ORDIN nr. 1.163 din 15 decembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 26 ianuarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 743 03/07/2003
ActulREFERIRE LALEGE 100 26/05/1998
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea definiţiilor de caz utilizate în sistemul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile



Având în vedere prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare,văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat nr. OB 6.516 din 15 decembrie 2003,în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările ulterioare,ministrul sănătăţii emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă definiţiile de caz utilizate în sistemul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat, institutele de sănătate publică, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi toţi furnizorii de servicii medicale, indiferent de forma de organizare, vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Raportarea bolilor transmisibile se va face conform reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii,Ovidiu BrînzanBucureşti, 15 decembrie 2003.Nr. 1.163.
 + 
Anexa DEFINIŢIILE DE CAZutilizate în sistemul naţional desupraveghere şi control al bolilor transmisibile + 
Capitolul IBoli prevenibile prin vaccinare + 
Articolul 1DifteriaDescriere clinicăDifterie respiratorie: afecţiune a tractului respirator superior, caracterizată prin membrane aderente la nivelul amigdalelor, faringelui sau nasului, asociate cu disfagie şi subfebrilităţisauDifterie cu alte localizări: cutanată, otică, conjunctivală, genitală sau alte tipuri de leziuni ulcerative.Criterii de laborator:● izolarea Corineybacterium toxigen (Corineybacterium diphteriae sau ulcerans) dintr-un produs biologic Clasificarea cazuluiPosibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinicePurtătorii asimptomatici: persoane asimptomatice de la care se izolează tulpini toxigeneConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator sau care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat.NOTĂ: Toate formele de difterie (respiratorie sau cu alte localizări), inclusiv purtătorii asimptomatici, vor fi raportate. Cazurile de la care se izolează tulpini netoxigene de Corineybacterium diphteriae sau ulcerans nu se vor raporta.
 + 
Articolul 2GripaDescriere clinică: orice afecţiune caracterizată prin debut brusc, febră >38°C, tuse, mialgii şi/sau cefalee.Criterii de laborator:● serologie pozitivă pentru virusul gripal A sau B prin creşterea de minimum 4 ori a titrului de anticorpi;● izolarea virusului gripal;● izolarea antigenului sau a ARN viral.Clasificarea cazului:Posibil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are legătură epidemiologică cu un caz confirmatProbabil: nu se aplicăConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 3RujeolaDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin febră peste 38°C şi erupţie maculopapulară şi cel puţin una dintre următoarele: tuse, coriză, conjunctivită sau orice persoană la care medicul suspectează rujeola.Criterii de laborator:● depistarea IgM specifice în absenţa unei vaccinări recente;● creşterea de cel puţin 4 ori a titrului de IgG specifice;● izolarea virusului rujeolos (tulpina nevaccinală) din produsele biologice.Clasificarea cazului:Posibil: orice caz care îndeplineşte criteriile cliniceProbabil: nu este aplicabilConfirmat:● caz confirmat prin examen de laborator*);● caz clinic care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat.––––Notă *) Cazurile confirmate de laborator nu este necesar să îndeplinească criteriile clinice.
 + 
Articolul 4Parotidita epidemicăDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin debut acut cu senzaţie de tensiune dureroasă uni- sau bilaterală a glandei parotide şi diminuarea secreţiei acesteia sau a altor glande salivare, cu o durată de cel puţin două zile, în lipsa altei etiologii confirmate.Criterii de laborator:● depistarea IgM specifice;● creşterea de cel puţin 4 ori a titrului de IgG specifice;● izolarea virusului urlian (tulpina nevaccinală) într-un produs biologic;● detectarea acidului nucleic viral.Clasificarea cazului:Posibil: caz care îndeplineşte criteriile cliniceProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: caz confirmat prin examen de laborator.
 + 
Articolul 5Tuse convulsivăDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin tuse cu o durată de cel puţin două săptămâni şi unul dintre următoarele: accese paroxistice de tuse precedate de inspiraţie zgomotoasă sau urmate de vărsături, în lipsa altei etiologii confirmate.Criterii de laborator:● creşterea de cel puţin 4 ori a titrului de IgG specifice;● izolarea Bordettela pertussis dintr-un produs biologic;● detectarea acidului nucleic.Clasificarea cazului:Posibil: caz care îndeplineşte criteriile cliniceProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile de laborator.
 + 
Articolul 6PoliomielitaDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin paralizie flască cu debut brusc, la unul sau mai multe membre, cu diminuarea sau abolirea reflexelor osteotendinoase la membrele afectate, fără o altă cauză şi fără modificări de sensibilitate sau a stării de conştienţă.Criterii de laborator:● izolarea virusului polio sălbatic din materii fecale;● detectarea acidului nucleic viral.Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile cliniceConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 7RubeolaDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin debut acut cu erupţie maculopapulară generalizată şi artralgie/artrită, adenopatii sau conjunctivită.Criterii de laborator:● detectarea anticorpilor IgM specifici în absenţa unei vaccinări recente;● creşterea de cel puţin 4 ori a titrului de IgG specifice;● izolarea virusului rubeolic în absenţa unei vaccinări recente;● detectarea acidului nucleic viral într-un produs biologic.Clasificarea cazului:Posibil: caz care îndeplineşte criteriile cliniceProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi la care există legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 8VariolaDescriere clinică: boală cu debut acut cu febră >38°C, urmată de o erupţie caracterizată prin prezenţa unor vezicule şi pustule de consistenţă fermă, care evoluează în acelaşi timp şi cu distribuţie centrifugă, fără o altă cauză cunoscută.Forme atipice:– leziuni hemoragice– leziuni plane, catifelate, fără evoluţie spre vezicule şi pustule.Criterii de laborator:● izolarea virusului variolic dintr-un produs biologic;● identificarea ADN viral.Clasificarea cazurilor:Posibil: caz care îndeplineşte criteriile clinice sau caz manifestat prin forme atipice şi care are legătură epidemiologică cu un caz probabil/confirmatProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator (identificarea ADN viral prin PCR) sau care are legătură epidemiologică cu un alt caz probabil/confirmatConfirmat:– pentru caz izolat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator– pentru focar: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are legătură epidemiologică cu un caz confirmat şi, unde este posibil, confirmat prin laborator.
 + 
Articolul 9TetanosulDescriere clinică: boală cu debut acut, caracterizată prin hipertonie şi/sau contracturi musculare dureroase (localizate frecvent la musculatura maxilarelor şi gâtului) şi spasme/contracturi musculare generalizate, în lipsa altei etiologii.Criterii de laborator:● detectarea anticorpilor antitoxici la o persoană nevaccinată sau netratată;● demonstrarea existenţei unui răspund imun antitoxic specific.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu se aplicăConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice.
 + 
Capitolul IIBoli cu transmitere sexuală + 
Articolul 10Infecţii cu Chlamydia trachomatisDescriere clinică: afecţiune care se poate manifesta ca uretrită, epididimită, cervicită, salpingită acută sau alte sindroame când există transmitere sexuală.Criterii de laborator:● izolarea C. trachomatis prin cultură din proba recoltată din tractul genito-urinar;● detectarea antigenului sau a acidului nucleic într-un produs biologic.Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu se aplicăConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile de laborator.
 + 
Articolul 11Infecţii gonocociceDescriere clinică: afecţiune care se poate manifesta ca uretrită, cervicită, salpingită.Criterii de laborator:● demonstrarea existenţei de diplococi intracelulari Gram negativi din secreţie uretrală recoltată de la bărbat;● izolarea N. gonorrhoeae dintr-un produs biologic;● detectarea antigenului sau acidului nucleic al N. gonorrhoeae.Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu se aplicăConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile de laborator.
 + 
Articolul 12Infecţia HIV1. Definiţia de caz pentru raportarea infecţiei HIV la adulţi şi adolescenţi (>13 ani)Criterii de laborator:● două testări pozitive efectuate cu truse de tip ELISA, la două probe de sânge prelevate separat, urmate de confirmare cu Westernblot;sau● rezultat pozitiv la oricare dintre următoarele teste virusologice pentru HIV (nu anticorpi):● izolarea HIV (cultură virală);● detectarea acidului nucleic prin PCR (ADN sau ARN);● antigen p24, inclusiv testul de neutralizare.2. Definiţia de caz pentru raportarea infecţiei HIV la copil (<13 ani)Copil infectat HIV:– Copil <18 luni născut dintr-o mamă infectată hivşiunul dintre următoarele criterii:● izolarea HIV (cultură virală);● detectarea acidului nucleic prin PCR (ADN sau ARN);● antigen p24, inclusiv testul de neutralizare.NOTĂ: Un copil sub vârsta de 18 luni care nu îndeplineşte criteriile de mai sus şi care are o serologie HIV pozitivă prin ELISA, confirmată prin Westernblot, este clasificat infecţie HIV nedeterminată şi va fi retestat după împlinirea vârstei de 18 luni.– Copil <18 luni care nu este născut din mamă infectată hiv şi cu serologie pozitivă şiunul dintre următoarele criterii:● rezultat pozitiv la două determinări separate (cu excepţia sângelui recoltat din cordonul ombilical) la unul sau mai multe teste de determinare a infecţiei HIV;● izolarea HIV (cultură virală);● detectarea acidului nucleic prin PCR (ADN sau ARN);● antigen p24, inclusiv testul de neutralizare.– Copil ≥ 18 luni născut din mamă infectată HIV sau orice copil infectat prin contact cu sânge ori derivate de sânge sau prin oricare altă cale de transmitere şi care prezintă unul dintre următoarele criterii:● rezultat pozitiv la două determinări separate la unul sau mai multe teste de determinare a infecţiei HIV;● izolarea HIV (cultură virală);● detectarea acidului nucleic prin PCR (ADN sau ARN);● antigen p24, inclusiv testul de neutralizare. + 
Articolul 13Sifilis1. Sifilis primarDescriere clinică: stadiu de infecţie cu T. pallidum, caracterizat prin unul sau mai multe şancruri. Şancrurile pot diferi considerabil ca aspect clinic.Criterii de laborator:● detecţia de IgM prin ELISA● demonstrarea prezenţei T. pallidum la microscopie în câmp întunecat● evidenţierea anticorpilor specifici (fluorescentă directă sau metode echivalente).Pentru caz probabil:– un test serologic netreponemic reactiv (VDRL sau RPR)– un test serologic treponemic reactiv-fluorescentă (FTA-ABS) sau microhemaglutinare.Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice, cu unul sau mai multe ulceraţii (şancruri) caracteristice sifilisului primar şi orice test serologic reactiv.Confirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.2. Sifilis secundarDescriere clinică: stadiu al infecţiei cauzate de T. pallidum, caracterizat prin leziuni mucocutanate localizate sau difuze, frecvent însoţite de limfoadenopatie generalizată. Şancrul primar poate fi încă prezent.Criterii de laborator:● demonstrarea prezenţei T. pallidum într-un produs biologic prin microscopie în câmp întunecat, fluorescentă directă (evidenţierea anticorpilor) sau metode echivalente.Pentru caz probabil:– un test serologic netreponemic reactiv (VDRL/RPR);– un test serologic treponemic reactiv (FTA-ABS)/ microhemaglutinare pentru anticorpi anti T. pallidum (MHA-TP).Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi cu un test serologic reactivConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.3. Sifilis latentDescriere clinică: stadiu al infecţiei cu T. pallidum, în care agentul etiologic persistă în organismul persoanei infectate, fără a provoca simptome sau semne.Criterii de laborator:● demonstrarea unei reacţii pozitive cu un test ELISA, dar negativ pentru test de laborator folosit pentru sifilisul infecţios (vezi sifilis primar sau secundar).Clasificarea cazului:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu există semne sau simptome clinice şi un test pozitiv de laboratorConfirmat: nu se aplică.
 + 
Capitolul IIIHepatite acute viraleDescriere clinică: afecţiune acută cu simptomatologie discretă la debut şi icter sau transaminaze crescute. + 
Articolul 14Hepatita acută virală tip ACriterii de laborator:● prezenţa anticorpilor specifici de tip IgM (antiHAV-IgM);● detectarea antigenului viral în materii fecale sau a acidului nucleic în ser.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are o legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 15Hepatita acută virală tip BCriterii de laborator:● prezenţa anticorpilor specifici faţă de antigenul central (de core) antiHBc-IgM;● detectarea acidului nucleic în ser.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz la care antigenul Hbs este pozitiv şi îndeplineşte criteriile clinice ale unei hepatite acuteConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile de laborator.
 + 
Articolul 16Hepatita virală tip CCriterii de laborator:● prezenţa anticorpilor specifici antiHCV;● detectarea acidului nucleic în probe biologice.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu se aplicăConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Capitolul IVBoli transmise prin alimente, apă sau prin mediu + 
Articolul 17AntraxDescriere clinică:Antraxul de inhalaţie: hipoxie, dispnee, lărgire mediastinală evidenţiată radiologic, apărute după inhalarea Bacillus anthracis, şi o scurtă boală respiratorie febrilă.Antraxul cutanat: o leziune cutanată care evoluează de la papulă, prin stadiul de veziculă, la escară neagră retractilă înconjurată de edem.Antraxul gastrointestinal: sindrom caracterizat prin durere abdominală severă, diaree, febră şi septicemie, apărut după consum de alimente crude contaminate.Criterii de laborator:● izolarea Bacillus anthracis din probe biologice recoltate din produse biologice care în mod normal sunt sterile (de exemplu, sânge sau LCR) sau din leziuni ale unor ţesuturi afectate (piele, plămân, intestin).Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil:– un caz care îndeplineşte criteriile clinice, fără izolarea B. anthracis şi fără altă etiologie precizată, dar cu un test de laborator care sugerează prezenţa B. anthracis ;– un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi care prezintă legătură epidemiologică cu expuneri confirmate din mediu, dar la care nu s-a evidenţiat cu laboratorul o infecţie cu B. anthracis.Confirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 18BotulismDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin diplopie, dificultăţi de acomodare, semne de afectare bulbară.Paralizia simetrică poate progresa rapid.Criterii de laborator:● detectarea toxinei botulinice în sânge, materii fecale, conţinut gastric sau din alimentele consumate de bolnav;● izolarea Clostridium botulinum din materii fecale.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are o legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 19SalmonelozeDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin diaree, dureri abdominale, greţuri şi uneori vărsături. Pot apărea, de asemenea, manifestări extradigestive.Criterii de laborator:● izolarea Salmonella (non-typhi, non-paratyphi) dintr-un produs biologic.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: izolarea Salmonella dintr-un produs biologic în absenţa informaţiilor despre caz sau un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are o legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 20ShigelozaDescriere clinică: afecţiune cu gravitate variabilă, caracterizată prin diaree, febră, greţuri, crampe abdominale şi tenesme.Criterii de laborator:● izolarea Shigella dintr-un produs biologicClasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are o legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Capitolul VAlte boli + 
Articolul 21Boala meningococicăDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin sindrom meningean, meningită şi/sau meningococemie care poate progresa rapid către o purpură fulminantă, şoc şi deces.Alte manifestări sunt posibile.Criterii de laborator:● identificarea pe frotiul realizat dintr-un produs biologic steril, în mod normal, a diplococilor gram-negativi;● izolarea Neisseria meningitidis dintr-un produs biologic steril în mod normal (LCR, sânge, lichid articular, pleural sau pericardic);● detectarea antigenului specific dintr-un produs biologic steril în mod normal;● detectarea acidului nucleic Neisseria meningitidis dintr-un produs biologic steril în mod normal.Pentru cazul probabil:● titru crescut al anticorpilor antimeningococici într-un singur ser recoltat în convalescenţăClasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice de boală invazivă meningococică fără confirmare de laborator sau cu identificarea N. meningitidis dintr-un produs biologic nesteril în mod normal sau cu creşterea titrului anticorpilor antimeningococici în serul recoltat în convalescenţăConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.NOTĂ: Purtătorii asimptomatici nu se vor raporta.
 + 
Capitolul VIZoonoze + 
Articolul 22Rabia umanăDescriere clinică: encefalomielită acută care aproape totdeauna evoluează spre comă şi deces în 10 zile de la apariţia primului simptom.Criterii de laborator:● detectarea prin imunofluorescenţă directă a anticorpilor specifici în produsul biologic (de preferinţă, creier sau nervii care înconjoară foliculii piloşi din zona cefei);● detectarea acidului nucleic al virusului rabic într-un produs biologic;● izolarea (din culturi celulare sau în vivo) a virusului rabic din salivă, lichid cefalorahidian sau de la nivelul sistemului nervos central;● identificarea titrului anticorpilor neutralizanţi specifici (neutralizare completă) în ser, lichid cefalorahidian la o persoană nevaccinată.Clasificarea cazurilor:Posibil: caz clinic compatibil, fără confirmare de laboratorProbabil: nu se aplicăConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Capitolul VIIBoli severe de import + 
Articolul 23HoleraDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin diaree apoasă şi/sau vărsături. Gravitatea este variabilă.Criterii de laborator:● izolarea Vibrio cholerae O1 sau O139 din materii fecale sau lichid de vărsătură;● determinarea prezenţei anticorpilor antitoxici şi vibriocizi specifici.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi are o legătură epidemiologică cu un caz confirmatConfirmat: un caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 24MalariaDescriere clinică: afecţiune caracterizată prin febră, frisoane, transpiraţii, cefalee, dureri musculare difuze, greţuri, vărsături, diaree, tuse.Criterii de laborator:● prezenţa parazitului în picătura groasă;● detectarea acidului nucleic parazitar.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: nu se aplicăConfirmat: parazitemie confirmată prin examen de laborator la o persoană cu sau fără semne clinice.
 + 
Articolul 25PestaDescriere clinică: boală caracterizată prin febră, frisoane, cefalee, stare generală alterată, prostraţie şi leucocitoză, care se manifestă sub una sau mai multe forme clinice:– limfadenită regională (pesta bubonică);– septicemie fără poartă de intrare evidentă (pesta septicemică);– pneumonie;– faringită cu limfadenită cervicală satelită.Criterii de laborator:● izolarea Yersinia pestis dintr-un produs biologic;● evidenţierea unui răspuns imun specific la antigenul F1 al Y.pestis.Pentru caz probabil:● titru ridicat al anticorpilor neutralizanţi specifici la antigenul F1 al Y.pestis la un pacient nevaccinat;● evidenţierea prezenţei antigenului F1 într-un produs biologic prin imunofluorescenţă.Clasificarea cazurilor:Posibil: caz clinic compatibil, fără confirmare de laboratorProbabil: nu se aplicăConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.
 + 
Articolul 26Febre virale hemoragice1. Febra Ebola/MarburgDescriere clinică: boală care debutează acut cu febră, vărsături şi diaree hemoragică. Frecvent apar cefalee, greţuri şi dureri abdominale. Pot urma manifestări hemoragice. Uneori se înregistrează o erupţie maculopapulară la nivelul toracelui.Criterii de laborator:● izolarea virusului;● biopsie cutanată pozitivă (imunohistochimie);● detectarea acizilor nucleici virali Ebola/Marburg;● depistarea prezenţei anticorpilor care pot apare tardiv în timpul evoluţiei bolii.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi este legat epidemiologic de un caz confirmatConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.2. Febra LassaDescriere clinică: boală care debutează treptat cu febră, cefalee, disfagie, tuse, greţuri, vărsături, diaree, mialgii, dureri toracice şi stare generală alterată. Pot urma manifestări hemoragice.Criterii de laborator:● izolarea virusului;● biopsie cutanată pozitivă (imunohistochimie);● detectarea acizilor nucleici virali Lassa;● depistarea prezenţei anticorpilor care pot apare tardiv în timpul evoluţiei bolii.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi este legat epidemiologic de un caz confirmatConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.3. Febra hemoragică Crimeea CongoDescriere clinică: boală care debutează treptat cu febră înaltă, frisoane, mialgii, cefalee, greţuri, vărsături. Pot urma manifestări hemoragice.Criterii de laborator:● izolarea virusului;● detectarea acidului nucleic viral;● depistarea prezenţei anticorpilor care pot apare tardiv în timpul evoluţiei bolii.Clasificarea cazurilor:Posibil: nu se aplicăProbabil: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi este legat epidemiologic de un caz confirmatConfirmat: caz care îndeplineşte criteriile clinice şi de laborator.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x