OJ:C_202502284: Anunț de recrutare PE/329/2025/S – Director/directoare (grupa de funcții AD, gradul 14) – Direcția Generală Servicii de Cercetare Parlamentară – Direcția pentru evaluarea impactului și prospectivă

Redacția Lex24
Publicat in Jurnalul Oficial UE, Repertoriu EUR-Lex, 15/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2025/228415.4.2025ANUNȚ DE RECRUTARE PE/329/2025/S DIRECTOR/DIRECTOARE (grupa de funcții AD, gradul 14)Direcția Generală Servicii de Cercetare Parlamentară – Direcția pentru evaluarea impactului și prospectivă(C/2025/2284)  1.   Postul vacantPreședinta Parlamentului European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post...

Informatii

Data documentului: 15/04/2025
Emitent: Parlamentul European
Formă: Jurnalul Oficial UE
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2025/2284

15.4.2025

ANUNȚ DE RECRUTARE PE/329/2025/S

DIRECTOR/DIRECTOARE

(grupa de funcții AD, gradul 14)

Direcția Generală Servicii de Cercetare Parlamentară – Direcția pentru evaluarea impactului și prospectivă

(C/2025/2284)

 

1.   Postul vacant

Președinta Parlamentului European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post de director/directoare (AD, gradul 14) în cadrul Direcției Generale Servicii de Cercetare Parlamentară, Direcția pentru evaluarea impactului și prospectivă, în temeiul articolului 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (1) (denumit în continuare „statutul”).

Această procedură de selecție, care urmărește să extindă posibilitățile de alegere ale autorității împuternicite să facă numiri, se va desfășura în paralel cu procedura internă și cu procedura interinstituțională de ocupare a posturilor.

Remunerația și condițiile de angajare sunt prevăzute în statut. Recrutarea se va face la gradul AD 14 (2). La salariul de bază, căruia i se aplică impozitul stabilit în beneficiul Uniunii, dar care nu intră sub incidența impozitului național, se pot adăuga anumite indemnizații, în condițiile prevăzute de statut.

Candidaților și candidatelor li se atrage atenția asupra faptului că statutul prevede îndeplinirea cu succes de către orice nou membru al personalului a unei perioade de probă de nouă luni și a faptului că acest post intră sub incidența normelor referitoare la politica de mobilitate, adoptate de către Biroul Parlamentului European la 15 ianuarie 2018.

Acest post necesită disponibilitate și numeroase contacte interne și externe, în special cu deputații în Parlamentul European. Directorul sau directoarea va trebui să efectueze deplasări frecvente în diferitele locuri de desfășurare a activității Parlamentului European.

2.   Locul de desfășurare a activității

Bruxelles. Acest post poate fi transferat în unul dintre celelalte locuri de desfășurare a activității Parlamentului European.

3.   Egalitatea de șanse

Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, etnie, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.

4.   Natura atribuțiilor

Directorul sau directoarea este un funcționar de nivel înalt căruia îi revin, în cadrul orientărilor și deciziilor stabilite de autoritatea parlamentară și de directorul general, următoarele sarcini (3):

asigură buna funcționare a unei mari entități a Secretariatului General, care cuprinde mai multe unități ce acoperă domeniile de competență ale direcției, în conformitate cu politicile instituției;

conduce, stimulează, motivează și coordonează echipele de angajați; optimizează utilizarea resurselor entității, asigurând calitatea serviciului (organizare, gestionarea resurselor umane și bugetare, inovare etc.) în domeniile sale de activitate;

organizează activitățile direcției (stabilirea obiectivelor și a strategiilor), ia deciziile necesare în vederea atingerii obiectivelor stabilite, evaluează serviciile prestate pentru a le garanta calitatea;

consiliază directorul general, Secretarul General și deputații din Parlamentul European în domeniile sale de activitate;

cooperează cu diversele direcții din Secretariatul General, reprezintă instituția și negociază contracte sau acorduri în domeniile sale de activitate;

gestionează și finalizează proiecte specifice care pot implica responsabilități financiare;

are funcția de ordonator de credite subdelegat.

5.   Admisibilitate

Această procedură de selecție este deschisă candidaților și candidatelor care, la data-limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, îndeplinesc următoarele condiții:

(a)   Condiții generale

În conformitate cu articolul 28 din statut, persoanele care candidează trebuie, în special:

să fie resortisanți sau resortisante ai unui stat membru al Uniunii Europene (4);

să se bucure de drepturile cetățenești;

să își fi îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației aplicabile privind serviciul militar;

să prezinte garanțiile morale necesare pentru exercitarea atribuțiilor care le revin.

(b)   Condiții specifice

(i)   Calificări și diplome necesare

studii de un nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă recunoscută oficial în unul dintre statele membre ale Uniunii, în cazul în care durata normală a acestor studii este de patru ani sau mai mult;

sau

studii de nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă recunoscută oficial în unul dintre statele membre ale Uniunii și o experiență profesională relevantă de cel puțin un an (5), în cazul în care durata normală a acestor studii este de cel puțin trei ani.

Diplomele, indiferent dacă sunt eliberate într-un stat membru al Uniunii sau într-o altă țară, trebuie să fie recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE, cum ar fi Ministerul Educației dintr-un stat membru.

Candidații și candidatele care dețin diplome eliberate într-un stat care nu este membru (6) al Uniunii trebuie să anexeze candidaturii un document de echivalare a diplomelor lor la nivelul UE. Pentru a găsi informații suplimentare despre recunoașterea titlurilor și diplomelor obținute în afara UE în rețelele ENIC-NARIC, consultați site-ul https://www.enic-naric.net/.

(ii)   Experiența profesională necesară

Experiență profesională dobândită după obținerea calificărilor menționate mai sus:

doisprezece ani, cel puțin în parte în domeniile de competență ale direcției, din care:

minimum șase ani într-un mediu european și/sau internațional; și

minimum șase ani în funcții de conducere într-un departament mare.

(iii)   Cunoștințe lingvistice

Sunt obligatorii cunoașterea aprofundată (nivel minim C1) a unei limbi oficiale a Uniunii Europene (7) și cunoașterea la un nivel satisfăcător (nivel minim B2) a cel puțin unei alte limbi oficiale a Uniunii Europene.

Aceste cunoștințe sunt stabilite în Cadrul european comun de referință pentru limbi. Le puteți consulta pe următorul site web: https://europass.europa.eu/ro/common-european-framework-reference-language-skills.

Comitetul consultativ va ține seama de cunoașterea altor limbi oficiale ale Uniunii Europene.

6.   Probele

Pentru a ajuta autoritatea împuternicită să facă numiri în procesul de selecție, Comitetul consultativ pentru numirea înalților funcționari va stabili lista candidaților și candidatelor și va recomanda Biroului Parlamentului European numele persoanelor care vor fi invitate la un interviu. Biroul va adopta lista cu aceste persoane, iar comitetul va realiza interviurile și va prezenta raportul său final Biroului în vederea luării unei decizii. În această etapă, Biroul va putea începe audierea candidaților și candidatelor.

Interviurile se vor baza pe descrierea naturii atribuțiilor enumerate la punctul 4 din prezentul anunț de recrutare, precum și pe următoarele aptitudini:

abilități strategice;

capacitate de conducere;

capacitate de anticipare;

capacitate de reacție;

rigoare;

capacitate de comunicare.

7.   Depunerea candidaturilor

Data-limită pentru depunerea candidaturilor este

vineri, 2 mai 2025, la ora 12 (amiază), ora Bruxelles-ului.

Candidații și candidatele sunt rugați să trimită, exclusiv prin poștă electronică, în format PDF și în una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (8), o scrisoare de intenție (în atenția domnului secretar general al Parlamentului European, anunțul de recrutare PE/329/2025/S) și un curriculum vitae în format Europass (9), indicând referința anunțului (PE/329/2025/S) în câmpul „Subiect” al mesajului, la următoarea adresă:

PERS-EPSeniorManagement@ep.europa.eu

data și ora la care a fost trimis e-mailul constituind dovada respectării termenului.

Candidații și candidatele trebuie să se asigure că documentele scanate sunt lizibile.

Candidaților și candidatelor invitați la interviu li se atrage atenția că, la data interviului, trebuie să prezinte documentele justificative referitoare la studii și experiența profesională, precum și la activitățile desfășurate în acel moment, numai sub formă de copii sau de fotocopii
 (10). Niciunul dintre aceste documente justificative nu va fi restituit celor care candidează.

Datele cu caracter personal pe care cei care candidează le comunică în cadrul prezentei proceduri de selecție sunt tratate conform Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (11), în special în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea acestora.


(1)  A se vedea Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului (JO L 56, 4.3.1968, p. 1), modificat de Regulamentul (CE, Euratom) nr. 723/2004 (JO L 124, 27.4.2004, p. 1) și ultima dată de Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1023/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2013 de modificare a Statutului funcționarilor Uniunii Europene și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (JO L 287, 29.10.2013, p. 15).

(2)  În urma recrutării, funcționarul va fi încadrat în conformitate cu dispozițiile articolului 32 din statut.

(3)  Pentru principalele sarcini, a se vedea anexa.

(4)  Statele membre ale Uniunii Europene sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia.

(5)  Acest an de experiență nu este luat în considerare la evaluarea experienței profesionale prevăzute la punctul următor.

(6)  Calificările/diplomele obținute în Regatul Unit până la 31.12.2020 sunt acceptate fără o recunoaștere suplimentară. Pentru diplomele obținute după această dată, este necesară recunoașterea NARIC. Practic, aceasta înseamnă că diplomele eliberate de Regatul Unit începând cu 1 ianuarie 2021 trebuie să fie însoțite de un document de echivalare eliberat de o autoritate competentă a unui stat membru actual al UE.

(7)  Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt: bulgara, spaniola, ceha, daneza, germana, estona, greaca, engleza, franceza, irlandeza, croata, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, neerlandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, finlandeza și suedeza.

(8)  Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt: bulgara, spaniola, ceha, daneza, germana, estona, greaca, engleza, franceza, irlandeza, croata, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, neerlandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, finlandeza și suedeza.

(9)  
https://europa.eu/europass/.

(10)  Acest lucru nu se aplică în cazul celor care, la data-limită de depunere a candidaturilor, se află în serviciul Parlamentului European. Candidații și candidatele trebuie să se asigure că serviciile Parlamentului dispun de dosarul complet necesar candidaturii lor, în cazul în care lipsesc documente importante pe portalul HRM (Streamline).

(11)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).


ANEXĂ

DIRECȚIA GENERALĂ SERVICII DE CERCETARE PARLAMENTARĂ

DIRECȚIA PENTRU EVALUAREA IMPACTULUI ȘI PROSPECTIVĂ

SARCINI PRINCIPALE

Asigură conducerea, coordonarea și stimularea direcției și a unităților sale în următoarele domenii: evaluarea impactului și a valorii adăugate europene și prospectiva și evaluarea impactului tehnologic.

Contribuie la consolidarea capacității Parlamentului European de a controla și supraveghea puterea executivă în diferitele etape ale ciclului legislativ și politic – de la elaborarea și propunerea legislației și politicilor Uniunii Europene până la implementarea, aplicarea și eficacitatea practică a acestora – făcând astfel posibilă calitatea procesului legislativ în sine.

Asigură gestionarea proiectelor în domeniile de competență ale unităților direcției.

Participă la comitete sau grupuri de lucru intra-DG și inter-DG, forumuri interinstituționale etc., reprezentând direcția și, dacă este cazul, direcția generală în acestea.

Exercită funcția de ordonator subdelegat pentru cele șase unități.

UNITATEA DE EVALUARE A IMPACTULUI EX ANTE

Asistă comisiile parlamentare la controlul activității de evaluare a impactului ex ante realizate de Comisie, în special prin monitorizarea planificării legislative și a evaluării impactului efectuate de Comisie, prin furnizarea automată de aprecieri inițiale ale calității evaluărilor impactului realizate de Comisia Europeană care însoțesc propunerile legislative și, la cerere, prin furnizarea de aprecieri detaliate.

Asistă comisiile parlamentare în activitatea lor de evaluare a impactului ex ante, în special prin furnizarea, la cerere, a unor evaluări ale impactului alternative și complementare ale propunerilor legislative ale Comisiei, precum și a unor evaluări ale impactului privind modificările semnificative.

În contextul sarcinilor anterioare, gestionează proceduri de achiziții pentru a asigura expertiza necesară și calitatea serviciilor furnizate.

Constituie o sursă centrală de informații și consiliere în cadrul Parlamentului cu privire la evaluarea impactului și la procedurile conexe și promovează sensibilizarea, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, cu privire la rolul evaluării impactului ex ante în ciclul legislativ, la angajamentele interinstituționale aferente și la activitățile Parlamentului în acest domeniu.

Asigură relațiile cu celelalte instituții ale Uniunii Europene, precum și cu organismele statelor membre și cu alte foruri, în vederea schimbului și aprofundării cunoștințelor, a celor mai bune practici și a metodologiei referitoare la evaluarea impactului ex ante și, în general, la o mai bună legiferare.

UNITATEA PENTRU PROSPECTIVĂ ÎN MATERIE DE POLITICI

Furnizează analize privind viitorul (analize prospective) pentru documentele prospective strategice și de politică ale Parlamentului European aflate în stare de proiect sau publicate; Orientează conversațiile de analiză prospectivă strategică; Organizează reuniuni și evenimente conexe cu deputații; Generează și coordonează activitatea analitică, pe baza analizei și cartografierii riscurilor, vulnerabilităților, capacităților, oportunităților și lacunelor în ceea ce privește Uniunea Europeană (împreună cu alte entități ale EPRS).

Facilitează elaborarea unor politici adaptate exigențelor viitorului (guvernanță anticipativă) în Parlamentul European; Identifică și analizează tendințele pe termen mediu și lung, promovează competențele prospective, gândirea și înțelegerea acestor tendințe, provocări și opțiuni în cadrul Parlamentului European, inclusiv prin formare personalizată, și sprijină deputații în responsabilitățile lor de elaborare a politicilor.

Promovează utilizarea metodologiei de analiză prospectivă în paralel cu ciclul de elaborare a politicilor, de la evaluarea impactului ex ante la evaluarea ex post.

Sprijină contribuția Parlamentului la rețeaua interinstituțională de analiză prospectivă a Sistemului european de evaluare a strategiilor și a politicilor (ESPAS), inclusiv pregătirea Conferinței anuale ESPAS, asigurarea secretariatului Grupului de coordonare ESPAS și contribuția la alte activități legate de ESPAS.

Desfășoară acțiuni de informare, stabilește contacte și cooperează cu alte instituții ale Uniunii Europene, cu organisme naționale de analiză prospectivă și cu alte organizații de planificare strategică și politică la nivelul Uniunii Europene și la nivel național, precum și cu parteneri globali, inclusiv grupuri de reflecție și universități (inclusiv Clubul de analiză prospectivă).

UNITATEA DE PROSPECTIVĂ ȘTIINȚIFICĂ

Realizează cercetări pe chestiuni din domeniul evaluării alegerilor științifice și tehnologice și din cel al prospectivei științifice.

Gestionează evenimente/întâlniri (conferință anuală, ateliere și conferințe ad hoc, reuniuni cu Comisia Europeană etc.).

Realizează activitățile Centrului european pentru mass-media științifică în calitate de centru de schimburi, de analize și de formări pentru o mai bună comunicare științifică.

Organizează lucrările biroului și ale comitetului STOA.

Asigură comunicarea pe plan intern și extern.

Dezvoltă relații cu experții externi, cu jurnaliștii, cu institutele de cercetare și cu universitățile și organizează delegațiile externe STOA.

Gestionează aspectele financiare ale studiilor și evenimentelor.

UNITATEA DE EVALUARE EX POST

Asistă comisiile parlamentare în activitatea lor de evaluare ex post prin furnizarea de „evaluări ale punerii în aplicare la nivel european” atunci când acestea elaborează rapoarte de punere în aplicare.

Asistă comisiile parlamentare în activitatea lor de evaluare ex post prin furnizarea de „evaluări ale punerii în aplicare” a legislației în vigoare a cărei actualizare sau modificare este propusă în programul de lucru anual al Comisiei.

Asistă comisiile parlamentare în activitatea lor de evaluare și control ex post, furnizând studii de tip „listă de control evolutivă” și interfața lor digitală complementară relevantă, cu materiale de referință esențiale privind evaluările Comisiei, clauzele de revizuire, acordurile internaționale și rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene.

Asigură monitorizarea Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare, în special a capitolului III din acesta privind „instrumentele” (evaluarea impactului și evaluarea ex post): relații cu Comitetul de control normativ, conferințe etc.; Asistă comisiile parlamentare în activitatea lor de evaluare ex post prin furnizarea altor evaluări ex post.

Asigură relațiile cu parteneri relevanți ai Uniunii Europene și cu alți parteneri externi relevanți, atât în ceea ce privește aspectele de fond, cât și cele metodologice și procedurale.

Gestionează procedurile de achiziții pentru a asigura expertiza externă, după caz.

UNITATEA DE SUPRAVEGHERE A CONSILIULUI EUROPEAN

Monitorizează și analizează rezultatele obținute de Consiliul European în ceea ce privește angajamentele luate în concluziile reuniunilor sale, sub forma unei „liste de control evolutive” a angajamentelor luate.

Pregătește documente tematice care analizează activitățile Consiliului European și rezultatele obținute de acesta în domenii de politică specifice.

Furnizează informări sistematice și în timp util înainte și după fiecare Consiliu European prin ședințe de informare privind perspectivele și rezultatele.

Introduce concluziile Consiliului European în baza de date cu liste de control evolutive a Unității de supraveghere a Consiliului European (ECOS), care este acum accesibilă deputaților și serviciilor.

Asigură relațiile cu celelalte instituții și organe ale Uniunii Europene și ale statelor membre (de exemplu, reprezentanțele permanente) în ceea ce privește chestiunile de fond și cele metodologice.

Acordă asistență Președintei/Președintelui Parlamentului European la pregătirea reuniunilor Consiliului European.

Pregătește și organizează evenimente privind rolul Consiliului European și locul acestuia în sistemul instituțional al Uniunii Europene.

UNITATEA PENTRU VALOAREA ADĂUGATĂ EUROPEANĂ

Elaborează „evaluări ale valorii adăugate europene” în sprijinul rapoartelor din proprie inițiativă cu caracter legislativ ale Parlamentului European.

Oferă sprijin analitic comisiilor parlamentare sub forma unor „rapoarte privind costul non-Europei” în domenii de politică sau sectoare de importanță strategică.

Gestionează studii/inițiative specifice, cum ar fi studiile privind valoarea adăugată europeană în acțiune și evaluarea rezilienței politicilor Uniunii Europene.

Elaborează și promovează o metodologie coerentă pentru analizarea și cuantificarea valorii adăugate europene; Dezvoltă seria de informări privind „valoarea adăugată europeană în acțiune”, consacrată avantajelor actuale și potențiale ale politicilor Uniunii Europene pentru cetățenii europeni.

Gestionează cererile de exprimare a interesului și utilizează contractul-cadru și procedurile negociate pentru a obține consiliere din partea unor experți, atunci când este necesar.

Monitorizează acțiunile întreprinse de Comisie ca urmare a rapoartelor din proprie inițiativă cu caracter legislativ ale Parlamentului European.

Prezintă studii și lucrări în cadrul unor conferințe și evenimente, le difuzează prin intermediul rețelelor sociale, precum și prin contacte cu birourile deputaților, cu birourile de legătură ale Parlamentului European, grupuri de reflecție, ministere naționale și universități.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2284/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x