OJ:L_202500682: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/682 al Comisiei din 8 aprilie 2025 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 în ceea ce privește specificațiile alimentului nou pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L.
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Jurnalul Oficial UE, Repertoriu EUR-Lex, 09/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 08/04/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară
Formă: Jurnalul Oficial UE
Formă: Repertoriu EUR-Lex
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria L |
2025/682 |
9.4.2025 |
REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/682 AL COMISIEI
din 8 aprilie 2025
de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 în ceea ce privește specificațiile alimentului nou pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L.
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12,
întrucât:
(1) |
Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii. |
(2) |
În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă cu alimente noi a Uniunii. |
(3) |
Lista Uniunii prevăzută în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 include pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou autorizat. |
(4) |
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/120 al Comisiei (3) a autorizat introducerea pe piață a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou destinat utilizării în mai multe alimente. |
(5) |
La 19 octombrie 2023, societatea Ferm Food ApS (denumită în continuare „solicitantul”) a transmis Comisiei, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de modificare a specificațiilor alimentului nou pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. Solicitantul a cerut reducerea nivelurilor de proteine și lipide și creșterea nivelurilor de carbohidrați totali, fibre totale, umiditate și cenușă din pudra finală. |
(6) |
Solicitantul a furnizat o justificare pentru cererea sa de modificare a specificațiilor alimentului nou care se referă la o modificare a mai multor parametri de compoziție. Solicitantul a indicat că modificările solicitate ale specificațiilor implică o definiție mai largă a caracteristicilor/compoziției alimentului nou și că aceste modificări ar permite fluctuații ale randamentului, ale producției în fabricile de ulei și ale metodelor de presare din Uniune. Modificările propuse ar permite, de asemenea, utilizarea Brassica rapa L. și Brassica napus L. atât din recoltele de iarnă, cât și din cele de primăvară și, prin urmare, ar crește aprovizionarea cu materii prime și producția potențială de pudră din semințe de rapiță parțial degresate pentru alimente. În special, scăderea nivelului minim de proteine de la 33 % la 28 % ar permite extinderea aprovizionării cu materii prime și a potențialului de transformare în alimente a unei cantități mai mari de turte din semințe de rapiță destinate hranei pentru animale. Având în vedere că piața solicită alimente cu conținut scăzut de grăsime, reducerea nivelului minim de lipide de la 14 % la 10 % ar permite producerea unei pudre din semințe de rapiță mai adecvată ca ingredient alimentar. În plus, creșterea nivelului maxim de umiditate de la sub 7 % la sub 11 % ar permite utilizarea unor tehnologii mai eficiente, permițând un proces de uscare sau stabilizare cu un consum mai mic de energie, ceea ce ar reduce amprenta globală de carbon a rafinării turtelor din semințe de rapiță pentru produsele alimentare. În plus, întrucât limita de peroxid specificată rămâne neschimbată, riscul oxidării nu crește odată cu creșterea sugerată a umidității. De asemenea, solicitantul și-a justificat cererea indicând faptul că scăderea solicitată a nivelurilor de proteine și lipide și creșterea nivelurilor de carbohidrați totali, fibre totale, umiditate și cenușă în pudra finală nu afectează siguranța alimentului nou. |
(7) |
Pe lângă variabilitatea materiei prime, modificările propuse ale specificațiilor alimentului nou sunt rezultatul unor modificări ale procesului de producție. În cadrul procesului Ferm Food ApS, turta din semințe de rapiță deja parțial degresate este achiziționată de la producătorii de ulei de rapiță din UE, transportată la unitatea de producție a Ferm Food ApS și fermentată cu un amestec de bacterii lactice. Procesul nu include etapele de spălare, filtrare, centrifugare sau acidificare, astfel cum sunt descrise în avizul științific al Autorității pentru Siguranța Alimentară (4) (denumită în continuare „autoritatea”). Produsul rezidual al fermentației bacteriilor lactice este acidul lactic. |
(8) |
Comisia consideră că actualizarea solicitată a listei Uniunii privind modificarea specificațiilor pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. propusă de solicitant nu este susceptibilă să aibă un efect asupra sănătății umane și că nu este necesară o evaluare a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Modificările procesului de producție, variabilitatea materiei prime și modificările nivelurilor de proteine, lipide, carbohidrați totali, fibre totale, umiditate și cenușă nu afectează siguranța alimentului nou, astfel cum a fost evaluat de autoritate, și nu modifică concluziile autorității care au sprijinit autorizarea inițială. |
(9) |
Informațiile furnizate în cerere oferă suficiente motive pentru a stabili că modificările aduse specificațiilor alimentului nou sunt conforme cu condițiile prevăzute la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283 și trebuie aprobate. |
(10) |
Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 trebuie modificată în consecință. |
(11) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 8 aprilie 2025.
Pentru Comisie
Președinta
Ursula VON DER LEYEN
(1)
JO L 327, 11.12.2015, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
(3) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/120 al Comisiei din 2 februarie 2021 de autorizare a introducerii pe piață a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (JO L 37, 3.2.2021, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/120/oj).
(4)
EFSA Journal, 2020; 18(7):6197.
ANEXĂ
În tabelul 2 (Specificații) din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, rubrica referitoare la „pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L.” se înlocuiește cu următorul text:
Alimente noi autorizate |
Specificații |
||||
„Pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. |
Definiție: Pudra este produsă din semințe parțial degresate de plante nemodificate genetic de Brassica rapa L. și Brassica napus L. din cultivare cu un conținut redus de acid erucic și de glucozinolați (00), printr-o serie de etape de prelucrare cu scopul de a reduce nivelul de glucozinolați și de fitați. Surse: Semințe de Brassica rapa L. și de Brassica napus L. Caracteristici/Compoziție: Proteine (N × 6,25): 28,0-43,0 % Lipide: 10,0-22,0 % Total carbohidrați (*): 33,0-45,0 % Total fibre (**): 33,0-46,0 % Umiditate: < 11,0 % Cenușă: < 8,0 % Total glucozinolați: < 0,3 mmol/kg (≤ 120 mg/kg) Fitat: < 1,5 % Indice de peroxid (în greutatea alimentului nou): ≤ 3,0 mEq O2/kg Metale grele: Plumb: < 0,2 mg/kg Arsen (anorganic): < 0,2 mg/kg Cadmiu: < 0,2 mg/kg Mercur: < 0,1 mg/kg Aluminiu: < 35,0 mg/kg Criterii microbiologice: Număr total de microorganisme (30 °C): < 5 000 UFC/g Enterobacterii: < 10 UFC/g Salmonella spp. Negativ/25 g Drojdii și mucegaiuri: < 100 UFC/g Bacillus cereus: < 100 UFC/g
UFC: Unități formatoare de colonii, AOAC: Association of Official Agricultural Chemists («Asociația chimiștilor oficiali din domeniul agricol»)”. |
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/682/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)