privind determinarea şi aplicarea scazamintelor şi perisabilitatilor pentru seminţele de consum depozitate(actualizate până la data de 23 iunie 2003*)
–––––-*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 23 iunie 2003. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 23 iunie 2003, continută de HOTĂRÂREA nr. 684 din 12 iunie 2003. +
Capitolul 1Dispoziţii generale1.1. Prezentele norme tehnice reglementează o metodologie unitară de determinare a scaderilor în greutate, ca fenomene inerente ce au loc în timpul păstrării seminţelor de consum.1.2. În sensul prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile menţionate mai jos sunt definite astfel:a) scăzăminte – scăderi în greutate ale seminţelor de consum, ca urmare a reducerii umiditatii şi conţinutului de impuritati şi/sau corpuri străine; … b) perisabilitati – scăderi în greutate ale seminţelor de consum, rezultate în urma depozitarii, manipulării, transportului, precum şi a proceselor de respiratie a acestora; … c) condiţionare – totalitatea operaţiunilor tehnologice ce se executa în vederea aducerii seminţelor de consum la calitatea corespunzătoare scopului destinat; … e) partida – cantitatea de seminţe de consum, din acelaşi produs, cu proprietăţi calitative asemănătoare, depozitată în acelaşi spaţiu de depozitare – magazie, siloz şi altele asemenea; … f) gestiune – totalitatea partizilor lăsate în răspundere materială unei persoane sau mai multor persoane, când gestiunea este colectivă; … g) perioada de gestiune – perioada cuprinsă între: … 1. data intrării în gestiune a primei partide şi data iesirii ultimei partide rămase în gestiune sau data inventarierii prin cântărire;2. doua inventarieri, efectuate prin cântărire.1.3. Perioada de gestiune se încheie exclusiv prin cântărire efectivă şi emiterea unui act de justificare a gestiunii prin care se acordă scaderile în greutate, conform prezentelor norme tehnice, ajustandu-se corespunzător stocul scriptic.1.3.1. Prin inventarierea seminţelor de consum efectuată prin calcul volumetric, în temeiul prevederilor pct. 14 din Normele privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995, se confirma sau se infirma existenta stocului scriptic, fără a se încheia perioada de gestiune şi, implicit, fără a se opera în stocul scriptic existent. În acest caz scazamintele şi perisabilitatile se acordă la sfârşitul perioadei de gestiune, pentru toată durata acesteia.1.4. În activitatea specifică depozitarii seminţelor de consum se produc scăderi în greutate inerente, din următoarele cauze:– reducerea conţinutului de impuritati şi/sau corpuri străine;– reducerea umiditatii;– depozitare;– manipulare;– transport;– respiratie.1.4.1. Cauzele care produc scaderile în greutate la seminţele de consum se împart, după modul de determinare, în scăzăminte şi perisabilitati.1.4.1.1. Scazamintele se referă la cantităţile de seminţe de consum care au înregistrat îmbunătăţiri de calitate, prin reducerea umiditatii şi a conţinutului de impuritati şi/sau corpuri străine în perioada de gestiune şi se determina prin calcul, aplicându-se formula de calcul specifică.Scazamintele se calculează în baza documentelor care atesta oficial atât umiditatea şi conţinutul de impuritati şi/sau corpuri străine la intrarea şi la ieşirea seminţelor de consum în/din gestiune, cat şi cantitatea şi componenta gozurilor rezultate în urma condiţionarilor efectuate în perioada de gestiune.1.4.1.2. Perisabilitatile reprezintă scaderile în greutate ce se produc în perioada de gestiune a seminţelor de consum, prin depozitarea, manipularea, transportul şi respiratia acestora, şi se determina conform prezentelor norme tehnice.Normele de perisabilitate cuprinse în tabelele nr. 1 şi 2 sunt maxime şi se aplică pentru scaderile în greutate efective, constatate în condiţiile respectării tehnologiilor şi a altor reglementări cu privire la recepţia, condiţionarea, depozitarea, păstrarea şi valorificarea seminţelor de consum, precum şi a standardelor în vigoare.Normele de perisabilitate nu se aplică în condiţiile când sunt semnalate degradari calitative sau sustrageri din gestiune.1.5. Scazamintele şi perisabilitatile determinate se aplică la diferenţa rezultată între cantitatea intrata şi cantitatea iesita în/din perioada de gestiune, la încheierea acesteia prin lichidare, sau în cazul inventarierii prin cântărire, la diferenţa rezultată între cantitatea intrata şi suma cantităţilor ieşite şi stocul existent.1.5.1. Scazamintele şi perisabilitatile se aplică până la nivelul cantităţii de justificat, începând cu reducerea procentului de impuritati şi/sau corpuri străine, a procentului de umiditate şi continuând, dacă este cazul, cu perisabilitatile, fără a se depăşi normele maxime stabilite de prezentele norme tehnice, în următoarea ordine: depozitare, manipulare, transport şi respiratie. +
Capitolul 2Determinarea scaderilor în greutate ce se produc în timpul păstrării seminţelor de consum2.1. Determinarea scazamintelor2.1.1. Reducerea conţinutului de impuritati şi/sau corpuri străineScaderile în greutate la seminţele de consum, din care s-a diminuat prin curăţare conţinutul de impuritati şi/sau corpuri străine, se calculează aplicându-se formula: G (a – b)SG = –––-, 100 – bîn care:SG = scăderea în greutate, exprimată în kg;G = greutatea produsului la intrarea în gestiune;a = conţinutul de impuritati şi/sau corpuri străine al produsului la intrarea în gestiune;b = conţinutul de impuritati şi/sau corpuri străine al produsului la un moment dat (lichidare, inventariere).Dacă într-o gestiune au avut loc intrari şi/sau iesiri succesive cu diferite valori de impuritati şi/sau corpuri străine, se va calcula media ponderată a acestora la cantităţile intrate şi separat la cele ieşite, valoarea exprimandu-se cu doua zecimale.2.1.2. Reducerea umiditatiiScăderea în greutate prin reducerea umiditatii seminţelor de consum gestionate se calculează prin aceeaşi formula: G(a – b)SG = ––– , 100 – bîn care:SG = scăderea în greutate, exprimată în kg;G = greutatea produsului la intrarea în gestiune;a = umiditatea produsului la intrarea în gestiune;b = umiditatea produsului la un moment dat (lichidare, inventariere).În cazul în care într-o gestiune au avut loc intrari şi/sau iesiri succesive cu diferite valori de umiditate, se va calcula media ponderată a umiditatii la intrari şi separat la iesiri. Valoarea mediei ponderate se va exprima cu doua zecimale.2.2. Determinarea perisabilitatilor2.2.1. DepozitareScaderile în greutate ce au loc prin perisabilitati în timpul depozitarii se determina prin raportarea normei procentuale maxime admise, conform prevederilor din tabelul nr. 1, la cantitatea ce reprezintă stocul mediu şi la durata depozitarii.Durata depozitarii este egala cu numărul de zile socotite de la intrarea în gestiune şi până la încheierea perioadei de gestiune, prin lichidare sau inventariere prin cântărire, sau dintre doua inventarieri efectuate prin cântărire, din care la prima s-au operat ajustari de stoc aplicându-se scaderile de greutate legale.Stocul mediu se determina prin însumarea soldurilor zilnice şi raportarea acestora la numărul de zile din durata depozitarii.Exemplul 1. – Din cantitatea de 100.000 kg grâu, depozitată în siloz, se livreaza 60.000 kg în a 30-a zi după depozitare. După 20 de zile se livreaza şi restul de 40.000 kg.Durata de depozitare fiind de 50 de zile, stocul mediu se determina astfel:100.000 kg x 30 = 3.000.000 kg40.000 kg x 20 = 800.000 kg––––––––––Total = 3.800.000 kg 3.800.000SM = –––– = 76.000 kg, 50în care:SM = stoc mediu.Exemplul 2. – Prima cantitate intrata în gestiune este de 40.000 kg, iar peste 20 de zile mai intra 80.000 kg.Peste 40 de zile de la prima intrare se livreaza 50.000 kg, iar peste încă 10 zile se livreaza şi cantitatea de 70.000 kg rămasă în depozit, lichidandu-se gestiunea.Durata perioadei de gestiune fiind de 50 de zile, rezultă următorul stoc mediu de depozitare:40.000 kg x 20 = 800.000 kg120.000 kg x 20 = 2.400.000 kg70.000 kg x 10 = 700.000 kg––––––––––Total = 3.900.000 kg 3.900.000SM = –––– = 78.000 kg 50Scăderea în greutate a seminţelor de consum, pe durata depozitarii, se determina aplicându-se formula: d x nSG = SM x ––– , 100în care:SG = scăderea procentuală în greutate;SM = stocul mediu;d = durata de depozitare exprimată în luni;n = norma de perisabilitate – tabelul nr. 1.Numărul de luni se determina prin împărţirea numărului de zile din durata de depozitare la 30. Rezultatul se exprima în cifre întregi prin rotunjirea fracţiunilor mai mici sau mai mari de 0,5.În cazul în care norma de perisabilitate este data pe timp nelimitat, aceasta se aplică nefractionat, pe toată durata depozitarii.2.2.2. Scăderea în greutate prin manipularea seminţelor de consum – tabelul nr. 1 – se determina raportandu-se norma de perisabilitate aprobată la cantitatea efectiv manipulata în perioada de gestiune, mecanic şi/sau manual, dovedită prin documente pentru fiecare operaţiune de încărcare/descărcare pentru transport, condiţionare, răcire, combatere chimica a dăunătorilor şi altele.2.2.3. Scăderea în greutate prin transportul produselor – tabelul nr. 1 – se determina raportandu-se norma de perisabilitate la cantitatea efectiv transportată în cadrul aceleiaşi gestiuni, în incinta sau în afară depozitului, cu mijloace de transport auto sau pe calea ferată, dacă exista dovada efectuării acestei operaţiuni.2.2.4. Respiratie – tabelul nr. 2Scaderile în greutate ca urmare a procesului de respiratie se exprima în grame la 1.000 kg seminţe de consum şi se aplică numai dacă umiditatea şi temperatura produselor depozitate corespund valorilor din tabel. Aceste pierderi se determina pentru fiecare luna de păstrare, luându-se în considerare valorile medii de umiditate şi temperatura înscrise în registrul de urmărire a calităţii produselor.Dacă durata depozitarii este mai mica de 30 de zile, norma de perisabilitate se determina prin formula: nN = – z, 30în care:N = norma de perisabilitate maxima ce se aplică pe durata depozitarii;n = norma de perisabilitate maxima aprobată – tabelul nr. 2;z = durata depozitarii, exprimată în zile.În situaţia în care temperatura medie a produsului se situează între valorile înscrise în tabel, norma de perisabilitate se determina prin interpolare.Scăderea în greutate ca urmare a procesului de respiratie a seminţelor se determina prin formula: G x NSGR = ––- , 1.000în care:SGR = scăderea în greutate prin respiratie, exprimată în kg;G = greutatea stocului de seminţe, exprimată în tone;N = suma normelor maxime de perisabilitate determinate lunar pe toată perioada de depozitare, exprimată în grame. Tabelul nr. 1 Perisabilitati la manipulare, depozitare şi transport┌────┬────────────────────────┬───────────────────────────────────┬──┬─────────┐│Nr. │ │ Condiţii de aplicare │ │Norma de ││crt.│ Denumirea produsului │ a perisabilitatilor │UM│perisabi-││ │ │ │ │litate ││ │ │ │ │maxima ││ │ │ │ │ % │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 1.│Grâu, secara, triticale │Depozitare până la 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,050 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,070 ││ │ │Pentru fiecare luna de depozitare │ │ ││ │ │peste 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,010 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,011 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 2.│Orz, orzoaica, ovaz, │Depozitare până la 6 luni: │ │ ││ │orez nedecorticat │- în silozuri │kg│ 0,050 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,080 ││ │ │Pentru fiecare luna de depozitare │ │ ││ │ │peste 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,007 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,013 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 3.│Porumb boabe │Depozitare până la 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,080 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,100 ││ │ │Pentru fiecare luna de depozitare │ │ ││ │ │peste 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,012 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,015 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 4.│Porumb stiuleti │Depozitare până la 6 luni │kg│ 0,600 ││ │ │Pentru fiecare luna de depozitare │ │ ││ │ │peste 6 luni │kg│ 0,060 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 5.│Floarea-soarelui │Depozitare până la 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,080 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,100 ││ │ │Pentru fiecare luna de depozitare │ │ ││ │ │peste 6 luni: │ │ ││ │ │- în silozuri │kg│ 0,010 ││ │ │- în magazii │kg│ 0,011 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 6.│Mazare, fasole, soia │Depozitare până la 6 luni: │kg│ 0,120 ││ │ │Peste 6 luni (lunar): │kg│ 0,010 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 7.│Alte seminţe de cereale,│Depozitare până la 6 luni: │kg│ 0,120 ││ │leguminoase, oleaginoase│Peste 6 luni (lunar): │kg│ 0,012 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 8.│Seminţe de cereale, │Pentru fiecare operaţiune de │ │ ││ │leguminoase, oleaginoase│manipulare, efectuată manual │ │ ││ │şi subprodusele lor │sau mecanizat (încărcare, │ │ ││ │ │descărcare, condiţionare etc.): │kg│ 0,010 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 9.│Seminţe de cereale, │Pentru fiecare cantitate │ │ ││ │leguminoase şi │transportată cu mijloace auto │ │ ││ │subprodusele lor │sau C.F. în cadrul aceleiaşi │ │ ││ │ │gestiuni: │kg│ 0,015 │├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼─────────┤│ 10.│Seminţe de oleaginoase │Pentru fiecare cantitate │ │ ││ │şi subprodusele lor │transportată cu mijloace auto │ │ ││ │ │sau C.F. în cadrul aceleiaşi │ │ ││ │ │gestiuni: │kg│ 0,025 │└────┴────────────────────────┴───────────────────────────────────┴──┴─────────┘ Tabelul nr. 2 Perisabilitati datorate proceselor de respiratie la seminţele de consum, păstrate cu umiditate şi temperatura ridicată (exprimate în grame la 1000 kg produs pentru fiecare 30 de zile de păstrare)┌────┬────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┐│Nr. │ │ │ Norma de││crt.│ Denumirea produsului │ Condiţii de aplicare a │perisabi-││ │ │ perisabilitatilor │litate ││ │ │ │maxima ││ │ │ │ (g/ ││ │ │ │ 1000 kg)│├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 1.│Grâu, secara, triticale │Pentru cantităţile cu umiditate 15%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 135 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 298 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 501 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 17%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 201 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 409 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 775 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 19%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 351 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 534 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1271 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 2.│Orz, orzoaica │Pentru cantităţile cu umiditate 15%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 166 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 398 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 790 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 17%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 295 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 596 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1148 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 19%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 532 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 839 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1586 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 3.│Orez nedecorticat │Pentru cantităţile cu umiditate 15%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 744 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 1141 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1832 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 17%: │ * ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 964 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 1720 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 2651 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 20%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 1746 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 2720 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 4143 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 4.│Porumb boabe │Pentru cantităţile cu umiditate 16%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 1399 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 2489 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 3535 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 20%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 2915 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 4812 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 6803 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 24%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 5464 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 8218 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 10682 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 5. │Porumb stiuleti │Pentru cantităţile cu umiditate 18%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 4173 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 6545 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 9450 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 23%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 5276 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 8255 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 11528 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 28%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 7086 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 10369 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 14479 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 6. │Fasole │Pentru cantităţile cu umiditate 15%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 164 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 271 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 437 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 17%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 207 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 326 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 686 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 20%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 379 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 799 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1608 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 7. │Mazare │Pentru cantităţile cu umiditate 15%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 70 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 192 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 442 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 17%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 164 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 422 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 983 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 20%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 370 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 983 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1627 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 8. │Soia │Pentru cantităţile cu umiditate 10%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 45 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 137 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 279 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 13%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 74 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 261 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 490 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 16%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 222 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 534 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1084 │├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┤│ 9. │Floarea-soarelui │Pentru cantităţile cu umiditate 8%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 104 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 220 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 413 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 10%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 261 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 518 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 1378 ││ │ │Pentru cantităţile cu umiditate 13%: │ ││ │ │- la temperatura de 15° C │ 964 ││ │ │- la temperatura de 25° C │ 2260 ││ │ │- la temperatura de 35° C │ 3355 │└────┴────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴─────────┘Notă:––În normele de perisabilitate nu sunt incluse scazamintele urmare reducerii corpurilor străine şi umiditatii, care se stabilesc pe baza analizelor de laborator.––––Normele tehnice au fost introduse de pct. 19 al articolului unic din HOTĂRÂREA nr. 684 din 12 iunie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 23 iunie 2003, având conţinutul anexei 3 din acest act normativ.––––-