NORME TEHNICE din 23 iunie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iunie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 839 22/05/2014
ActulMODIFICAT DEORDIN 460 17/07/2008
ActulCOMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 460 17/07/2008
ART. 5COMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ART. 9MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006
ANEXA 1INLOCUIT DEORDIN 460 17/07/2008
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 683 26/07/2005
ANEXA 2INLOCUIT DEORDIN 460 17/07/2008
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 839 22/05/2014
ActulMODIFICAT DEORDIN 460 17/07/2008
ActulREFERIT DEORDIN 445 04/07/2008
ActulCOMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ActulREFERIT DEORDIN 94 14/02/2006
ActulREFERIT DENORMA 14/02/2006
ActulREFERIT DEORDIN 353 26/05/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 457 23/06/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 457 23/06/2004
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 460 17/07/2008
ART. 5COMPLETAT DEORDIN 561 16/08/2006
ART. 9MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006
ANEXA 1INLOCUIT DEORDIN 460 17/07/2008
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 683 26/07/2005
ANEXA 2INLOCUIT DEORDIN 460 17/07/2008
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 561 16/08/2006

de clasificare a carcaselor de porci



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentele norme tehnice stabilesc reguli privind activitatea de clasificare a carcaselor de porci.(2) Activitatea de clasificare a carcaselor de porci se realizează în unităţile de abatorizare pentru clasificarea tuturor carcaselor cu greutatea între 50 şi 120 kg, cu excepţia celor provenite de la porcii utilizaţi pentru reproducere.(3) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie în unităţile de abatorizare care sacrifică numai porci fătaţi şi îngrăşaţi în propriile crescătorii şi care tranşează toate carcasele obţinute.
 + 
Capitolul IIPrezentarea, cântărirea, clasificarea, înregistrarea clasificării şi marcarea carcaselor + 
Articolul 2(1) În sensul prezentelor norme tehnice, carcasa de porc reprezintă corpul porcului sacrificat, eviscerat, întreg sau secţionat longitudinal, scurs de sânge, fără limbă, păr, copite, organe genitale, osânză, rinichi şi diafragmă.(2) Unităţile de abatorizare trebuie să asigure ca, la momentul cântăririi şi clasificării, carcasele să fie prezentate în conformitate cu prevederile alin. (1).
 + 
Articolul 3(1) Carcasa, aşa cum este definită la art. 2 alin. (1), se cântăreşte cât mai repede posibil după sacrificare şi nu mai târziu de 45 de minute de la înjunghiere.(2) Greutatea carcasei reci se calculează prin aplicarea unui coeficient de conversie la rezultatul obţinut. Greutatea carcasei reci se obţine prin reducerea cu 2,0% din greutatea rezultată la cald, după cel mult 45 de minute de la înjunghierea porcului.(3) Dacă într-o unitate de abatorizare intervalul de 45 de minute cuprins între înjunghierea şi cântărirea porcului nu poate fi, în general, respectat, coeficientul de conversie menţionat mai sus va fi ajustat în mod corespunzător. Astfel, depăşirea intervalului este posibilă cu condiţia ca reducerea cu 2,0% menţionată la alin. (2) să fie diminuată cu 0,1 puncte pentru fiecare sfert de oră suplimentar de depăşire, chiar dacă acest interval de timp încă nu a trecut.
 + 
Articolul 4(1) Carcasele de porci se clasifică, în momentul cântăririi, în funcţie de conţinutul estimat de ţesut muscular.(2) Valoarea comercială a carcaselor se determină prin conţinutul estimat de ţesut muscular, în funcţie de greutatea carcasei.(3) În sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de ţesut muscular al unei carcase de porc este raportul dintre:a) greutatea ansamblului de muşchi roşii striaţi, obţinuţi prin disecţie, cu condiţia ca aceştia să poată fi separaţi cu ajutorul unui cuţit; şib) greutatea carcasei.(4) Greutatea totală a muşchilor roşii striaţi este obţinută fie prin disecţia totală a carcasei, fie prin disecţia parţială a carcasei sau prin combinarea disecţiei totale şi parţiale, bazată pe metode statistice confirmate.
 + 
Articolul 5(1) Se aplică următoarele clase de calitate:

  Procentul de ţesut muscular din greutatea carcasei Clasa
  55% şi peste E
  50% sau mai mult, dar mai puţin de 55% U
  45% sau mai mult, dar mai puţin de 50% R
  40% sau mai mult, dar mai puţin de 45% O
  sub 40% P

(2) Carcasele provenite din sacrificarea scroafelor şi vierilor fac excepţie de la încadrarea în clase. + 
Articolul 6(1) Rezultatele clasificării şi preţul corespunzător se înscriu pe raportul de clasificare, al cărui model este întocmit de Comisia de clasificare a carcaselor şi pus la dispoziţia agenţiilor de clasificare.(2) Raportul de clasificare se întocmeşte în 3 exemplare: un exemplar este dat deţinătorului de animale, unul abatorului şi unul rămâne la clasificator.
 + 
Articolul 7(1) Imediat după clasificare, carcasele de porci sunt marcate cu litera majusculă care indică clasa comercială sau cu procentajul care exprimă conţinutul estimat de ţesut muscular, cu condiţia ca, în acest caz, să se permită încadrarea carcaselor în clasele prevăzute la art. 5 alin. (1).(2) Pe carcasele de porci se pot marca indicaţii care să precizeze greutatea carcasei, precum şi alte indicaţii în conformitate cu legislaţia în vigoare.(3) Literele sau cifrele trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 2 cm. Marcarea se efectuează cu o cerneală care nu este toxică, nu se şterge şi care rezistă la căldură sau cu orice alt mijloc de marcare permanent, autorizat de către autorităţile naţionale competente.(4) Jumătăţile de carcasă se marchează pe gamba din spate sau pe pulpă.(5) Este admisă şi utilizarea de etichete, astfel încât să nu fie posibilă îndepărtarea accidentală a acestora.
 + 
Capitolul IIIMetode şi echipamente de clasificare a carcaselor de porci + 
Articolul 8Metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular din carcasă, pentru a fi omologate şi utilizate ca metode de clasificare a carcaselor de porci, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să se bazeze pe un eşantion reprezentativ al populaţiei porcine din România, care să cuprindă cel puţin 120 de carcase;b) conţinutul de ţesut muscular să fie determinat prin metode de estimare statistice confirmate, bazate pe disecţii şi pe măsurarea fizică a mai multor părţi anatomice ale carcasei porcului;c) eroarea reziduală standard de estimare să fie sub 2,5.
 + 
Articolul 9Metodele utilizate pentru clasificarea carcaselor de porci sunt metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular, prevăzute în anexa la prezentele norme tehnice.
 + 
Articolul 10Pot fi omologate şi alte metode şi echipamente de estimare, după acceptarea acestora de către Comisia de clasificare.
 + 
Anexa ––la normele tehnice––––––METODE ŞI ECHIPAMENTEutilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porciA. Metoda FAT-O-MEATER1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează folosindu-se metoda de estimare prezentată la pct. 2, bazată pe valori ale măsurătorilor realizate cu aparatul FAT-O-MEATER.2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculează pe baza următoarei formule:Y = 52,2925 – 0,5252 x G(1) + 0,1837 x F(1),în care:Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;G(1) : grosimea stratului de slănină între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană;F(1) : grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la linia mediană.Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.3. Metoda se aplică, începând cu 1 ianuarie 2005, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează folosindu-se metoda de estimare ZP.2. Procentul de ţesut muscular se calculează pe baza următoarei formule:Y = 50,226 – 0,6105 x S(1) + 0,2148 x S(2),în care:Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;S(1) : grosimea slăninii deasupra muşchiului Gluteus medius, inclusiv pielea, determinată la minimum;S(2) : grosimea cărnii în linie dreaptă dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.3. Metoda se aplică, începând cu 1 iulie 2005, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x