NORMELE DE APLICARE din 11 mai 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIIMINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELORCASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 18 mai 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEALEGE 183 02/07/2015
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAOUG 158 17/11/2005 ART. 51
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEALEGE 183 02/07/2015
ActulAPROBAT DEORDIN 471 11/05/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 471 11/05/2010

a prevederilor art. 51 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate



 + 
Articolul 1(1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist şi numai în intervalul menţionat în declaraţia prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme.(2) Adresa de domiciliu sau reşedinţa la care urmează a se efectua verificarea este cea menţionată de asigurat prin declaraţia prevăzută în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2Plătitorii de indemnizaţii pot solicita prezenţa reprezentantului poliţiei cu ocazia verificării prezenţei asiguraţilor la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a acestei activităţi, pentru preîntâmpinarea unor situaţii de risc ce ar putea aduce atingere ordinii şi liniştii publice.
 + 
Articolul 3Prezenţa reprezentantului poliţiei poate fi solicitată astfel:a) în scris, anterior deplasării reprezentanţilor plătitorului de indemnizaţii la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de asiguraţi;b) prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, în timpul procedurii de verificare a prezenţei asiguraţilor la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată, de către reprezentanţii plătitorului de indemnizaţii.
 + 
Articolul 4(1) Solicitarea prezenţei reprezentantului poliţiei în situaţia prevăzută la art. 3 lit. a) se face astfel:a) în scris, cu minimum 24 de ore înainte de efectuarea verificării. Unitatea teritorială de poliţie competentă să răspundă solicitării este cea de pe raza teritorială unde îşi are adresa de reşedinţă asiguratul, adresă consemnată prin declaraţia prevăzută în anexa nr. 1;b) plătitorii de indemnizaţii au obligaţia de a comunică unităţii teritoriale de poliţie competente, în copie conformă cu originalul, actul intern de desemnare a reprezentanţilor săi care efectuează verificarea, modalităţile de contact a acestora (număr de telefon, fax etc.), data şi intervalul orar la care urmează a se efectua verificarea.(2) Unitatea teritorială de poliţie competentă are obligaţia de a comunică plătitorilor de indemnizaţii în maximum 24 de ore de la data primirii solicitării fie datele de contact ale reprezentantului său, fie motivul refuzului sau al imposibilităţii de a desemna un reprezentant.(3) În situaţia în care unitatea teritorială de poliţie competentă este în imposibilitate de a desemna un reprezentant pentru data şi intervalul orar stabilite de plătitorii de indemnizaţii, aceasta poate propune o altă dată şi/sau un alt interval orar, dintre cele menţionate în declaraţia prevăzută în anexa nr. 1, pentru care poate desemna un reprezentant.(4) Şeful structurilor de poliţie competente poate desemna reprezentantul său pentru activitatea de verificare, în principal, din cadrul formaţiunilor de ordine publică, cu posibilitatea de a decide inclusiv asupra prezenţei şi a unor poliţişti din cadrul altor formaţiuni.
 + 
Articolul 5(1) În cadrul acţiunii de verificare reprezentantul unităţii teritoriale de poliţie competente are obligaţia de a acţiona conform reglementărilor legale cu privire la exercitarea profesiei de poliţist.(2) Persoanele desemnate să efectueze verificarea au obligaţia de a asigura pe parcursul verificării respectarea garanţiilor constituţionale privind inviolabilitatea domiciliului, respectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată.
 + 
Articolul 6(1) În cadrul acţiunii de verificare a prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de reşedinţă indicată este interzisă pătrunderea reprezentanţilor plătitorilor de indemnizaţii sau a reprezentantului unităţii teritoriale de poliţie competente în locuinţă sau în locul împrejmuit ţinând de aceasta.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) pot pătrunde în locuinţă sau în locul împrejmuit ţinând de aceasta numai reprezentanţii plătitorului de indemnizaţii având consimţământul expres al persoanei care le foloseşte. Consimţământul se obţine, în scris, sub semnătură, anterior pătrunderii în locuinţă sau în locul împrejmuit, prin procesul-verbal de constatare prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme.(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai în situaţia în care asiguratul, din cauza stării sale de sănătate, nu se poate deplasa în exteriorul locuinţei sau al locului împrejmuit ţinând de aceasta.
 + 
Articolul 7În cazul în care la activitatea de verificare participă şi un reprezentant al poliţiei, acesta semnează procesul-verbal de constatare prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Anexa 1––-la norme–––DECLARAŢIESubsemnatul/a, …………. angajat(ă) al/a …………., cu sediul …….(se va specifică adresa angajatorului)……….., cetăţean ………., născut(ă) la data de ……….., în localitatea ……….., domiciliat(ă) în ………….., str. …….. nr. …., bl. ….., sc. ……, et. ….., ap. ….., sectorul/judeţul …….., posesor(oare) al/a ……, seria ……. nr. …….., eliberat(ă) de ……….. la data de …………, cod numeric personal …………, cunoscând dispoziţiile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere următoarele:Pe perioada valabilităţii concediului medical seria ………. nr. ………, acordat în data de ……….., voi locui la adresa de reşedinţă din:Str. ………. nr. ……, bl. ……, sc. ……, et. ……, ap. ……., sectorul/judeţul ……….Prin prezenta declar că sunt de acord cu următoarele condiţii de eliberare a concediului medical:– să anunţ angajatorul/plătitorul de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate cu privire la incapacitatea temporară de muncă, precum şi datele medicului care a eliberat certificatul de concediu medical, în primele 24 de ore de la obţinerea acestuia, sau, în situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zilele declarate nelucrătoare, să anunţ angajatorul/plătitorul de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în prima zi lucrătoare;– să menţionez adresa de reşedinţă pentru perioada concediului medical;– să fiu prezent la adresa de reşedinţă indicată pe toată perioada concediului medical, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale;– pe durata valabilităţii concediului medical pot fi vizitat la adresa indicată, în intervalele orare 08,00-11,00; 12,00-17,00 şi 18,00-20,00, de persoanele abilitate, desemnate în conformitate cu legislaţia în vigoare, obligându-mă să mă legitimez.În cazul nerespectării acestor condiţii, voi suporta rigorile legislaţiei în vigoare.

OBSERVAŢIILE
MEDICULUI PRESCRIPTOR

             Declarant Data
         ……………………….. ……………..
       (numele, prenumele şi semnătura)

 + 
Anexa 2––-la norme–––– model –PROCES-VERBALde constatareNr. ……. din …….Subsemnaţii (numele şi prenumele) ….., din cadrul …..(instituţia)….,şi ……………….., din cadrul ………..(instituţia)…………..,în baza (temeiul legal) ………….. şi împuterniciţi prin (act administrativ nr.) ………..,am constatat ca asiguratul (numele şi prenumele) ……………., domiciliat în ………….., posesor al ………… seria ………… nr. ……………….., CNP ………, a fost/nu a fost prezent în ziua de …………, ora ……….., la adresa indicată în declaraţia dată la data de ……………., odată cu eliberarea Certificatului de concediu medical seria ………. nr. ………… .Prezentul proces-verbal de constatare a fost întocmit în două exemplare, dintre care unul rămâne la ………… şi unul la ……………….Prezentul proces-verbal poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul plătitorului de indemnizaţie.Menţiuni speciale – consimţământul expres al persoanei care foloseşte locuinţa sau locul împrejmuit………………………………………………………..………………………………………………………..         Întocmit Asigurat    (numele, prenumele şi semnătura): (numele, prenumele şi semnătura):     1. ………………………… …………………………..     2. …………………………–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x