NORME SPECIFICE Nr. 2295 din 18 aprilie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CERCETARII SI TEHNOLOGIEI nr. 637/7 mai 1996FONDUL PROPRIETATII DE STAT nr. 20/294/06 mai 1996AGENTIA NATIONALA PENTRU PRIVATIZARE nr. 2.295/18 aprilie 1996
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 102 din 20 mai 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 55 02/02/1998
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOG 25 11/08/1995 ART. 23
ART. 2REFERIRE LAHG 887 01/11/1995
ART. 2REFERIRE LALEGE 55 15/06/1995
ART. 2REFERIRE LALEGE 58 14/08/1991
ART. 3REFERIRE LALEGE 77 01/08/1994
ART. 8REFERIRE LALEGE 55 15/06/1995
ART. 10REFERIRE LANORMA 1 19/10/1995
ART. 11REFERIRE LALEGE 77 01/08/1994
ART. 11REFERIRE LALEGE 58 14/08/1991 ART. 48
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 55 02/02/1998

privind privatizarea societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Normele specifice privind privatizarea societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare sunt elaborate de către Ministerul Cercetării şi Tehnologiei, Fondul Proprietăţii de Stat şi Agenţia Naţionala pentru Privatizare, în temeiul art. 23 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/1995.
 + 
Articolul 2(1) Vînzarea acţiunilor societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare, existente sau care se vor înfiinţa, aferente cotei din capitalul social deţinut de Fondul Proprietăţii de Stat, către persoane fizice şi/sau juridice, române sau străine, se va face în condiţiile Legii nr. 58/1991 privind privatizarea societăţilor comerciale şi în condiţiile Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare şi cu respectarea dispoziţiilor prezentelor norme.(2) Pentru societăţile comerciale de cercetare-dezvoltare care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995 sunt aplicabile dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 887/1995 şi ale normelor metodologice, anexa la aceasta hotărâre, cu privire la societăţile comerciale din categoria a 3-a.
 + 
Articolul 3Asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare, constituite în conformitate cu Legea nr. 77/1994 privind asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societăţilor comerciale care se privatizează, pot participa la cumpărarea de acţiuni ale societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare.
 + 
Capitolul 2Pregătirea societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare pentru vânzarea de acţiuni + 
Articolul 4Având în vedere caracterul strategic al activităţii de cercetare-dezvoltare şi condiţiile specifice în care se reorganizează acest domeniu, vânzarea acţiunilor societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare se face de către Fondul Proprietăţii de Stat pe baza avizului comun al Ministerului Cercetării şi Tehnologiei şi al ministerului de resort sau al organismului de coordonare, în care vor fi precizate următoarele elemente:a) respectarea obiectivelor sectoriale stabilite de Guvern în privatizarea societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare;b) preluarea în sectorul public a informaţiilor, a documentelor şi a altor bunuri de interes naţional, acumulate până la data privatizării;c) evidentierea şi a elementelor necorporale care vor fi avute în vedere la stabilirea preţului de vînzare al acţiunilor;d) volumul de investiţii preconizat, care să asigure viabilitatea societăţii comerciale;e) păstrarea profilului de baza al societăţii comerciale, pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data privatizării;f) măsuri de protecţie socială a salariaţilor.
 + 
Articolul 5(1) În aplicarea prevederilor art. 4 lit. b) din prezentele norme, societăţile comerciale de cercetare-dezvoltare au obligativitatea de a transmite avizatorilor (Ministerul Cercetării şi Tehnologiei şi ministerul de resort sau organismul de coordonare) lista informaţiilor, documentaţiilor şi a altor bunuri de interes naţional acumulate până la data privatizării. Avizatorii vor verifica corectitudinea listelor şi, după caz, vor dispune completarea acestora.(2) Declaraţiile incomplete sau incorecte vor atrage răspunderea juridică.
 + 
Articolul 6Listele prevăzute la art. 5 din prezentele norme vor conţine:– informaţii, inclusiv planuri, harti, alte documentaţii privind mediul natural, naţional sau local (informaţii ecologice, geologice, marine, meteorologice, sanitare şi altele asemenea);– documentaţii privind lucrări de structura, infrastructura şi suprastructura, construcţii de utilitate publică, reţele de transport şi distribuţie, cai de comunicaţie şi reţele publice de telecomunicaţii, capacităţi de stocare, cheiuri, diguri, sisteme de irigatie, amenajări funciare de interes naţional;– documentaţii privind licentele achiziţionate;– lucrări de investiţii de interes public sau la agenţi economici;– orice alte informaţii şi documentaţii de interes naţional, indiferent de suport, modul de înregistrare sau copiere utilizat;– alte bunuri de interes public naţional sau local.
 + 
Articolul 7Informaţiile, documentaţiile şi bunurile prevăzute la art. 6 se depun la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, desemnate în acest scop de către Ministerul Cercetării şi Tehnologiei şi de către organul coordonator, sau se păstrează în custodia societăţii comerciale privatizate, în temeiul unor clauze speciale prevăzute în contractul de vînzare-cumpărare de acţiuni.
 + 
Articolul 8în cazul societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare cuprinse în Lista societăţilor comerciale care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995 cu modificările ulterioare, prevederile art. 5 şi 6 din prezentele norme se aplică până la data adunărilor generale ale acţionarilor, organizate în condiţiile art. 16 alin. (1) din Legea nr. 55/1995.
 + 
Capitolul 3Vînzarea acţiunilor + 
Articolul 9Determinarea preţului minim de vînzare al acţiunilor se va face având în vedere următoarele:a) imobilizarile corporale înscrise în bilanţ;b) imobilizarile necorporale înscrise în bilanţ;c) imobilizarile necorporale specifice, de tipul: brevete, licenţe, know-how, marca, calitatea şi structura personalului, documentaţia specifică deţinută în proprietate, evaluate conform practicilor internaţionale, corelat cu poziţia şi contribuţia societăţii comerciale de cercetare-dezvoltare la patrimoniul ştiinţific.
 + 
Articolul 10La vânzarea cu plata în rate a acţiunilor societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare se pot acorda facilităţi de plată conform Normelor metodologice nr. 1/1995, elaborate în aplicarea art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1995.
 + 
Articolul 11Asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare, constituite în conformitate cu Legea nr. 77/1994, vor beneficia şi de condiţiile preferenţiale prevăzute la art. 48 din Legea nr. 58/1991.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 12Prezentele norme se aplică şi în cazul vinzarii de părţi sociale la societăţile comerciale de cercetare-dezvoltare cu răspundere limitată.
 + 
Articolul 13Cheltuielile ocazionate de vânzarea acţiunilor societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare, efectuate potrivit prezentelor norme, se suporta de către Fondul Proprietăţii de Stat.Ministrul cercetării şi tehnologiei,Doru Dumitru PaladePreşedintele Consiliului de administraţieal Fondului Proprietăţii de Stat,Emil Dima Preşedintele Agenţiei Naţionalepentru Privatizare,Iacob Zelenco–––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x