ORDIN nr. 1.349 din 22 iulie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 august 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 989 30/08/2017
ART. 12INTRAT IN VIGOAREORDIN 1349 22/07/2008
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 1349 22/07/2008 ART. 12
ART. 12ABROGA PEORDIN 763 15/06/2004 ART. 2
ART. 12ABROGA PEORDIN 455 22/06/2004 ART. 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 1349 22/07/2008 ART. 12
ActulREFERIRE LAHG 862 28/06/2006
ActulPENTRU APLICAREALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 1REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 2REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 2
ART. 3REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 5REFERIRE LAHG 781 25/07/2002
ART. 5REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 6REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 7REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 3
ART. 10REFERIRE LAORDIN 763 15/06/2004
ART. 10REFERIRE LAORDIN 763 15/06/2004 ANEXA 1
ART. 10REFERIRE LAORDIN 455 22/06/2004
ART. 10REFERIRE LAORDIN 455 22/06/2004 ANEXA 1
ART. 11REFERIRE LALEGE 349 06/06/2002 ART. 142
ART. 12ABROGA PEORDIN 763 15/06/2004 ART. 2
ART. 12ABROGA PEORDIN 455 22/06/2004 ART. 2
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 989 30/08/2017
ActulREFERIT DEORDIN 989 30/08/2017
ART. 12INTRAT IN VIGOAREORDIN 1349 22/07/2008

privind stabilirea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun



Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice nr. EN 7.943 din 22 iulie 2008,în conformitate cu prevederile art. 3^4 alin. (5) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii publice emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Prezentul ordin stabileşte Normele pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la dosarul produselor din tutun comercializate pe teritoriul României.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, termenul ingredient are semnificaţia prevăzută la art. 2 lit. l) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 3Dosarul produsului din tutun cuprinde informaţiile prevăzute în art. 3^4 alin. (1) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 4(1) Începând cu anul 2009 formatul de raportare este cel prevăzut în anexele nr. 1, 2 şi 3 şi este pus la dispoziţia producătorilor sau importatorilor de produse din tutun de către Ministerul Sănătăţii Publice, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.(2) Pentru anul 2008 se recomandă utilizarea formatului de raportare prevăzut la alin. (1), fără a fi obligatoriu.
 + 
Articolul 5(1) Informaţiile prevăzute la art. 3^4 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora se transmit sub forma tabelului prevăzut în anexa nr. 1.(2) Tabelul prevăzut în anexa nr. 1 se completează pentru toate produsele din tutun comercializate, pentru fiecare marcă şi pentru fiecare tip de produs din tutun, în limba engleză.(3) Datele din tabelul prevăzut în anexa nr. 1 reprezintă informaţii cu caracter de secret de serviciu şi sunt supuse prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu.(4) În vederea respectării prevederilor alin. (3), ambalajul de transport al suportului informaţiilor este inscripţionat cu menţiunea "Secret de serviciu".(5) Datele din tabelul prevăzut în anexa nr. 1 pot fi protejate împotriva copierii, modificării şi reproducerii, precum şi pe perioada transmiterii poştale, caz în care informaţiile vor fi transmise în dublu exemplar (două CDROM-uri/DVD-uri/floppy disk-uri) – unul pentru uz naţional şi unul pentru a fi transmis Comisiei Europene.
 + 
Articolul 6(1) Informaţiile prevăzute la art. 3^4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la datele toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate, se transmit sub forma tabelului prevăzut în anexa nr. 2.(2) Tabelul prevăzut în anexa nr. 2 se completează prin bifarea coloanei pentru care producătorul sau importatorul deţine date toxicologice.(3) Forma completă a datelor toxicologice disponibile producătorului sau importatorului, menţionate în tabelul prevăzut în anexa nr. 2, se furnizează pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1, la prima transmitere a dosarului produsului din tutun în forma prevăzută de actualul ordin, în limba română sau engleză. La raportările anuale ulterioare se vor menţiona doar datele toxicologice nou-apărute faţă de raportările anterioare.
 + 
Articolul 7(1) În vederea aplicării art. 3^4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la informarea consumatorilor, producătorii sau importatorii de produse din tutun vor completa tabelul prevăzut în anexa nr. 3 cu informaţii despre ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, cu excepţia celor care conţin formule specifice de produs indicate de producător drept secret de fabricaţie.(2) Tabelul prevăzut în anexa nr. 3 se completează în limba română şi în limba engleză în vederea transmiterii la Comisia Europeană.(3) Tabelul prevăzut în anexa nr. 3 se furnizează pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1.
 + 
Articolul 8(1) Dosarul produsului din tutun este însoţit de o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al companiei producătoare sau importatoare a produsului din tutun, conform căreia listele sunt reale şi completate pe baza tuturor informaţiilor disponibile la momentul respectiv, conform modelului din anexa nr. 4.(2) Dosarul produsului din tutun este însoţit de un document de identificare a companiei producătoare sau importatoare a produsului din tutun, conform modelului din anexa nr. 5.
 + 
Articolul 9(1) Informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun se transmit anual la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, până la data de 1 septembrie.(2) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti ia toate măsurile necesare asigurării confidenţialităţii datelor cuprinse în dosarele produselor de tutun.(3) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti desemnează 2 experţi pentru primirea, evaluarea şi prelucrarea informaţiilor cuprinse în dosarele produselor din tutun, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind regimul general al secretelor de serviciu.(4) La primirea dosarului produsului din tutun, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti confirmă primirea dosarului prin două numere de înregistrare: unul din registrul de evidenţă a informaţiilor secrete de serviciu (pentru CDROM-ul/DVD-ul/floppy disk-ul inscripţionat cu menţiunea "Secret de serviciu") şi unul din registrul general de înregistrare a documentelor (pentru informaţiile care nu sunt considerate "secrete").(5) Nu este permisă utilizarea niciunei parole sau a vreunei forme de protecţie a datelor în interiorul fişierelor ce conţin informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun, cu excepţia celor prevăzute la art. 5 alin. (5).(6) În cazul în care documentele nu pot fi deschise, producătorul sau importatorul de produse din tutun va fi informat în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea dosarului.
 + 
Articolul 10(1) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti evaluează corectitudinea completării tabelelor şi conformitatea ingredientelor folosite în produsele din tutun cu Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevăzută în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004, cu completările ulterioare.(2) În cazul identificării unor substanţe care nu sunt cuprinse în Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevăzută în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004, cu completările ulterioare, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti informează Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii Publice, în termen de 5 zile lucrătoare de la data constatării.(3) Informaţiile cuprinse în anexa nr. 3 sunt transmise de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti în format electronic Autorităţii de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice în termen de două luni de la recepţia lor, în vederea publicării pe pagina de internet a ministerului.
 + 
Articolul 11(1) În vederea implementării art. 14^2 din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, informaţiile din dosarele produselor din tutun sunt transmise Comisiei Europene de către Ministerul Sănătăţii Publice, prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, până la data de 31 decembrie a fiecărui an.(2) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti furnizează Ministerului Sănătăţii Publice lista dosarelor produselor din tutun transmise Comisiei Europene.
 + 
Articolul 12(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 5, 6 şi 7, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă art. 2 din Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004 pentru aprobarea Listei substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, cu completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 4 august 2004.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 14Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii publice,Gheorghe Eugen NicolăescuBucureşti, 22 iulie 2008.Nr. 1.349.
 + 
Anexa 1Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire laingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor dintutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora, învederea transmiterii către autorităţile de reglementare

*Font 7*

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produsului din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora, ││ în vederea transmiterii către autorităţile de reglementare ││ – secret – │├────────┬────┬────┬─────┬──────┬─────────┬──────┬─────┬───────┬─────────┬─────────┬─────┬───────┬──────────┬───────┬────────────┬──────┤│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │├────────┴────┴────┴─────┴──────┴─────────┴──────┴─────┴───────┴─────────┴─────────┼─────┴───────┴──────────┴───────┴────────────┴──────┤│ Informaţii cu privire la produsul din tutun │Informaţii cu privire la ingredientele din produsul ││ │ din tutun (includeţi numărul total de ingrediente ││ │ adăugate) │├────────┬────┬────┬─────┬──────┬─────────┬────────────────────┬─────────┬─────────┼─────┬───────┬──────────┬───────┬────────────┬──────┤│ Numele │ │ │ │ │ │ Pentru ţigarete │ │ │ │ │ │ │ Numărul de │Datele││producă-│ │ │Tipul│ │Caracte- ├──────┬─────┬───────┤Greutatea│ │ │Numele │Cantitatea│Funcţia│înregistrare│toxi- ││torului │Ţara│Anul│pro- │Numele│risticile│ │Nico-│Monoxid│unităţii │Greutatea│Cate-│ingre- │ ingre- │ingre- │ al │colo- ││ sau │ │ │du- │mărcii│ mărcii │Gudron│tină │ de │de produs│tutunului│goria│dien- │dientului │di- │ ingre- │gice ││importa-│ │ │sului│ │ │ │ │carbon │ │ │ │tului │ │entului│ dientului │dispo-││torului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nibile││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │despre││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ingre-││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dient │├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼──────┴─────┴───────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤└────────┴────┴────┴─────┴──────┴─────────┴────────────────────┴─────────┴─────────┴─────┴───────┴──────────┴───────┴────────────┴──────┘Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizateîn procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţileşi motivul utilizării acestora

*Font 7*
Nr.
coloanei
Titlul coloanei

Explicaţie

1

Numele producătorului
sau importatorului
Numele companiei care produce sau al celei care importă, atunci când este cazul, produsul din
tutun
2 Ţara România – RO
3 Anul Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente
4

Tipul produsului

Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt:
– ţigarete (cigarettes)
– trabuc (cigar)
– tutun tăiat fin (fine cut tobacco)
– tutun pentru pipă (pipe tobacco)
– tutun pentru narghilea (tobacco for waterpipe)
– alte produse din tutun (vă rugăm specificaţi) (other tobacco products)
5

Numele mărcii

Numele complet al mărcii produsului din tutun, incluzând tipul, de exemplu: marca X Platinium
sau marca X Mentol
6

Caracteristicile mărcii

Caracteristicile mărcii produsului din tutun, incluzând: stilul pachetului, mărimea pachetului,
dimensiunile produsului din tutun, produs cu filtru sau fără filtru*1),*2)
7 Cantitatea de gudron Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 4387*3).
8 Cantitatea de nicotină Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 10315*3).
9

Cantitatea de monoxid de
carbon
Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 8454*3).

10

Greutatea unităţii de produs

Greutatea unei unităţi de produs*4), exprimată în miligrame, inclusiv umiditatea specifică a
produsului în pachet
11

Greutatea tutunului

Greutatea tutunului într-o unitate de produs*4), exprimată în miligrame, inclusiv conţinutul de
umiditate
12

Categoria

Categoria componentei sau a materialului la care se adaugă ingredientul
Prima categorie dată trebuie să fie "tutun" şi ingredientele trebuie să fie menţionate pentru
fiecare categorie în ordinea descrescătoare a greutăţii.
Pentru ţigarete, aceste categorii sunt:
– tutun (ars)
– hârtie de ţigaretă (arsă)
– adeziv pentru lipirea longitudinală a hârtiei de ţigaretă (ars)
– cerneală utilizată pe hârtia de ţigaretă (arsă)
– material filtrant (nears)
– învelişul filtrului (nears)
– adezivul filtrului (nears)
– hârtia şi cerneala capătului rămas (nearse)
Pentru trabucuri, aceste categorii sunt:
– tutun (ars)
– material de filtrare (nears)
– învelişul filtrului (nears)
– adezivul filtrului (ars)
– hârtia capătului rămas al trabucului (nearsă)
– adeziv (nears)
– capătul rămas al trabucului (nears)
Pentru tutunul tăiat fin, tutunul pentru pipă şi tutunul pentru narghilea, categoria este:
– tutun (ars)
Alte categorii (vă rugăm specificaţi)
13

Numele ingredientului

Numele ingredientului adăugat produsului din tutun
Ingredientele trebuie enumerate pentru fiecare categorie (menţionată în coloana 12)
în ordinea descrescătoare a greutăţii, începând cu ingredientele adăugate tutunului.
14

Cantitatea ingredientului

Cantitatea ingredientului utilizat la fabricarea produsului din tutun,exprimată ca medie,deviere
standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs*5),*6)
15

Funcţia ingredientului

Funcţia ingredientului. Funcţiile ingredientelor sunt prezentate în lista explicativă din pre-
zenta anexă, cu codul şi definiţia lor. Aici trebuie indicat codul funcţiei în conformitate cu
lista menţionată, iar dacă un ingredient are mai multe funcţii, trebuie indicate toate codurile
funcţiilor.
16

Numărul de înregistrare al
ingredientului

Este numărul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice (CAS), utilizat pentru a identi-
fica ingredientul, şi este numărul preferat a fi indicat aici. Dacă nu este disponibil un număr
CAS, trebuie indicat un alt număr adecvat al ingredientului, cum ar fi FEMA, CoE sau FL (vezi
tabelul 2 pentru explicaţii cu privire la aceste numere).
17

Datele toxicologice
disponibile despre ingredient
Vă rugăm indicaţi "Da" sau "Nu". Dacă "Da", vă rugăm completaţi informaţiile din anexa nr. 2.

_____________
    *1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu
  privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.
    *2) Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest
  rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.
    *3) Adăugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.
    *4) O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretă, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, tutun de prizat, tutun
  pentru narghilea sau tutun de mestecat.
    *5) O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretă, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, priză de tutun, tutun
  pentru narghilea sau tutun de mestecat.
    *6) Se recomandă un minimum de 6-8 măsurări pentru a obţine o valoare medie.

Lista explicativă a funcţiilor ingredientelor din tutun şi aleingredientelor nontutun (INT) în produsul din tutun, cu codulşi definiţia pentru coloana 15 din tabel

*Font 7*
Cod
funcţie
Nume funcţie

Definiţie funcţie

1

Agent de creştere a
dependenţei

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: creşte proprietăţile adictive ale produsului. Aceasta include
creşterea dependenţei de nicotină prin purjarea amestecului, prin echilibrarea coloanei de tutun, prin
efectele sinergice ale produşilor de piroliză sau prin schimbarea pH-ului.
2

Adeziv

Pentru utilizarea atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: substanţă de bază ce contribuie direct la
adeziune prin unirea suprafeţelor şi rezistenţa la separare.
3

Liant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: menţine starea fizică şi textura produsului.
Pentru utilizare ca INT: substanţă care oferă puterea de uscare şi/sau menţine integritatea materialului
4

Agent purtător

Pentru utilizare ca INT: substanţă utilizată pentru a dizolva, dilua sau dispersa un ingredient, pentru
a-i facilita manevrarea şi aplicarea, fără a modifica funcţia sa tehnologică.
5

Colorant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: modifică culoarea unei componente a produsului.
Pentru utilizare ca INT: vopsea, pigment sau alt agent utilizat pentru a revela şi/sau a afecta
proprietăţile optice ale unei componente.
6 Modificator de ardere Pentru utilizare atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: influenţează modul de ardere a produsului.
7

Fibră

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă de pornire şi adjuvant pentru tutunul omogenizat şi
reconstituit.
Pentru utilizare ca INT: substanţă de pornire şi bază pentru materiale de hârtie.
8

Substanţă de umplere

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: contribuie la masa produsului, fără a contribui în mod
semnificativ la miros, gust, savoare sau aromă.
Pentru utilizare ca INT: contribuie la masa produsului, fără a contribui în mod semnificativ la miros,
gust, savoare sau aromă. Este utilizat şi pentru a controla caracteristici fizice cum ar fi opacitatea
şi strălucirea.
9 Component al filtrului Pentru utilizare ca INT: substanţă din ansamblul filtrului, fără proprietăţi implicite de filtrare
10 Material filtrant Pentru utilizare ca INT: substanţă cu proprietăţi implicite de filtrare
11

Aromă

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: revelează un anumit gust, savoare sau aromă a unui produs din
tutun.
12 Umectant Pentru utilizare ca ingredient din tutun: previne uscarea produsului (inclusiv apă).
13

Plastifiant

Pentru utilizare ca INT: creşte aderenţa şi flexibilitatea cernelei şi adezivilor în produs. Utilizat
pentru a întări componentele filtrului pentru a menţine caracteristicile fizice ale filtrului.
14 Conservant Pentru utilizare ca ingredient din tutun: protejează produsul de deteriorarea cauzată de microorganisme.
15

Adjuvant de procesare

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: acestea sunt adăugate de către producătorii de tutun pentru a
facilita procesul de producţie şi fie nu sunt prezente în produsul finit, fie se produc în cantităţi
reziduale şi nu au nicio funcţie în produsul finit.
Pentru utilizare ca INT: orice substanţă adăugată în mod intenţionat unui material în cursul producţiei
pentru a facilita procesarea fie a acelui material, fie a produsului din tutun pentru îndeplinirea unui
anumit scop tehnologic. Acest lucru poate avea drept rezultat prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă
din punct de vedere tehnic, a substanţei sau derivatelor sale în produsul finit, care nu au efect
tehnologic.
16

Solvent

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: utilizat pentru a dizolva, dilua un ingredient fără a modifica
funcţia sa, cu scopul de a facilita manevrarea şi aplicarea. Unii solvenţi pot conţine denaturanţi.
17

Agent de dimensionare
(formare)
Pentru utilizare ca INT: substanţă utilizată pentru modificarea proprietăţilor de umezire şi a tensiunii
superficiale a hârtiei
18

Agent de intensificare
a fumului

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă utilizată pentru a ameliora efectele fumului,
făcându-l mai gustos, prin utilizarea fie a agenţilor de îndulcire, fie a agenţilor chimici care
diminuează aversiunea normală a căilor respiratorii faţă de fum sau au o acţiune farmacologică
19

Modificator de culoare
a fumului
Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţa utilizată pentru a modifica culoarea curentului
principal şi/sau lateral al fumului
20

Modificator de miros
al fumului
Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă utilizată pentru a modifica mirosul curentului
principal şi/sau lateral al fumului
21

Sos

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: ingredient adăugat în timpul procesării frunzelor pentru a
îmbunătăţi gustul de bază al tutunului, uşurinţa procesării şi capacitatea de menţinere a umidităţii
22 Altele Alte funcţii, care nu sunt definite mai sus

 + 
Anexa 2Datele toxicologice disponibile producătorului sau importatoruluireferitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţiea produselor din tutun*Font 7*┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Date toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de ││ fabricaţie a produselor din tutun │├──────────────────┬────────┬───────┬──────────────┬─────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┤│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │├──────────────────┴────────┴───────┴──────────────┴─────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┤│ ││ ││ Identificarea ingredientului din tutun ││ ││ │├──────────────────┬────────┬───────┬──────────────┬─────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┤│ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ Numele │ │ │ │ │ │ │ │ ││producătorului sau│ Ţara │ Anul │ Numele │ Numărul CAS │ Numărul FEMA │ Numărul CoE │ Numărul FL │ Numărul ca aditiv ││ importatorului │ │ │ingredientului│ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤└──────────────────┴────────┴───────┴──────────────┴─────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┘  continuare tabel┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Date toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de ││ fabricaţie a produselor din tutun │├─────────┬────────────┬────────┬─────────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬────────┬───────────┬────────────────┤│ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │├─────────┴────────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴────────┴───────────┴────────────────┤│ Date toxicologice disponibile pentru ingrediente │├──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ Ingredient │ Ingredient ars ││ nears ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ │ Pentru ingredientul în sine │├─────────┬────────────┼────────┬─────────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬─────────────┤│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Toxicitate │ ││ │ Date │ │ │ │ │ │ │ │la nivelul │ ││Statutul │toxicologice│ │ │ │ Studii │Carcinogeneză│Toxicitate│ Studii de │funcţiei de│ ││ ingre- │ despre │Piroliză│Studii de│Compoziţia│toxicologice│dermică/prin │ cardio- │ inhalare │reproducere│Proprietăţile││dientului│ingredientul│ │transfer │ fumului │ în vitro │ inhalare │vasculară │ (acută şi │ şi │ adictive ││ nears │ nears │ │ │ │ │ │ │subcronică)│toxicitate │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ de │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │dezvoltare │ │├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤└─────────┴────────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘  continuare tabel┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Date toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de ││ fabricaţie a produselor din tutun │├────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────┤│ 21 │ 22 │ 23 │ 24 │ 25 │ 26 │ 27 │ 28 │├────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────┤│ Date toxicologice disponibile pentru ingrediente │├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ Ingredient ars │├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ Pentru ingredientul adăugat în amestec │├────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────┤│ │ │ │ │ │Toxicitate │ │ ││ │ │ │ │ │la nivelul │ │ ││ │ Studii │ Carcinogeneză │ │ Studii de │funcţiei de│ │ ││ Compoziţia │ toxicologice │ dermică/prin │ Toxicitate │inhalare acută şi│reproducere│Proprietăţile│ Alte informaţii ││ fumului │ în vitro │ inhalare │ cardiovasculară │ subcronică │ şi │ adictive │ toxicologice ││ │ │ │ │ │toxicitate │ │ ││ │ │ │ │ │ de │ │ ││ │ │ │ │ │dezvoltare │ │ │├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤└────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────┘Explicarea modului de completare a tabelului ce conţine dateletoxicologice disponibile producătorului sau importatoruluireferitoare la ingredientele utilizate în procesul defabricaţie a produselor din tutun

*Font 7*
Nr.
coloanei
Titlul coloanei

Explicaţie

Identificarea ingredientului Termeni şi numere care se pot utiliza pentru a face referire la ingredientul respectiv
1

Numele producătorului
sau importatorului
Numele companiei care produce sau importă produsul din tutun (acolo unde este cazul)

2 Ţara România – RO
3 Anul Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente
4

Numele ingredientului

Numele ingredientului adăugat produsului din tutun. Ingredientele trebuie enumerate pentru
fiecare categorie (menţionată în coloana 12), în ordinea descrescătoare a greutăţii.
5

Numărul CAS

Este numărul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice (CAS*1)), utilizat pentru a
identifica ingredientul. Unde este cazul, se poate indica mai mult de un număr CAS.
6

Numărul FEMA

Numărul de referinţă al ingredientului dat de Asociaţia Producătorilor de Arome şi Extracte
(FEMA*2)), dacă a fost acordat
7 Numărul CoE Numărul de referinţă al ingredientului dat de Consiliul Europei (CoE*3)), dacă a fost acordat
8 Numărul FL Numărul european de aromă al ingredientului (FL*4)), dacă a fost acordat
9 Numărul ca aditiv Dacă ingredientul este un aditiv alimentar, trebuie indicat numărul său ca aditiv alimentar.
Date toxicologice disponibile
pentru ingredient

Datele vor include informaţii disponibile gratuit în literatură sau în resursele interne.
Câmpurile trebuie completate astfel:
0: dacă nu sunt disponibile date toxicologice
1: dacă sunt disponibile date toxicologice, dar nu sunt noi
2: dacă s-au obţinut date toxicologice noi în anul de raportare
Ingredient nears Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma nearsă
10

Statutul ingredientului
nears
Reglementarea şi clasificarea standard de către organele internaţionale. Exemplu: CoE,
GRAS*5)(considerat în general ca fiind sigur),JECFA*6)(Comitetul de experţi în aditivi alimentari)
11

Date toxicologice despre
ingredientul nears
Trebuie incluse orice date toxicologice disponibile pentru ingredient, inclusiv date cu privire
la caracterul mutagen, carcinogen şi alte tipuri relevante de toxicitate.
Ingredient ars Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma sa arsă
Pentru un singur ingredient Date toxicologice pentru ingredient evaluat ca atare
12 Piroliză Experimente care indică comportamentul la piroliză şi transferul intact al ingredientului în fum
13

Studii de transfer

Studii care evaluează proporţia din ingredient care se transferă intact în fum şi/sau care
identifică orice produse de dezintegrare
14

Compoziţia fumului

Studii cu privire la efectul adăugării unui ingredient din tutun în articolul testat asupra:
1) compoziţiei fumului inhalat; şi 2) toxicităţii fumului inhalat
15

Studii toxicologice
în vitro
Teste toxicologice de evaluare a proprietăţilor genotoxice şi citotoxice ale fumului inhalat sau
ale fracţiunilor acestuia
16

Carcinogeneză
dermică/prin inhalare

Teste în vivo pentru a stabili dacă ingredientul afectează proprietăţile tumorigene ale
produsului din tutun. Analizele ar trebui să se bazeze pe expunerea fie prin inhalare, fie
dermală.
17

Toxicitate
cardiovasculară

Teste în vitro şi în vivo pentru a evalua efectele toxicologice ale ingredientului la nivelul
inimii şi vaselor de sânge. Evaluările pentru toxicitatea cardiovasculară includ evaluări ale
funcţiilor endoteliale (vasodilatare, vasoconstricţie, eliberare de oxid nitric), preparatele de
cord Langendorff pentru a evalua debitul cardiac şi caracterul cronic, frecvenţa cardiacă şi
presiunea sanguină în vivo.
18

Studii de inhalare
(acută şi subcronică)

Evaluări în vivo realizate pentru a analiza efectul modificărilor fumului inhalat diluat, datorat
ingredientului, asupra toxicităţii sistemice a produsului, cu o atenţie specială acordată
histopatologiei tractului respirator
19

Toxicitate la nivelul
funcţiei de reproducere
şi toxicitate de
dezvoltare
Evaluări pentru a stabili efectul ingredientului asupra sistemului de reproducere şi potenţialul
său de a cauza malformaţii la naştere. Aceste evaluări pot avea în vedere mărimea resturilor,
diferenţele în funcţie de sex, vârstă (pubertatea) şi caracterul teratogen în culturile
embrionare.
20

Proprietăţile adictive

Analiza posibilei proprietăţi adictive a ingredientului, adică dacă ingredientul promovează
dependenţa. Aceste evaluări pot include studii de autoadministrare, studii de întărire a
consumului, studii de înlocuire sau de discriminare cu medicamente, studii referitoare la
renunţarea la consum. În plus, evaluările pot investiga efectul procesului de sinteză şi
degradare permanentă a neurotransmiţătorilor, efectul eliberării de neurotransmiţători,
legarea de receptorii dopaminergici sau de alţi receptori implicaţi în adicţie şi generarea de
posibile componente care induc dependenţa.
Alte informaţii
toxicologice
Date care nu sunt descrise în nicio categorie

Pentru ingredientul adăugat
într-un amestec
Ingredientul de tutun evaluat ca parte dintr-un amestec

21 Compoziţia fumului A se vedea explicaţiile date pentru coloana 14
22 Studii toxicologice în vitro A se vedea explicaţiile date pentru coloana 15
23

Carcinogeneză
dermică/prin inhalare
A se vedea explicaţiile date pentru coloana 16

24

Toxicitate
cardiovasculară
A se vedea explicaţiile date pentru coloana 17

25

Studii de inhalare acută şi
subcronică
A se vedea explicaţiile date pentru coloana 18

26

Toxicitate la nivelul
funcţiei de reproducere şi
toxicitate de dezvoltare
A se vedea explicaţiile date pentru coloana 19

27 Proprietăţi adictive A se vedea explicaţiile date pentru coloana 20
28

Alte informaţii
toxicologice
Date care nu sunt descrise în nicio altă categorie

___________
    *1) Chemical Abstracts Service.
    *2) Flavour and Extract Manufacturers Association.
    *3) Council of Europe.
    *4) European Flavouring.
    *5) Generally Regarded As Safe.
    *6) Joint Committee on Food Additives.

 + 
Anexa 3Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire laingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselordin tutun în vederea informării publicului larg

*Font 7*

┌──────────────┬────┬────┬──────┬──────┬─────────┬──────┬────────┬────┬─────────┬─────────┬─────────┬────────┬──────────┬──────────────┐│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │├──────────────┴────┴────┴──────┴──────┴─────────┴──────┴────────┴────┴─────────┴─────────┼─────────┴────────┴──────────┴──────────────┤│ Informaţii cu privire la produsul din tutun │ Informaţii cu privire la ingredientele din ││ │ tutun │├──────────────┬────┬────┬──────┬──────┬─────────┬────────────────────┬─────────┬─────────┼─────────┬────────┬──────────┬──────────────┤│ Numele │ │ │ │ │ │Doar pentru ţigarete│Greutatea│ │ │ │ │ ││producătorului│Ţara│Anul│Tipul │Numele│Caracte- ├──────┬────────┬────┤unităţii │Greutatea│Categoria│ Numele │Cantitatea│ Funcţia ││ sau │ │ │produ-│mărcii│risticile│Gudron│Nicotină│ CO │de produs│tutunului│ │ingredi-│ingredien-│ingredientului││importatorului│ │ │sului │ │mărcii │ │ │ │ │ │ │entului │tului │ │├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤└──────────────┴────┴────┴──────┴──────┴─────────┴──────┴────────┴────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┴──────────┴──────────────┘Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizate înprocesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţileşi motivul utilizării acestora, în scopul informării publicului larg

*Font 7*
Nr.
coloanei
Titlul
coloanei
Explicaţie

1

Numele producătorului
sau importatorului
Numele companiei care produce sau a celei care importă, atunci când este cazul, produsul
din tutun
2 Ţară România – RO
3 Anul Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente
4

Tipul produsului

Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt:
– ţigarete
– trabuc
– tutun tăiat fin
– tutun pentru pipă
– tutun pentru narghilea
– alte produse din tutun (vă rugăm specificaţi)
5

Numele mărcii

Numele complet al mărcii produsului din tutun, cum ar fi, de exemplu, Marca X Platinium sau
Marca X Mentol
6

Caracteristicile mărcii

Caracteristicile mărcii produselor din tutun, incluzând: stilul pachetului, mărimea pachetului,
mărimea produsului din tutun şi produs cu filtru sau fără filtru*1),*2)
7 Cantitatea de gudron Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 4387*3).
8 Cantitatea de nicotină Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 10315*3).
9

Cantitatea de
monoxid de carbon
Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 8454*3).

10

Greutatea unităţii de
produs
Greutatea unei unităţi de produs*4), exprimată în miligrame, inclusiv umiditatea specifică a
produsului în pachet
11

Greutatea tutunului

Greutatea tutunului într-o unitate de produs4), exprimată în miligrame, inclusiv conţinutul de
umiditate
12

Categoria

Categoria componentei sau materialului la care se adaugă ingredientul, raportată în
următoarea ordine:
Pentru ţigarete, aceste categorii sunt:
– tutun (ars)
– hârtie de ţigaretă (arsă)
– adeziv pentru lipirea longitudinală a hârtiei de ţigaretă (ars)
– cerneală utilizată pe hârtia de ţigaretă (arsă)
– material filtrant (nears)
– învelişul filtrului (nears)
– adezivul filtrului (nears)
– hârtia şi cerneala capătului rămas (nearse)
Pentru trabucuri, aceste categorii sunt:
– tutun (ars)
– material de filtrare (nears)
– învelişul filtrului (nears)
– adezivul filtrului (ars)
– hârtia capătului rămas al trabucului (nearsă)
– adeziv (nears)
– capătul rămas al trabucului (nears)
Pentru tutunul tăiat fin, tutunul pentru pipă şi tutunul pentru narghilea, categoria este:
– tutun (ars)
Alte categorii (vă rugăm specificaţi)
13

Numele
ingredientului

Numele ingredientului adăugat în produsul din tutun
Ingredientele trebuie listate pentru fiecare categorie în ordinea descrescătoare a greutăţii,
pentru fiecare categorie menţionată în coloana 12.
14

Cantitatea
ingredientului
Cantitatea ingredientului utilizată la fabricarea produsului din tutun, exprimată ca medie,
deviere standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs*5),*6)
15

Funcţia ingredientelor

Funcţia ingredientelor. Posibilele funcţii ale ingredientelor sunt:
1. agent de creştere a dependenţei (inclusiv agentul de creştere a dependenţei de nicotină)
2. adeziv
3. liant
4. agent purtător
5. colorant
6. modificator de ardere
7. fibră
8. substanţă de umplere
9. component al filtrului
10. material filtrant
11. aromă
12. umectant
13. plastifiant
14. conservant
15. adjuvant de procesare
16. solvent
17. agent de dimensionare
18. agent de intensificare a fumului
19. modificator de culoare al fumului
20. modificator de miros al fumului
21. sos
22. altele
    Ilustrarea formatului tabelului:
    – datele cu privire la ingrediente nu sunt menite a fi înţelese ca informaţii de siguranţă;
    – industria este responsabilă de acurateţea informaţiilor pe care le-a furnizat;
    – nu sunt date complete pentru că unele sunt considerate a fi secrete comerciale de către industrie*).
____________
    *1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu
  privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.
   *2) Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest
  rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.
   *3) Adăugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.
   *4) O unitate de produs este un trabuc, o ţigară, 750 mg de tutun tăiat mărunt şi 1 g de tutun pentru pipă, narghilea, de mestecat sau
  de prizat.
   *5) O unitate de produs este un trabuc, o ţigară, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, tutun de prizat, tutun pentru
  narghilea sau tutun de mestecat.
   *6) În prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tăiat mărunt se pot grupa aromele individuale
  utilizate în cantităţi sub 0,1% din greutatea totală a unităţii de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipă, trabucuri şi produsele
  din tutun care nu se fumează, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.
   *) În prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tăiat fin se pot grupa aromele individuale
  utilizate în cantităţi sub 0,1% din greutatea totală de unitate de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipă, trabucurile şi
  produsele din tutun care nu se fumează, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.

 + 
Anexa 4DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE DE CONFORMITATEcu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie aproduselor din tutun    Subsemnatul/Subsemnata, …………………………………………..,                                (numele şi prenumele declarantului)  având cartea de identitate/ buletinul de identitate seria ….. nr. ……..,  eliberată/eliberat de ……………….. la data de ………………….,  cu funcţia de ……………………… la ………………………….,                                               (producătorul sau importatorul                                                 produsului din tutun)  în conformitate cu prevederile art. 8 alin. 1 din Ordinul ministrului  sănătăţii publice nr. 1.349/2008, declar pe propria răspundere că:    1. listele cuprinse în dosarul produsului din tutun sunt completate în mod  real şi complet, pe baza tuturor informaţiilor disponibile la momentul  depunerii dosarului;    2. produsul din tutun este conform cu informaţiile cuprinse în dosar;    3. am luat cunoştinţă de faptul că declararea de date nereale, incomplete  sau greşite atrage răspunderea penală şi se pedepseşte conform art. 292 din  Codul penal.    Declaraţia de mai sus este valabilă pentru următoarele produse din tutun:  (Se vor menţiona numele produselor din tutun pentru care se depun dosarele,  în funcţie de tip şi marcă.)    – ……………………………………………………………..    – ……………………………………………………………..    – ……………………………………………………………..       Data declaraţiei Semnătura declarantului    ……………………. ……………………..
 + 
Anexa 5DATELE DE IDENTIFICAREa producătorului sau importatorului de produse din tutun1. Coordonatele producătorului:– numele persoanei juridice care produce produsul din tutun;– adresa, ţara, codul poştal;– telefon;– fax;– e-mail.2. Coordonatele deţinătorului actului administrativ de plasare pe piaţă a produsului din tutun:– numele persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţă a produsului din tutun;– calitatea persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţă a produsului din tutun: importator, producător;– adresa, ţara, codul poştal;– telefon;– fax;– e-mail.3. Coordonatele persoanei responsabile de depunerea dosarului produsului din tutun:– nume, prenume;– funcţie;– telefon;– fax;– e-mail.4. Produsele din tutun pentru care se depun dosare în vederea notificării conţinutului (per tip şi marcă)………………………………………………………………………………………–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x