ORDIN nr. 1.975 din 12 iulie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 494 din 16 iulie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2ABROGA PEORDIN 1076 26/06/2006
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 544 09/06/2010 ART. 1
ActulCONTINE PENORMA 12/07/2010
ActulREFERIRE LAHG 34 22/01/2009 ART. 10
ActulREFERIRE LAHG 707 07/06/2006 ART. 79
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 07/06/2006 ART. 79
ART. 1APROBA PENORMA 12/07/2010
ART. 2ABROGA PEORDIN 1076 26/06/2006
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Normelor tehnice privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile introduse în România de către persoanele fizice



Având în vedere prevederile art. I din Hotărârea Guvernului nr. 544/2010 pentru modificarea art. 79 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006,în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Normele tehnice privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile introduse în România de către persoanele fizice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2(1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.076/2006 pentru aprobarea valorilor în vamă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 4 iulie 2006.Ministrul finanţelor publice,Sebastian Teodor Gheorghe VlădescuBucureşti, 12 iulie 2010.Nr. 1.975.
 + 
Anexa NORME TEHNICEprivind determinarea valorii în vamă pentrubunurile introduse în România, de către persoanele fizice + 
Articolul 1Determinarea valorii în vamă pentru bunurile introduse în România de către persoanele fizice se determină în conformitate cu prevederile titlului II – capitolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale părţii I titlul V din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 2Pentru determinarea valorii în vamă a oricăror bunuri care sunt introduse în România de către persoanele fizice se utilizează ca bază de calcul preţul efectiv plătit sau de plătit pentru acestea, potrivit art. 29 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, prevăzut în facturi sau alte documente fiscale echivalente emise pentru bunurile respective.
 + 
Articolul 3În cazul în care valoarea în vamă nu poate fi determinată prin aplicarea prevederilor art. 2, se aplică prevederile art. 30 şi 31 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, valoarea în vamă astfel determinată având caracter definitiv.
 + 
Articolul 4Determinarea valorii în vamă pentru bijuteriile din metale preţioase pentru care nu pot fi prezentate facturi sau documente fiscale echivalente se va face pe baza cotaţiei gramului de aur, publicată de Banca Naţională a României, precum şi a expertizelor privind manopera, efectuate, la cererea şi pe cheltuiala persoanei fizice solicitante, de persoanele juridice sau persoane fizice autorizate, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru efectuarea unor astfel de activităţi.
 + 
Articolul 5Evaluarea bunurilor culturale, de colecţie sau cu o valoare numismatică ori pentru trofeele de vânătoare, pentru care nu pot fi prezentate facturi sau documente fiscale echivalente, în vederea determinării valorii în vamă a acestora, se poate face luându-se în considerare valoarea comunicată de o instituţie abilitată ori de o societate comercială de profil ori cea stabilită în urma unei expertize efectuate de persoane autorizate.
 + 
Articolul 6Pentru bunurile introduse în România prin trimiteri poştale de o persoană fizică, pentru care nu pot fi prezentate facturi sau alte documente fiscale echivalente, valoarea în vamă se determină luându-se în considerare valorile înscrise în documentele puse la dispoziţia autorităţii vamale de către expeditor.
 + 
Articolul 7Valoarea în vamă poate fi stabilită şi pe baza valorii declarate de persoana fizică. Acest criteriu se ia în considerare în cazul în care nu există suspiciuni de subevaluare, fiind utilizat şi în cazul bunurilor uzate, al tipăriturilor, medicamentelor, animalelor şi păsărilor de companie, precum şi altele asemenea.
 + 
Articolul 8În cazul în care se ia în considerare valoarea declarată de persoana fizică deţinătoare a bunului, aceasta va depune la autoritatea vamală o declaraţie pe propria răspundere, completată olograf, din care să rezulte valoarea bunurilor în cauză. Această declaraţie va conţine în mod obligatoriu angajamentul persoanei de a plăti eventualele diferenţe, în cazul în care la verificări ulterioare se constată că acestea se datorează.
 + 
Articolul 9În situaţii de excepţie, pentru bunurile ale căror valori în vamă nu pot fi determinate conform prezentelor norme de către birourile vamale, la solicitarea acestora, valorile în vamă se determină de Autoritatea Naţională a Vămilor, cu respectarea prevederilor art. 31 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.
 + 
Articolul 10(1) Atunci când există suspiciuni cu privire la valoarea în vamă declarată pentru bunurile introduse în România de persoane fizice şi pentru determinarea acesteia pe baza valorii de tranzacţie este necesară prezentarea unor documente sau justificări suplimentare, determinarea definitivă a valorii în vamă se amână.(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), titularul operaţiunii are dreptul să ridice bunurile din vamă, cu condiţia să constituie o garanţie suficientă în formele prevăzute la art. 193 şi 194 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.(3) În înţelesul prezentelor norme, termenul garanţie suficientă reprezintă cuantumul drepturilor de import, precum şi al altor taxe şi impozite, datorate la punerea în liberă circulaţie a bunurilor aparţinând persoanelor fizice, calculat pe baza valorii în vamă, determinată cu titlu provizoriu, din care se deduce cuantumul drepturilor de import, precum şi alte taxe şi impozite, calculat pe baza valorii în vamă declarată de titularul operaţiunii pentru bunurile respective.(4) În situaţia amânării determinării definitive a valorii în vamă, cuantumul drepturilor de import, precum şi al altor taxe şi impozite, calculat pe baza valorii în vamă declarată de titularul operaţiunii, se încasează cu titlu definitiv de biroul vamal, iar garanţia determinată potrivit prezentelor norme se constituie la biroul vamal la care se efectuează formalităţile vamale de punere în liberă circulaţie, înainte de acordarea liberului de vamă.(5) În cazul în care, în termen de 30 de zile de la data ridicării bunurilor din vamă, titularul operaţiunii nu prezintă documente şi justificări concludente privind determinarea valorii în vamă, autoritatea vamală procedează la executarea garanţiei, operaţiunea fiind considerată încheiată.
 + 
Articolul 11(1) În scopul aplicării prezentelor norme, autoritatea vamală va utiliza o bază de date în materie de evaluare, ca instrument al analizei de risc.(2) Baza de date prevăzută la alin. (1) se avizează de ministrul finanţelor publice.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x