NORMELE nr. 6 din 10 octombrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3110 28/10/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 6 10/10/2001
ART. 1REFERIRE LAORDIN 1 23/01/2002
ART. 4REFERIRE LAORDIN 1 23/01/2002
ART. 5REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 39
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 3567 09/08/2004
ActulABROGAT DEORDIN 3110 28/10/2003
ActulREFERIT DEORDIN 9 02/12/2002
ActulREFERIT DENORMA 02/12/2002

privind categoriile de active admise sa reprezinte rezervele tehnice ale asiguratorului care practica asigurări generale, regulile de dispersare a plasamentelor, precum şi coeficientul de lichiditate(actualizate până la data de 25 mai 2002*)



––––-*) Textul iniţial a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 666 din 23 octombrie 2001. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 25 mai 2002, cu modificările şi completările aduse de: ORDINUL nr. 1 din 23 ianuarie 2002.A. Evaluarea activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice + 
Articolul 1Categoriile de active admise sa reprezinte rezervele tehnice ale asiguratorului sunt:1. titluri de stat şi titluri emise de autorităţile administraţiei publice locale;2. terenuri şi construcţii;3. disponibilităţile în conturi curente la bănci şi casierie, depozite bancare, cu excepţia depozitelor bancare colaterale constituite în vederea garantarii unor instrumente bancare;4. fonduri de investiţii şi valori mobiliare (acţiuni, obligaţiuni şi alte titluri de participare);5. alte active.––––-Punctul 3. al art. 1 a fost modificat de ORDINUL nr. 1 din 23 ianuarie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 31 ianuarie 2002.
 + 
Articolul 2Evaluarea activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice se va realiza cu respectarea următoarelor condiţii şi criterii:1. a) Titlurile de stat şi titlurile emise de autorităţile administraţiei publice locale se evalueaza la valoarea nominală, la care se adauga dobânda calculată pentru perioada scursa de la data emiterii titlurilor până la data evaluării.b) Valoarea acceptată a activelor din această categorie este de 100% din valoarea acestora.2. a) Terenurile şi construcţiile sunt acceptate la valoarea actuala.b) Valoarea actuala este considerată valoarea rezultată în urma unei evaluări efectuate de un evaluator persoana juridică autorizata, agreat în prealabil de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit metodelor de evaluare, separat pentru fiecare teren şi construcţie. Se va accepta valoarea cea mai mica obţinută prin cel puţin două dintre cele trei metode de evaluare (cost, randament, comparatie de piaţa).c) Construcţiile aflate în situaţiile de mai sus vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse cel puţin la nivelul valorii actuale, determinata conform prevederilor pct. 1 lit. b), pe baza unei asigurări distincte încheiate cu un alt asigurator sau autoasigurate, cu condiţia cedarii riscului în reasigurare în proporţie de cel puţin 70%, unor societăţi de reasigurare de prim-rang.3. a) Depozitele bancare în lei se evalueaza pe baza valorii nominale, care reprezintă valoarea depozitului fără dobânda aferentă.b) Disponibilităţile în devize, constituite ca depozit la termen conform contractelor încheiate cu băncile, şi disponibilităţile în devize constituite în conturi curente se evalueaza la cursul pieţei valutare comunicat de Banca Naţionala a României la sfârşitul exerciţiului financiar.4. a) Plasamentele la fondurile de investiţii, cotate la o bursa oficială de valori mobiliare, se evalueaza la valoarea de piaţa, care este valoarea stabilită la sfârşitul exerciţiului financiar, iar atunci când sfârşitul exerciţiului financiar nu este o zi de negociere la bursa se ia în considerare ultima zi de negociere care precede această dată.b) În cazul acţiunilor cotate la o bursa oficială de valori mobiliare valoarea actuala o reprezintă valoarea de piaţa, care este valoarea stabilită la sfârşitul exerciţiului financiar, iar atunci când sfârşitul exerciţiului financiar nu este o zi de negociere la bursa se ia în considerare ultima zi de negociere care precede această dată.c) Obligaţiunile şi alte titluri cu venit fix, cotate la o bursa oficială, sunt evaluate la valoarea nominală.5. Alte active vor fi admise sa reprezinte rezervele tehnice numai cu aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la o valoare determinata pe baza unei analize caz cu caz.
B. Dispersarea plasamentelor + 
Articolul 3La efectuarea plasamentelor activelor admise sa reprezinte rezervele tehnice asiguratorul va respecta următoarele reguli de dispersare:a) titlurile de stat pot reprezenta 100% din totalul rezervelor tehnice, iar titlurile emise de autorităţile administraţiei publice locale pot reprezenta 25% din totalul rezervelor tehnice;b) investiţia într-un teren sau într-o construcţie ori într-un număr mai mare de construcţii şi de terenuri care formează un întreg şi care pot fi considerate ca o singura investiţie nu va putea depăşi 10% din totalul rezervelor tehnice; investiţia efectuată în mai multe terenuri sau construcţii nu va putea depăşi 40% din totalul rezervelor tehnice;c) depozitele bancare nu vor putea depăşi 60% din totalul rezervelor tehnice;d) acţiunile cotate, obligaţiunile şi alte titluri cu venit fix nu vor putea depăşi 20% din totalul rezervelor tehnice;e) la categoria "Alte active" nu se va putea depăşi 20% din totalul rezervelor tehnice, cu excepţia creanţelor de la reasiguratori confirmate de aceştia, în măsura în care aceste creanţe sunt restante de mai puţin de 3 luni.
C. Coeficientul de lichiditate + 
Articolul 4(1) Coeficientul de lichiditate reprezintă raportul dintre activele lichide şi obligaţiile certe pe termen scurt ale asiguratorului faţă de asiguraţi.(2) În categoria activelor lichide se includ:a) titlurile de stat a căror tranzactionare se realizează numai prin bănci comerciale autorizate de Banca Naţionala a României, cu un capital social vărsat echivalent a cel puţin 10 milioane euro;b) depozitele bancare al căror plasament total nu depăşeşte 25% într-o singura banca comercială, dar nu mai mult de 20% într-o banca comercială aparţinând aceluiaşi grup financiar sau care este acţionar semnificativ al asiguratorului respectiv. Aceste plasamente într-o singura banca comercială nu vor depăşi 50% din capitalul social vărsat al băncii comerciale respective. Depozitele bancare se vor constitui numai în bănci comerciale al căror capital social vărsat este echivalentul a cel puţin 10 milioane euro, iar în cazul constituirii depozitelor bancare la sucursalele băncilor comerciale străine, capitalul de dotare al acestora va fi echivalentul a cel puţin 4 milioane euro;c) disponibilităţile în conturi curente şi în casierie.(3) În categoria obligaţiilor certe pe termen scurt ale asiguratorului faţă de asiguraţi se includ rezerva de daune şi rezerva de daune neavizate.(4) Cerinţa minima privind coeficientul de lichiditate este îndeplinită dacă activele lichide ale asiguratorului vor reprezenta cel puţin 50% din obligaţiile certe pe termen scurt pe care le are faţă de asiguraţi.––––-Alin. (2) al art. 4 a fost modificat de ORDINUL nr. 1 din 23 ianuarie 2002 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 31 ianuarie 2002.
 + 
Articolul 4^1Nu vor fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice ale asiguratorului care practica asigurări generale plasamentele în bănci sau alte societăţi de investiţii ce derulează operaţiuni în legătură cu obiectul lor de activitate, care sub orice formă şi-au încetat activitatea şi nu şi-au respectat obligaţiile faţă de terţi.––––-Art. 4^1 a fost introdus de ORDINUL nr. 1 din 23 ianuarie 2002, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 31 ianuarie 2002.
 + 
Articolul 5Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x