NORME TEHNICE din 23 aprilie 2007 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1884 24/06/2016
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 23/04/2007
ART. 1ARE LEGATURA CUORDIN 1883 03/03/2008 ART. 1
ART. 1REFERIRE LAHG 707 07/06/2006 ART. 235
ART. 1REFERIRE LAREGULAMENT 07/06/2006 ART. 235
ART. 1REFERIRE LACODUL VAMAL 24/07/1997
ART. 2ARE LEGATURA CUORDIN 1883 03/03/2008 ART. 1
ART. 3ARE LEGATURA CUORDIN 1883 03/03/2008 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1884 24/06/2016

privind aplicarea procedurii destinaţiei finale(actualizate până la data de 10 martie 2008*)



–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 10 martie 2008 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 1.883 din 3 martie 2008.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Articolul 1(1) Prezentele norme reglementează aplicarea în condiţiile art. 292 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, a procedurii de punere în liberă circulaţie a mărfurilor beneficiind de un tratament tarifar favorabil ori cărora li se aplică taxe vamale reduse sau zero, datorită destinaţiei lor, denumită în continuare procedura destinaţiei finale.(2) Cererea scrisă pentru obţinerea autorizaţiei prevăzute la art. 292 alin. (1) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 se întocmeşte utilizându-se aplicaţia informatică «Regimuri vamale economice şi destinaţie finală», aflată pe website-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor, www.customs.ro, secţiunea «Agenţi economici/Utilizarea sistemului informatic vamal». Cererea înregistrată în aplicaţia informatică se tipăreşte şi se depune, semnată şi ştampilată de către solicitant, împreună cu documentele necesare, la direcţia regională pentru accize şi operaţiuni vamale competentă, cu respectarea prevederilorart. 235 din Hotărârea Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Cererea scrisă pentru obţinerea autorizaţiei unice, care implică autorităţi vamale stabilite în mai multe state membre, se depune de către solicitant la Autoritatea Naţională a Vămilor, str. Matei Millo nr. 13, sectorul 1, Bucureşti, în condiţiile prevăzute la art. 292 alin. (5) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , cu modificările şi completările ulterioare.(4) Importatorul care urmează să revândă mărfurile în aceeaşi stare în cadrul unei operaţiuni de transfer depune cererea la direcţia regională de accize şi operaţiuni vamale în a cărei rază teritorială de competenţă îşi ţine evidenţele contabile.(5) În cazul în care aplicaţia informatică prevăzută la alin. (2) nu poate fi accesată, cererea scrisă pentru obţinerea autorizaţiei se întocmeşte conform modelului şi notelor explicative prevăzute în anexa nr. 67 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , cu modificările şi completările ulterioare.––––Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 1.883 din 3 martie 2008 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 10 martie 2008.
 + 
Articolul 2(1) Direcţia regională pentru accize şi operaţiuni vamale, respectiv Autoritatea Naţională a Vămilor, în cazul autorizaţiilor unice, eliberează autorizaţia de utilizare a procedurii destinaţiei finale, în condiţiile art. 293 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , cu modificările şi completările ulterioare, prin înregistrarea acesteia în aplicaţia informatică «Regimuri vamale economice şi destinaţie finală» şi tipărirea acesteia în două exemplare, dintre care unul se transmite solicitantului.––––Alin. (1) al art. 2 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 1.883 din 3 martie 2008 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 10 martie 2008.(2) Autorizaţia poate fi eliberată pentru mai multe operaţiuni.(3) Autorizaţia intră în vigoare la data emiterii sau la altă dată stabilită în autorizaţie.(4) Atunci când există mai multe locuri de atribuire a destinaţiei finale, direcţia regională vamală care a emis autorizaţia transmite o copie birourilor vamale înscrise în aceasta.(5) Prin autorizaţie se stabilesc:a) biroul sau, după caz, birourile vamale la care sunt depuse declaraţiile vamale sau declaraţiile recapitulative;b) biroul de control care exercită supravegherea vamală şi verifică dacă mărfurile sunt utilizate integral în conformitate cu destinaţia finală.(6) Biroul de control este cel în a cărei rază teritorială de competenţă este ţinută evidenţa regimului şi unde mărfurile primesc destinaţia finală. În cazul în care există mai multe locuri de atribuire succesivă a destinaţiei finale, biroul de control este cel în a cărui rază teritorială de competenţă este ţinută evidenţa regimului şi unde mărfurile primesc parţial destinaţia finală.
 + 
Articolul 3(1) Atunci când cererea de autorizare se depune conform art. 292 alin. (3) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93, aplicarea procedurii destinaţiei finale direct pe declaraţia vamală se efectuează în următoarele cazuri:a) pentru operatorii economici ocazionali, care realizează un număr redus de operaţiuni şi solicită tratamentul tarifar condiţionat de destinaţia finală sau care beneficiază de acest tratament pentru cantităţi şi/sau valori limitate;b) pentru operatorii economici care nu au depus cererea în timp util, dar se obligă să regularizeze situaţia în cel mai scurt timp prin depunerea unei cereri de autorizare.(2) Utilizarea procedurii simplificate prevăzute la alin. (1) se permite numai atunci când biroul de plasare sub regim este acelaşi cu biroul în a cărui rază teritorială de competenţă mărfurile primesc destinaţia finală.(3) Procedura simplificată se permite numai operatorilor economici care folosesc ei înşişi mărfurile conform destinaţiei finale.(4) Autorizaţiile în procedură simplificată prevăzută la alin. (1) se înregistrează de biroul vamal în aplicaţia informatică «Regimuri vamale economice şi destinaţie finală», în termen de 5 zile de la emiterea acestora.––––Alin. (4) al art. 3 a fost introdus de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 1.883 din 3 martie 2008 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 10 martie 2008.
 + 
Articolul 4(1) Titularul de autorizaţie este obligat ca, în momentul îndeplinirii formalităţilor vamale, să înscrie în rubrica 44 a declaraţiei vamale referinţele cu privire la autorizaţie. Atunci când titularul depune o declaraţie complementară globală, se utilizează rubrica liberă de pe cea de-a doua filă.(2) Titularul depune o copie a autorizaţiei în cazul în care efectuează pentru prima oară o astfel de operaţiune sau/şi operaţiunea se efectuează printr-un birou vamal care nu se află în raza de competenţă teritorială a direcţiei regionale vamale la care s-a depus cererea de autorizare.
 + 
Articolul 5(1) Înainte de emiterea primei autorizaţii, biroul de control trebuie să aprobe modul în care sunt organizate evidenţele titularului, care este obligat să le pună la dispoziţie în orice moment.(2) Evidenţele primare care se înscriu de titulari în evidenţe sunt prevăzute în anexa la prezentele norme tehnice. Emitentul autorizaţiei decide, în funcţie de tipul operaţiunii derulate, care elemente suplimentare se înscriu în evidenţe.(3) Autoritatea vamală emitentă a autorizaţiei poate aproba ca evidenţele contabile ale operatorului să ţină locul evidenţelor prevăzute la alin. (2).(4) Titularul autorizaţiei este obligat să dovedească, în toate cazurile, că mărfurile au primit destinaţia finală declarată sau că acestea au fost transferate altui operator care a preluat obligaţiile care decurg din atribuirea destinaţiei finale.
 + 
Articolul 6(1) Mărfurile trebuie să primească destinaţia finală prevăzută de reglementările care instituie tratamentul tarifar favorabil până la expirarea termenului înscris în autorizaţie la rubrica 13.(2) Termenul prevăzut la alin. (1) se stabileşte în funcţie de circumstanţele procesului de montaj, transformare sau utilizare, începând cu data primirii mărfurilor de operator, şi poate fi prelungit la cererea titularului.(3) Prelungirea termenului de atribuire a destinaţiei finale nu constituie o extensie a termenului de valabilitate a autorizaţiei, care trebuie să fie în vigoare la data prelungirii.
 + 
Articolul 7(1) Autorizaţia se revocă atunci când titularul nu respectă obligaţia de utilizare a mărfurilor conform destinaţiei finale, în termenul şi condiţiile prevăzute de reglementările vamale.(2) Revocarea se face în scris, motivat, indicându-se obligaţiile care nu au fost respectate de titularul autorizaţiei.(3) Revocarea autorizaţiei nu are efect retroactiv şi, în consecinţă, pentru mărfurile care în momentul revocării nu au fost deja utilizate conform destinaţiei finale se datorează drepturile de import corespunzătoare.
 + 
Articolul 8(1) Autorizaţia se anulează atunci când în mod cumulativ:a) a fost emisă pe baza unor informaţii incomplete sau incorecte;b) informaţiile, dacă ar fi fost prezentate autorităţii vamale în momentul depunerii cererii de autorizare, ar fi condus la refuzul autorizării;c) solicitantul ştia că informaţiile sunt incomplete sau incorecte.(2) Anularea se face în scris indicându-se motivele care au determinat această decizie.(3) Anularea autorizaţiei are ca efect datorarea drepturilor de import corespunzătoare care ar fi fost achitate dacă taxa vamală redusă sau zero nu ar fi fost solicitată.
 + 
Articolul 9(1) Procedura destinaţiei finale se încheie atunci când mărfurile au fost utilizate în totalitate conform destinaţiei finale declarate.(2) După încheierea procedurii, mărfurile ies de sub supravegherea vamală, iar titularul de autorizaţie poate să dispună liber de acestea potrivit art. 300 alin. 1 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93.(3) Titularul este obligat să înscrie în contabilitate data exactă la care mărfurile au primit destinaţia finală, fără alte formalităţi, astfel încât să permită autorităţii vamale să constate că mărfurile au primit destinaţia finală declarată.
 + 
Articolul 10(1) Deşeurile şi resturile rezultate din procesul de prelucrare sau transformare se consideră, potrivit art. 300 alin. 2 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993, ca mărfuri care au primit destinaţia finală şi nu se datorează drepturi de import pentru acestea.(2) Atunci când din fabricarea produsului finit rezultă produse intermediare, distincte de produsele principale şi de deşeuri, titularul este obligat ca în cererea de autorizare să înscrie rata de randament.(3) În cazul în care există suspiciuni cu privire la informaţiile privind rata de randament, Autoritatea Naţională a Vămilor are dreptul să verifice corectitudinea acestora.(4) În cazul operaţiunilor de montaj nu este necesară înscrierea ratei de randament.
 + 
Articolul 11(1) Atunci când nu poate utiliza mărfurile conform destinaţiei finale declarate, operatorul este obligat să informeze biroul de control care verifică temeinicia şi legalitatea motivelor invocate.(2) În cazul prevăzut la alin. (1) se datorează drepturile de import pe care ar fi trebuit să le achite operatorul dacă nu ar fi solicitat acordarea tratamentului favorabil.(3) Datoria vamală se naşte în momentul în care autoritatea vamală a permis operatorului să utilizeze mărfurile în alt scop decât cel iniţial declarat şi nu la data eliberării autorizaţiei privind destinaţia finală potrivit art. 299 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
 + 
Articolul 12(1) Mărfurile aflate iniţial în liberă circulaţie cu exonerare de drepturi de import, condiţionate de destinaţia finală, care nu au fost utilizate potrivit destinaţiei declarate, nu pot fi plasate sub regim de perfecţionare pasivă, potrivit art. 146 alin. (1) a doua liniuţă din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar.(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică mărfurilor care au beneficiat de preferinţe sub forma unei reduceri de drepturi de import.
 + 
Articolul 13Anexa face parte integrantă din prezentele norme tehnice.
 + 
Anexa la normele tehniceDATELEcare se înscriu de titular în evidenţele saleI. Elemente primare1. Data primirii mărfurilor în magazie2. Descriere tehnică3. Codul tarifar sub care au fost declarate mărfurile4. Originea, greutatea, valoarea5. Numele, adresa furnizorului şi referinţe la factura emisă de acesta6. Numărul şi data înregistrării declaraţiei vamale cu care mărfurile au fost puse în liberă circulaţie şi numele biroului vamal.II. Elemente suplimentare1. Locul stocării mărfurilor care nu au fost încă utilizate2. Data transferului, numele, adresa cesionarului şi referinţe la factură şi, când este vorba de transferuri cu destinaţia în alt stat membru, referinţe la exemplarul de control T5 eliberat cu această ocazie3. Datele necesare pentru a se constata modul în care au fost utilizate şi data utilizării4. În cazul transferului efectuat pe teritoriul naţional toate facturile şi documentele referitoare la mărfurile în cauză, care nu au primit încă destinaţia declarată, trebuie să conţină următoarea menţiune: "Mărfuri importate, declarate sub codul tarifar ………, declaraţia vamală nr. ………, depusă la Biroul vamal …….., şi nu pot fi utilizate decât în condiţiile prevăzute de Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 (art. 291-300)”.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x