ORDIN nr. 1.314/46/242/2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII Nr. 1.314 din 12 septembrie 2011AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR Nr. 46 din 4 octombrie 2011MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Nr. 242 din 17 octombrie 2011
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 754 din 26 octombrie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 725 21/07/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 144 23/02/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 13
ActulMODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 15
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 15
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul de aprobare al Direcției sănătate publică și control în sănătate publică nr. R.L. 409 din 6 septembrie 2011 din cadrul Ministerului Sănătății,având în vedere prevederile art. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor, republicată,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările și completările ulterioare,ministrul sănătății, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emit următorul ordin: + 
Articolul IAnexa XV „Criterii specifice de puritate pentru coloranți” la Normele privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și familiei și al ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 și 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin. + 
Articolul IIPrezentul ordin transpune prevederile Directivei 2011/3/UE a Comisiei din 17 ianuarie 2011 de modificare a Directivei 2008/128/CE de stabilire a unor criterii de puritate specifice pentru coloranții autorizați pentru utilizarea în produsele alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 13 din 18 ianuarie 2011. + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătății,
Ritli Ladislau
Președintele Autorității Naționale
Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Radu Roatiș Chețan
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
Valeriu Tabără
 + 
ANEXĂE 160d LICOPEN │(i) licopen sintetic │Sinonime │Licopen obținut prin sinteză chimicăDefiniție │Licopenul sintetic este un amestec de izomeri geometrici de licopen și│este produs prin condensarea Wittig a intermediarilor sintetici utilizați│frecvent în producția altor carotenoide utilizate în produse alimentare.│Licopenul sintetic constă predominant în licopen complet trans în amestec│cu 5-cis-licopen și cantități minore de alți izomeri. Preparatele comerciale│de licopen destinate utilizării în produse alimentare sunt formulate ca│suspensii în uleiuri comestibile sau ca pulbere dispersabilă în apă sau│solubilă în apă.Nr. indicelui de culoare │75125IESCE │207-949-1Denumire chimică │psi,psi-caroten, complet trans-licopen, (toți- E)-licopen, (toți-E)-2,6,10,│14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotria-│contatridecaenFormulă chimică │C(40)H(56)Masă moleculară │536,85Compoziție │Conține nu mai puțin de 96% licopeni totali (nu mai puțin de 70% licopen│complet trans)│E(1 cm)^1% la 465-475 nm în hexan (pentru 100% complet trans-licopen)│este 3.450.Descriere │Pulbere cristalină de culoare roșieIdentificare │Spectrofotometrie │Absorbția maximă a soluției în hexan la aproximativ 470 nmTestul pentru carotenoide │Culoarea soluției în acetonă a probei dispare după adăugări succesive de│soluție de nitrit de sodiu 5% și acid sulfuric 1NSolubilitate │Insolubil în apă, ușor solubil în cloroformProprietățile soluției │de 1% în cloroform │Limpede, de culoare roșu-portocaliu intensPuritate │Pierderi prin uscare │Nu mai mult de 0,5% (40°C, 4 ore la 20 mm Hg)Apo-12'-licopenal │Nu mai mult de 0,15%Oxid de trifenil fosfină │Nu mai mult de 0,01%Reziduuri de solvenți │Metanol: nu mai mult de 200 mg/kg│Hexan, propan-2-ol: nu mai mult de 10 mg/kg din fiecare│Diclormetan: nu mai mult de 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale)Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg(îi) din tomate roșii │Sinonime │Galben natural 27Definiție │Licopenul este obținut prin extracție cu solvent din tomate roșii│(Lycopersicon esculentum L.) urmată de îndepărtarea solventului. Pot fi│utilizați numai următorii solvenți: dioxid de carbon, acetat de etil,│acetonă, propan-2-ol, metanol, etanol, hexan. Principalul colorant din│tomate este licopenul, însă pot fi prezenți și alți pigmenți carotenoizi în│cantități minore. Pe lângă pigmenții coloranți, produsul poate conține ulei,│grăsimi, ceruri și componente aromatice prezente în mod natural în tomate.Nr. indicelui de culoare │75125IESCE │207-949-1Denumire chimică │psi,psi-caroten, complet trans-licopen, (toți E)-licopen, (toți-E)-2,6,10,│14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotria-│contatridecaenFormulă chimică │C(40)H(56)Masă moleculară │536,85Compoziție │E(1 cm)^1% la 465-475 nm în hexan (pentru 100% complet trans-licopen pur)│este 3.450.│Conține nu mai puțin de 5% coloranți totali.Descriere │Lichid vâscos roșu-închisIdentificare │Spectrofotometrie │Maximum în hexan la aproximativ 472 nmPuritate │Reziduuri de solvenți │Propan-2-ol│Hexan│Acetonă│Etanol│Metanol│Acetat de etil│Nu mai mult de 50 mg/kg, separat sau în combinațieCenușă sulfatată │Nu mai mult de 1%Mercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 2 mg/kg(iii) din Blakeslea │Trispora │Sinonime │Definiție │Galben natural 27│Licopenul din Blakeslea trispora este extras din biomasă fungică și│purificat prin cristalizare și filtrare. Constă în principal în licopen│complet-trans. De asemenea, conține cantități minore de alte carotenoide.│Singurii solvenți utilizați în procesul de fabricație sunt izopropanolul și│acetatul de izobutil. Preparatele comerciale de licopen destinate utilizării│în produse alimentare sunt formulate ca suspensii în uleiuri comestibile sau│ca pulbere dispersabilă în apă sau solubilă în apă.Nr. indicelui de culoare │75125IESCE │207-949-1Denumire chimică │psi,psi-caroten, complet trans-licopen, (toți E)-licopen, (toți E)-2,6,10,│14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotria-│contatridecaenFormulă chimică │C(40)H(56)Masă moleculară │536,85Compoziție │Nu mai puțin de 95% licopeni totali și nu mai puțin de 90% licopen│complet trans din cantitatea totală de coloranți.│E(1 cm)^1% la 465-475 nm în hexan (pentru 100% licopen complet trans pur)│este 3.450.Descriere │Identificare │Pulbere cristalină de culoare roșieSpectrofotometrie │Absorbția maximă a soluției în hexan la aproximativ 470 nmTestul pentru carotenoide │Culoarea soluției în acetonă a probei dispare după adăugări succesive de│soluție de nitrit de sodiu 5% și acid sulfuric 1NSolubilitate │Insolubil în apă, ușor solubil în cloroformProprietățile soluției │de 1% în cloroform │Limpede, de culoare roșu-portocaliu intensPuritate │Pierderi prin uscare │Nu mai mult de 0,5% (40°C, 4 ore la 20 mm Hg)Alte carotenoide │Nu mai mult de 5%Reziduuri de solvenți │Propan-2-ol: nu mai mult de 0,1%│Acetat de izobutil: nu mai mult de 1,0%│Diclormetan: nu mai mult de 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale)Cenușă sulfatată │Nu mai mult de 0,3%Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x