ORDIN nr. 1.548 din 9 noiembrie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 771 din 18 noiembrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1007 29/09/2010 ART. 3
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 09/11/2010
ActulREFERIRE LAHG 11 16/01/2009 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 11 16/01/2009 ART. 12
ART. 1APROBA PEMETODOLOGIE 09/11/2010
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea Metodologiei de evaluare, selectare şi de finanţare a proiectelor din cadrul programelor de interes naţional în domeniul protecţiei familiei şi a drepturilor copilului pentru perioada 2010-2012



Având în vedere prevederile art. 3 alin. (1) pct. 24^1 din Hotărârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.007/2010 privind aprobarea programelor de interes naţional în domeniul protecţiei familiei şi a drepturilor copilului pentru perioada 2010-2012,în baza art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 11/2009, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Metodologia de evaluare, selectare şi de finanţare a proiectelor din cadrul programelor de interes naţional în domeniul protecţiei familiei şi a drepturilor copilului pentru perioada 2010-2012, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţia generală protecţia copilului va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,Ioan Nelu BotişBucureşti, 9 noiembrie 2010.Nr. 1.548.
 + 
Anexa METODOLOGIEde evaluare, selectare şi de finanţare aproiectelor din cadrul programelor de interes naţionalîn domeniul protecţiei familiei şi adrepturilor copilului pentru perioada 2010-2012 + 
Articolul 1Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pot depune, individual sau în parteneriat cu furnizori privaţi de servicii sociale, acreditaţi în condiţiile legii, proiecte, în vederea obţinerii de finanţare în cadrul programelor de interes naţional în domeniul protecţiei familiei şi a drepturilor copilului.
 + 
Articolul 2(1) Finanţarea proiectelor prevăzute la art. 1 se realizează, în condiţiile legii, pe baza selecţiei publice de proiecte, organizate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, denumit în continuare autoritatea finanţatoare, cu respectarea principiilor privind nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea, eficienţa utilizării fondurilor publice, asumarea răspunderii.(2) Etapele procedurii de selecţie de proiecte sunt:a) publicarea anunţului de participare şi a ghidurilor aplicantului specifice fiecărui program de interes naţional;b) formularea răspunsurilor la întrebări şi solicitări de clarificări;c) depunerea propunerilor de proiecte;d) verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii;e) evaluarea propunerilor de proiecte;f) comunicarea rezultatelor şi, după caz, a condiţiilor suplimentare solicitate de autoritatea finanţatoare în vederea încheierii convenţiilor de finanţare;g) soluţionarea eventualelor contestaţii;h) încheierea convenţiilor de finanţare;i) publicarea anunţului privind convenţiile de finanţare încheiate.(3) Selecţia de proiecte se organizează pentru bugetul total alocat pentru fiecare program de interes naţional, iar decontarea cheltuielilor se face în limita sumelor aprobate pentru fiecare an bugetar.(4) Dacă în urma procedurii de selecţie de proiecte organizate nu s-a atribuit integral bugetul aferent programelor de interes naţional, autoritatea finanţatoare poate relua procedura până la contractarea în totalitate a întregului buget alocat.(5) În condiţiile în care, pe durata implementării programelor de interes naţional, bugetul alocat unui program de interes naţional se dovedeşte a fi insuficient, autoritatea finanţatoare poate aproba suplimentarea bugetului respectivului program de interes naţional cu sumele rămase necontractate din celelalte programe.
 + 
Articolul 3(1) Autoritatea finanţatoare va publică anunţul de participare la procedura de selecţie de proiecte în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian central şi pe site-ul propriu (www.mmuncii.ro).(2) În anunţul de participare va fi menţionată data-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte.(3) Data-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte va fi de minimum 30 de zile de la data publicării anunţului de participare.(4) Din motive temeinice, autoritatea finanţatoare are dreptul de a reduce numărul de zile prevăzut la alin. (3), dar nu la mai puţin de 15 zile de la data publicării anunţului de participare, cu motivaţia corespunzătoare cuprinsă în anunţul de participare.
 + 
Articolul 4Toţi aplicanţii trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în ghidul aplicantului, specific programului de interes naţional, pentru care depun propunerile de proiecte.
 + 
Articolul 5(1) Ghidul aplicantului, specific fiecărui program de interes naţional, va cuprinde:a) informaţii generale privind autoritatea finanţatoare;b) bugetul total alocat programului, durata maximă de implementare a proiectelor şi suma maximă ce poate fi aprobată spre finanţare pentru un proiect;c) instrucţiuni privind datele-limită care trebuie respectate şi formalităţile care trebuie îndeplinite;d) cerinţele privind conformitatea administrativă şi eligibilitatea, precum şi documentele necesare pentru a demonstra îndeplinirea acestor cerinţe;e) nivelul cofinanţării aplicantului (aplicant principal sau partener);f) instrucţiuni privind modul de elaborare şi de prezentare a propunerii de proiect;g) criteriile aplicate pentru evaluarea şi selecţia propunerilor de proiecte;h) modelul-cadru al convenţiei de finanţare;i) măsurile de asigurare a sustenabilităţii proiectelor.(2) Ghidul aplicantului, specific fiecărui program de interes naţional, se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii finanţatoare, se publică pe site-ul propriu, www.mmuncii.ro, şi nu poate fi modificat pe toată durata de aplicare a procedurii de selecţie a propunerilor de proiecte din cadrul programelor de interes naţional, cu excepţia completărilor aduse în condiţiile art. 7, precum şi a corectării erorilor materiale.
 + 
Articolul 6(1) Numărul de aplicanţi la procedura de selecţie nu este limitat.(2) În cazul în care numai un aplicant a depus propunere de proiect, autoritatea finanţatoare are dreptul de a proceda la evaluarea acesteia şi, în funcţie de rezultatul evaluării, la încheierea convenţiei de finanţare.
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea finanţatoare are obligaţia de a răspunde la întrebările şi solicitările de clarificări primite din partea aplicanţilor, cu condiţia ca acestea să fie primite cu cel puţin 6 zile înainte de data-limită pentru depunerea propunerilor de proiect.(2) Răspunsurile autorităţii finanţatoare la întrebări şi la solicitările de clarificări completează ghidurile aplicantului, specifice programelor de interes naţional, şi vor fi publicate pe site-ul propriu cu cel puţin 4 zile înainte de data-limită pentru depunerea propunerilor de proiect.(3) Autoritatea finanţatoare are dreptul de a completa din proprie iniţiativă ghidurile aplicantului, în vederea clarificării unor aspecte. Autoritatea finanţatoare este obligată să publice orice astfel de completare pe site-ul propriu, în termenul prevăzut la alin. (2).
 + 
Articolul 8Aplicanţii vor elabora propunerea de proiect în concordanţă cu cerinţele cuprinse în ghidul aplicantului specific, astfel încât să asigure furnizarea tuturor informaţiilor necesare pentru evaluarea acesteia.
 + 
Articolul 9Propunerea de proiect şi documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d) şi e) se depun într-un exemplar original şi în două copii la registratura autorităţii finanţatoare până la data-limită de depunere a propunerii de proiect prevăzută în anunţul de participare.
 + 
Articolul 10(1) Componenţa nominală a comisiilor de evaluare şi selecţie a fiecărui program de interes naţional, denumite în continuare comisii, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii finanţatoare.(2) Propunerile de proiecte depuse vor fi evaluate de comisiile de evaluare şi selecţie în termen de cel mult 30 de zile de la data-limită de depunere.(3) În cadrul procesului de evaluare şi selecţie comisiile pot solicita clarificări de la aplicanţi. Aceştia sunt obligaţi să răspundă în termen de cel mult 48 de ore de la data solicitării clarificărilor, cu excepţia cazului în care comisia, din motive temeinice, stabileşte un alt termen.(4) Departajarea aplicanţilor care îndeplinesc condiţiile de conformitate administrativă şi eligibilitate se realizează în baza punctajului obţinut, conform criteriilor cuprinse în ghidul aplicantului specific.(5) Comisiile întocmesc raportul privind procesul de evaluare şi selecţie, care cuprinde în mod obligatoriu lista proiectelor pentru care se propun încheierea convenţiilor de finanţare şi valoarea finanţării, prin ordonarea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita bugetului aprobat.(6) Rezultatul evaluării şi selecţiei propunerilor de proiecte se comunică în scris aplicanţilor, în termen de cel mult 5 zile de la data avizării listelor cu proiectele declarate câştigătoare de către conducătorul instituţiei.
 + 
Articolul 11(1) Eventualele contestaţii se formulează în scris şi se depun la registratura autorităţii finanţatoare în cel mult 5 zile de la data la care aplicantul ia cunoştinţă despre rezultatul procedurii de selecţie de proiecte. Autoritatea finanţatoare va soluţiona eventualele contestaţii în cel mult 15 zile de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor.(2) Contestaţia depusă de un aplicant trebuie să respecte condiţiile de formă şi de fond menţionate în ghidul aplicantului specific.(3) Componenţa nominală a comisiilor de soluţionare a contestaţiilor, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii finanţatoare.(4) După soluţionarea contestaţiilor şi finalizarea evaluării ca urmare a deciziilor comisiilor de soluţionare a contestaţiilor, conducătorul autorităţii finanţatoare aprobă prin ordin listele cuprinzând proiectele declarate câştigătoare, în vederea încheierii convenţiilor de finanţare.
 + 
Articolul 12(1) Finanţarea proiectelor se face pe bază de convenţii încheiate între autoritatea finanţatoare şi aplicanţii care au obţinut finanţarea.(2) Modelul-cadru de convenţie de finanţare este prevăzut în anexa la ghidul aplicantului specific fiecărui program de interes naţional.
 + 
Articolul 13(1) Monitorizarea implementării proiectelor din cadrul programelor de interes naţional se asigură de către autoritatea finanţatoare, în conformitate cu metodologia de monitorizare aprobată prin ordin al conducătorului autorităţii finanţatoare.(2) Metodologia de monitorizare include atribuţiile responsabililor cu monitorizarea proiectelor finanţate prin programele de interes naţional şi circuitul documentelor în activitatea de monitorizare, precum şi procedura de decontare a cheltuielilor eligibile.(3) Virarea sumelor prevăzute în convenţia încheiată în condiţiile art. 12 se va face, la cererea beneficiarilor, pe măsură ce aceştia înaintează rapoartele cu privire la activităţile desfăşurate, prevăzute în ghidul aplicantului specific, însoţite de documentele justificative, prevăzute în metodologia de monitorizare.(4) Pe baza documentelor justificative, autoritatea finanţatoare va deconta sumele cheltuite de beneficiar pentru implementarea proiectului, cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul bugetar.
 + 
Articolul 14(1) Finanţarea acordată pentru derularea proiectelor se sistează în cazul în care autoritatea finanţatoare constată că sumele alocate nu au fost utilizate conform clauzelor prevăzute în convenţiile de finanţare încheiate.(2) Autoritatea finanţatoare poate cere, în condiţiile în care clauzele contractuale nu au fost respectate de către beneficiar, restituirea, parţială sau integrală, a finanţării.
 + 
Articolul 15Pentru programele de urgenţă care vizează depăşirea unor situaţii de criză, determinate fie de calamităţi naturale, fie de imposibilitatea unor autorităţi ale administraţiei publice locale de a asigura din bugetul propriu sumele necesare, în vederea asigurării protecţiei şi îngrijirii copiilor, sprijinirii familiilor, precum şi, după caz, pentru intervenţii cu caracter umanitar, autoritatea finanţatoare poate să stabilească termene mai mici decât cele prevăzute în prezenta metodologie.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x