NORME TEHNICE din 11 iunie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 554 din 10 august 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 766 16/12/2009
ActulABROGAT DEORDIN 1594 17/12/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 8REFERIRE LAHG 106 07/02/2002
ART. 8REFERIRE LAHG 106 07/02/2002 ART. 1
ART. 9REFERIRE LAHG (R) 530 07/06/2001
ART. 11REFERIRE LALEGE 363 21/12/2007
ART. 11REFERIRE LAOG 42 29/08/1995
ART. 11REFERIRE LAOG (R) 21 21/08/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 766 16/12/2009
ActulABROGAT DEORDIN 1594 17/12/2009
ActulAPROBAT DEORDIN 334 11/06/2009
ActulCONTINUT DEORDIN 334 11/06/2009

privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentele norme tehnice definesc originea, termenii utilizaţi şi stabilesc autorităţile responsabile cu verificarea şi controlul respectării prevederilor privind producerea, comercializarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.(2) Prezentele norme tehnice nu se aplică băuturilor alcoolice fermentate nedistilate fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezentele norme tehnice.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentelor norme tehnice, băutura alcoolică fermentată nedistilată este obţinută în exclusivitate prin fermentarea următoarelor materii prime agricole:– fructe şi/sau părţi de fructe din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană (afine, agrişe, coacăze, mure, zmeură, cătină, coarne, măceşe, porumbe etc.);– produse apicole;– must de mere/pere sau alte fructe, must concentrat de mere/pere sau alte fructe, must concentrat rectificat de mere/pere sau alte fructe, în proporţie de minimum 50% din produsul final.(2) La fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate pot fi utilizate materiile prime agricole ca atare sau în amestec.(3) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisă.(4) Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate prevăzute în prezentele norme tehnice a vinului şi/sau a mustului de struguri şi/sau a mustului de struguri parţial fermentat şi/sau a mustului proaspăt oprit din fermentaţia alcoolică şi/sau a subproduselor vitivinicole rezultate din prelucrarea vinurilor este interzisă.(5) Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate a alcoolului etilic, distilatelor, rachiurilor sau a băuturilor spirtoase, definite conform Regulamentului (CE) nr. 110/2008 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.576/89 al Consiliului, este interzisă.(6) Aromatizarea cu substanţe aromatizante naturale şi/sau cu produse aromatizante naturale şi/sau cu substanţe aromatizante identice cu cele naturale, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, precum şi aromatizarea cu mirodenii şi/sau cu plante aromatice, cu excepţia aromelor de struguri, sunt permise.(7) Utilizarea apei eventual distilată sau demineralizată este permisă cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului; calitatea acesteia trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu.(8) Utilizarea unuia sau mai multor conservanţi, acidifianţi, coloranţi şi îndulcitori alimentari, în limite admise legal şi în sensul îmbunătăţirii sau corectării caracteristicilor organoleptice, este permisă, justificându-se tehnologic utilizarea, cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului.(9) Concentraţia alcoolică în volume dobândită este de minimum 1,2% în volume şi maximum 15% în volume, alcoolul provenind exclusiv din fermentaţia materiilor prime agricole prevăzute la art. 2 alin. (1).(10) Denumirea "băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi completată cu menţiunea "conţinut de zaharuri", urmată de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.
 + 
Articolul 3Registrul special de evidenţă va conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii:a) tipul de materie primă agricolă sau de produs agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analiză;b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;c) aromele şi cantităţile utilizate;d) aditivi alimentari (conservanţii, acidifianţii, îndulcitorii şi alţi aditivi) şi cantităţile utilizate;e) denumirea sub care se comercializează băutura;f) loturile de produs finit rezultate; fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişă tehnică, buletin de analiză, probă-martor.
 + 
Articolul 4(1) Băuturile obţinute în conformitate cu prevederile prezentelor norme tehnice se denumesc "băuturi alcoolice fermentate nedistilate".(2) Pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct sau a unui produs prevăzut la art. 2 alin. (1) este permisă utilizarea denumirii "băutură alcoolică fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului sau al produsului agricol.(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea mai multor fructe se pot comercializa sub denumirea de "băutură alcoolică fermentată nedistilată din fructe".(4) Denumirea de "băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi înlocuită cu denumirea de "cidru", urmată de denumirea fructului, atunci când produsul este obţinut prin fermentarea merelor şi/sau perelor.(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole, pot purta denumirea de "hidromel".
 + 
Articolul 5(1) Obţinerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, prin amestecul sau combinarea mai multor băuturi fermentate este permisă prin:a) amestec – operaţiunea care constă în a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi tip de materie primă;b) combinare (cupajare) – operaţiunea care constă în punerea împreună a două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie (băuturi alcoolice fermentate nedistilate din fructe).(2) Sunt interzise amestecul şi/sau cupajarea între diferitele băuturi prevăzute la art. 2 alin. (1).
 + 
Capitolul IIProducere şi comercializare + 
Articolul 6(1) Producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, care nu corespund prevederilor prezentelor norme tehnice, este interzisă.(2) Spaţiile de producţie, utilajele şi instalaţiile în care se realizează, se depozitează şi se îmbuteliază băuturile definite în prezentele norme tehnice trebuie să fie de uz alimentar şi să corespundă reglementărilor în vigoare.(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, produse în conformitate cu prezentele norme tehnice, vor fi încadrate în Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/1987 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 7Comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, sub alte denumiri decât cele prevăzute în prezentele norme tehnice sau prin asociere de termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust" sau sub alte denumiri asemănătoare celor prevăzute în prezentele norme tehnice, ori în Regulamentul (CEE) nr. 479/2008 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 , a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 , a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.392/86 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 , în Regulamentul (CE) nr. 110/2008 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 39/16 din 13 februarie 2008, ori în Regulamentul (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu amendamentele şi modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 149 din 14 iunie 1991, este interzisă.
 + 
Capitolul IIIEtichetarea şi îmbutelierea + 
Articolul 8(1) Etichetarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice se face cu respectarea art. 1 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi în mod obligatoriu, următoarele elemente:a) denumirea sub care este vândut produsul, care va fi inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 10 milimetri;b) denumirea grupei de băuturi, cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de minimum 10 milimetri;c) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii determinată în momentul introducerii în fabricaţie;d) volumul net;e) concentraţia alcoolică, care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul "% vol." şi poate fi precedată de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 5 milimetri;f) data durabilităţii minimale pentru băuturile fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;g) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;h) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;i) data îmbutelierii;j) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" la anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să conţină cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv al unei categorii de calitate ori învechire sau orice altă combinaţie a acestor semne ori cuvinte identice sau similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase cu denumire definită ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, care:– pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii cărora le sunt adresate;– pot fi confundate de către consumatorii cărora le sunt destinate cu prezentarea completă sau parţială a unui vin a cărui descriere este stabilită prin dispoziţii speciale.(3) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net, concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot conţine cuvinte care reprezintă denumirea unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), a unei categorii de calitate sau învechire (de exemplu: superior, extra, fin, extrafin etc.), a unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formă şi mărime.(4) Elementele obligatorii de etichetare prevăzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care să nu permită ştergerea, să nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.(5) Denumirea comercială, mărcile comerciale utilizate, precum şi orice informaţie înscrisă pe etichetele băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, definite în prezentele norme tehnice, nu trebuie să cuprindă cuvinte precum "cramă", "castel" "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podişul", "mustărie", "pivniţa", "premiat", desene, elemente figurative sau orice altă combinaţie a acestora, precum şi orice alt înscris, utilizate pentru descrierea şi prezentarea unui vin, vin aromatizat, a unei băuturi pe bază de vin, băuturi spirtoase cu denumire definită sau a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie, a unei categorii de calitate, indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată; nu pot fi folosite cuvinte sau părţi de cuvinte folosite în denumirea soiurilor de vin, precum Sauvignon, Muscat, Ottonel, Fetească, Regală, Alba, Blanc, Busuioacă, Busuioc, Galbenă, Golden, Noir, Negru, Grasa şi altele.(6) Reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi din cultura ori flora spontană sau a părţilor vegetale ale acestora ori a materiilor prime agricole din care au fost obţinute băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, pe etichetă, contraetichetă, banderole sau pe alte materiale de promovare, se face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.(7) Reprezentarea grafică a strugurilor, viţei-de-vie sau a părţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau pe alte materiale de promovare este interzisă.
 + 
Articolul 9Comercializarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice se face numai în formă îmbuteliată, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri, în conformitate cu reglementările în vigoare privind preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală IML 8-01 „Preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum”, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul IVVerificare şi control + 
Articolul 10(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi controlează materiile prime agricole utilizate la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, spaţiile de producţie, ambalare şi depozitare, conform prevederilor legale în vigoare.(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului însoţite de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analiză şi a probei-martor.
 + 
Articolul 11Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, de Legea nr. 363/2007 şi de Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se realizează de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecărei instituţii.
 + 
Anexa ──────la normele tehnice──────────────────Judeţul ………………………………………………Producător ……………………………………………Licenţa nr. …………………………………………..Cantitatea anuală ……………………………………..REGISTRU SPECIAL DE EVIDENŢĂa băuturilor alcoolice fermentate nedistilateDenumirea produsului* ……………………………

  Nr. crt. Denu- mirea mate- riilor prime agricole folosite ** Fur- nizor Documentele care atestă provenienţa materiilor prime agricole Can- ti- tatea (to) Nr. buletin analiză materii prime Concentraţia alcoolică (° vol. alcool %) Îndulcitori (kg) Acidi- fianţi (kg) Conser- vanţi (kg) Arome – canti- tatea (kg) Produs finit rezultat Producţie expediată lunar din lot (mii l) Observaţii
  Dobândită Totală Zaharuri *** Miere Must fructe Nr. lot Canti- tatea (mii l) Concentraţia alcoolică (° vol. alcool %)
  Dobândită Totală
  1.                                      
  2.                                      
  3.                                      
  4.                                      
  5.                                      
  6.                                      

____________* Situaţia se completează pentru fiecare lot.** Anual se face inventarul stocurilor materiilor prime agricole, îndulcitorilor, acidifianţilor, conservanţilor, aromelor, coloranţilor şi al produselor finite.*** Adaosul de zaharuri ca îndulcitor este permis conform art. 2 alin. (8) şi cu respectarea art. 2 alin. (3) din normele tehnice.    Întocmit: Verificat:    ───────── ──────────    Nume …………………….. Nume ……………………..    Prenume ………………….. Prenume …………………..    Funcţia ………………….. Funcţia …………………..____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x