NORME TEHNICE din 29 septembrie 2010 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 344 12/06/2019
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 18 02/02/2012
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 29/09/2010
ART. 4REFERIRE LALEGE 389 16/12/2005 ART. 30
ART. 4REFERIRE LALEGE 389 16/12/2005 ART. 31
ART. 4REFERIRE LALEGE 389 16/12/2005 ART. 32
ART. 4REFERIRE LALEGE 72 16/01/2002 ART. 42
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 344 12/06/2019
ActulREFERIT DEORDIN 340 16/05/2013
ActulREFERIT DEPROCEDURA 16/05/2013
ActulREFERIT DEPROCEDURA 16/05/2013
ActulREFERIT DEPROCEDURA 16/05/2013
ActulREFERIT DEPROCEDURA 16/05/2013

pentru desfăşurarea activităţii Inspecţiei de stat în zootehnie(actualizate până la data de 14 februarie 2012*)



–––––*) Forma actualizată a acestor norme tehnice până la data de 14 februarie 2012 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 18 din 2 februarie 2012.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Articolul 1Inspecţia de stat în zootehnie, denumită în continuare Inspecţia de stat, funcţionează în subordinea directă a directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", denumită în continuare ANARZ.
 + 
Articolul 2(1) Inspecţia de stat face parte integrantă din ANARZ, este condusă de un inspector-şef subordonat directorului general al ANARZ şi de un inspector-şef adjunct.(2) Pentru îndeplinirea atribuţiilor, Inspecţia de stat colaborează cu specialiştii compartimentelor de profil din cadrul ANARZ, cu specialiştii din cadrul serviciilor tehnice zonale şi al oficiilor de ameliorare şi reproducţie în zootehnie.(3) Activităţile specifice Inspecţiei de stat sunt desfăşurate de persoane abilitate, deţinătoare de legitimaţie de inspector de stat, care desfăşoară activităţi de inspecţie în domeniul zootehnic privind ameliorarea, reproducţia, conservarea şi managementul resurselor genetice animale.
 + 
Articolul 3Inspecţia de stat exercită inspecţia în domeniul prevăzut la art. 2 alin. (3), astfel:a) supraveghează aplicarea şi respectarea prevederilor legislaţiei din domeniu în vigoare;b) controlează respectarea legislaţiei privind circulaţia materialului biologic de reproducţie pe teritoriul ţării, producerea, comercializarea şi utilizarea materialului seminal refrigerat şi congelat, a embrionilor, a ouălor de incubaţie, precum şi a hibrizilor comerciali;c) controlează înscrierea animalelor în registrele genealogice ale raselor, în conformitate cu normele tehnice în vigoare;d) verifică respectarea tehnologiei de testare a reproducătorilor după performanţe proprii şi descendenţi, pe diferite etape de selecţie, şi controlează respectarea normelor zootehnice de atestare a reproducătorilor;e) controlează respectarea normelor tehnice referitoare la organizarea montei naturale dirijate, acolo unde este cazul, privind asigurarea cu reproducători valoroşi autorizaţi prin oficiile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene, respectarea încărcăturii de femele pe reproducători, precum şi modul de întreţinere, furajare şi utilizare a reproducătorilor masculi la montă naturală, în vederea obţinerii unei natalităţi corespunzătoare fiecărei specii;f) controlează corectitudinea şi veridicitatea înscrisurilor în evidenţele zootehnice (registre genealogice, registru de mânji, registru de montă şi fătări, adeverinţele de montă şi declaraţiile de fătare etc.), pentru cabalinele de rasă din sectorul de stat şi privat (herghelii, asociaţii pe rase, crescători individuali);g) controlează modul în care se desfăşoară activităţile de reproducţie şi derularea programelor de ameliorare, precum şi a programelor de conservare a resurselor genetice la animale;h) participă în comisiile de bonitare a candidatelor mame de taur (CMT) şi a fiicelor taurilor introduşi în testare după descendenţi în primele 100 de zile de la fătare;i) controlează şi monitorizează comerţul intracomunitar, importul din ţări terţe şi exportul de material biologic de reproducţie (material seminal congelat, embrioni, ouă de incubaţie, animale vii);j) controlează modul de implementare a sistemului de individualizare, identificare şi înregistrare la animalele cuprinse în programele de ameliorare;k) verifică respectarea criteriilor privind acordarea codurilor de identificare pentru fermele de selecţie, de reproducţie şi staţiile de incubaţie.
 + 
Articolul 4Inspecţia de stat constată şi aplică contravenţiile la normele din domeniul zootehnic privind ameliorarea, reproducţia, conservarea şi managementul resurselor genetice, prevăzute la art. 42 din Legea zootehniei nr. 72/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la art. 30, 31 şi 32 din Legea calului nr. 389/2005, cu modificările şi completările ulterioare, iar în caz de infracţiuni, sesizează organele de stat abilitate în acest sens.
 + 
Articolul 5Inspectorii de stat efectuează controale în unităţile cuprinse în controlul oficial al performanţelor zootehnice, pentru verificarea prin sondaj a datelor înscrise în documentele oficiale ale organizaţiilor abilitate în efectuarea controlului oficial al producţiilor, precum şi în alte centre de producere, prelucrare, stocare şi difuzare a materialului biologic de reproducţie.
 + 
Articolul 6Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către specialiştii Inspecţiei de stat, împuterniciţi de directorul general al ANARZ, prin completarea procesului-verbal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
 + 
Articolul 7(1) Modelul legitimaţiei pentru persoanele împuternicite conform prevederilor art. 6, având elemente comune şi diferenţiate, în funcţie de nivelul naţional, zonal şi judeţean sau de competenţele teritoriale ale Inspecţiei de stat, precum şi modelul ştampilei sunt prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.(2) Tipărirea proceselor-verbale şi a legitimaţiilor se efectuează de către ANARZ, în condiţiile legislaţiei în vigoare.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x