OJ:C_202502129: Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate din sectorul vitivinicol, în temeiul articolului 97 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 08/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2025/21298.4.2025Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate din sectorul vitivinicol, în temeiul articolului 97 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 105 din Regulamentul (UE)...

Informatii

Data documentului: 01/04/2025
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2025/2129

8.4.2025

Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări la nivelul Uniunii a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate din sectorul vitivinicol, în temeiul articolului 97 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

(C/2025/2129)

În termen de trei luni de la data prezentei publicări, autoritățile unui stat membru sau ale unei țări terțe sau o persoană fizică sau juridică având un interes legitim și stabilită sau rezidentă într-o țară terță pot, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului (1), să depună la Comisie o procedură de opoziție.

CERERE DE MODIFICARE LA NIVELUL UNIUNII A CAIETULUI DE SARCINI AL PRODUSULUI

„Jerez-Xérès-Sherry / Jerez / Xérès / Sherry”

PDO-ES-A1483-AM05

Data cererii: 28.11.2023

1.   Solicitantul și interesul legitim

Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Protegidas „Jerez-Xérès-Sherry”, „Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” y „Vinagre de Jerez”
(Consiliul de reglementare a denumirilor de origine protejate „Jerez-Xérès-Sherry”, „Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” și „Vinagre de Jerez”)

Consiliul de reglementare este organismul de gestionare a denumirilor de origine protejate „Jerez-Xérès-Sherry”, „Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” și „Vinagre de Jerez”, în conformitate cu Ordinul din 12 februarie 2018 al Ministerului Regional al Agriculturii, Pescuitului și Dezvoltării Rurale. În temeiul articolului 21 alineatul (2) litera (a) din Legea 10/2007 din 26 noiembrie 2007 privind protecția originii vinurilor din Andaluzia și a calității acestora, organismul are responsabilitatea de a propune modificări ale caietelor de sarcini ale produselor.

2.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

Denumirea produsului

Categoria de produse viticole

Legătura

Restricții privind comercializarea

3.   Descrierea și motivele modificării

3.1.   Includerea unei noi categorii de produse

Secțiunea B (Descrierea vinului) din caietul de sarcini și punctele 3 (Categoriile de produse viticole) și 4 [Descrierea vinului (vinurilor)] din documentul unic au fost modificate în vederea includerii, alături de categoria „Vin licoros” existentă, a categoriei de produse viticole „Vin”.

Secțiunea B.1 (Tipuri de vin) din caietul de sarcini al produsului a fost modificată în vederea includerii categoriei 1, „Vin”, care are următorul cuprins:

„1.

Vin, inclus la punctul 1 din partea II a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 sau în orice act legislativ care îl înlocuiește.

Vinurile cu mențiunea «generoso» sunt vinuri licoroase seci, obținute din soiurile de struguri autorizate pentru vinurile «generoso» în temeiul secțiunii F, în conformitate cu definiția actuală a acestei mențiuni tradiționale. În medie, sunt supuse învechirii timp de minimum 2 ani. În funcție de tipul de maturare sau de învechire utilizat, vinurile pot fi de următoarele tipuri:

«Fino»: vin supus doar învechirii biologice;

«Amontillado»: vin pentru care procesul de învechire constă în învechire biologică, urmată de învechire oxidativă;

«Palo Cortado»: vin învechit în principal prin învechire oxidativă, după dispariția peliculei «flor» inițiale (formată de drojdii);

«Oloroso»: vin învechit doar prin învechire oxidativă, după dispariția peliculei «flor» inițiale.”

La punctul 4 [Descrierea vinului (vinurilor)] din documentul unic, a fost inclus următorul text pentru categoria 1, „Vin”:

„Vinurile cu denumire protejată sunt vinuri «generoso» (licoroase seci) cu un conținut de zaharuri reducătoare care nu depășește 4 grame per litru, inclusiv tipurile «Fino», «Amontillado», «Oloroso» și «Palo Cortado».”

Fortificarea (adăugarea de alcool) este o tehnică oenologică prin care producătorii direcționează învechirea vinurilor în unul dintre următoarele două moduri: fie către așa-numita învechire biologică, la o tărie alcoolică de 15 % sau puțin mai mare, pentru a menține pelicula „flor”; fie către învechirea oxidativă, la o tărie alcoolică de cel puțin 17 %, care distruge pelicula „flor”.

În cazul învechirii biologice, tăria alcoolică minimă de 15 % este justificată și de necesitatea de a se asigura protejarea vinurilor împotriva contaminării bacteriene. Acesta este un risc real, având în vedere condițiile microclimatice tipice din areal și faptul că butoaiele trebuie să conțină oxigen, întrucât drojdiile „flor” sunt aerobe.

Ca urmare a condițiilor produse de schimbările climatice, în prezent, vinurile ating adesea valori ale tăriei alcoolice naturale apropiate de 15 % sau chiar mai mari în urma fermentării. Datorită acestui aspect, precum și datorită utilizării practicii tradiționale „asoleo” (uscarea ciorchinilor la soare după recoltare), musturile pot atinge nivelurile minime de tărie necesare pentru procesele de învechire descrise fără ca fortificarea să fie necesară din punct de vedere tehnic.

În plus, s-a constatat că absența fortificării nu are niciun impact asupra caracteristicilor organoleptice ale vinurilor, astfel cum sunt descrise în caietul de sarcini.

3.2.   Derogare pentru învechirea vinurilor de tip „fino”

Secțiunea C.3 (Învechirea sau maturarea) din caietul de sarcini și punctul 4 [Descrierea vinului (vinurilor)] din documentul unic au fost modificate în vederea includerii următoarei derogări pentru tipul „Fino”:

„Învechirea vinurilor protejate de tip «Fino» se poate desfășura în oricare dintre localitățile care fac parte din arealul delimitat stabilit în secțiunea D.1, mai puțin Sanlúcar de Barrameda.”

De asemenea, definiția tipului „Fino Viejo” a fost modificată în mod similar, pentru a se include aceeași derogare pentru învechire:

„a.

«Fino Viejo». «Fino» învechit în medie timp de minimum 7 ani, în unități de vinificație situate în oricare dintre localitățile din arealul delimitat, mai puțin Sanlúcar de Barrameda. Ca urmare a învechirii prelungite, vinul prezintă ușoare semne de oxidare.”

Vinurile supuse învechirii biologice care sunt produse în Sanlúcar de Barrameda au caracteristici specifice, datorită condițiilor de cultivare și climatice tipice zonei, și sunt protejate în mod corespunzător de DOP „Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda”.

3.3.   Modificare a legăturii impusă de introducerea unei noi categorii de produse

Primul paragraf al secțiunii G (Legătura cauzală dintre arealul geografic și calitatea vinurilor) din caietul de sarcini al produsului a fost modificat după cum urmează:

„Caracteristicile produselor protejate sunt puternic influențate de factorii naturali și umani care caracterizează arealul geografic din care provin produsele. Produsele din categoria 1, «Vin», și cele din categoria 3, «Vin licoros», au o legătură comună cu originea, deoarece singura diferență dintre ele este dacă se utilizează sau nu practica oenologică tradițională a fortificării, care, în cazul anumitor vinuri protejate, poate fi înlocuită de alte tehnici tradiționale, cum ar fi «asoleo», pentru atingerea nivelurilor de tărie alcoolică necesare pentru fiecare tip de vin.”

O trimitere la categoria „Vin” a fost inclusă, la rândul său, la punctul 8 [Descrierea legăturii (legăturilor)] din documentul unic.

Alinierea textului la cele două categorii de produse menționate în secțiunea B (Descrierea vinului) din caietul de sarcini al produsului.

3.4.   Noi cerințe pentru unitățile de vinificație

În secțiunea H.4 (Cerințe aplicabile unităților de vinificație înregistrate) din caietul de sarcini, punctul 2 a fost modificat după cum urmează, pentru a se include restricția legată de tipul „Fino”:

„2.

Unitățile de vinificație situate în Sanlúcar de Barrameda pot utiliza stocuri de vin supuse învechirii biologice pentru a produce vinuri «generoso», dar nu vinuri «Fino», sau pentru a produce vinuri «generoso de licor».”

Vinurile supuse învechirii biologice care sunt produse în Sanlúcar de Barrameda au caracteristici specifice și sunt protejate în mod corespunzător de DOP „Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda”.

3.5.   Norme pentru utilizarea mențiunii „Reserva”

În secțiunea B (Mențiuni facultative) a anexei 3 (Etichetarea vinurilor cu DOP „Jerez – Xérès – Sherry”), punctul 5 litera (e) (Mențiuni legate de învechire) s-a modificat după cum urmează:

„(e)

Utilizarea mențiunii «Reserva» sau a altor mențiuni similare este permisă pentru vinuri care au fost supuse învechirii pentru o perioadă deosebit de lungă și numai în cazul categoriei 3, «Vin licoros». În cazul categoriei 1, «Vin», această mențiune poate fi utilizată numai dacă face parte din marca înregistrată de unitatea de vinificație și cu condiția ca marca să fi fost înregistrată înainte de prima publicare existentă a normelor care reglementează mențiunea «Reserva».”

Alinierea textului la cele două categorii de produse menționate în secțiunea B.1 (Tipuri de vin) din caietul de sarcini al produsului.

3.6.   Dispoziție tranzitorie referitoare la derogarea pentru învechirea vinului „fino”

Au fost modificate dispozițiile suplimentare/tranzitorii, au fost eliminate dispozițiile tranzitorii care nu vor mai fi în vigoare la sfârșitul anului 2023 și a fost introdusă următoarea dispoziție:

„4.

Prin derogare de la secțiunea C.3, stocurile de vin supuse învechirii biologice în unități de vinificație din Sanlúcar de Barrameda se pot utiliza în continuare pentru producția de vin «Fino» până la 31 decembrie 2030.”

Se stabilește o perioadă de tranziție, pentru a permite unităților de vinificație din Sanlúcar de Barrameda să se adapteze și să își termine stocurile existente de vin „Fino”.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea produsului

Jerez-Xérès-Sherry / Jerez / Xérès / Sherry

2.   Tipul indicației geografice

DOP – denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse viticole

1.

Vin

3.

Vin licoros

3.1.   Codul din Nomenclatura combinată

22 – BĂUTURI, LICHIDE ALCOOLICE ȘI OȚET

2204 – Vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; musturi de struguri, altele decât cele de la poziția 2009

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

4.1.   Vinuri

Vinurile cu denumire protejată sunt vinuri „generoso” (licoroase seci) cu un conținut de zaharuri reducătoare care nu depășește 4 grame per litru, inclusiv tipurile „Fino”, „Amontillado”, „Oloroso” și „Palo Cortado”.

Învechirea vinurilor protejate de tip „Fino” se poate desfășura în oricare dintre localitățile care fac parte din arealul delimitat stabilit în secțiunea D.1, mai puțin Sanlúcar de Barrameda.

Fino

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la galben-pai la chihlimbariu. Aromă: vinul trebuie să prezinte cel puțin două dintre următoarele arome specifice învechirii biologice: măr verde, fructe cu coajă lemnoasă sau drojdie (aluat proaspăt de pâine). De asemenea, poate prezenta note de lemn fin asezonat cu vin. Gust: sec, eventual ușor acid și amar.

Amontillado

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-pal la chihlimbariu. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și/sau plante, precum și lemn fin asezonat cu vin. Gust: sec și echilibrat, eventual ușor acid.

Oloroso

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-învechit la mahon-închis. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și lemn fin asezonat cu vin, eventuale note caramelizate și/sau arome de lac. Gust: sec și echilibrat.

Palo Cortado

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-învechit la mahon-închis. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și lemn fin asezonat cu vin, eventuale note citrice și/sau lactice. Gust: sec și echilibrat.

*

Parametrii analitici nedefiniți trebuie să respecte limitele legale.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă în volume (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% în volume)

15

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

4.2.   Vinuri licoroase

Vinurile licoroase cu denumire protejată sunt vinuri „generoso” (fortificate) cu un conținut de zaharuri reducătoare care nu depășește 4 grame per litru, inclusiv „Fino”, „Amontillado”, „Oloroso” și „Palo Cortado”; vinuri „dulce natural” (dulci naturale) cu un conținut de zaharuri reducătoare de cel puțin 160 de grame per litru, inclusiv tipurile de vinuri „Dulce”, „Moscatel” și „Pedro Ximénez”; și „generoso de licor” (fortificate și îndulcite), cu o tărie alcoolică totală în volume de cel puțin 17,5 % și cu un conținut de zaharuri reducătoare de minimum 4 grame per litru, inclusiv „Pale Dry”, „Medium”, „Pale Cream” și „Cream”.

Învechirea vinurilor protejate de tip „Fino” se poate desfășura în oricare dintre localitățile care fac parte din arealul delimitat stabilit în secțiunea D.1, mai puțin Sanlúcar de Barrameda.

Fino

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la galben-pai la chihlimbariu. Aromă: vinul trebuie să prezinte cel puțin două dintre următoarele arome specifice învechirii biologice: măr verde, fructe cu coajă lemnoasă sau drojdie (aluat proaspăt de pâine). De asemenea, poate prezenta note de lemn fin asezonat cu vin. Gust: sec, eventual ușor acid și amar.

Amontillado

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-pal la chihlimbariu. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și/sau plante, precum și lemn fin asezonat cu vin. Gust: sec și echilibrat, eventual ușor acid.

Oloroso

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-învechit la mahon-închis. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și lemn fin asezonat cu vin, eventuale note caramelizate și/sau arome de lac. Gust: sec și echilibrat.

Palo Cortado

Aspect: limpede, cu tonuri care variază de la auriu-învechit la mahon-închis. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și lemn fin asezonat cu vin, eventuale note de citrice și/sau lactice. Gust: sec și echilibrat.

Moscatel

Aspect: tonuri care variază de la castaniu la mahon intens. Aromă: note de flori albe și/sau de citrice. Gust: dulce, dar echilibrat.

Pedro Ximénez

Aspect: tonuri de negru-abanos mai mult sau mai puțin intense. Aromă: arome în principal de stafide. Gust: foarte dulce, dar echilibrat.

Dulce

Aspect: tonuri care variază de la auriu la negru-abanos. Aromă: arome de miere. Gust: dulce, dar echilibrat.

Pale Dry

Aspect: tonuri care variază de la galben-pai la auriu. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și/sau drojdie (aluat proaspăt de pâine). Gust: ușor dulce.

Pale Cream

Aspect: tonuri care variază de la galben-pai la auriu. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă și/sau drojdie (aluat proaspăt de pâine). Gust: dulce.

Medium

Aspect: tonuri care variază de la chihlimbariu la castaniu-închis. Aromă: note caramelizate și/sau de nuci. Gust: ușor dulce.

Cream

Aspect: tonuri care variază de la castaniu la mahon-închis. Aromă: fructe cu coajă lemnoasă, cu note de caramel și/sau de stafide. Gust: dulce, dar echilibrat.

*

Parametrii analitici nedefiniți trebuie să respecte limitele legale.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă în volume (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% în volume)

15

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Practici vitivinicole

a.   Practici oenologice specifice

Producția de vinuri cu această denumire este plafonată la 70 de litri de vin per 100 de kilograme de struguri. Toate stocurile de vin supuse învechirii trebuie depozitate în baricuri de stejar cu o capacitate de maximum 1 000 de litri. Toate vinurile trebuie să fie învechite timp de minimum doi ani pentru a fi eligibile pentru comercializare. În cazul categoriei 3, „Vin licoros”, după procesul de învechire sau pe parcursul acestuia, vinurile pot fi fortificate sau amestecate cu alte vinuri sau cu produse complementare autorizate. În cazul categoriei 1, „Vin”, există o excepție pentru „vino de color” (un amestec de vin și must de struguri concentrat), care poate fi adăugat în vinurile „generoso” produse prin învechire oxidativă, pentru ajustarea culorii finale.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/934 al Comisiei din 12 martie 2019, produsele complementare menționate în secțiunea C.4 literele (b), (c), (d) și (f) din caietul de sarcini al produsului pot fi utilizate numai pentru producția de vinuri „vino generoso de licor”. Excepția este „vino de color”, care poate fi adăugat în vinurile „generoso” produse prin învechire oxidativă, pentru ajustarea culorii finale.

În mod similar, sulfatul de calciu poate fi utilizat pentru acidificarea vinurilor licoroase menite să fie seci, în limitele stabilite de legislația în vigoare.

b.   Producții maxime

11 428 de kilograme de struguri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul geografic al vinurilor cu DOP „Jerez-Xérès-Sherry” este format din comunele Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Trebujena, Chipiona, Rota, Puerto Real, Chiclana de la Frontera, Lebrija și San José del Valle, situate într-o zonă care este delimitată la est de meridianul Greenwich 5° 49′ longitudine vestică, iar la nord de paralela 36° 58′ latitudine nordică.

Pagos sunt recunoscute ca unități geografice mai mici, delimitarea exactă a acestora putând fi consultată la adresa: https://www.sherry.wine/es/vinos-de-jerez/pagos.

7.   Soiul (soiurile) de struguri de vin

BEBA – EVA

MOSCATEL DE ALEJANDRÍA

PALOMINO

PALOMINO FINO – LISTÁN BLANCO

PEDRO XIMÉNEZ

PERRUNO

VIJARIEGO BLANCO – VIGIRIEGA

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Vinuri și vinuri licoroase

Produsele din categoria 1, „Vin”, și cele din categoria 3, „Vin licoros”, au o legătură comună cu originea, deoarece singura diferență dintre ele este dacă se utilizează sau nu practica oenologică tradițională a fortificării, care, în cazul anumitor vinuri protejate, poate fi înlocuită de alte tehnici tradiționale, cum ar fi „asoleo” (uscarea la soare), pentru atingerea nivelurilor de tărie alcoolică necesare pentru fiecare tip de vin.

Caracteristicile vinurilor sunt puternic influențate de factorii naturali și umani din areal și sunt comune produselor din categoria 1 și celor din categoria 3, deoarece ambele au aceeași legătură cu originea, singura diferență dintre ele fiind dacă se utilizează sau nu practica fortificării.

Mediul geografic are un impact direct asupra anumitor caracteristici de bază ale vinurilor, cum ar fi tăria alcoolică și aciditatea. Acestea sunt, de obicei, moderate, deși valorile depind de practicile vitivinicole specifice aplicate. Solurile prezente din abundență în regiune sunt numite la nivel local „albariza” și produc vinuri cu un caracter calcaros distinctiv. Sunt vinuri elegante și aromate, cu o corpolență bună și o aciditate moderată, având un bun potențial de dezvoltare în timp. Această caracteristică permite producerea vinurilor „generoso” care, în unele cazuri, au perioade de învechire excepțional de lungi.

În general, recoltele sănătoase și de înaltă calitate, cu un nivel excelent de coacere, sunt rezultatul absenței aproape complete a precipitațiilor în cea mai mare parte a ciclului de vegetație al viței-de-vie; al vânturilor uscate predominante dinspre est și al capacității ridicate de retenție a umidității de care dă dovadă solul „albariza”. În plus, viticultorii sunt angrenați de mai multe secole în identificarea celor mai potrivite soiuri de struguri nu numai pentru condițiile pedoclimatice, ci și pentru procesele specifice de producție și de învechire la care sunt supuse respectivele soiuri. Toate soiurile utilizate pentru obținerea vinurilor, care contribuie în mod semnificativ la caracterul unic al acestora, sunt perfect adaptate la arealul delimitat încă din cele mai vechi timpuri. Din punct de vedere cantitativ, soiul principal este Palomino Fino. Acesta conferă vinurilor o expresie intensă a terroir-ului și o capacitate de învechire foarte bună. Moscatel de Alejandría și Pedro Ximénez sunt soiuri de struguri cu niveluri mai mari de zaharuri și de aciditate, care le fac excelente pentru producția de vinuri tradiționale dulci în mod natural și, de asemenea, care conferă aromele primare caracteristice. Celelalte soiuri utilizate sunt întotdeauna locale și pe deplin adaptate la mediu. Pe scurt, utilizarea unor soiuri locale tradiționale influențează caracterul vinurilor și le conferă un bun potențial de dezvoltare în timpul învechirii.

Pe lângă factorii naturali, trebuie subliniată importanța factorilor umani. Aceștia au creat un întreg ansamblu de practici vitivinicole și oenologice autentice, care influențează în mod direct caracterul vinurilor. Printre caracteristici se numără preponderența aromelor terțiare rezultate din învechirea biologică, intensitatea ridicată, echilibrul și persistența.

În cazul vinurilor „generoso”, învechirii biologice, și anume învechirii sub o peliculă de drojdie „flor”, îi priește excepțional de bine sistemul dinamic tradițional de cupajare numit „criaderas y solera”. Un rol semnificativ este jucat și de nivelurile ridicate de umiditate care, datorită arhitecturii tradiționale a regiunii, sunt intensificate de brizele nocturne regulate care suflă dinspre Oceanul Atlantic prin plantațiile viticole. Clima este la fel de benefică și pentru vinurile supuse procesului de învechire oxidativă, deoarece reduce evaporarea naturală a vinului învechit în butoaie.

În cazul vinurilor dulci naturale, principalele soiuri utilizate sunt foarte aromatice, cu un echilibru între alcool și aciditate datorat condițiilor climatice predominante. Prin urmare, se pot produce vinuri cu un conținut semnificativ de zahăr, care însă sunt foarte echilibrate la degustare. În plus, practica tradițională „asoleo” produce vinuri cu o concentrație mai mare atât de zahăr, cât și de aciditate, conferindu-le și alte caracteristici tipice fructelor foarte coapte și o textură deosebit de onctuoasă.

În cele din urmă, vinurile „generoso de licor” se obțin prin fortificarea vinurilor menționate anterior, și anume prin adăugarea de alcool. Ele prezintă caracteristicile vinurilor de bază care, după cum am văzut, sunt strâns legate de mediul geografic. În plus, fortificarea în sine se practică de mai multe secole în unitățile de vinificație. Originea acestei practici este, de asemenea, legată de tradiția puternică de export din această regiune viticolă. Comercianții de vin aveau nevoie de vinuri „concepute” special pentru a satisface diferite gusturi, bazate pe vinuri „generoso” cupajate cu vinuri dulci naturale.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Ambalarea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Pentru a se asigura conservarea caracteristicilor specifice și a calității vinurilor și pentru a se evita orice deteriorare organoleptică provocată de transportul către alte zone, îmbutelierea trebuie să aibă loc în mod obligatoriu în arealul de producție delimitat.

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Etichetele utilizate pentru vinurile cu DOP trebuie să respecte dispozițiile legislației aplicabile, precum și anexa 3 la caietul de sarcini. Acest lucru este valabil atât pentru informațiile obligatorii înscrise pe etichete, cât și pentru cele facultative.

Sticlele trebuie să poarte sigilii de garanție eliberate de Consiliul de reglementare sau contraetichete cu un marcaj distinctiv și un cod de identificare alfanumeric, în conformitate cu normele stabilite de Consiliul de reglementare. Indicarea facultativă a unității geografice superioare: „Andalucía”.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://lajunta.es/4svc9


(1)  Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind specialitățile tradiționale garantate și mențiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 și (UE) 2019/1753 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 (JO L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2129/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x