OJ:C_202502264: Aviz de redeschidere a investigației în urma hotărârii din 5 februarie 2025 în cauza T-122/23 cu privire la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei de modificare a taxei compensatorii definitive instituite la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 în urma unei reexaminări intermediare parțiale în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 15/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 14/04/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Comerț și Securitate Economică
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/2264 |
15.4.2025 |
Aviz de redeschidere a investigației în urma hotărârii din 5 februarie 2025 în cauza T-122/23 cu privire la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei de modificare a taxei compensatorii definitive instituite la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 în urma unei reexaminări intermediare parțiale în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului
(C/2025/2264)
1. Hotărârea
În hotărârea sa din 5 februarie 2025 în cauza T-122/23 (1), Ege İhracatçıları Birliği și alții/Comisia (denumită în continuare „hotărârea”), Tribunalul Uniunii Europene (denumit în continuare „Tribunalul”) a anulat în parte Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei din 7 decembrie 2022 de modificare a taxei compensatorii definitive instituite la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu originari din Turcia prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 în urma unei reexaminări intermediare parțiale în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului (2) (denumit în continuare „regulamentul în litigiu”), în măsura în care acesta a vizat anumiți producători-exportatori (Ege İhracatçıları Birliği și celelalte părți reclamante, denumite în continuare „reclamantele”), cu excepția Özpekler İnșaat Taahhüt Dayanıklı Tüketim Malları Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd Șirketi și a Selina Balık İșleme Tesisi İthalat İhracat Ticaret AȘ.
Reclamantele au invocat mai multe cereri de contestare a regulamentului în litigiu în ceea ce privește valorile avantajului constatat. Tribunalul s-a pronunțat în favoarea lor în ceea ce privește două cereri formulate de reclamante și care afectează în mod direct calculele producătorului-exportator inclus în eșantion Gümüșdoğa Su Ürünleri Üretim Ihracat Ithalat AŞ (denumit în continuare „Gümüșdoğa”).
În primul rând, Tribunalul a constatat că Comisia a săvârșit o eroare vădită de apreciere atunci când a alocat avantajul primit de Gümüșdoğa în cadrul „schemei de sprijin pentru expoziții” produsului în cauză exportat către Uniune în cursul perioadei de investigație.
În cadrul schemei respective, Comisia a luat în considerare fondurile din partea guvernului Turciei pe care Gümüșdoğa le-a înregistrat ca venituri:
— |
în primul rând, ca subvenție în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (a) punctul (i) din Regulamentul 2016/1037, condiționată de export, întrucât fondurile erau destinate promovării exporturilor prin intermediul târgurilor comerciale din străinătate și; |
— |
în al doilea rând, ca avantaj în sensul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul 2016/1037, ca urmare a cuantumului veniturilor încasate. |
Tribunalul a constatat că sprijinul primit de Gümüșdoğa în cadrul acestei scheme era legat de participarea sa la un târg comercial internațional organizat la Boston (Statele Unite) între 17 și 19 martie 2019 și că niciun element din dosar nu permitea să se concluzioneze că sprijinul era legat și de produsul în cauză exportat către Uniune în cursul investigației. În consecință, Tribunalul a constatat că abordarea urmată de Comisie în regulamentul în litigiu, care consta în alocarea avantajului primit în cadrul acestei scheme cifrei totale de afaceri realizată la export a grupului în perioada relevantă, și apoi atribuită produsului în cauză, nu părea să fie justificată. Tribunalul a arătat de asemenea că revenea Comisiei sarcina de a demonstra, pe baza unor elemente de probă sau cel puțin a unor indicii, că, în pofida faptului că acest sprijin era legat de participarea Gümüșdoğa la un târg comercial internațional organizat la Boston, sprijinul a avantajat și exporturile produsului în cauză către Uniune în cursul perioadei de investigație în cauză.
În al doilea rând, Tribunalul a hotărât că Comisia a săvârșit, de asemenea, o eroare vădită de apreciere atunci când a atribuit avantajul primit de Gümüșdoğa în cadrul „sprijinului acordat Asociației exportatorilor din Marea Egee” produsului în cauză exportat către Uniune în cursul perioadei de investigație.
În cadrul schemei respective, producătorii-exportatori puteau să beneficieze de fonduri destinate să acopere costurile transportului aerian de mărfuri.
Tribunalul a constatat că avantajul din partea Asociației exportatorilor din Marea Egee era legat de sprijinul acordat transportului aerian și că, în perioada de investigație în cauză, exporturile produsului în cauză către Uniune au fost efectuate de Gümüșdoğa prin transport rutier și nu prin transport aerian. În aceste condiții, Tribunalul a constatat că abordarea urmată de Comisie, care consta în alocarea avantajului primit în cadrul acestei scheme cifrei totale de afaceri realizată la export a grupului în perioada relevantă, și apoi atribuită produsului în cauză, nu părea să fie justificată.
Tribunalul nu a anulat măsurile în ceea ce privește doi dintre producătorii-exportatori incluși în eșantion, Özpekler İnșaat Taahhüt Dayanıklı Tüketim Malları Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd Șirketi și Selina Balık İșleme Tesisi İthalat İhracat Ticaret AȘ, întrucât aceștia nu aveau un interes de a formula acțiuni în justiție. Motivele de anulare, întrucât priveau calculele subvenției pentru un producător-exportator inclus în eșantion pe care se baza taxa reziduală, au un impact atât asupra societăților enumerate în anexa la regulamentul în litigiu, cât și asupra ratelor pentru toate celelalte societăți.
2. Consecințe
Articolul 266 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că instituțiile trebuie să ia măsurile necesare pentru a executa hotărârile Curții. În cazul anulării unui act adoptat de instituții în cadrul unei proceduri administrative, cum ar fi investigațiile antisubvenție, executarea hotărârii Tribunalului constă în înlocuirea actului anulat cu un nou act, în care este eliminată ilegalitatea identificată de către Tribunal (3).
În conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție, procedura de înlocuire a actului anulat poate fi reluată chiar din punctul în care a intervenit ilegalitatea (4). Aceasta implică faptul că, într-o situație în care este anulat un act care încheie o procedură administrativă, anularea respectivă nu afectează în mod necesar actele pregătitoare, cum ar fi deschiderea procedurii antisubvenție.
Într-o situație în care, de exemplu, un regulament de modificare a măsurilor antisubvenție în vigoare este anulat, aceasta înseamnă că, procedura antisubvenție este încă deschisă după anulare, deoarece actul de încheiere a procedurii antisubvenție a dispărut din ordinea juridică a Uniunii (5), cu excepția cazului în care ilegalitatea s-a produs în etapa de deschidere.
În speță, Tribunalul a anulat regulamentul în litigiu cu privire la două aspecte pentru același motiv, astfel cum s-a arătat mai sus. Celelalte constatări și concluzii din regulamentul în litigiu care nu au fost contestate sau care au fost contestate, dar care nu au fost examinate de Tribunal, rămân valabile și nu sunt afectate de această redeschidere.
3. Redeschiderea procedurii
Având în vedere cele de mai sus, Comisia a decis să redeschidă investigația antisubvenție privind importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu din Turcia, care a condus la adoptarea regulamentului în litigiu. Investigația inițială este reluată din punctul în care s-a produs neregula.
Scopul redeschiderii investigației inițiale este de aborda pe deplin erorile identificate de Tribunal și de a evalua dacă aplicarea corectă a normelor, astfel cum a fost clarificată de Tribunal, ar putea justifica reinstituirea de măsuri la nivelul inițial sau la un nivel revizuit începând de la data la care regulamentul în litigiu a intrat în vigoare prima dată.
Părțile interesate sunt informate că orice datorie viitoare poate rezulta din constatările prezentei reexaminări.
4. Comunicări scrise
Toate părțile interesate, și în special cele enumerate în hotărâre, sunt invitate să își facă cunoscute punctele de vedere, să transmită informații și să furnizeze elemente de probă justificative privind aspectele legate de redeschiderea investigației. Cu excepția cazului în care se prevede altfel, informațiile respective și elementele de probă justificative trebuie să parvină Comisiei prin intermediul TRON.tdi în termen de 20 de zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
5. Posibilitatea audierii de către serviciile Comisiei responsabile cu investigația
Toate părțile interesate pot solicita să fie audiate de serviciile Comisiei responsabile cu investigația. Orice cerere de audiere trebuie să fie transmisă în scris și să precizeze motivele pe care se bazează. În cazul audierilor privind aspecte legate de redeschiderea investigației, cererea trebuie transmisă prin intermediul TRON.tdi în termen de 15 zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, orice cerere de audiere trebuie transmisă în termenele specifice stabilite de Comisie în comunicarea sa cu părțile interesate.
6. Instrucțiuni de transmitere a informațiilor prezentate în scris și a corespondenței
Informațiile transmise Comisiei în scopul desfășurării investigațiilor de apărare comercială trebuie să nu fie protejate prin drepturi de autor. Înainte de a transmite Comisiei informații și/sau date protejate de drepturile de autor ale unor părți terțe, părțile interesate trebuie să solicite o autorizare specifică din partea deținătorului drepturilor de autor care să permită în mod explicit Comisiei: (a) să utilizeze informațiile și datele în scopul prezentei proceduri de apărare comercială și (b) să furnizeze informațiile și/sau datele părților interesate din cadrul prezentei investigații într-o formă care să le permită acestora să își exercite dreptul la apărare.
Toate informațiile prezentate în scris, inclusiv cele solicitate prin prezentul aviz, chestionarele completate și corespondența furnizate de părțile interesate, pentru care se solicită un tratament confidențial, trebuie să poarte mențiunea „Sensitive” (versiune cu caracter sensibil) (6). Părțile care transmit informații pe parcursul prezentei investigații sunt invitate să ofere motive pentru solicitarea unui tratament confidențial. În conformitate cu articolul 29 alineatul (2) din regulamentul antisubvenție de bază, părțile care transmit informații cu mențiunea „Sensitive” trebuie să transmită rezumate cu caracter neconfidențial ale acestora, care vor purta mențiunea „For inspection by interested parties” (versiune destinată consultării de către părțile interesate). Rezumatele respective trebuie să fie suficient de detaliate pentru a permite o înțelegere rezonabilă a elementelor esențiale ale informațiilor transmise cu titlu confidențial. Dacă o parte care furnizează informații confidențiale nu prezintă motive întemeiate pentru solicitarea tratamentului confidențial sau nu pune la dispoziție un rezumat neconfidențial al acestora în formatul și de calitatea solicitate, Comisia poate să nu ia în considerare respectivele informații, cu excepția cazului în care se poate demonstra în mod convingător, utilizând surse adecvate, că informațiile sunt corecte.
Părțile interesate trebuie să transmită toate observațiile și cererile prin intermediul TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI), inclusiv cererile de înregistrare ca părți interesate.
Prin utilizarea TRON.tdi, părțile interesate își exprimă acordul cu privire la normele aplicabile transmiterii informațiilor pe cale electronică, conținute în documentul intitulat „Corespondența cu Comisia Europeană în cazurile de apărare comercială”, care este publicat pe site-ul web al DG Comerț: https://europa.eu/!7tHpY3.
Adresa Comisiei pentru corespondență este următoarea:
European Commission |
Directorate-General for Trade and Economic Security |
Directorate G |
Office: CHAR 04/039 |
1049 Bruxelles/Brussel |
BELGIQUE/BELGIË |
E-mail: TRADE-R749-TROUT-SUBSIDY@ec.europa.eu
7. Lipsa cooperării
În cazul în care o parte interesată nu permite accesul la informațiile necesare, nu le furnizează în termenele prevăzute sau obstrucționează în mod semnificativ investigația, se pot stabili constatări provizorii sau definitive, pozitive sau negative, pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 28 din regulamentul antisubvenție de bază.
În cazul în care se constată că orice parte interesată a transmis informații false sau înșelătoare, informațiile respective pot să nu fie luate în considerare și se pot utiliza datele disponibile.
Dacă orice parte interesată nu cooperează sau cooperează doar parțial și, în consecință, constatările se bazează pe datele disponibile, în conformitate cu articolul 28 din regulamentul antisubvenție de bază, rezultatul ar putea fi mai puțin favorabil respectivei părți decât dacă aceasta ar fi cooperat.
Faptul că nu se dă un răspuns pe suport electronic nu este considerat refuz de a coopera, cu condiția ca partea respectivă să demonstreze că prezentarea unui răspuns în forma cerută ar putea antrena sarcini sau costuri suplimentare excesive. În acest caz, partea interesată trebuie să contacteze imediat Comisia.
8. Consilierul-auditor
Părțile interesate pot solicita intervenția consilierului-auditor pentru proceduri comerciale. Consilierul-auditor examinează cererile de acces la dosar, litigiile privind confidențialitatea documentelor, cererile de prelungire a termenelor și orice alte cereri privind drepturile la apărare ale părților interesate și ale terților care ar putea să apară în cursul procedurii.
Consilierul-auditor poate organiza audieri și poate acționa ca mediator între partea sau părțile interesate și serviciile Comisiei, pentru a asigura exercitarea deplină a drepturilor la apărare ale părților interesate. Cererile de audiere adresate consilierului-auditor trebuie să fie formulate în scris și să precizeze motivele pe care se bazează. Consilierul-auditor va examina motivele cererilor respective. Aceste audieri trebuie să aibă loc doar dacă problemele nu au fost soluționate cu serviciile Comisiei în timp util.
Orice cerere trebuie să fie transmisă în timp util și cu promptitudine, pentru a nu se pune în pericol buna desfășurare a procedurii. În acest sens, părțile interesate trebuie să solicite intervenția consilierului-auditor în cel mai scurt timp posibil de la apariția evenimentului care justifică o astfel de intervenție. Consilierul-auditor va examina motivele cererilor de intervenție, natura problemelor semnalate și impactul acestora asupra dreptului la apărare, având în vedere interesele de a se asigura buna administrare și finalizarea la timp a investigației.
Pentru mai multe informații și date de contact, părțile interesate pot consulta paginile dedicate consilierului-auditor de pe site-ul web al DG Comerț:https://policy.trade.ec.europa.eu/contacts/hearing-officer_en.
9. Prelucrarea datelor cu caracter personal
Orice date cu caracter personal colectate pe parcursul prezentei investigații vor fi tratate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (7).
Un aviz privind protecția datelor, care conține informații pentru toate persoanele cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul activităților de apărare comercială ale Comisiei, este disponibil la adresa: https://policy.trade.ec.europa.eu/enforcement-and-protection/trade-defence_en.
10. Informații pentru autoritățile vamale
Începând cu 16 aprilie 2025 și în așteptarea rezultatului prezentei reexaminări, taxa compensatorie finală datorată pentru importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu care se încadrează în prezent la codurile NC ex 0301 91 90 , ex 0302 11 80 , ex 0303 14 90 , ex 0304 42 90 , ex 0304 82 90 , ex 0305 43 00 și ex 1604 19 10 (codurile TARIC 0301 91 90 11, 0302 11 80 11, 0303 14 90 11, 0304 42 90 10, 0304 82 90 10, 0305 43 00 11 și 1604 19 10 11), originari din Turcia și produși de alte societăți decât Özpekler İnşaat Taahhüd Dayanıklı Tüketim Malları Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi și Selina Balık İşleme Tesisi İthalat İhracat Ticaret Anonim Şirketi se suspendă.
Întrucât cuantumul datoriei finale rezultat din reexaminare este nesigur în această etapă, Comisia solicită autorităților vamale naționale să aștepte rezultatul acestei investigații înainte de a decide cu privire la orice cerere de rambursare privind taxele compensatorii anulate de tribunal în ceea ce privește societățile respective.
În consecință, taxele compensatorii plătite în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/2390 al Comisiei din 7 decembrie 2022 de modificare a taxei compensatorii definitive instituite la importurile de anumiți păstrăvi-curcubeu prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/823 în urma unei reexaminări intermediare parțiale în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) 2016/1037, încadrați în prezent la codurile NC ex 0301 91 90 , ex 0302 11 80 , ex 0303 14 90 , ex 0304 42 90 , ex 0304 82 90 , ex 0305 43 00 și ex 1604 19 10 (codurile TARIC 0301 91 90 11, 0302 11 80 11, 0303 14 90 11, 0304 42 90 10, 0304 82 90 10, 0305 43 00 11 și 1604 19 10 11), originari din Turcia și produși de Gümüşdoga Su Ürünleri Üretim Ihracat Ithalat AŞ, de societățile enumerate în anexa la Regulamentul (UE) 2022/2390, precum și de societățile care fac obiectul ratei tuturor celorlalte societăți, nu trebuie rambursate sau remise până la stabilirea rezultatului prezentei investigații.
11. Informarea părților
Toate părțile interesate care au fost înregistrate ca atare în cursul investigației care a dus la adoptarea regulamentului în litigiu vor fi informate în timp util cu privire la faptele și considerentele esențiale pe baza cărora Comisia intenționează să pună în aplicare hotărârile menționate anterior și vor avea posibilitatea să-și formuleze punctele de vedere înainte de adoptarea unei decizii definitive.
(1) ECLI:EU:T:2025:133.
(2)
JO L 316, 8.12.2022, p. 52, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2390/oj.
(3) Cauzele conexate 97, 193, 99 și 215/86 Asteris AE și alții și Republica Elenă/Comisia [1988] Rec. 2181, punctele 27 și 28.
(4) Cauza C-415/96 Spania/Comisia [1998] Rec. I-6993, punctul 31; cauza C-458/98 P Industrie des Poudres Sphériques/Consiliul [2000] I-8147, punctele 80-85; cauza T-301/01 Alitalia/Comisia [2008] II-1753, punctele 99 și 142; cauzele conexate T-267/08 și T-279/08 Région Nord-Pas de Calais/Comisia [2011] II-0000, punctul 83.
(5) Cauza C-415/96 Spania/Comisia [1998] Rec. I-6993, punctul 31; cauza C-458/98 P Industrie des Poudres Sphériques/Consiliul [2000] I-8147, punctele 80-85.
(6) Un document cu mențiunea „Sensitive” este un document considerat confidențial în temeiul articolului 19 din regulamentul de bază și al articolului 12 din Acordul OMC privind subvențiile și măsurile compensatorii. De asemenea, acesta este protejat în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).
(7) Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2264/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)