ORDIN nr. 1.033 din 6 iulie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 677 din 28 iulie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 39 17/01/2005
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 7INCETARE APLICABILITATEORDIN 289 16/02/2004
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1574 18/12/2003 ART. 10
ActulREFERIRE LALEGE 571 22/12/2003 ART. 6
ActulREFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 37
ActulREFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003 ART. 6
ActulREFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 37
ART. 1REFERIRE LALEGE 571 22/12/2003
ART. 1REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
ART. 1REFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003
ART. 1REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
ART. 2REFERIRE LAORDIN 141 20/01/2004 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LANORMA 20/01/2004 ART. 8
ART. 7INCETARE APLICABILITATEORDIN 289 16/02/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 39 17/01/2005

privind constituirea şi atribuţiile Comisiei fiscale centrale



În temeiul art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările ulterioare, în baza prevederilor art. 6 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, şi ale art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 24 iunie 2004,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: + 
Articolul 1Pentru aplicarea unitară a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, ale Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, şi a actelor normative care reglementau taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe profit, accizele, impunerea unor venituri realizate din România de persoane fizice şi juridice nerezidente, impozitul pe venit, înainte de intrarea în vigoare a Codului fiscal, se constituie Comisia fiscală centrală la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, denumită în continuare Comisia.
 + 
Articolul 2(1) Comisia emite decizii pentru:a) problemele de natură fiscală şi cele de procedură fiscală, prin coroborarea legislaţiei din domeniu cu legislaţia conexă, după caz, pentru care se impune o soluţionare unitară în vederea eliminării confuziilor şi interpretărilor diferite în aplicarea legislaţiei;b) problemele ce privesc conflictele de competenţă ivite între organele fiscale care nu sunt subordonate unui organ ierarhic comun;c) cazurile în care aplicarea scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru bunurile şi serviciile finanţate din fonduri nerambursabile nu se poate realiza conform art. 8 din anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 141/2004.(2) Deciziile Comisiei se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea prin ordin al ministrului finanţelor publice.(3) Comisia este formată din 15 persoane cu drept de vot, din care: un preşedinte, un locţiitor al preşedintelui şi 13 membri, în componenţa prevăzută în anexă.(4) În cazul în care Comisia este sesizată în legătură cu soluţionarea unor conflicte de competenţă ce privesc bugetele locale, secretariatul va solicita Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, precum şi Ministerului Administraţiei şi Internelor desemnarea câte unui reprezentant în vederea completării Comisiei.(5) Comisia este coordonată de secretarul de stat care răspunde de politică şi legislaţie fiscală.
 + 
Articolul 3În cadrul Comisiei funcţionează un secretariat format din 4 persoane, dintre care două persoane din cadrul Direcţiei de politici şi legislaţie privind veniturile bugetului general consolidat, o persoană din cadrul Direcţiei generale juridice şi o persoană din cadrul proiectului "Codul de procedură fiscală".
 + 
Articolul 4(1) Directorii generali şi/sau adjuncţi în ale căror atribuţii se regăseşte coordonarea impozitelor prevăzute la art. 1, denumiţi în continuare directori coordonatori, respectiv şeful proiectului "Codul de procedură fiscală", selectează problematica rezultată din corespondenţa primită care este de competenţa Comisiei.(2) Ceilalţi membri ai Comisiei, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (1), pot propune spre dezbatere, în vederea adoptării unor soluţii unitare, probleme din domeniul legislaţiei fiscale şi procedurilor fiscale prevăzute la art. 1.(3) Directorii coordonatori, pentru problematica selectată, precum şi ceilalţi membri ai Comisiei, pentru problemele pe care le supun spre dezbatere, asigură elaborarea notei de prezentare şi soluţia propusă. Înscrierea pe ordinea de zi a notelor de prezentare şi a soluţiilor propuse se supune aprobării preşedintelui Comisiei.
 + 
Articolul 5(1) Comisia se întruneşte o dată pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie, după cum urmează:a) Comisia se poate întruni şi poate lua decizii în prezenţa a cel puţin 9 membri, dintre care nu pot să lipsească preşedintele Comisiei sau locţiitorul acestuia, directorul general al Direcţiei generale juridice şi directorul coordonator sau înlocuitorii de drept ai acestora pe problematica specifică fiecărui impozit care face obiectul analizei. În situaţia în care se dezbat probleme din domeniul Codului de procedură fiscală sau care privesc conflictele de competenţă, nu pot să lipsească de la lucrările Comisiei şeful proiectului "Codul de procedură fiscală" şi directorul Direcţiei juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau înlocuitorii de drept ai acestora;b) în cazul soluţionării unor conflicte de competenţă ce privesc bugetele locale, Comisia se poate întruni şi poate lua decizii în prezenţa a cel puţin 11 membri, dintre care nu pot să lipsească preşedintele Comisiei sau locţiitorul acestuia, şeful proiectului "Codul de procedură fiscală", directorul Direcţiei juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau înlocuitorii de drept ai acestora şi cel puţin unul dintre reprezentanţii desemnaţi potrivit art. 2 alin. (4).(3) Deciziile se iau cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi şi sunt valabile indiferent de poziţia ulterioară a persoanelor absente de la lucrările Comisiei.(4) La lucrările şedinţei pot fi invitaţi să participe fără drept de vot specialişti din cadrul direcţiilor de specialitate.(5) Comisia analizează notele de prezentare şi soluţiile propuse, înscrise pe ordinea de zi, şi aprobă prin decizii soluţii unitare de aplicare a prevederilor legale sau, după caz, respinge soluţiile propuse dacă acestea contravin prevederilor legale sau dacă nu sunt de competenţa Comisiei, în sensul art. 2 alin. (1).(6) Comisia nu soluţionează probleme punctuale care nu presupun adoptarea unor soluţii unitare general aplicabile de către toţi agenţii economici, acestea rezolvându-se potrivit atribuţiilor direcţiilor, prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Finanţelor Publice, şi potrivit legislaţiei specifice.
 + 
Articolul 6(1) Secretariatul va ţine un registru în care se vor consemna:– data şedinţei;– participanţii (nominal);– ordinea de zi;– modul de votare a deciziilor;– numărul atribuit deciziei Comisiei.(2) Cu cel puţin 3 zile înaintea şedinţei, secretariatul distribuie membrilor Comisiei şi invitaţilor: nota de prezentare a problemelor supuse dezbaterii şi soluţiile propuse, sub semnătura directorilor coordonatori, sau, după caz, a celorlalţi membri ai Comisiei.(3) Procesul-verbal al şedinţei Comisiei se redactează de secretariat, va fi semnat de membrii prezenţi ai Comisiei şi va fi păstrat la secretariatul acesteia.(4) În termen de 3 zile de la data şedinţei, secretariatul Comisiei redactează decizia, care va conţine numai soluţiile aprobate de Comisie şi proiectul de ordin pe care îl va înainta spre aprobare ministrului finanţelor publice.(5) Prin grija secretariatului şi a directorilor coordonatori decizia Comisiei se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 7La data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi încetează valabilitatea Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 289/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 19 februarie 2004.
 + 
Articolul 8Soluţiile unitare adoptate prin decizii ale Comisiei şi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice sunt aplicabile de la data intrării în vigoare a actului normativ în baza căruia au fost date.
 + 
Articolul 9Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 10Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TănăsescuBucureşti, 6 iulie 2004.Nr. 1.033.
 + 
Anexa COMPONENŢA COMISIEI FISCALE CENTRALE

  Nr. crt. Funcţia Domeniul Statutul
  1. Secretar de stat Cu atribuţii în domeniul politicii şi legislaţiei fiscale preşedinte
  2. Secretar de stat Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală locţiitor al preşedintelui
  3. Director general Direcţia generală de politici şi legislaţie privind veniturile bugetului general consolidat membru
  4. Director general Direcţia generală juridică membru
  5. Director general Direcţia generală de gestiune a impozitelor şi contribuţiilor – ANAF membru
  6. Director general Direcţia generală de colectare a creanţelor bugetare – ANAF membru
  7. Director general Direcţia generală de inspecţie fiscală – ANAF membru
  8. Director general Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor – ANAF membru
  9. Director general adjunct, care coordonează legislaţia privind impunerea persoanelor juridice şi a altor entităţi similare Direcţia generală de politici şi legislaţie privind veniturile bugetului general consolidat membru
  10. Director general adjunct, care coordonează legislaţia privind taxa pe valoarea adăugată Direcţia generală de politici şi legislaţie privind veniturile bugetului general consolidat membru
  11. Director general adjunct, care coordonează legislaţia privind accizele Direcţia generală de politici şi legislaţie privind veniturile bugetului general consolidat membru
  12. Director Direcţia de reglementări contabile membru
  13. Director Direcţia juridică – ANAF membru
  14. Şef serviciu Serviciul legislaţie şi armonizare TVA în regim normal şi regimuri speciale membru
  15. Şef proiect Proiectul "Codul de procedură fiscală" – ANAF membru
  *16. Reprezentant Asociaţia Comunelor din România membru
  *17. Reprezentant Asociaţia Oraşelor din România membru
  *18. Reprezentant Asociaţia Municipiilor din România membru
  *19. Reprezentant Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România membru
  *20. Reprezentant Ministerul Administraţiei şi Internelor membru

––––-Notă *) Numai în cazul în care se dezbat problemele prevăzute la art. 2alin. (4) din ordin.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x