NORME TEHNICE din 14 decembrie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 37 din 13 ianuarie 2022
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 347 14/12/2021
ART. 20REFERIRE LAHOTARARE 842 11/08/2021 ART. 5
ART. 21REFERIRE LAHOTARARE 842 11/08/2021 ART. 6
ART. 22REFERIRE LAHOTARARE 842 11/08/2021 ART. 7
ART. 22REFERIRE LAORDIN 292 15/10/2021
ART. 22REFERIRE LAREGULAMENT 15/10/2021
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 347 14/12/2021
ActulCONTINUT DEORDIN 347 14/12/2021
ActulREFERIT DEORDIN 347 14/12/2021
ART. 2REFERIT DEORDIN 366 14/12/2022
ART. 9REFERIT DEORDIN 366 14/12/2022
ART. 12REFERIT DEORDIN 366 14/12/2022





Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 347 din 14 decembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 37 din 13 ianuarie 2022.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezentele norme tehnice stabilesc reguli pentru aplicarea obligatorie a grilelor Uniunii Europene pentru clasificarea carcaselor de porcine, cerințe pentru prezentarea carcaselor, proceduri de cântărire, de marcare/etichetare a carcaselor, metode pentru clasificarea carcaselor prin estimarea conținutului de carne macră din greutatea carcasei în scopul stabilirii unor prețuri de piață comparabile, precum și reguli pentru înregistrarea și raportarea rezultatelor tehnice de clasificare și a prețurilor de piață pentru carcasele de porcine, în baza națională de date a clasificării.
 + 
Capitolul IIClasificarea carcaselor de porcine + 
Articolul 2(1)Grila utilizată în Uniunea Europeană pentru clasificarea carcaselor de porci, menționată la art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, se aplică în conformitate cu punctul B.II din anexa IV la același regulament și este cerință obligatorie pentru toate abatoarele autorizate sanitar-veterinar în care se sacrifică porcine, clasificându-se toate carcasele cu greutatea caldă cuprinsă între 50 kg și 120 kg, cu excepția carcaselor animalelor de reproducție: vieri, vieruși și scroafe.(2)Grila de clasificare nu se aplică la carcasele de porcine care aparțin raselor locale Bazna și Mangalița, întrucât clasificarea omogenă și standardizată a carcaselor nu este posibilă din cauza compoziției anatomice a corpurilor porcinelor respective, conform prevederii art. 2 alin. (2) lit. b) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1.182 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii.
 + 
Articolul 3(1)Clasificarea carcaselor de porcine definită la punctul B.II din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 se efectuează în abator de către clasificatorul carcase, la momentul cântăririi, respectiv al determinării greutății calde a carcasei de porcine prezentate standard, așa cum este descrisă la art. 9 alin. (1).(2)Clasificarea carcaselor de porcine se poate efectua, prin excepție de la alin. (1), înainte de cântărirea acestora, numai în cazul în care condițiile tehnice din abatoare impun acest lucru. (3)Conform prevederilor art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.182/2017, clasificarea carcaselor de porcine este efectuată în abator prin utilizarea unor metode de clasificare autorizate, numai de clasificatori care au un certificat de absolvire a unui curs de formare profesională/program de specializare, care sunt înregistrați în baza națională de date a clasificării și au atestat de clasificator carcase porcine și dețin autorizație de clasificare a carcaselor de porcine.(4)În sensul prezentelor norme tehnice, carcasele de porcine prezentate standard se clasifică în funcție de conținutul estimat de carne macră în carcasă și sunt împărțite în următoarele clase de calitate în conformitate cu clasificarea definită la alin. (1), astfel:

Clasa Procentul de carne macră din greutatea carcasei
S 60% sau mai mult
E 55% sau peste, dar să nu depășească 60%
U 50% sau peste, dar să nu depășească 55%
R 45% sau peste, dar să nu depășească 50%
O 40% sau peste, dar să nu depășească 45%
P sub 40%

(5)Clasele de clasificare a carcaselor de porcine nu se împart în subclase. + 
Articolul 4(1)Pentru toate carcasele de porci sacrificați în toate abatoarele se întocmesc obligatoriu, individual, de către clasificatorii carcase, rapoarte de clasificare a carcaselor de porcine. (2)Rapoartele de clasificare a carcaselor de porcine se întocmesc folosind aplicațiile specifice ale sistemului informatic și conțin obligatoriu informații despre toate carcasele porcilor sacrificați, încadrate în următoarele categorii:a)C – carcase care se clasifică, pentru care se înregistrează greutatea, grosimea slăninii, grosimea mușchiului, conținutul de carne macră estimat și clasele de calitate. În această categorie sunt incluse carcasele de porci castrați și femele, cu greutatea caldă finală între 50 kg și 120 kg;b)X – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse carcasele animalelor de reproducție: vieri, vieruși și scroafe, ale căror carcase au greutatea caldă finală între 50 kg și 120 kg, toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mare de 120 kg, precum și carcasele care provin de la sacrificarea porcinelor din rasele locale Bazna și Mangalița;c)T – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mică de 50 kg. + 
Articolul 5(1)Regulile de clasificare a carcaselor de porcine, respectiv stabilirea locului de efectuare a măsurătorilor, prin folosirea metodelor cu echipamente de clasificare cu sondă optică, prevăzute în anexa nr. 1, și regulile pentru verificările efectuate cu acul de control sunt următoarele: a)locul de inserție a sondei în carcasă este între coastele 3 și 4. Orice inserție a sondei în afara locului menționat se consideră eroare;b)distanța de la linia mediană a coloanei vertebrale (ca urmare a secționării carcasei în semicarcasă) la punctul de intrare a sondei trebuie să fie de 7 cm, cu o toleranță admisă de +/– 1 cm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare;c)distanța de la linia mediană a coloanei vertebrale la punctul de ieșire a sondei trebuie să fie de 4 cm, cu o toleranță admisă de +/- 1 cm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare;d)unghiul de inserare a sondei în carcasă este de 90°, cu o toleranță admisă de +/– 15°. Orice depășire a mărimii unghiului de inserare în afara limitelor menționate se consideră eroare.(2)Limita procentului de erori admise la clasificarea carcaselor de porcine prin metodele de clasificare cu echipamente cu sondă optică/eșantionul de control de 40 de carcase este de 20%.
 + 
Articolul 6(1)Regulile de clasificare a carcaselor de porcine, respectiv stabilirea locului de efectuare a măsurătorilor, prin folosirea metodei de clasificare Zwei Punkte, cu rigla, prevăzută în anexa nr. 2, sunt următoarele:a)regulile pentru verificări efectuate cu rigla, pe carcasa caldă:– grosimea slăninii (incluzând șoriciul) se măsoară în milimetri, deasupra mușchiului Gluteus medius, determinată la minimum, cu o toleranță admisă de +/– 2 mm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare;– grosimea mușchiului se măsoară în milimetri, în linie dreaptă pe carcasă, reprezentând distanța dintre canalul medular și vârful anterior al mușchiului Gluteus medius, cu o toleranță admisă de +/– 3 mm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare;b)regulile pentru verificări efectuate cu rigla, pe carcasa rece:– grosimea slăninii (incluzând șoriciul) se măsoară în milimetri, deasupra mușchiului Gluteus medius, determinată la minimum, cu o toleranță admisă de +/– 3 mm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare;– grosimea mușchiului se măsoară în milimetri, în linie dreaptă pe carcasă, reprezentând distanța dintre canalul medular și vârful anterior al mușchiului Gluteus medius, cu o toleranță admisă de +/– 5 mm. Orice depășire a limitelor menționate se consideră eroare.(2)Limita procentului de erori admise la clasificarea carcaselor prin metoda de clasificare Zwei Punkte, în cazul verificărilor efectuate pe carcasa caldă/eșantionul de control de 40 de carcase, este de 20%.(3)Limita procentului de erori admise la clasificarea carcaselor prin metoda de clasificare Zwei Punkte, în cazul verificărilor efectuate pe carcasa rece/eșantionul de control de 40 de carcase, este de 20%.
 + 
Capitolul IIIConținutul estimat de carne macră al carcaselor de porcine + 
Articolul 7(1)Autorizarea metodelor de clasificare pentru carcasele de porcine se realizează conform prevederilor art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1.182/2017.(2)Clasificarea carcaselor de porcine, respectiv încadrarea în clasele de calitate prin estimarea conținutului de carne macră din greutatea carcaselor de porc se efectuează folosind obligatoriu:a)metodele și echipamentele de clasificare cu sondă optică, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 1, în toate abatoarele și obligatoriu în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent; b)metoda Zwei Punkte (ZP) cu rigla, astfel cum este prevăzută în anexa nr. 2, doar în abatoarele care au sacrificat sub 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent.(3)Prin excepție, în cazul defectării echipamentului de clasificare cu sondă optică într-un abator în care s-au sacrificat peste 200 de porci în medie anuală, este permisă folosirea metodei Zwei Punkte, numai pentru o perioadă de maximum 30 de zile lucrătoare de la data defectării echipamentului de clasificare cu sondă optică, cu condiția ca această dată să fie notificată, în scris, inspecției clasificare carcase zonale și comisiei de clasificare a carcaselor.
 + 
Capitolul IVPrezentarea carcaselor de porcine + 
Articolul 8(1)În sensul prezentelor norme tehnice, conform pct. B.I din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, „carcasa de porc“ reprezintă corpul unui porc după sacrificare, sângerare și eviscerare, întreg sau secționat de-a lungul liniei mediane.(2)Conform pct. B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, „carcasa de porc“ se prezintă fără limbă, păr, ongloane, organe genitale, osânză, rinichi și diafragmă.
 + 
Articolul 9(1)Abatoarele au obligația să realizeze prezentarea de referință a carcasei de porc, denumită în continuare prezentare standard, respectând următoarele cerințe pentru fasonarea carcasei:a)asomarea, înjunghierea și sângerarea se fac în conformitate cu normele sanitar-veterinare;b)eviscerarea se face prin îndepărtarea organelor conținute în cavitatea toracică și abdominală: laringele, esofagul, traheea, plămânii, inima, osânza, splina, ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul și grăsimea din jurul epiplonului, intestinele și grăsimea din jurul intestinelor, pilierii diafragmatici, diafragma;c)limba se îndepărtează cu mușchii aferenți, dar evitându-se o decupare excesivă;d)vena jugulară, ganglionii limfatici și cheagurile de sânge se îndepărtează;e)organele genitale se îndepărtează cu mușchii aferenți, dar evitându-se o decupare excesivă;f)rectul se îndepărtează cu mușchii aferenți, dar evitându-se o decupare excesivă;g)părul se îndepărtează după opărire;h)ongloanele se îndepărtează după opărire.(2)Semicarcasa de porc se obține prin separarea simetrică a caracasei, pe linia mediană a capului și a fiecărei vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale și prin mijlocul sternului și simfizei ischiopubiene.(3)Prezentarea standard a carcaselor de porcine este cerință obligatorie pentru toate abatoarele la momentul cântăririi și al clasificării carcaselor pe cârligul de abator, iar greutatea caldă a carcasei nu se ajustează prin aplicarea factorilor de corecție. (4)În scopul stabilirii unor prețuri de piață comparabile, prezentarea carcaselor de porcine se realizează fără a aduce atingere pct. B.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 și nu se permite înlăturarea de pe carcase a altor porțiuni decât cele prevăzute la alin. (1) înaintea cântăririi, a clasificării și a marcării carcaselor, cu excepția cazurilor în care se aplică cerințe sanitar-veterinare, respectiv excizii și/sau confiscări ale unor porțiuni din carcasă.(5)În cazul în care, după finalizarea clasificării carcasei, se îndepărtează șoriciul, este obligatorie menținerea pe carcasă, prin decupare, a porțiunii de șorici pe care este marcată clasa de calitate.
 + 
Capitolul VCântărirea carcaselor de porcine + 
Articolul 10(1)Potrivit prevederilor art. 7 alin. (3) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.182/2017, carcasele de porc prezentate standard se cântăresc cât mai curând posibil după sacrificare și nu mai târziu de 45 de minute de la înjunghierea animalului.(2)Greutatea carcasei care trebuie luată în considerare pentru raportarea prețului de piață este greutatea rece a carcasei de porc care corespunde greutății calde a carcasei prezentate standard cu o deducere de 2%.(3)Nu se aplică reduceri sau creșteri cu alte unități procentuale, față de cele prevăzute la alin. (2), pentru calcularea greutății carcasei reci. + 
Articolul 11(1)Abatoarele au obligația să efectueze cântărirea individuală, la cald, a carcaselor de porcine, să țină o evidență a acestor greutăți și să înmâneze clasificatorului, în ordinea sacrificării animalelor, pe loturi de animale, lista cu greutățile la cald ale carcaselor, inclusiv a greutății porțiunilor de carcasă rezultate în urma exciziilor și/sau confiscărilor sanitar-veterinare, astfel încât acestea să fie înregistrate corect în raportul de clasificare. (2)Abatoarele trebuie să aloce și să aplice pe carcasă un număr de sacrificare (serial secvențial) care să stabilească ordinea de intrare la sacrificare a porcilor, în vederea identificării individuale a carcaselor și asigurării trasabilității.(3)Pentru respectarea prevederilor de la alin. (1), abatoarele au obligația să ia măsuri pentru înlăturarea cauzelor care pot influența corectitudinea cântăririi și greutății carcasei, respectiv:a)verifică echipamentele de cântărire, conform normelor metrologice în vigoare, având obligația de a solicita efectuarea verificării metrologice periodice și de a deține declarația de conformitate a cântarului și buletinul de verificare metrologică periodică a cântarului;b)dispun măsuri pentru repararea imediată a cântarului, în cazul funcționării incorecte a acestuia, de către un organism autorizat, iar până la funcționarea în parametri normali va utiliza un alt cântar care permite determinarea corectă a greutății carcaselor;c)înregistrează corect greutatea cârligelor de abator și răspunde de scăderea, în mod corect, a greutății acestora din greutatea carcaselor în momentul cântăririi carcaselor. În cazul în care abatorul dispune de mai multe tipuri constructive de cârlige, acestea vor fi, obligatoriu, sortate și folosite grupat. Nu se admite folosirea intercalată a cârligelor de diferite tipuri constructive și nici a cârligelor de același tip constructiv care datorită uzurii sau altor motive prezintă greutăți diferite (+/– 0,1 kg).(4)Prin decizia personalului sanitar-veterinar din abator, se efectuează, după caz, excizii și/sau confiscări din carcasă, din motive sanitar-veterinare. Aceste excizii/confiscări sunt considerate:a)din vina abatorului, când sunt din cauza:(i)manevrelor defectuoase de pe linia de sacrificare, care duc la contaminarea parțială a diferitelor părți anatomice din carcasă;(ii)manevrelor defectuoase de transport al animalelor, în cazul efectuării transportului de către abator, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariția unor hemoragii interne și hematoame în carcasă etc.;b)din vina furnizorului, când sunt din cauza manevrelor defectuoase de transport al animalelor, în cazul efectuării transportului de către furnizor, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariția unor hemoragii interne și hematoame sau la existența unor abcese în carcasă, sau din alte cauze produse în perioada de creștere și îngrășare în ferme.(5)Exciziile și/sau confiscările sanitar-veterinare rezultate din vina abatorului sunt cântărite și comunicate obligatoriu în scris, de către abator, clasificatorului. Documentul conține: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot și mențiunea [(abator +), greutatea porțiunii de carcasă excizată/confiscată …… (kg)]. Greutatea acestora este completată în raportul de clasificare, este adăugată la greutatea cântărită a carcasei din momentul clasificării și este luată în calcul pentru stabilirea greutății finale a carcasei și plata furnizorului.(6)Exciziile și/sau confiscările sanitare-veterinare rezultate din vina furnizorului sunt cântărite și comunicate obligatoriu în scris, de către abator, clasificatorului. Documentul conține: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot și mențiunea [(– abator), greutatea porțiunii de carcasă excizată/confiscată …… (kg)]. Greutatea acestora este completată în raportul de clasificare și nu se ia în calcul pentru stabilirea greutății finale a carcasei și plata furnizorului.(7)Documentele prevăzute la alin. (5) și (6) trebuie păstrate atașat rapoartelor de clasificare aferente, în arhiva abatorului.
 + 
Capitolul VI Marcarea/Etichetarea carcaselor de porcine + 
Articolul 12(1)Marcarea carcaselor de porcine prezentate standard se efectuează la momentul clasificării acestora de către clasificator.(2)Carcasele de porci sunt marcate prin ștampilare, cu literă majusculă care desemnează clasa de calitate a carcasei sau procentul care exprimă conținutul de carne macră estimat, prevăzut la punctul B.II din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013. (3)Marcajul se aplică cu ștampila, obligatoriu, pe suprafața exterioară a fiecărei semicarcase de porcine.(4)Marcajul aplicat trebuie să fie clar lizibil și să fie efectuat cu cerneală indelebilă, netoxică și rezistentă la căldură.(5)Este admisă și utilizarea de etichete, care pot fi aplicate pe suprafața exterioară sau interioară a carcasei, dar cu condiția să fie clar lizibile, protejate împotriva manipulării frauduloase și bine fixate pe carcase. (6)Cerințele suplimentare privind marcarea carcaselor de porcine sunt următoarele:a)semicarcasele se marchează pe șoriciul pulpei;b)literele sau cifrele trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 2 cm;c)semicarcasele pot avea marcaje cu indicații care să precizeze greutatea rece a carcasei care corespunde greutății calde a carcasei prezentate standard cu o deducere de 2%.(7)Este obligatoriu să se aplice un marcaj cu rezultatul clasificării, prin ștampilare sau prin etichetare, pe carcasele de porcine.
 + 
Capitolul VII Înregistrarea prețului de piață al carcaselor de porcine + 
Articolul 13(1)Prețul porcilor la intrarea în abator se stabilește prin liberă negociere și consens între furnizorul/producătorul de porci vii și abator. (2)Prețul menționat la alin. (1) include și valoarea organelor comestibile neprocesate și a resturilor animale, respectiv păr, ongloane, sânge.
 + 
Articolul 14Abatorul are obligația să înregistreze prețurile, așa cum au fost negociate, în formularul de comunicare a prețului, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3, astfel:a)pentru lotul de porci vii proveniți din tranzacțiile comerciale, când furnizorul/producătorul de animale și abatorul negociază un preț în lei/kg carcasă sau în lei/kg porc viu și stabilesc ca lotul de porci vii să se plătească în funcție de procentul estimat de carne macră corespunzător claselor de calitate (S, E, U, R, O, P) ale sistemului de clasificare a carcaselor:(i)se negociază un preț pentru categoriile de carcase care se clasifică (C), corespunzător fiecărei clase de calitate (S, E, U, R, O, P);(ii)se negociază un preț pentru categoriile de carcase care nu se clasifică (X);(iii)se negociază un preț pentru categoriile de carcase care nu se clasifică (T);b)pentru lotul de porci vii proveniți din tranzacțiile comerciale, când furnizorul/producătorul de animale și abatorul negociază un preț forfetar în viu pentru tot lotul de porci vii și stabilesc să se plătească un preț unic/kg viu, se negociază același preț pentru toate categoriile de carcase incluse în raportul de clasificare, (C), (X) și (T), indiferent de rezultatele clasificării carcaselor și încadrării lor în clasele de calitate (S, E, U, R, O, P);c)pentru lotul de porci vii proveniți din producția proprie a fermelor abatorului sau pentru porcii proveniți din prestări de servicii de sacrificare, prețul este cel declarat de către proprietarul animalelor, înainte de livrarea porcilor la abator;d)pentru toate loturile de porci vii, abatorul poate decide să aplice o grilă de bonificații/penalizări ale prețului pentru un interval optim de greutate a carcaselor, cu condiția ca această grilă să fie comunicată furnizorului/producătorului de animale odată cu negocierea prețurilor pentru loturile de porci vii care fac obiectul unei tranzacții comerciale.
 + 
Articolul 15(1)Abatorul are obligația să înmâneze clasificatorului formularul de comunicare a prețului, sub semnătură proprie, înainte de începerea clasificării carcaselor.(2)Clasificatorul are obligația de a înregistra prețurile în aplicația informatică specifică numai din formularul de comunicare a prețului în vederea întocmirii raportului de clasificare și raportării acestor prețuri în baza de date a agenției de clasificare a carcaselor, dacă este angajat sau colaborator al acesteia, sau în baza națională de date a clasificării, dacă este clasificator carcase independent.
 + 
Articolul 16(1)Formularul de comunicare a prețului este editat de abator, sub forma unui carnet cu număr și serie tipărite, care conține file autocopiative. Fila originală se înmânează clasificatorului înainte de începerea clasificării, iar fila autocopiativă rămâne atașată carnetului, în arhiva abatorului.(2)Este interzisă orice modificare pe formularul de comunicare a prețului, de către clasificatorul carcase sau de către abator, ulterior clasificării carcaselor și întocmirii raportului de clasificare, fără o justificare prealabilă și fără acordul inspecției clasificare carcase zonale și al Comisiei de clasificare a carcaselor.
 + 
Articolul 17(1)În raportul de clasificare, prețurile pentru carcasele din lotul de porci vii încadrate în categoria de carcase clasificate (C) se înregistrează corespunzător procentului estimat de carne macră al fiecărei clase de calitate a sistemului (S, E, U, R, O, P) și se calculează pentru fiecare clasă de calitate în funcție de prețurile și, după caz, de procentele de bonificații/penalizări pentru intervalul optim de greutate a carcasei, comunicate de abator prin formularul de comunicare a prețului.(2)În raportul de clasificare, prețurile pentru carcasele din lotul de porci vii încadrate în categoria de carcase neclasificate (X) și (T) se înregistrează, se evidențiază separat și se calculează în funcție de prețul pentru fiecare categorie, comunicat de abator prin formularul de comunicare a prețului.(3)În raportul de clasificare, prețurile pentru carcasele din lotul de porci vii încadrate în categoriile de carcase clasificate (C) și neclasificate (X) și (T) se înregistrează cu un preț unic/kg carcasă dacă abatorul comunică, prin formularul de comunicare a prețului, un preț forfetar în viu pentru întreg lotul de porci.  + 
Articolul 18Înregistrarea prețurilor de piață pentru carcasele de porcine, în baza națională de date a clasificării, pe baza grilelor utilizate în Uniunea Europeană menționate la art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 se referă la carcasele de porcine cu greutatea cuprinsă în intervalul 50 kg și 120 kg și la clasele de calitate S, E, U, R, O, P.
 + 
Capitolul VIIIRaportarea prețului de piață al carcaselor de porcine + 
Articolul 19(1)Prețul de piață raportat al carcaselor de porci este prețul la poarta abatorului, care exprimă valoarea carcasei clasificate, fără TVA, potrivit documentelor justificative privind vânzarea și cumpărarea animalelor.(2)Prețul prevăzut la alin. (1) se exprimă pe 100 kg de carcasă prezentată standard, cântărită pe cârlig la abator.(3)Greutatea carcasei luată în considerare pentru stabilirea și raportarea prețului de piață este greutatea rece, așa cum este definită la art. 10 alin. (2).(4)Pe baza prețurilor carcaselor de porc clasificate înregistrate în rapoartele de clasificare din toate abatoarele care sacrifică porcine, în săptămâna de raportare, corespunzătoare perioadei luni-duminică a fiecărei săptămâni, se întocmesc rapoartele naționale de prețuri.(5)Rapoartele naționale de prețuri se întocmesc prin aplicarea metodologiilor de calcul doar prețurilor individuale ale carcaselor de porcine care au format obiectul unei tranzacții comerciale între abator și furnizorul/producătorul de animale și care au greutatea cuprinsă între 60 și 120 kg, distribuite în clasele de calitate ale sistemului național de clasificare S, E, U, R, O, P.(6)Prețurile de piață notificate săptămânal către DG-AGRI Bruxelles, în fiecare zi de miercuri, până la ora 12,00 (ora Bruxelles-ului), se referă la prețurile carcaselor de minimum 60 kg și mai puțin de 120 kg încadrate în clasele de calitate S și E, înregistrate în săptămâna anterioară celei în care sunt notificate.
 + 
Capitolul IX Responsabilități + 
Articolul 20Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021 privind modul de organizare și funcționare a Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, abatoarele respectă următoarele:a)asigură permanent pe linia de sacrificare condiții optime, un spațiu destinat clasificatorului carcase pentru desfășurarea activității de clasificare a carcaselor, pentru folosirea echipamentelor de clasificare cu sondă optică, după caz, precum și pentru înregistrarea datelor de identificare și a rezultatelor tehnice de clasificare în vederea respectării prevederilor de la art. 3 alin. (1) și (2); b)anunță clasificatorului carcase, în scris (fax, e-mail), programul de realizare a sacrificărilor de porcine, indicând ora și data, și se asigură că acesta ajunge să fie prezent în abator odată cu începerea sacrificărilor pentru a se respecta perioada de 45 de minute dintre înjunghierea animalului și cântărirea/clasificarea carcaselor, prevăzută la art. 7 alin. (3) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.182/2017;c)înregistrează prețurile negociate pentru fiecare lot de porci vii cu fiecare furnizor/producător de animale și completează toate datele de identificare prevăzute în formularul de comunicare a prețului;d)înmânează clasificatorului carcase, înainte de începerea clasificării și de întocmirea raportului de clasificare, următoarele documente care trebuie să conțină date conforme cu realitatea:(i)formularul de comunicare a prețului pentru fiecare lot de animale, așa cum este reglementat la art. 16;(ii)lista cu greutățile la cald ale carcaselor de porcine prezentate standard, în ordinea sacrificării/lot de carcase, inclusiv documentele cu greutățile exciziilor și/sau confiscărilor sanitar-veterinare, așa cum sunt descrise la art. 11 alin. (1) și (4)-(7);e)asigură fasonarea corectă a carcaselor de porcine, astfel încât să respecte modul de prezentare standard a carcasei, așa cum este descrisă la art. 8 și 9;f)efectuează corect cântărirea la cald a carcasei, așa cum este descrisă la art. 11 alin. (3);g)se asigură că prestatorii serviciilor de clasificare a carcaselor cu care au încheiat contractul aplică metodele corespunzătoare de clasificare a carcaselor, așa cum este prevăzut la art. 7 alin. (2) și (3), precum și în anexele nr. 1 și 2; h)mențin în arhivă, ordonate cronologic, pentru fiecare lot de carcase de porcine clasificate, următorul set de documente: raportul de clasificare, factura fiscală pentru plata animalelor, avizul de însoțire a lotului de animale, listingul complet pe care îl generează echipamentele de clasificare cu sondă optică, pe suport hârtie sau în format electronic, lista cu greutățile la cald ale carcaselor și/sau, după caz, formularul cu greutățile la cald ale carcaselor și măsurătorile de clasificare când se clasifică carcasele prin metoda Zwei Punkte, documentele cu greutatea exciziilor și/sau confiscărilor efectuate de personalul sanitar-veterinar, formularul de comunicare a prețului, respectiv carnetul cu fila autocopiativă;i)înmânează raportul de clasificare, editat de clasificator, tuturor furnizorilor/producătorilor de porci.
 + 
Articolul 21(1)Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021, precum și pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, agenția de clasificare a carcaselor respectă următoarele:a)poate încheia și contracte de colaborare cu clasificatori carcase porcine pentru a presta acest serviciu în abatoarele care au sacrificat până la 100 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent;b)asigură aplicarea obligatorie a metodelor corespunzătoare de clasificare a carcaselor de porcine la abatoarele cu care are încheiate contracte de prestări servicii, astfel încât în aceste abatoare să se clasifice numai așa cum este prevăzut la art. 7 alin. (2) și (3), precum și în anexele nr. 1 și 2;c)menține în arhivă, ordonate cronologic, pentru fiecare lot de carcase de porcine clasificate de fiecare clasificator carcase angajat sau colaborator, următorul set de documente: raportul de clasificare, listingul complet pe care îl generează echipamentele de clasificare cu sondă optică, pe suport hârtie sau în format electronic, lista cu greutățile carcaselor la cald și/sau, după caz, formularul cu greutățile la cald ale carcaselor și cu măsurătorile de clasificare când se clasifică carcasele prin metoda de clasificare Zwei Punkte, formularul de comunicare a prețului, fila originală a carnetului;d)se asigură că toți clasificatorii carcase angajați și colaboratori respectă cerințele prevăzute la art. 22.(2)În cazul semnalării oricăror neconcordanțe între realitate și detaliile înscrise în raportul de clasificare întocmit de un clasificator carcase angajat sau colaborator, ulterior transmiterii fișierelor electronice cu date în baza națională de date sau înmânării raportului furnizorului/producătorului de animale, agenția de clasificare a carcaselor notifică în scris/prin e-mail conducerea abatorului, inspectorul zonal pentru clasificarea carcaselor și comisia de clasificare a carcaselor pentru solicitarea permisiunii de a efectua eventuale corecturi, dacă acest lucru mai este posibil, sau pentru comunicare și asigurarea transparenței.
 + 
Articolul 22(1)Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021, pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, pentru înregistrarea rezultatelor tehnice de clasificare și prețurilor carcaselor, precum și pentru întocmirea rapoartelor de clasificare, clasificatorul carcase respectă următoarele:a)este prezent în abator odată cu începerea sacrificării animalelor;b)este în posesia documentelor prevăzute la art. 20 lit. c), înainte de începerea clasificării carcaselor de porcine și de întocmirea raportului de clasificare;c)înainte de începerea clasificării efectuează 3 măsurători de verificare cu testul de control al echipamentului de clasificare cu sondă optică, astfel încât acestea să fie imprimate pe listingul echipamentului de clasificare. Se asigură că rezultatul obținut și afișat pe displayul aparatului este cel menționat de către producătorul echipamentului și se încadrează în limitele toleranței admise;d)refuză efectuarea clasificării carcaselor de porcine cu un echipament de clasificare cu sondă optică defect în abatoarele în care există această obligativitate și respectă, în acest caz, prevederile art. 7 alin. (2) și (3);e)efectuează clasificarea carcaselor de porcine, aplică corect grilele de clasificare, așa cum sunt descrise la art. 2-6 și folosește numai metodele de clasificare a carcaselor corespunzătoare, așa cum sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2;f)marchează carcasele, conform prevederilor art. 12;g)descarcă listingul complet, generat de echipamentul de clasificare cu sondă optică, după efectuarea clasificării, în baza proprie de date, pentru arhivare și face o copie electronică sau pe suport hârtie pentru arhiva abatorului. Se realizează obligatoriu, pentru arhivare, și o copie de siguranță pe un alt suport electronic;h)înregistrează în aplicația specifică a sistemului informatic datele cuprinse în raportul de clasificare, respectând prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 292/2021 pentru aprobarea regulamentului și metodologiei de colectare, de înregistrare, de prelucrare și raportare a rezultatelor de clasificare a carcaselor, a prețurilor acestora și a unor categorii de animale vii, pe specii, în baza națională de date a clasificării, prin intermediul sistemului informatic, precum și modalitatea de obținere a aplicațiilor informatice specifice de înregistrare și raportare a datelor și a parolei securizate de acces în sistemul informatic, furnizate de Comisia de clasificare a carcaselor;i)în cazul în care observă că sunt erori de fasonare a carcaselor realizate de abator și există carcase care nu sunt prezentate standard, anunță conducerea abatorului pentru remedierea acestora și, în cazul în care nu sunt remediate deficiențele, completează obligatoriu rubrica observații din raportul de clasificare, cu mențiunile referitoare la abaterile de la această prezentare;j)în cazul în care observă că sunt erori de cântărire a carcaselor realizate de abator și/sau există porțiuni de excizii/confiscări sanitar-veterinare din carcase care nu sunt cântărite de abator pentru a fi înregistrate, anunță conducerea abatorului pentru remedierea acestora și, în cazul în care nu sunt remediate deficiențele, completează obligatoriu rubrica observații din raportul de clasificare, cu mențiunile corespunzătoare;k)înregistrează în aplicația informatică prețul comunicat de abator, conform formularului de comunicare a prețului, astfel încât valoarea finală a carcaselor să fie calculată automat de aplicația informatică;l)întocmește individual raportul de clasificare a carcaselor de porcine, în maximum 24 de ore de la sacrificarea animalelor;m)verifică cu atenție toate detaliile înscrise în raportul de clasificare înainte de a-l semna, astfel încât în baza națională de date a clasificării să fie transmise date corecte, răspunzând în mod direct de orice înregistrare de date neconforme cu realitatea.(2)Clasificatorii carcase independenți mențin în arhivă, ordonate cronologic, pentru fiecare lot de carcase de porcine clasificate, următorul set de documente: raportul de clasificare, listingul complet pe care îl generează echipamentele de clasificare cu sondă optică, pe suport hârtie sau în format electronic, formularul cu greutățile carcaselor la cald și/sau, după caz, formularul cu greutățile la cald ale carcaselor și cu măsurătorile de clasificare când se clasifică carcasele prin metoda de clasificare Zwei Punkte, formularul de comunicare a prețului, fila originală a carnetului.(3)În cazul semnalării oricăror neconcordanțe între detaliile înscrise în raportul de clasificare și realitate, ulterior transmiterii fișierelor electronice cu date în baza națională de date sau înmânării raportului furnizorului/producătorului de animale, clasificatorul carcase independent notifică în scris/prin e-mail conducerea abatorului, inspectorul zonal pentru clasificarea carcaselor și Comisia de clasificare a carcaselor pentru solicitarea permisiunii de a efectua eventuale corecturi.
 + 
Articolul 23Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.
 + 
Anexa nr. 1la normele tehnice
METODE ȘI ECHIPAMENTE
de clasificare a carcaselor de porcine cu sondă optică
a)FAT-O-MEATER (FOM)1.Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).2.Aparatul este dotat cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conține o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 și 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.3.Conținutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:Y = 60,26989 – 0,81506 x X1, + 0,20097 x X2,unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X1 = grosimea slăninii (incluzând șoriciul) în milimetri, măsurată la distanța de 7 cm de linia mediană, între a treia și a patra ultimă coastă;X2 = grosimea mușchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia și a patra ultimă coastă.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 și 120 kg.4.Metoda se poate aplica în toate abatoarele și obligatoriu în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent.b)OPTIGRADE-PRO (OGP)1.Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).2.Aparatul este dotat cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, care conține o fotodiodă sensibilă la infraroșii (Siemens) și un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 și 110 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conținut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.3.Conținutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:Y = 61,21920 – 0,77665 x X1, + 0,15239 x X2,unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X1 = grosimea slăninii (incluzând șoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia și a patra ultimă coastă;X2 = grosimea mușchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia și a patra ultimă coastă.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 și 120 kg.4.Metoda se poate aplica în toate abatoarele și obligatoriu în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent.
 + 
Anexa nr. 2la normele tehnice
Metoda Zwei Punkte
Metoda Zwei Punkte (ZP) cu rigla
1.Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul riglei.2.Conținutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:Y = 50,89767 – 0,70985 x X1 + 0,26457 x X2,unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X1 = grosimea slăninii (incluzând șoriciul) în milimetri, deasupra mușchiului Gluteus medius, determinată la minimum;X2 = grosimea mușchiului în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular și vârful anterior al mușchiului Gluteus medius.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 și 120 kg.3.Metoda se poate aplica doar în abatoarele care au sacrificat sub 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent și, prin excepție, numai pentru o perioadă de 30 de zile în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul de clasificare precedent, în cazul defectării unui echipament de clasificare cu sondă optică.
 + 
Anexa nr. 3la normele tehnice
FORMULAR
de comunicare a prețului pentru carcasele înregistrate în raportul de clasificare
Nr. …………… Seria …………../Data: ……………….

Abator:
C.U.I.
Cod abator A.N.S.V.S.A.
Data sosirii animalelor în abator: Data sacrificării animalelor:
Furnizor Producător
Denumire
C.U.I./C.N.P.:
Cod exploatație A.N.S.V.S.A.
Tatuaj lot:
Număr porci:
Kg lot porci vii:
Proveniența porcilor
Tranzacții comerciale Cumpărați din țară [ ]Cumpărați intracomunitar/import [ ] Producție proprie [ ]Prestări servicii [ ]
* Preț porci ale căror carcase se clasifică C lei/kg carcasă lei/kg porc viu
S (≥ 60)
E (55%–59,9%)
U (50%–54,9%)
R (45%–49,9%)
O (40%–44,9%)
P (<40%)
* Preț porci ale căror carcase nu se clasifică X lei/kg carcasă lei/kg porc viu
T lei/kg carcasă lei/kg porc viu
Se aplică grilă de bonificații/penalizări pentru greutate. DA [ ] NU [ ]
Limita inferioară de greutate a carcasei (C)
Limita superioară de greutate a carcasei (C)
* % Penalizare carcase sub limita inferioară de greutate a carcasei (C)
* % Penalizare carcase peste limita superioară de greutate a carcasei (C)
* % Bonificații pentru intervalul optim (C)
* Preț forfetar/lot porci vii lei/total lot: lei/kg porc viu

* Informații confidențiale folosite numai pentru întocmirea raportului de clasificare.
Reprezentant abator
Numele și prenumele
…………………………
Semnătura și ștampila
…………………………
Clasificator carcase
Numele și prenumele
…………………………
Număr atestat clasificator carcase
…………………………
Număr autorizație clasificator carcase
…………………………
Semnătura și ștampila
…………………………

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x