OJ:C_202501920: Note explicative ale Nomenclaturii combinate a Uniunii Europene
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 28/03/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 21/03/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/1920 |
28.3.2025 |
Note explicative ale Nomenclaturii combinate a Uniunii Europene
(C/2025/1920)
În temeiul articolului 9 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1), Notele explicative ale Nomenclaturii combinate a Uniunii Europene (2) se modifică după cum urmează:
La pagina 65, în nota explicativă la subpozițiile NC „
1102 20 10 și 1102 20 90 Făină de porumb”, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:
„Pentru determinarea conținutului de substanțe grase, se aplică, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 1748/85 al Comisiei (JO L 167, 27.6.1985, p. 26), metoda analitică prezentată în partea G din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1).”
La pagina 105, în nota explicativă la poziția NC „
2302 Tărâțe, spărturi și alte reziduuri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a plantelor leguminoase”, ultimul paragraf se înlocuiește cu următorul text:
„Pentru determinarea conținutului de amidon (din produsul ca atare), se aplică metoda prezentată în partea K din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1).”
La pagina 105, nota explicativă la poziția NC „
2303 Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului și reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr și alte deșeuri rezultate de la fabricarea zahărului, depuneri și deșeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete
” se înlocuiește cu următorul text:
„Pentru determinarea conținutului de amidon și de proteine, se aplică metodele prezentate în părțile K și C din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1).”
La pagina 106, în nota explicativă la subpozițiile NC „
2303 10 11 și 2303 10 19 Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului din porumb (cu excepția substanțelor concentrate de înmuiere), cu un conținut de proteine calculat în materia uscată
”, al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:
„La aceste subpoziții se clasifică numai produsele care au un conținut de amidon de cel mult 28 % din greutate, calculat în substanța uscată după metoda prezentată în partea K din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1), și un conținut de grăsimi de cel mult 4,5 % din greutate, calculat în substanța uscată după metoda prezentată în partea G din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1).”
La pagina 108, în nota explicativă la poziția NC „
2309 Preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor
”, textul existent al celui de-al patrulea paragraf a doua liniuță se înlocuiește cu următorul text:
„Pentru a se determina conținutul de amidon sau de fecule, se aplică metoda polarimetrică (denumită și metoda Ewers modificată) stabilită în partea K din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (JO L 54, 26.2.2009, p. 1).
Atunci când nu este aplicabilă metoda polarimetrică, de exemplu, din cauza prezenței unor cantități semnificative de materii precum cele enumerate în continuare, se aplică metoda analitică enzimatică pentru determinarea conținutului de amidon sau de fecule stabilită în anexa la Regulamentul (CE) nr. 121/2008 al Comisiei (JO L 37, 12.2.2008, p. 3). Această metodă poate fi utilizată și pentru furajele care conțin mai puțin de 1 % amidon.
Următoarele materii specifice sunt cunoscute ca ducând la interferențe când se aplică metoda polarimetrică:
(a) |
produse din sfeclă (de zahăr), precum pulpă de sfeclă (de zahăr), melase de sfeclă (de zahăr), pulpă melasată de sfeclă (de zahăr), vinasă de sfeclă (de zahăr), zahăr (din sfeclă); |
(b) |
pulpă de citrice; |
(c) |
semințe de in; turte obținute prin presarea semințelor de in; turte de semințe de in rezultate după extracție; |
(d) |
semințe de rapiță; turte obținute prin presarea semințelor de rapiță; turte de semințe de rapiță rezultate după extracție; teci de rapiță; |
(e) |
semințe de floarea-soarelui; turte de semințe de floarea-soarelui rezultate după extracție; semințe de floarea-soarelui parțial decorticate, rezultate după extracție; |
(f) |
turte de copra obținute prin presare; turte de copra rezultate după extracție; |
(g) |
pulpă de cartof; |
(h) |
drojdie deshidratată; |
(i) |
produse bogate în inulină (de exemplu, tăiței și făină de topinambur); |
(j) |
jumări; |
(k) |
produse din soia.” |
(1) Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1987/2658/oj).
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/1920/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)