NORME TEHNICE din 29 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 18 noiembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 15 20/01/2006
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 4MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 5MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 15 20/01/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 499 29/10/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 499 29/10/2002
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 4MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003
ANEXA 5MODIFICAT DEORDIN 9 07/01/2003

privind aprecierea porcinelor de reproducţie



 + 
Capitolul 1Aprecierea porcinelor în ferma de elita (rasa pura) + 
Articolul 1Fermele de elita au ca obiect de activitate selecţia şi ameliorarea raselor şi liniilor de porcine, realizarea progresului genetic şi transmiterea lui în fermele din treptele inferioare ale piramidei ameliorării.
I.1. Cerinţe minime pentru acreditarea fermelor de elita + 
Articolul 2Pentru obţinerea autorizaţiei oficiale de funcţionare fermele de elita trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să deţină animale de rasa curata sau linii neconsangvinizate, atestate prin certificate de origine, cu ascendenta cunoscută pe doua generaţii;– dimensiunea minima pentru fiecare rasa sau linie neconsangvinizata pentru care se solicita acreditarea să fie de 100 de scroafe matca la rasele materne şi 60 de scroafe matca la rasele paterne. Aceasta dimensiune va fi respectata şi în situaţia în care mai multe ferme familiale sunt organizate într-o asociaţie cu personalitate juridică şi au un program de ameliorare coordonat de un specialist. Condiţia care se impune unor astfel de situaţii este ca fiecare ferma să deţină un efectiv matca de minimum 30 de scroafe. La înfiinţare ferma sau grupul de ferme familiale poate avea un efectiv minim de 50 de scroafe pe rasa, caz în care se va prezenta programul pentru realizarea mărimii stabilite;– animalele să fie individualizate şi înregistrate printr-un sistem aprobat de autoritatea competentă;– să asigure spaţii de întreţinere a animalelor, conform cerinţelor biologice ale acestora;– să asigure aparatura necesară pentru controlul performantelor din testare;– sa completeze evidentele primare oficiale;– sa înfiinţeze şi sa întreţină o baza de date computerizata cu toate datele din evidentele primare oficiale;– proporţia de reţineri pentru matca proprie să fie de maximum 5% la masculi şi de 15% la femele, din animalele testate;– să prezinte programul de ameliorare propriu, care să fie în acord cu principiile ameliorării;– să prezinte sistemul propriu de individualizare a animalelor;– sa înfiinţeze şi sa conducă registrul genealogic.
 + 
Articolul 3Autoritatea judeteana competenţa sa autorizeze funcţionarea fermei de elita poate refuza autorizarea, dacă aceasta periclitează programul naţional de ameliorare a porcinelor. În astfel de cazuri se solicita decizia autorităţii naţionale competente.
I.2. Evidente primare obligatorii în fermele de elita + 
Articolul 4Pentru urmărirea activităţii de testare se vor tine obligatoriu următoarele registre:– registrul-inventar pentru scroafe şi vieri matca;– registrul de monta (însămânţare);– registrul de fatare;– registrul de performanţe proprii;– registrul de recoltare pentru fermele de elita care utilizează insamantarea artificiala.
I.3. Aprecierea porcinelor după performanţe proprii + 
Articolul 5Agenţia Naţionala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", în calitate de autoritate naţionala competenţa, stabileşte cadrul tehnologic şi juridic al controlului oficial de producţie, în vederea ameliorării efectivelor de porcine, şi controlează corectitudinea execuţiei, sub aspect tehnic, a aprecierii porcinelor.
 + 
Articolul 6Principala metoda de ameliorare este selecţia după performanţe proprii, întrucât permite luarea deciziei înainte de intrarea la reproducţie.
 + 
Articolul 7Perioada de testare a performantelor proprii este egala cu intervalul de timp de la fatare şi până la realizarea greutatii de 100 kg, cu variatii între 80 şi 105 kg, iar vârsta sa nu fie mai mare de 181 de zile.
 + 
Articolul 8Testarea după performanţe proprii se efectuează la animale de rasa curata, pe loturi de fatare, precum şi în afară lotului, la vierusi şi la scrofite din fermele de elita.
 + 
Articolul 9În testul performantelor proprii se pot cuprinde numai vierusi şi scrofite ce provin din loturile de fatare care îndeplinesc următoarele condiţii:– realizează performanţe minime pe lot de fatare de 8 purcei la rasele materne şi de 7 purcei la rasele paterne, asa cum sunt definite în programul de ameliorare;– sunt loturi fără indivizi la care s-au semnalat la naştere sau până la trecerea în boxele de testare anomaliile congenitale prezentate în anexa nr. 1;– pierderile de purcei din lot, de la fatare şi până la trecerea în compartimentul de testare, sa nu fi depăşit 40%.
 + 
Articolul 10(1) Testarea după performanţele proprii se face obligatoriu după următoarele însuşiri:a) vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile):– ieşirea din testare se face pe serii saptamanale;– sunt acceptate toate animalele care se încadrează în limitele de greutate de 80-105 kg;– pentru animalele care prezintă abateri de la greutatea standard de 100 kg vârsta la încheierea testarii se corecteaza pe baza regresiilor calculate;b) sporul mediu zilnic în greutate (g) se calculează prin împărţirea greutatii corporale, stabilită prin cantarire individuală, avută la încheierea testarii, la numărul de zile de viaţa;c) grosimea slaninii (mm) se măsoară pe animalul viu cu aparatul cu ultrasunete, la încheierea testarii. Punctele de măsurare sunt între a treia şi a patra ultima coasta şi între a treia şi a patra vertebra lombara, la o distanta de 7 cm de linia spinarii. Media celor două determinări se corecteaza, pe baza regresiilor calculate, în funcţie de greutatea corporală, pentru greutatea standard de 100 kg.(2) În funcţie de interesul fermierilor pot fi incluse în programul de ameliorare propriu următoarele însuşiri:a) consumul de nutret combinat pe kg spor se determina pe o perioadă de minimum 28 de zile fie prin înregistrarea consumului individual de furaje, fie prin întreţinerea în boxe individuale, fie prin întreţinerea în boxe colective şi înregistrarea individuală a consumului de furaje prin sisteme electronice;b) procentul de carne în carcasa determinat pe animalul viu prin utilizarea aparatelor cu ultrasunete.
 + 
Articolul 11Rezultatele testarii după performanţe proprii stau la baza aprecierii porcinelor de reproducţie şi sunt folosite pentru luarea deciziei de selecţie, prin ierarhizarea indivizilor în baza programelor proprii de estimare a valorii de ameliorare de către fiecare ferma de elita.
 + 
Articolul 12Vieruşii şi scrofitele reţinute pentru prasila proprie se apreciază în continuare după însuşirile de reproducţie.
 + 
Articolul 13(1) Însuşirile de reproducţie obligatorii, care trebuie înregistrate în evidentele de selecţie, sunt:– prolificitatea;– numărul de purcei născuţi vii.(2) În funcţie de interesul fermierilor pot fi incluse în programul de ameliorare propriu următoarele însuşiri: capacitatea de alaptare, respectiv greutatea lotului de purcei la vârsta de 21 de zile, greutatea lotului la intarcare etc.
 + 
Articolul 14Însuşirile de reproducţie, atât cele obligatorii, cat şi cele suplimentare, vor fi utilizate în programele de ameliorare proprii, în funcţie de specializarea populatiilor şi de interesul fermierului.
I.4. Metodologia de lucru în fermele de elita + 
Articolul 15(1) În funcţie de necesarul de înlocuire în ferma, din seriile de testare se reţin pentru prasila proprie cei mai valorosi indivizi (vierusi şi scrofite), ierarhizati prin programele proprii de estimare a valorii de ameliorare, bazate pe utilizarea metodologiei BLUP. Restul indivizilor testati sunt destinaţi vânzării la reproducţie sau, după caz, sacrificarii.(2) Cu aceasta ocazie personalul de specialitate al fermei de elita face o examinare a conformatiei animalelor pentru a aprecia armonia de ansamblu, dezvoltarea unor regiuni corporale, numărul de sfarcuri, aplomburile şi rezistenta membrelor etc. şi va admite la reproducţie numai animalele corespunzătoare tipului rasei şi fără defecte de exterior.
 + 
Articolul 16Animalele reţinute se înregistrează în registrul-inventar pentru scroafe sau în registrul-inventar pentru vieri, care vor cuprinde:– numărul matricol;– data naşterii;– rasa;– performanţele înregistrate în testare (vârsta la 100 kg, sporul mediu zilnic, grosimea slaninii, indexul valorii de ameliorare estimate);– data intrării în efectiv;– data iesirii din efectiv;– cauza iesirii.
 + 
Articolul 17Activitatea de reproducţie din ferma de elita este evidenţiată în registrul de monta, care cuprinde:– numărul matricol al scroafei;– numărul matricol al vierului partener;– data montei sau insamantarii;– data efectuării controlului gestatiei;– rezultatul controlului gestatiei.
 + 
Articolul 18În termen de 24 ore de la fatare se face înmatricularea purceilor după sistemul aprobat de autoritatea competentă şi se completează registrul de fatare, care cuprinde:– numărul matricol al scroafei;– rasa;– numărul matricol al vierului partener;– rasa vierului;– data montei sau insamantarii;– data fatarii;– numărul total de purcei fatati;– numărul de purcei vii;– numerele matricole aplicate pentru masculi;– numerele matricole aplicate pentru femele;– data intarcarii;– numărul de purcei intarcati (masculi şi femele).
 + 
Articolul 19Intarcarea se face în funcţie de tehnologia aplicată.
 + 
Articolul 20După intarcare purceii sunt transferati în compartimentele de tineret sau sunt intretinuti în continuare în boxa de fatare, în funcţie de tehnologia aplicată, până la vârsta de 90 de zile.
 + 
Articolul 21La vârsta de 90 de zile se efectuează prima etapa de selecţie care are în vedere eliminarea indivizilor cu anomalii congenitale şi a indivizilor subdezvoltati. La aceasta etapa de selecţie participa controlorul autorizat, care înscrie în registrul de performanţe proprii vieruşii şi scrofitele introduse în testare.
 + 
Articolul 22Masculii şi femelele corespunzătoare fenotipic sunt transferate în compartimentele de testare separat, pe sexe. În aceasta etapa de selecţie se asigura întreţinerea în boxe comune.
 + 
Articolul 23Ieşirea din testare se face atunci când animalele din boxa au înregistrat greutatea de 80-105 kg, fără să depăşească vârsta de 181 de zile.
 + 
Articolul 24Înregistrarea performantelor la încheierea testarii se face de către controlorul autorizat care stabileşte, de comun acord cu reprezentantul fermei de elita, ziua saptamanala de control pentru ieşirea din testare. Animalele cantarite într-o zi de control constituie "seria de testare".
 + 
Articolul 25La ieşirea din testare se cantaresc toate animalele din boxa şi sunt considerate testate cele care înregistrează greutatea de peste 80 kg.
 + 
Articolul 26Performanţele din testare se înregistrează în registrul de performanţe proprii, care se completează de controlorul autorizat şi cuprinde:– numărul matricol al mamei;– numărul matricol al tatălui;– numărul matricol al produsului;– data naşterii produsului;– data iesirii din testare;– rasa;– sexul;– greutatea la ieşirea din testare (kg);– grosimea slaninii, în doua puncte, şi media corectată (mm);– consumul specific (optional);– procentul de carne în carcasa (optional).
 + 
Articolul 27Registrele menţionate la art. 16, 17 şi 18 se completează de către personalul fermei şi se verifica de către controlorul autorizat, cu ocazia controalelor efectuate în ferma.
I.5. Atestarea performantelor şi eliberarea certificatelor + 
Articolul 28Performanţele proprii înregistrate de către controlorul autorizat se introduc în baza de date a autorităţii judeţene competente, unde se efectuează următoarele prelucrari:– vârsta la 100 kg;– sporul mediu zilnic;– grosimea corectată a slaninii.
 + 
Articolul 29(1) Pentru animalele de rasa pura, testate în ferma de elita şi multiplicare, autoritatea judeteana competenţa eliberează, la cerere, certificate individuale de origine şi valoare productiva, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, în termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii.(2) Pentru materialul seminal, ovocitele şi embrionii proveniţi de la porcinele de reproducţie rase pure, din ferme de elita şi multiplicare, autoritatea judeteana competenţa eliberează, la cerere, certificate conform modelelor prezentate în anexele nr. 3, 4 şi 5.
 + 
Capitolul 2Aprecierea porcinelor în fermele de multiplicare + 
Articolul 30Ferma de multiplicare aplica tehnologia de selecţie din ferma de elita, diferentiindu-se de aceasta prin următoarele:– poate funcţiona permanent sau temporar, în funcţie de interesul unei ferme de elita sau companii de ameliorare de a produce mai mult material de reproducţie din anumite rase sau linii;– poate funcţiona sub coordonarea unei ferme de elita sau companii de ameliorare, din ţara sau din străinătate, aplicând programul de ameliorare al fermei coordonatoare;– îşi asigura integral înlocuirea vierilor din ferma de elita, iar a scroafelor, din ferma de elita sau din prasila proprie;– poate testa fie produşi din ambele sexe, fie numai masculi sau numai femele, în funcţie de specializarea rasei ori a liniei şi de interesul fermierului;– nu are program de ameliorare propriu, dar sunt obligatoriu înfiinţarea şi întreţinerea unui sistem informatic computerizat;– la solicitare se pot aproba producerea şi testarea limitată a masculilor şi femelelor F1 matern şi patern;– înfiinţează şi conduce registrul genealogic.
 + 
Capitolul 3Aprecierea porcinelor de reproducţie în fermele de hibridare + 
Articolul 31Fermele de hibridare constituie veriga de legătură dintre fermele de elita şi/sau multiplicare şi fermele comerciale. Acestea au ca obiect de activitate producerea de scrofite hibride şi/sau vieri terminali hibrizi pe linie maternă şi/sau paterna, precum şi livrarea acestora fermelor comerciale.
III.1. Cerinţe minime pentru acreditarea fermelor de hibridare + 
Articolul 32Pentru obţinerea autorizaţiei oficiale de funcţionare fermele de hibridare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– sa utilizeze scrofite testate în fermele de elita sau multiplicare, iar în cazul aplicării unei scheme de hibridare cu mai multe rase, scrofitele hibride obţinute din prasila proprie pot fi incluse în matca fermei de hibridare, cu condiţia utilizării pentru monta a vierilor proveniţi din ferma de elita sau multiplicare;– sa completeze evidentele primare oficiale referitoare la monta şi fatare;– sa înmatriculeze purceii conform sistemului aprobat de autoritatea competentă;– să prezinte schema de hibridare utilizata şi performanţele estimate a fi obţinute prin aceasta schema de hibridare;– sa înfiinţeze şi sa conducă registrul genealogic;– sa înfiinţeze şi sa întreţină o baza de date computerizata cu toate datele din evidentele primare oficiale.
III.2. Aprecierea şi atestarea performantelor + 
Articolul 33Metodologia de selecţie în ferma de hibridare cuprinde:– înmatricularea purceilor după fatare;– înregistrarea originii din evidentele fermei (registrul de monta şi registrul de fatare);– aprecierea conformatiei şi a dezvoltării corporale la livrare.
 + 
Articolul 34(1) Pentru animalele produse în ferma de hibridare autoritatea judeteana competenţa eliberează, la cerere, certificate de origine (individuale sau colective), care vor cuprinde datele prezentate în anexa nr. 6, în termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii.(2) Pentru materialul seminal, ovocitele şi embrionii proveniţi de la porcinele de reproducţie hibrizi, autoritatea judeteana competenţa eliberează, la cerere, certificate conform modelelor prezentate în anexele nr. 7, 8 şi 9.
 + 
Articolul 35Greutatea individuală minima la livrare a scrofitelor este de 30 kg.
 + 
Capitolul 4Înfiinţarea şi conducerea registrelor genealogice + 
Articolul 36Registrele genealogice se înfiinţează şi se conduc de către fermele de elita, de multiplicare şi hibridare.
IV.1. Înfiinţarea şi conducerea registrelor genealogice pentru porcinele de reproducţie din rase pure + 
Articolul 37Registrul genealogic se organizează pe rase şi sexe, în trei secţiuni:– secţiunea principala;– secţiunea secundară;– registrul de tineret.
 + 
Articolul 38În secţiunea principala sunt înscrise:a) scroafele după prima fatare, care realizează minimum 8 purcei la rasele materne şi 7 purcei la rasele paterne, dacă sunt individualizate conform sistemului oficial şi dacă au părinţii şi bunicii înscrişi în registru;b) vierii utilizaţi la reproducţie, în momentul reţinerii pentru prasila proprie a primului descendent (fiu sau fiica), dacă sunt individualizati conform sistemului oficial şi dacă au părinţii şi bunicii înscrişi în registru;c) scroafe şi vieri cumpăraţi din afară unităţii, dacă sunt însoţiţi de certificate de origine, cu ascendenta cunoscută pe doua generaţii, şi dacă realizează criteriile de performanţă stabilite pentru scroafele şi vierii proveniţi din prasila proprie.
 + 
Articolul 39În secţiunea secundară sunt înscrise animalele care aparţin rasei, însă nu întrunesc cerinţele de origine sau de performanţă stabilite pentru secţiunea principala.
 + 
Articolul 40În registrul de tineret sunt înscrise:a) animalele (vierusi şi scrofite) reţinute din prasila proprie, conform programului propriu de ameliorare, dacă sunt individualizate şi dacă au părinţii şi bunicii înscrişi în registru;b) animalele (vierusi şi scrofite) cumpărate din afară fermei, dacă sunt individualizate şi dacă sunt însoţite de certificatul de origine şi valoare productiva, cu ascendenta cunoscută pe doua generaţii.
 + 
Articolul 41După intrarea la reproducţie scroafele şi vierii care îndeplinesc cerinţele sunt trecuţi în secţiunea principala, iar ceilalţi sunt trecuţi în secţiunea secundară sau sunt eliminati din efectiv.
IV.2. Înfiinţarea şi conducerea registrelor genealogice pentru porcinele de reproducţie hibrizi + 
Articolul 42Registrul genealogic pentru porcinele de reproducţie hibrizi se organizează într-o singura secţiune, pe sexe.
 + 
Articolul 43În acest registru sunt înscrise animalele care constituie matca de reproducţie, individualizate conform sistemului aprobat de autoritatea competentă, provenite din:a) ferme de elita sau multiplicare, dacă sunt însoţite de certificate de origine şi valoare productiva;b) prasila proprie, în cadrul programelor proprii de hibridare, dacă au părinţii înscrişi în registru.
 + 
Capitolul 5Individualizarea porcinelor de reproducţie + 
Articolul 44Fiecare ferma de elita, de multiplicare sau hibridare îşi poate elabora sistemul propriu de individualizare dacă respecta următoarele condiţii:– asigura unicitatea numerelor matricole aplicate animalelor atât în ferme, cat şi în afară fermei;– asigura unicitatea pe toată durata vieţii animalului;– să fie aplicat prin tatuaj, crotalie, preducire sau sistem electronic.
 + 
Capitolul 6Realizarea de noi creatii biologice + 
Articolul 45Orice ferma de elita acreditata poate avea iniţiativa realizării de noi creatii biologice.
 + 
Articolul 46Pentru aceasta va înfiinţa un registru genealogic special.
 + 
Articolul 47După 5 generaţii de reproducţie în izolare reproductiva relativă noua creaţie biologica poate fi declarata populaţie.
 + 
Articolul 48Până la realizarea condiţiei prevăzute la art. 47 este interzisă vânzarea de reproducatori din aceasta populaţie în constituire.
 + 
Articolul 49Pe toată perioada realizării noii creatii biologice se vor acorda derogarile necesare faţă de regulile stabilite pentru ferma de elita.
 + 
Capitolul 7Conservarea resurselor genetice + 
Articolul 50Pentru rasele de porcine al căror efectiv matca este mai mic de 100 de scroafe, la nivel naţional se vor elabora programe de conservare, care vor fi finanţate de la bugetul de stat, conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Capitolul 8Organizarea activităţii de testare + 
Articolul 51Pentru obţinerea statutului de ferma de elita, de multiplicare sau de hibridare, deţinătorul fermei va adresa o cerere scrisă autorităţii judeţene competente, respectiv Oficiului pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, însoţită de documentele care atesta îndeplinirea condiţiilor de acreditare stabilite pentru fiecare categorie de ferma.
 + 
Articolul 52Autoritatea judeteana competenţa va efectua verificările necesare şi va elibera acreditarea.
 + 
Articolul 53În cazul unor litigii privind acreditarea, deţinătorul fermei se va adresa autorităţii naţionale competente, respectiv Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi este în măsura sa acorde acreditarea.
 + 
Articolul 54După acreditare, de comun acord se va stabili ziua sau zilele saptamanale de control (după caz), printr-un protocol scris care va conţine:– ziua de control;– numele controlorului nominalizat de autoritatea judeteana competenţa;– obligaţiile fermei;– obligaţiile controlorului.
 + 
Articolul 55În ziua de control controlorul verifica documentele oficiale a căror completare este în sarcina fermei, asista la măsurarea performantelor animalelor care încheie testarea şi completează registrul de performanţe proprii.
 + 
Articolul 56Orice nereguli constatate cu ocazia controlului vor fi aduse la cunoştinţa autorităţii judeţene competente care, în funcţie de neregulile constatate, va aplica măsurile legale, până la anularea acreditării.
 + 
Articolul 57Autorităţile judeţene competente şi autoritatea naţionala competenţa pot efectua oricând controale în fermele de elita, de multiplicare şi de hibridare, cu respectarea măsurilor sanitare veterinare, fără a putea fi impuse restrictii din partea reprezentanţilor fermei în cauza.
 + 
Articolul 58La încheierea fiecărui an de control (care se desfăşoară în perioada 1 octombrie-30 septembrie a anului următor) autoritatea naţionala competenţa, care întreţine baza de date naţionala, va elabora publicaţii cu rezultatele controlului oficial.
 + 
Articolul 59Anexele nr. 1-9 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.
 + 
Anexa 1––-la normele tehnice––––––PRINCIPALELE ANOMALII EREDITARE LA PORCINE1. Atrezia ani: orificiul anal neperforat2. Herniile ombilicale şi ingvino-scrotale: hernii vizibile la naştere sau până la intarcare3. Polidactilia sau minidactilia: prezenta a 1-2 degete suplimentare sau existenta numai a unui deget, indiferent de numărul membrelor la care se constata4. Lipsa extremitatilor: absenta totală sau parţială a extremitatilor (membre sau coada)5. Prognatismul şi brevignatismul: unul dintre maxilare, cel de sus sau cel de jos, mai lung sau, respectiv, mai scurt decât este normal6. Hidrocefalia: cap voluminos, cu prezenta de lichid în cutia craniana7. Hermafroditismul: prezenta la acelaşi individ a unor elemente functionale din glandele sexuale ale ambelor sexe8. Hipoplazia testiculara: unul sau ambele testicule reduse ca volum9. Criptorhidia: necoborarea în punga scrotala a unuia sau a ambelor testicule.
 + 
Anexa 2    ––-la normele tehnice––––––             CERTIFICAT DE ORIGINE ŞI VALOARE PRODUCTIVA                      pentru porcinele de rasa pura   Date de identificare

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Rasa
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

   Pedigree:

TTT: nr. matricol
nr. registru

TT: nr. matricol
nr. registru MTT: nr. matricol
nr. registru
TTM: nr. matricol
Tata: nr. matricol nr. registru
nr. registru
TMT: nr. matricol
MT: nr. matricol nr. registru
nr. registru
MMT: nr. matricol
nr. registru

   Rezultatele testarii:

vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile)
sporul mediu zilnic (gr)
grosimea slaninii (mm): P(1) P(2) Corectată

    Eliberat la data de în localitatea        Semnatura        Numele şi funcţia + 
Anexa 3    ––-la normele tehnice––––––-                           CERTIFICAT           pentru materialul seminal de la porcinele de rasa pura   Datele de identificare a masculului donator

Organizaţia care în eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Rasa
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

   Pedigree:

TTT: nr. matricol
nr. registru

TT: nr. matricol
nr. registru MTT: nr. matricol
nr. registru
TTM: nr. matricol
Tata: nr. matricol nr. registru
nr. registru
TMT: nr. matricol
MT: nr. matricol nr. registru
nr. registru
MMT: nr. matricol
nr. registru

   Rezultatele testarii:

vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile)
sporul mediu zilnic (gr)
grosimea slaninii (mm): P(1) P(2) Corectată

    Eliberat la data de în localitatea        Semnatura        Numele şi funcţia

Particularităţile materialului seminal
Sistemul de identificare a dozelor (culoare , cod)
Numărul de doze
Data recoltarii
Identitatea masculului donator
Rasa
Originea materialului seminal
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia materialului seminal
Numele şi adresa transportatorului

    Eliberat la data de în localitatea        Semnatura        Numele şi funcţia + 
Anexa 4    ––-la normele tehnice––––––                        CERTIFICAT           pentru ovocitele de la porcinele de rasa pura   Datele de identificare a femelei donatoare

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Rasa
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

   Pedigree:

TTT: nr. matricol
nr. registru

TT: nr. matricol
nr. registru MTT: nr. matricol
nr. registru
TTM: nr. matricol
Tata: nr. matricol nr. registru
nr. registru
TMT: nr. matricol
MT: nr. matricol nr. registru
nr. registru
MMT: nr. matricol
nr. registru

   Rezultatele testarii:

vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile)
sporul mediu zilnic (gr)
grosimea slaninii (mm): P(1) P(2) Corectată

    Eliberat la data de în localitatea        Semnatura        Numele şi funcţia

Particularităţile ovocitelor
Sistemul de identificare a paietelor (culoare , cod)
Numărul de ovocite
Data recoltarii
Identitatea femelei donatoare
Rasa
Originea ovocitelor
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia ovocitelor
Numele şi adresa transportatorului

    Eliberat la data de în localitatea        Semnatura        Numele şi funcţia + 
Anexa 5    ––-la normele tehnice––––––                                   CERTIFICAT                 pentru embrionii de la porcinele de rasa pura  Datele de identificare a masculului donator

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Rasa
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

  Pedigree:

TTT: nr. matricol
nr. registru

TT: nr. matricol
nr. registru MTT: nr. matricol
nr. registru
TTM: nr. matricol
Tata: nr. matricol nr. registru
nr. registru

TMT: nr. matricol
MT: nr. matricol nr. registru
nr. registru
MMT: nr. matricol
nr. registru

  Rezultatele testarii:

vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile)
sporul mediu zilnic (gr)
grosimea slaninii(mm): P1 P2 Corectată

   Eliberat la data de în localitatea   Semnatura   Numele şi funcţia     Datele de identificare a femelei donatoare

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Rasa
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

    Pedigree:

TTT : nr. matricol
nr. registru

TT: nr. matricol
nr. registru MTT: nr. matricol
nr. registru
TTM: nr. matricol
Tata: nr. matricol nr. registru
nr. registru

TMT: nr. matricol
MT: nr. matricol nr. registru
nr. registru
MMT: nr. matricol
nr. registru

  Rezultatele testarii:

vârsta de realizare a greutatii de 100 kg (zile)
sporul mediu zilnic (gr)
grosimea slaninii(mm): P1 P2 Corectată

     Eliberat la data de în localitatea     Semnatura     Numele şi funcţia

Particularităţile embrionilor
Sistemul de identificare a paietelor (culoare, cod)
Număr de embrioni per paieta
Numărul de embrioni
Data recoltarii
Identitatea femelei şi masculului donatori
Rasa
Originea ovocitelor
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia embrionilor
Numele şi adresa transportatorului

      Eliberat la data de în localitatea      Semnatura      Numele şi funcţia

 + 
Anexa 6

    ––-
la normele tehnice
––––––
                             CERTIFICAT DE ORIGINE
                      pentru porci de reproducţie hibrizi
     Date de identificare
Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Combinatia genetica
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

     Eliberat la data de în localitatea
     Semnatura
     Numele şi funcţia

 + 
Anexa 7    ––-la normele tehnice––––––                                   CERTIFICAT          pentru materialul seminal de la porci de reproducţie hibrizi  Date de identificare a masculului donator

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Combinatia genetica
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

       Eliberat la data de în localitatea       Semnatura       Numele şi funcţia

Particularităţile materialului seminal
Sistemul de identificare a dozelor (culoare, cod)
Numărul de doze
Data recoltarii
Identitatea masculului donator
Combinatia genetica
Originea materialului seminal
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia materialului seminal
Numele şi adresa transportatorului

      Eliberat la data de în localitatea      Semnatura      Numele şi funcţia + 
Anexa 8    ––-la normele tehnice––––––                                   CERTIFICAT              pentru ovocitele de la porci de reproducţie hibrizi   Date de identificare a femelei donatoare

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Combinatia genetica
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

       Eliberat la data de în localitatea       Semnatura       Numele şi funcţia

Particularităţile ovocitelor
Sistemul de identificare a paietelor (culoare, cod)
Număr de ovocite per paieta
Numărul de ovocite
Data recoltarii
Identitatea masculului donator
Combinatia genetica
Originea ovocitelor
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia ovocitelor
Numele şi adresa transportatorului

         Eliberat la data de în localitatea         Semnatura         Numele şi funcţia + 
Anexa 9    ––-la normele tehnice––––––                                   CERTIFICAT              pentru embrionii de la porci de reproducţie hibrizi   Date de identificare a masculului donator

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Numărul matricol
Data naşterii
Combinatia genetica
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

    Date de identificare a femelei donatoare

Organizaţia care îl eliberează
Numele/codul registrului genealogic
Data naşterii
Combinatia genetica
Sexul
Numele şi adresa unităţii de ameliorare

Numele şi adresa proprietarului/beneficiarului

         Eliberat la data de în localitatea         Semnatura         Numele şi funcţia

Particularităţile embrionilor
Sistemul de identificare a paietelor (culoare, cod)
Număr de embrioni per paieta
Numărul de embrioni
Data recoltarii
Identitatea femelei şi masculului donator
Combinatia genetica
Originea embrionilor
Numele şi adresa centrului de colectare
Destinaţia embrionilor
Numele şi adresa transportatorului

         Eliberat la data de în localitatea         Semnatura         Numele şi funcţia–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x