OJ:C_202502140: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 03/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 03/04/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/2140 |
3.4.2025 |
Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei
(C/2025/2140)
Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).
COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU
„Olomoucké tvarůžky”
Nr. UE: PGI-CZ-0399-AM01 – 2 ianuarie 2025
DOP ( ) IGP (X)
1. Denumirea (denumirile)
„Olomoucké tvarůžky”
2. Statul membru căruia îi aparține aria geografică
Republica Cehă
3. Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard
Oficiul de proprietate industrială din Republica Cehă [Úřad průmyslového vlastnictví ČR]
4. Descrierea modificării (modificărilor) aprobate
Explicarea motivelor pentru care modificarea (modificările) se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 24 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2024/1143:
Modificările nu includ o modificare a denumirii sau a utilizării denumirii, nu riscă să anuleze legătura cu aria geografică menționată în documentul unic și nu implică restricții suplimentare în legătură cu comercializarea produsului. Așadar, aceasta este o modificare standard, în conformitate cu articolul 24 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2024/1143.
1. Introducerea posibilității ca produsul să fie tratat cu ierburi și mirodenii
Caietul de sarcini a fost completat cu o descriere a tipului de brânză cu ierburi și mirodenii și a metodei de adăugare la brânză a ierburilor și mirodeniilor. Scopul acestei modificări este cel de a furniza o caracterizare de ansamblu privind aspectul, gustul și aroma care conferă brânzei un caracter distinctiv, descrierea cuprinzând toate tipurile produse. Producătorul își extinde portofoliul de produse pentru a include calupuri de brânză ale căror suprafețe au fost tratate cu ierburi și mirodenii. Se adaptează la cererea pieței. Adăugarea de ierburi și mirodenii la brânza finită este o etapă suplimentară care nu este parcursă decât la momentul ambalării produsului. În plus, tipul cu ierburi și mirodenii este gestionat în același mod ca tipul fără ierburi și mirodenii. Această modificare schimbă tratamentul final aplicat produsului, când ierburile sau mirodeniile necesare sau amestecul de ierburi și mirodenii necesar sunt încorporate în suprafața brânzei. Totuși, în afara gustului și a aromei ierburilor și mirodeniilor, caracteristicile brânzei nu se schimbă. La fel, modificarea nu afectează faptul că brânza este ambalată în ambalaje primare și apoi în ambalaje secundare.
Modificarea este următoarea:
1.1 |
La punctul 4.2 („Descriere”) din caietul de sarcini, a fost adăugată o nouă teză, „Gustul și aroma de bază pot fi îmbogățite prin adăugarea de ierburi și mirodenii pe suprafața brânzei.”, înaintea tezei „Brânza este acoperită la suprafață cu un strat de ceară galben-auriu de o consistență care variază între semi-moale și moale, interiorul fiind de o culoare mai deschisă.”. Teza succesivă a fost modificată după cum urmează: „Brânza prezintă o crustă galben-aurie, îmbogățită, în unele cazuri, în mod vizibil, cu ierburi și mirodenii, și o consistență care variază între semi-moale și moale, interiorul fiind de o culoare mai deschisă.”. Această modificare implică modificarea punctului 3.2 din documentul unic („Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1”) [inițial, punctul 4.2 („Descriere”) din fișa-rezumat], unde textul devine identic cu cel din caietul de sarcini. |
2.2 |
La punctul 4.5 („Metoda de producție”) din caietul de sarcini, teza „După ce a atins gradul de maturare dorit, brânza «Olomoucké tvarůžky» este ambalată, la sediul producătorului, în ambalaj primar și apoi în ambalaj secundar.” a fost modificată după cum urmează: „După ce a atins gradul de maturare dorit, brânza «Olomoucké tvarůžky» este ambalată, la sediul producătorului, în ambalajul primar. În cazul brânzei «Olomoucké tvarůžky» cu ierburi și mirodenii, tipurile de ierburi și mirodenii selectate sunt adăugate pe suprafața brânzei prin impregnare uniformă, după care brânza este ambalată în ambalajul primar. Apoi, brânza este ambalată în ambalajul secundar.” |
Această modificare determină, la rândul ei, o modificare a punctului 3.4 din documentul unic („Etapele specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată”), [inițial, punctul 4.5 („Metoda de producție”) din fișa-rezumat], la care a fost adăugată următoarea teză, a cărei formulare corespunde modificărilor din caietul de sarcini: „În cazul brânzei cu ierburi și mirodenii, tipurile de ierburi și mirodenii selectate sunt adăugate pe suprafața brânzei prin impregnare uniformă.”.
Modificarea vizează documentul unic.
2. Modificarea determinării valorii aferente conținutului de substanță uscată
Pe baza măsurătorilor pe termen lung, din 2014 în 2023, a substanței uscate, s-a determinat că conținutul efectiv de substanță uscată variază între 33,15 % și 43,95 %, interval indicat de o trecere în revistă a măsurătorilor. Astfel, conținutul de substanță uscată a fost determinat cu aproximație.
În ceea ce privește procesul de producție, legislația în vigoare în prezent nu prevede un conținut maxim de substanță uscată. Decretul nr. 274/2019 al Ministerului Agriculturii privind cerințele referitoare la lapte și produsele lactate, înghețată și grăsimile și uleiurile comestibile, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, nu include drept criteriu conținutul de substanță uscată. Prin urmare, datele de acest gen nu sunt obligatorii.
Din punct de vedere tehnic, este posibil să se reglementeze numai conținutul minim, dar nu și maxim de substanță uscată. După cum reiese din înregistrările măsurătorilor conținutului de substanță uscată, caracteristicile organoleptice ale brânzei nu sunt afectate în niciun fel de conținutul ridicat de substanță uscată în acest caz.
Modificarea este următoarea:
La punctul 4.2 („Descriere”) din caietul de sarcini: în teza „Conținutul în grăsimi nu depășește 1 %, procentul de substanță uscată fiind cuprins între 34 % și 38 %.”, conținutul de substanță uscată a fost modificat după cum urmează: „Conținutul de grăsimi nu depășește 1 %, procentajul de substanță uscată fiind de minimum 33 %.”.
Această modificare implică modificarea punctului 3.2 din documentul unic („Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1”) [inițial, punctul 4.2 („Descriere”) din fișa-rezumat], unde textul devine identic cu cel din caietul de sarcini.
Modificarea vizează documentul unic.
3. Modificarea metodei de sărare
Prelucrarea și sărarea coagulului au fost modificate și a fost introdusă o tehnologie de producție mai modernă și automatizată, bazată pe alte modalități de adăugare de sare la masa de coagul. Achiziționarea unei tehnologii pentru sărare automată (care înlocuiește sărarea manuală) nu doar modernizează și simplifică tehnologia de producție, ci și garantează o sărare mai uniformă. De asemenea, această modificare a procesului de producție elimină riscul de contaminare microbiologică a coagulului. Această metodă de sărare este preferată de producător.
Din registrele de laborator care se referă la compararea produselor sărate manual cu cele sărate automat reiese în mod evident că, atunci când se utilizează metoda sărării automate, conținutul de sare este mai uniform. Totuși, procentajul de sare este similar, indiferent de metoda utilizată. Caracteristicile organoleptice ale produsului nu s-au schimbat din cauza metodei alternative de sărare a masei coagulului. Acest lucru este susținut de registrele de laborator.
Păstrarea coagulului în cuve nu determină modificări ale caracteristicilor coagulului, altele decât sărarea uniformă, care se realizează încă din prima zi. Modificarea intervalului de timp pentru păstrarea coagulului în cuve timp de minimum o zi a fost efectuată pentru că o zi este suficientă pentru sărarea spontană a coagulului. Acesta este sfărâmat și amestecat cu sare în ambele cazuri, atât atunci când sărarea se efectuează manual, cât și atunci când se utilizează tehnologia pentru sărare automată. Coagulul este pus apoi în cuve, unde stă în repaus o zi, în ambele cazuri, după care se continuă prelucrarea masei. A fost menținut un interval de timp mai lung, pentru eventualitatea în care s-ar opri furnizarea de coagul, caz în care coagulul ar fi reținut în cuve drept stoc, astfel încât masa de coagul să poată fi utilizată în continuare pentru producție. Se poate face asta timp de până la patru săptămâni.
Modificarea este următoarea:
La punctul 4.5 („Metoda de producție”) din caietul de sarcini: paragraful „Producerea brânzei începe prin cumpărarea cașului. Cașul este apoi sfărâmat și amestecat cu sare de bucătărie în proporție de 3,5-4,0 % din greutate. Cașul astfel tratat este depozitat în beciuri pentru o perioadă scurtă. Conservarea brânzei în formă compactă și fără aer permite omogeneizarea spontană a proprietăților necesare ale masei de coagul într-un interval de timp de una până la patru săptămâni, având loc mai ales sărarea uniformă.” a fost modificat după cum urmează:
În a doua teză a fost adăugată următoarea clauză: „fie prin adăugarea manuală de sare în malaxor, fie cu ajutorul tehnologiei de sărare automată”.
Tezele a treia și a patra sunt combinate într-o singură teză, întregul paragraf fiind acum următorul:
„Producerea brânzei «Olomoucké tvarůžky» începe prin cumpărarea coagulului. Coagulul este apoi sfărâmat și amestecat cu sare de bucătărie în proporție de 3,5-4,0 % din greutate, fie prin adăugarea manuală de sare în malaxor, fie cu ajutorul tehnologiei de sărare automată. Coagulul astfel tratat este depozitat în cuve pentru o durată care variază de la o zi la patru săptămâni, timp în care se realizează sărarea uniformă spontană a masei.”.
Această modificare determină o modificare a punctului 3.4 din documentul unic („Etapele specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată”) [inițial, punctul 4.5 („Metoda de producție”) din fișa-rezumat], din care a fost omisă următoarea teză: „Conservarea brânzei în formă compactă și fără aer permite omogenizarea dorită a proprietăților.”.
Modificarea vizează documentul unic.
4. Modificarea datelor de contact ale organismului de control
Numărul de telefon și adresa de e-mail ale organismului de control s-au schimbat, iar acesta a încetat a mai utiliza faxul ca mijloc de comunicare. Noul număr de telefon este 00420 602 510 612, iar adresa de e-mail este epodatelna@svscr.cz.
Această modificare nu vizează documentul unic.
5. Revizuirea fișei-rezumat sub forma documentului unic
Fișa-rezumat, prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 510/2006, care nu mai este în vigoare, a fost actualizată sub forma documentului unic, prevăzut în legislația în vigoare. Această editare nu este considerată o modificare. Formularea documentului unic este identică celei a fișei-rezumat. Unele informații au fost transferate în conformitate cu formularea din fișa-rezumat și din caietul de sarcini la două puncte care nu făceau parte din fișa-rezumat, și anume la punctele 3.3 și 3.5 din documentul unic. După caz, informațiile au fost completate potrivit modificărilor sus-menționate.
Punctul 3.3, „Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)”, din documentul unic are următorul text: „Brânza «Olomoucké tvarůžky» este produsă din coagul acru nematurat la care se adaugă sare și care este caracterizat de o textură sfărâmicioasă, cu boabe tari de dimensiuni mari, de o aciditate puternică și de activitate biologică. Masa de coagul este amestecată apoi cu agenți de maturare (culturi lactice inofensive) și cu regulatori de aciditate [doar carbonat de sodiu (E500) și carbonat de calciu (E170)], a căror utilizare, dacă este necesară, este limitată la strictul necesar. Suprafața unora dintre tipurile de brânză este îmbogățită cu ierburi sau mirodenii sau cu un amestec de ierburi și mirodenii. Materiile prime nu fac obiectul altor cerințe specifice referitoare la caracteristici sau la origine.”.
În documentul unic, punctul 3.5 („Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată”) conține o teză care a fost mutată de la punctul 4.5 („Metoda de producție”) din fișa-rezumat și care a fost completată cu informații privind durata maturării: „După ce a atins gradul de maturare dorit, brânza este ambalată în ambalaj primar, apoi în ambalaj secundar, după care continuă să se matureze la o anumită temperatură timp de până la 7 zile, până când ajunge la nivelul de maturare la care este comercializată brânza «Olomoucké tvarůžky».”.
Modificarea vizează documentul unic.
DOCUMENT UNIC
„Olomoucké tvarůžky”
Nr. UE: PGI-CZ-0399-AM01 – 2 ianuarie 2025
DOP ( ) IGP (X)
1. Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]
„Olomoucké tvarůžky”
2. Statul membru sau țara terță
Republica Cehă
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Codul din Nomenclatura combinată
— |
04 – LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE; OUĂ DE PĂSĂRI; MIERE NATURALĂ; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALĂ, NEDENUMITE ȘI NECUPRINSE ÎN ALTĂ PARTE 0406 – Brânză și caș |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
„Olomoucké tvarůžky” este o brânză degresată a cărei maturare se face sub o crustă și care are un miros și un gust specifice, produsul fiind definit în mod tradițional prin adjectivul „tvarůžková”. Gustul și aroma complexe, picante și pronunțate sunt rezultatul proteolizei secundare care se produce în etapa maturării brânzei sub efectul microflorei de suprafață. Gustul și aroma depind de gradul de maturare și pot varia de la blânde la foarte pronunțate. Gustul și aroma de bază pot fi îmbogățite prin adăugarea de ierburi și mirodenii pe suprafața brânzei. Suprafața brânzei este acoperită cu o crustă galben-aurie, îmbogățită, în unele cazuri, în mod vizibil, cu ierburi și mirodenii, iar pasta are o consistență care variază între semi-moale și moale, interiorul fiind de o culoare mai deschisă. Conținutul de grăsimi nu depășește 1 %, procentajul de substanță uscată fiind de minimum 33 %. Brânza poate avea fie forme regulate – de roți mici, de inele, de bețișoare, cântărind, în general, 20-30 g –, fie forme neregulate. „Olomoucké tvarůžky” este o brânză de masă.
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
„Brânza „Olomoucké tvarůžky” este produsă din coagul acru nematurat la care se adaugă sare și care este caracterizat de o textură sfărâmicioasă, cu boabe tari de dimensiuni mari, de o aciditate puternică și de activitate biologică. Masa de coagul este amestecată apoi cu agenți de maturare (culturi lactice inofensive) și cu regulatori de aciditate [doar carbonat de sodiu (E500) și carbonat de calciu (E170)], a căror utilizare, dacă este necesară, este limitată la strictul necesar. Suprafața unora dintre tipurile de brânză este îmbogățită cu ierburi sau mirodenii sau cu un amestec de ierburi și mirodenii.
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Producerea brânzei „Olomoucké tvarůžky” începe prin cumpărarea coagulului. Coagulul este apoi sfărâmat și amestecat și se adaugă sare de bucătărie. Coagulul astfel tratat este depozitat în cuve pentru o perioadă scurtă de timp. Masei de brânză i se adăugă agenți de maturare (bacterii lactice inofensive) și regulatori de aciditate și se obține un amestec moale, gata de pus în forme. Amestecul este modelat prin punerea în forma dorită. Produsele semifinite sunt puse pe grilaje, care sunt instalate în săli speciale pentru maturare. Conservate la o temperatură și un grad de umiditate controlate, aceste produse semifinite încep, sub acțiunea agenților de maturare, să se matureze la suprafață. Aici se încheie prima fază a etapei de maturare.
Apoi, spălarea permite eliminarea de pe suprafața brânzei a drojdiei excedentare și pregătirea, în felul acesta, a celei de-a doua faze a maturării. În cursul celei de-a doua faze, are loc proliferarea microflorei proteolitice aerobe, a cărei activitate enzimatică duce la formarea unei cruste de culoare galben-aurie și dă brânzei „Olomoucké tvarůžky” o aromă, un gust și o culoare unice. În cazul brânzei cu ierburi și mirodenii, tipurile de ierburi și mirodenii selectate sunt adăugate pe suprafața brânzei prin impregnare uniformă.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată
După ce a atins gradul de maturare dorit, brânza este ambalată în ambalaj primar, apoi în ambalaj secundar, după care continuă să se matureze la o anumită temperatură timp de până la 7 zile, până când ajunge la nivelul de maturare la care este comercializată brânza „Olomoucké tvarůžky”.
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
—
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Regiunea Haná și centrul său geografic și economic, Olomouc.
5. Legătura cu aria geografică
Fabricarea brânzei „Olomouckých tvarůžku” în regiunea Haná datează din secolele XV-XVI.
Popularitatea acestui produs s-a manifestat, în special, atunci când această brânză a fost premiată în cadrul primului târg de produse lactate organizat la Viena, în Austria, în 1872 și este confirmată de publicarea în presa de specialitate a unor articole realizate de autori cum ar fi J. Kux, Dr. Klenze, Mair-Waldburg, prof. dr. Laxa, Kněz și alții.
Brânza „Olomoucké tvarůžky”, cunoscută sub numele de „syrečky”, „tvarůžky”, „tvargle”, „olomoucké” etc., este un produs de origine cehă, fiind la ora actuală una din cele mai cunoscute brânzeturi originare din Cehia. Popularitatea și recunoașterea acestui produs sunt incontestabile. Cele aproape 18 000 de referiri pe internet, precum și menționările la radio și televiziune sunt dovezi ale acestei popularități. Un sondaj publicat în revista Readers' Digest (numărul din februarie 2005) clasa brânza „Olomoucké tvarůžky” pe locul 4 în topul celor mai consumate brânzeturi maturate. Brânza „Olomoucké tvarůžky” este comercializată în aproape toate magazinele alimentare și figurează în meniurile multor restaurante. Există nenumărate rețete care au această brânză printre ingrediente și există chiar o carte de bucate dedicată acestui produs. „Olomoucké tvarůžky” este menționată în toate ghidurile și broșurile cu informații turistice despre regiunea Haná, fiind enumerată printre specialitățile gastronomice, și este prezentă inclusiv pe site-urile oficiale ale Republicii Cehia. Informații despre „Olomoucké tvarůžky” se pot găsi în numeroase enciclopedii, de exemplu în Otto, Universum, Wikipedia sau Vševěd. Există chiar și un muzeu dedicat brânzei „Olomoucké tvarůžky”, în Loštice, unde această brânză este produsă de foarte mult timp.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
https://isdv.upv.gov.cz/doc/textyopzo/33/specifikace_202432.pdf
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2140/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)