NORME TEHNICE din 17 decembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALENr. 766 din 16 decembrie 2009MINISTERUL SANATATIINr. 1.594 din 17 decembrie 2009AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 675 din 18 decembrie 2009
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 918 din 29 decembrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 426 15/04/2014
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 34
ART. 10REFERIRE LAORDIN 357 26/05/2003
ART. 10REFERIRE LAREGULAMENT 26/05/2003
ART. 11REFERIRE LAORDIN 357 26/05/2003
ART. 11REFERIRE LAREGULAMENT 26/05/2003
ART. 11REFERIRE LAOG 42 29/08/1995
ART. 14REFERIRE LAHG 106 07/02/2002
ART. 14REFERIRE LANORMA 07/02/2002
ART. 16REFERIRE LALEGE 363 21/12/2007
ART. 16REFERIRE LAOG 42 29/08/1995
ART. 16REFERIRE LAOG (R) 21 21/08/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 426 15/04/2014
ActulREFERIT DEORDIN 474 28/03/2014
ActulREFERIT DEORDIN 137 16/04/2014
ActulREFERIT DESENTINTA 122 12/05/2013
ActulAPROBAT DEORDIN 1594 17/12/2009
ActulCONTINUT DEORDIN 1594 17/12/2009

privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme tehnice stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obţinute băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare în vederea comercializării, sistemul de evidenţă a materiilor prime, producţiei şi cantităţilor comercializate, precum şi autorităţile responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de către operatorii din domeniu.
 + 
Articolul 2(1) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.(2) Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca atare sau în amestec la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt următoarele:a) fructe şi/sau părţi de fructe, cu excepţia strugurilor, provenite din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană;b) produse apicole;c) must sau/şi must concentrat sau/şi must concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din produsele agricole prevăzute la alin. (2) lit. a).(3) Producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, din alte produse agricole decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice de producere pentru fiecare produs în parte de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată.
 + 
Articolul 3(1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisă.(2) Concentraţia alcoolică în volume dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, în momentul punerii în consum, trebuie să provină în totalitate ca urmare a fermentaţiei alcoolice a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).
 + 
Articolul 4(1) În vederea îmbunătăţirii sau corectării caracteristicilor organoleptice ale băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este permisă utilizarea aditivilor alimentari: coloranţi, conservanţi, acidifianţi, îndulcitori alimentari, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cu condiţia de a nu modifica natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi pentru a înşela consumatorul.(2) Aromatizarea este permisă cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale şi/sau plante aromatice ori mirodenii, cu excepţia aromelor de struguri, fără a denatura gustul, natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi.
 + 
Articolul 5Pentru producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, adaosul de apă, eventual distilată sau demineralizată, este permis cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului şi calitatea acesteia să fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu. După caz, se poate utiliza apa minerală naturală care se încadrează în prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale 80/777/CEE .
 + 
Articolul 6Concentraţia alcoolică în volume dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:– minimum 1,2% vol. alcool în volume până la maximum 10% vol. alcool în volume pentru produsele fabricate din produsele agricole prevăzute la art. 2 alin. 2 lit. a);– minimum 10,1% vol. alcool în volume până la maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) şi c).
 + 
Articolul 7(1) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se comercializează sub denumirea "Băuturi alcoolice fermentate nedistilate".(2) Pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate, care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct este permisă utilizarea denumirii "băutură alcoolică fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului.(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivă a amestecurilor de fructe se pot comercializa sub denumirea "băutură alcoolică fermentată nedistilată din fructe".(4) Denumirea "băutură alcoolică fermentată nedistilată obţinută prin fermentarea exclusivă a merelor/perelor" poate fi înlocuită cu denumirea "cidru" de mere/pere.(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole, pot purta denumirea "hidromel".
 + 
Articolul 8La obţinerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt permise următoarele practici:a) amestec – constă în operaţiunea de a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi produse agricole admise la utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);b) cupaj – constă în operaţiunea de a pune în proporţii diferite două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie.
 + 
Articolul 9Amestecul între diferitele produse agricole, în vederea obţinerii băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate face numai în cadrul aceleiaşi grupe de produse agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).
 + 
Articolul 10(1) Registrul special de evidenţă va conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii:a) produsul agricol admis la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analiză;b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;c) aditivi alimentari (conservanţi, acidifianţi, arome, îndulcitori şi alţi aditivi) şi cantităţile utilizate;d) denumirea sub care se comercializează băutura;e) loturile de produs finit rezultate (numărul lotului şi data fabricării).(2) Fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişa tehnică, buletin de analiză şi proba-martor.(3) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, vor elibera licenţe de fabricaţie operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse prevăzute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul menţionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime prevăzute la art. 2 alin. (2), ţinând în acest sens un registru de evidenţă pentru fiecare operator economic şi categorie de produs în parte.
 + 
Capitolul IIProducerea, etichetarea şi comercializarea + 
Articolul 11(1) Producerea, îmbutelierea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.(2) Fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, republicată, în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie pentru domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanţii vor prezenta pentru fiecare produs menţionat în prezentele norme tehnice modelul de etichetă şi contraetichetă, după caz, a produsului, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspecţiile tehnice pentru agricultură, cu consultarea prealabilă a comisariatelor regionale pentru protecţia consumatorilor.
 + 
Articolul 12Spaţiile de producţie în care se realizează, se depozitează şi se îmbuteliază băuturile definite în prezentele norme tehnice sunt locaţii distincte, utilizate în exclusivitate pentru producerea acestei categorii de băuturi, fiind altele decât cele utilizate pentru producerea, condiţionarea şi îmbutelierea vinului.
 + 
Articolul 13Comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, se face numai în formă îmbuteliată, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.
 + 
Articolul 14(1) Etichetarea băuturilor se va face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, următoarele elemente obligatorii:a) denumirea sub care este vândut produsul care va fi inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 10 milimetri;b) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii determinată în momentul introducerii în fabricaţie;c) volumul net;d) concentraţia alcoolică care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul "% vol." şi poate fi precedată de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 5 milimetri;e) data durabilităţii minimale pentru băuturile fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;f) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;g) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;h) numărul lotului şi data îmbutelierii;i) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare;j) denumirea "băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi completată cu menţiunea "conţinut de zaharuri", urmată de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să conţină cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei categorii de calitate ori învechire sau orice altă combinaţie a acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase cu denumire definită ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicaţii geografice, care pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii ori pot fi confundate cu prezentarea completă sau parţială a unui vin ori produs vitivinicol a cărui descriere este stabilită prin normele legale în vigoare.(3) Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea comercială, mărcile comerciale utilizate, volumul net, concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot conţine cuvinte care reprezintă ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri, unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), unui termen, desen sau element figurativ uzitat în domeniul vitivinicol (de exemplu: "cramă", "castel", "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podişul", "mustărie", "pivniţa", "premiat" etc.), unei categorii de calitate ori învechire, unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formă şi mărime.(4) Elementele obligatorii de etichetare prevăzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie să fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.(5) În sistemul de etichetare este permisă numai reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi, din cultura ori flora spontană, sau a părţilor vegetale ale acestora din care au fost obţinute băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice.(6) În cazul băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decât berea şi vinul, nu se însoţeşte sau asociază cu termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", marca", "gust".
 + 
Capitolul IIIVerificare şi control + 
Articolul 15(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi controlează modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de către operatorii din domeniu, în funcţie de atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare fiecărei instituţii.(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului, însoţită de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analiză şi a probei-martor.
 + 
Articolul 16Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor şi de Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se realizează de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecărei instituţii.
 + 
Anexa ––la normele tehnice––––––Producător ………… CUI (CNP) …………………Unitatea de producţie (judeţ/localitate) …………..Licenţa nr./data ………………………………..REGISTRUL SPECIAL DE EVIDENŢĂa băuturilor alcoolice fermentate nedistilateDenumirea produsului ……………………

  Nr. crt. Denu- mirea produ- sului agricol admis Furni- zor Docu- ment(e) de prove- nienţă a produ- selor agricole Canti- tatea (mii litri, to etc.) Nr. buletin analiză materii prime Conţinut în zaharuri fermen- tescibile (g/U.M.) Aditivi alimentari utilizaţi Produs finit rezultat Denumirea comercială a produsului Obser- vaţii
  Denumirea/ cantitatea Denumirea/ cantitatea Denumirea/ cantitatea Denumirea/ cantitatea Denumirea/ cantitatea Nr. lot/ Data fabri- caţiei Cantitatea (mii l) Concentraţia alcoolică  (° vol. alcool %)
  Dobân- dită Totală
  1.                                  
  2.                                  
  3.                                  
  4.                                  
  5.                                  
  6.                                  

    Întocmit: Verificat:    ──────── ─────────    Nume ………….. Nume ………………….    Prenume ……….. Prenume ……………….    Funcţia ……….. Funcţia ……………….                                Data ………………….                                Semnătura şi ştampila …..–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x