ORDIN nr. 1.070 din 25 august 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 874 din 24 septembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 24ABROGA PEORDIN 385 30/05/2002
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 743 03/07/2003
ActulREFERIRE LAORDIN 141 07/03/2002
ActulREFERIRE LALEGE 100 26/05/1998
ART. 24ABROGA PEORDIN 385 30/05/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea programului de supraveghere şi control al infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS)



Având în vedere prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sănătate publică, cu modificările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei nr. 141/2002 privind reorganizarea reţelei naţionale de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, cu modificările ulterioare,văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat nr. OB/9.628/2004,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii emite următorul ordin: + 
Articolul 1Direcţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Serviciul de prevenire şi control al bolilor transmisibile coordonează prin Reţeaua naţională de supraveghere şi control al bolilor transmisibile implementarea măsurilor de control al următoarelor infecţii cu transmitere sexuală: sifilis, gonoree, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis.
 + 
Articolul 2Depistarea cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală face parte integrantă din activitatea medicală curentă a medicilor, indiferent de specialitatea pe care o au.
 + 
Articolul 3Raportarea infecţiilor cu transmitere sexuală este obligatorie pentru toate unităţile sanitare din sectorul public sau privat.
 + 
Articolul 4Infecţiile cu transmitere sexuală cu raportare obligatorie sunt sifilisul, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis şi gonoreea.
 + 
Articolul 5Raportarea datelor statistice privind infecţiile cu transmitere sexuală se realizează numai după validarea acestora de către compartimentul de epidemiologie din cadrul direcţiei de sănătate publică.
 + 
Articolul 6Sistemul de supraveghere şi control pentru infecţia HIV/SIDA face obiectul unor reglementări specifice.
 + 
Articolul 7Statusul de infectat, prezent sau anamnestic, al persoanei cu rezultat reactiv în urma efectuării unei serologii pentru sifilis în cadrul examenului medical la angajare trebuie stabilit numai de către medicul dermatovenerolog.
 + 
Articolul 8Se aprobă Ghidul de diagnostic şi tratament al infecţiilor cu transmitere sexuală, cuprins în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 9Se aprobă atribuţiile şi sarcinile specifice unităţilor sanitare şi ale personalului medical în cadrul supravegherii şi controlului infecţiilor cu transmitere sexuală, cuprinse în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 10(1) Se aprobă sistemul informaţional în ITS, prevăzut în anexa nr. 3.(2) Raportarea cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală pe formatul fişei de declarare a cazului nou de ITS începe cu data de 1 ianuarie 2005.(3) Serviciile de specialitate judeţene ale ministerelor cu reţea sanitară proprie transmit lunar direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti compartimentul epidemiologie fişele de declarare a cazurilor noi de ITS, depistate în luna anterioară.
 + 
Articolul 11Se aprobă măsurile de supraveghere epidemiologică prin examene medicale clinice şi de laborator pentru populaţia generală şi grupurile populaţionale la risc crescut de contractare a infecţiilor cu transmitere sexuală, cuprinse în anexa nr. 4.
 + 
Articolul 12Se aprobă utilizarea în cadrul sistemului informaţional a următoarelor formulare prevăzute în anexa nr. 5: fişa de declarare a cazului nou de ITS, fişa de semnalizare a cazului de sifilis congenital al nou-născutului viu, fişa de investigaţie epidemiologică a bolnavului de ITS, fişa de tratament şi monitorizare a bolnavului de ITS.
 + 
Articolul 13Se aprobă instrucţiunile privind completarea fişei de declarare a cazului nou de ITS, prevăzute în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 14Se aprobă sistemul de supraveghere a sifilisului congenital al nou-născutului viu, prevăzut în anexa nr. 7.
 + 
Articolul 15Se aprobă sistemul de notificare a sifilisului congenital, cu excepţia celui al nou-născutului viu, prevăzut în anexa nr. 8.
 + 
Articolul 16(1) Sifilisul se declară doar de către medicul dermato-venerolog.(2) Pentru pacienţii cu adresabilitate scăzută la serviciile de sănătate, domiciliaţi în zone rurale cu accesibilitate redusă la medicul dermato-venerolog şi la laboratoare de analize medicale, declararea se face de către medicul dermato-venerolog în urma informării acestuia de către medicul de familie care depistează cazul, suspicionează diagnosticul, instituie tratamentul şi urmăreşte clinic pacientul.(3) Instituirea tratamentului de către medicii de familie în condiţiile menţionate la alin. (2) se poate face doar de către acei medici care fac dovada absolvirii unui program de formare în domeniul infecţiilor cu transmitere sexuală.
 + 
Articolul 17Unităţile sanitare din sectorul public asigură asistenţa medicală, inclusiv tratamentul, persoanelor suspecte şi confirmate cu infecţii cu transmitere sexuală, indiferent de domiciliu şi de statutul de asigurat al acestora.
 + 
Articolul 18Sumele necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin se cuprind în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare.
 + 
Articolul 19Laboratoarele de analize medicale autorizate şi/sau acreditate pentru efectuarea diagnosticului de laborator al infecţiilor cu transmitere sexuală au obligativitatea asigurării controlului extern de calitate pentru examinările de laborator efectuate în scopul diagnosticării infecţiilor cu transmitere sexuală.
 + 
Articolul 20Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţionează conform actelor normative în vigoare privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienă şi sănătate publică.
 + 
Articolul 21Anexele nr. 1-8 fac parte din prezentul ordin.
 + 
Articolul 22Organizarea activităţii de control al infecţiilor cu transmitere sexuală în cadrul ministerelor cu reţea sanitară proprie se face prin elaborarea de norme interne în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Articolul 23Direcţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, reţeaua de dermatovenerologie, reţeaua medicilor de familie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" Bucureşti, institutele de sănătate publică, ministerele cu reţea sanitară proprie, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti, centrele judeţene de transfuzie sanguină, precum şi celelalte instituţii sanitare menţionate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 24La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:1. Ordinul ministrului sănătăţii nr. 132/1979 pentru stabilirea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor transmise pe cale sexuală;2. Ordinul ministrului sănătăţii nr. 544/1995 privind aprobarea Programului de prevenire şi combatere a bolilor venerice;3. Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 385/2002 pentru aprobarea procedurilor de diagnostic şi tratament prevăzute în Ghidul de diagnostic şi tratament al infecţiilor cu transmitere sexuală, publicat în în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 27 iunie 2002.
 + 
Articolul 25(1) Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) Anexele vor fi editate şi multiplicate în 500 de exemplare de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, în termen de 45 de zile de la data publicării prezentului ordin.Ministrul sănătăţii,Ovidiu BrînzanBucureşti, 25 august 2004.Nr. 1.070.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x