OJ:L_202500719: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/719 al Comisiei din 14 aprilie 2025 de supunere la înregistrare a importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia în urma redeschiderii investigației în vederea punerii în aplicare a hotărârii din 5 februarie 2025 în cauza T-122/23 privind Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 15/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/71915.4.2025REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/719 AL COMISIEI din 14 aprilie 2025 de supunere la înregistrare a importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia în urma redeschiderii investigației în vederea punerii în aplicare a...

Informatii

Data documentului: 14/04/2025
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Comerț și Securitate Economică
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/719

15.4.2025

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/719 AL COMISIEI

din 14 aprilie 2025

de supunere la înregistrare a importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia în urma redeschiderii investigației în vederea punerii în aplicare a hotărârii din 5 februarie 2025 în cauza T-122/23 privind Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (1) (denumit în continuare „regulamentul de bază”), în special articolul 24,

întrucât:

1.   PROCEDURA

1.1.   Adoptarea de măsuri

(1)

Prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/309 al Comisiei (2), Comisia a instituit taxe compensatorii definitive la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia (denumită în continuare „investigația inițială”).

(2)

La 4 iunie 2018, în urma unei reexaminări intermediare parțiale privind subvenționarea tuturor producătorilor-exportatori, în conformitate cu articolul 19 din regulamentul de bază, Comisia a decis să mențină măsurile stabilite în investigația inițială prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/823 al Comisiei (3).

(3)

La 15 mai 2020, în urma unei reexaminări intermediare parțiale în conformitate cu articolul 19 din regulamentul de bază, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/658 al Comisiei (4), Comisia a modificat nivelul taxei compensatorii pentru un producător-exportator.

(4)

La 25 mai 2021, în urma unei reexaminări efectuate în perspectiva expirării măsurilor în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază, Comisia a prelungit măsurile stabilite în investigația inițială [și modificate prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/658] cu încă cinci ani prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 al Comisiei (5).

(5)

La 8 decembrie 2022, în urma unei reexaminări intermediare parțiale, Comisia a publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 (6) (denumit în continuare „regulamentul în litigiu”).

1.2.   Hotărârea Tribunalului Uniunii Europene

(6)

La 6 martie 2023, Ege İhracatçıları Birliği (Asociația exportatorilor din Marea Egee), Akdeniz İhracatçıları Birliği (Asociația exportatorilor mediteraneeni), İstanbul İhracatçıları Birliği (Asociația exportatorilor din Istanbul), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (Asociația exportatorilor din estul Mării Negre) și Denizli İhracatçıları Birliği (Asociația exportatorilor din Denizli), împreună cu membrii lor (denumite în continuare „reclamantele”), au introdus o acțiune în anulare în fața Tribunalul Uniunii Europene (denumit în continuare „Tribunalul”), contestând legalitatea regulamentului în litigiu.

(7)

În susținerea acțiunii introduse, reclamantele au invocat șapte motive. Primul motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 1 alineatul (1), a articolului 3 alineatul (2), a articolului 5 și a articolului 7 din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia nu a efectuat o analiză de transfer în ceea ce privește subvenția pe kilogram de păstrăv achiziționat.

(8)

Al doilea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 22 alineatul (6) din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia a aplicat o nouă metodologie de calcul al valorii subvenției pe kilogram de păstrăv achiziționat.

(9)

Al treilea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 1 alineatul (1), a articolului 3 alineatul (2), a articolului 5 și a articolului 7 din regulamentul de bază, întrucât Comisia a săvârșit erori vădite de apreciere la calcularea valorii subvenției pe kilogram de păstrăv achiziționat.

(10)

Al patrulea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 22 alineatul (6) din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia a modificat metodologia de calcul al valorii subvenției pe kilogram de păstrăv achiziționat prin includerea păstrăvilor mari în acest calcul.

(11)

Al cincilea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 1 alineatul (1), a articolului 3 alineatul (2), a articolului 5 și a articolului 7 din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia a inclus păstrăvii mari în calculul valorii subvenției pe kilogram de păstrăv achiziționat, chiar dacă măsurile compensatorii nu se refereau la păstrăvii mari.

(12)

Al șaselea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 3 din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia a ajuns la concluzia eronată că anumite împrumuturi la export acordate întreprinderii Gümüșdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat AȘ (denumită în continuare „Gümüșdoğa”) de bănci private trebuiau să fie atribuite guvernului Turciei.

(13)

Al șaptelea motiv era întemeiat pe presupusa încălcare a articolului 5 și a articolului 7 alineatele (2) și (4) din regulamentul de bază, în măsura în care Comisia a săvârșit erori vădite de apreciere la calcularea ratei de subvenționare a Gümüșdoğa.

(14)

La 5 februarie 2025, Tribunalul a pronunțat hotărârea (7) de anulare în parte a regulamentului în litigiu în ceea ce le privește pe reclamante, cu excepția Özpekler İnșaat Taahhüt Dayanıklı Tüketim Malları Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd Șirketi și a Selina Balık İșleme Tesisi İthalat İhracat Ticaret AȘ.

(15)

Tribunalul a constatat că Comisia a săvârșit două erori de apreciere care afectau valoarea avantajului constatat, și anume în ceea ce privește avantajul primit cu titlu de „sprijin pentru expoziții” și avantajul primit cu titlu de „sprijin acordat Asociației exportatorilor din Marea Egee”.

2.   MOTIVE PENTRU ÎNREGISTRARE

(16)

Comisia a analizat dacă ar fi necesară supunerea la înregistrare a importurilor produsului în cauză. În contextul respectiv, Comisia a ținut seama de următoarele aspecte.

(17)

Articolul 266 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că instituțiile trebuie să ia măsurile necesare pentru a executa hotărârile. În cazul anulării unui act adoptat de instituții în cadrul unei proceduri administrative, cum ar fi investigațiile antisubvenție, executarea hotărârii Tribunalului constă în înlocuirea actului anulat cu un nou act, în care este eliminată (8) ilegalitatea identificată de către Tribunal.

(18)

În conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (denumită în continuare „Curtea de Justiție”), procedura de înlocuire a actului anulat poate fi reluată chiar din punctul în care a intervenit ilegalitatea (9). Aceasta implică, în special, faptul că, într-o situație în care este anulat un act care încheie o procedură administrativă, anularea respectivă nu afectează în mod necesar actele pregătitoare, cum ar fi deschiderea procedurii antidumping.

(19)

Într-o situație în care, de exemplu, un regulament de instituire a unor măsuri antisubvenție definitive este anulat, aceasta înseamnă că, ulterior anulării, procedura antisubvenție este încă deschisă, deoarece actul de încheiere a procedurii a dispărut din ordinea juridică a Uniunii (10), cu excepția cazului în care ilegalitatea s-a produs în etapa de deschidere.

(20)

Astfel cum s-a explicat în avizul de redeschidere (11), întrucât ilegalitatea nu s-a produs în etapa de deschidere, ci în etapa de investigație, Comisia a decis să redeschidă reexaminarea intermediară și a reluat-o din punctul în care s-a produs neregula.

(21)

Conform jurisprudenței Curții de Justiție, reluarea procedurii administrative și eventuala reinstituire a taxelor nu pot fi considerate a fi contrare principiului neretroactivității (12). Avizul de redeschidere a informat părțile interesate, inclusiv importatorii, că orice datorie viitoare, în cazul în care se justifică, ar deriva din constatările reexaminării.

(22)

Pe baza noilor sale constatări și a rezultatelor investigației redeschise, care nu sunt cunoscute în această etapă, Comisia poate adopta un regulament de revizuire, dacă este cazul, a nivelurilor taxelor aplicabile. Nivelurile revizuite respective, după caz, vor intra în vigoare de la data la care a intrat în vigoare regulamentul în litigiu.

(23)

În acest scop, Comisia a solicitat autorităților vamale naționale să aștepte rezultatul reexaminării înainte de a decide cu privire la orice cerere de rambursare referitoare la taxele compensatorii anulate de Tribunal. Autoritățile vamale sunt îndemnate, astfel, să suspende orice cereri de rambursare a taxelor anulate până la data publicării rezultatului reexaminării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(24)

În plus, în cazul în care investigația de redeschidere ar conduce la reinstituirea măsurilor, taxele ar trebui să fie percepute inclusiv pentru perioada în care s-a desfășurat investigația de redeschidere.

(25)

În această privință, Comisia remarcă faptul că înregistrarea este un instrument prevăzut la articolul 24 alineatul (5) din regulamentul de bază astfel încât măsurile să poată fi aplicate, ulterior, importurilor începând de la data înregistrării. În cazul de față, Comisia consideră adecvat să se înregistreze importurile în vederea facilitării perceperii taxelor compensatorii după revizuirea nivelurilor acestora, în conformitate cu hotărârea Tribunalului (13).

(26)

În conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție (14), spre deosebire de înregistrarea ce are loc în cursul perioadei dinaintea adoptării măsurilor provizorii, condițiile prevăzute la articolul 16 alineatul (4) din regulamentul de bază nu sunt aplicabile în cazul de față.

(27)

Într-adevăr, scopul înregistrării în contextul executării hotărârilor Tribunalului nu este de a permite eventuala percepere retroactivă a măsurilor de apărare comercială, astfel cum se prevede în dispozițiile respective. Scopul este mai degrabă acela de a proteja eficacitatea măsurilor în vigoare, fără întreruperi nejustificate de la data intrării în vigoare a regulamentului în litigiu până la reinstituirea taxelor corectate, asigurându-se că, în viitor, va fi posibilă perceperea taxelor în cuantumul corect.

(28)

În lumina observațiilor de mai sus, Comisia a considerat că există motive pentru înregistrare în temeiul articolului 24 alineatul (5) din regulamentul de bază.

3.   ÎNREGISTRAREA

(29)

Pe baza celor de mai sus, importurile de produs fabricat de societățile enumerate în anexă trebuie să fie supuse înregistrării.

(30)

Astfel cum se indică în avizul de redeschidere, obligația finală de plată a taxelor compensatorii, după caz, începând de la data intrării în vigoare a regulamentului în litigiu va decurge din constatările reexaminării.

(31)

Nu se pot percepe taxe mai mari decât taxele stabilite în regulamentul în litigiu pentru perioada cuprinsă între publicarea avizului de redeschidere și data intrării în vigoare a rezultatelor investigației de redeschidere.

(32)

Taxele compensatorii actuale aplicabile societăților enumerate în anexă variază între 3,4 % și 4,4 %,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   În temeiul articolului 24 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2016/1037, autoritățile vamale iau măsurile corespunzătoare pentru a înregistra importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu, încadrați în prezent la codurile NC ex 0301 91 90 , ex 0302 11 80 , ex 0303 14 90 , ex 0304 42 90 , ex 0304 82 90 , ex 0305 43 00 și ex 1604 19 10 (codurile TARIC 0301 91 90 11, 0302 11 80 11, 0303 14 90 11, 0304 42 90 10, 0304 82 90 10, 0305 43 00 11 și 1604 19 10 11), originari din Republica Turcia și produși de societățile enumerate în anexă.

(2)   Înregistrarea expiră la nouă luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(3)   Nivelurile taxelor compensatorii care pot fi percepute la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu încadrați în prezent la codurile NC ex 0301 91 90 , ex 0302 11 80 , ex 0303 14 90 , ex 0304 42 90 , ex 0304 82 90 , ex 0305 43 00 și ex 1604 19 10 (codurile TARIC 0301 91 90 11, 0302 11 80 11, 0303 14 90 11, 0304 42 90 10, 0304 82 90 10, 0305 43 00 11 și 1604 19 10 11), originari din Republica Turcia și produși de societățile enumerate în anexă între redeschiderea investigației și data intrării în vigoare a rezultatelor investigației de redeschidere nu trebuie să le depășească pe cele instituite prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390.

(4)   Autoritățile vamale naționale așteaptă publicarea regulamentului de punere în aplicare relevant al Comisiei de reinstituire a taxelor înainte de a lua o decizie cu privire la orice cerere de rambursare sau de remitere a taxelor compensatorii în ceea ce privește importurile societăților enumerate în anexă.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 aprilie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  
JO L 176, 30.6.2016, p. 55, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1037/oj.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/309 al Comisiei din 26 februarie 2015 de instituire a unei taxe compensatorii definitive și de percepere definitivă a taxei provizorii aplicate importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia (JO L 56, 27.2.2015, p. 12, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/309/oj).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/823 al Comisiei din 4 iunie 2018 de încheiere a reexaminării intermediare parțiale a măsurilor compensatorii aplicabile importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Republica Turcia (JO L 139, 5.6.2018, p. 14, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/823/oj).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/658 al Comisiei din 15 mai 2020 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/309 de instituire a unei taxe compensatorii definitive și de percepere definitivă a taxei provizorii aplicate importurilor de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia în urma unei reexaminări intermediare în conformitate cu articolul 19 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 155, 18.5.2020, p. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/658/oj).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 al Comisiei din 20 mai 2021 de instituire a unei taxe compensatorii definitive la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia în urma unei reexaminări efectuate în perspectiva expirării măsurilor în temeiul articolului 18 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 183, 25.5.2021, p. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/823/oj).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei din 7 decembrie 2022 de modificare a taxei compensatorii definitive instituite la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 în urma unei reexaminări intermediare parțiale în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 316, 8.12.2022, p. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2390/oj).

(7)  Hotărârea din 5 februarie 2025, cauza T-122/23, Ege İhracatçıları Birliği și alții/Comisia, ECLI:EU:T:2025:133.

(8)  Cauzele conexate 97, 193, 99 și 215/86, Asteris AE și alții și Republica Elenă/Comisia [1988] Rec. 2181, punctele 27 și 28.

(9)  Cauza C-415/96, Spania/Comisia [1998] Rec. I-6993, punctul 31; cauza C-458/98 P, Industrie des Poudres Sphériques/Consiliul [2000] I-8147, punctele 80-85; cauza T-301/01, Alitalia/Comisia [2008] II-1753, punctele 99 și 142; cauzele conexate T-267/08 și T-279/08, Région Nord-Pas de Calais/Comisia [2011] II-0000, punctul 83.

(10)  Cauza C-415/96, Spania/Comisia [1998] Rec. I-6993, punctul 31; cauza C-458/98 P, Industrie des Poudres Sphériques/Consiliul [2000] I-8147, punctele 80-85.

(11)  
JO C, C/2025/2264, 15.4.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2264/oj.

(12)  Cauza C-256/16, Deichmann SE/Hauptzollamt Duisburg, hotărârea Tribunalului din 15 martie 2018, punctul 79 și C & J, Clark International Ltd/Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs, hotărârea din 19 iunie 2019, punctul 5.

(13)  Cauza T-440/20, Jindal Saw/Comisia Europeană, ECLI:EU:T:2022:318, punctele 154-159.

(14)  Cauza C-256/16, Deichmann SE/Hauptzollamt Duisburg, punctul 79, și cauza C-612/16, C & J Clark International Ltd/Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs, hotărârea din 19 iunie 2019, punctul 58.


ANEXĂ

Producători-exportatori turci ale căror importuri trebuie să facă obiectul înregistrării:

Nume

Cod adițional TARIC

Fishark Su Ürünleri Üretim ve Sanayi Ticaret A.Ș.

B985

Gümüșdoga Su Ürünleri Üretim Ihracat Ithalat AȘ

B964

Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ș.

B968

Alima Su Ürünleri ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ș.

B974

Bağcı Balık Gıda ve Enerji Üretimi San ve Tic. A.Ș.

B977

Baypa Bayhan Su Urunleri San. Ve Tic. A.S.

C890

Ertug Balik Uretim Tesisi A.S. and More Su Urunleri A.S.

C891

Kemal Balıkçılık Ihracat Ltd. Ști.

B981

Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret A.Ș.

B965

Kuzuoğlu Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ș.

89MI

Lazsom Su Urunleri Gida Uretim Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi

C892

Liman Entegre Balıkçılık San ve Tic. Ltd. Ști.

B982

Ömer Yavuz Balikcilik Su Ürünleri San. Tic. Ltd. Sti.

B984

Premier Kultur Balikciligi Yatirim Ve Pazarlama A.S

C893

Uluturhan Balikçilik Turizm Ticaret Limited Șirketi

C894

Yavuzlar Otomotiv Balikcilik San.Tic.Ltd.Sti.

C895

Toate celelalte societăți

B999


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/719/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x