertilizatori sau alte produse utilizate pentru tratarea solului, protejarea în timpul depozitarii şi pentru dezinfectia mijloacelor de transport;b) reziduuri ale substanţelor utilizate pentru protecţia plantelor, care nu sunt autorizate în România pentru legume şi fructe;c) conţinutul maxim de solanina al cartofilor în coaja va fi de 200 mg/kg.
 + 
Articolul 7Limitele maxime de arseniu şi metale grele în legume şi fructe proaspete destinate comercializării şi consumului uman, exprimate în mg/kg produs proaspăt, sunt următoarele:

                 
  Legume şi fructe As Cd Pb Zn Cu Sn Hg
  Legume proaspete, cu excepţia legumelor frunze 0,5 0,1 0,5 15 5,0 0,05
  Legume frunze 0,2 0,5 0,03
  Fructe proaspete*) 0,5 0,05 0,5 5,0 5,0 0,05

––––-Notă *) Inclusiv pepeni, struguri de masa şi capsune. + 
Articolul 8Limitele maxime de azotati admise în unele legume şi fructe proaspete destinate comercializării şi consumului uman, exprimate în mg NO(3)/kg produs proaspăt, sunt următoarele:

       
  Produsul Cultivat în:
  câmp (teren descoperit) seră
  Ardei (ardei gras, gogoşar, kapia, iute) 150 400
  Cartofi 300
  Castraveţi 200 400
  Ceapă uscată 80
  Conopidă 400 400
  Dovlecei 500
  Morcovi 400
  Salată verde 2.000 3.000
  Sfeclă roşie 2.000
  Spanac 2.000 3.000
  Tomate 150 300
  Varză 900
  Vinete 300 400
  Mere 60
  Pere 60
  Pepene roşu 100
  Struguri 60

 + 
Articolul 9În cazul importului, în vama de frontieră fiecare transport de legume şi fructe proaspete destinate comercializării ca atare sau pentru procesare va fi însoţit în mod obligatoriu de următoarele documente în original, întocmite în conformitate cu legislaţia în vigoare:a) certificat fitosanitar de export sau de reexport, eliberat de autorităţile oficiale din ţara exportatoare sau reexportatoare;b) buletin de analiza privind nivelul maxim de reziduuri de pesticide sau alte substanţe utilizate, emis de un laborator specializat şi acreditat internaţional;c) buletin de analiza privind conţinutul în arseniu, metale grele şi azotati, emis de un laborator specializat şi acreditat internaţional;d) declaraţie de conformitate a importatorului, întocmită în conformitate cu prevederileHotărârii Guvernului nr. 168/1997privind regimul produselor şi serviciilor care pot pune în pericol viaţa, sănătatea, securitatea muncii şi protecţia mediului înconjurător.
 + 
Articolul 10(1) Nu se admit la import loturile de legume şi fructe în stare proaspăta destinate comercializării sau procesarii, care nu respecta prevederile prezentului ordin şi care nu sunt însoţite în vama de documentele prevăzute la art. 9.(2) Lista cuprinzând laboratoarele agreate pentru determinarile prevăzute în prezentul ordin este menţionată în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 11(1) Aplicarea prezentului ordin în vama la frontiera se efectuează de o comisie constituită din:a) reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin inspectoratele de carantina fitosanitara vamală;b) reprezentantul Ministerului Sănătăţii şi Familiei;c) reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;d) reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală a Vamilor.(2) Controlul consta în verificarea documentelor de însoţire a fiecărui mijloc de transport cu legume şi fructe proaspete, precum şi în analiza organoleptica privind încadrarea produselor în condiţiile de calitate prevăzute în anexa nr. 1.(3) Comisia va fi condusă de reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, care va întocmi procesul-verbal de constatare ca urmare a controlului desfăşurat.(4) Autorităţile competente responsabile pentru activităţile de control privind condiţiile de securitate şi calitate pentru legume şi fructe proaspete din producţia interna, destinate consumului uman, sunt:a) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, în domeniul protecţiei plantelor, şi Direcţia standarde, mărci, licenţe, controlul calităţii şi acreditare, în domeniul producţiei de produse alimentare;b) Ministerul Sănătăţii şi Familiei prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în domeniul igienei alimentare;c) Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor prin oficiile judeţene şi al municipiului Bucureşti, în domeniul protecţiei consumatorului.
 + 
Articolul 12(1) Încălcarea prevederilor prezentului ordin, constatată de organele abilitate menţionate la art. 11 alin. (1), atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz.(2) Faptele care constituie contravenţii şi valoarea amenzilor aplicate se stabilesc în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare.
 + 
Articolul 13Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuMinistrul sănătăţii şi familiei,Daniela BartosPreşedinteleAutorităţii Naţionale pentruProtecţia Consumatorilor,Rovana Plumb,secretar de stat
 + 
Anexa 1STANDARDELEpentru legume şi fructe în stare proaspătaStandarde internaţionale adoptate ca standarde româneSR ISO 931:1994Banane verzi. Ghid pentru depozitare şi transportStandarde româneSTAS 6441-88Fructe şi legume proaspete. Metode generale pentru aprecierea calităţiiSTAS 6952-83Fructe şi legume proaspete. Condiţii generale de ambalare, marcare, depozitare şi transport. DocumenteSTAS 7218-91Legume şi fructe proaspete. Luarea probelorSTAS 7322-84Legume şi fructe proaspete. TerminologieSTAS R 9127/1-85Fructe proaspete. Piersici. Păstrarea în depozite frigorificeSTAS R 9127/2-72Fructe proaspete. Pere. Prescripţii de păstrare în depozite frigorificeSTAS R 9127/3-82Fructe şi legume proaspete. Mere. Păstrarea în depozite frigorifice cu şi fără atmosfera controlatăSTAS R 9127/4-87Legume proaspete. Morcovi. PăstrareSTAS R 9127/5-90Ceapa uscata. PăstrareSTAS R 9127/6-82Cartofi de toamna pentru consum alimentar. PăstrareSTAS R 9127/7-88Legume proaspete. Tomate. Păstrare frigorificaSTAS R 9127/8-87Legume proaspete. Varza. PăstrareSTAS R 9127/9-89Usturoi uscat. PăstrareSTAS R 9127/10-75Legume şi fructe proaspete. Praz. PăstrareSTAS R 9127/11-85Fructe proaspete. Capsune. Păstrare în depozite frigorificeSTAS R 9127/12-75Legume şi fructe proaspete. Caise. Păstrare frigorificaSTAS R 9127/13-75Legume şi fructe proaspete. Citrice. PăstrareSTAS R 9127/14-85Struguri de masa. Păstrare în depozite frigorificeSTAS R 9127/15-85Legume proaspete. Fasole pastai. Păstrare în depozite frigorificeSTAS R 9127/17-87Cartofi timpurii. Transport şi depozitare frigorificaSTAS R 9127/18-87Pepeni galbeni. Transport şi depozitare frigorificaSTAS R 9127/19-89Legume proaspete. Ardei. Păstrare şi transport frigorificSTAS R 9127/20-89Legume proaspete. Castraveti. Păstrare şi transport frigorificSTAS R 9127/21-89Ciuperci de cultura. Păstrare şi transport frigorificSTAS R 9127/22-89Fructe proaspete. Prune. Păstrare şi transport frigorificSTAS R 9127/23-90Fructe proaspete. Cirese şi visine. Păstrare şi transport frigorificSTAS R 9127/24-90Fructe proaspete. Afine. Păstrare şi transport frigorificSTAS 11223-79Cartofi. Determinarea reziduurilor de prometriuSTAS 12166-91Ceapa uscata. Determinarea umiditatii exterioareSTAS 12919-90Fructe. NomenclaturaSTAS 12920-90Legume. NomenclaturaSTAS 12963-91Fructe şi legume proaspete. Condiţii fizice ale depozitelor frigorifice. Definiţii şi măsurareSR 13283:1994Legume şi fructe proaspete. Condiţii generale de preambalareStandarde române la legume proaspeteSR 1416:1997Legume proaspete. CastravetiSR 1417:1993Legume proaspete. DovleciSTAS 1418-85Legume proaspete. Varza albaSR 1421:1999Legume proaspete. TomateSR 1422:1993Legume proaspete. ArdeiSTAS 1423-88Legume proaspete. VineteSTAS 1424-86Legume proaspete. Ceapa uscataSR 1425:1994Legume. Usturoi uscatSTAS 3278-89Legume proaspete. MorcoviSTAS 3597-85 8/90Legume proaspete. Varza roşieSR 3678:1999Legume proaspete. ConopidaSR 3679:1995Legume proaspete. Pastarnac şi patrunjelSR 3787:1999Cartofi de toamnaSTAS 4878-84 8/90Legume proaspete. BameSTAS 4933-82 8/90Legume proaspete. Telina rădăciniSR 5767:1995Legume proaspete. PrazSR 6436:1999Cartofi timpuriiSR 7164-93Legume proaspete. SpanacSR 7216:1996Legume proaspete. AndiveSTAS 7217-83 8/90Legume proaspete. Salata verdeSTAS 7280-90Ciuperci comestibile cultivateSR 8947:1996Legume proaspete. Mazare vedere pastai şi boabeSTAS 8948-93Legume proaspete. Fasole pastaiSTAS 9248-80 8/90Legume proaspete. Sfecla roşieSR 10029:1997Legume proaspete. RidichiSTAS 11229-80Cartofi pentru industrieSR 11583:1997Legume proaspete. SparanghelSTAS 11981-84Legume proaspete. Varza de BruxellesSR 12122:1996Legume proaspete. HreanSTAS 12549-87Legume proaspete. Ceapa şi usturoi verdeSTAS 12550-87Verdeturi. FrunzoaseSTAS 12557-87Dovleac comestibilSTAS 12838-90Legume proaspete. Ridichi negreSTAS 12857-90Legume proaspete. GulioareSTAS 12858-90Legume proaspete. GuliiSTAS 12907-91Legume proaspete. Ardei iuteSTAS 13135-92Legume proaspete. Varza creataSR 13401:1998Legume proaspete. BroccoliSR 13402:1998Legume proaspete. ScortoneraStandarde române la fructe proaspeteSTAS 1288-85 8/90Nuci în coajaSR 1490:1999Struguri de masaSR 2197:1998Fructe proaspete. PruneSTAS 2324-87Fructe proaspete. PereSTAS 2714-87Fructe proaspete. MereSR 3155:1995Fructe proaspete. Cirese şi visineSR 3156:1995Fructe proaspete. Piersici şi nectarineSR 3178:1993Fructe proaspete. CaiseSR 3179-93Fructe proaspete. CapsuneSTAS 3653-88 8/90Pepeni galbeniSTAS 3654-88 8/90Pepeni verziSTAS 4349-78 8/90Fructe proaspete. GutuiSR 7368:1994Fructe proaspete. CoacazeSTAS 7849-86Fructe proaspete. AfineSTAS 9036-85 8/90Fructe proaspete. ZmeuraSR 11084:1996Fructe proaspete. CitriceSTAS 12752-89Migdale dulci în coajaSTAS 12956-91Fructe proaspete. AgriseSTAS 13056-91Fructe proaspete. Castane comestibileSTAS 13057-91Fructe proaspete. Nuci verziSR 13282:1994Fructe proaspete. Banane
 + 
Anexa 2                               LISTA               cuprinzând laboratoarele agreate pentru controlul      calităţii legumelor şi fructelor proaspete destinate consumului uman

       
  Specificare Grupa de analize
  I. Laboratoare acreditate  
  Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex" România, municipiul Bucureşti organoleptice
  microbiologice
    metale grele
    reziduuri de pesticide
    azotaţi
    radioactivitate
  Direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti metale grele
    reziduuri de pesticide
    azotaţi
    radioactivitate
  Societatea Comercială "Chem Analyst" – S.R.L., municipiul Bucureşti organoleptice
    microbiologice
    metale grele
    reziduuri de pesticide
    azotaţi
  Societatea Comercială "Laborex 2000" – S.R.L., municipiul Bucureşti organoleptice
    microbiologice
    metale grele
    reziduuri de pesticide
    azotaţi
  Direcţia de sănătate publică Sibiu, judeţul Sibiu microbiologice
    reziduuri de pesticide
    radioactivitate
  II. Laboratoare autorizate  
  1. Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară microbiologice
  2. Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale reziduuri de pesticide

––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x