OJ:C_202502128: Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 08/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2025/21288.4.2025Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea...

Informatii

Data documentului: 01/04/2025
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2025/2128

8.4.2025

Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și etichetarea altor produse alimentare, protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic și a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

(C/2025/2128)

În termen de trei luni de la data prezentei publicări, autoritățile unui stat membru sau ale unei țări terțe sau o persoană fizică sau juridică având un interes legitim și stabilită sau rezidentă într-o țară terță pot, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului (1), să depună la Comisie o opoziție.

DOCUMENT UNIC

[Regulamentul (UE) 2019/787]

„Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”

PGI-IT-02903

Data cererii: 21 februarie 2023

1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare

„Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Tipul indicației geografice

Indicație geografică

4.   Categoria sau categoriile de băuturi spirtoase

33. Lichior

5.   Descrierea caracteristicilor băuturii spirtoase

Caracteristici fizice, chimice și organoleptice, precum și caracteristici specifice ale produsului în comparație cu alte băuturi spirtoase din aceeași categorie

(a)

Principalele caracteristici fizice, chimice și/sau organoleptice ale produsului: – culoare: roșu-rubin, de intensitate variabilă; – miros: intens, caracteristic vișinelor, fructelor de pădure și/sau migdalelor; – gust: aromat, plăcut și persistent, de vișină și/sau migdală.

(b)

Caracteristicile specifice ale băuturii spirtoase, comparativ cu categoria relevantă: Denumirea „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” este rezervată în exclusivitate băuturii spirtoase produse prin infuzarea hidroalcoolică a vișinelor Morello sau Amarena (soiuri de Prunus cerasus) în alcool pur și în vin cu DOCG „Cesanese del Piglio” sau vin Cabernet cu DOC „Atina”, produsul fiind prelucrat în unități situate în provincia Frosinone. Caracteristicile specifice ale produsului „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” sunt: – tărie alcoolică în volume: 17-35 % vol.; – conținut minim de zaharuri: 70 de grame/litru; – aromatizat numai cu sucuri naturale sau infuzii de vișine Morello sau Amarena, adăugându-se eventual mirodenii (scorțișoară, vanilie, cuișoare, migdale amare).

6.   Delimitarea arealului geografic

Prelucrarea produsului „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” trebuie să se realizeze pe teritoriul provinciei Frosinone.

7.   Metoda de producție

După ce sunt spălate, vișinele Morello sau Amarena sunt infuzate în recipiente de oțel cu vin roșu cu DOP „Cesanese del Piglio” sau vin Cabernet roșu cu DOP „Atina”, în proporții care variază între 0,5 și 1 kg la 1 l.

Fermentația durează minimum 30 de zile în cazul în care se utilizează recipiente termice, capabile să mențină o temperatură cuprinsă între 20 °C și 35 °C, și minimum 40 de zile în cazul fermentației naturale „la soare”, ori până când vișinele Morello se așază pe fundul recipientului.

Infuzia este separată de precipitat prin filtrare; precipitatul poate fi presat. În această etapă, lichidul semifinit este microfiltrat în mod automat, pentru a se obține un produs limpede. Se poate adăuga zahăr extrafin și/sau zahăr tos și/sau zahăr din trestie de zahăr, în proporții care variază între 0,25 și 0,5 kg la 1 l. Se adaugă apoi alcool pur, pentru a se obține tăria necesară.

Ca alternativă, după spălare, vișinele Morello sau Amarena pot fi infuzate cu un amestec apă-alcool cu o tărie de 22-96°, proporția fiind de 500 de grame de fructe per litru de amestec apă-alcool, pentru a se obține, prin osmoză, un extract roșu-închis tipic și gustul clasic al vișinelor Morello și/sau Amarena. Această infuzie este amestecată apoi cu vin roșu cu DOP „Cesanese del Piglio” sau vin Cabernet roșu cu DOP „Atina” (sirop de zahăr, alcool) până la obținerea tăriei necesare.

Produsul poate fi aromatizat numai cu sucuri naturale (conținând fructe în proporție de 12-15 %) sau infuzii care conțin vișine Morello sau Amarena în proporție de până la 25 % și, eventual, cu mirodenii (scorțișoară, vanilie, cuișoare, migdale amare), care nu trebuie să depășească 5 % din produs.

8.   Norme specifice privind ambalarea

Produsul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” trebuie să fie comercializat în sticle cu o capacitate nominală de 0,20 l, 0,375 l, 0,50 l, 0,70 l, 0,75 l, 1,0 l sau 1,5 l.

Capacitățile nominale indicate reprezintă volumele sticlelor în care se ambalează și se comercializează „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” conform tradiției.

9.   Norme specifice privind etichetarea

Produsul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” trebuie să fie etichetat în conformitate cu legislația în vigoare. Procesul de producție menționat anterior trebuie să fie menționat în mod explicit pe etichetă.

10.   Descrierea legăturii dintre băutura spirtoasă și originea geografică, inclusiv, dacă este cazul, elementele specifice ale descrierii produsului sau ale metodei de producție care justifică legătura

„Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” este un lichior obținut din vișine Morello și vin roșu tipic tradiției agricole rurale din Lazio. Produsul se întâlnește deosebit de frecvent în zona de la poalele Apeninilor din partea inferioară a regiunii Lazio, mai precis în Ciociaria, unde condițiile pedoclimatice sunt optime pentru creșterea și dezvoltarea speciei Prunus Cerasus L.

Structura morfologică a arealului geografic este caracterizată de cele două văi ortogonale ale râurilor Sacco și Liri (care formează împreună Valea Latină) și de un relief preponderent deluros și muntos, format din versanții vestici ai lanțului muntos Simbruini-Ernici și versanții estici ai lanțului muntos Lepini-Ausoni-Aurunci. Solurile s-au dezvoltat din roci specifice platformei carbonatice Lazio-Abruzzo, care prezintă un calcar foarte permeabil ca urmare a fracturării și a carstului: cele mai înalte altitudini sunt caracterizate de prezența calcarului compact (calcar dolomitic și travertin) și a calcarului marnos; dealurile sunt caracterizate de prezența gresiei. Partea mai plată, de origine aluvionară, caracterizată de terra rossa (sol roșu), este înconjurată de terase aluvionare înclinate formate în perioada cuaternară, care constau în depozite de argilă și pietriș, cu aflorimente de soluri argiloase coluviale și afânate; în amonte, de-a lungul părții estice, sunt prezente terase aluvionare mai vechi, cu depozite coluviale, văi și depozite detritice sub formă de conuri de dejecție aflate la poalele munților, formând lanțuri deluroase în apropierea Apeninilor calcaroși. La sud, terasele aluvionare fac trecerea spre formațiuni deluroase joase de origine antică (miocen), alcătuite din fliș de argilă/marnă/gresie.

Arealul are o climă temperată de tranziție, cu regiuni fitoclimatice care prezintă condiții meteorologice omogene: o regiune pe dealurile înalte, unde clima este temperată (tipul termic colinar superior și tipul termic colinar inferior/superior – superior umed); o altă regiune pe versanții mai moderați, unde clima este temperată de tranziție (tipul termic colinar inferior); și încă o regiune în zona plată, unde clima este încă de tip mediteraneean de tranziție, dar cu un tip termic central mediteraneean inferior. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 1 098 și 1 233 mm, iar perioadele subaride și de secetă din timpul verii (precipitații de 96-130 mm) durează între 1 și 2 luni. Temperatura medie este cuprinsă între 12,5 °C și 14,6 °C: se înregistrează o perioadă rece prelungită din noiembrie până în aprilie, temperatura medie fiind sub 10 °C timp de 3-4 luni pe an. Media temperaturilor minime în cea mai rece lună a anului este cuprinsă între 1,9 °C și 3,3 °C.

Combinația dintre natura teritoriului și factorii climatici face ca arealul delimitat să fie foarte potrivit pentru cultivarea de Prunus Cerasus L. și pentru producția de „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”.

Relieful preponderent deluros al arealului de producție și expunerea spre vest și sud-vest creează un mediu aerisit și luminos, care oferă condiții ideale de cultivare pentru această plantă. Solurile marnoase și calcaroase, care sunt foarte scheletice și bogate în carbonat de calciu și conțin acumulări de argilă, și solurile aluvionare sau sedimentare din zonele mai plate, care conțin gresie, calcar marnos și marnă gălbuie și au o textură mâloasă, împiedică acumularea de apă stagnantă și favorizează concentrarea zaharurilor în fructe.

Tiparele temperaturilor și ale precipitațiilor din arealul de producție, și anume temperaturile blânde din timpul primăverii, însoțite de precipitații moderate, garantează o înflorire și o formare a fructelor optime; precipitațiile rare din etapa finală de coacere limitează eventualele probleme legate de crăparea fructelor, care ar conduce la procese de fermentație care nu sunt ideale pentru producția de „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”. Aceste condiții climatice produc, de asemenea, fructe coapte și echilibrate, cu un raport optim între zaharuri și aciditate și cu un conținut de apă care face ca procesul de macerare/infuzie să fie propice pentru obținerea unui produs care păstrează aromele fructelor de Prunus Cerasus L., menționate la punctul 5.

Începând din secolul al XVII-lea, izvoarele istorice descriu prezența vișinilor din soiul Morello în valea superioară a râului Liri, în Val di Comino din munții Lepini, care a făcut cândva parte din Terra di Lavoro. Cu toate acestea, arborele s-a adaptat și s-a răspândit în întreaga Peninsulă Italică cel mai probabil mult mai devreme, în special în centrul Italiei. Este vorba despre perioada în care specia Prunus Cerasus L. a fost importată din est, în jurul secolului I î.Hr.

Fructele acestei plante, care crește în mod natural pe munții din Ciociaria, reprezintă, de mai multe secole, o sursă de hrană pentru fermierii locali (Iannazzi, Beranger), care, pe lângă faptul că mâncau fructele proaspete și produceau gem, jeleu și sorbet, obișnuiau și să macereze fructele în vin roșu, pentru a produce o băutură „foarte gustoasă în lunile de vară”, care îmbogățea gustul vinului roșu produs din soiuri de struguri locale (Statistica del Regno, 1811).

Combinația dintre vișine și vinul roșu cu DOP „Cesanese del Piglio” și DOP „Atina” este ceea ce diferențiază produsul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” de alte băuturi spirtoase pe bază de vișine (Prunus Cerarus L.) produse în principal în regiunile nordice ale Peninsulei Italice sau în zone din Franța sau Elveția, unde infuzarea fructelor implică utilizarea de băuturi spirtoase sau de alte distilate.

Numai vinurile cu DOP „Cesanese del Piglio” și cu DOP „Atina” și vișinele pot conferi produsului „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” culoarea sa roșu-rubin de intensitate variabilă și gustul amar/aromat persistent al fructelor proaspete.

Factorii umani legați de arealul viticol sunt de o importanță fundamentală. Printr-o tradiție consacrată, ei au contribuit și contribuie la producția de „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”. „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” este un produs caracteristic culturii rurale, iar metoda de preparare a acestuia a fost transmisă prin viu grai în fiecare familie care avea un vișin din soiul Morello pe proprietatea sa. Cu toate acestea, am găsit din întâmplare un jurnal de la sfârșitul secolului al XIX-lea care conține o rețetă scrisă de mână de Maria Coletti Sipari, jurnalul fiind păstrat în prezent în arhivele private Buriani din San Donato Val di Comino (Frosinone), comuna de unde era Sipari. Din această sursă, descoperim cantitățile și metoda pentru prepararea lichiorului „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”, descris ca fiind întâlnit frecvent în Ciociaria: „1 kg de vișine Amarena, 1 l de vin roșu bun, 250 ml de alcool, 250 g de zahăr. Mirodenii: scorțișoară și nucșoară rase. Lasă infuzia la soare timp de 40 de zile, apoi presează vișinele Amarena într-o presă mică pentru a obține lichiorul.”

La începutul secolului al XX-lea, produsul era deja considerat unul dintre produsele tipice din Ciociaria, fiind descris ca „un lichior special, cu un gust foarte plăcut, numit rattafia
” (Del Nero, 1907).

Acest lichior era „special” nu doar datorită ingredientelor sale remarcabile, ci și pentru că, potrivit tradiției, se bea în urma negocierilor importante între familii și a evenimentelor fericite, cum ar fi logodnele, aceste tradiții fiind înrădăcinate în încheierea pactelor și a acordurilor diplomatice printr-un toast cu acest lichior, în timpul căruia se declara: „Pax rata fiat” (literalmente „acordul de pace a fost încheiat”), de unde se spune că provine denumirea.

Pe lângă consumul ca băutură, lichiorul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” obținut din vișine Morello și vin roșu a fost folosit în medicina populară ca tonic pentru sănătate. Există dovezi ale folosirii sale în acest scop în timpul Primului Război Mondial, când, din lipsă de medicamente, oamenii din Ciociaria l-au folosit împotriva febrei tifoide și a gripei „spaniole” (Zirizzotti).

În prezent, „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” se prepară cu cele mai bune vinuri roșii din zona Ciociaria: vinul „Cesanese del Piglio” (recunoscut ca DOP prin Decretul prezidențial din 29 mai 1973 și căruia i s-a acordat cea mai înaltă clasificare pentru DOP, și anume DOCG, prin Decretul ministerial din 1 august 2008) și vinul Cabernet cu DOP „Atina” (denumire aprobată prin Decretul prezidențial din 26 aprilie 1999 și modificată prin Decretul ministerial din 2 august 2011).

Produsul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” este inclus în lista produselor agroalimentare tradiționale din regiunea Lazio din 2010.

S-au publicat numeroase cărți în care figurează fișa descriptivă a produsului „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara”, printre care: „Lazio patrimonio agroalimentare tra Biodiversità e Tradizione” – aprilie 2019; „Le eccellenze agroalimentari del Lazio” – aprilie 2016; „Guida agli eventi aziendali in Ciociaria” – Silva Hotel Splendid, Fiuggi; „Guida ai prodotti tipici e tradizionali del Lazio” – 2011.

În 2018, Anul mâncării italienești în lume, produsul „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” s-a numărat printre cele nouă „lichioruri și băuturi spirtoase” din regiunea Lazio selectate de Coldiretti pentru „Bandiere del gusto 2018”.

Reputația actuală a produsului „Ratafia Ciociara/Rattafia Ciociara” a fost consacrată și în străinătate, în special în orașele australiene Melbourne, Sydney și Brighton, unde produsul apare în meniurile cu băuturi ale mai multor restaurante. În vara anului 2021, site-ul australian Young Gun of Wine a inclus „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” printre lichiorurile digestive de pe lista băuturilor spirtoase și de pe lista lichiorurilor consumate la desert. Reputația denumirii „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” reiese în mod evident din cele (aproximativ) 4 500 de rezultate obținute pe motorul de căutare Google (octombrie 2023).

Există, de asemenea, numeroase etichete folosite de fabricile din provincia Frosinone, care utilizează denumirea „Ratafia Ciociara / Rattafia Ciociara” de peste 30 de ani.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/10161


(1)  Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind specialitățile tradiționale garantate și mențiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 și (UE) 2019/1753 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 (JO L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2128/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x