OJ:C_202501840: Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, Jurnalul Oficial UE, 28/03/2025 |
|
Informatii
Data documentului: 28/03/2025Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Formă: Jurnalul Oficial UE
![]() |
Jurnalul Ofícial |
RO Seria C |
C/2025/1840 |
28.3.2025 |
Publicarea unei modificări standard aprobate a caietului de sarcini al unei denumiri de origine protejate sau al unei indicații geografice protejate din sectorul produselor agricole și alimentare, menționată la articolul 6b alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei
(C/2025/1840)
Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 6b alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).
COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE SAU AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE ORIGINARE DINTR-UN STAT MEMBRU
„Pimentón de Murcia”
Nr. UE: PDO-ES-0113-AM03 – 13 ianuarie 2025
DOP (X) IGP ( )
1. Denumirea produsului
„Pimentón de Murcia”
2. Statul membru căruia îi aparține aria geografică
Spania
3. Autoritatea din statul membru care comunică modificarea standard
Direcția Generală pentru Alimentație, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației
—
4. Descrierea modificării (modificărilor) aprobate
Explicația faptului că modificarea (modificările) se încadrează în definiția unei modificări standard, astfel cum este prevăzută la articolul 24 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2024/1143
Modificările prezentate și explicate mai jos nu implică niciun risc de anulare a legăturii sau nicio nouă restricție asupra comercializării produsului. Prin urmare, sunt „modificări standard” în sensul articolului 24 din Regulamentul (UE) 2024/1143 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind specialitățile tradiționale garantate și mențiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 și (UE) 2019/1753 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 (2).
1. Modificări ale secțiunii privind scurta descriere a ariei geografice
Această modificare a fost solicitată de operatorii înscriși în registrele organismului de gestionare.
Când marca de calitate DOP „Pimentón de Murcia” a fost înregistrată pentru prima dată, zona de producție era diferită de cea de prelucrare și ambalare. Deși zona de producție includea 14 localități din regiunea Murcia, zona de prelucrare și ambalare cuprindea toate localitățile din regiune: „Zona de prelucrare și ambalare cuprinde toate localitățile din provincia Murcia”. În urma unei cereri de extindere a ariei geografice depuse în 2021 și aprobate în 2023, zona de producție coincide acum cu cea de prelucrare și ambalare, dar aceasta a însemnat că unii operatori situați în Murcia și înregistrați la organismul de gestionare au fost excluși automat.
Scopul acestei modificări este de a corecta eroarea introdusă prin modificarea anterioară, incluzând în aria geografică delimitată localitățile San Pedro del Pinatar și Mula, unde sunt situați și își desfășoară încă activitatea unii operatorii care se ocupă de măcinare și ambalare înregistrați la organismul de gestionare înaintea modificării anterioare.
Modificarea vizează documentul unic.
2. Modificare referitoare la organismul de control
Informațiile despre organismul de control din secțiunea G (Organismul de control) a caietului de sarcini al produsului au fost actualizate.
Motivul
Autoritatea competentă a delegat sarcinile de inspecție unui organism privat, acreditat în conformitate cu standardul UNE-EN ISO/IEC 17065. Consiliul de reglementare își îndeplinește sarcinile de organism de gestionare în calitate de societate publică.
Modificarea nu vizează documentul unic.
3. Modificare a secțiunii H „Elemente de etichetare legate de denumirea de origine”
Au fost modificate secțiunea H, „Elemente de etichetare legate de denumirea de origine”, din caietul de sarcini și secțiunea 3.5, „Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată”, din documentul unic.
Au fost stabilite cerințele obligatorii în materie de etichetare ale denumirii, care permit utilizarea fie a formulării „Denominación de Origen Protegida Pimentón de Murcia” (denumirea de origine protejată „Pimentón de Murcia”), fie a „DOP Pimentón de Murcia”.
Motivul
În prezent, diferitele produse de calitate înregistrate sub această denumire de origine sunt indicate în principal prin acronimul „DOP”. Întrucât ambalajul este de obicei mic, este dificil ca pe eticheta din față să se includă multe informații în timp ce se respectă restricțiile de utilizare prevăzute în caietul de sarcini al produsului. Posibilitatea includerii abrevierii „DOP” lângă denumirea „Pimentón de Murcia” facilitează proiectarea etichetelor într-un mod care să permită în continuare identificarea produsului.
Modificarea vizează documentul unic.
DOCUMENT UNIC
„Pimentón de Murcia”
Nr. UE: PDO-ES-0113-AM03 – 13 ianuarie 2025
DOP (X) IGP ( )
1. Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]
„Pimentón de Murcia”
2. Statul membru sau țara terță
Spania
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Codul din Nomenclatura combinată
— |
09 – CAFEA, CEAI, MATÉ ȘI MIRODENII 0904 – Piper din genul Piper; ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau sfărâmat sau măcinat |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
Produs rezultat din măcinarea ardeilor complet roșii din genul Capsicum annuum L., soiul „Bola”. Ardeii utilizați trebuie să fie recoltați, copți, sănătoși, curați, uscați și complet lipsiți de organisme dăunătoare sau boli și trebuie să fie cultivați în zona de producție delimitată.
Caracteristici organoleptice:
Boiaua este în întregime dulce, cu o aromă puternică caracteristică, o putere colorantă ridicată, conținut de grăsime și gust caracteristic. Culoarea sa este roșu-strălucitor. Este foarte stabilă în ceea ce privește culoarea și aroma.
Caracteristici fizico-chimice:
Dimensiunea particulelor: boiaua trebuie să fie măcinată astfel încât să treacă printr-o sită sau un ciur nr. 16 pe scara ASTM (echivalentul unei plase cu ochiuri de 1,19 mm).
— |
Reziduuri metalice: conținut maxim de arsen 1 p.p.m. și conținut maxim plumb 4 p.p.m. |
— |
Produse alimentare sau ingrediente alimentare: adaosul de uleiuri vegetale comestibile până la maximum 8 % din masa produsului uscat. |
— |
Materii străine: se interzice adăugarea de semințe din alte soiuri de ardei utilizate la fabricarea conservelor de ardei, adăugarea de placente, calicii și pedunculi într-o proporție mai mare decât cea a fructelor în sine, adăugarea de coloranți artificiali și alte substanțe care afectează valorile parametrilor ce definesc calitățile. |
Caracteristicile analitice ale boielei din categoria comercială „extra”:
— |
Culoare (la momentul măcinării) – număr minim de unități ASTA: ≥ 120 |
— |
Umiditate maximă: ≤ 14 % |
— |
Extract eteric maxim din substanța uscată: ≤ 20 % |
— |
Conținut maxim de cenușă în substanța uscată: |
— |
Totaluri: ≤ 9,4 % |
— |
Insolubil: ≤ 0,7 % |
— |
Fibre brute în substanța uscată: 27 % |
— |
Conținut maxim de capsaicină: ≤ 0,003 % |
Caracteristicile analitice ale boielei din categoria comercială „primera”:
— |
Culoare (la momentul măcinării) – număr minim de unități ASTA: ≥ 90 |
— |
Umiditate maximă: ≤ 14 % |
— |
Extract eteric maxim din substanța uscată: ≤ 23 % |
— |
Conținut maxim de cenușă în substanța uscată: |
— |
Totaluri: ≤ 9,9 % |
— |
Insolubil: ≤ 1 % |
— |
Fibre brute în substanța uscată: 28 % |
— |
Conținut maxim de capsaicină: ≤ 0,003 % |
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
Ambele produse, boiaua din categoria comercială „extra” și boiaua din categoria comercială „primera”, trebuie să fie obținute din ardei complet roșii din genul Capsicum annuum L., soiul „Bola” sau „Americano”, cultivați în zona de producție.
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Producerea materiei prime și fabricarea produsului protejat.
Etapele de producție sau de cultivare a materiei prime includ obținerea răsadurilor, pregătirea terenului, fertilizarea, plantarea, transplantarea, irigarea și fertilizarea.
Etapele de prelucrare includ recoltarea, uscarea ardeilor și măcinarea „cojilor” uscate.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată
Procesul de măcinare și de ambalare trebuie să se desfășoare rapid și în proximitate, astfel încât să se păstreze caracteristicile specifice ale produsului și să se evite eventualele modificări ale umidității care ar afecta conservarea ulterioară a acestuia.
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
Ambalajele produselor care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia” destinate consumului trebuie să fie identificate printr-o etichetă numerotată sau o contraetichetă, care trebuie să fie furnizată în prealabil de Consiliul de reglementare în conformitate cu normele aplicabile.
Pe eticheta boielei protejate trebuie să figureze în mod vizibil mențiunea „Denominación de Origen «Pimentón de Murcia»
” (denumirea de origine protejată „Pimentón de Murcia”) sau „DOP «Pimentón de Murcia»
”, categoria comercială „extra” sau „primera” și tipul de proces de uscare utilizat, fie „Secado al sol” (uscat la soare), fie „Secado en secadero” (uscat în camere de uscare), pe lângă informațiile și cerințele prevăzute de legislația aplicabilă.
Mențiunea „Pimientos desrabados” (codițe îndepărtate), „Pimientos sin rabo” (ardei fără codițe) sau „Pimientos sin pedúnculo” (ardei fără peduncul) poate figura opțional.
4. Scurtă descriere a ariei geografice
Aria geografică delimitată cuprinde următoarele localități din provinciile Murcia, Almería, Granada și Alicante:
— |
Provincia Murcia: Alhama de Murcia, Beniel, Caravaca, Cartagena, Fortuna, Fuente Álamo, Librilla, Lorca, Mazarrón, Molina de Segura, Mula, Murcia, Puerto Lumbreras, San Javier, San Pedro del Pinatar, Santomera, Torre Pacheco și Totana. |
— |
Provincia Almería: Pulpí, Velez Blanco și Velez Rubio. |
— |
Provincia Granada: Orce și Puebla de Don Fadrique. |
— |
Provincia Alicante: Elche, Guardamar del Segura, Orihuela, Pilar de la Horadada și Torrevieja. |
5. Legătura cu aria geografică
Specificitatea produsului
Specificitatea produsului, care face ca produsul „Pimentón de Murcia” să fie unic față de alte tipuri de boia, este determinată de caracteristicile sale organoleptice, fizice și chimice, astfel cum sunt definite la punctul 3.2.
Legătura cauzală dintre calitatea și caracteristicile produsului descris în caietul de sarcini:
Aceasta este reflectată de următorii factori naturali și umani:
Factori naturali
Zona de producție a ardeilor care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia” este situată în sud-estul Peninsulei Iberice și cuprinde localități din regiunea Murcia, Alicante, Almería și Granada. Relieful este complex. Terenurile situate în localitățile Alhama de Murcia, Beniel, Cartagena, Molina de Segura, Murcia, San Javier, Santomera și Torre Pacheco din regiunea Murcia și Elche, Guardamar del Segura, Pilar de la Horadada și Orihuela din Alicante se află la o altitudine mai mică de 200 m. Această zonă reprezintă mai puțin de jumătate din aria geografică.
Cea mai mare parte a terenurilor se află la altitudini medii sau înalte. Localitățile Caravaca, Fortuna, Librilla, Lorca, Mazarrón, Puerto Lumbreras și Totana din regiunea Murcia, Orce și Puebla de Don Fadrique din Granada și Pulpí, Vélez Blanco și Vélez Rubio din Almería se află la altitudini mai mari, cuprinse între 200 m și 2 000 m.
Această diferență de altitudine în cadrul ariei delimitate determină perioadele de vegetație, care pot varia în funcție de climă.
Materialele postorogene sunt foarte frecvente în aria geografică în cauză, în special marnele, argila, rocile evaporitice și conglomeratele.
Depozitele cuaternare sunt prezente în vastele zone de câmpie și bazine hidrografice, formând uneori glacisuri spectaculoase. În general, aceste zone dispun de cele mai bune terenuri pentru culturile neirigate și irigate.
Solurile utilizate pentru cultivarea ardeilor care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia” pot fi clasificate drept saline. Salinitatea solurilor cu un conținut mai scăzut de sare este structurală și inerentă formării solului ca atare. În alte cazuri, aceasta se poate datora adăugării de cloruri ca urmare a irigării.
În general, clima este temperată, cu o influență mediteraneeană și cu unele caracteristici continentale. În mod caracteristic, este semiaridă, cu precipitații cuprinse între 200 mm și 500 mm și potențiale niveluri medii ridicate de evapotranspirație, ajungând la 180 în multe localități în iulie și august.
Ardeii care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia” sunt culturi specifice climei calde care au nevoie de căldură pentru a se dezvolta. Temperaturile din timpul zilei cuprinse între 20 și 25 °C și temperaturile din timpul nopții cuprinse între 16 °C și 18 °C sunt considerate necesare pentru o dezvoltare și o producție optime. Atunci când temperaturile cresc peste 32 °C, în special în condiții de secetă, au loc avorturi florale. Când umiditatea relativă este ridicată, planta tolerează temperaturi de peste 40 °C.
Cultura necesită o umiditate ambiantă semnificativă (RH între 50 și 70 %), în special în etapele de înflorire și de formare a fructelor. În primele etape de dezvoltare, aceasta necesită și tolerează o umiditate relativă mai mare decât în etapele ulterioare.
Ardeii necesită, de asemenea, multă lumină în timpul perioadei de vegetație, în special în etapele de înflorire, de formare a fructelor și de coacere. Prin urmare, nivelurile de lumină reprezintă un factor limitativ. Lumina insuficientă determină albirea plantei, precum și alungirea internodurilor și a tulpinilor, ceea ce înseamnă că acestea se slăbesc și devin incapabile să suporte greutatea recoltei.
Condițiile sunt similare în aria geografică delimitată în diferite momente ale anului, astfel încât perioadele de semănare și recoltare pot fi extinse în anumite locuri.
Factorii umani
Pe lângă condițiile de cultivare, factorul uman, și anume cunoștințele producătorilor, are, de asemenea, un impact asupra producției de ardei care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia”.
Din acest motiv procesul de producție a ardeilor care fac obiectul DOP „Pimentón de Murcia” se bazează pe priceperea producătorilor. Selectarea parcelelor, sistemul utilizat pentru pregătirea solului pentru însămânțare, selecția semințelor, plantarea și recoltarea au un impact direct asupra caracteristicilor produsului final. Din acest motiv, producătorii familiarizați cu nevoile culturii de ardei folosiți pentru obținerea produsului „Pimentón de Murcia” și-au putut extinde culturile pe terenuri cu aceleași caracteristici naturale, în special în ceea ce privește temperatura, umiditatea și nivelurile de lumină.
Înmulțirea se realizează cu semințe selecționate din cele mai bune plante din recolta anterioară (în mod normal, prima recoltă) și din ardei uscați la soare conservați în condiții de lumină minimă și temperatură scăzută. În mod tradițional semințele se păstrau în borcane de ceramică sau în cutii de tablă, pentru a garanta aceste condiții de lumină minimă și temperatură scăzută până la semănare.
După selecția semințelor, este timpul ca acestea să fie semănate. În momentul semănării se adaugă o cantitate generoasă de îngrășământ sau de gunoi de grajd, iar semințele sunt protejate de frig. Semințele semănate sunt verificate la jumătatea lunii decembrie sau la începutul lunii ianuarie. Având în vedere că temperaturile din acea perioadă a anului nu sunt adecvate pentru germinare sau pentru dezvoltarea plantelor tinere, producătorii au creat răsadnițe speciale, cunoscute sub denumirea de „almajaras” pentru răsaduri. Pentru a le proteja împotriva frigului, acestea au fost acoperite cu trestie sau plante mici lemnoase și cu un strat fin de sol de suprafață, urmat de pietriș, pentru a preveni întărirea suprafeței și formarea unei cruste. „Almajaras” sunt cavități dreptunghiulare în sol, cu o lățime de aproximativ 1,5 m și cu o lungime care depinde de nivelarea parcelei. Semințele se seamănă în mijloc, formând un fel de linie. În prezent, se folosesc acoperitori din plastic cunoscute sub denumirea de „planteles” pentru a asigura protecția împotriva frigului, cu aceeași funcție de răsadniță ca „almajaras”. Alternativ, semințele sunt semănate urmând un model de fagure pe tăvi pentru însămânțare cu un substrat bun, deoarece astfel se asigură păstrarea semințelor (selectate de fermieri sau certificate) în condiții optime de temperatură controlate de către personalul responsabil.
„Pimentón de Murcia” este un produs apreciat atât pentru funcția sa de colorant, cât și de condiment, iar aceste caracteristici depind de soi și de faptul că ardeii sunt cultivați în soluri saline în condițiile descrise mai sus. Recoltarea manuală eșalonată a ardeilor este, de asemenea, de o importanță crucială și are un impact direct asupra produsului final, deoarece permite selectarea ardeilor atunci când au atins nivelul optim de maturitate, adică atunci când intensitatea culorii este maximă și conținutul de apă este minim.
Plantarea nu are loc niciodată mai devreme de 15 aprilie. Data care a fost considerată în mod tradițional cea mai bună pentru evitarea înghețului este 25 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Marcu. Plantarea se realizează în șanțuri sau utilizând o bază de plastic, plantulele fiind așezate la distanță de o palmă pe o suprafață triunghiulară. Apoi sunt irigate prin inundare sau localizat, pentru a permite un control mai bun al apei și al îngrășămintelor limitate.
Momentul recoltării este esențial pentru obținerea ardeilor cu caracteristicile senzoriale ale produsului care face obiectul DOP. Ardeii sunt recoltați manual, culegându-se numai cei care au ajuns la maturitatea deplină. Producătorii, bazându-se pe cunoștințele lor în ceea ce privește produsul, sunt cei care stabilesc când este momentul potrivit. Aceștia pot distinge ardeii de pe fiecare plantă care au atins nivelul optim de maturitate, adică intensitatea maximă a culorii, conținutul maxim de pigmenți naturali și conținutul minim de apă.
După recoltarea ardeilor, aceștia vor fi împrăștiați pe un fel de gard de nuiele sau așezați pe pantele unor movile, în funcție de mărimea sau de dimensiunea lotului, până când se deshidratează cu ajutorul căldurii soarelui. Această metodă tradițională de uscare a fost păstrată de-a lungul anilor, deși au fost introduse și camere de uscare.
Regiunea Murcia s-a aflat întotdeauna în avangarda prelucrării industriale a ardeilor pentru obținerea boielei, aici având sediul peste trei sferturi dintre întreprinderile producătoare de boia din Spania. De asemenea, morarii cunosc foarte bine ardeiul ca materie primă și modul optim de prelucrare a acestuia astfel încât să se păstreze toate proprietățile fizice, chimice și organoleptice.
Uscarea și măcinarea ulterioară a ardeilor sunt procese esențiale pentru păstrarea caracteristicilor ardeilor proaspeți în produsul final, „Pimentón de Murcia”. Atât metoda tradițională de uscare (în care ardeii sunt uscați prin expunere directă la soare), cât și metoda care implică aer cald și durată și temperatură controlate produc „coji” de ardei cu un conținut de umiditate sub 14 %. Această deshidratare este menținută până în etapa de măcinare prin păstrarea „cojilor” în spații uscate, astfel încât „zdrobirea” lor în concasor să poată scoate la iveală toate uleiurile care conferă produsului care face obiectul denumirii caracteristicile sale specifice.
Acest sistem de producție și prelucrare a rămas neschimbat de când au fost aduse primele semințe din America în secolul al XVI-lea. Sistemul de cultivare din întreaga zonă mediteraneeană se răspândește în funcție de condițiile climatice și valorifică la maximum solurile saline. Producția inițială din valea Segura s-a extins în zone învecinate, cum ar fi Campo de Cartagena, Campo de Elche și Valea Guadalentín, aceasta din urmă fiind cea mai mare zonă de producție.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
(1)
JO L 179, 19.6.2014, p. 17.
(2)
JO L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj.
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2025/1840/oj
ISSN 1977-1029 (electronic edition)