pentru producerea şi comercializarea vinurilor spumante cu denumire de origine controlată (DOC)
+
Capitolul IDefiniţii, clasificări, norme generale +
Articolul 1Reglementările de bază privind definirea, clasificarea, producerea şi comercializarea vinurilor spumante, inclusiv a Muscatului spumant, sunt prevăzute în:a) art. 18 lit. c), art. 22-23, art. 30, art. 35-36, art. 48-50, art. 50 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, precum şi la pct. 13 şi 15 din anexa nr. 2 la legea mai sus menţionată; … b) art. 27-31, art. 56-57, art. 59-65, art. 69, art. 75-80, art. 82 alin. (1), (2) şi (5) şi art. 83 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002. … +
Articolul 2În funcţie de procesul tehnologic de obţinere, vinurile spumante cu denumire de origine controlată (DOC) se clasifică în:a) vinuri spumante DOC obţinute prin fermentarea secundară în aceeaşi butelie în care se comercializează produsul; … b) vinuri spumante DOC obţinute prin fermentarea în rezervoare, numai în cazul vinului Muscat spumant, obţinut din must de struguri Muscat Ottonel. … +
Articolul 3(1) Potrivit reglementărilor prevăzute la art. 1, vinurile spumante cu denumire de origine controlată (DOC), denumite în continuare vinuri spumante DOC sau, după caz, Muscat spumant DOC, sunt obţinute din soiuri recomandate pentru această direcţie de producţie, cultivate în areale viticole delimitate, în care se produce vinul materie primă. … (2) Atât vinurile spumante DOC, cât şi vinurile Muscat spumant DOC se vor realiza integral, până la comercializare, în arealul DOC autorizat, numai de către acei agenţi economici care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: … a) deţin exploataţii viticole ca proprietari, arendaşi sau concesionari şi deţin capacităţi de producţie a vinului spumant DOC şi/sau a vinului Muscat spumant DOC în cadrul respectivului areal DOC; sau … b) deţin în cadrul respectivului areal DOC doar capacităţi de producţie a vinului spumant DOC şi/sau a vinului Muscat spumant DOC şi achiziţionează struguri pentru obţinerea vinului materie primă din plantaţii autorizate în acelaşi areal. … (3) Vinurile spumante DOC şi Muscatul spumant DOC se vor realiza în spaţii şi capacităţi de producţie separate de cele în care se realizează alte vinuri efervescente (spumante sau spumoase) fără denumire de origine controlată. Se admite ca utilajele destinate prelucrării strugurilor să fie comune cu cele pentru alte vinuri, cu condiţia ca zilele sau perioadele zilelor de lucru să fie diferenţiate pe destinaţii de producţie a strugurilor şi cu asigurarea separării circuitului mustului. … +
Articolul 4În funcţie de culoare, vinurile spumante DOC pot fi: albe, roze sau roşii, cu diferite nuanţe. +
Articolul 5(1) În cazul în care vinul spumant DOC ca produs finit are un conţinut de zahăr care, potrivit art. 27 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, permite încadrarea în două tipuri, producătorul poate utiliza, la alegere, numai unul dintre ele. … (2) Vinurile spumante DOC cu fermentare secundară în butelii trebuie să aibă o tărie alcoolică dobândită, inclusiv prin aportul licorii de expediţie, de minimum 10,5% în volume. … +
Capitolul IICondiţii de producere a vinurilor spumante DOC +
Articolul 6(1) Vinurile spumante DOC se obţin din struguri produşi în areale delimitate, caracterizate prin condiţii de climă, sol şi expoziţie, favorabile pentru calitatea produsului urmărit să se realizeze. … (2) Delimitarea arealelor de producere a vinurilor spumante DOC se face prin indicarea unităţilor teritorial-administrative ce intră în aceste areale. … (3) Plantaţiile viticole destinate producerii vinurilor spumante DOC din cadrul fiecărei exploataţii viticole situate în arealul delimitat pentru denumirea respectivă se evidenţiază la nivel de parcelă. … +
Articolul 7(1) Plantaţiile producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC înfiinţate după aprobarea prezentelor norme tehnice trebuie să aibă o puritate de soi de 100%, iar dacă au fost înfiinţate anterior trebuie să aibă o puritate de soi de minimum 85%; în acest ultim caz, butucii impurităţi fac parte numai din soiuri ale speciei Vitis vinifera. … (2) Strugurii de la butucii impurităţi se vor recolta înainte de recoltarea soiului de bază. … (3) Verificarea condiţiilor de puritate de soi a materiei prime se face cu ocazia recepţionării strugurilor la cramă înainte de introducerea lor în procesul tehnologic de prelucrare. … +
Articolul 8Exploataţiile viticole care solicită şi primesc autorizaţia de producător de struguri şi/sau de vinuri spumante DOC sunt supuse controlului anual în ceea ce priveşte:a) structura plantaţiilor şi a produselor DOC; … b) respectarea agrotehnicii în plantaţii; … c) starea tehnică şi de igienă alimentară a liniilor tehnologice de producţie; … d) analiza fizico-chimică şi organoleptică a produselor; … e) evidenţa tehnică şi financiar-contabilă a producţiei şi a produselor. … +
Articolul 9(1) În plantaţiile viticole autorizate pentru producerea de struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC se vor folosi tehnologii de cultură care să nu influenţeze negativ calitatea recoltei. … (2) Fiecare producător autorizat va stabili, prin tehnologia proprie de cultură: … a) densitatea butucilor la hectar în cazul noilor plantaţii, determinată de distanţele de plantare dintre rânduri şi pe rând; … b) forma de conducere a butucilor; … c) sistemul de tăiere; … d) încărcătura de rod pe metru pătrat, butuc sau hectar; … e) sistemul de susţinere; … f) regimul de fertilizare; … g) programul de combatere a bolilor, dăunătorilor şi buruienilor; … h) operaţiile în verde; … i) lucrările solului. … (3) Tehnologia de cultură este stabilită la începutul fiecărui an calendaristic, având la bază recomandările unităţii de cercetare vitivinicolă din zonă, corelate cu dotarea tehnico-materială şi cu nivelul maxim admis al producţiei de struguri la recoltare. … (4) Irigarea plantaţiilor viticole producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC este posibilă numai cu avizul Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole, denumit în continuare ONDOV, prealabil efectuării acestei acţiuni în anii secetoşi sau în zonele cu deficit hidric recunoscut. … +
Articolul 10(1) Pentru producerea vinurilor spumante DOC se stabilesc limite maxime ale producţiei de struguri la hectar, limite care se vor înscrie diferenţiat pe soiuri şi areale viticole, în deciziile emise de ONDOV pentru fiecare denumire de origine aprobată. … (2) La plantaţiile viticole furnizoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri materie primă pentru vinuri spumante DOC, nivelul producţiei maxime admise a se realiza la hectar poate fi mai mare cu până la 20% faţă de cea prevăzută în deciziile pentru vinurile DOC în arealul respectiv, pentru soiurile indicate în acel areal sau într-un areal învecinat. … (3) Depăşirea producţiei maxime la hectar, prevăzută în decizii, atrage neacordarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată pentru toată recolta de struguri din parcelele respective. … +
Articolul 11Condiţiile de calitate a strugurilor destinaţi obţinerii vinurilor spumante DOC sunt următoarele:a) puritate de soi de 100% pentru vinurile spumante care se valorifică sub denumirea unui soi; … b) o stare bună de sănătate, proporţia boabelor afectate din diferite cauze fiind de maximum 10%; … c) conţinut minim în zaharuri la recoltare, care trebuie să asigure calitatea necesară a vinurilor materie primă pentru vinuri spumante DOC; … d) integritatea strugurilor şi a boabelor în momentul recepţionării la cramă; sunt interzise mustuirea în mijloacele de transport, precum şi utilizarea pentru transport a sacilor din folie de polietilenă. … +
Articolul 12(1) Pentru producerea vinurilor spumante DOC se vor folosi practici oenologice autorizate, care asigură păstrarea însuşirilor de naturaleţe şi tipicitate a acestora. … (2) În cazul folosirii preselor discontinue, este recomandată, pe cât posibil, presarea strugurilor întregi, la suprapresiuni care nu depăşesc 2 bari. … (3) Producătorii care în fluxul tehnologic de prelucrare a strugurilor nu dispun decât de prese continue pentru producerea vinului materie primă pentru vinurile spumante DOC vor folosi numai fracţiunea de must ravac. … (4) Randamentul maxim în vin materie primă, fără drojdie, nu va depăşi procentul de 60% faţă de cantitatea de struguri introdusă în procesul de prelucrare. … +
Articolul 13Vinurile spumante DOC trebuie să corespundă în momentul punerii lor în consum unor caracteristici de compoziţie şi de calitate bine precizate, care se stabilesc prin deciziile de acordare a dreptului de producere a acestora. +
Capitolul IIIAcordarea dreptului de producere şi comercializare a vinurilor spumante DOC +
Articolul 14Recunoaşterea dreptului de producere şi comercializare a vinurilor spumante DOC se face în baza următoarelor documente:a) decizie privind acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC; … b) autorizaţie de producător de: … – struguri pentru vinuri spumante DOC;– struguri şi vinuri materie primă pentru vinuri spumante DOC;– vinuri spumante DOC;c) certificat de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC. … +
Secţiunea 1Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC +
Articolul 15(1) Dreptul de producere a vinurilor spumante DOC este acordat prin decizii emise pentru fiecare denumire de origine, conform anexei nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 732/2005. Acestea se emit de către ONDOV, cu avizul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV). … (2) Decizia privind acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC cuprinde următoarele elemente: … a) denumirea de origine aprobată; … b) arealul delimitat pentru producerea strugurilor destinaţi obţinerii vinurilor spumante DOC, cu indicarea localităţilor care intră în arealul respectiv: municipii, oraşe, comune, sate; … c) soiurile sau sortimentele de soiuri; … d) categoriile de vinuri spumante DOC prevăzute a se obţine; … e) precizări privind elementele de tehnică viticolă, conform prevederilor art. 7-9, inclusiv irigarea plantaţiilor; … f) nivelul maxim al producţiei de struguri la hectar, pe soiuri; … g) conţinutul minim în zaharuri al strugurilor la recoltare; … h) principalele procedee tehnologice de producere a vinurilor materie primă sau, după caz, a Muscatului spumant DOC; … i) principalele caracteristici fizico-chimice şi organoleptice pe care trebuie să le îndeplinească produsele finite; … j) condiţiile în care se poate face eventuala declasare a acestor produse. … (3) Deciziile pentru acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice. Aceste decizii au o valabilitate variabilă de timp, modificări putând apărea în funcţie de unele interese majore, justificate, ale producătorilor sau în cazul când apar noi reglementări ale Uniunii Europene. De acestea pot beneficia toţi producătorii de struguri şi de vinuri spumante situaţi în arealele delimitate administrativ conform deciziilor respective. … +
Secţiunea a 2-aAutorizaţiile de producători de struguri, de vinuri materie primă şi de vinuri spumante DOC şi certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC +
Articolul 16Dreptul de a produce struguri şi vinuri materie primă pentru obţinerea vinurilor spumante DOC se acordă în baza deciziilor privind acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC. +
Articolul 17(1) Pot realiza vinuri spumante DOC numai acei agenţi economici care îndeplinesc următoarele condiţii: … a) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi distincte de producere a vinului materie primă pentru vinuri spumante DOC; … b) deţin plantaţii viticole în exploatare proprie, ca proprietari, arendaşi sau concesionari, ori achiziţionează struguri pentru obţinerea vinului materie primă din plantaţii autorizate din cadrul arealului DOC respectiv; … c) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi de fermentare în rezervoare pentru vinul Muscat spumant DOC; … d) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi pentru fermentarea secundară în aceleaşi butelii în care se comercializează vinul spumant DOC; … e) deţin în cadrul arealului DOC respectiv instalaţii şi echipamente pentru condiţionare, îmbuteliere şi etichetare, indiferent dacă acestea sunt deţinute în proprietate sau sunt închiriate. … (2) Condiţiile menţionate mai sus sunt impuse datorită specificului aparte, determinat de calitatea deosebită pe care o reclamă caracteristicile materiei prime de bază (strugurii) şi tehnologiei complexe de realizare, precum şi de necesitatea urmăririi şi certificării ulterioare a produsului finit. … +
Articolul 18(1) Prin emiterea Autorizaţiei de producător de struguri şi vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC), prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice, se autorizează: … a) plantaţiile viticole furnizoare de struguri pentru producerea de vinuri spumante DOC; … b) capacităţile de industrializare a strugurilor pentru obţinerea vinurilor materie primă; … c) capacităţile de depozitare; … d) capacităţile de fermentare în rezervoare sau de fermentare secundară în butelii; … e) capacităţile de condiţionare, îmbuteliere şi etichetare. … (2) Pentru eliberarea autorizaţiei de producător menţionate la alin. (1) producătorul interesat depune la inspectoratul teritorial ONDOV cererea de solicitare a autorizaţiei, potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 3 şi 3A la prezentele norme tehnice, până la data de 31 martie a anului de recoltă. … (3) Din suprafeţele totale de vii pe rod aflate în exploatarea directă a producătorului solicitant acesta va alege parcelele şi soiurile necesare pentru producerea strugurilor destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC, spre a nu fi incluse eventual şi în cererile şi autorizaţiile pentru vinuri DOC. … (4) Eventualele modificări ale destinaţiei strugurilor, stabilite prin autorizaţiile emise de ONDOV, se pot realiza în baza unor cereri ale producătorilor, făcute cu cel puţin 30 de zile înainte de momentul recoltării strugurilor, apreciat în funcţie de evoluţia procesului de maturare a acestora. … +
Secţiunea a 3-aCalitatea strugurilor +
Articolul 19(1) Strugurii destinaţi producerii vinurilor materie primă pentru vinuri spumante DOC trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: … a) să provină din soiurile admise pentru producerea acestor vinuri şi din plantaţii autorizate de ONDOV; … b) să fie sănătoşi şi cu boabe nezdrobite; … c) să fie culeşi manual, la momentul maturităţii tehnologice corespunzătoare acestei destinaţii, în lădiţe din material plastic de volum corespunzător, care să prevină tasarea şi zdrobirea parţială a boabelor; … d) să fie introduşi cât mai urgent posibil în procesul de prelucrare. … (2) Calitatea strugurilor materie primă, precum şi puritatea de soi se constată în momentul recepţiei lor la locul de prelucrare de către producătorul respectiv şi prin sondaj de către inspectorii de specialitate ai ONDOV. … +
Secţiunea a 4-aVinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC +
Articolul 20(1) Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici de compoziţie: … a) tărie alcoolică dobândită: minimum 9,5% în volume; … b) zaharuri: maximum 4 g/l; … c) aciditate totală (acid tartric): minimum 6,0 g/l; … d) aciditate volatilă (acid acetic): maximum 0,5 g/l; … e) extract sec nereducător: minimum 15 g/l; … f) dioxid de sulf total: maximum 100 mg/l … g) dioxid de sulf liber: maximum 15 mg/l; … h) fier: maximum 6 mg/l. … (2) Sub aspectul însuşirilor organoleptice, vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici: … a) aspect: limpede, fără particule în suspensie. La vinurile noi, în perioada noiembrie-martie, se admite o uşoară opalescenţă; … b) culoare: verzui-gălbuie sau gălbui-verzuie pentru vinurile albe; roz până la roşu-rubiniu pentru vinurile roze şi roşii; … c) miros: proaspăt, fructuos, fără defecte sau mirosuri străine; … d) gust: vin sec, acid, echilibrat, cu savoare specifică. … +
Articolul 21(1) Producerea vinurilor materie primă pentru vinurile spumante DOC se realizează cu respectarea următoarelor practici: … a) musturile folosite în producerea acestor vinuri se obţin prin scurgerea liberă (must ravac) sau în urma unei presări moderate a strugurilor ori mustuielii făcute cu prese discontinue (randament în must: maximum 60 litri la 100 kg struguri) şi se supun unei limpeziri prin decantare, centrifugare, flotaţie sau filtrare; … b) fermentarea musturilor se face la temperaturi dirijate care să nu depăşească 22°C. … (2) În producerea vinurilor materie primă pentru vinurile spumante DOC este permisă aplicarea acidifierii sau dezacidifierii. Acidifierea poate fi făcută însă numai în faza de must şi numai cu acid tartric în limita a maximum 1,5 g/l, iar dezacidifierea, în limita a maximum 1 g/l, exprimată în acid tartric (13,3 miliechivalenţi la litru). Nu sunt permise acidifierea şi dezacidifierea aceluiaşi produs. … (3) În anii cu condiţii meteorologice nefavorabile, cu înştiinţarea şi aprobarea prealabilă a ONDOV, limita maximă a acidifierii poate creşte la 2,5 g/l (adică 34 miliechivalenţi la litru), cu condiţia ca aciditatea naturală a produsului respectiv să nu fie mai mică de 3,0 g/l, exprimată în acid tartric (adică 40 miliechivalenţi). … +
Secţiunea a 5-aProducerea vinurilor spumante DOC +
Articolul 22(1) Vinurile spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici de compoziţie: … a) tărie alcoolică dobândită, inclusiv cea rezultată prin aportul licorii de expediţie: minimum 10,5% în volume, cu excepţia Muscatului spumant DOC; … b) aciditate totală (acid tartric): minimum 6 g/l … – pentru Muscatul spumant DOC minimum 5 g/l;c) aciditate volatilă (acid acetic): maximum 0,65 g/l; … d) extract sec nereducător: minimum 15 g/l; … e) zaharuri: în funcţie de tipul de vin; … f) dioxid de sulf total: maximum 185 mg/l; … g) fier: maximum 6 mg/l; … h) suprapresiune la temperatura de 20°C: minimum 3,5 bari. … (2) Sub aspectul însuşirilor organoleptice, vinurile spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici: … a) aspect: limpede, fără particule în suspensie; … b) culoare: verzui-gălbuie până la gălbui-pai pentru vinurile albe, până la nuanţa de rubiniu pentru vinurile roze şi roşii; … c) miros: plăcut, proaspăt, caracteristic produsului, fără defecte sau mirosuri străine; … d) gust: plăcut, fructuos, fin, echilibrat, caracter gusto-olfactiv de autolizat, înţepător datorită prezenţei dioxidului de carbon, fără defecte; … e) degajarea de dioxid de carbon: spumare abundentă, perlare persistentă cu bule mici pe toată înălţimea paharului. … +
Articolul 23(1) Producerea vinurilor spumante cu fermentare secundară în butelii se face prin aplicarea următoarelor operaţiuni tehnologice: … a) pregătirea amestecului de tiraj prin adaosul în vinul materie primă, a licorii de tiraj, a maielei de levuri, eventual de activatori de fermentare, precum şi a adjuvanţilor; … b) tirajul, cu închiderea buteliilor cu dop de fermentaţie din materiale sintetice sau cu capac coroană metalică; … c) fermentarea secundară a vinului în buteliile aşezate în poziţie orizontală, la o temperatură constantă; … d) remuajul, realizat fie pe pupitre, fie mecanizat; … e) degorjarea, cu sau fără congelarea depozitului adus pe dop; … f) adaosul eventual al licorii de expediţie; … g) dopuire definitivă. … (2) La prepararea licorii de tiraj se foloseşte zaharoză în cantitate de 24 g/l, calculată pentru obţinerea unei presiuni de 6 bari, la o temperatură de 20°C. … (3) Adaosul licorii de tiraj nu poate determina o creştere a tăriei alcoolice totale a vinului materie primă cu mai mult de 1,5% în volume. … (4) Licoarea de expediţie se realizează dintr-un amestec de vin cu aceeaşi culoare, cu stabilitate certă, eventual vin vechi sau licoros, în care se dizolvă zaharoză. … (5) Licoarea de expediţie poate conţine sau nu macerat hidroalcoolic de stafide ori alte fructe. Adaosul licorii de expediţie nu trebuie să conducă la o creştere a tăriei alcoolice dobândite a vinului spumant cu mai mult de 0,5% în volume. … (6) Durata procesului de elaborare a vinurilor spumante DOC, începând cu fermentarea secundară, nu poate fi mai mică de 9 luni. … +
Articolul 24(1) Producerea vinurilor Muscat spumant DOC se realizează în rezervoare metalice de presiune, cu efectuarea următoarelor operaţiuni: … a) fermentarea alcoolică, pornind de la must, cu adaos de levuri selecţionate; … b) fermentarea la temperatură controlată, de maximum 18°C; … c) urmărirea dinamicii scăderii conţinutului în zahăr, a creşterii alcoolului dobândit şi a presiunii; … d) sistarea fermentaţiei alcoolice, pentru realizarea parametrilor tipului de vin; … e) efectuarea tratamentelor de stabilizare fizico-chimică şi biologică; … f) îmbutelierea. … (2) Toate operaţiunile ulterioare fermentaţiei alcoolice se realizează în regim izobaric. … (3) Vinul Muscat spumant DOC va avea ca produs finit următoarele caracteristici: … a) tăria alcoolică dobândită: minimum 7,0% în volume; … b) zaharuri reducătoare: minimum 40 g/l; … c) presiune în butelii la temperatura de 20°C: minimum 3,0 bari. … (4) Durata de liniştire după îmbuteliere nu va fi mai mică de 15 zile. … (5) Durata procesului de fabricare a vinului Muscat spumant DOC, calculată începând cu fermentarea care le conferă calitatea de vinuri spumante, nu poate fi mai mică de 6 luni. … +
Secţiunea a 6-aCertificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC +
Articolul 25(1) Dreptul folosirii unei denumiri de origine pentru vinurile spumante DOC se acordă prin eliberarea unui certificat de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC. … (2) Eliberarea certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC se face prin respectarea unei metodologii bazate pe evidenţa modului de producere a vinurilor materie primă pentru vinuri spumante şi a spumantelor finite şi pe controlul compoziţiei şi calităţii vinurilor respective. … +
Articolul 26Evidenţa producerii vinurilor materie primă pentru vinuri spumante şi a spumantelor finite va fi ţinută de producători şi va fi evidenţiată în următoarele registre:a) Registrul de vinuri materie primă pentru vinuri spumante DOC; … b) Registrul de vinuri spumante DOC. … +
Articolul 27(1) Ca vinuri materie primă pentru vinurile spumante, producătorii vor lua în considerare vinurile produse în cramele menţionate în autorizaţia de producător de vinuri spumante DOC, obţinute prin respectarea condiţiilor prevăzute în norme cu privire la provenienţa şi calitatea strugurilor şi la tehnologia obţinerii acestor vinuri, corespunzătoare sub aspectul caracteristicilor de compoziţie şi de calitate. … (2) Vinurile brute apreciate drept corespunzătoare pentru a deveni vinuri materie primă pentru vinurile spumante vor fi luate în evidenţă specială de unitatea producătoare care va înscrie toate operaţiile tehnologice şi mişcările acestor vinuri în Registrul de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC. … (3) Modelul Registrului de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC este prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele norme tehnice. … (4) Inspectorii de specialitate ai ONDOV vor controla modul în care producătorii asigură întocmirea corectă a Registrului de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC. … (5) Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC, pregătite în vederea preparării amestecurilor de tiraj, inclusiv prin ultima operaţie de condiţionare, vor fi supuse controlului ONDOV. … (6) Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC vor fi supuse analizelor de compoziţie fizico-chimică în laboratoarele producătorului sau la un laborator apropiat şi se referă la determinarea următoarelor caracteristici: … a) tărie alcoolică dobândită; … b) conţinut în zaharuri; … c) aciditate totală; … d) aciditate volatilă; … e) extract sec nereducător; … f) conţinut în SO(2) liber şi total. … +
Articolul 28(1) Producătorul de vinuri spumante DOC ţine evidenţa tuturor operaţiunilor tehnologice şi mişcărilor intervenite în producerea acestora, începând cu pregătirea amestecului de tiraj şi terminând cu dopuirea definitivă a buteliilor, prin înscrierea lor în Registrul de vinuri spumante DOC, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme tehnice. … (2) Evidenţa menţionată la alin. (1) se realizează pe loturi de vin, respectiv pe şarje de fabricaţie. Obligaţia ţinerii acestei evidenţe revine producătorului de vinuri spumante DOC, iar respectarea ei este controlată de inspectorii de specialitate ai ONDOV. … +
Articolul 29(1) În vederea eliberării certificatelor de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC, vinurile spumante finite, reprezentate prin butelii închise prin dopuire definitivă, sunt supuse controlului analitic şi calitativ exercitat de ONDOV. … (2) Controlul analitic şi calitativ se efectuează în baza cererilor pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată DOC, depuse de producători la ONDOV, întocmite potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 7 la prezentele norme tehnice. … (3) Probele de vin spumant DOC se ridică pe loturi, de către inspectorii de specialitate ai ONDOV, cu menţiunea ca ele să reprezinte o medie a loturilor vinurilor spumante finite DOC obţinute. … (4) Prin lot de vin spumant finit DOC se înţelege totalitatea buteliilor rezultate din acelaşi amestec de tiraj, supuse aceluiaşi regim de fermentare, remuaj, degorjare şi adaos de licoare de expediţie. … (5) Din fiecare lot de vin se ridică 4 butelii, dintre care una este destinată analizelor de laborator, una aprecierii organoleptice, una se păstrează la producător, iar alta se trimite drept contraprobă la ONDOV. … (6) Analiza compoziţiei vinurilor spumante DOC ca produse finite se realizează în această fază de către unul dintre laboratoarele autorizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, iar aprecierea organolpetică se va face în comisii alcătuite din minimum 3 degustători autorizaţi, sub conducerea reprezentantului ONDOV. Modelul buletinului de analiză este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme tehnice. Degustătorii vor nota în fişele de degustare dacă vinul respectiv prezintă sau nu aptitudinea de a fi comercializat ca vin spumant DOC. … (7) Rezultatele controlului analitic şi organoleptic se consemnează într-un proces-verbal întocmit de comisia de degustare şi contrasemnat de specialistul producătorului. … +
Articolul 30(1) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată (DOC) se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 8 la prezentele norme tehnice şi se eliberează de ONDOV. … (2) În baza acestor certificate, producătorii de vinuri spumante DOC primesc dreptul de a comercializa vinurile spumante DOC, în limita cantităţilor înscrise în certificate. … +
Articolul 31Vinurile spumante DOC se comercializează în butelii rezistente la presiune, de următoarele capacităţi: 0,375 litri, 0,750 litri, 1,500 litri şi 3,000 litri. +
Articolul 32Închiderea buteliilor cu vinuri spumante DOC destinate comercializării se face cu dopuri de plută sau cu dopuri confecţionate din alte materiale admise de legislaţia în vigoare. +
Capitolul IVDispoziţii finale +
Articolul 33(1) La etichetarea vinurilor spumante DOC se vor respecta prevederile art. 75-83 din cap. III secţiunea a 4-a "Ambalarea şi etichetarea" din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, precum şi prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 942/2004 privind aprobarea introducerii însemnului de certificare a calităţii vinurilor DOC îmbuteliate, destinate comercializării, şi aprobarea modificării nivelului sumelor percepute ca taxe pentru eliberarea autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine (DOC) şi a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine (DOC), cu modificările şi completările ulterioare. … (2) Vinurile spumante DOC trebuie să aibă înscrisă pe dop denumirea de origine controlată la care au dreptul. … +
Articolul 34(1) În relaţiile ONDOV cu producătorii vitivinicoli se are în vedere faptul că nici un producător nu poate fi obligat să producă şi să comercializeze vinurile spumante DOC, această activitate ţinând de opţiunea şi de interesele acestuia. … (2) Producătorii vitivinicoli interesaţi, care adresează în scris solicitări la ONDOV pentru verificarea şi atestarea plantaţiilor şi a produselor obţinute în vederea comercializării acestora sub o anumită denumire de origine, sunt obligaţi să respecte prevederile prezentelor norme tehnice. … (3) În vederea asigurării condiţiilor de exercitare a atribuţiilor de control ale ONDOV, producătorii de vinuri spumante DOC sunt obligaţi: … a) să înregistreze în evidenţa contabilă obligaţiile de plată către ONDOV, reprezentând taxele datorate pentru eliberarea autorizaţiilor de producător şi a certificatelor de atestare a dreptului de comercializare prevăzute în prezentele norme tehnice; … b) să asigure accesul specialiştilor ONDOV la toate documentele de evidenţă primară şi contabilă privind înregistrarea şi mişcarea stocurilor de produse DOC, precum şi în plantaţiile de viţă-de-vie şi în toate spaţiile de producere şi depozitare a vinurilor spumante DOC; … c) să solicite în scris la ONDOV, înainte de producerea fenomenului, aprobarea pentru obţinerea derogărilor prevăzute la art. 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 244/2002 şi să facă uz de aceste derogări numai în cazul în care au primit acordul ONDOV. … +
Articolul 35Plata taxelor pentru eliberarea autorizaţiilor de producător al unor produse DOC se face în urma cererii producătorului, ulterior verificărilor şi confirmării ONDOV că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezentele norme tehnice. Plata taxelor respective se face în contul ONDOV, înainte de eliberarea autorizaţiei. +
Articolul 36Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice. +
Anexa 1––-la normele tehnice––––––MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALEOFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRUVINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)Nr. ……/……….. DECIZIE pentru acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată (DOC) "………………" Art. 1. – (1) Denumirea de origine controlată "……………." se atribuie vinurilor spumante obţinute din struguri produşi în arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu condiţia respectării tuturor prevederilor din prezenta decizie. (2) Condiţiile generale de producere şi comercializare a vinurilor spumante cu denumire de origine controlata sunt stabilite prin normele metodologice aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin ordinul nr. …../……… . Art. 2. – (1) Arealul delimitat pentru producerea vinurilor spumante cu denumirea de origine controlata "…………………………", cuprinde următoarele localităţi (municipii, oraşe, comune şi sate): …………… (2) După definitivarea lucrărilor de realizare a cadastrului agricol şi a secţiunii sale "cadastrul viticol", se va delimita pe planuri topografice corespunzătoare, hotarele arealului denumirii respective, utilizandu-se pe cat posibil limitele naturale existente. Art. 3. – Vinurile spumante cu denumirea de origine controlată "………." în funcţie de tehnologia folosita la fermentarea acestora, se pot produce ca ……………………………………………………….. (1). Art. 4. – Tipurile de vinuri spumante cu denumirea de origine controlata "…………………………" în cazul celor produse cu fermentarea secundara în sticle, în funcţie de conţinutul lor în zaharuri, se vor autoriza în funcţie de cererea producătorilor, conform prevederilor art. 1 din normele metodologice. Art. 5. – Pentru producerea strugurilor destinaţi obţinerii de vinuri- materie prima pentru vinurile spumante cu denumirea de origine controlata "……………………………………", condiţiile de cultura a vitei de vie privind densitatea butucilor la hectar în cazul noilor plantaţii, determinata de distantele de plantare între rânduri şi pe rând, forma de conducere a butucilor, sistemul de taiere, încărcătura de rod pe m²., butuc sau hectar, sistemul de susţinere, regimul de fertilizare, programul de combatere a bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, operaţiile în verde, lucrările solului, se stabilesc de către fiecare producător autorizat prin tehnologia proprie de cultura, stabilita la începutul anului calendaristic, în baza recomandărilor unităţii de cercetare vitivinicola din zona, corelate cu dotarea tehnico-materiala existenta şi cu nivelul maxim admis al producţiei de struguri la recoltare. Art. 6. – Irigarea plantaţiilor viticole, se efectuează la nevoie, în baza unei solicitări scrise a producătorului, care se avizează de ONDOV, atunci când conţinutul apei în sol scade, sau se anticipează a scădea pe adâncimea 0-100 cm la 50% din IUA. Art. 7. – Producţia de struguri admisa pentru obţinerea vinurilor – materie prima pentru vinurile spumante cu denumirea de origine controlata "…….", se va inscrie în următoarele limite maxime: ┌────┬─────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐ │Nr. │ Soiurile │ Producţia maximă de struguri, │ │crt.│ de struguri │ admisă la recoltare │ │ │ │ – kg/ha – │ ├────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤ │ 1 │ │ │ ├────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤ │ 2 │ │ │ ├────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤ │….│ │ │ └────┴─────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘ Art. 8.- Producătorii de vinuri spumante cu denumirea de origine controlată "………………………………………", sunt obligaţi să respecte în totalitate condiţiile de producere a strugurilor, a vinurilor-materie prima şi a spumantelor finite, prevăzute în normele metodologice menţionate la art. 1 din decizie (2). Art. 9. – În eventualitatea în care vinul spumant nu îndeplineşte în totalitate condiţiile de a fi comercializat sub denumirea de origine controlată "………………………………….", sau dacă pierde aceste condiţii, el va fi declasat în "vin spumant fără denumire de origine" sau în categorii inferioare de vinuri, de către ONDOV, la propunerea motivată şi scrisă a producătorului şi a Inspectorului de Specialitate ONDOV. Avizat ONDOV OFICIUL NAŢIONAL AL VIEI ŞI VINULUI (ONVV) DIRECTOR GENERAL PREŞEDINTE ………….. ……….––– (1) Se va menţiona, după caz: – vinuri spumante cu fermentarea secundara în aceeaşi butelie în care se comercializează; – Muscat spumant, cu fermentarea în rezervoare. (2) La elaborarea fiecarei decizii, se vor inscrie în anexa la aceasta, elementele prevăzute la art. 16 din norme, aliniatele g, h şi i. +
Anexa 2––-la normele tehnice––––––MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALEOFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRUVINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)Nr. ……../…………… AUTORIZAŢIE nr. ……./200… de producător de struguri şi vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC) 1. Se acordă producătorului (agentului economic)……………, cu sediul în ……………………………………(adresa completă), dreptul de a folosi denumirea de origine controlata "……………………" pentru următoarele vinuri spumante: ……………. (1), cu condiţia respectării normelor de producere şi comercializare, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin Ordinul nr. …/… 2005. 2. La baza autorizării stau: 2.1. Plantaţiile viticole deţinute de producător, amplasate în localităţile (municipii, oraşe, comune, sate), în suprafaţa totala de ………….. ha, evidenţiate în cererea producătorului (model Anexa 3 şi Anexa 3A la cerere), care fac parte integrantă din prezenta autorizaţie. 2.2. Producţiile totale de struguri şi de musturi ce pot fi obţinute din plantaţiile recunoscute ca putând sa producă materia primă pentru spumantele DOC se ridică la următoarele limite maxime, calculate în funcţie de suprafaţa şi nivelul maxim admis al producţiilor medii de struguri la hectar:┌─────┬─────┬──────────┬────────────────┬──────────────────────────────────────┐│ │ │ │Producţia maxima│Producţia totala ce poate fi obţinută:││Nr. │Soiul│Suprafaţa │ admisa ├────────────┬─────────────────────────┤│crt. │ │ -ha- │ -kg/ha- │ Struguri │ Must materie primă ││ │ │ │ │ – tone – │(max. 65% din cantitatea ││ │ │ │ │ │ de struguri) ││ │ │ │ │ │ -hl- │├─────┼─────┼──────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤│ 1. │ │ │ │ │ │├─────┼─────┼──────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤│ 2. │ │ │ │ │ │├─────┼─────┼──────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤│…..│TOTAL│ │ │ │ │└─────┴─────┴──────────┴────────────────┴────────────┴─────────────────────────┘ 3. Se autorizează capacităţile de prelucrare a strugurilor, fermentare a musturilor, condiţionare, imbuteliere şi etichetare, conform punctelor 3 şi 5 din cerere (2). 4. Se autorizează livrarea unei cantităţi de ………… hl vinuri materie primă pentru spumante DOC, în vederea efectuării fermentarii secundare în aceleaşi sticle în care se va comercializa produsul finit, către (3). ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ……………. ………………………….. numărul şi data numele şi funcţia solicitantului pentru persoanele juridice şi după caz, ştampila acestuia AVIZAT FAVORABIL Inspector de Specialitate ONDOV ……………. nume, semnătură şi ştampilă–––– Notă: (1) Se va înscrie după caz: a) vinuri spumante cu fermentare secundara în butelii; b) vinuri spumante cu fermentarea în rezervoare (Muscat spumant). (2) În funcţie de cererea producătorului. (3) În cererile eventualilor beneficiari ai vinurilor materie prima pentru vinurile spumante DOC, se vor evidenţia capacităţile şi dotările proprii conform punctului 5 din cererea model Anexa nr. 3. +
Anexa 3––-la normele tehnice–––––– CERERE pentru acordarea Autorizaţiei de producător de struguri, vinuri materie primă şi vinuri spumate cu denumire de origine controlată (DOC) 1. Subsemnatul…………………………………….., în calitate de ……………………………..al agentului economic (producătorului) ………………………………………………………., cu sediul în …………………………………………….. (adresa completă), deţinător al plantaţiilor de vii menţionate în Anexa nr. 3A, în suprafaţă totală de … ha, solicit prin prezenta cerere controlul anual al acestora, în vederea obţinerii Autorizaţiei de producător de struguri vinuri materie primă şi vinuri spumante cu denumirea de origine controlată "…………". 2. Producţia maxima de struguri posibila de obţinut de la suprafaţa de mai sus, de ………….. (1) tone, se va utiliza astfel: 2.1. O cantitate de ………… tone, pentru obţinerea de vinuri materie primă, pentru producerea de vin spumant DOC prin fermentare secundară în aceeaşi butelie în care să va comercializa produsul finit. 2.2. O cantitate de ………(2) tone, pentru producerea de Muscat spumant, prin fermentare în rezervoare. 3. Industrializarea producţiei de struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC, se va realiza în spaţii şi capacităţi separate de cele destinate obţinerii de vinuri DOC, astfel:┌────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│Nr. │ Fazele tehnologice │ Amplasamentul localurilor ││crt.│ şi dotarile existente (3) │ (oraşe, comune, sate) │├────┴───────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤│ A. Pentru producerea de vinuri materie primă, destinate obţinerii de ││ vinuri spumante DOC, cu fermentare secundară în sticle │├────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤│ 1 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ 2 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│… │ │ │├────┴───────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤│ B. Pentru vinuri spumante cu fermentare în rezervoare (Muscat spumant)│├────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤│ 1 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ 2 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│… │ │ │└────┴───────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘ 4. Cantitatea totală de vin materie primă pentru obţinerea de spumante DOC cu fermentare secundară în aceleaşi butelii în care se va comercializa produsul finit de cca………….hl, se va utiliza astfel: 4.1. Pentru producţia proprie de vinuri spumante DOC: …………. hl; 4.2. Pentru livrare către alţi producători, cu care am contracte ferme de livrare, care sunt interesaţi şi dispun de capacităţi proprii de procesare în continuare şi cărora înţeleg să le transfer drepturile şi obligaţiile de producere a vinurilor spumante DOC cu denumirea de origine "……………………………………", o cantitate de …………. (4) hl, sub rezerva aprobării acestui transfer de către ONDOV. Se anexează în xerocopie contractele respective şi cererile acestora. 5. Procesul tehnologic până la obţinerea produsului finit şi comercializare, se va realiza în spaţiile şi cu dotările proprii, astfel:┌────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│Nr. │ Faza tehnologica │ Amplasamentul localurilor ││crt.│ şi dotarile existente (3) │ (oraşe, comune, sate) │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ 1 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ 2 │ │ │├────┼───────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│… │ │ │└────┴───────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘ 6. Faţă de elementele prezentate la punctele 3 şi 5, solicit şi autorizarea capacităţilor de producere a vinurilor spumante DOC. 7. Inţeleg că taxele pentru eliberarea Autorizaţiei să le achit în contul ONDOV, în momentul în care voi fi anunţat de către Inspectorul de Specialitate ONDOV, înainte de a primi Autorizaţia. …………………. …………………………… numărul şi data numele şi funcţia solicitantului pentru persoanele juridice şi după caz, ştampila acestuia AVIZAT FAVORABIL Inspector de specialitate ONDOV ……………. nume, semnătură şi ştampilă–––– (1) Se însumează producţiile maxime pe soiuri, prevăzute în Decizia respectivă, aferente suprafeţei solicitate. (2) Solicitarea de la punctul 2.2. se înscrie în cerere, numai dacă producătorul solicitant deţine în plantaţii soiul Muscat Ottonel, dispune de capacităţi şi este interesat în a produce Muscat spumant DOC. (3) Tabelul de la punctul 3 se completează de producător astfel: – pentru cap. A. se descriu fazele tehnologice cu dotările aferente destinate realizării de vin materie primă pentru vinurile spumante DOC, până la obţinerea produsului pentru care se solicită calificarea ca vin materie primă pentru vinurile spumante DOC; – pentru cap. B. numai dacă produce Muscat spumant DOC şi, în acest caz se vor înscrie toate fazele tehnologice şi dotările existente (de la prelucrarea strugurilor până la îmbuteliere, etichetare şi comercializare). (4) Subpunctul 4.2. se va înscrie numai dacă există o asemenea situaţie. În caz contrar, se vor elimina din cerere subpunctele 4.1. şi 4.2., iar punctul 4 se va încheia astfel: "………………. se va utiliza integral pentru producţia proprie de vinuri spumante DOC". (5) În tabelul de la punctul 5 se vor înscrie toate fazele tehnologice şi dotările existente, de la faza "vin materie primă, calificat pentru obţinerea de vin spumant DOC" până la etichetare şi comercializare. Eventualii beneficiari de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC vor depune, prin intermediul producătorului de bază, cereri în vederea autorizării, completate cu prevederile de la punctele 1, 5, 6 şi 7 din cererea model Anexa nr. 3. +
Anexa 3 A–––la normele tehnice––––––┌─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐│Deţinătorul plantaţiei │ │├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤│Denumirea de origine solicitată │ │└─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘┌──────────┬──────────┬──────────┬─────────────────────────────┬──────────────┐│Comuna │ Satul │ Soiul │ Amplasamentul plantaţiilor │ Suprafaţa ││ │ │ ├─────────────┬───────────────┤ (ha) ││ │ │ │ Tarlaua (1) │ Parcela (1) │ │├──────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │ │ │ │ ││ │ ├──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │ │ │ │ ││ │ ├──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │Total soi │ x │ x │ ││ │ ├──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │ │ │ │ ││ │ ├──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │ │ │ │ ││ │ ├──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ │ │Total soi │ x │ x │ │├──────────┴──────────┼──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────┤│ TOTAL GENERAL │ x │ x │ x │ │└─────────────────────┴──────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┘ …………. …………………….. data semnătura, calitatea şi stampila deţinătorului în cazul persoanelor juridice AVIZAT FAVORABIL Inspector de specialitate ONDOV …………… nume, semnătură şi ştampilă (1) Conform documentelor de proprietate sau evidenţelor cadastrale. +
Anexa 4––-la normele tehnice–––––– REGISTRUL de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC (1)┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│Producătorul de vinuri spumante DOC │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Denumirea de origine controlata │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Anul de recoltă │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Localul de vinificare primară │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Localul de depozitare │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Numărul lotului (2) │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ │ ││ ├──────────────────────────────────────┤│Soiul (soiurile) │ ││ ├──────────────────────────────────────┤│ │ │└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘ Evidenţa operaţiunilor tehnologice şi a stocurilor de vin:┌─────┬─────────────────────────────────┬──────────────┬────────────┬──────────┐│ │ Vasul în care este stocat vinul │ Operaţiunile │ Pierderile │Cantitatea││Data ├─────────────┬───────┬───────────┤ tehnologice │ -hl- │ de vin ││ │Felul vasului│Numărul│Capacitatea│ aplicate │ │ rezultată││ │ (3) │vasului│ -hl- │ (4) │ │ -hl- │├─────┼─────────────┼───────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤│ │ │ │ │ │ │ │├─────┼─────────────┼───────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤│ │ │ │ │ │ │ │└─────┴─────────────┴───────┴───────────┴──────────────┴────────────┴──────────┘ (1) Registrul se adaptează corespunzător de producător şi de inspectorul de specialitate al ONDOV pentru vinul Muscat spumant, fermentat în rezervoare; (2) Loturile admise de Comisia de recepţie a producătorului; (3) Butoi, budane, cisterna; (4) Se înscriu în dreptul vasului asupra căruia se aplică. În cazul mutaţiilor de vin, se menţionează noul local şi/sau recipientul de depozitare. +
Anexa 5––-la normele tehnice–––––– REGISTRUL de vinuri spumante DOC┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│Producătorul de vinuri spumante DOC │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Denumirea de origine controlata │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Numărul lotului │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ │ ││ ├──────────────────────────────────────┤│Soiurile │ ││ ├──────────────────────────────────────┤│ │ │├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│Anul de recolta al vinurilor materie │ ││prima │ │└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘ Evidenţa operaţiunilor tehnologice şi a stocurilor de vin:┌────┬──────────────────────┬────────────────────────┬─────────────┬───────────┐│Data│ Cantitatea de vin │Operaţiunile tehnologice│ Pierderile│ Stocul ││ │(hl, număr de butelii)│ (1) │(hl, număr de│(hl, număr ││ │ │ │ butelii) │de butelii)│├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │├────┼──────────────────────┼────────────────────────┼─────────────┼───────────┤│ │ │ │ │ │└────┴──────────────────────┴────────────────────────┴─────────────┴───────────┘ Notă: (1) Pregătirea amestecului de tiraj, tirajul, etc. Registrul se adaptează corespunzător şi pentru vinul Muscat spumant. +
Anexa 6––-la normele tehnice––––––MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALELaboratorul ……………………………….. BULETIN DE ANALIZA Nr. ….. /…… A. Datele de identificare a probei Producătorul …….. nr. lotului/recipientului sau recipientilor ……….. Denumirea comerciala ……………………………………………….. Arealul de producere DOC …………………, soiul ………………….. Soiul/sortimentul ………………………………………………….. Anul de recolta…………………, cantitatea ………………………. Denumirea de origine, şi tipul de vin ………………………………… Capacitatea buteliei ……………………………………………….. B. Apreciere organoleptica Limpiditate ……………………………………………………….. Culoare …………………………………………………………… Aroma, buchet ……………………………………………………… Gust ……………………………………………………………… Perlare …………………………………………………………… Tipicitate ………………………………………………………… C. Analize fizico-chimice Presiunea bar la 20°C ………………………………………………. Greutate specifică la 20°C ………………………………………….. Tăria alcoolica dobândita (% vol.) …………………………………… Aciditate totala g/l C(4)H(6)O(6) ……………………………………. Aciditate volatila g/l CH(3)C00H ……………………………………. Dioxid de sulf liber (mg/l) …………………………………………. Dioxid de sulf total (mg/l) …………………………………………. Extract total g/l ………………………………………………….. Extract nereducator g/l …………………………………………….. Zaharuri reducatoare g/l ……………………………………………. SEF DE LABORATOR CHIMIST …………. ………… +
Anexa 7––-la normele tehnice–––––– CERERE pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată "…………………………………." 1. Subsemnatul ……………………………………….., în calitate de ………………………………………….. al agentului economic (producătorului) ……………………………………….., cu sediul în …………………………………………….. (adresa completă), solicit prin prezenta cerere eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC pentru loturile de vin menţionate mai jos: ┌─────────┬───────────────────┬───────────┬────────────────────┐ │ Nr. │ An de recolta │ Soiuri │ Cantitatea │ │lotului │ (1) │ │ (nr. butelii) (2) │ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ └─────────┴───────────────────┴───────────┴────────────────────┘ 2. Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC au fost calificate conform specificăţiei din procesul-verbal nr. ……/……., întocmit de Inspectorul de specialitate ONDOV. 3. Dorim ca prelevarea probelor de vin pentru analize să se facă în perioada ………………., iar aprecierea organoleptică să se realizeze până la data de ……………… 4. Taxele prevăzute pentru eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC vor fi achitate în prealabil în contul ONDOV. ………………….. …………………. numărul şi data numele, calitatea, semnătura şi pentru persoanele juridice şi după caz, ştampila Notă: (1) Anul de recoltă al vinului materie primă sau al mustului, în cazul vinului Muscat spumant. (2) Se va menţiona capacitatea buteliilor. Cererea se trimite Inspectoratului Teritorial ONDOV. Vinul Muscat spumant se va menţiona distinct. +
Anexa 8––-la normele tehnice––––––MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALEOFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRUVINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)Nr. ……./………… CERTIFICAT de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată (DOC) "…………………." 1. Se acordă producătorului/agentului economic …………………, cu sediul în …………………………… (adresa completă), reprezentat prin ……………………………………………….., în calitate de …………………………………….., dreptul de a comercializa sub denumirea de origine controlata "………………………………" urmatoarele loturi şi cantităţi de vinuri spumante: ┌─────────┬───────────────────┬───────────┬────────────────────┐ │ Nr. │ An de recolta │ Soiuri │ Cantitate │ │lotului │ (1) │ │ (nr. butelii) (2) │ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ ├─────────┼───────────────────┼───────────┼────────────────────┤ └─────────┴───────────────────┴───────────┴────────────────────┘ 2. Producătorul îşi asuma obligaţia de a tine evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine controlata menţionate în acest document, înscriind în registru special toate livrările, în limita cantităţii certificate. 3. Prezentul Certificat a fost eliberat în baza Cererii înregistrate la ONDOV sub nr. …../…………. şi a rezultatelor verificării compozitiei şi calităţii vinurilor spumante consemnate în procesul-verbal nr. …../… Certificatul este întocmit în 4 (patru) exemplare, care se păstrează după cum urmeaza: un exemplar la ONDOV, un exemplar la Inspectoratul de specialitate ONDOV, un exemplar la producătorul de vinuri şi un exemplar la DADR judeţeană (ISCTV). ONDOV ONDOV DIRECTOR GENERAL INSPECTOR DE SPECIALITATE ……….. ………….. Notă: (1) Anul de recoltă al vinului materie primă sau al mustului, în cazul vinului Muscat spumant. (2) Se va menţiona capacitatea buteliilor.––––