OJ:C_202502114: COMUNICARE A COMISIEI privind metodologia de gestionare a îndeplinirii parțiale a etapelor Planului pentru Ucraina în temeiul Regulamentului privind Mecanismul pentru Ucraina
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 03/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 24/03/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Extindere și Vecinătate Estică
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/2114 |
3.4.2025 |
COMUNICARE A COMISIEI
privind metodologia de gestionare a îndeplinirii parțiale a etapelor Planului pentru Ucraina în temeiul Regulamentului privind Mecanismul pentru Ucraina
(C/2025/2114)
Plata sprijinului financiar în temeiul Planului pentru Ucraina este condiționată de îndeplinirea satisfăcătoare a etapelor calitative și cantitative predefinite stabilite în anexa la Decizia 2024/1447 (1).
Regulamentul 2024/792 (2) prevede că, în cazul în care una sau mai multe dintre aceste etape nu sunt îndeplinite în mod satisfăcător, Comisia trebuie să informeze Consiliul și Parlamentul fără întârzieri nejustificate și poate suspenda sprijinul financiar nerambursabil și/sau sprijinul sub formă de împrumut care corespunde etapelor în cauză, asigurând astfel respectarea principiului bunei gestiuni financiare [astfel cum este prevăzut la articolul 310 alineatul (5) din TFUE, în Regulamentul 2024/2509 (3) și la articolul 6 alineatul (8) din acordul-cadru (4)].
Articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2024/792 prevede obligația Comisiei de a întocmi o metodologie pentru gestionarea îndeplinirii parțiale a etapelor cu titlu orientativ.
Metodologia încurajează punerea în aplicare fără întreruperi a planului, reflectând caracterul bazat pe performanță și combinația de reforme și investiții care îl caracterizează. Aceasta creează condițiile pentru o plată rapidă a fondurilor și asigură faptul că orice suspendare va fi atât proporțională, cât și previzibilă, protejând în același timp interesele financiare ale Uniunii.
Ucraina ar trebui să rămână în continuare pe deplin hotărâtă să realizeze la timp etapele calitative și cantitative prevăzute în plan. O suspendare parțială a plăților oferă Ucrainei un răgaz suplimentar pentru a rezolva problemele specifice de punere în aplicare, permițându-i, totodată, să beneficieze, între timp, de o plată parțială legată de etapele care au fost îndeplinite în mod satisfăcător.
În cazul în care etapa (etapele) respectivă (respective) este (sunt) îndeplinită (îndeplinite) în termen de 12 luni de la suspendarea inițială, Comisia va efectua o nouă evaluare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 26 alineatul (4) din Regulamentul 2024/792. Mai întâi, Comisia va prezenta Consiliului, fără întârzieri nejustificate, o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului cu privire la constatarea îndeplinirii satisfăcătoare a condițiilor de plată. Pe baza deciziei adoptate de Consiliu, Comisia va adopta o decizie de autorizare a plății cuantumului datorat.
În cazul în care consideră că Ucraina nu a luat măsurile necesare în termen de 12 luni de la evaluarea negativă inițială, Comisia va lansa procedura prevăzută la articolul 26 alineatul (6) din Regulamentul 2024/792. Mai întâi, Comisia va notifica în mod oficial Ucrainei expirarea termenului de 12 luni, precum și faptul că din informațiile de care dispune Comisia reiese că nu s-au luat măsurile necesare. Ulterior, Ucraina are la dispoziție două luni de la comunicarea notificării Comisiei pentru a-și prezenta observațiile.
După ce a primit aceste observații, în cazul în care concluzionează că Ucraina nu a luat măsurile necesare, Comisia va prezenta o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului de reducere a cuantumului sprijinului financiar nerambursabil și al împrumutului proporțional cu partea care corespunde etapelor calitative și cantitative relevante. În conformitate cu articolul 26 alineatul (6) din Regulamentul 2024/792, Consiliul va hotărî, de regulă, în termen de o lună de la primirea propunerii Comisiei și va putea modifica propunerea Comisiei și adopta propunerea modificată prin intermediul unei decizii de punere în aplicare, hotărând cu majoritate calificată.
În cazul în care o etapă considerată anterior ca fiind îndeplinită în mod satisfăcător este anulată și nu mai este conformă cu anexa la Decizia 2024/1447, Comisia va aplica aceeași metodologie și va suspenda cuantumul corespunzător de la plata următoarei tranșe, după ce anularea a fost confirmată. Din articolul 26 alineatul (3) din Regulamentul 2024/792 reiese că îndeplinirea condiției prealabile și a etapelor calitative și cantitative poate fi considerată satisfăcătoare, cu condiția ca măsurile legate de etapele pe care Ucraina le-a îndeplinit în mod satisfăcător să nu fi fost anulate. În cazul în care, în cursul evaluării unei tranșe ulterioare, Comisia ajunge la concluzia că o etapă evaluată anterior ca fiind satisfăcătoare a fost anulată, aceasta va propune Consiliului să suspende un cuantum corespunzător din următoarele plăți din cadrul planului și să urmeze ulterior etapele menționate la punctele de mai sus.
Metodologia ține seama de faptul că nu toate etapele contribuie în mod egal la realizarea obiectivelor planului. De exemplu, adoptării unei strategii sau a unui plan de acțiune nu i se poate conferi aceeași valoare ca cea de care beneficiază intrarea în vigoare a unei legi, în ceea ce privește contribuția lor directă la realizarea obiectivelor mecanismului. În mod similar, diferă și abordarea aplicată investițiilor, pentru a stimula Ucraina să absoarbă toate fondurile puse la dispoziția sa în cadrul mecanismului. Ca atare, metodologia face distincția între trei tipuri de etape prevăzute în plan, după cum urmează:
1) |
etapele legate de reforme fundamentale – aceste etape vizează intrarea în vigoare și aplicarea imediată a legilor ucrainene care necesită aprobarea Parlamentului Ucrainei și ratificarea de către Cabinetul Președintelui. Aceste etape au coeficientul 2; |
2) |
etapele legate de reforme ordinare – toate celelalte etape de reformă care sunt diferite de etapele legate de reforme fundamentale (de exemplu, adoptarea de către guvern de reglementări, rezoluții, strategii, planuri de acțiune, foi de parcurs etc.; punerea la dispoziție online a unor sisteme informatice etc.). Aceste etape au coeficientul 1; |
3) |
etapele legate de investiții – etape legate de investiții. Aceste etape nu au niciun coeficient alocat, deoarece utilizează o abordare diferită, astfel cum se explică mai jos. |
Metodologia constă în următoarele patru faze:
1) |
Calcularea valorii medii a etapei pentru tranșa avută în vedere. |
Acest calcul se va realiza prin împărțirea cuantumului total al tranșei [suma dintre (i) sprijinul financiar nerambursabil și (ii) sprijinul sub formă de împrumut] la numărul total de etape (incluzând atât etapele de reforme, cât și pe cele de investiții) din tranșa respectivă.
2) |
Calcularea valorii suspendării pentru etapa (etapele) care nu a (au) fost îndeplinită (îndeplinite) în mod satisfăcător. |
Pentru a ține seama în mod corespunzător de diferențele dintre etape, Comisia va aplica coeficienți etapelor legate de reforme fundamentale și ordinare și o abordare specifică pentru etapele de investiții, după cum urmează:
a. |
etapele legate de reforme fundamentale = valoarea medie a etapei (calculată în conformitate cu punctul 1) înmulțită cu coeficientul 2; |
b. |
etapele legate de reforme ordinare = valoarea medie a etapei (calculată în conformitate cu punctul 1) înmulțită cu coeficientul 1; |
c. |
etapele de investiții = diferența dintre cuantumul specificat în descrierea etapei de investiții (în anexa la Decizia 2024/1447 a Consiliului) și creditele angajate efectiv în bugetele de stat ucrainene din exercițiile anterioare începând cu data de 14 mai 2024. Planul face distincția între trei tipuri de etape de investiții:
|
Pentru a se evita dubla contabilizare, suspendarea aplicată etapelor de investiții finale și etapelor de investiții speciale, menționate mai sus, nu este cumulativă.
În mod similar, orice suspendare aplicată unei etape de investiții finale va fi ajustată în funcție de eventualele suspendări anterioare aplicate etapei de investiții intermediare aferente (în cazul în care Ucraina nu a luat măsurile necesare pentru a ridica această suspendare în termen de 12 luni).
3) |
Indicarea sursei de finanțare pentru fiecare etapă individuală a tranșei trimestriale. Sursa de finanțare corespunzătoare diferitelor etape individuale nu este indicată în anexa la Decizia 2024/1447. Aceasta este specificată în deciziile de punere în aplicare relevante ale Consiliului pentru fiecare evaluare trimestrială. Această practică a fost deja aplicată deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului legate de primele două tranșe ale planului (5). Pentru fiecare tranșă trimestrială, Comisia propune alocarea anumitor etape sprijinului financiar nerambursabil și a celorlalte etape sprijinului sub formă de împrumut. Este la latitudinea Comisiei să stabilească alocarea propusă, în conformitate cu principiul proporționalității și ținând seama de interesul superior al îndeplinirii obiectivelor Mecanismului pentru Ucraina. Ca regulă generală, atunci când propune alocarea, Comisia va aloca sprijinul financiar nerambursabil mai întâi etapelor considerate a nu fi fost îndeplinite în mod satisfăcător. |
4) |
Calcularea cuantumului revizuit care urmează să fie plătit. Cuantumul suspendat va fi scăzut din sprijinul financiar disponibil, pe baza alocării sursei de finanțare propuse la punctul 3 de mai sus. În cazul în care valoarea suspendării este mai mare decât sprijinul financiar nerambursabil pus la dispoziție în tranșa trimestrială în cauză, diferența va fi suspendată din sprijinul sub formă de împrumut. Cuantumul suspendat nu poate fi mai mare decât cuantumul total al finanțării alocate tranșei respective, și anume suma sprijinului nerambursabil și a sprijinului sub formă de împrumut. Atunci când este afectat sprijinul sub formă de împrumut, calculul cuantumului revizuit care urmează să fie plătit va ține seama de lichidarea prefinanțării. |
Comisia poate revizui și modifica această metodologie pe măsură ce acumulează mai multă experiență în ceea ce privește aplicarea sa.
(1) Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/1447 a Consiliului din 14 mai 2024 de aprobare a evaluării Planului pentru Ucraina (JO L, 2024/1447, 24.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/1447/oj).
(2) Regulamentul (UE) 2024/792 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 februarie 2024 de instituire a Mecanismului pentru Ucraina (JO L, 2024/792, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj).
(3) Regulamentul (UE, Euratom) 2024/2509 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 septembrie 2024 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L, 2024/2509, 26.9.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2509/oj).
(4) Acordul-cadru dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind dispoziții specifice pentru execuția finanțării din partea Uniunii în cadrul Mecanismului pentru Ucraina din 22 mai 2024.
(5) Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/2149 a Consiliului din 6 august 2024 privind stabilirea îndeplinirii în mod satisfăcător a condițiilor pentru plata primei tranșe a sprijinului financiar nerambursabil și a sprijinului sub formă de împrumut din cadrul Planului pentru Ucraina al Mecanismului pentru Ucraina (JO L, 2024/2149, 8.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/2149/oj).
Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/3220 a Consiliului din 9 decembrie 2024 privind stabilirea îndeplinirii în mod satisfăcător a condițiilor pentru plata celei de a doua tranșe a sprijinului financiar nerambursabil și a sprijinului sub formă de împrumut din cadrul Planului pentru Ucraina al Mecanismului pentru Ucraina (JO L, 2024/3220, 30.12.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/3220/oj).
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2114/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)