ORDIN nr. 1.625 din 9 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.223 din 20 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1088 08/07/2004
ActulREFERIRE LAHG 743 03/07/2003
ActulREFERIRE LAHG 826 31/07/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind Studiul de evaluare a costurilor la nivel de pacient în spitale finanţate pe bază de caz rezolvat



În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.088/2004 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind serviciile de sănătate şi a Planului de acţiune pentru reforma sectorului de sănătate şi ale Hotărârii Guvernului nr. 826/2002 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind reforma în unităţile sanitare cu paturi,văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale buget şi achiziţii nr. OB 14.158/2004,ministrul sănătăţii emite următorul ordin: + 
Articolul 1În vederea îmbunătăţirii şi adaptării sistemului de finanţare a spitalelor pe bază de caz rezolvat la particularităţile patologiei şi practicii medicale din unităţile sanitare cu paturi, începând cu anul 2005 se aprobă aplicarea în mod experimental în cadrul unui număr limitat de spitale a Studiului de evaluare a costurilor la nivel de pacient în spitale finanţate pe bază de caz rezolvat, denumit în continuare Studiul de evaluare.
 + 
Articolul 2(1) În Studiul de evaluare vor fi cuprinse spitale de diverse tipuri, la nivelul cărora se conduce în prezent evidenţa costurilor şi care îşi manifestă disponibilitatea de a participa la acest studiu.(2) În anul 2005 numărul maxim al spitalelor care pot intră în Studiul de evaluare nu poate depăşi 20.
 + 
Articolul 3Studiul de evaluare se derulează pe o perioadă de 2 ani, urmărindu-se atingerea obiectivului final al proiectului, şi anume calcularea, la sfârşitul anului 2006, a unor costuri medii şi valori relative româneşti pentru principalele grupe de diagnostice. Activităţile principale ce se vor desfăşura constau în:– în anul 2005 – selectarea, evaluarea şi pregătirea spitalelor care să colecteze costuri la nivel de pacient, urmărindu-se acoperirea principalelor grupe de diagnostice din spitale, elaborarea cadrului legislativ privind colectarea datelor de cost la nivel de pacient, culegerea datelor de costuri la nivel de pacient, definitivarea metodologiei de calcul al costurilor şi analiza trimestrială a rezultatelor;– în anul 2006 – continuarea activităţii de colectare a datelor de costuri la nivel de pacient, corelarea acestor date de costuri cu datele clinice la nivel de pacient, analiza datelor, calcularea costurilor medii pe grupe de diagnostice (DRG) şi calcularea valorilor relative româneşti pentru principalele grupe de diagnostice.
 + 
Articolul 4Rezultatele finale ale Studiului de evaluare la finele anului 2006 vor sta la baza strategiei de finanţare bazată pe caz rezolvat pentru anul 2007.
 + 
Articolul 5Studiul de evaluare face obiectul unui subprogram de sănătate din cadrul PN 4 – Program de administraţie sanitară şi politici de sănătate al Ministerului Sănătăţii, coordonat de Direcţia generală buget şi achiziţii.
 + 
Articolul 6Coordonarea Studiului de evaluare, pe perioada derulării acestuia, se face de un comitet strategic format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti şi ai spitalelor nominalizate în studiu.
 + 
Articolul 7Instituţiile implicate în aplicarea Studiului de evaluare sunt:– Ministerul Sănătăţii;– Casa Naţională de Asigurări de Sănătate;– Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti;– spitalele nominalizate pentru participarea la acesta. Ministerul Sănătăţii asigură coordonarea, finanţarea şi monitorizarea Studiului de evaluare pe baza contractului încheiat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti şi a necesarului stabilit pentru implementarea în spitalele nominalizate a activităţilor prevăzute la art. 3.Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti elaborează planul de acţiuni pentru realizarea Studiului de evaluare şi participă la implementarea acestui studiu (asigurând colectarea centrală a datelor de costuri la nivel de pacient, analiza acestora şi generarea rapoartelor de studiu, sprijinirea şi monitorizarea activităţii spitalelor implicate în Studiul de evaluare).Casa Naţională de Asigurări de Sănătate asigură colectarea datelor de costuri la nivel de secţie prin aplicaţia "Exbuget", furnizează aceste date Studiului de evaluare şi participă alături de celelalte instituţii la implementarea acestuia şi la utilizarea rezultatelor.Spitalele nominalizate pentru participarea la Studiul de evaluare colectează, conform metodologiei aprobate, datele de costuri la nivel de pacient, furnizează aceste date Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti în formatul stabilit şi asigură continuitatea activităţilor necesare implementării Studiului de evaluare.
 + 
Articolul 8Reglementările necesare desfăşurării Studiului de evaluare se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
 + 
Articolul 9Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi spitalele nominalizate vor duce la îndeplinire prezentul ordin.
 + 
Articolul 10Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii,Ovidiu BrînzanBucureşti, 9 decembrie 2004.Nr. 1.625._____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x