OJ:C_202502127: Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

Redacția Lex24
Publicat in Jurnalul Oficial UE, Repertoriu EUR-Lex, 07/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2025/21277.4.2025Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare(C/2025/2127)În urma acestei...

Informatii

Data documentului: 01/04/2025
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Jurnalul Oficial UE
Formă: Repertoriu EUR-Lex
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2025/2127

7.4.2025

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(C/2025/2127)

În urma acestei publicări, autoritățile unui stat membru sau ale unei țări terțe sau o persoană fizică ori juridică având un interes legitim și stabilită sau rezidentă într-o țară terță pot, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului (1), să depună la Comisie o opoziție, în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

Caietul de sarcini al produsului, menționat la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, este disponibil în registrul indicațiilor geografice al Uniunii.

DOCUMENT UNIC

„Mut Zeytinyağı”

Nr. UE: PDO-TR-03226 – 4.4.2024

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Mut Zeytinyağı”

2.   Statul membru sau țara terță

Republica Turcia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs (a se vedea anexa XI)

Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, ulei etc.)

Codul din Nomenclatura combinată:

15 – GRĂSIMI ȘI ULEIURI DE ORIGINE ANIMALĂ, VEGETALĂ SAU MICROBIANĂ ȘI PRODUSE ALE DISOCIERII ACESTORA; GRĂSIMI ALIMENTARE PRELUCRATE; CEARĂ DE ORIGINE ANIMALĂ SAU VEGETALĂ

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Mut Zeytinyağı” este un ulei de măsline extravirgin natural, obținut din măsline cultivate într-o regiune specială numită „regiunea Mut”. Conținutul mediu de acizi grași liberi este ≤ 0,6 %, indicele mediu de peroxid este ≤ 12, iar uleiul devine de la verde-închis la verde-deschis în cazul unei recolte timpurii și galben-auriu în cazul unei recolte ajunse la maturitate. Conținutul mediu de acid oleic este de 70 %, asigurând o valoare nutrițională ridicată și o perioadă lungă de valabilitate. În funcție de gradul de coacere a măslinelor, conținutul total de fenoli poate varia între 77,55 și 169,32 μg acid galic/g ulei. În special, cantitatea de α-tocoferol, o componentă minoră cunoscută ca vitamina E, este cuprinsă între 18 și 36 mg/100 g în produsul „Mut Zeytinyağı”.

Caracteristicile frapante ale produsului „Mut Zeytinyağı” sunt prezente în profilul său senzorial. Notele fructate complexe și bogate ale uleiului „Mut Zeytinyağı” sunt de măslină crudă proaspătă, migdală verde, migdală amară, anghinare, tomată verde, ardei verde și iarbă proaspăt tăiată în cazul uleiurilor de măsline din recoltă timpurie; de banană, migdală dulce și flori sălbatice în cazul unei recolte ajunse la maturitate. În uleiul „Mut Zeytinyağı”, intensitatea tuturor atributelor pozitive, cum ar fi atributul fructat, cel amar și cel picant, este ușoară spre medie. Atât uleiurile de măsline din recolte timpurii, cât și cele din recolte ajunse la maturitate prezintă proprietăți olfactive și gustative armonioase și echilibrate în cadrul evaluării senzoriale.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Uleiul „Mut Zeytinyağı” este produs din măsline cultivate în regiunea geografică delimitată.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

1.

Producția și recoltarea măslinelor.

2.

Curățarea și spălarea măslinelor.

3.

Zdrobirea măslinelor.

4.

Frământarea măslinelor.

5.

Separarea uleiului de pasta de măsline.

6.

Separarea apelor reziduale de la presele de măsline de uleiul de măsline.

3.5.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

În plus față de informațiile obligatorii prevăzute de legislația referitoare la etichetarea și prezentarea produselor alimentare, pe etichete trebuie să figureze următoarele:

denumirea „Mut Zeytinyağı”;

denumirea comercială și adresa sau denumirea scurtă și adresa sau marca înregistrată a producătorului;

logoul DOP al Uniunii Europene;

următoarele logouri (color sau alb-negru):

Image 1

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   O delimitare concisă a ariei geografice

Uleiul „Mut Zeytinyağı” este produs în limitele districtului Mut din provincia Mersin. Districtul Mut este situat la 45 km nord-vest de centrul orașului Mersin și la 165 km în interior față de Marea Mediterană. Districtul Mut este înconjurat de provincia Karaman la nord, de Silifke la est, de Ermenek la vest și de districtul Gülnar la sud. Districtul Mut este situat la o latitudine de „36,645379 și o longitudine de”33,437092. Se află la o altitudine de 314 metri. Suprafața districtului Mut este de 2 860 km2. 102 cartiere aparțin de Mut.

5.   Legătura cu aria geografică

Specificitatea ariei geografice

Măslinul crește în regiuni dominate de zone climatice în care iernile sunt calde și ploioase, verile sunt secetoase, iar primăverile sunt parțial răcoroase și ploioase. În districtul Mut, care prezintă caracteristicile unei clime mediteraneene și continentale, verile sunt secetoase și calde, iar iernile sunt blânde și ploioase. Districtul Mut este situat la poalele munților Taurus, pe malurile râului Göksu, și, datorită poziției sale geografice, are un caracter de microclimat, fiind un punct de tranziție între Mersin și Karaman, care leagă Anatolia Centrală de Marea Mediterană.

Temperatura medie anuală a districtului Mut este de 17,5 °C, temperatura medie în ianuarie este de 7,1 °C, temperatura minimă absolută este de –2,6 °C, temperatura medie în mai este de 20,7 °C, temperatura medie în iulie este de 28,7 °C, iar precipitațiile medii anuale sunt de 421 mm.

Poziția ariei într-o zonă adăpostită de vânturile dinspre nord predominante, care pot dăuna cultivării măslinilor, constituie un avantaj pentru plantațiile locale de măslini. Absența vânturilor puternice garantează că arborele și măslinele de pe acesta rămân intacte și că măslinele nu cad și, prin urmare, conduce la obținerea unui ulei de măsline de calitate, din materii prime sănătoase.

Calitatea măslinelor este asigurată de faptul că vânturile care suflă dinspre nord-estul și sud-vestul Mării Mediterane echilibrează umiditatea aerului și vegetația înaltă și bogată din munți și, prin urmare, uleiurile de măsline obținute prin practici de producție corecte sunt de o calitate superioară. Rata medie anuală a umidității din districtul Mut a fost stabilită la 59,1 %. Întrucât rata umidității este sub 70 %, nu se întâlnesc ciuperci/bacterii dăunătoare și boli provocate de dăunători. Din acest motiv, nu este necesară aplicarea pesticidelor. Această situație face ca măslinele să fie sănătoase, iar uleiul „Mut Zeytinyağı” produs are un conținut scăzut de acizi grași liberi și un indice scăzut de peroxid și nu prezintă defectul de a fi rânced la evaluarea senzorială.

Suprafața totală a districtului este de 2 860 km2. În vestul districtului se află „câmpia Mut”, care se întinde de-a lungul văii râului Göksu. Altitudinea este cuprinsă între 150 și 600 m. Centrul districtului este stabilit pe o câmpie concavă, aflată între munți, care urcă de la sud spre nord și vest. Datorită acestei caracteristici, la nivel regional se folosește frecvent denumirea „groapa Mut”. Sunt prezenți numeroși munți cu altitudini de 700-800 m în sud și 1 500-2 000 m în nord și vest. Districtul Mut este situat în cea mai muntoasă parte a provinciei Mersin.

Structura solului din districtul Mut este de lut nisipos, care creează o structură a solului ideală pentru cultivarea măslinilor. O structură adecvată a solului asigură o creștere mai sănătoasă a măslinilor, o producție de fructe sănătoase și, prin urmare, obținerea unor materii prime sănătoase și bune pentru uleiul de măsline. Întrucât caracteristicile solului sunt legate de senzația bucotactilă a atributului amar al uleiului de măsline, „Mut Zeytinyağı” produs din măsline sănătoase prezintă proprietăți senzoriale echilibrate și armonioase la degustare.

Factorii climatici și geografici ai zonelor de producție influențează în mare măsură compoziția fracțiunilor minore; s-au observat relații pozitive între altitudine și nivelul tocoferolilor și al compușilor fenolici din uleiuri, în timp ce în studiile științifice recente s-a constatat o corelație negativă cu precipitațiile. Structura terroir-ului din districtul Mut are o influență pozitivă directă asupra calității și proprietăților senzoriale ale măslinelor și ale uleiului de măsline. Faptul că districtul Mut are o floră și o faună bogate este un factor important pentru notele senzoriale caracteristice ale uleiului „Mut Zeytinyağı”, cum ar fi cele de migdală verde, migdală amară, anghinare, tomată verde, ardei verde și iarbă proaspăt tăiată în cazul uleiurilor de măsline din recoltă timpurie; de banană, migdală dulce și flori sălbatice în cazul unei recolte ajunse la maturitate.

Factorii umani

În ceea ce privește recoltarea măslinelor, oamenii și producătorii din Mut au obiceiul de a culege manual măslinele din pomi. Acest obicei previne deformarea măslinelor, reducând astfel aciditatea uleiului „Mut Zeytinyağı” și făcând posibilă evidențierea proprietăților aromatice ale uleiului din punct de vedere senzorial.

Districtul Mut este una dintre regiunile producătoare de măsline importante din Turcia, iar istoria producției de ulei de măsline datează din cele mai vechi timpuri. Producția de măsline și de ulei de măsline din district continuă de mii de ani. Mut, care ocupa un loc important în regiunea Cilicia în vremuri străvechi, s-a aflat sub influența multor civilizații. Districtul a continuat să existe ca important centru de așezări, în special în perioada romană și cea bizantină. În această regiune, se cultivă măsline și se produce ulei de măsline din cele mai vechi timpuri. Producția de ulei de măsline din Mut era foarte dezvoltată în special în perioadele romană și bizantină. Datorită influenței Imperiului Roman în regiunea Cilicia, producția de ulei de măsline și comerțul cu acesta au crescut considerabil. În perioada Imperiului Bizantin, uleiul de măsline reprezenta o resursă de importanță economică pentru regiune. Districtul Mut, care a fost anexat la Imperiul Otoman de către Fatih Sultan Mehmet Bey în 1466, era alcătuit din districtele Sarıkavak, Mut și Silifke între 1500 și 1555, devenind mai mic în 1555, când Silifke a devenit un district separat. În perioada Imperiului Otoman, Mut a continuat să producă măsline și ulei de măsline. În perioada otomană, producția de măsline era încurajată, fiind emise legi și ordine pentru introducerea în comerț a unor soiuri de măsline sălbatice.

În consemnările din anuarul din 1898, se afirmă că „[m]ăslinii sălbatici altoiți din district produc niște măsline și un ulei de măsline foarte delicioase. Cantitățile în exces sunt exportate în districtele învecinate și în Karaman.” De aici reiese că, în regiune, se practică de peste 2 000 de ani cultivarea măslinilor și comerțul cu ulei de măsline, care se numără printre activitățile agricole principale și valoroase din punct de vedere economic ale districtului Mut.

Potrivit evidențelor oficiale ale districtului Mut, există 12 milioane de măslini, iar măslinul aflat în districtul Haydar, despre care s-a stabilit că are 1 300 de ani prin decizia Ministerului Culturii și Turismului cu numărul 5577 din 23.12.2009, a fost înregistrat ca „arbore monumental”. Apoi, în 2021, au fost înregistrați încă trei măslini: unul de 820 de ani din cartierul Çortak, unul de 650 de ani din cartierul Kurtuluş și unul de 435 de ani din cartierul Hacısait.

Specificitatea produsului

Produsul „Mut Zeytinyağı” este un ulei de măsline extravirgin fără defecte senzoriale și cu un atribut fructat remarcabil. Factorii pedoclimatici sunt legați de atributele senzoriale ale notelor fructate de măsline, de iarbă, de anghinare și picante. Temperaturile și precipitațiile optime din timpul perioadei de maturare a măslinelor favorizează intensitatea complexă a aromei uleiului „Mut Zeytinyağı”.

Valorile aromatice ale uleiurilor de măsline obținute dintr-o recoltă timpurie de măsline, culeasă în octombrie, sunt mai intense. Pe lângă atributul fructat ușor spre mediu, acest ulei conține miresme de măsline crude proaspete, migdale verzi, migdale amare, anghinare, tomate verzi, ardei verzi, iarbă proaspăt tăiată. Atributul amar și cel picant au o intensitate medie. Uleiul de măsline obținut din măsline recoltate în decembrie, care sunt considerate o recoltă ajunsă la maturitate, conține miresme de banane, de migdale dulci și florale. Valorile atributelor fructat, amar și picant sunt mai ușoare sau medii, iar vâscozitatea uleiului este limpede și fluidă. Atât uleiurile de măsline din recolte timpurii, cât și cele din recolte ajunse la maturitate au caracteristici olfactive și gustative armonioase și echilibrate.

Legătura cauzală

Districtul Mut este înconjurat de munți înalți și are un caracter de microclimat ca urmare a sintezei dintre clima continentală și cea mediteraneeană, ceea ce aduce cultivarea măslinilor în prim-plan. Structura solului lutos nisipos, direcțiile vântului, rata umidității, temperatura medie pe parcursul anului și altitudinea deasupra nivelului mării sunt adecvate pentru cultivarea măslinilor, iar factorul uman în practici precum cultivarea și recoltarea face ca produsul „Mut Zeytinyağı” să se distingă prin prisma materiei prime.

Structura terroir-ului din districtul Mut are o influență directă asupra calității și proprietăților senzoriale ale măslinelor și ale uleiului de măsline. Faptul că districtul Mut are o floră și o faună bogate este un factor important pentru notele senzoriale caracteristice ale uleiului „Mut Zeytinyağı”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

Guvernul a acceptat propunerea de recunoaștere a denumirii „Mut Zeytinyağı” ca denumire protejată DOP, publicând-o în Monitorul Oficial al Republicii Turcia nr. 2018/21 din 15 ianuarie 2018.

Modificările aduse documentului de înregistrare au fost publicate în Buletinul oficial al indicațiilor geografice și al denumirilor tradiționale de produse al Oficiului Turc pentru Brevete și Mărci, de la data de 16.7.2020 și cu numărul 81.


(1)  Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind specialitățile tradiționale garantate și mențiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 și (UE) 2019/1753 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 (JO L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2127/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x