ORDIN nr. 1.903/C din 20 septembrie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 684 din 27 septembrie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 71 03/06/2011 ART. 100
ActulREFERIRE LALEGE 71 03/06/2011 ART. 214
ActulREFERIRE LAHG 652 27/05/2009 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE (R) 287 17/07/2009
ActulREFERIRE LACOD CIVIL (R) 17/07/2009
ART. 9REFERIRE LALEGE (R) 287 17/07/2009
ART. 9REFERIRE LACOD CIVIL (R) 17/07/2009
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 287 17/07/2009 ART. 986
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 287 17/07/2009 ART. 1049
ANEXA 1REFERIRE LACOD CIVIL (R) 17/07/2009 ART. 986
ANEXA 1REFERIRE LACOD CIVIL (R) 17/07/2009 ART. 1049
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind condiţiile de formă necesare pentru valabilitatea dispoziţiilor testamentare privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de clienţii instituţiilor de credit



Având în vedere prevederile art. 100 pct. 2 şi art. 214 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil,în temeiul dispoziţiilor art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul justiţiei emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Deponentul unor sume de bani, valori sau titluri de valoare la o instituţie de credit poate dispune de acestea, pentru cauza de moarte, printr-o dispoziţie testamentară cuprinsă în cadrul convenţiei încheiate cu instituţia de credit.(2) Dispoziţia testamentară întocmită în condiţiile arătate la alin. (1) poate avea ca obiect numai sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de testator la acea instituţie de credit.
 + 
Articolul 2(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, testatorul va completa prin scriere olografă clauza cuprinzând dispoziţia testamentară, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.(2) Dispoziţia testamentară cuprinde desemnarea directă sau indirectă a beneficiarului acesteia, obiectul, semnătura testatorului, precum şi data întocmirii.(3) În cazul în care testatorul nu poate completa prin scriere olografă clauza cuprinzând dispoziţia testamentară, acesta va fi îndrumat de către funcţionarii instituţiei de credit să încheie un testament autentic.
 + 
Articolul 3(1) Desemnarea beneficiarului clauzei testamentare trebuie să conţină suficiente elemente de identificare, astfel încât acesta să poată fi determinat sau determinabil la momentul deschiderii moştenirii.(2) Atunci când este posibil, beneficiarul/beneficiarii dispoziţiei testamentare va fi identificat/vor fi identificaţi prin următoarele elemente: numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa ori, pentru persoane juridice, denumirea şi sediul lor. De asemenea, clauza testamentară va cuprinde şi codul numeric personal sau, în cazul persoanelor juridice, atributele de identificare ale acestora, dacă acestea sunt cunoscute de testator.
 + 
Articolul 4Dispoziţia testamentară se completează, se semnează şi se datează de către testator numai în prezenţa a 2 funcţionari ai instituţiei de credit, special împuterniciţi în acest scop, care semnează convenţia alături de testator.
 + 
Articolul 5(1) Instituţia de credit are obligaţia de a comunică de îndată Uniunii Naţionale a Notarilor Publici datele necesare înscrierii dispoziţiei testamentare în Registrul naţional notarial.(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul modificării, revocării sau al retractării revocării dispoziţiei testamentare de către testator, precum şi în cazul în care, până la data decesului testatorului, contul curent, depozitul sau alt instrument bancar în care au fost depuse de către acesta sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare a fost lichidat.(3) Procedura comunicării şi înscrierii datelor în Registrul naţional notarial se stabileşte de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi va fi adusă la cunoştinţa instituţiilor de credit prin postarea pe pagina de internet a acesteia.
 + 
Articolul 6Instituţia de credit va putea proceda la predarea legatului al cărui obiect îl constituie sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare numai în baza hotărârii judecătoreşti sau, după caz, a certificatului de moştenitor prin care se constată valabilitatea dispoziţiei testamentare şi calitatea de legatar.
 + 
Articolul 7Instituţia de credit are obligaţia de a furniza de îndată, la solicitarea instanţei de judecată sau a notarului public, în cadrul dezbaterii procedurii succesorale, toate informaţiile cu privire la sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de către defunct.
 + 
Articolul 8Prevederile prezentului ordin se duc la îndeplinire de către instituţiile de credit şi de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată.Ministrul justiţiei,Cătălin Marian PredoiuBucureşti, 20 septembrie 2011.Nr. 1.903/C.
 + 
Anexa Cuprinsul dispoziţiei testamentare încorporateîn convenţia încheiată cu instituţia de creditSubsemnatul, ………, domiciliat în …….., str. …….. nr. …, bl. .., sc. …, et. .., ap. …, sectorul/judeţul ………, posesor al …… seria … nr. ….., cod numeric personal …………., eliberat la data de ……. de către ……….., în cazul morţii mele dispun următoarele:Las …….*)1 ce se va găsi în patrimoniul meu la data decesului şi care face obiectul prezentei convenţii încheiate cu ……….*2) lui ….(numele sau, după caz, denumirea)……., domiciliat în/având sediul în ………, str. ……… nr. …, bl. …, sc. …, et. .., ap. .., sectorul/judeţul ……….., posesor al …… seria … nr. ….., cod numeric personal ……………, alte atribute de identificare ………….., pe care îl institui în temeiul art. 986 şi 1.049 din Legea nr. 287/2009 privind Cod civil, republicată, legatar cu titlu particular.Data: Semnătura:–––*1) Se completează cu suma de bani, valoarea sau titlul de valoare depus la instituţia de credit.*2) Se completează cu denumirea instituţiei de credit.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x