NORME SPECIFICE din 21 noiembrie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APARARII NATIONALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.223 bis din 5 decembrie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 256 21/11/2024
ART. 6REFERIRE LAORDIN 2021 17/12/2013
ART. 6REFERIRE LAORDIN 1917 12/12/2005
ART. 6REFERIRE LAANEXA 12/12/2005
ART. 66REFERIRE LAORDIN 64 10/04/2024
ART. 66REFERIRE LAINSTRUCTIUNI 10/04/2024
ART. 66REFERIRE LAORDONANTA (R) 121 28/08/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 256 21/11/2024
ActulCONTINUT DEORDIN 256 21/11/2024
ActulREFERIT DEORDIN 256 21/11/2024





Notă
Aprobate prin ORDIN nr. M.256 din 21 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.223 din 5 decembrie 2024.
 + 
Capitolul IDispoziții generale1.1.Obiectul contabilității + 
Articolul 1Unitățile militare din Ministerul Apărării Naționale ai căror comandanți/șefi/directori au calitatea de ordonatori de credite, denumiți în continuare ordonatori de credite, care gestionează valori materiale și bănești, indiferent de sursa de finanțare a cheltuielilor, și care au prevăzut în statele de organizare compartiment financiar-contabil, au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară pe baza normelor și reglementărilor elaborate de Ministerul Finanțelor, cu particularitățile stabilite prin prezentul set de reguli. + 
Articolul 2(1)Contabilitatea este o activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoașterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obținute din activitatea desfășurată.(2)În acest scop, contabilitatea trebuie să asigure înregistrarea cronologică și sistematică, prelucrarea, publicarea și păstrarea informațiilor cu privire la poziția financiară, performanța financiară și alte informații referitoare la activitatea desfășurată, atât pentru cerințele interne ale acestora, cât și în relațiile cu debitorii și creditorii financiari și comerciali, clienții, furnizorii, instituțiile publice și alți utilizatori.(3)Contabilitatea asigură ordonatorului principal, secundar sau terțiar de credite informații cu privire la execuția bugetelor de venituri și cheltuieli, patrimoniul aflat în administrare, precum și pentru întocmirea contului de execuție bugetară. + 
Articolul 3Unitățile militare prevăzute la art. 1 au obligația să conducă contabilitatea în partidă dublă. + 
Articolul 4(1)Înregistrarea în contabilitate a principalelor operațiuni și a operațiunilor specifice sunt cuprinse în Monografia contabilă privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operațiuni, având la bază Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin ordin al ministrului finanțelor, precum și Planul de conturi pentru unitățile militare din Ministerul Apărării Naționale, aprobate prin dispoziții/proceduri ale șefului Direcției generale financiar-contabile.(2)Conturile prevăzute în Planul de conturi pentru unitățile militare din Ministerul Apărării Naționale sunt dezvoltate în conturi analitice. În funcție de necesitățile de cunoaștere proprii acestea pot fi dezvoltate, prin adăugarea de analitice în grupe de două caractere alfa-numerice în continuarea acestora.(3)În Ministerul Apărării Naționale evidența contabilă este organizată în contabilitate sintetică și contabilitate analitică și se ține pe formularele prevăzute în prezentele norme. + 
Articolul 5Contabilitatea sintetică se organizează în scopul întocmirii balanței de verificare sintetică care este principalul instrument pe baza căruia se întocmesc situațiile financiare. + 
Articolul 6(1)Contabilitatea analitică a conturilor sintetice de gradul III se completează cu următoarele informații: cod sector, sursă de finanțare, clasificație venituri (capitol, subcapitol, paragraf), clasificație funcțională cheltuieli (capitol, subcapitol, paragraf) și clasificație economică cheltuieli (titlu, articol, alineat), potrivit anexei nr. 2 "Dezvoltarea conturilor sintetice în conturi analitice în scop de raportare a Balanței de verificare la Ministerul Finanțelor", prevăzută în Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 2.021/2013 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.917/2005, cu modificările și completările ulterioare.(2)Contabilitatea analitică se organizează pentru ținerea evidenței detaliate a cheltuielilor, veniturilor, capitalurilor, activelor fixe, stocurilor, conturilor de trezorerie/instituții de credit, creanțelor și datoriilor.
 + 
Articolul 7Pentru asigurarea la nivelul Ministerului Apărării Naționale a unei imagini fidele a înregistrării cheltuielilor și veniturilor, capitalurilor, creanțelor și datoriilor și pentru raportarea unitară a datelor de către toți ordonatorii de credite, înregistrările în contabilitate se fac având în vedere monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operațiuni.
1.2.Organizarea și conducerea contabilității + 
Articolul 8(1)Răspunderea pentru organizarea și conducerea contabilității revine fiecărui ordonator de credite.(2)Ordonatorul de credite trebuie să asigure, potrivit legii, condițiile necesare pentru organizarea și conducerea corectă și la zi a contabilității, organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de activ și de pasiv, precum și valorificarea rezultatelor acesteia, respectarea regulilor de întocmire a situațiilor financiare, depunerea la termen a acestora la organele în drept, păstrarea documentelor justificative, a registrelor și situațiilor financiare.
 + 
Articolul 9(1)În Mini sterul Apărării Naționale contabilitatea se organizează și se conduce în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare și să dețină certificatul de atestare a cunoștințelor în domeniul Sistemului European de Conturi. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcția de director economic sau contabil-șef se înțelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare și care are atribuții privind conducerea contabilității unității militare.(2)Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-șef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcție, împreună cu personalul din subordine.
 + 
Articolul 10La instituirea stării de urgență, a stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, organizarea și conducerea contabilității se asigură conform prevederilor legale în vigoare în timp de pace.
1.3.Moneda și cursul de înregistrare + 
Articolul 11Contabilitatea în Ministerul Apărării Naționale se ține în limba română și în moneda națională. Contabilitatea operațiunilor efectuate în valută se ține atât în moneda națională, cât și în valută.
1.4.Documentele justificative1.4.1.Generalități privind documentele justificative + 
Articolul 12(1)Unitățile militare consemnează operațiunile economico-financiare în momentul efectuării lor în documente justificative pe baza cărora se fac înregistrări în jurnale, fișe și alte documente contabile, după caz.(2)Documentele care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în condițiile în care furnizează toate informațiile prevăzute de normele legale în vigoare.
 + 
Articolul 13(1)Orice operațiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.(2)Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat și aprobat, precum și a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.
 + 
Articolul 14(1)Documentele financiar-contabile utilizate în Ministerul Apărării Naționale sunt prevăzute în Nomenclatorul documentelor financiar-contabile elaborat de Ministerul Finanțelor.(2)Modelele documentelor financiar-contabile pot fi adaptate în funcție de specificul și necesitățile unităților militare, cu condiția respectării conținutului minimal de informații și a normelor de întocmire și utilizare a acestora, prin norme specifice de întocmire și utilizare a acestora, elaborate de Direcția generală financiar-contabilă și aprobate prin ordin al ministrului apărării naționale.
 + 
Articolul 15Unitățile militare asigură un regim intern de numerotare a documentelor financiar- contabile înainte de întocmirea acestora, astfel:a)ordonatorul de credite, prin ordin de zi pe unitate, stabilește o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuții privind alocarea și gestionarea numerelor aferente;b)fiecare document va avea un număr de ordine și/sau o serie, după caz, ce trebuie să fie atribuit(ă) în regim secvențial, stabilit(ă) de unitatea militară. În alocarea numerelor se va ține cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;c)unitățile militare vor emite proceduri proprii de stabilire și/sau alocare de numere ori serii, după caz, pentru fiecare exercițiu financiar (la începutul exercițiului financiar, documentele financiar-contabile se vor înregistra începând cu nr. 01). Exemplu: pentru carnet chitanțier, înainte de utilizare se înscrie pe fiecare filă seria F (F- compartiment financiar) și nr. de la 01 la 50, 50-100, 101-150 ș.a.m.d., iar pentru foi volante – ex. aviz de însoțire a mărfii, seria CL (CL- prescurtarea de la gestiunea carburanți lubrifianți) și nr. 01 la începutul fiecărui an la 01+n pe măsura emiterii.
 + 
Articolul 16(1)În documentele financiar-contabile nu sunt admise ștersături, modificări și nici lăsarea de spații libere între operațiunile înscrise în acestea sau file lipsă.(2)Erorile materiale din documentele întocmite manual, se corectează prin tăierea cu o linie a textului sau a cifrei greșite, concomitent înscriindu-se alături textul sau cifra corectă.(3)Corectarea se face în toate exemplarele documentului și se confirmă prin semnătura persoanei care a întocmit/corectat documentul, menționându-se și data efectuării corecturii.(4)În cazul documentelor financiar-contabile la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza cărora se primește, se eliberează sau se justifică numerarul, ori al documentelor pentru care normele de utilizare prevăd asemenea restricții, documentul întocmit greșit se anulează și se anexează la documentul de corecție sau rămâne în carnetul respectiv.(5)La corectarea documentului justificativ în care se consemnează operațiuni de predare-primire a valorilor materiale și a activelor fixe este necesară confirmarea, prin semnătură, atât a predătorului, cât și a primitorului.(6)În cazul completării documentelor prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, corecturile sunt admise numai înainte de prelucrarea și validarea acestora. Operațiunile aferente în listele de erori, anulări sau completări (pe baza cărora se fac modificări în fișiere sau în baza de date a entității) trebuie să fie efectuate de persoanele împuternicite de conducerea entității.(7)În cazul constatării erorilor în documentele operate prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, corectarea datelor poate fi realizată numai dacă modificările produse nu afectează datele din documentele emise ulterior datei corecției. În cazul în care corectarea erorilor din documente afectează datele înregistrate ulterior corecției, operațiunea din documentul ce conține erori se stomează și se face înregistrarea corectă, prin emiterea noilor documente care urmează fluxul de semnare și aprobare, după caz.
1.4.2.Forma de înregistrare în contabilitate + 
Articolul 17(1)La unitățile militare, forma de înregistrare în contabilitate a operațiunilor economico-financiare este "maestru-șah simplificat".(2)Contabilitatea sintetică se ține pe "Fișe de cont pentru operațiuni diverse", deschise pentru fiecare cont sintetic prevăzut în planul de conturi.(3)Contabilitatea analitică se ține cu ajutorul formularelor comune (fișa de cont pentru operațiuni diverse deschisă pentru fiecare cont analitic corespunzător contului sintetic) și cu ajutorul formularelor specifice folosite în acest scop (fișa de cont analitic pentru valori materiale deschisă pentru fiecare cont de stocuri, lista de evidență a activelor fixe și Situația amortizărilor pe luna… pentru active fixe).(4)Înregistrările în contabilitate se fac pe baza documentelor justificative, respectiv a notelor de contabilitate.(5)Operațiunile economico-financiare efectuate pe parcursul exercițiului bugetar se înregistrează cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor după data de întocmire sau de intrare a acestora în unitate și sistematic, în conturi sintetice și analitice, atât în debitul cât și în creditul conturilor prevăzute în planul de conturi.(6)Înregistrarea operațiunilor în contabilitatea sintetică și analitică se face cel mai târziu în ziua lucrătoare următoare efectuării operațiunilor sau la primirea documentelor justificative de către structura financiar-contabilă.
1.4.3.Registrele de contabilitate + 
Articolul 18Registrele de contabilitate obligatorii în unitățile militare sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar și Cartea mare. + 
Articolul 19Documentele contabile (registre, jurnale, fișe, note etc.) care servesc la prelucrarea, centralizarea și înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare consemnate în documentele justificative, întocmite manual sau prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, trebuie să cuprindă elemente cu privire la:a)denumirea unității militare;b)data întocmirii documentului contabil;c)felul, numărul și data documentului justificativ;d)sumele corespunzătoare operațiunilor efectuate;e)conturile sintetice și analitice debitoare și creditoare;f)semnătura persoanelor responsabile cu întocmirea și verificarea documentelor contabile. + 
Articolul 20(1)Registrul-jurnal este un document contabil obligatoriu de înregistrare cronologică și sistematică a modificării elementelor de activ și de pasiv ale instituției.(2)Operațiunile de aceeași natură, realizate în același loc de activitate, pot fi recapitulate într-un document centralizator, denumit jurnal-auxiliar, care stă la baza înregistrării în Registrul-jurnal.(3)Unitățile militare pot utiliza jurnale auxiliare pentru operațiunile de casă și bancă, decontările cu furnizorii, situația încasării-achitării facturilor etc. Acestea pot înregistra în Registrul-jurnal sumele centralizate pe conturi, preluate din aceste jurnale.(4)În condițiile conducerii contabilității cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, fiecare operațiune economico-financiară se înregistrează prin conturile contabile dezvoltate conform normelor Ministerului Finanțelor în mod cronologic, după data de întocmire sau de intrare a documentelor în unitate.(5)Registrul-jurnal se editează ori de câte ori este nevoie, iar paginile vor fi numerotate pe măsura editării lor. Fiecare dosar de cheltuieli va conține Registrul-jurnal aferent perioadei de înregistrare a documentelor respective. + 
Articolul 21(1)Registrul-inventar este un document contabil obligatoriu în care se înregistrează toate elementele de activ și de pasiv aflate în unitate, pe baza inventarierii faptice a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii grupate după natura lor, conform posturilor din bilanț.(2)Elementele de activ și de pasiv înscrise în Registrul-inventar au la bază listele de inventariere sau alte documente care justifică conținutul acestora.
 + 
Articolul 22(1)Cartea mare este un registru contabil obligatoriu în care se înregistrează lunar și sistematic, prin regruparea conturilor, existența și mișcarea elementelor de activ și de pasiv, la un moment dat.(2)În Ministerul Apărării Naționale registrul Cartea mare este înlocuit cu Fișa de cont pentru operațiuni diverse.
 + 
Articolul 23Fișa de cont pentru operațiuni diverse:a)servește la ținerea contabilității sintetice a operațiunilor economico-financiare și analitice a conturilor de clienți, debitori, furnizori, creditori etc;b)se întocmește într-un exemplar, de compartimentul financiar-contabil, pentru fiecare cont sintetic și se dezvoltă pe conturi analitice;c)se completează la începutul exercițiului financiar, pe baza soldurilor de la sfârșitul exercițiului financiar precedent, iar în cursul exercițiului financiar, pe baza documentelor justificative referitoare la operațiunile intervenite.
 + 
Articolul 24La sfârșitul fiecărei luni, în fișele de cont pentru operațiuni diverse se totalizează rulajele pe luna respectivă și cumulat de la începutul anului, în vederea întocmirii balanței de verificare a conturilor analitice sau a situațiilor de solduri, iar în fișele de cont sintetic se face totalul cumulat al rulajului pe debit și credit, precum și soldul contului, în vederea întocmirii balanței de verificare a conturilor sintetice.
1.4.4.Balanța de verificare + 
Articolul 25(1)Balanța de verificare este documentul contabil utilizat pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operațiunilor efectuate și controlul concordanței dintre contabilitatea sintetică și cea analitică, precum și principalul instrument pe baza căruia se întocmesc situațiile financiare anuale și raportările contabile stabilite potrivit legii.(2)La unitățile militare, balanțele de verificare sintetice se întocmesc lunar, iar balanțele de verificare analitice, cel mai târziu la sfârșitul perioadei pentru care se întocmesc situațiile financiare.(3)Balanța de verificare sintetică se întocmește pe baza datelor preluate din fișele de cont pentru operațiuni diverse deschise distinct pentru fiecare cont sintetic, iar balanța de verificare analitică pe baza fișelor de cont pentru operațiuni diverse și pe baza fișelor de cont analitic pentru valori materiale. + 
Articolul 26(1)Unitățile militare care sunt asigurate din punct de vedere financiar-contabil de către o altă unitate militară al cărei comandant/șef/director are calitatea de ordonator de credite, conduc contabilitatea până la nivel de balanță de verificare, Registrul-jurnal fiind întocmit de către aceste unități, cu condiția preluării, lunar, a datelor în evidența contabilă a unității care le asigură, prin preluarea în contabilitate a rulajelor debitoare și creditoare aferente perioadei de referință, pe fiecare cont sintetic dezvoltat în conturi analitice în scop de raportare a Balanței de verificare la Ministerul Finanțelor.(2)Sunt exceptate de la această obligație structurile care sunt asigurate din punct de vedere logistic și/sau administrativ prin unități militare specializate, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale sau al șefilor eșaloanelor militare care au competențe în acest sens.
1.4.5.Arhivarea, păstrarea și reconstituirea documentelor + 
Articolul 27(1)Registrele de contabilitate, documentele justificative, alte documente sau corespondențe întocmite sau primite în unitate, precum și situațiile financiare, se păstrează în unitățile militare potrivit prevederilor legale în vigoare.(2)Registrele de contabilitate, precum și documentele justificative se păstrează în arhivă, de regulă în forma lor originală, grupate în funcție de natura operațiunilor și în ordine cronologică, în cadrul exercițiului financiar la care acestea se referă.(3)Arhivarea documentelor contabile și a documentelor justificative trebuie să asigure păstrarea și consultarea acestora în termenele prevăzute de Indicatorul termenelor de păstrare pentru documentele Ministerului Apărării Naționale.(4)În cazul în care activitatea financiar-contabilă este ținută cu ajutorul programelor informatice, documentele financiar-contabile în format electronic se păstrează pe cel puțin două suporturi tehnice, pe durata termenelor prevăzute de legislația în vigoare, cu condiția ca datele înregistrate să poată fi listate în orice moment, în fUncție de necesitățile unității sau la cererea structurilor de audit/organelor de control.(5)Pentru bunurile materiale cu durata de viață mai mare decât termenele de păstrare a documentelor justificative, aceste documente se păstrează împreună cu documente tehnice în dosare separate până la data scoaterii din funcțiune/declașării bunurilor, respectiv până la data casării bunurilor. + 
Articolul 28(1)Unitățile militare păstrează și arhivează pe suport electronic sau pe suport hârtie formularele cu semnătură electronică calificată transmise prin sistemul național de raportare – Forexebug, recipisele aferente acestora, precum și toate rapoartele generate de sistem, pe durata prevăzută de legislația în vigoare.(2)Ordonatorul de credite stabilește prin proceduri operaționale proprii modul de descărcare și arhivare a formularelor cu semnătură electronică calificată transmise prin sistemul național de raportare – Forexebug, a recipiselor aferente acestora, a tuturor rapoartelor generate de sistem, precum și persoanele desemnate.
 + 
Articolul 29(1)Pentru a putea fi înregistrate în contabilitate, operațiunile economico-financiare trebuie să fie justificate cu documente originale, întocmite sau reconstituite potrivit normelor legale în vigoare.(2)Reconstituirea este obligatorie pentru documentele financiar-contabile pierdute, sustrase sau distruse, care se află în termenul de păstrare prevăzut de legea contabilității.(3)Procedura de reconstituire în cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii documentelor financiar- contabile se va finaliza în termen de maximum 30 de zile de la constatare iar, în caz de forță majoră, în termen de 90 de zile de la constatarea încetării acesteia. + 
Articolul 30(1)Orice persoană care constată pierderea, sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile are obligația să aducă la cunoștință, în scris, în termen de 24 de ore de la constatare, ordonatorului de credite situația constatată.(2)Ordonatorul de credite este obligat să numească imediat prin ordin de zi pe unitate o comisie, care să efectueze cercetarea cauzelor și împrejurărilor referitoare la pierderea, sustragerea ori distrugerea documentelor financiar-contabile și să asigure reconstituirea acestora.(3)Comisia este formată din cel puțin 3 persoane, din care una este președintele comisiei. Din comisie nu pot face parte persoanele care au în evidență/păstrare documentele pierdute.(4)Comisia este obligată ca în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea sesizării de către ordonatorul de credite, să încheie un proces-verbal care să cuprindă:a)datele de identificare ale documentelor sau evidențelor pierdute, sustrase sau distruse;b)numele și prenumele persoanei responsabile cu păstrarea documentelor care au fost pierdute, sustrase sau distruse;c)data, cauzele și împrejurările referitoare la pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor;d)numele și prenumele persoanelor față de care sunt dovezi sau indicii de vinovăție, cu privire la pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor.(5)Procesul-verbal se semnează de către membrii comisiei, se avizează de către consilierul juridic, contabilul-șef și se aprobă de ordonatorul de credite. + 
Articolul 31Ordonatorul de credite, în baza procesului-verbal încheiat de comisie, va dispune măsurile corespunzătoare în vederea reconstituirii documentelor respective. + 
Articolul 32(1)Reconstituirea documentelor și evidențelor pierdute, sustrase sau distruse, emise în unitate, se face pe baza datelor înregistrate în note de contabilitate, balanțe de verificare, registre jurnal, fișe de cont pentru operațiuni diverse sau situații centralizatoare folosite în contabilitatea unității militare.(2)Pentru documentele care au fost întocmite în mai multe exemplare și care au fost transmise la alte unități, reconstituirea se face pe baza copiilor primite de la una din unitățile deținătoare.(3)În situația în care documentele pierdute, sustrase sau distruse provin de la o altă unitate, reconstituirea se face de către unitatea emitentă, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, la cererea scrisă a unității solicitante.(4)Dacă documentele pierdute, sustrase sau distruse au rezultat în urma prelucrării automate a datelor, reconstituirea se face pe baza informațiilor stocate, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.(5)Reconstituirea documentelor se face pe baza unui "dosar de reconstituire".(6)Dosarul de reconstituire trebuie să conțină elementele care au legătură cu constatarea și reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse, și anume:a)sesizarea scrisă a persoanei care a constatat pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor;b)extras din ordinul de zi pe unitate prin care ordonatorul de credite a dispus reconstituirea documentelor;c)procesul-verbal de constatare a pierderii, sustragerii sau distrugerii;d)nota explicativă a persoanei responsabile cu păstrarea documentelor;e)dovada sesizării organelor de urmărire penală sau dovada sancționării disciplinare a persoanei vinovate, după caz;f)un exemplar din adresa prin care se solicită copii de pe documentele pierdute, sustrase sau distruse;g)o copie a documentelor reconstituite. + 
Articolul 33(1)Documentele reconstituite se certifică, pentru conformitate, de comisia numită și vor purta, în mod obligatoriu și vizibil, mențiunea "DUPLICAT CONFORM ORDINULUI DE ZI PE UNITATE NR. DIN ".(2)Documentele reconstituite conform prezentelor norme constituie baza legală pentru efectuarea înregistrărilor în contabilitate.(3)Documentele reconstituite se arhivează în aceleași condiții ca și documentele originale.(4)În cazul găsirii ulterioare a documentului original, documentul reconstituit se anulează pe baza unui proces-verbal întocmit, fie de comisia de reconstituire, fie de o comisie numită de ordonatorul de credite, și se păstrează împreună cu procesul-verbal, în dosarul de reconstituire.(5)Documentele de cheltuieli nenominale (bonuri valorice, bilete de călătorie nenominale, documente militare de transport etc.) pierdute, sustrase sau distruse înainte de a fi înregistrate în contabilitate, nu se reconstituie.
1.4.6.Sistemul informatic + 
Articolul 34(1)Sistemul informatic de prelucrare automată a datelor utilizat la nivelul unităților militare trebuie să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate, în conformitate cu reglementările contabile aplicabile și politicile contabile stabilite la nivelul Ministerului Apărării Naționale, precum și controlul și păstrarea acestora pe suporturi tehnice.(2)Programele informatice utilizate în activitatea financiar-contabilă în Ministerul Apărării Naționale trebuie să asigure listarea în orice moment a documentelor financiar-contabile necesare pentru analiză financiar-contabilă și întocmirea situațiilor financiare, arhivare sau la solicitarea organelor de control.(3)Sistemul informatic de prelucrare automată a datelor utilizat la nivelul unităților militare trebuie să respecte criteriile minimale privind programele informatice utilizate în activitatea financiar- contabilă prevăzute de legislația în vigoare, iar din punctul de vedere al bazei de date trebuie să existe posibilitatea reconstituirii în orice moment a conținutului registrelor, jurnalelor și altor documente financiar-contabile.(4)Controlul operațiunilor patrimoniale înregistrate în contabilitate la nivelul fiecărei unități militare se efectuează de către persoanele desemnate cu înregistrările în contabilitatea financiară și de către persoanele care conduc contabilitatea.(5)Programele informatice utilizate în activitatea financiar-contabilă în Ministerul Apărării Naționale sunt puse la dispoziția utilizatorilor prin Direcția generală financiar-contabilă. + 
Articolul 35Prin excepție de la prevederile art. 34 alin. (5), în situații temeinic justificate, unitățile militare pot utiliza alte programe informatice specifice domeniului financiar-contabil, cu condiția ca documentația tehnică aferentă acestora, precum și o versiune demonstrativă să fie transmise ierarhic, înainte de introducerea în exploatare, la Direcția generală financiar-contabilă în scopul analizei îndeplinirii cerințelor și funcționalităților prevăzute de legislația în vigoare.
1.5.Exercițiul financiar + 
Articolul 36Exercițiul financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie, cu excepția primului an de activitate, când acesta începe la data înființării instituției publice, potrivit legii.
 + 
Capitolul IIReguli privind situațiile financiare trimestriale și anuale1.1.Prevederi generale + 
Articolul 37(1)Unitățile militare prevăzute la art. 1 au obligația să întocmească situații financiare trimestriale și anuale, proprii și centralizate, după caz, conform normelor metodologice elaborate de către Ministerul Finanțelor și a dispozițiilor/precizărilor Direcției generale financiar-contabile.(2)Stabilirea setului de operațiuni unitare referitoare la întocmirea, verificarea, centralizarea, consolidarea și depunerea situațiilor financiare trimestriale și anuale se realizează la nivelul ordonatorului principal și a ordonatorilor secundari de credite prin proceduri de sistem sau operaționale, după caz.(3)Situațiile financiare trimestriale și anuale se depun la ordonatorii secundari de credite, respectiv la cel principal, la data stabilită de aceștia. + 
Articolul 38Unitățile militare menționate la art. 26 alin. (1) nu întocmesc situații financiare. + 
Articolul 39Circuitul documentelor financiar-contabile, persoanele responsabile de întocmire, verificare, certificare, vizare și aprobare se realizează prin proceduri operaționale aprobate la nivelul fiecărui ordonator de credite.
1.2.Componența situațiilor financiare + 
Articolul 40Situațiile financiare trimestriale și anuale sunt cele prevăzute de normele specifice elaborate de către Ministerul Finanțelor și cuprind:a)bilanțul;b)contul de rezultat patrimonial;c)situația fluxurilor de trezorerie;d)situația modificărilor în structura activelor/capitalurilor;e)anexe la situațiile financiare, care includ: politici contabile și note explicative;f)contul de execuție bugetară;g)balanța de verificare a ordonatorilor terțiari de credite;h)alte situații solicitate.
 + 
Capitolul IIIReguli privind contabilitatea financiară Active1.Active fixe (necurente) + 
Articolul 41(1)Activele fixe sunt active deținute de către unitățile militare în scopul utilizării lor pe termen lung.(2)Activele fixe includ activele fixe corporale, activele fixe necorporale și activele financiare.(3)Activele fixe cuprind activele fixe din domeniul public al statului, din domeniul privat al statului și din domeniul privat al unităților militare, așa cum sunt definite în Codul administrativ.
1.1.Active fixe necorporale + 
Articolul 42(1)Definiție: activele fixe necorporale sunt active fără substanță fizică, care se utilizează pe o perioadă mai mare de un an.(2)Contabilitatea sintetică a activelor fixe necorporale se ține pe categorii, iar contabilitatea analitică pe feluri de active fixe necorporale.(3)Conținut: activele fixe necorporale cuprind:a)cheltuieli de dezvoltare – sunt active generate de aplicarea rezultatelor cercetării sau a altor cunoștințe, în scopul realizării de produse sau servicii noi sau îmbunătățite substanțial, înaintea stabilirii producției de serie sau utilizării (contul 203);b)concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare, cu excepția celor create intern – sunt active achiziționate sau dobândite pe alte căi, se înregistrează în conturile de active fixe necorporale, la costul de achiziție sau de producție, după caz (contul 205);c)înregistrări ale reprezentațiilor teatrale, programe de radio sau televiziune, lucrări muzicale, evenimente sportive, lucrări literare, artistice ori recreative efectuate pe pelicule, benzi magnetice sau alte suporturi (contul 206);d)alte active fixe necorporale – includ programele informatice create, sau achiziționate de la terți, pentru necesitățile proprii de utilizare, precum și alte active fixe necorporale (contul 208);e)avansuri și active fixe necorporale în curs de execuție – cuprind avansurile acordate furnizorilor de active fixe necorporale (contul 234) și activele fixe necorporale neterminate până la sfârșitul perioadei, evaluate la costul de producție sau costul de achiziție, după caz (contul 233).
 + 
Articolul 43(1)Momentul înregistrării: activele fixe necorporale se înregistrează în momentul transferului dreptului de proprietate dacă sunt achiziționate cu titlu oneros sau în momentul întocmirii documentelor dacă sunt construite sau produse de unitatea militară, respectiv primite cu titlu gratuit.(2)Un activ fix necorporal se prezintă în bilanț la valoarea de intrare, mai puțin ajustările cumulate de valoare (ajustări permanente denumite și amortizări, și/sau ajustări pentru depreciere, în funcție de caracterul permanent sau provizoriu al deprecierii activelor fixe necorporale).
 + 
Articolul 44(1)Evaluarea: activele fixe necorporale sunt evaluate la:a)costul de achiziție, pentru cele procurate cu titlu oneros;b)costul de producție, pentru cele construite sau produse de instituție;c)valoarea justă pentru cele dobândite gratuit (ex. donații, sponsorizări).(2)Valoarea justă a activelor fixe necorporale se determină pe baza raportului întocmit de specialiștii din cadrul unității militare și aprobat de ordonatorul de credite sau pe baza rapoartelor de evaluare efectuate de evaluatorii autorizați, conform reglementărilor legale în vigoare.(3)Situațiile în care se pot contracta servicii de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.(4)Activele fixe necorporale sunt supuse amortizării, ajustărilor pentru depreciere și reevaluării, conform prevederilor legale aplicabile la nivel național. + 
Articolul 45(1)Amortizarea: reprezintă valoarea contabilă a activului fix necorporal ce trebuie înregistrată în mod sistematic pe parcursul duratei de viață utilă;(2)Unitățile militare amortizează activele fixe necorporale utilizând metoda amortizării liniare.(3)Amortizarea se înregistrează lunar, începând cu luna următoare dării în folosință sau punerii în funcțiune a activului, după caz.(4)Amortizarea anuală se calculează prin aplicarea cotei de amortizare la valoarea de intrare a activelor fixe necorporale.(5)Cota de amortizare se determină ca raport între 100 și durata normală de utilizare prevăzută de legislația în vigoare.(6)Cheltuielile de dezvoltare se amortizează într-o perioadă de cel mult 5 ani, cu aprobarea ordonatorului de credite, cu excepția celor care nu se supun amortizării potrivit legii.(7)Concesiunile, brevetele, licențele, mărcile comerciale, drepturile și activele similare, achiziționate sau dobândite pe alte căi, se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către instituțiile publice care le dețin.(8)Înregistrările de reprezentații teatrale, programe de radio sau televiziune, lucrări muzicale, evenimente sportive, lucrări literare, artistice ori recreative efectuate pe pelicule, benzi magnetice sau alte suporturi nu se amortizează.(9)Programele informatice create de unitățile militare, achiziționate sau dobândite pe alte căi se amortizează în funcție de durata probabilă de utilizare, care nu poate depăși o perioadă de 5 ani, cu aprobarea ordonatorului de credite, cu excepția altor active fixe necorporale care nu se supun amortizării potrivit legii.(10)În cazul în care valoarea contabilă a activelor fixe necorporale scoase din funcțiune, nu se recuperează integral, pe calea amortizării, valoarea rămasă neamortizată se include în cheltuielile unității militare, integral, la momentul scoaterii din funcțiune.(11)Activele fixe necorporale care se transferă între unitățile militare se scot din evidența contabilă a unității militare predătoare pe baza Avizului de însoțire a mărfii, la care se anexează extras din Situația amortizării din ultima lună, în care sunt înscrise obligatoriu următoarele date: valoarea bunului, durata amortizării, valoarea amortizată, valoarea și durata amortizării rămasă de amortizat și se introduc în evidența contabilă a unității militare primitoare prin înregistrarea datelor din Situația amortizării, respectiv valoarea de intrare, amortizarea anexată la Avizul de însoțire a mărfii.
1.2.Active fixe corporale + 
Articolul 46(1)Definiție: sunt considerate active fixe corporale obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:a)au valoare de intrare mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului;b)au o durată normală de utilizare mai mare de un an.(2)Contabilitatea sintetică a activelor fixe corporale se ține pe categorii, iar contabilitatea analitică pe fiecare obiect de evidență, prin care se înțelege obiectul singular sau complexul de obiecte cu toate dispozitivele și accesoriile acestuia, destinat să îndeplinească în mod independent, în totalitate, o funcție distinctă.(3)Activele fixe corporale se înregistrează în analitic pe gestiuni și pe locuri de folosință pe baza clasificării în vigoare pentru agenții economici și instituțiile publice. + 
Articolul 47Conținut: activele fixe corporale cuprind:a)terenuri și amenajări la terenuri;b)construcții;c)instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații;d)mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale;e)avansuri și active fixe corporale în curs de execuție.
 + 
Articolul 48(1)Contabilitatea terenurilor se ține separat pentru terenuri și amenajări la terenuri.(2)Terenurile și clădirile sunt active separabile și se înregistrează în contabilitate distinct, chiar atunci când sunt achiziționate împreună. Creșterea valorii terenului pe care se află o clădire nu afectează determinarea valorii de înregistrare a clădirii.(3)Contabilitatea analitică a terenurilor se organizează pe următoarele grupe: terenuri agricole, silvice, terenuri fără construcții, terenuri cu zăcăminte, terenuri cu construcții și altele. + 
Articolul 49Momentul înregistrării: activele fixe corporale se înregistrează la momentul transferului dreptului de proprietate pentru cele achiziționate cu titlu oneros sau la data întocmirii documentelor pentru cele construite sau produse de instituție, respectiv primite cu titlu gratuit, cu dezvoltare în analitic pe gestiuni și pe locuri de folosință pe baza clasificării în vigoare pentru agenții economici și instituțiile publice, pe următoarele grupe:a)Grupa 1 – Construcții;b)Grupa 2 – Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații;c)Grupa 3 – Mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale.
 + 
Articolul 50(1)Evaluare: activele fixe corporale se evaluează la:a)costul de achiziție, pentru cele procurate cu titlu oneros;b)costul de producție, pentru cele construite sau produse de instituție;c)valoarea justă pentru cele dobândite gratuit. (ex. donații, sponsorizări).(2)Valoarea justă se determină pe baza raportului întocmit de specialiștii din cadrul ministerului și cu aprobarea ordonatorului de credite, sau pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de către evaluatori autorizați, conform reglementărilor legale în vigoare.(3)În unitățile militare, activele fixe sunt supuse amortizării, ajustărilor pentru depreciere și reevaluării, conform prevederilor legale, iar activele fixe specifice Ministerului Apărării Naționale, potrivit normelor elaborate de structurile cu atribuții de reglementare din Ministerul Apărării Naționale.(4)Situațiile în care se pot contracta servicii de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale. + 
Articolul 51(1)Amortizarea reprezintă valoarea contabilă a activului fix corporal ce trebuie înregistrată în cheltuielile unității militare, în mod sistematic, pe parcursul duratei de viață utile a acestuia.(2)Unitățile militare calculează amortizarea activelor fixe utilizând metoda amortizării liniare.(3)Amortizarea se calculează și înregistrează în contabilitate la finalul fiecărei luni pe baza situației centralizatoare, începând cu luna următoare dării în folosință sau punerii în funcțiune, după caz, a activului.(4)Amortizarea anuală se calculează prin aplicarea cotei de amortizare la valoarea de intrare a activelor fixe corporale.(5)Cota de amortizare se determină ca raport între 100 și durata normală de utilizare prevăzută în Catalogul privind duratele normale de utilizare, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.(6)Activele fixe corporale aflate în patrimoniu se amortizează pe o durată normală de funcționare stabilită prin norme interne, durată care rămâne neschimbată până la recuperarea integrală a valorii de intrare a acestora.(7)Amortizarea activelor fixe corporale date cu chirie, în concesiune sau în folosință gratuită, se calculează de către instituțiile publice care le au în patrimoniu.(8)În cazul nerecuperării integrale, pe calea amortizării, a valorii contabile a activelor fixe corporale scoase din funcțiune, valoarea rămasă neamortizată se include în cheltuielile instituțiilor publice, integral, la momentul scoaterii din funcțiune.(9)Terenurile nu sunt supuse amortizării.(10)Amenajările la terenuri cuprind lucrări cum ar fi: racordarea la sistemul de alimentare cu energie electrică, lucrările de acces, împrejmuirile și altele asemenea.(11)Amenajările la terenuri se amortizează pe o durată de 10 ani, cu excepția celor pentru care legea prevede că nu se supun amortizării. + 
Articolul 52(1)Activele fixe corporale amortizate integral care aparțin domeniului privat al statului, precum și cele care aparțin proprietății private a instituțiilor publice și care au o valoare mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului se trec la categoria materialelor de natura obiectelor de inventar.(2)Nu se trec în categoria materialelor de natura obiectelor de inventar activele fixe corporale care nu au însușiri comune materialelor de natura obiectelor de inventar, cum ar fi: construcții, amenajări la terenuri, mijloace de transport (autovehicule, autospeciale, autoutilitare, remorci și semiremorci), alte vehicule motorizate, nave, aeronave, tehnică de luptă, armament, animale și plantații.(3)Activele fixe corporale care se transferă între unități militare se scot din evidența contabilă a unității militare predătoare pe baza Avizului de însoțire a mărfii, la care se anexează Fișa mijlocului fix în care se înscriu de către contabil, pe lângă datele pe care le conține aceasta și următoarele date: valoarea actualizată de înregistrare în contabilitate, durata amortizată, valoarea amortizată, valoarea și durata rămasă de amortizat, data ultimei reevaluări. Activele fixe primite se introduc în evidența contabilă a unității militare primitoare cu datele transmise de unitatea militară predătoare, prin preluarea acestora din Fișa mijlocului fix anexată Avizului de însoțire a mărfii ce cuprind: valoarea actualizată a bunului (cont 2xx), amortizarea cumulată (cont 28x), valoarea neamortizată ( cont 1xx, cont 7xx) și diferențele din contul de reevaluare (cont 105 + sau – ).(4)Cheltuielile ulterioare efectuate cu un activ fix, după achiziționare, punerea în funcțiune sau primirea acestuia cu titlu gratuit, care au drept scop menținerea parametrilor funcționali stabiliți inițial, se înregistrează în conturile de cheltuieli atunci când sunt efectuate.(5)Cheltuielile ulterioare majorează costul activului fix atunci când au ca efect îmbunătățirea performanțelor față de parametrii funcționali stabiliți inițial (modernizări) sau mărirea duratei de viață utile (reparații capitale) și conduc la obținerea de beneficii economice viitoare.
1.3.Active financiare + 
Articolul 53(1)Definiție: un activ financiar este orice activ care reprezintă: depozite, un instrument de capitaluri proprii al unei alte entități, un drept contractual.(2)Conținut: activele financiare cuprind:a)titluri de participare;b)alte titluri imobilizate;c)creanțe imobilizate. + 
Articolul 54Titlurile de participare reprezintă drepturile sub formă de acțiuni deținute de Ministerul Apărării Naționale, în capitalul unor societăți comerciale sau organisme internaționale, a căror deținere pe o perioadă îndelungată aduce venituri sub formă de dividende (contul 260). + 
Articolul 55Alte titluri imobilizate sunt reprezentate de obligațiunile deținute de Ministerul Apărării Naționale, a căror deținere pe o perioadă îndelungată aduce venituri sub formă de dobânzi (contul 265). + 
Articolul 56În categoria creanțelor imobilizate intră: garanțiile, depozitele, depuse de unitatea militară la terți (cont 267). + 
Articolul 57(1)Momentul înregistrării: activele financiare de natura titlurilor de participare și a altor titluri imobilizate se înregistrează la momentul dobândirii acestora, în condițiile prevăzute de lege.(2)Împrumuturile acordate pe termen lung se înregistrează în momentul constatării dreptului de creanță respectiv.
 + 
Articolul 58Evaluarea: activele financiare trebuie prezentate în bilanț la valoarea de intrare, mai puțin ajustările cumulate pentru pierderea de valoare.
2.Active circulante (curente) + 
Articolul 59(1)Un activ se clasifică ca activ circulant (curent) atunci când:a)este achiziționat sau produs pentru consum propriu sau în scopul comercializării și se așteaptă să fie realizat în termen de 12 luni de la data bilanțului;b)este reprezentat de creanțe aferente ciclului de exploatare;c)este reprezentat de trezorerie sau echivalente de trezorerie a căror utilizare nu este restricționată.(2)Ciclul de exploatare reprezintă perioada de timp dintre achiziționarea materiilor prime care intră într-un proces de transformare și finalizarea acestora în trezorerie sau sub forma unui echivalent de trezorerie.(3)Echivalentele de trezorerie reprezintă investițiile pe termen scurt, extrem de lichide, care sunt ușor convertibile în numerar și sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii.(4)Activele curente (circulante) cuprind:a)stocuri, inclusiv valoarea serviciilor prestate pentru care nu a fost întocmită factură;b)creanțe;c)investiții pe termen scurt;d)casa și conturi la trezorerii și instituții de credit.
2.1.Stocuri + 
Articolul 60(1)Stocurile sunt active circulante:a)deținute pentru a fi vândute pe parcursul desfășurării normale a activității;b)în curs de producție în vederea vânzării în procesul desfășurării normale a activității;c)sub formă de materii prime, materiale de natura obiectelor de inventar și alte materiale consumabile ce urmează să fie folosite în desfășurarea activității curente a unității militare, în procesul de producție sau pentru prestarea de servicii.(2)În cadrul stocurilor se cuprind materiile prime, materialele consumabile, materialele de natura obiectelor de inventar, materialele rezervă de stat și de mobilizare, ambalajele rezervă de stat și de mobilizare, materialele date în prelucrare în instituție, producția în curs de execuție, bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, stocurile aflate la terți, animalele și păsările, mărfurile, ambalajele.(3)Sunt incluse de asemenea, stocurile de materii prime strategice și alte stocuri cu o importanță deosebită pentru economia națională.(4)La categoria alte stocuri intră și munițiile și furniturile pentru apărare națională, ordine publică și securitate națională. + 
Articolul 61(1)Materialele de natura obiectelor de inventar reprezintă bunurile cu o valoare mai mică decât limita prevăzută de lege pentru a fi considerate active fixe corporale, indiferent de durata lor de folosință sau cu o durată mai mică de un an, indiferent de valoarea lor, precum și bunurile asimilate acestora, astfel:a)sculele, instrumentele, dispozitivele, verificatoarele, aparatele de măsură și control, indiferent de valoarea și durata normală de funcționare sau de utilizare;b)sculele, instrumentele și dispozitivele speciale ce se folosesc fie la fabricarea anumitor produse în serie, fie la executarea unei anumite comenzi, indiferent de valoarea și de durata lor de funcționare normală;c)echipamentul de protecție și de lucru, echipamentul și uniformele de serviciu și de oraș, echipamentul și materialele sportive, îmbrăcămintea specială, precum și accesoriile de pat;d)prototipurile, atât timp cât servesc ca model la executarea producției de serie, inclusiv seria zero, sau care sunt supuse încercărilor în vederea omologării lor la producător.(2)Materialele de natura obiectelor de inventar trebuie să îndeplinească în mod independent o funcție distinctă și reprezintă categoria intermediară de bunuri materiale care sunt inferioare activelor fixe și superioare materialelor. Materialele de natura obiectelor de inventar nu se consumă complet în momentul utilizării lor.(3)Durata de folosință a materialelor de natura obiectelor de inventar și a altor materiale din dotarea Ministerului Apărării Naționale, care nu se consumă efectiv în momentul distribuției din depozit/magazie, este stabilită prin norme și reprezintă intervalul de timp exprimat în ani de la darea în folosință până la data la care acestea pot fi declasate. + 
Articolul 62(1)Evaluarea la momentul înregistrării: bunurile de natura stocurilor sunt considerate ca fiind achiziționate de către instituții din momentul în care acestea devin proprietare ale bunurilor sau atunci când furnizarea acestor bunuri este terminată.(2)Costurile bunurilor de natura stocurilor se recunosc în momentul consumului acestora. Excepție fac materialele de natura obiectelor de inventar, al căror cost se recunoaște în momentul scoaterii din folosință.
 + 
Articolul 63(1)Evaluarea la ieșirea din gestiune: la ieșirea din gestiune, bunurile materiale de natura stocurilor se evaluează și se înregistrează în contabilitate prin aplicarea metodei "costului mediu ponderat (CMP)".(2)Metoda "costului mediu ponderat (CMP)" presupune calcularea costului fiecărui element pe baza mediei ponderate a conturilor elementelor similare aflate în stoc la începutul perioadei și a costului elementelor similare produse sau cumpărate în timpul perioadei. Media se calculează după fiecare recepție.(3)Costul mediu ponderat (CMP) se calculează după formula:CMP = V_SI + V_1/SI + I, unde:a)CMP – costul mediu ponderat;b)V_SI – valoarea stocului inițial;c)V_I – valoarea intrărilor;d)S_I – cantitatea din stocul inițial;e)I – cantitatea intrată.(4)Prin excepție de la prevederile alin. (1), în unitățile sanitare din rețeaua proprie a Ministerului Apărării Naționale, în unitățile militare care derulează proiecte/programe de cercetare sau utilizează fonduri europene, precum și în alte situații temeinic justificate, bunurile materiale pot fi evaluate la ieșirea din gestiune prin aplicarea metodei „primul intrat – primul ieșit (FIFO)”. În acest caz prețul unitar al fiecărui produs se înscrie în fișa de magazie. Utilizarea altei metode de evaluare, decât cea a „costului mediu ponderat (CMP)”, prevăzută de legislația în vigoare, se poate face, motivat, la solicitarea ierarhică a ordonatorilor de credite interesați cu avizul Direcției generale financiar-contabile.
 + 
Articolul 64(1)Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate în bilanț la o valoare mai mare decât valoarea care se poate obține prin utilizarea sau vânzarea lor.(2)În acest scop, valoarea stocurilor se diminuează până la valoarea realizabilă netă, prin reflectarea unei ajustări pentru depreciere.(3)Prin valoare realizabilă netă se înțelege prețul de vânzare estimat ce ar putea fi obținut pe parcursul desfășurării normale a activității, minus costurile estimate pentru finalizarea bunului, atunci când este cazul, și costurile estimate necesare vânzării. + 
Articolul 65(1)Metoda de evidență a stocurilor: contabilitatea stocurilor se ține cantitativ și valoric prin folosirea inventarului permanent cu înregistrarea în contabilitate a tuturor operațiunilor de intrare și ieșire, pentru a permite stabilirea și cunoașterea în orice moment a stocurilor, atât cantitativ cât și valoric.(2)Metoda cantitativ-valorică se folosește pentru contabilitatea analitică a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, mărfurilor, animalelor și ambalajelor, constând în ținerea evidenței cantitative pe feluri de stocuri în cadrul fiecărei gestiuni și ținerea evidenței cantitativ-valorice în contabilitate.(3)Verificarea exactității înregistrărilor din evidență de la locurile de depozitare și din contabilitate se efectuează prin punctajul periodic dintre cantitățile operate în fișele de magazie și cele din fișele de cont analitic din contabilitate. + 
Articolul 66(1)Scăderea din gestiune a stocurilor constatate lipsă și a pagubelor se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru pagubele provocate de militari și personalul civil, cu vinovăție și în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuțiilor de serviciu în legătură cu formarea, administrarea și gestionarea resurselor financiare și materiale, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, aceștia răspund material pentru fapte ce nu constituie infracțiuni.(2)Bunurile și alte valori constatate lipsă în cadrul unității militare se scad din gestiunea unde sunt înregistrate pe baza documentului prin care s-a constatat lipsa, conform principiului potrivit căruia, "la data ieșirii din instituție sau la darea în consum, bunurile se evaluează și se scad din gestiune la valoarea lor de intrare" și se înregistrează concomitent în sarcina persoanei/persoanelor care se fac vinovate de producerea pagubei sau a persoanelor care le-au avut în gestiune/administrare/folosință/utilizare până la data emiterii deciziei instanței/titlului executoriu.(3)În cazul constatării unor lipsuri imputabile în gestiune, bunurile lipsă se impută persoanelor vinovate la valoarea lor de înlocuire.(4)Valoarea de înlocuire pentru situațiile de la alin. (2) este cea stabilită prin Instrucțiunile de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a Ordonanței Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.64/2024.(5)În baza titlurilor executorii provenite din deciziile instanțelor sau angajamentelor de plată, se regularizează evidența contabilă (pentru cazul în care instanța de judecată stabilește paguba în sarcina altor persoane decât a celor care au gestionat bunurile și în sarcina cărora au fost înregistrate lipsurile în contabilitate) și se stabilește graficul de recuperare a creanțelor, în limitele prevăzute de Codul de procedură civilă și a ordinii de efectuare a reținerilor prevăzută de Codul muncii.(6)Sumele recuperate din pagube, primesc destinația legală, respectiv, pentru valoarea de înregistrare în contabilitate, sumele se restituie în condițiile legii bugetelor din care au fost acordate și se evidențiază în execuție la titlul de cheltuieli bugetare 85 "Plăți efectuate în anii precedenți și recuperate în anul curent" cu semnul minus, iar suma reprezentând diferența dintre valoarea de înlocuire și valoarea contabilă se virează în conturi de venituri bugetare ale bugetului de stat.(7)În cazul bunurilor constatate lipsă, pentru care se angajează răspundere materială, valoarea de înlocuire se stabilește potrivit Instrucțiunilor de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a Ordonanței Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.64/2024.(8)Declasarea și casarea unor bunuri materiale, se efectuează potrivit normelor specifice existente la nivelul Ministerului Apărării Naționale.
2.2.Gestionarea literaturii militare și a mediilor de stocare + 
Articolul 67(1)Literatura militară și mediile de stocare a datelor și informațiilor clasificate au regimul documentelor cu caracter clasificat, se păstrează la compartimentul de documente clasificate și sunt supuse procedurilor specifice, raportat la nivelul de clasificare atribuit informațiilor conținute.(2)Scăderea din contabilitate a literaturii militare și a mediilor de stocare a datelor și informațiilor clasificate se efectuează odată cu înregistrarea în evidențele specifice protecției informațiilor clasificate.(3)Distribuirea între unități militare a literaturii militare și a mediilor de stocare a datelor și informațiilor clasificate se face pe bază de adresă de însoțire, urmând regimul documentelor clasificate.
2.3.Casa, conturi la trezorerii și instituții de credit + 
Articolul 68(1)Unitățile militare indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, efectuează operațiunile de încasări și plăți prin unitățile teritoriale ale trezoreriei statului în raza cărora își au sediul și unde au deschise conturile de venituri, cheltuieli și disponibilități, în condiții de siguranță.(2)Este interzis instituțiilor publice de a efectua operațiunile de mai sus prin băncile comerciale, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.(3)Grupa Casa, conturi la trezorerii și instituții de credit, include:a)conturi la trezorerii și instituții de credit;b)casa și alte valori;c)acreditive;d)disponibil din fonduri cu destinație specială;e)disponibil al instituției publice finanțate din venituri proprii;f)disponibil din veniturile fondurilor speciale;g)viramente interne;h)fonduri externe nerambursabile.
2.4.Acreditive + 
Articolul 69(1)Ordonatorii de credite din Ministerul Apărării Naționale pot angaja și utiliza fonduri publice prin utilizarea acreditivelor sau prin efectuarea de plăți în avans pentru achizițiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii sau/și lucrări destinate realizării sau asigurării suportului logistic aferent echipamentelor militare ale Ministerului Apărării Naționale, precum și cele destinate executării misiunilor specifice, pentru care perioada de realizare depășește anul bugetar în care a fost realizat angajamentul legal sau pentru care furnizorii nu doresc să livreze produsele în situația în care plata nu se realizează prin utilizarea unor astfel de instrumente.(2)Ordonanțarea și transferarea fondurilor în acreditive de către ordonatorii de credite care realizează achiziții conform alin. (1) se desfășoară conform prevederilor documentelor de angajare prin transfer/transferuri succesive în conturi deschise la instituții de credit sau la trezorerii, în lei sau în valută, în favoarea furnizorilor, conform prevederilor legale.(3)Lichidarea sumelor angajate, ordonanțate și plătite conform art. 69 alin. (2) se realizează pe baza proceselor-verbale de recepție provizorie sau a proceselor-verbale de punere în funcțiune, precum și a auditurilor tehnice și acceptanțelor, atunci când acestea sunt necesare. + 
Articolul 70Plata produselor/serviciilor/lucrărilor pentru care ordonatorii de credite au efectuat lichidarea se poate realiza de către băncile sau unitățile de trezorerie în care au fost deschise acreditivele cu această destinație, conform normelor legale în vigoare.
2.5.Fonduri externe nerambursabile + 
Articolul 71(1)Proiectele pentru accesarea fondurilor externe se întocmesc de către structurile specializate din armată și se aprobă de structurile naționale de certificare și plată.(2)Odată cu aprobarea proiectelor, se rezervă în buget creditele de angajament și creditele bugetare necesare derulării proiectelor la titlurile de cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă sau nerambursabilă, respectiv la capitolele și subcapitolele corespunzătoare de cheltuieli, potrivit destinației acestora.(3)Execuția bugetelor/sumelor alocate și înregistrarea în contabilitate a operațiunilor se face conform regulilor stabilite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat.
3.Terți + 
Articolul 72(1)Conținut: contabilitatea terților asigură evidența datoriilor și creanțelor unității militare în relațiile acesteia cu furnizorii, clienții, personalul, bugetul statului, Comunitatea Europeană, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cu debitorii și creditorii diverși, decontările între instituții publice, precum și evidența operațiunilor ce necesită clarificări ulterioare și alte decontări.(2)Potrivit principiilor contabilității de angajamente, efectele tranzacțiilor și ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacțiile și evenimentele se produc și nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit.(3)Pentru respectarea acestui principiu, salariile, soldele și celelalte drepturi asimilate, precum și obligațiile angajatorului aferente acestora, care se plătesc în luna următoare celei la care se referă, se înregistrează în contabilitate în luna în care munca a fost prestată.(4)Contravaloarea normelor de hrană, de echipament, ajutoarele la trecerea în rezervă și alte drepturi care se plătesc pentru luna în curs sau care nu pot fi asociate unei anumite perioade, se înregistrează în contabilitate în luna în care s-a emis documentul justificativ, constând în situație centralizată, stat de plată etc.(5)Toate veniturile și cheltuielile se raportează la exercițiul la care se referă, fără a se ține seama de data încasării veniturilor, respectiv data plății cheltuielilor, astfel încât pentru înregistrarea veniturilor și cheltuielilor care privesc exercițiile următoare, precum chirii, abonamente, asigurări etc., se utilizează conturile 472 "Venituri înregistrate în avans" și 471 "Cheltuieli înregistrate în avans".(6)Înregistrarea în contabilitate a creanțelor și datoriilor se efectuează în momentul constatării drepturilor și obligațiilor.
 + 
Articolul 73(1)Creanțele și datoriile se înregistrează în contabilitatea unităților militare la valoarea nominală.(2)Creanțele se înregistrează în evidența contabilă la data când au fost emise documentele de înregistrare (facturi) în sistemul e-Factura, în cazul în care unitatea militară prestează servicii, lucrări sau livrează produse, după caz, în relația de tip B2B (Business to Business) sau B2G (Business to Government) sau la data când au fost înregistrate la sediul unității militare documentele de comunicare a altor creanțe. Datoriile se înregistrează în evidența contabilă la data când au fost transmise de către furnizori documentele de înregistrare (facturi) în sistemul e-Factura sau la data când au fost înregistrate la sediul unității militare documentele din care rezultă alte obligații de plată.(3)Având în vedere termenele de scadență a creanțelor și datoriilor, ordonatorii de credite stabilesc prin proceduri operaționale proprii persoanele responsabile cu înregistrarea și urmărirea lor, modul de încărcare/descărcare și arhivare a documentelor transmise prin sistemul e-Factura, precum și a documentelor intrate/ieșite prin registratura unității militare. + 
Articolul 74(1)Operațiunile în valută trebuie înregistrate în momentul recunoașterii inițiale în moneda de raportare, aplicându-se sumei în valută cursul de schimb dintre moneda de raportare și moneda străină, la data efectuării tranzacției.(2)Creanțele și datoriile în valută se înregistrează în contabilitate atât în lei, la cursul de schimb de la data efectuării operațiunilor comunicat de Banca Națională a României, cât și în valută.
 + 
Articolul 75(1)Diferențele de curs valutar ce apar cu ocazia decontării creanțelor și datoriilor în valută la cursuri diferite față de cele la care au fost înregistrate inițial pe parcursul perioadei sau față de cele la care au fost raportate în situațiile financiare anterioare trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli în perioada în care apar.(2)Atunci când creanța sau datoria în valută este decontată în decursul aceluiași exercițiu financiar în care a survenit, întreaga diferență de curs valutar este recunoscută în acel exercițiu.(3)Atunci când creanța sau datoria în valută este decontată într-un exercițiu financiar ulterior, diferența de curs valutar recunoscută în fiecare exercițiu financiar, ce intervine până în exercițiul decontării, se determină ținând seama de modificarea cursurilor de schimb survenită în cursul fiecărui asemenea exercițiu financiar.(4)Personalul armatei beneficiază pentru desfășurarea unor activități/misiuni, în afara teritoriului României, de avansuri în valuta țării/zonei în care se deplasează, acordate la plecare sau pe perioada activității/misiunii, în funcție de durata și felul acestora.(5)Avansurile în valută acordate personalului aflat în afara teritoriului României pentru diferite activități/misiuni/posturi permanente se justifică lunar/trimestrial pe bază de decont întocmit la finele lunii/trimestrului/misiunii, după caz, la cursul de schimb din data întocmirii acestuia (ultima zi bancară a lunii/trimestrului/misiunii).(6)Justificarea avansurilor utilizate până la data de 31 decembrie a anului în curs, se face până cel mai târziu la data depunerii situațiilor financiare anuale, astfel încât să fie cuprinse în acestea.
 + 
Articolul 76(1)La data întocmirii situațiilor financiare, creanțele și datoriile în valută, disponibilitățile în valută și alte valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat în valută, acreditivele și depozitele în valută, existente în sold la sfârșitul lunii, se reevaluează la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României din ultima zi bancară a perioadei de raportare, afișat pe site-ul Băncii Naționale a României.(2)Creanțele și datoriile aferente fondurilor nerambursabile primite de la Comunitatea Europeană se evaluează la cursul publicat de Banca Centrală Europeană, valabil pentru ultima zi a lunii în care se întocmesc situațiile financiare.(3)La data bilanțului, evaluarea creanțelor și a datoriilor se face la valoarea lor probabilă de încasare sau de plată. Diferențele constatate în minus între valoarea de inventar stabilită la inventariere și valoarea contabilă netă a creanțelor se înregistrează în contabilitate pe seama ajustărilor pentru depreciere.(4)Majorările de întârziere, penalitățile, dobânzile de încasat se înregistrează în contabilitate și se transmit debitorilor la finalul trimestrului, astfel încât să fie cuprinse în situațiile financiare trimestriale și anuale, acestea reprezentând, de regulă, datorii către bugetul de stat.
4.Contabilitatea angajamentelor și a elementelor extrabilanțiere + 
Articolul 77(1)Drepturile și obligațiile, precum și unele bunuri care nu pot fi integrate în activele și pasivele unității se înregistrează în contabilitate în conturi în afara bilanțului, denumite și conturi de ordine și evidență.(2)Pentru înregistrarea elementelor extrabilanțiere se utilizează metoda de înregistrare în partidă simplă, pentru care înregistrările se fac în debitul și creditul unui singur cont, fără utilizarea de conturi corespondente.(3)În această categorie se cuprind angajamente (garanții) acordate sau primite în relațiile cu terții, active fixe luate cu chirie, valori materiale primite spre folosință de la alte entități din afara ministerului (ex. consilii locale), valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie, debitori scoși din activ, urmăriți în continuare, chirii și alte datorii asimilate, efecte scontate neajunse la scadență, precum și alte valori.(4)De asemenea, având în vedere că valorile la care se referă creditele de angajament, creditele bugetare, angajamentele bugetare și legale nu constituie elemente patrimoniale, acestea se evidențiază în contabilitate în conturi în afara bilanțului, utilizându-se conturile de ordine și evidență 8060 "Credite bugetare aprobate", 8066 "Angajamente bugetare", 8067 "Angajamente legale", 8071 "Credite de angajament aprobate" și 8072 "Credite de angajament angajate".(5)Elementele extrabilanțiere cuprind și activele contingente (contul 8081000 "Active contingente"), respectiv datoriile contingente (contul 8082000 "Datorii contingente").
1.1.Activele contingente: + 
Articolul 78(1)Un activ contingent este un activ potențial care apare ca urmare a unor evenimente anterioare datei bilanțului și a căror existență va fi confirmată numai prin apariția sau neapariția unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi în totalitate sub controlul instituției. Ca exemplu în acest sens îl reprezintă un drept de creanță ce poate rezulta dintr-un litigiu în instanță (de exemplu, o despăgubire), în care este implicată instituția și al cărui rezultat este incert.(2)Activele contingente sunt generate, de obicei, de evenimente neplanificate sau neașteptate, care pot genera intrări de beneficii economice în instituție. Activele contingente nu trebuie recunoscute în conturile bilanțiere. Acestea trebuie prezentate în notele explicative în cazul în care este probabilă apariția unor intrări de beneficii economice. Activele contingente nu sunt recunoscute în situațiile financiare, pentru că ele nu sunt certe, iar recunoașterea lor ar putea determina un venit care să nu se realizeze niciodată.(3)În cazul în care realizarea unui venit este sigură, activul aferent nu este un activ contingent și trebuie procedat la recunoașterea lui în bilanț.(4)Activele contingente sunt evaluate continuu pentru a asigura reflectarea corespunzătoare în situațiile financiare a modificărilor survenite. Astfel, dacă intrarea de beneficii economice devine certă, activul și venitul corespunzător vor fi recunoscute în situațiile financiare aferente perioadei în care au survenit modificările. În schimb, dacă este doar probabilă o creștere a beneficiilor economice, instituția publică va prezenta în notele explicative activul contingent.
1.2.Datoriile contingente: + 
Articolul 79(1)O datorie contingentă este:a)o obligație potențială, apărută ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilanțului și a cărei existență va fi confirmată numai de apariția sau neapariția unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi în totalitate sub controlul instituției; saub)o obligație curentă apărută ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilanțului, dar care nu este recunoscută pentru că:– nu este sigur că vor fi necesare ieșiri de resurse pentru stingerea acestei datorii; sau– valoarea datoriei nu poate fi evaluată suficient de credibil.(2)O instituție nu va recunoaște în bilanț o datorie contingentă, aceasta fiind prezentă în notele explicative.(3)Datoriile contingente sunt continuu evaluate pentru a determina dacă a devenit probabilă o ieșire de resurse care încorporează beneficiile economice. Dacă se consideră că este necesară ieșirea de resurse, generată de un element considerat anterior datorie contingentă, se va recunoaște, după caz, o datorie sau un provizion în situațiile financiare aferente perioadei în care a intervenit modificarea încadrării evenimentului, cu excepția cazurilor în care nu poate fi efectuată nicio estimare credibilă.(4)Datoriile contingente se disting de provizioane prin faptul că:a)provizioanele sunt recunoscute ca datorii (presupunând că pot fi realizate estimări corecte), deoarece constituie obligații curente la data bilanțului și este probabil că vor fi necesare ieșiri de resurse pentru stingerea obligațiilor; șib)datoriile contingente nu sunt recunoscute ca datorii, pentru că sunt:– obligații posibile, dar pentru care trebuie să se confirme dacă instituția are o obligație curentă care poate genera o ieșire de resurse; sau– obligații curente care nu îndeplinesc criteriile de recunoaștere în bilanț (deoarece fie nu este probabil să fie necesară o reducere a resurselor instituției pentru stingerea obligației, fie nu poate fi realizată o estimare suficient de credibilă a valorii obligației).
 + 
Capitolul IVContabilitatea analitică a activelor fixe și a stocurilor (bunuri materiale)1.Generalități + 
Articolul 80Contabilitatea analitică a bunurilor materiale se organizează în toate unitățile militare din Ministerul Apărării Naționale care le gestionează, indiferent de sursele de finanțare a cheltuielilor și cuprinde:a)contabilitatea activelor fixe;b)contabilitatea stocurilor. + 
Articolul 81(1)Bunurile materiale achiziționate din credite bugetare, conform bugetului aprobat, își păstrează clasificația economică și clasificația funcțională prevăzută în Programul anual al achizițiilor publice, de la momentul achiziției acestora până la trecerea lor pe consum.(2)Contabilitatea analitică a bunurilor materiale se organizează prin folosirea inventarului permanent, după metoda cantitativ-valorică (pe fișe de cont analitic pentru valori materiale).(3)Metoda cantitativ-valorică (pe fișe de cont analitic pentru valori materiale) pentru bunuri materiale constă în ținerea evidenței cantitative pe grupe sau subgrupe de bunuri, la magazie (depozit, loc de folosință, etc.) și a evidenței cantitativ-valorice, la compartimentul financiar-contabil.(4)Contabilitatea bunurilor materiale se desfășoară, în analitic, pe conturi contabile, pe gestiuni, pe locuri de folosință, pe surse de finanțare, după domeniul căruia îi aparțin (public, privat al statului sau privat al unității militare) și după starea acestora (la uz sau la stoc).(5)Contabilitatea prin metoda cantitativ-valorică se ține de către contabili și este organizată în cadrul structurii financiar-contabile. + 
Articolul 82(1)Documentele de intrare și ieșire a bunurilor materiale, după înregistrarea lor în fișele de magazie, se predau la contabilitate de către gestionari, pe bază de borderou, în ziua în care a avut loc mișcarea bunurilor sau cel mai târziu în următoarea zi lucrătoare, pentru stabilirea noilor solduri, după ce, în prealabil, s-a verificat modul de emitere, completare, semnare și aprobare a documentelor. De asemenea, pe baza acelorași documente pot fi întocmite situații centralizatoare privind intrările și ieșirile de bunuri, pentru mișcări de bunuri de aceeași natură.(2)Verificarea exactității înregistrărilor din evidența cantitativă și contabilitatea analitică se efectuează prin confruntarea dintre cantitățile operate în fișele de magazie și fișele de cont analitic pentru valori materiale de la contabilitate.(3)Controlul înregistrărilor dintre contabilitatea analitică și contabilitatea sintetică se asigură lunar, cu ajutorul balanței analitice a stocurilor, întocmită separat pentru fiecare cont contabil de bunuri materiale.(4)În vederea întocmirii balanței de verificare este necesar să se efectueze controlul asupra concordanței înregistrărilor cantitative din fișele de magazie cu cele din fișele de cont analitic pentru valori materiale.
 + 
Articolul 83(1)În unitățile militare ai căror comandanți nu au calitatea de ordonator de credite, evidența cantitativă la nivel de balanță de verificare se organizează de către persoana desemnată de ordonatorul de credite care îl asigură din punct de vedere financiar.(2)Persoana desemnată prezintă lunar balanța de verificare, însoțită de documentele justificative/centralizatoare care au stat la baza înregistrărilor din evidența contabilă, la compartimentul financiar-contabil al ordonatorului de credite care îl asigură din punct de vedere financiar, la termenul stabilit de acesta.(3)În mod similar se procedează și la unitățile militare care au subunități dislocate cu una sau mai multe gestiuni. + 
Articolul 84(1)Contabilitatea analitică a bunurilor materiale se organizează astfel încât să răspundă următoarelor cerințe:a)obținerea de date exacte, cantitative și valorice, referitoare la: intrări (primiri), existența pe locuri de depozitare/folosință, mișcări interioare, consumuri și alte ieșiri din gestiune;b)cunoașterea stocurilor care depășesc nevoile unității militare sau cu mișcare lentă;c)punerea la dispoziție a datelor necesare executării inventarierilor periodice;d)asigurarea controlului gestiunilor bunurilor materiale, potrivit legii.(2)Pentru a răspunde cerințelor menționate, persoanele cu funcții de conducere din cadrul unităților militare sunt obligate să asigure:a)condițiile corespunzătoare pentru recepționarea, depozitarea, păstrarea și eliberarea bunurilor materiale (păstrarea în încăperi închise, izolate, amenajate special în acest scop, utilarea locurilor de depozitare cu aparate, instrumente de măsurat etc.);b)posibilitatea evidențierii bunurilor materiale după proveniență și, distinct, pe surse de finanțare;c)etichetarea (cu etichete de stelaj) la locul de păstrare a tuturor bunurilor materiale în vederea identificării cu ușurință a acestora cu menționarea obligatorie a denumirii și codului respectiv;d)păstrarea separată a bunurilor materiale care nu aparțin unității militare, cum sunt: cele primite pentru prelucrare sau păstrare, cele respinse la recepție etc.;e)consemnarea în documentele justificative și contabile, conform normelor legale, a intrărilor și ieșirilor de bunuri materiale;f)stabilirea, conform legii, a persoanelor care au dreptul să dispună eliberarea/retragerea bunurilor materiale la/de la locurile de depozitare sau folosință. Câte un exemplar al listei cu persoanele și specimenele de semnături ale acestora se predă fiecărui gestionar;g)stabilirea particularităților privind circuitul documentelor în cadrul unității militare, conform specificului acesteia, în scopul înregistrării corecte și la timp a operațiunilor privind mișcarea bunurilor materiale;h)organizarea și executarea inventarierilor periodice, la termenele stabilite.(3)Deținerea de bunuri materiale sub orice formă și cu orice titlu, precum și efectuarea de operațiuni patrimoniale, fără înregistrarea lor în contabilitate sunt interzise.(4)Bunurile materiale se înregistrează în contabilitatea unității militare care le deține. În cadrul acestora se includ și bunurile aflate în prelucrare etc., care se recepționează și se înregistrează distinct în gestiune. Bunurile materiale primite de la partenerii străini, prin programele NATO sau UE, se înregistrează în contabilitatea unității militare atât în conturile de bunuri materiale (active necurente, materiale de natura obiectelor de inventar, materiale consumabile), cât și în conturile în afara bilanțului.(5)Bunurile materiale pot intra în gestiunea unităților militare prin: achiziții, prelucrări, transformări, activități proprii, transferuri de la alte unități militare, casări, plusuri de inventar, donații și alte căi prevăzute de lege.(6)Bunurile materiale pot ieși din administrarea unităților militare prin: consumuri interne, transferuri la alte unități militare sau instituții publice, valorificare cu plata, prelucrări în afara unității militare sau în unitatea militară, lipsuri la inventariere, casări, distrugeri în caz de forță majoră, mortalități, pierderi determinate de perisabilități și alte căi prevăzute de lege.(7)Intrarea sau ieșirea bunurilor dintr-o gestiune se face pe baza formularelor financiar-contabile, prevăzute în legislația în vigoare la nivel național, la care se anexează documente centralizatoare, rapoarte sau alte documente aprobate de structurile cu atribuții de reglementare din Ministerul Apărării Naționale, după caz, întocmite pe baza normelor de consum/înzestrare.
2.Active fixe + 
Articolul 85Contabilitatea analitică a activelor fixe se ține pe locuri de folosință și pe feluri de active la compartimentele de specialitate care le gestionează. + 
Articolul 86(1)Activele fixe pot intra în administrarea unităților și formațiunilor militare prin: achiziții, investiții, transferuri, dezmembrări, confecționări în ateliere proprii, plusuri la inventar, donații și alte căi prevăzute de lege.(2)Înregistrarea în contabilitate a activelor fixe, în funcție de proveniență, se efectuează pe baza următoarelor documente justificative:a)factură, pentru activele fixe provenite din achiziții directe sau ordinul/dispoziția de repartizare/redistribuire dat/ă de către structurile responsabile, însoțită de aviz de însoțire a mărfii, pentru activele fixe achiziționate centralizat și plătite de unitatea militară în calitate de autoritate contractantă;b)proces-verbal de predare-primire, pentru activele fixe preluate prin transfer de la alte instituții publice, din donații sau sponsorizări;c)proces-verbal de casare a activelor fixe, pentru cele rezultate în urma dezmembrării;d)proces-verbal de recepție, procesul-verbal de punere în funcțiune, după caz, pentru activele fixe fabricate (confecționate) în ateliere proprii;e)proces-verbal de recepție, pentru activele fixe constatate plus, cu ocazia inventarierii;f)proces-verbal de recepție, procesul-verbal de punere în funcțiune, după caz, pentru activele fixe rezultate din prelucrarea bunurilor materiale;g)proces-verbal de predare-primire, pentru activele fixe închiriate, potrivit contractelor încheiate;h)alte documente justificative prevăzute de lege.(3)Documentele justificative privind înregistrarea armamentului și tehnicii militare înseriate vor fi însoțite de tabele (fișe) de serie.(4)Recepția activelor fixe se consemnează în următoarele documente:a)proces-verbal de recepție pentru activele fixe independente care nu necesită montaj și nici probe tehnologice, acestea considerându-se puse în funcțiune la data achiziționării lor;b)proces-verbal de recepție provizorie pentru utilajele care necesită montaj, dar care nu necesită probe tehnologice, produse cu ciclu lung de fabricație care depășesc un exercițiu financiar/bugetar, realizate pe faze de fabricație, precum clădirile și construcțiile speciale care nu deservesc procese tehnologice, acestea considerându-se puse în funcțiune la data terminării montajului, respectiv la data terminării construcției;c)proces-verbal de punere în funcțiune pentru utilajele și instalațiile care necesită montaj și probe tehnologice, precum și clădirile și construcțiile speciale care deservesc procese tehnologice, acestea considerându-se puse în funcțiune la terminarea probelor tehnologice.(5)Pentru luarea în primire a activelor fixe, procesul-verbal de recepție se semnează de către comisia numită prin ordin de zi pe unitate și de către persoana care asistă la recepție și ia în primire bunul, în cazul când activele fixe au fost puse în funcțiune, respectiv repartizate direct pe locurile de folosință sau de către gestionar în cazul când acestea au fost predate la magazie.(6)Procesul-verbal de recepție provizorie și procesul-verbal de punere în funcțiune se întocmesc de către constructor, în prezența beneficiarului, potrivit normelor în vigoare. + 
Articolul 87(1)Activele fixe pot ieși din administrarea unităților militare prin: transfer, repartizare/redistribuire, închiriere, lipsă la inventariere, distrugere, valorificare, casare etc.(2)Ieșirea activelor fixe se consemnează în următoarele documente:a)Ordinul/decizia emis/ă de organul competent și procesul-verbal de predare-primire a activelor fixe transferate, întocmit de comisia unității militare predătoare și delegatul instituției primitoare, pe baza documentelor de evidență. În cazul în care se transferă mai multe active fixe, se întocmesc procese-verbale separate sau situații anexă cu datele de identificare a activelor fixe respective. Două exemplare din procesul-verbal se predau delegatului instituției primitoare, pentru înregistrarea în evidența contabilă și confirmarea operațiunii de primire pe unul din exemplare, care se remite predătorului în termen de 3 zile de la data intrării mijlocului fix;b)aviz de însoțire a mărfii pentru activele fixe aprovizionate centralizat și repartizate/redistribuite, în baza ordinului/dispoziției de repartizare/redistribuire emis/ă de către structurile responsabile;c)procesul-verbal de predare-primire a activelor fixe valorificate, întocmit în baza contractului de vânzare-cumpărare, după achitarea integrală a prețului adjudecat, în contul unității militare care are în gestiune mijlocul fix. În cazul în care achiziția este organizată la eșalonul superior sau la o altă unitate militară, unitățile militare deținătoare de active fixe vor fi înștiințate în scris despre conținutul hotărârii de adjudecare a ofertelor, în vederea întocmirii documentelor de valorificare;d)procesul-verbal de scoatere din funcțiune a mijloacelor fixe la care se anexează, după caz, procesul-verbal de inventariere pentru activele fixe constatate lipsă la inventariere, la care se anexează Lista de inventariere;e)Fișa mijlocului fix și inventarul de complet dacă este specificat la rubrica "Accesorii" (în fotocopii);f)alte documente legale.
 + 
Articolul 88(1)Mișcarea activelor fixe în cadrul unității militare, de la magazie la locul de folosință și invers, sau de la un loc de folosință la altul (servicii, secții, laboratoare etc.), se face cu aprobarea ordonatorului de credite și se consemnează în Bonul de mișcare a mijloacelor fixe.(2)Mișcarea activelor fixe între unități, subunități și formațiuni militare fără contabilitate proprie, subordonate (arondate) aceluiași eșalon de asigurare, se face pe baza avizului de însoțire a mărfii cu aprobarea prealabilă a ordonatorului de credite.(3)Documentele însoțitoare și inventarul de complet, precum și documentele de intrare a activelor fixe, se păstrează pe toată durata de viață a acestora la compartimentul de specialitate, fiind eliminate din arhivă după amortizarea lor. + 
Articolul 89(1)Consemnarea luării în primire a activelor fixe închiriate se realizează cu ajutorul contractului de închiriere și a procesului-verbal de predare-primire, care se întocmesc între unitatea militară deținătoare a activului fix și unitatea militară care îl primește cu chirie.(2)În cazul în care la activele fixe luate cu chirie s-au făcut investiții, în timpul închirierii și care măresc valoarea acestora, după recepția la terminarea lucrărilor, valoarea investițiilor se transferă la unitatea militară care le-a dat cu chirie.(3)Pentru a putea fi ușor identificate, activelor fixe, cu excepția celor închiriate, li se atribuie câte un număr de inventar care se înscrie în toate documentele care privesc activele fixe respective.(4)Unitățile militare cu un volum mare de active fixe pot ține evidența numerelor de inventar pe registre separate, deschise fiecărei grupe.(5)Numărul de inventar atribuit se înscrie direct pe obiect, se imprimă pe etichetă sau se gravează pe o plăcuță ce se fixează pe mijlocul fix respectiv, la loc vizibil, pe una din componentele de bază stabile. Animalele care constituie active fixe vor fi înmatriculate cu crotalii sau prin tatuare.(6)Pentru activele fixe complexe (formate din mai multe obiecte componente, în care activul fix în forma sa cea mai simplă ar putea funcționa și fără acestea), este necesar ca pe lângă Fișa mijlocului fix să se întocmească de către compartimentul de specialitate, în funcție de necesități, câte un inventar de complet (în cazul în care producătorul/furnizorul nu a atașat un asemenea document) care să conțină obiectele componente ale acestora.(7)Numărul de inventar atribuit unui activ fix rămâne neschimbat atât timp cât acel activ fix se află în unitatea militară.(8)Numerele de inventar ale activelor fixe ieșite din evidență (casate, transferate etc.) nu se atribuie altor active fixe.(9)Aceste numere rămân libere până la renumerotarea activelor fixe, când se întocmește un nou registru al numerelor de inventar. + 
Articolul 90(1)Pentru a putea fi ușor identificate, activelor fixe necorporale, li se atribuie câte un număr de inventar care se înscrie în toate documentele care privesc activele fixe respective.(2)Numărul de inventar atribuit se înscrie direct pe obiect dacă e posibil, pe suportul acestuia sau pe documentul care atestă existența acestuia (suport electronic, plic, atestat, nume fișier electronic etc), la loc vizibil.
 + 
Articolul 91(1)După atribuirea numerelor de inventar, repartizarea activelor fixe primite în unitatea militară pe locuri de folosință, se face de către ordonatorul de credite la propunerea șefilor structurilor de specialitate.(2)Activelor fixe achiziționate centralizat, potrivit normelor în vigoare, în scopul redistribuirii la alte unități militare, li se atribuie numere de inventar de către unitățile militare beneficiare.(3)Activele fixe închiriate se evidențiază în contabilitatea unității militare care le-a luat cu chirie, în conturi în afara bilanțului, cu numerele de inventar atribuite la unitatea militară care le-a dat cu chirie. + 
Articolul 92(1)Pentru bibliotecă, filmotecă, discotecă, și alte active fixe similare, prevăzute în statele de organizare, în registrul numerelor de inventar se rezervă un singur număr, în cazul când acestea constituie un singur obiect de evidență, sau mai multe numere, în cazul în care obiectul de evidență îl constituie fiecare colecție în parte.(2)Contabilitatea analitică și numerotarea individuală a cărților, colecțiilor complete de reviste, discurilor, benzilor de magnetofon imprimate definitiv, obiectelor de artă, exponatelor cu caracter științific, valorilor de muzeu, decorurilor și a costumelor artistice din armată, se ține, potrivit dispozițiilor elaborate de Ministerul Culturii, cu avizul Ministerului Finanțelor, folosindu-se documente tipizate aprobate.(3)În cazul în care bunurile prevăzute la alin. (1) nu sunt constituite ca active fixe, evidența acestora se organizează similar ca a materialelor de natura obiectelor de inventar. + 
Articolul 93(1)Gestionarea activelor fixe se organizează pe grupe de către compartimentele de specialitate care pun la dispoziția compartimentului financiar-contabil datele necesare pentru atribuirea numerelor de inventar fiecărui activ fix intrat și dat direct în folosință.(2)În cazul în care unitățile militare primitoare nu au organizată contabilitate proprie, numerele de inventar se atribuie de către unitatea militară unde este organizată contabilitatea acestora.
 + 
Articolul 94(1)Contabilitatea analitică a mijloacelor fixe se ține cu ajutorul documentului "Fișa mijlocului fix", după cum urmează:a)pentru evidența analitică a tehnicii de luptă, armamentului, clădirilor, construcțiilor, plantațiilor, împrejmuirilor, lucrărilor de amenajare a terenurilor, mijloacelor de transport, animalelor de muncă, producție și reproducție etc. se utilizează formularele emise de structuri cu atribuții de reglementare din Ministerul Apărării Naționale;b)pentru activele fixe de aceeași natură și de aceeași valoare, care au aceleași cote de amortizare și sunt puse în funcțiune în aceeași lună, poate fi întocmită o singură fișă a mijloacelor fixe (ex. birouri cu un corp, dulapuri de laborator etc.).(2)Fișele mijloacelor fixe se întocmesc și se păstrează la compartimentul financiar-contabil pe grupe de active fixe, în ordinea codurilor din catalogul de clasificare a activelor fixe comune cu economia și a celor din clasificarea activelor fixe specifice din dotarea armatei, iar în cadrul acestora, se grupează pe locuri de folosință.(3)În cazul în care activele fixe, nerepartizate pe locuri de folosință (noi sau utilizate), se află în păstrare la depozitul unității militare, gestionarul va ține o evidență cantitativă pe fișe de magazie, pentru fiecare fel de active fixe.(4)Fișele mijloacelor fixe scoase din funcțiune sau transferate se arhivează.(5)Activele fixe se iau în primire în magazie cu fișe de magazie, iar pe locuri de folosință se iau în primire pe baza procesului-verbal de recepție/recepție provizorie/punere în funcțiune, avizului de însoțire a mărfii, bonului de mișcare a mijloacelor fixe, listei de evidență a activelor fixe etc. + 
Articolul 95Evidența amortizării activelor fixe corporale și necorporale se ține pe formularul "Situația amortizării pe luna…".
3.Materiale de natura obiectelor de inventar + 
Articolul 96(1)Comparativ cu materialele consumabile, materialele de natura obiectelor de inventar se aseamănă în ceea ce privește finanțarea, achiziționarea și întocmirea documentelor de intrare/ieșire și se deosebesc prin faptul că nu se consumă complet în momentul folosirii lor, ci într-un timp mai îndelungat, ceea ce le apropie de caracteristicile activelor fixe.(2)Obiectele de inventar, similar activelor fixe, pot fi obiecte singulare sau complexe și, spre deosebire de piesele de schimb, trebuie să îndeplinească în mod independent, în totalitatea lor, o funcție distinctă.
 + 
Articolul 97(1)Evidența materialelor de natura obiectelor de inventar se ține pe două categorii:a)materiale de natura obiectelor de inventar în magazie, cele noi intrate în unitatea militară;b)materiale de natura obiectelor de inventar în folosință, respectiv cele scoase din depozit/magazie pentru a fi utilizate până la epuizarea duratei de folosință, indiferent de locul unde se află.(2)În cadrul materialelor de natura obiectelor de inventar în folosință se regăsesc și baracamentele și amenajările provizorii, ca bunuri achiziționate sau construite de unitățile militare pentru executarea lucrărilor și prestațiilor de construcții.(3)Nu se includ în această categorie lucrările de organizare de șantier, la care, prin demontare sau demolare, nu se recuperează materialele (platforme betonate, drumuri și căi de acces, gropi de var etc.).(4)Gestionarea și evidența materialelor de natura obiectelor de inventar, la magazie, se face după aceleași reguli și în baza acelorași documente ca și pentru bunurile materiale, cu mențiunea că fișele de evidență analitică se grupează separat pentru cele aflate "în magazie", de cele aflate "în folosință".(5)Materialelor de natura obiectelor de inventar nu li se atribuie numere de inventar. Prin excepție, pentru cele cu aceeași denumire, dar cu caracteristici asemănătoare și care nu sunt date în folosință în același timp se pot atribui numere de inventar.(6)Eliberarea materialelor de natura obiectelor de inventar de la magazie în folosință, precum și mișcarea acestora de la un loc de folosință la altul, aflate în incinta unității militare, se face pe baza Bonului de predare, transfer, restituire.(7)Eliberarea materialelor de natura obiectelor de inventar de la magazie în folosință și invers, precum și de la un utilizator la altul (loc de folosință la altul), dispersate teritorial, aparținând aceleiași unități militare, se face pe baza Avizului de însoțire a mărfii.(8)Repartizarea către unitățile militare a materialelor de natura obiectelor de inventar, care se aprovizionează centralizat, se face pe baza ordinului/dispoziției de repartizare/redistribuire dat/ă de către structurile responsabile, iar transferul cu Avizul de însoțire a mărfii.(9)Evidența materialelor de natura obiectelor de inventar pe locuri de folosință și pe persoane, este organizată de compartimentul de specialitate, utilizând Fișa de evidență a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosință.(10)În acest caz, persoana desemnată din cadrul compartimentului de specialitate deschide câte o fișă fiecărui salariat căruia i-au fost încredințate obiecte de inventar în folosință.
 + 
Articolul 98(1)În cazul unităților și formațiunilor militare fără contabilitate proprie care administrează obiecte de inventar, evidența contabilă a acestora se ține în cadrul unității militare al cărei comandant are calitatea de ordonator de credite și care organizează și conduce contabilitatea.(2)Unitățile și formațiunile militare fără contabilitate proprie organizează evidența obiectelor de inventar pe Fișa de evidență a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosință.
 + 
Articolul 99(1)Documentele aflate în fondurile bibliotecilor, care au statut de bunuri culturale comune sau care au fost clasate în categoria bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, nu sunt active fixe și sunt evidențiate, gestionate și inventariate în condițiile legii. Aceste bunuri fac parte din categoria materialelor de natura obiectelor de inventar, aflate în folosință (contul 303). Eliminarea documentelor din colecții se aplică numai bunurilor culturale comune, uzate fizic sau moral, după o perioadă de minimum 6 luni de la achiziție.(2)Pentru organizarea contabilității analitice a cărților care au fost trecute în categoria materialelor de natura obiectelor de inventar, se utilizează metoda cantitativ-valorică.(3)Evidența documentelor aflate în fondurile bibliotecilor de natura obiectelor de inventar se ține pe două categorii: materiale de natura obiectelor de inventar în magazie (contul 30301) și materiale de natura obiectelor de inventar în folosință (contul 30302).(4)Înregistrarea pe cheltuieli a consumului acestora se realizează la momentul scoaterii din folosință.
 + 
Articolul 100Înregistrarea pe cheltuieli a consumului materialelor de natura obiectelor de inventar se realizează la momentul scoaterii din folosință, stabilirii și aprobării perisabilităților, declasării și casării acestora, cu excepția articolelor de echipament distribuite personalului militar în activitate, conform normelor de echipare, care se trec pe cheltuieli la momentul distribuirii.
4.Materiale consumabile + 
Articolul 101(1)Materialele sunt bunuri materiale de natura stocurilor altele decât materialele de natura obiectelor de inventar.(2)Prin materiale se înțeleg următoarele:a)materiale care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi considerate materiale de natura obiectelor de inventar;b)materii prime, materiale și alte consumabile ce urmează să fie folosite în desfășurarea activității curente a instituției, în procesul de producție sau pentru prestarea de servicii;c)muniții, mine și explozivi. + 
Articolul 102(1)Materialele intră în administrarea unităților militare prin achiziții, prelucrări, activități proprii, transferuri de la alte unități militare, casări, delotizări, plusuri de inventar, donații și alte căi prevăzute de lege.(2)Unitățile militare au obligația să organizeze și să asigure primirea materialelor de la furnizor, să le transporte la locul de depozitare-recepție și să le verifice cantitativ și calitativ la predarea la magazie.(3)Primirea materialelor se face de către gestionari, pe baza documentelor justificative (factură, aviz de însoțire a mărfii, bon de predare, transfer, restituire etc.) după efectuarea recepției (notă de recepție și constatare de diferențe, aviz de însoțire a mărfii, proces-verbal etc.) constând în verificarea amănunțită pentru a se constata dacă sortimentul, cantitatea, calitatea, seriile de fabricație și prețul (unde este cazul), corespund cu datele din aceste documente.(4)În cazul primirii materialelor în tranșe, confirmarea primirii se face pe baza documentelor de intrare-recepție, întocmite pentru fiecare tranșă în parte, care se anexează apoi la factură, avizul de însoțire a mărfii sau alte documente la care se referă întregul lot.(5)Dacă la primirea materialelor se constată deteriorări sau lipsa coletelor, nepotriviri calitative sau cantitative față de datele indicate în documentele însoțitoare, precum și alte indicii care provoacă dubii cu privire la integritatea bunurilor materiale, acestea se menționează pe verso-ul Notei de recepție și constatare de diferențe.(6)Evidența materialelor la depozit/magazie/loc de folosință se ține pe Fișe de magazie, iar la contabilitate se ține pe "Fișa de cont analitic pentru valori materiale".
 + 
Articolul 103(1)Bunurile materiale folosite sau consumate peste cantitățile prevăzute în norme, devize, fișe tehnologice sau ordine aprobatoare, se scad din evidența contabilă potrivit prevederilor privind răspunderea materială.(2)Bunurile materiale rezultate din casare se primesc la locurile de depozitare pe baza Notei de recepție și constatare de diferențe, întocmită de comisia de casare în baza procesului-verbal de casare.(3)Bunurile materiale primite din afara unității militare pentru prelucrare, se recepționează și se primesc la locul de depozitare pe baza documentelor însoțitoare (aviz de însoțire a mărfii etc.) pe care trebuie să se menționeze "în prelucrare". Acestea se păstrează la unitățile militare primitoare, separat de bunurile materiale proprii.(4)Distribuirea bunurilor materiale se face de către gestionari (înlocuitorii legali), în cantitatea, calitatea și sortimentele specificate în documentele de eliberare aprobate, prin cântărire, măsurare, numărare etc., cu respectarea dispozițiilor legale.(5)Este interzisă distribuirea bunurilor materiale pe baza dispoziției verbale sau pe bază de documente nelegal întocmite. + 
Articolul 104(1)Pentru consumul curent al unității militare, bunurile materiale se eliberează din magazie, pe baza formularului Bon de consum sau Bon de consum (colectiv), după caz.(2)Bonul de consum se întocmește de regulă într-un singur exemplar, de compartimentul de specialitate care efectuează lansarea în consum.(3)Bonurile de consum se întocmesc separat pe gestiuni/magazii și trebuie să cuprindă sursa de finanțare de la data intrării în unitatea militară (bunurile aprovizionate din fonduri bugetare, venituri proprii, fonduri externe etc), precum clasificația funcțională, după caz.(4)La primirea bonurilor de consum, gestionarul verifică dacă denumirea materialelor solicitate corespunde cu cele din magazie, precum și existența semnăturilor de aprobare a eliberării lor.(5)La eliberarea materialelor, gestionarul completează bonul de consum cu datele corespunzătoare, semnând în locul rezervat pentru predare, iar persoana care primește materialele semnează în locul rezervat pentru primire.(6)În cazul în care pe baza bonului de consum se trec pe cheltuieli bunuri distribuite personalului în cadrul normelor de hrană, la acesta se atașează și documentul de distribuție semnat de fiecare persoană.(7)Distribuirea și redistribuirea materialelor între unități militare se face în baza ordinului/dispoziției de repartizare/redistribuire dat/ă de către structurile responsabile, iar transferul cu avizul de însoțire a mărfii.
5.Scăderea din evidența contabilă a pierderilor determinate de perisabilități + 
Articolul 105(1)Constatarea perisabilităților și aplicarea coeficienților de scăzăminte procentuale se fac potrivit regulilor stabilite în normele elaborate de structurile cu atribuții de reglementare din Ministerul Apărării Naționale.(2)Scăderea din evidența contabilă a lipsurilor ce se încadrează în procentele admise se face cu proces-verbal de stabilire a perisabilităților.(3)În situația în care, la bunurile materiale care au dreptul la perisabilități, se constată lipsuri ce depășesc cantitățile rezultate din aplicarea procentelor admise, acestea se înregistrează în contabilitate, concomitent cu dispunerea cercetării administrative, în conformitate cu prevederile instrucțiunilor referitoare la răspunderea materială.
6.Înregistrarea plusurilor și minusurilor de bunuri materiale + 
Articolul 106(1)Plusurile de bunuri materiale, stabilite cu ocazia controalelor, verificărilor, predării-primirii gestiunilor, sau inventarierii se înregistrează în contabilitate, pe baza listei de inventariere, chitanță etc., iar în evidența cantitativă pe baza bonului de predare, transfer, restituire, urmând a se stabili cauzele care au determinat plusurile, precum și persoanele răspunzătoare de neînregistrarea acestora.(2)Minusurile de bunuri materiale, stabilite cu ocazia controalelor, verificărilor, predării-primirii gestiunilor sau inventarierii se înregistrează în contabilitate, pe baza listei de inventariere, concomitent cu înregistrarea distinctă într-un cont de creanțe (debitori, creanțe în legătură cu personalul sau decontări din operațiuni în curs de clarificare, după caz), iar în evidența cantitativă pe baza bonului de consum, urmând a se stabili cauzele care au determinat minusurile, precum și persoanele răspunzătoare.(3)În situația când se constată plusuri de bunuri materiale la o subunitate și lipsuri de aceleași bunuri la altă subunitate, care nu modifică soldul pe unitatea militară, situație stabilită în urma inventarierii sau cercetării administrative, regularizarea evidențelor cantitative se face pe bază de bon de transfer, restituire, întocmit de șeful compartimentului de specialitate.(4)Regularizarea se aplică numai în cazul în care există certitudinea că, între cele două subunități, au existat mișcări de bunuri materiale.
 + 
Capitolul VFormulare financiar-contabile adaptate la specificul Ministerului Apărării Naționale + 
Articolul 107(1)Intrarea sau ieșirea bunurilor materiale în/din magazie se face pe baza documentelor financiar-contabile stabilite de legislația în vigoare aplicabilă instituțiilor publice la nivel național, întocmite pe baza solicitărilor persoanelor/structurilor de specialitate înscrise în registrele și formularele specifice sau în alte documente, după caz.(2)Documentele financiar-contabile privind intrarea și ieșirea bunurilor se întocmesc după aprobarea ordonatorului de credite sau altei persoanei delegate/desemnate de către acesta, dată pe registrele și formularele specifice sau pe alte documente, după caz, întocmite, certificate în privința realității, regularității și legalității și vizate de control financiar preventiv propriu de persoanele în drept.
1.Modelele formularelor financiar-contabile adaptate specificului Ministerului Apărării Naționale + 
Articolul 108Modelele documentelor financiar-contabile adaptate la specificul Ministerului Apărării Naționale pentru organizarea contabilității financiare și a stocurilor prin metoda cantitativ- valorică sunt următoarele:a)ordin de deplasare (delegație), potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1;b)aviz de însoțire a mărfii, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2;c)fișa de cont analitic pentru valori materiale, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3;d)listă de evidență a activelor fixe, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 4;e)listă zilnică de alimente, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 5;f)situația amortizării pe luna , potrivit modelului prezentat în anexa nr. 6.
2.Norme de utilizare a formularelor financiar-contabile adaptate specificului Ministerului Apărării Naționale + 
Articolul 109Ordin de deplasare (delegație)(1)Ordinul de deplasare se întocmește pe format hârtie A4, tipărit pe ambele fețe în foi volante.(2)Ordinul de deplasare este un document cu regim intern de numerotare.(3)Ordinul de deplasare servește ca ordin de serviciu pentru deplasare și de prezentare la locul misiunii.(4)Ordinul de deplasare servește ca document pentru decontarea cheltuielilor efectuate în misiune, pentru stabilirea diferențelor de primit sau de restituit de titularul de avans și ca document justificativ de înregistrare în contabilitate.(5)Ordinul de deplasare se întocmește, astfel:I.Față formular:a)data primirii decontului: de către persoana desemnată din cadrul compartimentului financiar- contabil cu primirea decontului în prima zi lucrătoare de la sosirea din misiune, pentru stabilirea și întocmirea documentelor, în vederea încasării avansului nejustificat;b)date despre misiune: de către compartimentul resurse umane pe baza datelor înscrise în ordinul de zi pe unitate;c)vize: de către comandantul/șeful/directorul unității militare în care se execută misiunea – datele privind sosirea și plecarea din unitatea militară, respectiv comandantul comenduirii garnizoanei – confirmarea că s-a asigurat sau nu s-a asigurat cazarea în structurile de cazare ale Ministerului Apărării Naționale.II.Verso formular:a)secțiunea 1 lit. a) – c): de către persoana care a efectuat deplasarea. În cazul deplasării cu autoturismul propriu sau în folosință se va anexa fișa rutei;b)secțiunea 1 lit. d): de către structura de resurse umane;c)secțiunea 1 lit. e): de către persoana desemnată din cadrul compartimentului financiar-contabil;d)secțiunea 2: de către persoana desemnată din cadrul compartimentului financiar-contabil;e)secțiunea 3: de către casier pentru încasarea avansului neutilizat.(6)Ordinul de deplasare circulă la:a)persoana care efectuează deplasarea;b)structura de resurse umane pentru certificarea localității de domiciliu a persoanei care a efectuat deplasarea;c)persoanele autorizate din unitatea militară la care s-a efectuat deplasarea, pentru obținerea vizei de sosire și plecare a persoanei delegate/detașate. La nevoie, pot fi anexate file suplimentare cu vize;d)compartimentul financiar-contabil pentru acordarea avansului și ulterior pentru întocmirea/verificarea decontului, pe baza actelor justificative anexate la acesta de către titular, la întoarcerea din deplasare sau cu ocazia procurării materialelor, stabilindu-se diferența de primit sau de restituit, cu luarea în considerare a eventualelor penalizări și semnătura pentru verificare, precum și pentru plata prin virament a eventualelor diferențe de plătit;e)compartimentul de specialitate pentru întocmirea documentelor ALOP;f)persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv propriu, pentru viză;g)conducătorul unității militare pentru aprobarea deplasării și ulterior a cheltuielilor efectuate (Bun de plată);h)casierie pentru justificarea avansului acordat și/sau plata decontului, după caz.(7)Ordinul de deplasare se arhivează la compartimentul financiar-contabil.(8)Ordinul de deplasare înlocuiește "Ordinul de serviciu".(9)În cazul în care, la decontarea avansului, suma cheltuielilor efectuate este mai mare decât avansul primit, pentru diferența de primit de către titularul de avans se întocmește dispoziție de plată către casierie sau ordin de plată, după caz.(10)În cazul în care, la decontarea avansului, suma cheltuielilor efectuate este mai mică decât avansul primit, diferența de restituit de către titularul de avans se depune la casierie pe bază de dispoziție de încasare către casierie. + 
Articolul 110Aviz de însoțire a mărfii(1)Avizul de însoțire a mărfii se întocmește se întocmește pe format hârtie A4, tipărit pe față în foi volante.(2)Avizul de însoțire a mărfii este un document cu regim intern de numerotare.(3)Avizul de însoțire a mărfii servește ca document pentru transferul valorilor materiale de la o entitate la alta, pentru transferul valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiași entități și ca document justificativ de înregistrare în contabilitate.(4)Avizul de însoțire a mărfii se întocmește și completează:a)în 2 exemplare;b)în situația în care se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o entitate la alta, nu se completează câmpurile: "cod predător", "cod primitor", "număr comandă";c)în situația în care se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiași entități, nu se completează câmpul "număr ordin/dispoziție de repartizare/distribuire" iar câmpurile "entitate predătoare" și "entitate primitoare" se completează identic cu entitatea care are gestiunile dispersate teritorial;d)în situația în care se utilizează pentru transferul activelor fixe, la acesta se anexează Fișa mijlocului fix în scopul cunoașterii informațiilor referitoare la data punerii în funcțiune/dării în folosință, durata de viață, amortizare, modernizare, reevaluare etc.(5)În situația în care se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o entitate la alta, avizul de însoțire a mărfii circulă la:a)persoana desemnată în cadrul entității predătoare pentru certificarea realității, regularității și legalității operațiunii (exemplarul 1);b)persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul entității predătoare, pentru viză (exemplarul 1);c)conducătorul entității predătoare pentru aprobarea documentului (exemplarul 1);d)gestionarul entității predătoare pentru distribuirea valorilor materiale și semnare (exemplarele 12);e)delegatul entității primitoare care face transportul (exemplarul 2);f)persoana desemnată în cadrul entității primitoare pentru certificarea realității, regularității și legalității operațiunii (exemplarul 2);g)persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul entității primitoare, pentru viză (exemplarul 2);h)conducătorul entității primitoare pentru aprobarea documentului (exemplarul 2).(6)În situația în care se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiași entități circulă la:a)persoana desemnată în cadrul entității pentru certificarea realității, regularității și legalității operațiunii (exemplarul 1);b)persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul entității, pentru viză (exemplarul 1);c)conducătorul entității pentru aprobarea documentului (exemplarul 1);d)gestionarul predător pentru distribuirea valorilor materiale și semnare (exemplarele 1-2);e)delegatul primitor care face transportul (exemplarul 2).(7)În situația când se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o entitate la alta, avizul de însoțire a mărfii se arhivează astfel:a)la compartimentul financiar-contabil al entității predătoare (exemplarul 1);b)la compartimentul financiar-contabil al entității primitoare (exemplarul 2).(8)În situația în care se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiași entități, avizul de însoțire a mărfii se arhivează astfel:a)la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);b)la gestiunea dispersată teritorial (exemplarul 2).(9)Coloana "Data dării în folosință" se completează astfel:a)pentru activele fixe și obiectele de inventar – data dării în folosință;b)pentru activele fixe și obiectele de inventar noi – se va înscrie "Nou".(10)Coloanele din avizul de însoțire a mărfii marcate cu * se completează la entitatea primitoare.(11)În situația în care avizul de însoțire a mărfii se utilizează ca document pentru transferul valorilor materiale de la o entitate la alta, entitatea primitoare va transmite entității predătoare și structurii care a emis ordinul/dispoziția de repartizare/redistribuire, în termen de cel mult 10 zile, câte o comunicare scrisă însoțită de fotocopia avizului de însoțire a mărfii în care se specifică că toate bunurile înscrise în avizul de însoțire a mărfii au fost înregistrate în contabilitate. Aceasta nu reprezintă o condiție pentru a opera scăderea bunurilor materiale predate în evidența contabilă a entității predătoare.(12)Prin entitate se înțelege unitatea militară al cărei comandant/șef/director are calitatea de ordonator de credite.
 + 
Articolul 111Fișa de cont analitic pentru valori materiale(1)Fișa de cont analitic pentru valori materiale se întocmește pe format hârtie A4, tipărit pe ambele fețe în foi volante.(2)Fișa de cont analitic pentru valori materiale servește la ținerea contabilității analitice pe sortimente a materialelor, produselor și mărfurilor.(3)Fișa de cont analitic pentru valori materiale se întocmește manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul într-un exemplar, separat pentru fiecare bun material și se sortează pe gestiuni, conturi și eventual, pe grupe sau subgrupe de bunuri materiale.(4)Fișa de cont analitic pentru valori materiale se completează la începutul anului pe baza stocurilor și soldurilor de la finele anului precedent, iar în cursul anului, pe baza documentelor de intrare și ieșire a bunurilor materiale.(5)La finele fiecărei luni, în fișa de cont analitic pentru valori materiale, se totalizează rulajele din fișe în vederea întocmirii balanței analitice de materiale sau produse.(6)Fișa de cont analitic pentru valori materiale nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.(7)Fișa de cont analitic pentru valori materiale se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
 + 
Articolul 112Lista de evidență a activelor fixe(1)Lista de evidență a activelor fixe se întocmește pe format hârtie A4, tipărită pe ambele fețe în foi volante.(2)Lista de evidență a activelor fixe servește la ținerea evidenței analitice a activelor fixe pe compartimente de specialitate/locuri de folosință.(3)Lista de evidență a activelor fixe se întocmește manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul într- un exemplar de către șeful de compartiment/gestionar/persoana responsabilă, după caz, pentru fiecare gestiune/loc de folosință, separat pentru fiecare persoană care primește în folosință/utilizare/exploatare active fixe și se sortează pe gestiuni, conturi și eventual, pe grupe de active fixe.(4)În Lista de evidență a activelor fixe se completează coloanele "PRIMIRI" pe măsura dării în folosință/utilizare/exploatare a activelor fixe și pe coloanele "RESTITUIRI" pe măsura predării acestora. Fișa se păstrează atât timp cât persoana are în primire bunurile respective.(5)După restituirea tuturor activelor fixe, lista de evidență a activelor fixe se anexează la documentul contabil prin care se face ultima restituire din aceasta.(6)Lista de evidență a activelor fixe nu circulă, fiind document de evidență cantitativă.(7)Lista de evidență a activelor fixe se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
 + 
Articolul 113Lista zilnică de alimente:(1)Lista zilnică de alimente se întocmește pe format hârtie A4, tipărită pe ambele fețe în foi volante.(2)Lista zilnică de alimente servește ca:a)document de calcul al contravalorii meniurilor, pe fiecare masă în parte;b)document pentru stabilirea necesarului de alimente, pe mese, pentru fiecare normă de hrană în parte și pentru popota din unitatea militară;c)document pentru eliberarea din magazie (depozit) a alimentelor necesare pregătirii hranei;d)ca document de calcul al normei (alocației de hrană), de evidență a cheltuielilor zilnice și de urmărirea încadrării în nivelul acestora;e)document justificativ de înregistrare în contabilitate.(3)Lista zilnică de alimente se întocmește manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul într-un exemplar de către persoana responsabilă, șeful de popotă, după caz, separat pentru fiecare normă de hrană în parte/popotă contra cost, pe baza planului meniu.(4)În prima parte a formularului (față) se trece meniul zilnic, pe mese, care se extrage din planul meniu, precum și efectivele alocate pentru fiecare masă.(5)În partea a doua a formularului (verso) se trec produsele agroalimentare ce compun meniul din prima parte a formularului, în ordinea meselor, materialele de întreținere ce se consumă conform normelor, volumul cheltuielilor efectuate, precum și balanța cheltuielilor la zi.(6)Lista zilnică de alimente se verifică de către șeful de compartiment sau de către președintele comitetului de popotă, după caz.(7)În Lista zilnică de alimente se completează/verifică prețurile unitare de către persoana desemnată din cadrul compartimentului financiar-contabil în vederea stabilirii cheltuielilor cu hrănirea.(8)Lista zilnică de alimente se aprobă de ordonatorul de credite, după acordarea vizei de control financiar preventiv propriu de către persoana desemnată.(9)Lista zilnică de alimente se avizează de către personalul medical și de personalul din serviciul de permanență care asistă la distribuirea hranei, după caz.(10)Lista zilnică de alimente circulă la:a)gestionar pentru eliberarea alimentelor;b)bucătar pentru prepararea hranei;c)compartimentul financiar-contabil pentru înregistrare/verificare, după caz.(11)Lista zilnică de alimente se arhivează la compartimentul financiar-contabil, fiind document justificativ pentru scăderea din evidență a alimentelor și materialelor.
 + 
Articolul 114Situația amortizării pe luna…:(1)Situația amortizării pe luna… se întocmește pe format hârtie A4, tipărită pe ambele fețe în foi volante.(2)Situația amortizării pe luna. servește ca:a)document de calcul lunar al amortizării activelor fixe corporale și necorporale amortizabile;b)document justificativ de înregistrare în contabilitate a valorii amortizării lunare a activelor fixe corporale și necorporale.(3)Situația amortizării pe luna. se întocmește manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul într-un exemplar de către persoana desemnată, separat pentru activele fixe corporale și separat pentru activele fixe necorporale.(4)Situația amortizării pe luna… se verifică de către șeful compartimentului de contabilitate.(5)Situația amortizării pe luna. se aprobă de ordonatorul de credite, după acordarea vizei de control financiar preventiv propriu de către persoana desemnată.(6)Situația amortizării pe luna. circulă la:a)șeful compartimentului de contabilitate pentru verificare;b)persoana desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv propriu;c)contabilul pentru înregistrare în contabilitate.(7)Situația amortizării pe luna. se arhivează la compartimentul financiar-contabil, fiind document justificativ pentru înregistrarea în contabilitate a amortizării.
 + 
Capitolul VISituații specifice1.Activități efectuate cu ocazia reorganizării unităților militare ai căror comandanți au calitatea de ordonatori de credite + 
Articolul 115(1)Activitățile ce se execută la nivelul unităților militare, în situația reorganizării prin preluarea de către o altă unitate militară, pe linia administrării patrimoniului sunt următoarele:a)organizarea și efectuarea inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute;b)după finalizarea activității de inventariere se va proceda la retragerea tuturor bunurilor materiale de pe locurile de dispunere și/ sau folosință în depozite;c)bunurile materiale care urmează a fi predate vor fi grupate pe categorii (active fixe, materiale de natura obiectelor de inventar și materiale), pe gestiuni și se vor întocmi liste de inventariere centralizatoare (pentru bunurile materiale care îndeplinesc condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru scoaterea din funcțiune/declasare se vor întocmi liste de inventariere separate);d)realizarea unui grafic de predare-primire prin relaționarea dintre structurile logistice și cele financiar-contabile de la unitățile militare care preiau patrimoniul;e)emiterea documentelor de transfer a bunurilor materiale între unitățile militare predătoare și cele primitoare;f)predarea-primirea bunurilor materiale între unitățile militare și întocmirea documentelor de recepție;g)înregistrarea tuturor documentelor justificative referitoare la predarea patrimoniului în evidența contabilă analitică organizată prin metoda cantitativ-valorică și sintetică astfel încât la finalizarea activității de predare-primire soldul conturilor de capitaluri, active fixe și stocuri să fie 0 (zero);h)lichidarea tuturor creanțelor și datoriilor unității militare. Acolo unde nu este posibilă lichidarea integrală a acestora până la data desființării, toate documentele justificative se vor transmite către unitatea militară care preia în vederea continuării urmăririi acestora și lichidării lor;i)efectuarea demersurilor referitoare la încetarea pe cale amiabilă a oricăror relații de natură contractuală cu agenții economici furnizori de bunuri și/sau servicii, sau după caz, preluarea acestor obligații de către unitatea militară care preia.(2)Organizarea și efectuarea inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute, având în vedere următoarele:a)înregistrarea în evidența cantitativă și în contabilitate, a tuturor documentelor justificative privind intrările și ieșirile de bunuri materiale și stabilirea soldului scriptic la fiecare cont până la data când începe inventarierea;b)efectuarea confruntării dintre fișele de cont analitic pentru valori materiale și fișele de magazie, operațiune care se materializează în confirmarea prin semnătura contabilului a exactității stocului în fișa de magazie;c)verificarea existenței documentelor justificative privind bunurile materiale ale unității militare care au fost date cu chirie sau predate pentru prelucrare ori reparare la terți;d)identificarea bunurilor materiale aflate asupra militarilor detașați în unitatea militară în vederea inventarierii acestora pe liste separate;e)retragerea în magazii a tuturor bunurilor aflate asupra angajaților la data inventarierii (echipament de lucru, cazarmament, scule, unelte, etc.);f)amenajarea de încăperi separate pentru a se depozita materialele disponibile, neutilizabile sau degradate, iar acolo unde spațiul nu permite amenajarea unor încăperi separate, se vor stabili locuri speciale în cadrul magaziilor existente;g)întocmirea și prezentarea spre aprobare a documentelor privind scăderea pierderilor normale pentru bunurile materiale care îndeplinesc condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare;h)întocmirea de liste de inventariere distincte sau situații analitice separate, după caz, pentru bunurile depreciate, inutilizabile sau deteriorate, fără mișcare ori greu vandabile, comenzi în curs, abandonate sau sistate, precum și pentru creanțele și obligațiile incerte ori în litigiu.(3)Activitățile ce se execută la nivelul unităților militare, în situația reorganizării prin preluarea de către o altă unitate militară, pe linia decontărilor cu personalul, sunt următoarele:a)stabilirea și achitarea, până la finele ultimei luni de activitate, a tuturor obligațiilor față de personalul unității militare (indemnizații de delegare, cheltuieli de transport la și de la locul de muncă, contravaloarea serviciilor turistice, contravaloarea documentelor militare de transport pentru concediul de odihnă, compensații lunare pentru chirie, etc.);b)restituirea garanțiilor materiale pe măsură ce gestionarii finalizează activitatea de predare și nu sunt constatate litigii;c)întocmirea statelor de solde și salarii aferente ultimei luni de activitate pentru personalul militar și civil și stabilirea obligațiilor fiscale conform reglementărilor legale în vigoare;d)întocmirea certificatelor de drepturi bănești și a fișelor fiscale ale personalului militar și transmiterea lor către unitățile militare unde acesta este numit;e)achitarea drepturilor bănești aferente ultimei luni de activitate în data de 15 a lunii următoare;f)întocmirea și depunerea, până la data de 25 a lunii următoare, a declarațiilor fiscale aferente ultimei luni de activitate.
 + 
Articolul 116Activități ce se execută la nivelul unităților militare, în situația reorganizării prin preluarea de către o altă unitate militară, pe linia evidenței contabile și a raportărilor financiare sunt următoarele:a)înregistrarea tuturor documentelor justificative în evidența contabilă analitică organizată prin metoda cantitativ-valorică și în contabilitatea sintetică;b)lichidarea tuturor creanțelor și datoriilor unității militare, dacă este posibil, sau preluarea acestora de către unitatea militară prin care se face reorganizarea;c)executarea confruntării cu organele fiscale teritoriale în scopul identificării eventualelor diferențe între obligațiile fiscale raportate și virate și, dacă este cazul, corectarea acestora;d)închiderea conturilor 8066 "Angajamente bugetare" și 8067 "Angajamente legale" la nivelul plăților efectuate la data de referință;e)întocmirea situațiilor financiare, împreună cu machetele aferente și transmiterea lor împreună cu balanța de verificare, la unitatea militară care preia, în vederea raportării până la finele exercițiului bugetar curent;f)închiderea conturilor de venituri și plăți deschise la Trezoreria Statului la data de referință;g)transmiterea tuturor formularelor din sfera raportărilor financiare aferente ultimei luni de activitate în sistemul național de raportare – Forexebug;h)transmiterea, după validarea formularelor din sfera raportărilor financiare aferente ultimei luni de activitate în sistemul național de raportare – Forexebug, a solicitării de revocare a accesului la funcționalitățile sistemului pentru persoanele care transmit aceste raportări;i)depunerea declarației de radiere a înregistrării fiscale împreună cu certificatul de înregistrare fiscală în vederea anulării acestuia.
 + 
Articolul 117În scopul derulării în condiții corespunzătoare a activităților de predare-preluare a patrimoniului, în situația reorganizării unor unități militare, la nivelul unităților militare predătoare și primitoare se elaborează planuri de măsuri cu termene și responsabilități concrete privind activitățile de predare (lichidare), respectiv preluare a patrimoniului, sub coordonarea ordonatorului de credite ierarhic superior al unității militare primitoare.
2.Înregistrarea bunurilor procurate prin achiziții centralizate + 
Articolul 118Achizițiile centralizate se realizează de către unitățile militare nominalizate, prin ordin al ordonatorului principal de credite, cu asigurarea finanțării acestora din resursele bugetare puse la dispoziție de către directorii de programe majore. + 
Articolul 119(1)Bunurile materiale achiziționate se înregistrează în gestiunea/locul de folosință stabilit de către directorii de programe prin contractele de achiziții.(2)În urma achiziției, bunurile materiale se recepționează și intră în gestiunea și contabilitatea unității militare utilizatoare/unității militare depozitare, după caz, care transmite documentele de recepție (exemplarul 1) unității militare contractante, în vederea efectuării plății.(3)În unele situații, bunurile materiale se recepționează și intră în gestiunea unității militare contractante, fiind înregistrate în contabilitatea acesteia cantitativ și valoric, urmând să se facă distribuția la o dată ulterioară.(4)În cazul unor bunuri materiale complexe, recepția acestora se face pe baza specificațiilor sau inventarelor producătorului/furnizorului (ex: sisteme de armament cu mai multe componente sau cu truse de scule/kituri cu piese de schimb, sistem informatic integrat cu mai multe stații de lucru, imprimante, rețele, etc.) atașate la factură sau la documentele de livrare.(5)Inventarul de complet se întocmește de către compartimentul de specialitate, în cazul activelor fixe și obiectelor de inventar, în funcție de complexitatea acestora și a nevoilor de evidență a elementelor componente, pe baza specificațiilor tehnice din documentele de achiziție publică.(6)Pentru o mai bună gestionare a acestor bunuri, cât și pentru efectuarea cu ușurință a inventarierii, comisia de recepție împreună cu specialiștii din unitatea militară primitoare a bunurilor, pe baza documentelor de însoțire, întocmesc, odată cu nota de intrare, recepție și constatare de diferențe/proces- verbal de recepție/proces-verbal de punere în funcțiune și Lista de evidență a activelor fixe (anexa nr. 4).(7)Inventarul de complet, întocmit cu toate datele, se păstrează la structura de specialitate care are în coordonare/administrare bunurile și la locul de funcționare/de depozitare în cazul bunurilor imobile sau asupra bunului, în cazul bunurilor mobile. + 
Articolul 120Pentru confruntarea datelor scriptice cu cele faptice la verificările periodice sau cu ocazia inventarierii, în cazul activelor fixe complexe sau care conțin loturi și care sunt însoțite de inventare emise de producător sau inventare întocmite de unitatea militară contractantă, atunci când se completează Fișa mijlocului fix, la rubrica "Accesorii" se înscrie inventar de complet sau în cazul obiectelor de inventar la intrarea în gestiune în Fișa de cont analitic pentru valori materiale, la rubrica "U/M" se înscrie inventar de complet sau prescurtat "IvC".
3.Utilizarea fondurilor NSIP + 
Articolul 121(1)Fondurile NSIP (NATO Security Investment Programme) pentru realizarea obiectivelor în România sunt primite de la structurile NATO într-un cont de disponibilități cu destinație specială constituit în condițiile legii, la nivelul Direcției generale financiar-contabile, care se înregistrează distinct în contabilitate.(2)Sumele primite se repartizează de către Direcția generală financiar-contabilă, pe baza proiectelor aprobate, la solicitarea Statului Major al Apărării (SMAp), unităților militare care pun în aplicare proiectele aprobate, într-un cont de disponibil cu destinație specială, deschis pe numele unității militare respective.(3)Sumele primite sunt utilizate conform prevederilor din proiect și a celor contractuale, după caz, iar achizițiile de bunuri, efectuarea de servicii și lucrări, precum și plățile aferente acestora sunt efectuate, conform prevederilor legale privind utilizarea fondurile publice și a documentelor NATO specifice.(4)Modul de implementare a proiectului și de utilizare a fondurilor primite de beneficiari pe parcursul exercițiului bugetar este coordonat de către Statul Major al Apărării, iar sumele primite și neutilizate în timpul anului se returnează la finele anului bugetar de către unitatea beneficiară în contul de unde au fost repartizate, la Direcția generală financiar-contabilă, conform calendarului privind închiderea exercițiului financiar.(5)Repartizarea în anul următor a fondurilor NSIP către unitățile militare beneficiare, se reia de către Direcția generală financiar-contabilă, pe baza solicitărilor transmise de către Statul Major al Apărării.
4.Transferul activelor fixe între ordonatori de credite + 
Articolul 122(1)La unitatea militară care predă activele fixe transferul se face pe baza următoarelor documente:a)ordinul/dispoziția de repartizare/redistribuire emis/ă de către structurile responsabile;b)avizul de însoțire a mărfii emis în baza ordinului/dispoziției de repartizare/redistribuire dat/ă de către structurile responsabile;c)copii ale documentelor de proveniență care însoțesc activul (factură, proces-verbal de punere în funcțiune/recepție, certificat de garanție, cărți și specificații tehnice etc), în fotocopii certificate cu originalul;d)fișa mijlocului fix și inventarul de complet dacă este specificat la rubrica "Accesorii" (în fotocopii);e)alte documente legale.(2)La unitatea militară care primește activele fixe se desfășoară următoarele activități:a)comisia numită prin ordin de zi pe unitate face recepția bunurilor primite pe baza documentelor primite menționate la alin. (1);b)structura responsabilă ia în primire bunul și transmite toate documentele la compartimentul financiar-contabil;c)compartimentul financiar-contabil preia documentele, le analizează și le înregistrează în evidența contabilă, ținând cont de proveniența bunului, astfel:i.domeniul public sau privat al statului;ii.sursa de finanțare;iii.clasificația economică și funcțională;iv.grupa de bunuri din care face parte;v.durata de viață utilă și rămasă, după caz;vi.durata de viață neamortizată și valoarea amortizării;vii.întocmirea Fișei mijlocului fix cu toate datele necesare;viii.înscrierea mijlocului fix în Registrul numerelor de inventar și transmiterea numărului de inventar atribuit compartimentului de specialitate în vederea inscripționării acestuia pe bunul primit;ix.comunicarea primirii și luării în evidență a bunului către unitatea militară predătoare. + 
Articolul 123Activele fixe care nu se supun amortizării se predau și se preiau la valoarea contabilă transmisă de predător. + 
Articolul 124Activele fixe care se supun amortizării se preiau în evidența contabilă cu valoarea contabilă, transmisă de predător (cont 2xx), cu valoarea amortizării (cont 28x) și cu diferențele din reevaluare, după caz. + 
Articolul 125Pentru activele fixe din domeniul privat al statului care se supun reevaluării, predătorul va specifica în Fișa mijlocului fix data și valoarea ultimei reevaluări (Cont 105 + sau -). + 
Articolul 126Ordonatorii de credite, care au transferat active fixe în timpul anului, trebuie să dispună măsuri astfel încât până la închiderea exercițiului financiar, toate bunurile supuse transferului să fie înregistrate ca existent în contabilitatea primitorului sau, după caz, a predătorului (în cazul unor neconcordanțe cantitative, calitative sau a intrării/recepției activelor în anul următor).
 + 
Capitolul VIIDispoziții finale + 
Articolul 127(1)Documentele financiar-contabile emise în format electronic, se semnează cu semnătură electronică (calificată/acreditată la nivelul Ministerului Apărării Naționale) și circulă în format electronic fără a fi imprimate pe hârtie.(2)Sunt considerate documente emise în formă electronică numai acele documente care sunt semnate cu semnătură electronică pe tot circuitul acestora, de la întocmire până la arhivare.
 + 
Articolul 128(1)Controlul înregistrărilor operațiunilor curente efectuate cu active fixe și bunuri materiale se face de către persoana responsabilă din cadrul structurii financiar-contabile pe baza datelor înscrise în documentele de intrare, ieșire sau transfer și cele înscrise în Registrul-jurnal.(2)Verificarea înregistrărilor operațiunilor efectuate în contabilitatea financiară se face de către șeful/persoana desemnată cu conducerea contabilității din cadrul structurii financiar-contabile pe baza datelor înscrise în documentele justificative și cele înscrise în Registrul-jurnal editat și anexat în fața acestora, pe măsura pregătirii pentru arhivare.
 + 
Articolul 129Recepția cantitativă și calitativă, la nivelul unității militare, a serviciilor achiziționate conform contractelor/comenzilor încheiate privind utilitățile, mentenanța, chiriile, transportul intern și internațional etc. se face de comisia numită prin ordin de zi pe unitate, în baza unui proces-verbal întocmit și semnat de către membrii acesteia și aprobat de ordonatorul de credite. + 
Articolul 130Evaluarea bunurilor materiale altele decât cele care sunt însoțite de documentele de proveniență (provenite din donații, sponsorizări, materiale recuperate în urma declasării/casării, înlocuirea unor piese de schimb, dezmembrări, trageri cu armamentul etc.) se face de către comisiile desemnate de către ordonatorul de credite la valoarea probabilă de încasat pe o piață liberă. + 
Articolul 131Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa nr. 1
(Față)

ROMÂNIAMINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALEUnitatea militară 0…………. Depus decontulData: ……………………..
ORDIN DE DEPLASARE (DELEGAȚIE)nr. ……….. din data ………………
Domnul/Doamna (Grad, nume și prenume) ……………………………………………………În baza …………………………………………………………..Scopul deplasării …………………………………………….………………………………………………………………………În localitatea (garnizoana) ………………………………..Durata deplasării de la …………….. la ………………….Se deplasează cu ……………………………………………..Se legitimează cu …………………………………………….
Comandantul/șeful Unității militare nr. …………GradSemnătura ……………….VIZE
Sosit*) …………………………………Plecat*) ……………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ……………………Gradul, numele și prenumele ………………………………….Semnătura …………………………. Sosit*) ………………………….Plecat*) ………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura ………………………….
Sosit*) ………………………….Plecat*) ………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura …………………………. Sosit*) ………………………….Plecat*) ………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ………………………….Gradul, numele și prenumele …………………………. Semnătura ………………………….
Sosit*) ………………………….Plecat*) ………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura …………………………. Sosit*) ………………………….Plecat*) ………………………….Vizat comandantul/șeful/înlocuitorul legalUnitatea Militară nr. 0 ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura ………………………….
Nu s-a asigurat cazarea în structurile militare**)Vizat comandantul/șeful/înlocuitorului legal al garnizoanei ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura …………………………. Nu s-a asigurat cazarea în structurile militare**)Vizat comandantul/șeful/înlocuitorului legal al garnizoanei ………………………….Gradul, numele și prenumele ………………………….Semnătura ………………………….


14-5-4
*) Se vor completa ziua, luna, anul și ora**) Se va completa în cazul solicitării cheltuielilor de cazare + 
DECONT PENTRU DEPLASĂRI ÎN ȚARĂ
(Verso) + 
Secţiunea 1a)Informații privind deplasarea

PLECARE SOSIRE Nr. înmatriculare autovehicul/ Seria, nr. și data foii de parcurs/
data ora din localitatea data ora în localitatea

b)Documente justificative pentru cheltuielile efectuate

Nr. crt. Felul documentului, emitentul, numărul și data documentului Natura cheltuielilor Suma
TOTAL CHELTUIELI

c)Semnătura titularului de decont ……………….d)Informații privind domiciliul titularului de decont

Domnul/doamna …………………………., încadrat/ă la U.M. ………………….., are domiciliul în localitatea (se va înscrie doar localitatea) ………………………, județul ……………….., conform actului de identitate.Șeful structurii de resurse umane (grad, nume și prenume) ………………………………

e)Informații privind primirea documentelor justificative

În data de ……………………… am primit documentele enumerate în secțiunea 1.Gradul, numele și prenumele ………………… Semnătura ……………….. .

 + 
Secţiunea 2a)Stabilirea drepturilor și a cuantumului cheltuielilor de decontat

A. Indemnizație de delegare:Nr. zile misiune = ………..; Cuantum indemnizație de delegare/zi = …………… lei Total indemnizație de delegare = ……………. lei
B. Cazare B.1: Alocație de cazare: Nr. zile = …….; Cuantum/zi = ………… lei Total = ………. lei Total cazare(B.1+B.2)…………….lei
B.2: Cheltuieli de cazare (cu documente justificative) Total = ……………. lei
C. Transport C.1: auto propriu sau în folosință:Nr. km. ………….; Consum acceptat litri/100 km. …………………Preț carburant/litru …………. lei. Total costuri C.1 = ……………. lei Total transport(C.1+C.2)……………. lei
C.2: (altul decât C.1): Total costuri acceptate la decontare ………….. lei
D. Alte cheltuieli acceptate la decontare: Total costuri acceptate la decontare ………………. lei
TOTAL GENERAL CHELTUIELI (A+B+C+D) = ………………… lei

b)Decontarea cheltuielilor

CLASIFICAȚIE BUGETARĂ Avans acordat Cheltuieli DIFERENȚE
Articol Alineat Sub-alineat De primit De restituit
TOTAL LEI
TOTAL DE PRIMIT/DE RESTITUIT = …………….. lei
APROBAT (Bun de plată)Comandantul/ȘefulUM ……………. Spațiu pentru viza CFPP CertificȘef compartiment Misiunea a fost îndeplinită(Șef nemijlocit) Întocmit secțiunea 2

 + 
Secţiunea 3Rămasul de restituit în sumă de ……. lei s-a încasat cu Dispoziția de încasare nr. ….. din …….. .Casier,
 + 
Anexa nr. 2

Entitate predătoare Entitate primitoare
Cod predător Cod primitor
Adresa Adresa
Cod de identificare fiscală Cod de identificare fiscală


AVIZ DE ÎNSOȚIRE A MĂRFII

Număr Data Cod gestiune Număr ordin/dispoziție de repartizare/distribuire Nr. comandă
Zi Luna Anul
Nr. crt. SPECIFICAȚIA(produse, ambalaje etc.) U.M. Data dării în folosință Cantitatea Preț unitar Valoare Simbol cont contabil/corespondent
TOTAL
Date privind expediția:
Numele delegatului Cartea de identitate Mijlocul de transport
Seria Numărul Emisă de Marca Numărul
AM PREDAT AM PRIMIT
Nume și prenume gestionar Semnătura Certific cantitatea și calitatea bunurilor materiale recepționate
Numele și prenumele Semnătura
Nume și prenume supervizor/șef compartiment Semnătura
Comisia de recepție* AM PREDAT* AM PRIMIT*
Numele și prenumele Semnătura Nume și prenume delegat Nume și prenume gestionar Data/
Semnătura


14-3-6A
 + 
Anexa nr. 3

FIȘA DE CONT ANALITIC PENTRU VALORI MATERIALE……………………………………………………………………………………………………………… U/M Preț unitar Cod Gestiunea Pag.
Lei B
Simbol cont Simbol Cont corespondent
Data Document Cantitatea Valoarea
Felul Nr. Intrată Ieșită Stoc Preț mediu ponderat Debit Credit Sold

 + 
Anexa nr. 4
NECLASIFICAT

Entitatea ……………………Secția (locul de folosință)…………………………………….
LISTĂ DE EVIDENȚĂ A ACTIVELOR FIXE
Numele și prenumele ………………………………. Marca ………………….. Funcția ………………………
Denumirea(inclusiv seria, dimensiunea etc.) Durata de utilizare P/U U/M PRIMIRI RESTITUIRI
Documentul C S Documentul C S
Data Felul și nr. Data Felul și nr.

Semnificația coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:C – CantitateaS – Semnătura + 
Anexa nr. 5
(față)

UNITATEA MILITARĂ NR. ………………….. Exemplar nr. ……………..
Neclasificat
APROB


LISTĂ ZILNICĂ DE ALIMENTE NR. ……
pentru evidența consumului de alimente și a
cheltuielilor în ziua de ……….. la Popota/Norma …………..

MENIU
Dimineața
Gustare
Prânz
Seara
EFECTIVE LA DREPTURI Dimineața
Gustare
Prânz
Seara
AVIZE Dimineața Gustare Prânz Seara
Avizul medicului pentru distribuirea hranei
Viza organelor de serviciu Asistat la distribuția hranei
Distribuit hrană
ȘEFUL COMPARTIMENTULUI DISTRIBUIT,Șef depozit VIZATCompartiment financiar-contabil
Semnătura de primire a alimentelor de către maistrul militar bucătar (bucătarul șef)
Data …….. Data ……… Data …….. Verificat
Ora ……… Ora ………. Ora ………. Șeful …………….


(Verso)

Nr. crt. DENUMIREA PRODUSELOR Cod P.U. DIMINEAȚA GUSTARE PRÂNZ SEARA TOTAL
Rație gr. Cant. kg. Rație gr. Cant. kg. Rație gr. Cant. kg. Rație gr. Cant. kg. Cant. kg. Val. lei
1
2
3
TOTAL
TOTAL
Se adaugă cheltuieli de întreținere
Total cheltuieli
Număr de abonați
Costul mesei
Total cheltuieli în cursul zilei de …………..
Drepturi avute pentru ziua de …………….
Rezultă Cheltuieli în plus
Cheltuieli în minus
Balanța cheltuielilor din ziua precedentă Cheltuieli în plus
Cheltuieli în minus
Situația cheltuielilor din ziua curentă Cheltuieli în plus
Cheltuieli în minus
Rezultă față de drepturi Cheltuieli în plus
Cheltuieli în minus

 + 
Anexa nr. 6
SITUAȚIA AMORTIZĂRII PE LUNA …

U.M. ……………………
Gestiunea: ……………………………..
Sursa de finanțare: …………….
Nr. crt. Nr. Fișa Nr. inventar Denumire activ fix UM Stoc Cont gestiune Cont corespondent Data dării în folosință Valoare de intrare(lei) Durată totală amortizare(luni) Amortizare lunară(lei) Amortizare cumulată(lei) Grad utilizare rămas(%) Durată amortizare rămasă(luni) Amortizare rămasă(lei)
TOTAL

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x