OJ:C_202502111: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 02/04/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria CC/2025/21112.4.2025Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat...

Informatii

Data documentului: 02/04/2025
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2025/2111

2.4.2025

Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei

(C/2025/2111)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU

„Ternera Gallega”

Nr. UE: PGI-ES-0012-AM04 – 15 octombrie 2024

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea produsului

„Ternera Gallega”

2.   Statul membru căruia îi aparține aria geografică

Spania

3.   Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard

Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agenția pentru Calitatea Alimentelor din Galicia) (Agacal)

4.   Descrierea modificării (modificărilor) aprobate

Explicația motivului pentru care modificarea (modificările) se încadrează în definiția unei modificări standard:

Toate modificările propuse ale caietului de sarcini al IGP „Ternera Gallega” sunt considerate standard, deoarece nu afectează denumirea produsului sau legătura dintre produs și teritoriu și nici nu implică restricții comerciale.

1.

Condiții specifice pentru produsele de origine animală

Modificarea vizează secțiunea (E), „Metoda de producție”, din caietul de sarcini.

Au fost adăugate norme specifice privind hrănirea și manipularea vițeilor în fermele care au optat pentru utilizarea unor metode de creștere extensivă sau semi-intensivă.

Hrana animalelor trebuie să fie completată cu concentrate și furaje (finisare), ceea ce înseamnă că animalele trebuie să aibă acces la hrănitori cu buncăr sau hrănitori tip iesle mobile răspândite pe pajiști. De asemenea, atunci când animalele urmează să fie sacrificate după vârsta de opt luni, ele trebuie grupate sau adăpostite în spații acoperite timp de cel puțin două luni, pentru a le proteja împotriva intemperiilor. Pentru această ultimă cerință este prevăzută o perioadă de tranziție de doi ani, deoarece este posibil ca unele ferme să fie nevoite să construiască sau să își modifice grajdurile.

Se adaugă următorul text:

„În sistemele de creștere extensivă și semi-extensivă, este obligatoriu să se completeze hrana animalelor și vițeii să fie îngrășați sau finisați timp de cel puțin două luni înainte de sacrificare. Prin urmare, pe pajiști trebuie să fie răspândite hrănitori cu buncăr sau hrănitori tip iesle mobile selective, care să furnizeze furaje, cereale și furaje concentrate, astfel încât animalele să aibă acces ușor la acestea.

În aceste sisteme agricole, vițeii care urmează să fie sacrificați la vârsta de opt luni sau mai mult trebuie grupați sau adăpostiți în spații acoperite care să îi protejeze de intemperii, cu acces nelimitat la cereale și/sau concentrate, în etapa de finisare.

Pe parcursul unei perioade de tranziție de cel mult doi ani, vițeii pot fi ținuți pe pajiști, unde trebuie să aibă acces la hrănitori cu buncăr sau hrănitori tip iesle mobile selective, în etapa de finisare. În exploatațiile destinate îngrășării, hrana trebuie să se bazeze pe furaje și pe furaje concentrate autorizate.”

Modificarea nu vizează documentul unic.

2.

Introducerea unor norme privind bunăstarea animalelor

Această modificare vizează secțiunea (E) din caietul de sarcini.

Legislația actuală impune ca practicile de creștere a animalelor să promoveze protecția mediului, sustenabilitatea fermelor și bunăstarea animalelor.

În etapele de creștere și de îngrășare, trebuie să se asigure curățenia și libertatea de mișcare a vițeilor, în conformitate cu cerințele de igienă și sănătate. Țarcurile și zonele de odihnă trebuie să fie într-o stare bună, podeaua nu trebuie să fie alunecoasă sau rugoasă, iar panta podelei nu trebuie să depășească 5 %.

Pentru a evita supraaglomerarea grajdurilor, numărul de animale trebuie să fie limitat la 40 per lot, în cazul în care suprafața podelei per vițel cu vârsta mai mare de șase luni este de cel puțin 2,2 m2, sau la 60 per lot în cazul în care suprafața podelei per vițel este de cel puțin 4 m2.

Grajdurile trebuie să aibă ventilație și dispunere adecvate pentru a respecta cerințele privind calitatea aerului, temperatura și iluminatul interior. Concentrația de NH3 măsurată la 1 m deasupra solului nu trebuie să depășească 20 ppm, temperatura interioară trebuie să se situeze între 0°C și 35 C, iar vițeii trebuie să fie expuși la lumină timp de cel puțin 8 ore pe zi.

Vițeilor ar trebui să li se permită să pască și să aibă acces la furaje și la apă curată. Lungimea hrănitorilor tip iesle trebuie să fie de cel puțin 15 centimetri pentru fiecare vițel cu vârsta mai mare de șase luni și trebuie să existe cel puțin o adăpătoare la fiecare 15 viței.

Trebuie să se verifice zilnic dacă grajdurile se află într-o stare bună și dacă vițeii sunt sănătoși și nu prezintă semne de vătămare sau un comportament anormal cauzat de un nivel scăzut de bunăstare a animalelor, cum ar fi dispersia, agresivitatea, teama, mișcările eratice, stresul sau respingerea prezenței oamenilor.

Modificarea nu vizează documentul unic.

3.

Introducerea posibilității de congelare a cărnii fără a pierde certificarea IGP „Ternera Gallega” atunci când carnea urmează să fie exportată în țări din afara UE

Această modificare vizează secțiunea (E), „Metoda de producție”, din caietul de sarcini și punctul 3.5 din documentul unic.

În cazul cărnii destinate exportului către țări din afara UE, cu excepția Andorrei și a teritoriului Gibraltarului, carnea poate fi congelată fără a pierde certificarea IGP „Ternera Gallega”. În conformitate cu caietul de sarcini în vigoare în prezent, carnea care a fost congelată în orice etapă nu putea fi comercializată sub denumirea de „Ternera Gallega”.

Se adaugă următorul text:

„Bucățile de carne care sunt supuse congelării nu vor mai beneficia de IGP decât în cazul în care urmează să fie exportate în țări din afara UE (Andorra și teritoriul Gibraltarului nu fac obiectul acestei excepții).”

Modificarea vizează documentul unic.

4.

Posibilitatea de a utiliza IGP pentru ingrediente

Această modificare vizează în principal secțiunea (E) din caietul de sarcini.

Ea precizează specificațiile pentru utilizarea denumirii IGP „Ternera Gallega” pentru carnea utilizată ca ingredient în alte produse prelucrate și modul în care acest lucru ar trebui menționat pe etichetă pentru a informa consumatorii. Mai precis, se clarifică faptul că, în cazul în care carnea a fost supusă unor procese de conservare, cum ar fi uscarea, sărarea sau congelarea, denumirea IGP poate fi utilizată în continuare pe eticheta produsului pentru a indica ingredientul în cauză.

Modificarea nu vizează documentul unic.

5.

Modificare privind organismul de control

Această modificare vizează secțiunea (G), „Organismul de control”, din caietul de sarcini. Este vorba doar despre o actualizare a informațiilor referitoare la consiliul de reglementare, care își schimbă denumirea în „Consejo Regulador de las indicaciones geográficas protegidas Ternera Gallega y Vaca Gallega – Buey Gallego” [Consiliul de reglementare pentru indicațiile geografice protejate Ternera Gallega și Vaca Gallega – Buey Gallego]; de asemenea, sediul său principal s-a mutat la o nouă adresă cu un cod poștal diferit, iar standardul EN 45011 se înlocuiește cu ISO 17065, standardul internațional aplicabil în prezent organismelor care certifică produse.

Modificarea nu vizează documentul unic.

DOCUMENT UNIC

„Ternera Gallega”

Nr. UE: PGI-ES-0012-AM04 – 15 octombrie 2024

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Ternera Gallega”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Codul din Nomenclatura combinată

02 – CARNE ȘI ORGANE COMESTIBILE

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Carne proaspătă și organe de vită provenite de la animale din rasele Rubia Gallega și Morenas Gallegas și din încrucișările lor, precum și din încrucișări ale acestora cu următoarele rase de carne: Asturiana de los Valles, Limusina și Rubia de Aquitania. De asemenea, sunt posibile încrucișări între masculi din toate rasele sus-menționate și femele din rasele de lapte Frisona și Pardo Alpina.

În funcție de vârstă, de alimentație și de modul de producție înainte de sacrificare, se disting următoarele categorii de animale:

(a)

„Ternera Gallega”: animale înțărcate la vârste variabile, sacrificate înainte de vârsta de 12 luni, a căror alimentație are la bază furaje și concentrate autorizate de Consiliul de reglementare;

(b)

„Ternera Gallega Suprema”: animale crescute în exploatații împreună cu mamele lor și alăptate timp de cel puțin șapte luni, care vor fi sacrificate înainte de vârsta de 10 luni;

(c)

„Añojo” [vițel de un an]: animale sacrificate după vârsta de 12 luni, dar înainte de 18 luni.

Fiecăruia dintre aceste tipuri de animale îi corespund o categorie omonimă de comercializare, caracteristici organoleptice, o conformație și o clasă de grăsime, după cum urmează:

(a)

vițel „Ternera Gallega” din categoria „Suprema”: carnea este de culoare roz-deschis până la roșu și conține o grăsime de culoare alb-sidefiu până la galben-deschis, cu textură cremoasă. Carnea are granulație fină și o consistență fermă.

Conformația carcaselor: S, E, U, R, O+. Acest criteriu nu este luat în considerare în cazul carcaselor provenite din rasele Morenas Gallegas.

Clasa de grăsime pentru conformațiile S, E, U: pentru masculi, 1, 2 sau 3; pentru femele, 1, 2, 3 sau 4;

Clasa de grăsime pentru conformațiile R, O+: pentru masculi, 2 sau 3; pentru femele, 2, 3 sau 4;

(b)

vițel „Ternera Gallega”: carnea este de culoare roz până la roșu-deschis, grăsimea este de culoare alb-sidefiu și distribuită omogen, iar mușchiul are granulație fină și o consistență fermă.

Conformația carcaselor: S, E, U, R, O+. Acest criteriu nu este luat în considerare în cazul carcaselor provenite din rasele Morenas Gallegas.

Clasa de grăsime pentru conformațiile S, E, U: pentru masculi, 1, 2 sau 3; pentru femele, 1, 2, 3 sau 4;

Clasa de grăsime pentru conformațiile R, O+: pentru masculi, 2 sau 3; pentru femele, 2, 3 sau 4.

(c)

„Añojo”: culoarea cărnii variază de la roșu-deschis la roșu-intens, în timp ce culoarea grăsimii este alb-sidefiu spre galben-deschis. Mușchiul este slab, cu o consistență fermă.

Conformația carcaselor: S, E, U, R;

Clasa de grăsime pentru conformațiile S, E, U: 1, 2, 3, 4;

Clasa de grăsime pentru conformația R: 2, 3, 4.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

În cazul exploatațiilor tradiționale, laptele matern constituie baza alimentației, completată eventual cu cereale, în principal porumb, cu cartofi, cu napi, cu furaje și cu hrană pentru animale. În cazul exploatațiilor de producție, nutrețul și furajele pentru animale constituie baza alimentației.

În orice caz, hrana destinată vitelor trebuie să fie de origine vegetală și să fie compusă din materii prime utilizate în mod obișnuit la creșterea animalelor în Galicia, clasificate în următoarele categorii:

cereale și derivate;

oleaginoase și derivate;

leguminoase și derivate;

tuberculi, rădăcini și derivate;

furaje;

alte vegetale și derivate;

minerale;

diverse (produse și subproduse de brutărie și produse similare).

În compoziția alimentelor destinate vitelor predomină cerealele; acestea trebuie să respecte următoarele procentaje în raport cu greutatea totală a alimentelor: cel puțin 60 % exclusiv cereale boabe sau cel puțin 65 % cereale boabe și derivate.

În cazul concentratelor pentru vițeii sugari, aceste procentaje trebuie reduse cu cinci puncte procentuale.

Este strict interzis să se recurgă la produse care pot influența ritmul normal de creștere și de dezvoltare a animalelor, precum produsele obținute din animale reciclate.

În scopul controlării hranei pentru animale, fabricanții trebuie să încheie un acord cu Consiliul de reglementare al indicației geografice protejate „Ternera Gallega”.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Fătarea, creșterea și îngrășarea, precum și sacrificarea animalelor și tranșarea carcaselor trebuie să fie realizate în aria geografică delimitată, în vederea menținerii specificității produsului, a verificării condițiilor de obținere a acestuia și a asigurării trasabilității.

Toți operatorii care intervin în procesul de producție și de prelucrare trebuie să fie înscriși în registrele Consiliului de reglementare al IGP „Ternera Gallega”. Registrele se referă la următoarele: ferme de creștere, ferme de îngrășare, abatoare, ateliere de măcelărie și comercianți angro și en detail de carne.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Carcasele certificate nu pot fi vândute consumatorului decât cel mai devreme în ziua următoare sacrificării.

Carcasele, sferturile sau bucățile certificate care sunt congelate nu vor mai beneficia de indicația geografică protejată (IGP), cu excepția cazului în care urmează să fie exportate în țări din afara UE (cu excepția Andorrei și a teritoriului Gibraltarului).

Bucățile de carne care beneficiază de IGP nu pot fi tranșate simultan cu alte tipuri de carne care nu beneficiază de protecție.

Carnea certificată poate fi tranșată în fileuri, ambalată și etichetată în unitățile înscrise la Consiliul de reglementare, precum și în unități specifice care au convenții de colaborare semnate în prealabil cu Consiliul de reglementare pentru controlul, etichetarea și comercializarea cărnii.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pentru identificare și trasabilitate, toate carcasele și bucățile de carne poartă etichete care se aplică pe produs în fiecare fază de elaborare (sacrificare, tranșare și/sau tăiere în fileuri). Aceste etichete sunt de culori diferite, în funcție de tipologiile menționate la punctul 3.2 de la rubrica Descrierea produsului, și conțin următoarele informații: identificarea și logoul „Ternera Gallega”, logoul european IGP și date privind trasabilitatea. Pe lângă etichetă, fiecare semicarcasă este însoțită de un document care conține informații referitoare la exploatația de origine, identificarea și tipologia animalului, vârsta la care a fost sacrificat, clasificarea și greutatea carcasei, abatorul și data sacrificării.

Image 1

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică corespunzătoare indicației geografice protejate „Ternera Gallega” cuprinde întregul teritoriu al Galiciei.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Relieful Galiciei se compune din coline suave și o importantă rețea fluvială care, în combinație cu climatul atlantic caracterizat de precipitații abundente și de temperaturi blânde, favorizează o productivitate furajeră și agricolă ridicată. Această capacitate de producție a terenului a favorizat dezvoltarea unei intense activități de creștere a animalelor în acest teritoriu, precum și apariția unei importante industrii de producție și de prelucrare, în care carnea de vită ocupă un loc privilegiat.

Prin tradiție, această activitate de creștere a animalelor are loc în exploatații familiale în cadrul cărora cunoștințele tradiționale în materie de tehnici de creștere, de alimentație și de manipulare a animalelor se transmit din generație în generație.

5.2.   Specificitatea produsului

Existența raselor destinate producției de carne, printre care se distinge rasa Rubia Gallega, la origine utilizată atât pentru tracțiune, cât și pentru lapte și carne, dar mai ales pentru carne, stă la baza unui sistem de producție agricolă caracterizat prin ferme de mici dimensiuni de creștere a animalelor și prin exploatarea resurselor disponibile: lapte, furaje, culturi agricole, precum cerealele (în principal porumb), cartofi, napi etc.

Prin tradiție, în Galicia animalele sunt sacrificate la mai puțin de 10 luni, prin urmare carcasele sunt de greutate mică, iar carnea are caracteristici organoleptice în mod evident diferite din punctul de vedere al frăgezimii, culorii, texturii și suculenței. În regimul alimentar al majorității acestor viței predomină laptele matern, ceea ce aduce câteva nuanțe caracteristicilor menționate în ceea ce privește aspectul cărnii (de exemplu, culoarea grăsimii, textura cremoasă etc.) și savoarea ei. Aceste animale și carnea lor sunt denumite „suprema” în cadrul IGP. Într-o măsură mai mică, Galicia produce și carne provenind de la animale mai în vârstă, crescute de asemenea în exploatații familiale. Această producție se bazează pe o exploatare mai importantă a capacității genetice a raselor de carne și a resurselor alimentare furajere (porumb și cereale însilozate). Carnea provenită de la aceste animale se distinge printr-o culoare mai intensă, o textură mai consistentă și un gust mai pronunțat.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Șeptelul bovin este utilizat din timpuri străvechi de populațiile din Galicia ca sursă de carne și de grăsime. Inițial, vitele aveau un caracter rustic și sălbatic și o talie redusă, însă, în urma introducerii cartofului și a porumbului, originare din America, au căpătat un caracter mai corpolent și au fost destinate atât lucrărilor agricole, cât și producției de carne și de lapte. Această polivalență a contribuit în mare măsură la evoluția proprietății funciare în regiune, deoarece, pe lângă faptul că veneau în completarea consumului familial, vitele generau venituri excedentare care permiteau achiziția de terenuri.

În secolul al XVIII-lea, vitele din Galicia au căpătat o mare importanță datorită exporturilor de carne către Anglia, care s-au menținut până la începutul secolului al XX-lea. Până la finele anilor '60, Galicia furniza carne de vită pentru o mare parte din Spania. Această producție de carne reprezintă în prezent principala activitate agrară din punct de vedere social și al menținerii populației în mediul rural.

Mai exact, carnea „Ternera Gallega” este produsă în exploatații cu caracter familial, care respectă tradiția galiciană în domeniul creșterii animalelor și istoria ei, mizând întotdeauna pe calitate. În aceste exploatații există o simbioză specială între vacă, vițel și mediu, care beneficiază de îngrijirea și de experiența crescătorilor de animale galicieni moștenitori ai tehnicilor de creștere a animalelor transmise din tată în fiu de-a lungul secolelor, bazate atât pe utilizarea resurselor proprii exploatației, cât și pe îngrijirile speciale acordate animalelor, care i-au însoțit de-a lungul istoriei, făcând parte din ea, și care au permis întotdeauna obținerea unor produse agroalimentare de o calitate excepțională, grație cărora carnea din Galicia se bucură de o excelentă reputație pe piața spaniolă.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/produtos-carnicos/PC_Ternera_Gallega_Enero_2024_ES.pdf


(1)  
JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2111/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x