OJ:C_202502023: Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 02/04/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 02/04/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/2023 |
2.4.2025 |
Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei
(C/2025/2023)
Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).
COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD
„Manchuela”
PDO-ES-A0046-AM04
Data comunicării: 17.1.2025
DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE
1. ADĂUGAREA UNUI NOU TIP DE VIN.
Descriere:
A fost adăugat tipul „vin portocaliu” („Orange Wine, Amber wine sau Vino brisado”) la punctul 2.1.1.1. Vin alb, vin alb fermentat în butoaie și vin portocaliu (Orange Wine, Amber wine sau Vino brisado).
Modificarea vizează punctul 2.1 din caietul de sarcini al produsului și punctul 4 din documentul unic.
Este o modificare standard; nu este vorba despre o nouă categorie de produse, ci despre un nou tip în cadrul categoriei 1 care face deja obiectul caietului de sarcini al produsului.
Această modificare nu implică nicio modificare a produsului finit, care își păstrează caracteristicile și profilul care rezultă din interacțiunea dintre factorii naturali și cei umani descrisă la punctul referitor la legătură.
Prin urmare, se consideră că această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 24 alineatul (3) din REGULAMENTUL (UE) 2024/1143 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind indicațiile geografice.
Motive:
Motivul includerii „vinurilor portocalii” în prezentul caiet de sarcini este diversificarea ofertei de tipuri de vin pentru a restabili un mod de producție care era tradițional în regiune și care se dorește în prezent a fi recuperat din motive legate de cerințele pieței. Legătura dintre aceste produse și arealul de producție rămâne neschimbată.
2. DESCRIEREA ORGANOLEPTICĂ A NOULUI TIP DE VIN.
Descriere:
Au fost adăugate caracteristicile organoleptice ale vinului portocaliu.
Această modificare vizează punctul 2.2 din caietul de sarcini al produsului și punctul 4 din documentul unic.
Această modificare nu implică nicio modificare a produsului finit, care își păstrează caracteristicile și profilul care rezultă din interacțiunea dintre factorii naturali și cei umani descrisă la punctul referitor la legătură.
Prin urmare, se consideră că această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 24 alineatul (3) din REGULAMENTUL (UE) 2024/1143 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind indicațiile geografice și, prin urmare, este o modificare normală.
Motive:
Deoarece se adaugă un nou tip de vin, trebuie definite caracteristicile organoleptice ale acestuia.
3. PRACTICI OENOLOGICE ÎN CAZUL NOULUI TIP DE VIN.
Descriere:
Definirea practicilor oenologice specifice vinului portocaliu.
Această modificare vizează punctul 3 din caietul de sarcini al produsului și punctul 5 din documentul unic.
Această modificare nu implică nicio modificare a produsului finit, care își păstrează caracteristicile și profilul care rezultă din interacțiunea dintre factorii naturali și cei umani descrisă la punctul referitor la legătură.
Prin urmare, se consideră că această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 24 alineatul (3) din REGULAMENTUL (UE) 2024/1143 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind indicațiile geografice și, prin urmare, este o modificare normală.
Motive:
Deoarece se adaugă un nou tip de vin, trebuie definite practicile oenologice utilizate pentru producerea acestuia.
DOCUMENT UNIC
1. Denumirea (denumirile)
Manchuela
2. Tipul indicației geografice
DOP – denumire de origine protejată
3. Categoriile de produse vitivinicole
1. |
Vin |
5. |
Vin spumant de calitate |
3.1. Codul din Nomenclatura combinată
— |
22 – BĂUTURI, LICHIDE ALCOOLICE ȘI OȚET 2204 – Vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; musturi de struguri, altele decât cele de la poziția 2009 |
4. Descrierea vinului (vinurilor)
1. Vin alb, vin alb fermentat în butoi, vin portocaliu și vinuri roze, seci.
SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ
Vinurile albe sunt de culoare galbenă, dar nu au nuanțe de chihlimbar. Sunt limpezi și strălucitoare, precum și pline de arome primare.
Vinurile fermentate în butoi sunt limpezi, cu arome de intensitate medie, primare, echilibrate de aromele provenite de la butoi. Gustul rezidual amintește de arome primare și provenite de la butoi.
Vinurile portocalii variază de la galben la portocaliu în toate nuanțele sale, prezintă arome curate, primare și/sau secundare și o structură moderată.
Vinurile roze, limpezi și transparente, acoperă întreaga gamă a culorii roz. Arome primare. Echilibrate, eventual cu o anumită aciditate și/sau acreală înțepătoare.
* |
Tăria alcoolică totală maximă se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
* |
Conținutul maxim de dioxid de sulf se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
Caracteristici analitice generale
— |
Tăria alcoolică totală maximă în volume (% vol.): — |
— |
Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% vol.): 10,5 |
— |
Aciditatea totală minimă: 4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric |
— |
Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 10 |
— |
Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru): — |
2. Vin alb, vin alb fermentat în butoi, vin portocaliu și vinuri roze, demiseci, demidulci și dulci.
SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ
În ceea ce privește aspectul și mirosul, aceste vinuri se seamănă cu alte vinuri seci de același tip. În ceea ce privește gustul, sunt echilibrate și pot avea o anumită aciditate și/sau acreală înțepătoare, care nu este nici fină, nici excesivă.
* |
Tăria alcoolică totală maximă se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
* |
Conținutul maxim de dioxid de sulf se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
Caracteristici analitice generale
— |
Tăria alcoolică totală maximă în volume (% vol.): — |
— |
Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% vol.): 9 |
— |
Aciditatea totală minimă: 4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric |
— |
Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 10 |
— |
Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru): — |
3. Vinuri roșii: tinere, fermentate în butoi, maturate în butoi de stejar, obținute prin macerare carbonică și roșii, seci
SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ
Vinurile roșii sunt vinuri cu caracter, care acoperă o gamă de culori de la nuanțe de violet până la portocaliu, maro și grena. Aromele sunt primare și/sau vegetale, curate, cu un gust rezidual prelungit și savori bogate la degustare.
Vinurile fermentate în butoi sunt limpezi, cu arome primare, fructate și/sau florale, de intensitate medie, echilibrate de aromele provenite de la butoi. Gustul rezidual amintește de arome primare și provenite de la butoi.
* |
Tăria alcoolică totală maximă se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
* |
Conținutul maxim de dioxid de sulf se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
Caracteristici analitice generale
— |
Tăria alcoolică totală maximă în volume (% vol.): — |
— |
Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% vol.): 12 |
— |
Aciditatea totală minimă: 4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric |
— |
Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 13,3 |
— |
Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru): — |
4. Vinuri roșii „Crianza”, „Reserva” și „Gran Reserva”
SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ
Vinurile vechi sunt de culoare roșie și pot avea ușoare nuanțe de maro sau de ocru pe margine. Aromele primare și terțiare sunt clare și pot include arome de marmeladă. La degustare, aceste vinuri sunt curate și echilibrate, cu o concentrație de taninuri de la medie până la ridicată și cu un gust rezidual persistent și fin.
* |
Tăria alcoolică totală maximă se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
* |
Conținut maxim de dioxid de sulf: 160 mg/l dacă zaharurile ≥ 5 g/l |
Caracteristici analitice generale
— |
Tăria alcoolică totală maximă în volume (% vol.): — |
— |
Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% vol.): 12 |
— |
Aciditatea totală minimă: 4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric |
— |
Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 20 |
— |
Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru): 140 |
5. Vinuri spumante de calitate, albe și roze
SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ
Sunt vinuri albe sau roze, limpezi și strălucitoare, cu o spumă de bule mici și persistente. Prezintă arome primare și/sau secundare. Posibilele perioade de păstrare în butoi pot produce anumite note. Au un gust echilibrat, cu persistență medie, cu un gust rezidual de arome primare și/sau secundare.
* |
Tăria alcoolică totală maximă se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
* |
Conținutul maxim de dioxid de sulf se încadrează în limitele legale prevăzute în legislația UE aplicabilă. |
Caracteristici analitice generale
— |
Tăria alcoolică totală maximă în volume (% vol.): — |
— |
Tăria alcoolică dobândită minimă în volume (% vol.): 10,5 |
— |
Aciditatea totală minimă: 4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric |
— |
Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 11,66 |
— |
Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru): — |
5. Practici vitivinicole
5.1. Practici oenologice specifice
Practică oenologică specifică
Vinuri albe: macerare ușoară și deburbare la rece, de scurtă durată. Fermentare la temperaturi controlate, sub 18 °C, în cuve sau butoaie de stejar, integral sau parțial (cel puțin 75 %).
Vin portocaliu, macerare și fermentare în prezența epicarpului atâta timp cât se consideră a fi necesar înainte de presare, după încheierea procesului de fermentare.
Vinuri roze: macerare pentru o perioadă cuprinsă între 4 și 12 ore, la temperaturi sub 24 °C. Deburbare și fermentare lentă timp de cel puțin 5 zile, la temperaturi controlate, sub 18 °C.
Vinuri roșii: macerarea mustului în prezența pielițelor pentru o perioadă de cel puțin 48 de ore, la temperaturi controlate, sub 28 °C. Mutare din cuvă și presare, fermentare continuă la temperaturi sub 25 °C.
Vin de gheață: strugurii trebuie recoltați la temperaturi ale viței-de-vie de cel mult – 5 °C, adică înghețați. Aceștia sunt presați atunci când sunt înghețați, fără a fi dezbroboniți în prealabil.
Învechire în butoi.
5.2. Producții/randamente maxime
1. |
Soiuri de struguri albi, cu conducere de tip „Gobelet” la înălțime mică sau de tip „Gobelet” lung
7 860 de kilograme de struguri la hectar |
2. |
Soiuri de struguri albi, cu conducere de tip „Gobelet” la înălțime mică sau de tip „Gobelet” lung
55 de hectolitri la hectar |
3. |
Soiuri de struguri roșii, cu conducere de tip „Gobelet” la înălțime mică sau de tip „Gobelet” lung
6 430 de kilograme de struguri la hectar |
4. |
Soiuri de struguri roșii, cu conducere de tip „Gobelet” la înălțime mică sau de tip „Gobelet” lung
45 de hectolitri la hectar |
5. |
Soiuri de struguri albi, cu conducere pe spaliere
11 430 de kilograme de struguri la hectar |
6. |
Soiuri de struguri albi, cu conducere pe spaliere
80 de hectolitri la hectar |
7. |
Soiuri de struguri roșii, cu conducere pe spaliere
10 000 de kilograme de struguri la hectar |
8. |
Soiuri de struguri roșii, cu conducere pe spaliere
70 de hectolitri la hectar |
6. Arealul geografic delimitat
Din punct de vedere geografic, acesta cuprinde teritoriul situat în sud-estul provinciei Cuenca și în nord-vestul provinciei Albacete, între râurile Júcar și Cabriel.
7. Soiul (soiurile) de struguri de vin
ALBILLO REAL
BOBAL
CABERNET FRANC
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
GARNACHA BLANCA
GARNACHA TINTA
GARNACHA TINTORERA
GRACIANO
MACABEO – VIURA
MALBEC
MAZUELA
MERLOT
MONASTRELL
MORAVIA AGRIA
MORAVIA DULCE – CRUDIJERA
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
PARDILLO – MARISANCHO
PETIT VERDOT
PINOT NOIR
PLANTA NOVA – TARDANA
ROJAL TINTA
SAUVIGNON BLANC
SYRAH
TEMPRANILLO – CENCIBEL
TINTO VELASCO – FRASCO
TOURIGA NACIONAL
VERDEJO
VIOGNIER
8. Descrierea legăturii (legăturilor)
Arealul de producție este situat între două văi ale unor râuri. Se caracterizează prin soluri argiloase aflate deasupra sedimentelor calcaroase ale celor două râuri. Temperaturile sunt ridicate, ploile sunt aproape inexistente în perioada mai-septembrie, iar zona beneficiază de multe ore însorite. Toți acești factori determină prezența soiului local Bobal. Ca urmare, sunt obținute vinuri cu o intensitate aromatică bună și pronunțată, cu note fructate și florale, cu o aciditate excelentă și cu o intensitate ridicată a culorii. Vinurile nu își pierd culoarea intensă, ceea ce le diferențiază de alte vinuri, datorită încărcăturii polifenolice abundente, valorilor scăzute ale pH-ului și indicelui IPT (indice de polifenoli totali) ridicat, fără macerări îndelungate.
9. Condiții suplimentare esențiale (ambalare, etichetare, alte cerințe)
Cadrul juridic:
în legislația națională
Tipul condiției suplimentare:
dispoziții suplimentare privind etichetarea
Descrierea condiției:
Pe etichetele vinurilor spumante de calitate cu denumirea de origine protejată „Manchuela” pot figura mențiunile „Premium” și „Reserva”.
Dacă vinul a fost obținut conform descrierii de la punctul 3.13, poate fi utilizată mențiunea „Vino de Hielo”. Parametrii analitici pentru acest tip de vin sunt cei specificați pentru diferitele tipuri de vin, deoarece vinul de gheață poate fi alb, roze sau roșu, în diferitele stiluri, astfel cum sunt prevăzute în caietul de sarcini (tinere, „Robles”
„Crianzas”, fermentate în butoi etc.).
Link către caietul de sarcini
https://rec.castillalamancha.es/rec/public/documentacion/listadoDocs.faces#no-back-button
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/2023/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)